Emil Stoica

Cum va evolua PIB-ul Romaniei in urmatorii 5 ani?

Incerc sa estimez impreuna cu voi cum va evolua PIB-ul Romaniei in urmatorii 5 ani.

Si sa consideram ca:

– nu vor fi crize majore globale si ca vecinii nostri isi vor continua dezvoltarea politica urmand evolutiile actuale (Serbia, Ungaria, R Moldova, Ucraina, etc)
– zona euro s-a stabilizat iar Romania va intra in zona euro in 2015; UE va ramane la 28 de membri (cu Croatia de la anul)
– sistemul politic din Romania nu va suferi mari modificari.

Incercati sa mentionati factorii principali in cacululul vostru.

Eu ma gandesc la urmatorii factori:

1. fluxurile migratorii spre Vest se vor opri, dar nu cred ca vor fi multi romani care se vor intoarce acasa
2. taxele in Romania sunt destul de mici, iar Romania este o tara cat de cat liberala cu o economie deschisa
3. Romania este membra UE, cu marfurile, capitalurile si cu forta de munca (din 2014) tranzitand fara probleme in cadrul UE
4. vom reusi sa atragem mai eficient fonduri europene
5. infrastructura (rutiera, feroviara, informatica) se va imbunatati
6. turismul intern si agricultura sunt pariuri destul de bune
7. inflatia va fi tinuta sub control (maxim 3% pe an)
8. PIB-ul global va creste cu 3-4% pe an, in special cu cresteri mari in tarile in curs de dezvoltare
9. vor scadea barierele comerciale
10. in cadrul UE va avea loc o liberalizare (dar nu completa) si in domeniul serviciilor, astfel incat nu numai marfurile germane sa circule liber in UE dar si serviciile britanice sau poloneze, de exenmplu

Mersi anticipat.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Cum va evolua PIB-ul Romaniei in urmatorii 5 ani?

  1. OvidiuR

    Cred ca urmatorii 5 ani vor fi destul de tristi, cu o medie de crestere a PIB de 2-3%. Aceasta crestere mica va fi foarte putin resimtita la nivelul populatiei, tinand cont ca oamenii nu simteau cresterea nici in 2007 cand eram pe val.
    Animozitatea va creste, dar acest lucru poate fi si o sansa de schimbare a actualilor lideri. Sper ca o vom fructifica!

    Reply
  2. LEVITCHI MIHAIL

    Factorii expusi de Dul.ES.sant formali si care asteapta rezolvari majoritar din afara adica de la UE.Au o viziune corecta dar nu mobilizatoare.Nu pune problema ce trebuie sa facem acum si urgent,ca tara s-o urneasca din loc.Guvernul si clasa politica vor spune ca deja acesti factori sant implementati si ca asteapta rezultatele pozitive.Dupa mine total fals,atata timp,cat transparent nu exita un program de lucru cu termene,imediat,mijlociu si lung 5-10 ani.Imediat,Tara trebuie transformata intr-un santier national care sa cuprinda toate sectoarele de activitate,de la industrie pana la munca de acasa.Ce trebuie de facut?Un lucru simplu si usor:BNR.sa aduca bani,sa faca bani,sa-i
    puie la dispozitia unei banci romanesti- CEC BANK,care la randul ei sa dea credite,punctual pentru:micile si marile afaceri,energia eoliana romaneasca,agricultura,irigatii,piscicultura,turism,cresterea viermilor de matase,concomitent cu formarea plantatiilor de dud,zootehnie,etc.etc.etc.De aici,formarea locurilor de munca,diminuarea somajului,cresterea contributiilor la bugetul de stat,cu posibilitatea diminuarii substantiale a presiunii exagerate pe fondul de salarii.Cu putina DEMOCRATIE DICTATORIALA si vointa politica,putem avea realizari deosebite,daca incercam sa ne referin la perioada ceausista.Cu HEIRUP,CEI TINERI DE ATUNCI,anii 1950,am facut fabrici,uzine,blocuri strazi,hidrocentrale,spitale,camine,gradinite,cate si mai cate altele,care astazi se distrug si daca urgent nu schimbam macazul,Tara se duce de izbeliste,poate fi cotropita de globalizare si alte forte straine(financiare,austeritate,blocaje)Doamne ajuta si sa auzim numai de bine.

    Reply
  3. Nick Sava

    Lucrurile vor sta mai rau inainte sa devina mai bune. Totul porneste de la increderea populatiei in institutiile statului si in clasa politica. Aceasta „incredere” pe care o mai percepem este falsa. (Mai tot) romanul e dispus sa „insele” Statul. Prin evaziune, prin nerespectarea legilor, prin munca la negru, prin spaga de toate zilele, prin birocratie si lipsa de eficacitate la locul de munca… Are oarece „incredere” in Opozitie, in speranta ca ii vor schimba pe „astia”, dar cind se vor convinge ca viitoarea putere nu va avea de udne isi indeplini promisiunile populiste, isi va retrage zisa „incredere”. Fenomenul de parasire a tarii va continua. Majoritatea tinerilor (care vor atinge maturitatea in citiva ani) vrea sa plece! Au, desigur, in vedere tarile UE – insa,m cum si acolo lucrurile se vor inrautati, vor incepe sa se gindeasca la locuri mai indepartate: Argentina, Brazilia. Daca USA va renunta la viza, vor avea o mare surpriza :-) La fel, Canada. Sansa Romaniei ar fi daca ar reusi sa reia exportul catre lumea a treia, sa nu mai depindem atit de mult de exportul in cadrul UE. Investitori romani ar trebui sa caute si ei sa investeasca pe-acolo, pentru a fi mai aproape de surse, de piata, de forta de munca ieftina. Ar crea locuri d emunca si pt tineri romani care accepta relocarea… In sfirsit, toti ii tot da de 20 d ani cu „sansa agriculturii” – dar de facut, nu se face nimic. E si greu, daca se mentine actualul sistem. Ar trebui sa se elibereze piata de investitii in agricultura. Sa poata veni tineri care sa investeasca, profitind de ajutoare de la banci, in irigatii si utilaje (in primul rind), imbunatairi funciare si apoi in agricultura moderna, in mari unitati (private sau cooperatiste), fara a se mai impiedica de batrinii neputinciosi. Daca romanii nu o pot face, sa se dea mina libera „exploatatorilor” din alte tari: olandezi, chinezi, arabi. Nu suntem in stare sa fim „chiaburi”, sa fim argati! Si mai e un lucru, cel mai important: daca nu se face nimic in Invatamint, sansele noastre ca natie sunt ZERO!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *