Alina Mungiu-Pippidi

Societatea Civilă Anonimă și Organele ei de Presă

Mai multe nume de organizații decît fețe. Fără figuri de oameni pe care să îi cunoști, în care să ai încredere, chit că nu ești totdeauna de acord cu ei (ce mai sar peste cal!) despre care vecinii să poată spune: Îl știu, e Gabi, ăla care a luat bătaie de la pădurari, că nu vrea să lase să se taie copaci, sau e Monica, aia care a cîștigat procesul contra Poliției, l-a scos pe unul băgat pe nedrept în pușcărie, sau e Alina, care i-a făcut corupți pe Stănoiu, Văcăroiu & Udrea, a dat la televizor casa secretă a lui Măgureanu, și după multe procese i-a cerut PSD scuze, sau e Nicușor, ăla care a plătit avocatul la toți oamenii prăpădiți dați afară din casă și demolați abuziv, și cînd n-a mai avut bani de avocat s-a dus singur la procese, sau e Adrian, ăla care a mîncat gunoi ca să arate că risipim prea multă mîncare. Niște țicniți cu capul în nori, unii prea educați, alții repetenți, unii prea umblați, alții prea de la țară, nici unii prea neduși la biserică sau alții prea netunși, au avut burse plătite de Soros și cîte și mai cîte.

Dar autentici.

Mai valabili ăștia de acum, liste de Organizații și Organe fără o față autentică, promovați din greu de o anumită parte a presei (de niște organe, mai bine zis) și de niște ziariști cu epoleți, deși nu satisfac criteriile de bază ale succesului în presă (nu au fețe, nu au nume, nu sunt elocvenți, nu sunt pletoși, nu au diplome de la Harvard și nici nu s-au pus rău cu Securitatea vreodată, nu au nimic remarcabil, există ca să creeze o masă numită SOCIETATEA CIVILĂ, dar mai exact o masă de manevră, care să fie contrapusă veritabilei societăți civile, că mai avem încă Salvați Copiii, Greenpeace, APADOR, Active Watch, Centrul Rațiu pentru Democrație, SAR și atîtea altele… Dar nu mai e nevoie, că în locul lor acuma putem scoate din pălărie  pe Subsemnații Sibiu, Subsemnații Arad, Subsemnații Jilava, și dacă e nevoie să apară și vreo figură umană de ei se ocupă Subofițerul Șofer și Dra Stagiar, ei îi reprezintă pe lîngă organele de presă pentru promovarea Societății Civile Anonime (SCA), asta pînă cînd misiunea nu se schimbă și nu devin parlamentari sau miniștri.

Societatea aia civilă primitivă și sorosistă s-a bătut ani de zile să avem procese și anchete repartizate aleatoriu, să nu mai existe curți militare și curți civile și militarii să fie investigați ca orice oameni de aceiași magistrați civili dacă nu e vorba de delicte militare (ex. dezertare!), să nu mai avem recurs extraordinar în anulare prin care politicienii fac și desfac decizii judiciare și tot așa.

SCA, prin Comunitatea Declic, Corupția ucide, Geeks For Democracy, Asociația Evoluție În Instituție, Funky Citizens, Asociația VedemJust – Voci pentru Democrație și Justiție, #REZISTENȚA, Reset Iași, Umbrela Anticorupție Cluj, Rezistența Civică Galați, Asociația Aradul Civic, Asociația Platforma Inițiativa România, Asociația România Vie (dacă numiți măcar un nume de persoană reală cu o biografie de societate civilă adevărată la trei asociații din listă RC vă dă un premiu – exclus asistenta lui Tatulici de la Corupția Ucide)  cer o echipă de procurori militari care să se ocupe doar de anchetarea dosarului 10 August. După ce va fi redeschis, după ce a fost închis definitiv de o instanță civilă.

Ce au uitat să specifice acești iubitori anonimi ai statului de drept este ca pe procurorii militari să îi aleagă serviciul secret al Armatei după consultarea SRI, divizia contrademonstrații și mișcări de masă. Că nu poți să ai încredere în orice procurori militari, uită-te la ăștia cu mineriada și revoluția, care de 30 de ani nu pricep ce ordine li se dau și fac totul aiurea. Și după ce o instanță cu clasificare ORNISS va citi în sfîrșit sentința care trebuie, aia de pe telefon.

PS. Vă dau voie să luați copy și paste ca să depistați Organele care au reprodus comunicatul SCA. Nu e plagiat!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

10 thoughts on “Societatea Civilă Anonimă și Organele ei de Presă

 1. Catalin

  La un moment dat securistanul a realizat greseala facuta in anii 90, cand a permis aparitia unor ONG-uri populate cu oameni care credeau „pe bune” in ce se facea acolo.

  Inca de atunci s-a observat ca acei civili erau imprevizibili, indisciplinati, neascultatori si aveauu prostul obicei de gandi cu mintea lor, cizelata in cu totul alt tip de educatie decat cea din zilele noastre. La vremea respectiva, in partea cealalta a baricadei era un securistan mai pe stil vechi, posibil populat de oameni ceva mai educati si inteligenti decat cel din zilele noastre. In timp, cu eforturi interne si externe, s-a ajuns la un fel de echilibru intre societatea civila si baietii cu ochi albastri. Nu trebuie uitat totusi ca in acea perioada, densitatea oamenilor de calitate(dintre care multi se implicau in ONG-uri) era mult mai mare intrucat nu incepuse inca exodul.

  Timpul a trecut, generatiile s-au schimbat, tehnologia a evoluat, societatea s-a mai schimbat dar nu si memoria securistanului, marcata de vechile traume ale luptei cu societatea civila. Prin urmare, probabil sfatuiti de fratele mai mare(ca de obicei), victime ale unei educatii precare si confundand detinerea informatiilor cu inteligenta, noua generatie de viitori pensionari s-a gandit ca ar fi bine sa controleze cat mai multe paliere ale societatii(economie, politica, media, justitie, educatie, societate civila, sport, etc) lucru pe care se pare ca il fac deja, cu o eficienta care te duce mai degraba cu gandul la directivele NKVD de pe vremuri. Capturarea sau crearea unor ONG-uri de laborator e doar o parte din acest plan de control complet al societatii romanesti, control cu accente din ce in ce mai totalitare, foarte asemanator, daca ne gandim la caracteristici, cu modul in care Uniunea Sovietica a procedat in anii 50. Evident, metodele au evoluat, tancurile au fost inlocuite cu retele sociale iar violenta si inchisoarea au fost inlocuite cu metode mai subtile dar la fel de eficiente.

  Felicitari pentru ce ai facut si ce ati facut pana acum, sunt convins ca exista destui oameni care prefera o societate civila reala si ca nu se lasa chiar asa usor imbroboditi de carașii din „noua” societate „civila”.

  Reply
  • Mihai

   Mafia psd este cea care controlează aproape toate sectoarele.
   Mafia, care are cei mai multi reprezentati in psd, incearca sa pacaleasca opinia publica cu teama de securisti, le ataseaza calificativul „securist” tuturor celor care lupta impotriva sa (impotriva mafiei). Astazi nu mai exista „Securitate”. Securitatea era odioasa in trecut pentru ca avea toate depturile, putea omori oameni, ii putea aresta, ii putea da afara din case sau din serviciu, ii putea persecuta in fel si chip pe opozantii regimului. Astazi, Serviciile Secrete culeg doar informatii. Nu pot face rau decat infractorillor, predand informatiile procurorilor, care ii pot trimite in judecata.
   Asa ca renuntati stimati sustinatori ai mafiei psd la catalogarea adversarilor ca securisti.

   Reply
   • Catalin

    Nu confundati o descriere extrem de sumara a capturarii statului cu teama de securisti. Problema nu o reprezinta ei ci faptul ca nu exista responsabilitate pentru urmarile actiunilor lor in zone care sunt mai degrba civile :)

    Reply
 2. Cimitirul Vesel

  Adica, cer toti cer in coor sa fie ingropat definitiv!
  (dupa ce procurorii militari ii infing si un tzarus in inima – ca de celalat mort dosar nu au curaj inca sa se atinga in niciun sens/ fel)

  Si dai si cerceteaza si toaca din noi fara sens bani… Cui ii folosesc totusi toate astea in plina Pandemie, cu cei mai putini vaccinati din Europa, cu scandalul plagiatelor si al ROmaniei educate, alegerilor din peneLeu, gasca domnului drula si-a lui tata, toti voinici cu fruntea lata;, dezastruasa guvernarecare produce crestere ec fictiva, inflatie galopanta si deficite istorice imprumutand excesiv cu dobanzi uriase…?

  Reply
 3. Gabriel Rădeanu

  Adevărul este că Anticorupția adulmecă actuala guvernare,care,fapt care nu mai surprinde pe nimeni începând cu decăderea dinastiei Băsescu,a ajuns la putere diseminând același discurs cu DNA-ul tratament miraculos.
  Inițiativa asta este praf in ochi,o tentativă lamentabilă de justificare a încrederii pe care mulți cetățeni bine intenționați au acordat-o acestor organizații „non-guvernamentale” în perioada protestelor cu luminițe.
  Norocul lor este că naționalismul isteric și caraghios este la modă și din nou românii se vor alia împotriva naturii pentru a alege răul cel mai mic.

  Reply
 4. Laur22

  „Niște țicniți cu capul în nori, unii prea”… „alții” …”, unii prea” … „alții prea”…”, nici unii prea”…. „sau alții prea netunși” …….”și cîte și mai cîte”.

  Într-un cuvânat niște idioți utili.
  Care au fost umflați cu pompa câta vreme „ne-au” fost utili.
  Acuma alții „ne” sunt utili deci stuțul pompei media se cuplează la alții.

  Altminteri ce va face sa credeți că voi aț-i fost mai autentici decat actualii ?
  In ce sens „autentici”, in același sens în care un actor e …. autentic ?
  Adica credibili ?

  Păăăăăăăi fost-ai lele cât ai fost .
  Acuma altzii / altele ridica fustele-n papușoi la stromeleagul serviciilor.
  Care-i problema ?

  Altminteri ei latră niște cuvinte.
  Voi aț-i lătrat la vremea vostră alte cuvinte.

  Pentru noi …. aștiai care trăim din ceea ce plătesc gaterele care proceseaza doar lemn taiat ilegal …. pentru că tot restul s-a închis in zona… tot lătrat rămâne.

  Tot la fel de pline de adevăr ca și considerațiile lui Thomas Sowell despre faptul ca e indoielenic ca a crescut volumul de cunoștiințe in societatea moderna (pentru ca dupa el acestea nu pot fi masurate in mod obiectiv) ori ale lui Patapievici ca e îndoielnic ca oamenii ar fi de acord să își plătescă impozitul dacă acesta s-ar colecta in sânge.

  Chiar, oare experta in educatzie AMP ar putea masura volumul de educație necesar unui indian in junglă pentru a funcționa in mod optim.
  Ori a unui răzăș pentru a funcționa ca steag răzășesc eficient vs durata medie de instrucție necesară per soldat într-o brigadă modernă (considerând desigur și durata medie de instrucție și antrenament necesară echipelor de suport tehnic shi mentenantza nu așa) ?

  Ori cunoaște ea conceptul/practica prusaca de fealty ori ca suedeza de rotta (ref impozitul in sange) ?
  Nu zic da spui.

  S-a mutat stuțul pompei ….. ghinion.
  PS v-am văzut la Corina Matei …. acuma privind inregistrat shi in reluare dvs ce credeți aț-i reușit să o plictisiți de moare ori ba ?

  PPS nimeni nu vă împiedică să încercați să fiți din nou relevați
  Că dacă aț-i fost hahaha „autentici” și voi sunteți tot aia …. nu așa ?
  Dohotaru a ințeles oare ce i s-a întamplat și prin ce diferă el de Ghinea & co?
  Și care din ei a fost „idiotul util” shi care aparatcick-ul versat ?

  Reply
 5. ionas

  In toate statele foste totalitare sau autoritare , socialiste dar si altele precum Chile, linia politica s-a schimbat in sensul ca detinatorii puterii abandonat vechea ideologie politica si au o preocupare foarte mare pe acapararea puterii economice.

  Sufla o boare de crima organizata sprijinita difuz din toate partile esentiale lege, administratie, justitie, servicii si bineinteles o societate civila subordonata .

  Pentru a reusi in alte tari noul comportament a fost asezonat cu nationalismul – la noi nu a prea reusit ( ingretosati de nationalismul lui Ceausescu) in schimb a fost incropit un institutionalism halucinant . Toata tara este numai institutii si organe , mai importante decit cetatenii.
  Situatia se va schimba pentru Romania doar peste citeva decenii- suntem un popor la inceputul pubertatii.

  Reply
 6. Dumitru

  In Romania, in afara unei tendinte conservationiste, nu exista societate civila, in sensul occidental al expresiei. Exista in schimb doua lucruri:
  – Filiale ale unor ONG-uri occidentale, unde se lucreaza pentru un salariu venit din exterior sau supt de la buget prin presiuni internationale. Pentru a pereniza acest salariu angajatii mimeaza bine cuvintele-cheie occidentale, insa nu e important daca ceilalti romani cred in ele. Nu conteaza decat ca occidentalii sa creada ca exista o problema ce trebuie rezolvata (cu salarii). Ganditi-va numai la ONG-urile pentru „protectia cainilor vagabonzi”, din cauza carora au fost mancati de vii copii in tara noastra „europeana”.
  – Grupuri de influenta ale diferitelor obediente securiste, cu SRI in frunte, care mimeaza si ele modus operandi ale unor ONG-uri occidentale. Asa s-a intamplat cand tematica LGBT a fost folosita pentru a prelua controlul in USR de la Nicusor Dan (desi era evident ca partidul se infunda degeaba prin asta).

  Organizatorii adevarati, gen Mihai Gotiu, care in Vest sunt baza ONG-urilor, sunt prea periculosi si necontrolabili pentru ca in Romania sa ajunga la functii de raspundere. Nu-i lasa nici Securitatea, nici salariatii…

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *