Emil Stoica

NU restrictiilor la tranzactiile cu terenuri agricole

Ne suparam cand Olanda ne zice NU cu Schengen.

Ne suparam ca romanii mai au restrictii pe piata muncii a unor state membre UE.

Romania a avut de castigat de pe urma capitalurilor straine care au intrat in Romania.

Ieri am fost la o prezentare intr-o tara in curs de dezvoltare din afara UE si se laudau ca tara lor este colorata cu un verde deschis intr-o analiza care arata gradul de libertate investitionala, verdele deschis indicand un scor de 70 – 80 din 100. In aceeasi prezentare, Romania era desenata cu verde inchis aratand un scor de 80 – 100 din 100.

Exista o corelatie directa intre libertatea investitionala, libertatea economica si prosperitatea cetateanlui.

Decat sa lasi terenul nelucrat sau cu productivitate mica, mai bine il vinzi la cineva care poate mari productivitatea. Nu o sa plece cu hectarul din tara, ce daca este arab sau chinez, danez sau italian? In definitiv pe acel hectar din Romania se vor produce mai multe alimente, va creste productia, vor creste alte servicii (transport, depozitare, procesare, etc), cresc numarul de locuri de munca.

Iar daca vin straini sa lucreze pamantul in Romania, de ce nu? Nu avem nevoie de forta de munca? Avem 3 milioane de romani in strainatate, de ce nu am accepta si noi straini pe ogoarele noastre?

In plus, cel care vinde hectarul, va investi banii in altceva. Economia nu are decat de beneficiat daca va creste viteza de circulatie a banilor: decat sa stea imobilizati intr-un activ neproductiv, mai bine sa circule si sa cumpere bunuri, servicii sau sa stea in banca si sa-i puna banca in miscare.

Ideea vehiculata cu o banca pentru terenuri agricole nu este rea, insa trebuie sa fie o intiativa privata. Iar daca e privata, poate fi si straina, nu-i asa? Caci daca este de stat, sa te tii atunci de tranzactii fantoma si la preturi umflate in numele patriostismului pe banii poporului.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *