Emil Stoica

De ce nu trebuie sa ne grabim cu noua Constitutie

Parlamentul s-a pus deja pe treaba in a scrie noua constitutie. Motivul nu ar fi votul de la referendumul din 2009 referitor la parlamentul unicameral cu doar 300 de membri si nici miscarile de strada din ianuarie 2012.

Motivul grabei este dat de o criza economica externa care a lovit zona euro.

Inteleg motivele pentru care unii prefera sa scrie un articol in constitutie despre cate procente din PIB trebuie sa fie deficitul bugetar. Inteleg si cum acest lucru poate ajuta proiectul de Uniune Europeana. Putem fi pro sau contra acestui nou articol, insa modul in care se scrie constitutia pare a fi de sus in jos pe baza unor analize facute intr-un cadru restrans si exterior realitatilor Romaniei si nu cum ar fi mai democratic, adica de jos in sus.

Cred ca Romania are nevoie de o noua constitutie insa noua constitutie trebuie scrisa in mod democratic pe baza consultarii cu populatia.

1. Reforma politica: votul din 2009 a spus clar clasei politice ca trebuie sa fie mai eficienta, mai productiva. Daca populatia ar fi fost intrebata daca vrea parlament cu 100 de membri si nu cu 300, sunt convins ca tot ar fi votat covarsitor pentru. Poate ca avem nevoie ca si alte functii din aparatul de stat sa fie alese prin vot popular si nu numite de parlament. Ma gandesc la presedintele CSM, la presedintele Curtii de Conturi, la seful politiei, la seful DNA, etc, etc.

In ianuarie lumea a iesit in strada sa-l sprijine pe dl. Arafat. Presedintele si primul ministru au declarat ca nu au fost corect informati despre dl. Arafat. La fel cu dl. Vevera de la Transelectrica, desi era consilierul dlui. Boc, acelasi domn Boc a declarat ca nu a fost corect informat referitor la dl. Vevera. Iar apoi am pus prim ministru un sef de la servicii secrete, este adevarat, externe, care ar trebui sa fie responsabili cu corecta informate a decidentilor in stat.

Repet, poate ca nu mai vrem ca oamenii politici sa numeasca tot ce misca; poate ca vrem ca sistemul juridic sa fie schimbat si in loc de un judecator sa dea o sentinta, poate vrem sistem cu 12 jurati, ca in SUA. Poate ca vrem ca sefii de politie la nivel local sa fie alesti de catre populatie.

2. Reforma economica: in 2007 – 2009 partidele politice s-au intrecut in a arunca cu pomeni electorale. Puterea actuala a inceput deja concursul de pomeni, evident in an electoral. Asta in timp ce a semnat la Bruxelles pe 2 martie, dar cu data de 2 februarie, ca ne angajam sa fim responsabili. In mod clar, puterea politica a fost iresponsabila insa un procent scris in constitutie nu inseamna ca banii ce vor veni la buget, de 30-35% din PIB vor fi corect cheltuiti. Cum controlam mai bine guvernul in cheltuirea banului public, in folosirea activelor statului, cum reusim sa avem o discutie publica onesta si lipsita de populism? Iar aici ma refer si la actorii din mass-media, oare TVR de ce nu este relevanta in discutia publica?

Puterea politica si-a pierdut din legitimitate. Ca dovada, niciun ministru nu este si membru al parlamentului. Opozitia se afla in greva parlamentara si nu reuseste sa dialogheze cu puterea. UDMR are modalitati de santaj, oare ce va mai reusi sa strecoare in constitutie?

Tot in ianuarie, puterea a recunoscut ca nu a dialogat corect cu cetatenii, cu societatea civila. Iar acum incepe sa scrie constitutia direct in comisii.

Din cauza asta cred ca nu trebuie sa ne grabim cu noua constitutie. Este un document mult prea important pentru a fi scris pe burta de un Parlament lipsit de legitimitate si intr-un mod departe de standardele unei democratii sanatoase.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “De ce nu trebuie sa ne grabim cu noua Constitutie

  1. Nick Sava

    „avem nevoie ca si alte functii din aparatul de stat sa fie alese prin vot popular si nu numite de parlament” Ma intreb si eu: are „boborul roman” discernamintul necesar sa voteze in constiinta de cauza, informindu-se corect si refuzind orice forma de manipulare si spaga electorala? Una este sa trimiti in Parlament niste loaze, cu totul altceva sa alegi O PERSOANA in pozitie de mare impact!

    Reply
  2. Nick Sava

    „Puterea actuala a inceput deja concursul de pomeni” Puteti exemplifica? Si pronmisiunea Opozitiei de a mari salaariul minim „din prima zi” si reducerea contributiilor sociale imediat dupa ce au venit la putere, nu sunt tot niste „pomeni”?

    Reply
  3. Emil Stoica

    Nick Sava: desigur, am inceput un insectar din ianuarie (poti sa-l citesti pe blog). Cea mai recenta este alocarea de bani de la rezerva (650 milioane RON) in proportie de 80% catre primarii ale puterii. Diferenta dintre putere si opozitie este ca pomenile puterii sunt concrete, in timp ce pomenile opozitiei inca nu.

    Reply
  4. Irina Petra

    Felicitari pentru problemele precizate in articol, de Dl. Emil Stoica. Ca de obicei insa, este putin probabil ca vor avea ecou in politica romaneasca.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *