Alina Mungiu-Pippidi

Iliescu terorist și Băsescu securist?

Sărbătorim într-un fel foarte românesc președinția românească a UE, care se apropie de final și în care și Guvernul s-a descurcat onorabil, și a ieșit decent și întâlnirea de la Sibiu a șefilor de state europeni – chiar dacă devenită inutilă din cauze foarte europene, Brexit și diviziuni interne.

CNSAS a dibuit în sfîrșit un candidat care a colaborat cu Securitatea, după ce ani de zile nu ajungea nici să îi mai verifice (le-am tot scris cereri în acest sens). E vorba de Traian Băsescu.

Fără să intru pe fondul problemei, că nu cred că se duceau în instanță dacă nu aveau dovezi, aș vrea să întreb și eu ce dovedește asta, după ani în care Băsescu a fost demascat la diverse televiziuni, a făcut corupția problemă de securitate națională și cu ocazia asta a pus serviciile secrete și mai abitir deasupra legii și a creat un DNA care strălucea în rapoartele MCV în același timp în care rețeaua lui Cocoș captura toate rentele, cu binecuvântarea SRI? Îmi pare rău să o spun, dar dovedește numai că adevărul despre oamenii cu putere din România poate fi aflat numai după ce nu ne mai folosește ca să ne apărăm de efectele lor nocive. Băsescu o să intre în istorie ca o Elizabeta a Angliei, ca să folosesc comparația lui Andrei Cornea, că trupa lui de laudaci oricum nu se uită la fapte și după ce au țipat 15 ani că Antena 3 îl calomniază doar nu o să își schimbe ei părerea numai pentru că a reieșit că nu era așa. Nu contează că toate prejudiciile recuperate de DNA sub Băsescu sunt sub valoarea unui tun mai serios al lui Cocoș-Udrea, deja e istorie scrisă în MCV că anticorupția sub Băsescu a fost succes mare, iar Udrea nu e de fel pomenită, că, la fel ca SRI, nu face parte dintre benchmarkurile de urmărit.

Procuratura militară a găsit și ea vinovatul pentru cei o mie de morți la Revoluție, este Ion Iliescu, și dă a înțelege că acest lucru nu putea fi spus mai devreme din cauză de presiuni. Trec peste faptul că totuși unii l-au spus și l-au tot spus, ca și ”Băsescu securist”, ”Iliescu terorist” a fost slogan de pancartă multă vreme. Și, la fel ca și la Băsescu, cine era cu el a considerat asta culmea calomniei și s-a consolidat în credința că i se face o nedreptate așa de mare încît nu mai contează ce zice procuratura astăzi. Iar pentru cine a tot luptat cu el, din tabăra noastră, iarăși nu contează, că noi am tot scris despre el în termeni mai drastici ca procuratura, dar cînd era în putere și la putere, nu cînd a ajuns la spital și numărîndu-și zilele. Poate numai Tismăneanu să scrie un update la cartea de spălare a imaginii lui Iliescu, tradusă și distribuită pe bani publici prin ambasadele României sub cea de a treia președinție iliesciană – cînd Alin Giurgiu era băgat de PSD la pușcărie pentru privatizări și alte asemenea. Dar mă îndoiesc.

Pe scurt, adevărul tardiv și parțial nu mai servește nimănui la nimic după ce țara s-a împărțit în tabere și nimeni nu mai vrea să îl știe, că așa sunt oamenii, se apără de orice dovezi că nu au avut dreptate. Nu ați făcut decît să-i informați pe europenii care ne-au vizitat că din cei doi mai longevivi președinți ai României democratice de după 1989, unul a fost un mincinos și un criminal, iar celălalt un mincinos și un securist. Douăzeci de ani din treizeci. Ce să zic, se puteau lipsi și ei, și noi de revelațiile astea în anul 2019. Adevărul servește cînd o națiune e încă tînără și deschisă la minte și se poate construi cu ajutorul lui o tabără a obiectivității și a dreptății. Cei treizeci de ani de la Revoluție ne-au dus însă tot mai departe de acest ideal și acest pas suplimentar, ca și aceia din titlurile cărților prezidențiale, duce tot în aceeași fundătură, nicăieri altundeva.

2019


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

13 thoughts on “Iliescu terorist și Băsescu securist?

 1. Ceasca

  Petrov a fost cel mai tare presedinte al Romaniei. Nu cred ca vom mai avea voie sa avem un altul la fel de capabil.
  Pacat ca a fost corupt pana in maduva oaselor.
  Basescu si Nastase au avut calitati pe care cu greu le mai gasesti la alti lideri.
  Daca erau cinstiti, am fi fost mult mai departe.

  Reply
  • Jean

   Așa-i, la fel cum putem spune că toate curvela aveau potențial de călugărițe. Dar doar dacă n-ar fi existat pe lume suli :))))))
   Năstase n-ar fi furat dacă n-ar fi avut mâini, iar Băsescu n-ar fi șmenuit dacă n-ar fi avut gură. Ce păcat că s-a întâmplat invers!

   Reply
 2. Cinicul

  Base n-a făcut atac de cord cand a aflat vestea hotărârii definitive a Curții, ci numai cand a aflat că si-a pierdut casa de pe str Gogol.
  Ma tot întreb cum de-a fost posibil ca verificarea sa fie blocată mai bine de 25 ani de când are funcții publice de nivel înalt si cine sunt cei care l-au protejat.

  Reply
 3. Victor

  multi, foarte multi prosti facuti gramada i-au votat pe astia doi ticalosi si nu vor sa recunoasca nici in ruptul capului ca au fost si sunt in continuare prosti facuti gramada.
  Doar prostii facuti gramada nu stiau ca ilici a facut contrarevolutia securista din 22 decembrie dupa amiaza iar despre basescu ca e un turnator-colaborator odios al securitatii din pozitia pe care a avut-o pe vremea lui ceasca impuscatul

  Reply
 4. Stalinescu și Flatulescu

  Pe vremuri, la EL, în loc de Bulevardul Victoria Socialismului, se zice Bulevardul Victoria Socialismului Asupra Poporului Român. Asta sunt cei doi indivizi: drojdie comunistă cu aere de deștepți, vectori ai victoriei comunismului asupra poporului român.
  Miros înnecăcios de Securitate din aia veche, duhoare de pufoaică rusească combinată cu parfum din Duty Free. Aere, multe aere, mulți plămâni de proști, coloane vertebrale lipsă, busole morale defecte.
  Ăștia doi au adus atâta rău României cât un război. Și vor muri în paturile lor, liniștiți și fără nicio remușcare pentru că piramida non-valorilor, căreia i-au fost vârfuri, este solidă, adevărată, naturală, reproductibilă și autoregeneratoare.

  Reply
 5. Lucian Nicolescu

  Întregul meu respect, doamnă Pippidi pentru onestitatea articolului. Și în special pentru conținutul acestei memorabile fraze: „Adevărul servește când o națiune e încă tânără și deschisă la minte și se poate construi cu ajutorul lui o tabără a obiectivității și a dreptății”.
  România a fost și a rămas defazată. Fie și numai din acest punct de vedere.
  Cu cele mai alese gânduri,
  L. Nicolescu

  Reply
 6. Neo

  ” Istoria e o minciună, numai anii sunt adevărați” ne spunea demult un profesor de liceu. Pentru că istoria e scrisă de învingători. Restul textelor sunt apocrife. Așa că să nu ne grăbim…Atenție însă. Colții șarpelui ucis rămași înfipți în carîmbul cismei, pot încă ucide .

  Reply
 7. Gabriel Radeanu

  Ceaușescu „comunist”;Iliescu „terorist”;Basescu”securist” și Iohanis „autist”!
  Din punctul meu de vedere singura „nepotrivire de caracter” prezidențială cu poporul român este ultima.Precedentele au avut locurile,rolurile și sensurile lor,legate de soarta și destinul României.
  Apropo… poate îmi poate oferi România Curată accesul la raportul Tismaneanu care pare a fi dispărut de pe site-ul oficial al Președinției României?!?

  Reply
 8. Gabriel Radeanu

  Și-l uitasem pe Constantinescu „defetist”…datorită lipsei acute de relevanță bineînțeles!

  Reply
 9. ??????

  @ Dacă sunteți de părere că domnul Iohannis și CSAT ascund dovezi ale colaborărilor cu fosta securitate nepublicând arhivele fostei securități , constituite din bani public, astfel încât să pernită accesul tuturor celor interesați la informațile din dosarele fostei securități, ?

  Reply
 10. BIBICU

  Masoneria, securismul, sinecurismul, mafiotismul, hotia, tradarea si prostia au distrus ROMANIA dupa 1989.

  Reply
  • PROROCUL

   Da e adevarat ROMANIA se prabuseste contiuuuuuuuuu ….de 32 de ani , NU MAI ARE MULT PENTRU A AJUNGE PE FUNDUL PRAPASTIEI………………….NATIUNEA ROMANA va dispara curand de pe harta lumiiiiiiiiiiii………

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *