Emil Stoica

Agenda discutiei politice PDL – USL. Document deschis cititorilor

La ora asta, multi romani – printre care ma numar – nu au incredere in clasa politica a Romaniei si nu o cred in stare sa guverneze tara in interesul cetatenilor.

Romania are probleme economice si inca suntem la inceput de drum pe calea exercitarii complete a drepturilor democratice, am devenit – pe hartie – o tara democrata si cu o economie de piata doar in urma cu 22 de ani.

Nu putem cere ca toate problemele sa se rezolve imediat. Insa nici nu putem rata aceasta sansa. Discutia nu trebuie sa fie punctuala doar pe legea sanatatii. Discutia trebuie sa readuca increderea populatiei in sistemul democratic in sensul ca problemele trebuiesc discutate in parlament, nu pe strada. Sper sa isi dea seama ca daca esueaza, discutia tot pe strada va ajunge.

Incerc sa mentionez cateva masuri ce pot fi luate imediat de catre partidele politice, nu neaparat in ordinea importantei. De asemenea, stiu ca exista diferente doctrinare intre stanga si dreapta, ca o doctrina inseamna o solidaritate sociala mai mare, iar alta pune accentul pe libertatea individuala, de aceea lista nu trebuie sa impuna masuri de dreapta sau de stanga, ci masuri de buna guvernare. Sa lasam pe seama alegatorilor in viitor sa aleaga intre o doctrina sau alta.

Lista nu este este exhaustiva, va rog sa adaugati si voi:

1. Partidele sa se delimiteze de absolut toti membri de partid care sunt urmariti in justitie. Daca aceste persoane ocupa functii, partidele politice trebuie sa ii demita (daca permite legea).

2. Procurorii si judecatorii sa nu mai fie obiectul criticilor personajelor politice; sedintele CSM sa poata fi televizate in direct.

3. Guvernul sa faca publica imediat lista tuturor activelor si pasivelor publice si evaluarea acestora astfel incat sa stim cum gestioneaza aceste active si, in cazul instrainarii, daca instrainarea s-a facut in pierdere.

4. Toate numirile in posturile publice de acum incolo sa se faca pe criterii de competenta. Asta inseamna ca in plus fata de procedura de numire actuala sa se introduca un mecanism transparent de control al societatii civile asupra acestor numiri.

5. Sa introduca un mecanism independent care sa valideze faptul ca propunerile legislative au fost suficient de mult dezbatute in societate. Sa nu uitam ca avem multe reforme de facut: parlament de 300 de membri, organizarea teritoriala, noii indicatori fiscali agreati cu UE in decembrie 2011, reforma sanatatii, etc. Si lista continua.

Emil Stoica este blogger al Romaniei curate: http://www.emilstoica.ro/


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “Agenda discutiei politice PDL – USL. Document deschis cititorilor

  1. gazetadesud

    Guvernul sa faca publica imediat lista tuturor activelor si pasivelor publice si evaluarea acestora astfel incat sa stim cum gestioneaza aceste active si, in cazul instrainarii, daca instrainarea s-a facut in pierdere.

    I. Complexul Energetic Oltenia care produce 40% din energia Romaniei-se pare ca va fi vandut pe nimic in jur de 300 mil. euro.

    1. ROMGAZ- va fi pierduta pe bursa prin majorare de capital.
    2. Hidrocentralele -HIDROELECTRICA S.A.
    3. Transelectrica S.A.
    4. Transgaz S.A.
    5. Romsilva.

    Reply
  2. Ganscris

    Guvernul sa publice sumele de bani de care au beneficiat partidele politice de la bugetul statului.
    Sa se interzica finantarea partidelor politice din bugetul statului.
    Sa fie reanalizate salariile din regiile statului. Statul subventioneaza din buget,cei de acolo isi cresc salariile,dar cresc si costurile pentru populatie(curent,apa,gaza)

    Reply
  3. OvidiuR

    Gazetadesud, cat timp statul e actionar majoritar, nu poate sa piarda controlul prin majorare de capital. Trebuie ca mai intai sa voteze desfasurarii majorarii de capital si apoi sa nu participe cu capital. Orice guvern care face asta trebuie culpabilizat la momentul respectiv. Deocamdata Romgaz nici nu este listat la bursa.

    Reply
  4. Nick Sava

    1. Deocamdata legea nu o per,ite
    2. La cit se ridica in acest moment increderea populatiei in Justitia romaneasca?
    3. Mai are ce instraina? TOATE instrainarile, dacute timp de 22 de ani, au fost in pierdere – pentru Stat. De aceea avem multi-milionari.
    4. Mai avem persoane competente in tara? Care nu cistiga bine la multinationale si doresc sa intre pe psoturi publice? Priceputii au plecat, cei ce ies acum din facultati sunt loaze… Procum, trebuie sa asteptam pina ies la pensie toti bugetarii actuali, l;umea iese deja in strada pt. ca s-au taiat joburi.
    5 Ce inseamna „suficient de mult dezbatut”? Constitutia nu s-a dezbatut in patru ani, legea nminoritatii in cinci, de sistemul sanitar nu s-a legat nimeni timp de 22 de ani, legea invatamintului a fost blocata un an, Codurile s-au scos la presiunea UE (si sunt contestate)… Daca vointa politica nu e, nimic nu e :-)
    6. Ce mai inseamna „societate civila”? Sinficatele – ele insele cu gunoaie cit casa? ONG-urile – multe si marunte, care nu fac nimic altceva decit sa asigure o „franzeluta” unor baieti isteti? Presa – vinduta ca niciodata si niciunde?
    7. (Propunere): Sa inceteze finantarea de la Stat atit a partidelor politice cit si a organizatiilor ne-guvernamentale si bisericii

    Reply
  5. atreides

    ‘Sa nu uitam ca avem multe reforme de facut: parlament de 300 de membri, organizarea teritoriala’ Poftim? Organizare teritoriala? Puteti va rog sa spuneti cine sunt aceia care ‘avem’ de facut organizare teritoriala? Si cam ce intelegeti dumneavoastra prin ‘organizare teritoriala’? Nu cumva acelasi lucru pe care il intelege si basescu? Pai parca de cateva saptamani era vorba ca ati devenit ONG independent, sau s-a modificat schimbarea si ati trecut din nou in tabara lui basescu?

    Reply
  6. PROFESORUL

    Mai trebuie adaugat:
    1. – AUDITAREA EXTERNA, in cel mai scurt termen, pentru optimizarea Organigramelor, folosind finantarea din fonduri ale UE nerambursabile, a tuturor ministerelor, agentiilor, servicilor secrete si structurilor centrale precum si a Aparatului Administrativ al Parlamentului, Central al Guvernului si al BNR precum si a unitatilor cu capital majoritar de stat;
    2. – DEPOLITIZAREA FUNCTIEI PUBLICE de la secretar de stat in jos, prin obligarea tuturor celor platiti din bani publici la obtinerea de “certificate de copmetenta” pentru postul care doresc sa-l ocupe, potrivit pregatirii profesionale, care sa fie eliberate de “Comisii de examinare –independente – pentru acces sau promovari in functii publice sau in grade profesionale” care sa aiba obligatoriu in componenta lor ca membru pe linga specialisti cu responsabilitati profesionale in domeniu respectiv SI UN JUDECATOR specializat si cu competente in ramura de CONTENCIOS ADMINISTRATIV pentru a veghea la respectarea legalitatii procedurii si nu numai;
    3.- RESPONSABILIZAREA MANAGERILOR a tuturor celor care primesc indemnizatie (spor) de conducere pentru a cunoaste si raporta(informa) pe cale ierarhica situatiile din randul subordonatilor sai directi care prin postul ocupat se regasesc in conflicte de interese datorita, functiilor ocupate de rude sau afini ori legaturilor(raporturilor) comerciale(de afaceri) precum si in stare de incompatibilitate, in conformitate cu prevederile legale in domeniu. Pe baza acestor raportari sa se analizeze cazurile, iar managerii competenti sa dispuna masurile necesare pentru inlaturarea rapida a abaterilor de acest gen.
    4.- DEZVOLTAREA MAMAGEMENTULUI AUTOHTON (romanesc) prin obligarea managerilor sa respecte criteriile de performanta in activitatea lor specifica si principile manageriale progresiste practicate in statele europene si nu numai dezvoltate. Nu trebuie sa cotropim tara si cu manageri straini-lichele mondiale. Daca decidenti politici nu stitu cum sa procedeze in aceste azuri trebuie ajutati de SOCIETATEA CIVILA ELITISTA fara ca guvernantii sa le ofere nici macar bonusuri de zeci de mii de euro asa cum le dau moaca clientelei lor politice.
    5.- Impunerea de masuri pertinente pentru a OBLIGA STATUL ROMAN sa functioneze pe baza SEPARATIEI STRICTE a PUTERILOR sale (legislative, executive si judiciare). In acest context este obligatoriu sa se impuna si SEPARAREA SISTEMULUI POLITIC de cel ECONOMIC si cel ADMINISTRATIV asa cum se aplica acest algoritm in statele lumii civilizate unde se obtin si cele ma spectaculoase ritmuri de dezvoltare .
    6.- ADOPTAREA de SRTRATEGII nationale si sectoriale (de dezvoltare a productiei si cresterea productivitatii muncii) care sa apropie PUTEREA DE CUMPARARE a romanilor de cea a cetatenilor din UE prin eliminarea sclavagismului modern caracterizat prin costuri ale vietii la preturi (tarife) europene si venituri sau castiguri salariale de tip african sau asiatic.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *