Emil Stoica

ANALIZA: 16 miliarde de euro vs. 4 trilioane de euro. Cat ne-a costat comunismul?

La inceputul anilor 90 au fost retrocedate terenurile de la CAP-uri. Alte cladiri, terenuri si apoi, prin Fondul Proprietatea, miliarde si miliarde de euro au fost transferate catre fostii proprietari ale caror bunuri au fost confiscate de regimul comunist. Se pare ca statul tot mai trebuie sa ramburseze 16 miliarde de euro.

Insa ceea ce putini au incercat sa calculeze este costul asupra poporului roman ca urmare a managementului comunist.

Nu au avut de suferit doar fostii proprietari. Furtul averilor a fost un cost mic. Mult mai scumpa a fost lipsa de oportunitate a 20 de milioane de oameni timp de 45 de ani. Cineva nascut in 1990 nu mostenea nimic, parintii locuind la bloc intr-un apartament inchiriat. Parintii acelui copil nu au avut posibilitatea sa acumuleze, nu au avut libertatea economica de a lasa ceva mostenire.

Cat de bogata ar fi fost Romania in 1989 daca nu ar fi venit comunismul? In 1989 sistemul economic comunist a declarat falimentul. Insa noul regim economic din 1990 nu a insemnat recuperarea imediata a decalajului economic fata de potential. Nu, decalajele se resimt puternic si azi. Se simt si in Germania de Est, desi Germania de vest a pompat peste 1 trilion de euro de la reunificare. Daca ne uitam azi la PIB / locuitor in Coreea de Nord vedem ca este de 40 de ori mai mic decat in Coreea de Sud, desi au plecat de la acelasi punct.

Am incercat sa calculez cat ne-a costat comunismul. Si am incercat sa calculez limita de jos. Am luat ca unitate de masura Portugalia si Grecia.

In 1945, PIB / capita nu era mult diferit in Romanaia fata de Portugalia sau Grecia, aceste doua tari avand si ele parte de dictaturi dupa razboi si au doua economii cu mari probleme. PIB per capita in 1989 in Europa de Vest era cel mai mic exact in aceste doua tari.

In 2010, PIB / capita in Romania a fost de 6.000 de euro. In Grecia si Portugalia media a fost de 18.000. Sa presupunem ca Romania s-ar fi ridicat la doar doua treimi din aceasta suma, adica azi PIB / capita ar fi trebuit sa fie 12.000 de euro.

Aplicand aceasta diferenta pe o perioada 1945 – 2010 imi da peste 4 trilioane de euro (adica 4.000 de miliarde de euro). Compararati asta cu 16 miliarde si vedeti cat a pierdut poporul roman.

Acum avem o libertate economica, cel putin pe hartie. Majoritatea am pornit de la zero. Iar daca vrem bunastare, trebuie sa intelegem ca nu ne va da nimeni acele 4 trilioane inapoi, ci ca doar prin munca, pregatire personala si prin libertate economica putem reusi. Munca si pregatirea depind de noi. Libertatea economica depinde de sistemul economic al tarii in care traim.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “ANALIZA: 16 miliarde de euro vs. 4 trilioane de euro. Cat ne-a costat comunismul?

  1. Ionita N. Ion

    Cam neverosimil calculul facut. Fara indoiala ca s-a pierdut mult, insa calculul nu mi se pare fundamenta logic.
    Ar fi interesat de stiut cat s-a pierdut dupa 1990.

    Reply
  2. Theodor

    Da,domnule,ai dreptate.
    Dar ce inseamna libertatea economica nu se invata in scolile romanesti.
    Si nici nu ar avea cine sa ne invete,in aceste scoli
    Cum nu pot invata toti copiii in vest,si cum mass media ne invata ,in fiecare zi,cum a facut Becali avere si cum nu poate justitia sa-i vina de hac,nu avem altveva mai bun de facut decat sa calculam cat ne costa bisnitarii de talie ,in urmatorii 30 de ani

    Reply
  3. Emil Stoica

    pt. Ionita N. Ion: nu trebuie sa va speriati de suma ce pare, intr-adevar, uriasa. Dar, cum spuneam in articol, ar putea fi mult mai mare. Va astept cu un calcul alternativ.

    Ref. la cat s-a pierdut dupa 1990 cred ca este mai putin relevant pentru ca nu am iesit inca din perioada post-comunista: sa ne uitam la CV-ul presedintilor nostri post 1990. De asemenea, institutiile, domnia legii si societatea civila au fost distruse de comunism si dureaza, iata!, mai bine de 20 de ani de cand ne chinuim sa le refacem.

    Insa asa cum a fost el postcomunismul, cred ca pierderea Romaaniei ar fi fost mult mai mare daca nu ar fi existat revolutia din 1989. Sa ne uitam la Coreea de Sud vs. Coreea de Nord cu PIB / locuitor de 40 de ori mai mare in sud dect in nord.

    Reply
  4. Ciprian Domnisoru

    „In 1945, PIB / capita nu era mult diferit in Romanaia fata de Portugalia sau Grecia” Conform datelor din arhiva lui Angus Madison, unul din putinii istorici de macroeconomie, Grecia 1798 dolari SUA la puterea de cumparare din 1990, Portugalia 2046, Romania 816. Cam toata analiza se clatina cu clarificarea acelui „nu era mult diferit”

    Reply
  5. 2012

    Ciprian, e vorba de 1945, nu de puterea de cumparare din 1990. Compari si tu un mar cu ananas decojit…

    Reply
  6. Emil Stoica

    pt. Ciprian Dominsoru: cunosc foarte bine studiul la care faceti referire. In seria 1870 – 1948 de date referitoare la Grecia si Romania sunt multe semne de intrebare, Romania avand un GDP / capita constant mai mare decat Grecia pana in 1926 cand apar date surprinzatoare: Romania parand sa fie singura cu un GDP / capita in scadere masiva in timp ce Grecia isi mareste GDP / capita cu 33% intr-un singur an (1921 vs. 1920). Este un model, la fel ca si cel al meu.

    Alte studii pun GDP / capita in 1938 la acelasi nivel Romania, Grecia si Portugalia (800 in $1990).

    Putem folosi si alte modele, de ex. indicator Germania de Vest vs. Germania de Est care este de 2.33 in 1990, indicator ce este mai ridicat decat in modelul meu unde indicatorul este 12 / 6 = 2 si ar sugera deci un cost mai mare de 4 trilioane de euro.

    Reply
  7. alinaMP

    Intr-adevar, avem alte date din Balcani (vezi Lampe, Palairet, Clark) care arata ca Romania si Grecia erau comparabile. Ba chiar as zice ca noi stateam mai bine, nu am avut crize de insolventa ca ei. Grecia e un model bun, sint si eu de parerea lui Emil.Dar mortul de la groapa nu se mai intoarce si banii buni nu trebuie aruncati dupa cei rai (de ex platind despagubiri uriase pt restituirea proprietatilor( nu stiu cit se justifica economic.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *