Cristian Franț

O decizie care poate schimba soarta dosarului deschis după accidentul mortal săvârşit de doctorul Beg

Situaţia se complică foarte mult pentru doctorul Gheorghe Beg, după ce procurorul general al României a dispus preluarea dosarului de către un parchet egal în grad.

După ce ancheta în dosarul accidentului mortal şi a fugii de la locul accidentului în care a fost implicat doctorul Gheorghe Beg a cam bătut pasul pe loc, acesta fiind la un pas de a fi scos basma curată, procurorul general al României a intervenit şi a dispus ca dosarul în cauză să fie instrumentat de un alt parchet, dat fiind faptul că soţia acestuia, judecătoarea Simona Beg, este magistrat al Tribunalului Caraş-Severin.

„Dosarul privind pe medicul Beg Gheorghe a fost înaintat la data de 27.05.2015 Parchetului de pe lângă Judecătoria Deva, ca urmare a ordonanţei Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin care s-a dispus trimiterea cauzei la un alt parchet, egal în grad”, ne-a comunicat procurorul Ionela Anderca, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Caransebeş.

Decizia procurorului general pare să fi fost de bun augur căci, de îndată ce dosarul a ajuns la Parchetul de pe lângă Judecătoria Deva, procurorii de acolo au demarat probatorii ample în acest dosar. „Dosarul a ajuns chiar la mine, imediat după ce ne-a fost trimis l-am şi înaintat Serviciului Rutier de la IPJ Hunedoara, pentru a administra probatorii ample. Dosarul este în lucru, se audiază martori, se administrează probe…”, ne-a declarat chiar procurorul Adriana Marinela Tămaş, procurorul de caz şi purtătorul de cuvânt al parchetului.

Clemenţă de neînţeles

Judecătoria Caransebeş şi Tribunalul Caraş-Severin au refuzat arestarea doctorului. Nici parchetul nu ceruse arestarea acestuia, deşi instanţa poate pronunţa ce măsură socoteşte oportună, indiferent de solicitarea procurorilor şi că procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Caransebeş s-au limitat să ceară arestul la domiciliu al medicului, dar până şi această măsură fusese respinsă de instanţă, ba chiar şi cea a controlului judiciar. Asta deşi practica Tribunalului Caraş-Severin în majoritatea cazurilor de accident mortal era de arestare a şoferului aflat la volanul autoturismului care a provocat accidentul mortal.

Tribunalul Caraș-Severin era pus, pe 25 noiembrie 2014, în fața unei decizii de imagine: doctorul Gheorghe Beg, soțul judecătoarei Simona Beg, ajungea în fața colegilor soției la propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Caransebeș de a fi arestat la domiciliu pentru că a accidentat mortal o fetiță de 7 ani pe o trecere de pietoni din Oțelul Roșu. Deși a fost reținut de procurori, judecătorii din Caransebeș l-au pus pe liber, având o atitudine similară ca în cazul altui medic, doctorul șpăgar Sebastian Telbis, filmat de DNA în peste 400 de cazuri de mită, care avea soția tot judecător la Tribunalul Caraș-Severin și care a evitat arestul preventiv.

A ucis fetița și a fugit de la locul accidentului

Deși a accidentat grav o fetiță de 7 ani pe trecerea de pietoni în Oțelul Roșu, doctorul Gheorghe a fugit de la fața locului, lăsând fetița să se zbată între viață și moarte. Avea să moară în brațele surorii sale mai mari. ”Să-i spui lui tata că-l iubesc!” par a fi fost ultimele vorbe ale micuței… Gestul laș poate fi înțeles prin natura funcției soției sale, judecătoarea Simona Beg, magistrat la Tribunalul Caraș-Severin și unul dintre ”cei mai bogați judecători din Banat” (AICI).

Dacă despre soția sa știm că are o avere uriașă, despre doctorul Gheorghe Beg nu știm prea multe, asta pentru că domnia sa, deși era medic șef de secție la Spitalul Județean de Urgență din Reșița, nu a mai completat și depus declarațiile de interese și de incompatibilitate din anul 2012. Mai mult, chiar și doctorul Beg este un fel de judecător al colegilor săi, acesta fiind membru al Colegiului Medicilor, instanță ce analizează cazurile de malpraxis ale medicilor.

Oamenii sunt șocați și profund revoltați de modul în care justiția a administrat acest caz: Parchetul nu a propus decât arestul la domiciliu, protejându-l din start de posibilitatea arestului preventiv. Nu la fel au procedat magistrații în cadrul lui Petru Stoica, tânărul care a ucis un biciclist la Bocșa sau al lui Cristian Ungur, care nici măcar n-a ucis, ci doar a rănit persoane și care a stat o perioadă record în arest preventiv. Nici Mihail Dumitru, care și-a ucis iubita tot în urma unui accident rutier n-a fost cercetat în libertate, precum doctorul Beg. Niciunul nu avea însă parteneră de viață judecător.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *