Nu putem decât să fim bucuroși și să salutăm faptul că seria în care am luat-o pe urmele averii tinerilor, punând sub lupă ce s-a întâmplat cu patrimoniul UTC care după Revoluție a încăput pe mâna fundațiilor pentru tineret, a început să provoace interes mai intens și la nivelul Parlamentului României.
Sigur, anterior l-am văzut pe Robert Turcescu (PMP) vorbind și acționând energic pe această temă, însă de vreo câteva luni i-am văzut mai activi pe această tema pe Vlad Alexandrescu (USR) și pe Ioan Dîrzu (PSD). Aceștia reclamă, prin interpelări sau întrebări adresate Guvernului, în special ministrului Tineretului și Sportului, lipsa regulamentului ce nu a fost aprobat timp de 18 ani, aducându-i totodată în vedere lui Ionuț Stroe că el este cel care și-a asumat o serie de acțiuni concrete la audieri.
În interpelarea sa de pe 21 aprilie, senatorul Vlad Alexandrescu subliniază că fundațiile pentru tineret “au fost acaparate de tot felul de indivizi care în loc să le administreze în beneficiul tinerilor, au ajuns să le devalizeze prin concesiuni și rente oneroase, vânzări dubioase și folosirea acestora contrar destinației pentru care ar trebui să existe” adăugând că soluția pentru rezolvarea acestor probleme este la Ministerul Tineretului și Sportului (MTS) și aducându-i la cunoștință termenul de 6 luni privind raportul promis.
Anterior, pe 3 aprilie, Ioan Dîrzu (deputat de Alba) le-a cerut ministrului Cătălin Predoiu de la Justiție și lui Ionuț Stroe de la Tineret mai multe detalii privind regimul juridic al fundațiilor, cu accent pe stadiul adoptării regulamentului, presiunile externe exercitate pentru nerespectarea legii, respectiv intențiile Guvernului de a pune lucrurile în ordine “ținând cont de amploarea fraudării și devalizării patrimoniul UTC de către fundațiile de tineret pe întreg teritoriul României”. De asemenea, deputatul mai vrea să știe dacă Guvernul are o politică pe termen mediu și lung de repunere în valoare și recuperare a patrimoniului UTC înstrăinat în mod ilegal.
Principalele lucruri asumate la nivelul MTS până la 30 aprilie:
- raportul cu privire la situția patrimoniului Uniunii Tineretului Comunist ce a ajuns în administrarea fundațiilor de tineret;
- normele, adică regulamentul de aplicare a Legii nr. 146/2002 privind regimul juridic al fundațiilor județene pentru tineret și a municipiului București.
Nu ne rămâne decât să numărăm zilele și să citim în răspunsurile la interpelări cum cele două puncte de mai sus vor fi tratate ca fiind deja rezolvate, bifate de ministrul Stroe. Ar fi un istoric pas înainte.
Necrofagia salvează România.
Ghingheselu… sa inteleg ca astia sunt parlamentarii pe care ii manevrezi impreuna cu cooperativa din care faci parte?
Da, ca un general transpartinic.
Asemenea întrebare, răspuns pe măsură. :)