Cristian Ghingheș

Ce a livrat MTS de Ziua Tineretului: abuz în serviciu și promisiuni neonorate

Dacă aruncăm o privire peste activitatea Ministerul Tineretului și Sportului din ultima perioadă, peste anunțurile, declarațiile și postările oficialilor acestui minister, veți observa că nu își merită titlul. Este prea mult al sportului și prea puțin al tineretului, chiar dacă tinerii încă o taie din țară de mănâncă pământul și ar avea nevoie de o mare atenție prinpolitici publice dedicate în toate domeniile. MTS ar putea să acționeze ca un integrator al acestor măsuri, dar nu o face.

Azi este 2 Mai, Ziua națională a tineretului, și nu am de gând doar să le urez la mulți ani colegilor mei de generație, cum mulți reprezentanți guvernamentali sau de ONG-uri fac în aceste ore, ci să pun degetul pe rană. Iar una dintre cele mai mari probleme din domeniul acesta (încă obscur) al politicilor de tineret se referă la fostul patrimoniu al UTC, adică averea tinerilor încă de pe vremea regimului comunist: clădiri, terenuri, diverse alte edificii, care nu au ajuns la tineri, ci la niște seniori care fie le-au lăsat să putrezească, fie le-au folosit în interes personal prin diverse scheme devalizatoare, ajunse acum pe masa procurorilor DIICOT și DNA. Pentru că, în fond, când ne referim la fundațiile pentru tineret vorbim, din păcate, și despre grupuri infracționale organizate și acte de corupție cercetate, așa cum consemnează procurorii.

La ora aceasta, dacă ne luăm după declarațiile ministrului Ionuț Stroe de la toate cele 3 audieri parlamentare, trebuia să avem pe masă două documente foarte clare, pentru care tocmai el și-a dat termen că le va produce în 6 luni pentru clarificarea și rezolvarea situației patrimoniului UTC din gestionarea fundațiilor de tineret:

  • 1. raportul cu privire la situția patrimoniului Uniunii Tineretului Comunist ce a ajuns în administrarea fundațiilor de tineret;
  • 2. normele, adică regulamentul de aplicare a Legii nr. 146/2002 privind regimul juridic al fundațiilor județene pentru tineret și a municipiului București.

Dacă raportul ar fi în continuare în lucru (cel puțin așa înțeleg de la sursele mele din cadrul MTS), cu regulamentul de aplicare a legii privind fundațiile de tineret, care nu este aprobat de 18 ani de zile, situația este mult mai complicată decât ar fi trebuit să fie. Aici nu trebuia ca nimeni să ajungă la discuții de oportunitate, cum fac zilele acestea funcționari și demnitari din MTS care efectiv se joacă cu focul. Dacă îți place statul de drept, te uiți în lege și îți îndeplinești obligația de acolo, aceea fiind să aprobi regulamentul. Nu o dai cotită, nu faci blat cu fundațiile pentru că și-au băgat mai mulți coada, nu mimezi transparența decizională pe care nu ai dat doi bani până acum și pe care acum, peste noapte, o extinzi la 3-4 luni pe motiv de stare de urgență.

Așadar, nu avem nici raport, nici regulament, ceea ce pune clar sub semnul întrebării intențiile reale ale MTS în mandatul Stroe: vrea să facă sau nu curățenie pe acest subiect, intrând în istorie? Sau vrea să intre și el în galeria miniștrilor care au apărat matrapazlâcurile tinerilor de 50-60 de ani de la fundațiile de tineret și, totodată, sub lupa procurorilor pentru abuz în serviciu?

Dacă e prima variantă, regulamentul scos în dezbatere publică la începutul lunii martie trebuie să intre săptămâna viitoare în etapa de avizare și să fie promovat cât mai curând spre aprobare în ședință de Guvern. Iar Andra-Mihaela Costache să fie scoasă de urgență de la cârma gestionării acestui subiect având în vedere ultima ei ispravă: pe 30 aprilie 2020, în ultima zi de dezbatere publică a regulamentului care deja stătuse 50 de zile în dezbatere publică, a prelungit-o încă 60 de zile. Motivul, vezi-Doamne, este că cineva (o fundație, desigur) a cerut o dezbatere publică față în față, de parcă aceasta nu putea fi făcută online, amânarea venind de la personaje care tot în aceste zile ne recită povestea digitalizării administrației.

Aceeași Andra-Mihaela Costache prelungise inițial dezbaterea publică de la 15 zile (finalul lunii martie) până pe 30 aprilie pentru exact aceleași motive, deci deja avem un modus operandi, acela fiind de amânare la infinit a luării deciziei. Dacă în martie era subsecretar de stat în coordonarea lui Daniel Catană, de data aceasta a făcut-o din postura de secretar de stat. Motivele reale care cred eu că au stat la baza acestei amânări le vom dezbate cu altă ocazie.

Andra Costache a fost numită la conducerea MTS strict politic, fiind președinte al organizației de studenți a filialei PNL Galați și, până nu demult, consilieră la cabinetul senatorului George Stângă. Este licențiată în istorie și urmează o facultate de comunicare și relații publice, ambele la Universitatea „Danubius” din Galați. Are ceva trecut în zona de tineret și, studiind CV-ul, te-ai aștepta de la o persoană cu atâtea certificări, conferințe, distincții și proiecte să respecte legea, să își asume o decizie și să ducă lucrurile mai departe.

Dacă pentru oficialii din Ministerul Tineretului și Sportului nu contează dezvăluirile din cadrul campaniei „pe urmele averii tinerilor„, pozițiile clare emise de două federații naționale (Forumul Tinerilor și UNSR) și alte câteva locale, interpelările parlamentarilor, încrengăturile cu miros de GIO de la FTMB, dosarele deschise la DIICOT și DNA, căpușarea în familie a patrimoniului UTC, condamnații care fac legea la FNT, legile cu dedicație și neconstituționale, intențiile autorităților locale de a face ceva cu acest patrimoniu părăsit și, până la urmă, soarta patrimoniului de tineret din județele din care ei provin, înseamnă că nu merită să reprezinte tinerii.

Ar fi foarte păcat ca Ionuț Stroe să nu ducă la capăt ceea ce a început, și anume să rupă pisica de la fundațiile pentru tineret. Și pentru el, dar mai ales pentru tinerii care nu beneficiază de acest patrimoniu în toate colțurile țării.

Nu aș vrea să ajung la concluzia -chiar dacă nu sunt departe de această impresie- că, neaprobând regulamentul și neaplicând legea, actualii oficiali ai MTS comit abuz în serviciu având în vedere prejudiciile de zeci de milioane de lei din toată țara. Totuși, momentan această impresie au livrat-o și nu e un cadou prea plăcut de Ziua Tineretului în 2020.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Ce a livrat MTS de Ziua Tineretului: abuz în serviciu și promisiuni neonorate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *