Emil Stoica

O evaluare a presedintelui suspendat

Acesta este ultimul articol pe care il scriu pe teme electorale pana pe 29.

In mod clar, ca si in 2007, procesul de suspendare nu a respectat normele democratice, ca atare nu se poate vota DA la referendum si nici nu am sa o fac.

Insa asta nu inseamna ca presedintelui suspendat nu i se poate reprosa nimic. Iata o mica parte din lista mea:

1. Alegerea fiicei sale cu ajutor de la PDL ca eurodeputat. Desigur, asta s-a intamplat inainte de 2009, deci nu ar trebui sa conteze duminica. Insa este nepotism, chiar daca pasiv.

2. Neimplicarea societatii civile in reforme si in comunicarea reformelor.

3. Lupta cu statul clientelar a fost mai degraba declarativa. Au fost progrese la justitie si in invatamant, insa nu in celelalte domenii. Reforma statului nu a avut loc.

4. Nu am aflat nici pana azi cine i-a furnizat informatii false in ceea ce il privea pe Raed Arafat. Ce i s-a intamplat consilierului care a furnizat informatiile false si de ce nu a folosit butonul 3 de pe telefonul negru ca sa afle adevarul?

5.
a. Nesanctionarea exceselor PDL-ului la momentul faptelor.
b. Numirea lui MRU ca prim-ministru – un om onorabil, dar politic, fara legitimitate (pentru ca nu a fost ales) in locul unui tehnocrat care ar fi avut ca obiectiv doar alegerile (eventual anticipate).

In partea pozitiva a balantei:

1. Politica externa buna, desigur, nu a fost singurul actor: intrarea in UE, castigarea procesului cu Ucraina, intalnirea NATO la Bucuresti, parteneriate pentru securitatea Romaniei, evolutiile pozitive din Republica Moldova.

2. Mai multa transparenta in actul decizional decat pana in 2004. Poate un avantaj a fost dat si de accesul publicului la informatii.

3. In general numirile facute nu au fost controversate.

4. Raspuns corect economic la criza financiara: daca nu sunt bani, trebuie spus ca se maresc impozite si se taie cheltuieli, nu exsita o alta cale pe termen scurt. Cine a citit presa economica financiara internationala probabil ca a dat peste articole laudative la adresa Romaniei prin comparatie cu Grecia, de exemplu.

5. Mai multa democratie fata de perioadele precedente: fara mineriade, fara oameni trimisi la inchisoare pentru delicte de opinie, exista sentimentul ca cetateanul putea fi ascultat iar autoritatile sa fie fortate sa-si faca datoria.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “O evaluare a presedintelui suspendat

  1. Nick Sava

    Sunt citeva chestii cu care nu sunt de acord. 1. Alegerea Ebei. Ca si acuzatiiled e „betiv” si „curvar”, este una fara dovezi. „Se crede”… Student fiind, am vazut cum au votat colegii mei mai tineri (mai ales fetele): au votat-o pe Eba! Pt ca se recunosteau in ea: tinere, fitoase, putin inculte :-) Doar nu era sa o voteze pe Nicolai, Plumb sau Weber?… 2. Cel putin pina la un moment dat, a avut intilniri cu reprezentanti ai societatii civile – mai ales sindicate. Pe urma… Oricum, mai intii trebuie sa se dovedeasca IMPLICAREA LUI DIRECTA in actul guvernarii, sa vedem daca a mai implicat sau nu societatea civila. Ar fi fost datoria lui Boc si PDL. 3. Presedintele NU ARE putere de a interveni direct asupra legilor si institutiilor statului – deci, nici a Justitiei. Prin numirile lfacute de el (la DNA, PG si CSM) a pornit tavalugul – dar nu puytea face mai mult. Trebuia sa fie vointa din partea TUTUROR jucatorilor – si mai ales, a magistratilor. Cit despre „clientela”, singurul care putea lupta impotriva ei era Guvernul, ajutat de Parlament. Basescu a fost un Jucator prea activ – sau unul pasiv? 5.a. Cel putin de la un moment dat, Basescu nu a mai avut pic de putere asupra PDL – mai ales acolo unde nu convenea baronilor pdl. Sa nu uitam, recomandarea lui de a nu se accepta traseisti (imediat dupa alegeri) nu a fost respectata! Consecintele s-au vazut in Parlament anul asta… 5.b. Nu a fost o numire politica! MRU era tehnocrat! Fusese PNList, nu era membru PDL. Era o alegere „de mijloc” – nici de la PDL, nici USL. Cit de „tehnocrat” este Ponta? Singura propunere de tehnocrat, facuta de USL mai mult de fatada, a fost Johannis. Faptul ca acesta nu a avut niciodata sustinere politica se vede din faptul ca, de atunci, a disparut complet din vizorul USL!

    Reply
  2. Emil Stoica

    1. Daca EBA nu era fata lui tata nu ar fi avut aceeasi cariera in PDL si nu ar fi avut sprijinul logistic al PDL la alegeri. De acord?

    2. MRU a declarat din secunda 1 ca el este om politic de dreapta. Nu tehnocrat, ci om politic.

    Reply
  3. sora

    In orice caz, nu vad incalcari ale Constitutiei intre cele 5 puncte, asa ca, intr-adevar, pe linga nerespectarea normelor democratice pentru declansarea referendumului, iata inca un motiv intemeiat pentru a nu vota DA.

    Reply
  4. andreicut

    Chestia cu numirile…vorbim de unul care l-a numit pe Claudiu Elwis Saftoiu sa ii fie intii consilier pe politica, apoi sef la SIE…pe Udrea sef de cabinet…ce sa mai vorbim…

    Reply
  5. Nick Sava

    @Emil Stoica 2012-07-26
    „1. Daca EBA nu era fata lui tata nu ar fi avut aceeasi cariera in PDL si nu ar fi avut sprijinul logistic al PDL la alegeri. De acord? 2. MRU a declarat din secunda 1 ca el este om politic de dreapta. Nu tehnocrat, ci om politic.”

    1. Din ce spuneau colegele mele de facultate, Eba a fost in PDL inca de pe la 14 ani. A lipit afise, a fost la tot feluld e actiuni, a crescut… A ajutat faptul ca Base era tac-su? Probabil. Dar nu s-a intimplat cum s-a intimplat in cazul dlui Crin: cel mai mare chiulau din Parlamentul Romaniei a fost facut peste noapte Presedinte a Senatului pt a ajunge a doua zi la Cotroceni. Apropos de Crin: oare cum au ajuns dnele Alina Valean si Daciana Sirbu la Bruxelles? Fanariotism? 2.Aha. Atunci si eu sunt „om politic”. Nu sunt inscris intr-un partid, dar sunt „de dreapta”. Mai precis, monarhist. Si un pic liberal :-)

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *