Emil Stoica

Independenta Bucurestiului

Se apropie alegerile locale si vom avea o alegere de facut.

Ca bucuresteni, ce ne dorim pentru orasul nostru?

In ultimii 20 de ani ne-am multumit cu prea putin. A trebuit sa ne zbatem pentru probleme extrem de simple precum calitatea drumurilor, curatenia strazilor sau caldura din apartamente. Un pod de 2 kilometri si un stadion reprezinta marile realizari din ultimii 20 de ani.

Spatiile verzi sunt din ce in ce mai mici sau chiar dispar iar parcarile subterane sunt mai degraba pe hartie.

Nu este de mirare ca Bucurestiul a pierdut locuitori. Iar primarii si consilierii de pana acum trebuie sa isi asume raspunderea.

Iar dezbaterea pentru primarie nu trebuie sa fie pe probleme ce pot fi rezolvate usor printr-o mai buna organizare, ci trebuie sa fie despre viziune si locul Bucurestiului in lumea din ce in ce mai globalizata.

Bucurestiul are un mare avantaj competitiv fata de alte orase din Romania: are o pozitie de monopol datorita faptului ca, istoric vorbind, este cel mai mare oras din tara si, in plus, este si capitala politica si economica a tarii: cu toate locurile de munca bine platite ce deriva din aceasta calitate. Insa acest avantaj se pare ca nu a fost suficent pentru ca orasul sa nu piarda locuitori.

Pentru a avea un Bucuresti dinamic, avem nevoie de un Bucuresti care sa ofere crestere, care sa ofere oportunitati pentru cat mai multi: romani si straini, sa fie un oras unde sa te simti bine, sa te simti ca acasa chiar daca esti strain, sa ai un parc aproape de casa, sa ai un transport public eficient. Trebuie sa fie un oras deschis lumii, trebuie sa fie un oras interesant si un motor economic. Universitatile trebuie sa fie incubatoare de idei si de activitati (culturale, economice, etc).

In lumea globalizata de azi, Bucurestiul are concurenti in atragerea de capital, in atragerea unor oameni ce pot produce crestere economica.

Bucurestiul, daca vrea sa aiba un viitor, trebuie sa isi afirme independenta fata de birocratia din Romania. Trebuie sa devina un loc unde este usor sa faci afaceri. Primarul trebuie sa ceara performanta universitatilor locale. Trebuie sa ceara performanta tuturor institutiilor statului care interactioneaza cu bucurestenii.

Repet, lumea este din ce in ce mai globalizata, pentru a face fata trebuie sa ai deschiderea necesara. Catre nou. Catre exterior. Catre viitor. De exemplu, poate nu ar fi rau ca universitatile din Bucuresti sa aiba cel putin 20% studenti straini. Sa ne imaginam ca Bucurestiul ar fi un oras cu o calitate a vietii ridicata si unde este usor sa incepi o afacere si sa ai o familie: acesti tineri vor contribui cu idei la cresterea orasului si il vor face cosmopolit. Sa ne imaginam explozia culturala. Sa ne imaginam o crestere economica bazata pe cunoastere si pe legaturi cu lumea.

Alternativa este un oras prafuit, un oras de provincie pe glob unde problemele principale sunt cainii vagabonzi, gropile din carosabil si cladirile fara autorizatie de constructie.

PS. in urma cu 4 ani am scris un articol aproape identic. Pentru curiosi, va rog sa identificati cele 5-6 cuvinte pe care le-am taiat.

 

sursa: emilstoica.ro


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Independenta Bucurestiului

  1. Daniela

    O strategie pentru Bucuresti: orasul are nevoie de un singur primar, nu de sapte, sectoarele capita;ei sa fie conduse de consilii sectoriale cu reprezentanti in Consiliul General. De exemplu, New York , cu o populatie rezidenta de 30 mil locutiroi are un singur primar. Motivul pentru care Bucurestiul este un permanent santier, murdar, cu un trafic de infern, fara parcari, fara canalizare in unele zone, fara lumina, fara parcuri etc. este „vointa” celor sapte primari, cu interese proprii de partid si personale de dezvoltare sau mai bine zis de devalizare a bugetului local. Viziunea mea este un Bucuresti cu un patrimoniu imobiliar conservat, cu un centru istoric reabilitat si strazi cu pavaj cubic (cum era inainte) in zona, cu parcuri si spatii verzi pe orice coltisor psoibil, cu un regulament al constructiilor si o viziune arhitecturala etc. Sunt multe idei pe care le am, nu sunt imposibile dar mi-as dori ca Bucurestiul sa devina „zona pietonala” si de agrement in zona centrala pe durata week-end-urilor. Ah! Mai vreau ceva: pentru orice proiect de constructie sau demolare sa fie facut public pe site-ul Primariei, sa ne spunem opiniile si sa putem vota pro sau contra chiar pe site…..apoi consilierii si Primarul sa tina cont de noi, de opiiile noastre. Noi iubim Bucurestiul…chiar si-asa…..

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *