Romania Curată

AMP: Jalnic cum a fost îngropat subiectul plagiatului lui Ciucă, uitați-vă la intelectualii lui Băsescu care urlau la Ponta și care acum au tăcut mâlc

Alina Mungiu-Pippidi, interviu pentru ziarul Libertatea:

 

Libertatea: Un judecător a blocat, la București, sesizările de plagiat în cazul Ciucă, un altul, la Iași, i-a cerut unui jurnalist să-și divulge sursele. Putem vorbi despre un climat în care justiția înclină balanța în favoarea zonei politice?

AMP: Că procurorii sunt sub control politic nu mai e niciun secret, dosarele se închid și se deschid la ordin: plagiate, 10 august, mineriada și Revoluția etc. Dar e foarte grav că se calcă sistemul de atribuire aleatorie a cazurilor la judecători ca să vină la butoane unii care au ordine fie de la autorități, fie de la serviciile secrete (uneori se și confundă). În România, reușisem până acum să păstrăm o justiție independentă, nu pe fiecare curte în parte, dar pe tot sistemul, era greu să găsești trei rateuri la rând, primă instanță, apel și recurs. Dar aud din ce în ce mai des de condamnări ale jurnaliștilor sau avertizorilor de integritate din societatea civilă pe cazuri bizare, care nu au niciun merit, decât marea influență a unei părți. Mai e și eșecul general al justiției, pentru că nimeni nu a făcut nimic, nici MCV, nici CSM, să ridice calitatea generală a actului de justiție. Judecătoarea Camelia Bogdan a fost exclusă definitiv din magistratură că și-a permis să sesizeze că o colegă avea un dosar la care era în conflict de interese: judeca pe Dan Voiculescu în condițiile în care soțul ei era notarul respectivului. E semnificativ că CSM secția judecători s-a unit contra Cameliei, că dacă începem să purificăm justiția de conflict de interese și aranjamente informale unde ajungem? „Ne vor hărțui cu tot armamentul din dotare”

Libertatea: Ce ar trebui făcut?

AMP: Pe scurt, eu nu cred că trei instanțe vor găsi că de vină e cine a spus că Ciuhodaru semnează condica la spital în Iași zilnic când el e europarlamentar și la Bruxelles. Dar problema e că unele dintre aceste sentințe sunt executorii, trebuie imediat să faci ceva până la apel sau la recurs, să plătești cheltuieli de judecată, să dezvălui sursa etc. Nu pot decât să îndemn avocații să apere pro bono jurnaliștii sau societatea civilă în asemenea situații ca parte a responsabilității lor corporate, și am îndemnat deja diferiți donori să creeze fonduri de apărare în justiție pentru ziariști și oengiști. „Ministerul Educației a reacreditat toate școlile doctorale care au dat titlurile fantomă”

Libertatea: Cazul jurnalistei Emilia Șercan, care a scris despre suspiciunea privind plagiatul lui Nicolae Ciucă și care acuză o acțiune de kompromat. Ce ne spune acest caz despre relația jurnalist – autoritățile statului?

AMP: E remarcabil că Emilia a avut unde să publice, deși de reluat nu au reluat decât 2-3 organe de presă ce a publicat ea. Problema mare e cum a reușit restul lumii să îngroape subiectul, asta e cel mai jalnic, uitați-vă la intelectualii lui Băsescu care urlau la Ponta și care acum au tăcut mâlc, ca și condamnarea lui Băsescu.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

10 thoughts on “AMP: Jalnic cum a fost îngropat subiectul plagiatului lui Ciucă, uitați-vă la intelectualii lui Băsescu care urlau la Ponta și care acum au tăcut mâlc

  1. EMIGRANTUL

    Dupa evenimentele din decembrie 1989 cei mai multi romani traiesc cu senzaţia că ţara nu e guvernată sau că ar fi pe ultimul drum si resimt cu o acuitate dureroasă dezagregarea, disoluţia, absenţa oricărei strategii a poporului roman, pentru poporul român. Ca natie avem nevoie de niste coordonate, niste raspunsuri. Ce facem cu daruirile lui dumnezeu pentru neamul nostru? Cine sîntem noi ca popor? Cine vrem să fim ori sa devenim? Dacă ne punem asemenea întrebări, dacă ne interesează ce cerem noi de la noi înşine ca neam şi ca stat, unde anume avem posibilitatea să ne poziţionăm în matricea naţiunilor moderne, din punct de vedere cultural, politic, economic, social, unde putem fi situati peste zece si mai multi ani şi ce se întreprinde concret pentru asta, atunci cei cu discernamantul neafectat nu putem ramane pasivi fata de realitatile amenintatoare la adresa neamului romanesc.
    Romania în toate timpurile sale istorice a avut nevoie de OAMENI de STAT cu vocatie, talent si daruire pentru interesul general. Ghinionul nostru, ca popor, spre deosebire de alte natiuni este ca in decursul miilor de anii parcursi oamenii de stat adevarati existenti la carma cetatii pe aceste meleguri pot fi numarati pe degetele la o mana. Acum mai mult ca oricand trebuie sa fie depuse eforturi concertate, din partea OAMENILOR care pot dovedi CLAR VIZIUNE, CAPABILITATE si BUNA CREDINTA iluminati, romani apolitici, pentru a concentra energiile pozitive la nivel national si a pune în operă gandirea si proiectele lor valoroase in vederea REDRESARII ROMANIEI care de 30 de ani datorita, SUBMEDIOCRITATILOR, SEMIDOCTILOR, IMPOSTORILOR din SISTEMUL POLITIC, se află într-o continuă prăbuşire ABISALA.
    Cultura, ADN-ul istoriei neamului romanesc si stiinta (invatamantul)cea mai importanta resursa a progresului general, in Ro sunt batjocorite si tratate cu indiferenta ori lasate arbitrariului de catre POLITRUCII infantili pentru indobitocirea neamului romanesc. Acum in vremuri tulburi pentru guvernarea tarii poate intelege orice roman de ce marii oamenii de cultura si de stiinta ai neamului nostru au emigrat fiindca nu au putut vietui in Ro, pentru a fi patrioti desavarsiti, ei s-au dăruit omenirii cu pasiune pe teritoriul altor tari.
    Numai valorile umane superioare, adevarate, inzestrate cu talent, inteligenta, mestesug competitional, harnicie si moralitate, omenie, sentimente de compasiune, impreuna cu procesul complex de instruire superioara a membrilor societatii pot constituii resursele si caile pasnice sigure si garantate ce pot aduce Romaniei progres si modernitate, caracteristici mult dorite si necesare in cultura, economie, industrie, agricultura, turism, educatie, sistem de sanatate publica, administratie centrala si locala, justitie etc.
    Cand vom intelege ca fraiele puterii politice si economice sunt in mana unor persoane fara constiinta si fara scrupule, care nu poseda capacitatea de a-i intelege pe ceilalti, vom privi realitatea intr-o lumina noua fiind vorba de o plaga a raului care se intinde din urma fara dificultati. In conditiile actualei DEMOCRATII ORIGINALE DAMBOVITENE pentru a ajunge sa conduca, un psihopat nu are nevoie de adeziunea majoritatii ci este de ajuns sa fie sprijinit de un grup de interese care poate sa gadile instinctele primare ale disperatilor , sa “orienteze” si sa conduca “populatia” ca pe o turma de animale.
    In Ro EXISTA un mare RISC. Dupa modelul celor aflati la putere toata societatea poate fi contaminata cu sceleratii morali si nu numai!
    UNDE SUNTETI VOI ADEVAR si DREPTATE PODOABE SFINTE ALE EXISTENTEI UMANITATII PENTRU CA OCHII ROMANILOR PLANSI si TRISTI DE VEACURI VOR SA VA VADA…???…

    Reply
    • CMC

      Securismul a distrus complet leadershipul romanesc…ca sa poate stapani tara in liniste.
      Si pare ca a fost o miscare la nivel UE, pentru ca nici UE nu mai are lideri.
      Lider adevarat in UE a mai ramas doar unul – Orban, al Ungariei. Si sunt disperati toti sa-i dea in cap.

      Reply
  2. Victor

    mult mai simpatic e cum SIMBOLUL anticoruptiei in RRomania recte UBER e una dintre cele mai corupte multinationale dovedita in acest moment iar hantico-ruptii in turul pantalonilor din Romania se plimba cu UBER in pur spirit anitcorupt si tac ca maimutele in acest moment.
    Culmea ipocriziei REZIST: sa tastezi pe forumuri Jos Coruptia in timp ce te plimbi cu UBER :))))

    Reply
  3. CMC

    Asta e!
    Intelectualii – cam sunt scarba Romaniei…
    Si nu e prima data. Pana si stalinismul a reusit sa-i “convinga”..
    Acum doat li s-au dat noi “idealuri” si imediat s-au inhamat…

    Reply
  4. ivanschi

    sincer sa fiu, nu stiu care-s intelectualii lui Basescu, dar exprimarea imi aduce aminte de antena 3 si rtv, doua ratari mass-media, securistice….

    Reply
  5. PRICEPUTU

    ASA CUM NU SE PLATESC SPORURI LA SALARIU PT DIPLOMELE DE ABSOLVIRE A LICEULUI SI A FACULTATII TOT LA FEL SA NU SE ACORDE NICI UN SPOR LA SALARIU PENTRU DOCTORAT SI CU ASTA BASTA .
    SA VEDEM ATUNCI DACA MAI INTERESEAZA PE IMPOSTORI SI TEMBELI TITLU SAU DIPLOMA DE DOCTORAT…..

    Reply
  6. Mihai Marchidann

    Puteti sa faceti o cerere la CSM si la cele mai importante instante nationale cate recuzari au avut succes.
    puteti sa cereti informatii de la Facultatea de Drept din Bucuresti la cati securisti comunisti si la cati SRI-sti au dat diplome de drept fara studii complete la Universitate.
    Puteti sa studiati si sa aflati cum Guvernul Bos a desfiintat responsabilititatea penala in cazul impotrivirii la executarea silita din contenciosul administrartiv. Castigi un proces in contencios si institutiile publice iti rad in nas.
    Aflati acum ca o decizie definitiva si irevocabila in contencios care obliga Universitatea de Drept sa comunice toate cursurile de etica academica dinainte de 2010/2011 a fost luata in derizoriu de Universitate si de tot corpul judecatoresc – cu aberatii judiciare si un conflict de interese generalizat – chiar dupa administrarea amenzile judiciare din Legea 554 din 2014. Recuzarea judecatorilor de la CAB absolventi ai Universitatii care judecau speta au fost respinse de ICCJ intr-o singura fraza fara nicio motivare chiar daca am depus studii stiintifice si lucrari de doctorat internationale care au demonstrat fenomenul de loialitate creat de statutul de absolvent al Universitatii cu incidenta conflictului de interese. Traducere din Engleza de traducator certificat de Ministerul Justitiei, totul facut astfel incat sa nu existe niciun motiv de ignorare a acestor studii. Dupa ce initial mi s-a ras in nas la CAB dupa decizia ICCJ judecatorul respectiv (cu experienta la CEDO) a formulat cerere de abtinere – RESPINSA.
    Justitia, nu doar procuratura, nu este doar controlata complet – nu de politic cum sustineti ci institutional de servicii – ci si mizerabila dpdv intelectual si ética. Eh, dar sa vedeti cum e in Germania, astia nici nu se ascuand..
    intrebati cati judecatori in materie civila au certificat ORNISS, de ce ar avea v-as intreba, si cati din acestia primesc hartiute cu solutii.
    la Curtea de Apel Alba Iulia unde am sustinut in apel o cauza de contestare NUP mi s-a cerut sa admit exact invers ceea ce am atacat prin apel, “pentru ca asa scrie in aceasta hartie”, cum s-a exprimat presedintele de complet. Ce hartie e aceea unde este decis dinainte ce solutie trebuie luata? Da, am solicitat inregistrarea audio a sedintei.

    Reply
    • Mihai Marchidann

      recitind comentariul – in afara contextului de editare -, sunt mai multe greseli de exprimare in text, dar faptele si sensul mesajului este clar.

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *