Mihai Goțiu

Urgență anti-urgență. Cine îi reprezintă pe cei 150.000 de cetățeni care au semnat, în doar trei zile, petiția împotriva incompetenței și abuzurilor Guvernului Ciolacu?

Încerc să înțeleg, și poate mă ajutați și voi, că eu sunt mai greu de cap: cum se reduc riscurile generate de șoferii care se urcă la volan drogați prin faptul că suspenzi permise de conducere pe termen nedeterminat la întâmplare, tot celui de-al doilea ori al treilea om oprit în trafic de controalele de rutină ale Poliției? Ce minte odihnită e aia care își închipuie că extinderea unei sancțiuni asupra unor persoane nevinovate le-ar descuraja în vreun fel pe cele care se urcă ”fumate” la volan?

E normal ca oamenii să se revolte și, într-un timp record, mai puțin de trei zile, către 140.000 dintre ei (la ora la care scriu aceste rânduri) să semneze petiția Declic prin care se solicită retragerea ordonanței de urgență care prevede așa ceva, iar pentru joi, 11 iulie, de la ora 18.00, să anunțe și că vor participa la un protest, în Piața Victoriei, în fața Guvernului.

Până la urmă, fiecare dintre aceștia (fiecare dintre noi) ar putea să pice ”de fazan”, să fie pus pe bară, până când autoritățile statului român, după o lună, două, trei sau mai bine de un an, binevoiesc să proceseze probele biologice recoltate și să dea răspunsul că e laie ori bălaie. Asta dacă nu te riști cu drugtestul, unde ai o șansă din trei ori chiar una din două să-ți iasă fals pozitiv și tot în coada de așteptare ajungi. Iar ceea ce pentru unii reprezintă un disconfort mai mare ori mai mic (dar tot abuz rămâne), pentru un conducător auto profesionist poate însemna pierderea veniturilor și chiar a locului de muncă pe termen nelimitat.

UPDATE: În urma mobilizării civice explozive, Ciolacu recunoaște că habar n-avea că statul n-are capacitatea de a face analizele de sânge într-un termen rezonabil și dă de înțeles că aplicarea ordonanței s-ar amâna:

Prima victorie civică în scandalul suspendării abuzive a permiselor de conducere: Ciolacu anunță amânarea aplicării legii. Ce spune că a aflat doar DUPĂ ce a aprobat ordonanța de urgență!

Predoiu și Ciolacu se bazează pe presa plătită. Dar, Opoziția e, oricum, varză 

Dacă mi-e peste măsură să înțeleg cum ar putea un abuz instituțional să rezolve problema celor care urcă ”fumați” la volan, mi-e mult mai simplu să-mi dau seama ce a trecut prin mintea celor care au nășit tâmpenia asta, de la Cătălin Predoiu la Marcel Ciolacu. Bazându-se pe o cvasi-majoritate a presei mai mult decât binevoitoare cu partidele care îi varsă în conturi milioane de euro din bani publici, și-or fi spus că vor putea poza în marii eroi ai luptei anti-droguri.

Că, în realitate, poza a ieșit ca fiind a unor mari incompetenți, e doar meritul societății civile care mai are, cât de cât, canale de comunicare autonome și energie să se implice în diferite cauze. În câte încă mai poate și are resurse.

Altfel, Opoziția (aia auto-pretins ”democratică”, nu cea istericoidă) e varză. Citesc în comunicatul APADOR-CH că încă de la finalul lunii mai a trimis TUTUROR grupurilor parlamentare o posibilă soluție de reglementare și de rezolvare a problemei. Doar de la AUR (!) au primit un răspuns, și ăla de politețe (din categoria ”succes în demersurile voastre”).

APADOR-CH: ”Încă o ocazie în care statul român nu dă doi bani pe drepturile cetățeanului”. Ce soluție a propus Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului pentru a evita suspendarea abuzivă a permiselor șoferilor nevinovați

Cum spuneam, Ciolacu, Ciucă și ceilalți comasați se bazează pe toată presa aia fomistă, pe care o finanțează la greu din banii noștri, dispusă să prezinte albul ca fiind negru, iar negru ca fiind alb. Așa că își permit să ignore o propunere venită din zona civică.

Dar lipsa de reacție a Opoziției auto-intitulată ”democratică” e absolut consternantă. Că peste tot citesc și aud, cum promite această opoziție ”reconstruirea” după eșecul dramatic de la europarlamentare, prin întoarcerea la societatea civilă. Care societate civilă, fraților, aia cu epoleți și/sau aia inventată să sugativeze banii publici?

(nota bene: despre sutele, poate chiar miile de ong-uri, înființate prin fiecare oraș ori chiar comună, tot de rețelele de neamuri și clienți de partid, să dreneze banii publici, europeni sau autohtoni, cu altă ocazie)

Cod Roșu de ordonanțe de urgență la Palatul Victoria

De ar fi doar lipsa de reacție la tâmpenia cu suspendarea aleatorie a permiselor de conducere, aș mai spune că poate o fi fost o scăpare. Dar de când s-a pus pauză în alegeri, pe 9 iunie, după locale și europarlamentare, e cod roșu de ordonanțe de urgență la Palatul Victoria.

  • Scandalul Ordonanței e-TVA (imposibil de aplicat în termenele prevăzute) a aruncat în aer toată comunitatea contabililor. Dar Boloș e, încă, bine-mersi, ministru.
  • În zona de mediu, curg ordonanțele de urgență (dar și ordine de ministru) pe bandă rulantă. La doar o zi după ce ANRM a anunțat că nu mai prelungește licența RMGC pentru Roșia Montană (tot zona civică a dus și lupta asta, încă de prin februarie; n-ați prea citit/aflat despre campanie, nici de la presa de partid, nici de la Opoziție), printr-o altă ordonanță de urgență s-a legiferat că Guvernul poate decide să redeschidă o mină și fără licență valabilă, că e suficient ca operatorul economic care o cere să fi avut una, cândva.

La doar o zi după ce ANRM nu a mai prelungit licența deținută de RMGC la Roșia Montană, pe masa Guvernului se află o ordonanță de urgență prin care compania poate începe exploatarea și fără licență!

  • Pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) s-a pus în dezbatere altă ordonanță de urgență, care prevede desființarea Gărzii Forestiere Naționale și a Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, printr-o încorporare a lor în alte instituții mai mari, să li se piardă urma, resursele și scopul. Ambele instituții au fost înființate după implicări civice (inclusiv cu proteste în stradă, cum au fost cele pentru păduri, din 2015). De aproape un deceniu, Guvernele care s-au succedat au concurat în a le lăsa fără fonduri și specialiști și/sau pentru a le subordona și controla politic. Guvernul psd-istului Ciolacu, cu mâna liberalului Fechet, le aplică lovitura de grație. Ce se aude dinspre ”opoziția democratică” pe tema asta? O liniște asurzitoare…

Noua URGENȚĂ a Guvernului Ciolacu: desființarea Gărzii Forestiere Naționale și a Agenției pentru Arii Naturale Protejate

  • La fel cum e asurzitoare tăcerea legată de reluarea mega-proiectelor ceaușiste care distrug ariile naturale protejate pentru a-și umfle niște firme de construcții clientelare conturile, cauză pentru care, până mai ieri, Opoziția câștiga la CCR.

Barajul ilegal de la Răstolița înseamnă mutilarea totală a Călimanilor

Cu ce o arde ”Opoziția democratică” în vreme ce țara arde

O parte a ”opoziției democratice”, cea care încă a mai supraviețuit, șchioapă, oloagă, își închipuie că zona civică se va întoarce cu brațele deschise către ea, doar pentru că noul lider ”dă mai bine pe sticlă” decât fostul (uitând că și fostul a dat pe bine pe sticlă, la un moment dat, când folosea ranga și se plângeau mafioții că nu-i om cu care ”să te înțelegi”, dar s-a dovedit că nu e de ajuns). Ori poate noua conducere a supraviețuitorilor își închipuie că e coadă de civici la ușa partidului, doar pentru că s-a promis, din gură, că ”reconstruim cu societatea civilă”. Păi cum s-o câștigi, când temele zonei civice trec pe lângă tine precum TGV-ul?

Iar o altă parte a ”opoziției democratice”, cea care nici n-a prins pragul, o ține prin întâlniri și consfătuiri, ba poate urcă și ea în trenul supraviețuitori, ba poate mai coalizează niște independenți, poate, poate, le iese la parlamentare ce n-au fost în stare la europarlamentare.

Fotografia de moment a auto-pretinsei ”opoziții democratice” e jalnică. Dar nu starea ei e cea care mă doare cel mai tare. Va primi, în continuare, la vot, răsplata cetățenilor pe măsura propriilor fapte. Mult mai tare mă dor cauzele civice. Că avalanșa asta de ordonanțe de urgență, una mai controversată decât alta, își are explicația nu doar în incompetența și/sau corupția liderilor și a rețelelor clientelare din jurul PSD și PNL, ci și în lipsa unei opoziții care ar putea capitaliza toate nemulțumirile generate de acestea. Nici PSD, nici PNL nu și-au pierdut instinctul de hiene politice și știu că un asemenea moment, în care opoziția e varză, e ideal pentru orice mizerie pe care o țin pe țeavă, uneori de ani buni.

La cursurile de comunicare strategică, în care încerc să-i învăț pe studenți cum să contracareze marele lobby din jurul decidenților politici, le spun că Puterea își trece proiectele bune, controversate ori disputate în primele luni după alegeri, cel mult primul an, când încă mai beneficiază de încredere publică ridicată și nu au început încă meciurile între partenerii care formează majoritatea de guvernare. Șansa Opoziției de a-și trece proiectele (ori de a bloca sau măcar a diminua abuzurile Puterii) e în anii electorali. Va trebui să-mi adaptez cursul. În fapt, Puterea își poate trece proiectele, oricât ar fi de proaste și/sau de abuzive, în orice moment în care nu există o Opoziție care să capitalizeze nemulțumirile cetățenilor. Iar acum e un astfel de moment.

Contabilii, activiștii de mediu, cei care luptă pentru drepturile civice și orice posesor de permis de conducere care ar putea fi suspendat pe termen nedeterminat pentru că statul e incapabil să facă niște analize într-un termen decent (de două săptămâni, maxim o lună) au toate motivele să dea de pământ cu PSD și PNL după tot ce s-a întâmplat în ultima lună. Dar cum să o facă? Cu cine să voteze?

Că poate unii mai degrabă ar vota cu AUR ori Șoșoacă, decât cu auto-proclamata ”opoziție democratică”, care își închipuie că voturile lor li s-ar cuveni de la sine. Măcar un asemenea vot, cu AUR/Șoșoacă (Doamne feri!), ar avea o semnificație clară, similară cu a gestului cu degetul mijlociu ridicat și a celorlalte strânse în pumn, adresat, deopotrivă, Puterii și Opoziției ”democratice”.

În timp ce am scris rândurile de mai sus, petiția pentru retragerea ordonanței de urgență cu suspendarea aleatorie a permisului de conducere a mai strâns câteva mii de semnături și a trecut de 140.000. Până îl veți citi se vor mai strânge alte mii, posibil să treacă deja de 150.000 (dacă nu ai semnat-o deja, o poți semna aici).

N-am mai văzut de niște ani buni așa creștere explozivă. Tot zona civică implicată e cea care reușește să mai pună presiune împotriva incompetenței și corupției. Ani la rând a fost indicatorul care a ținut România în zona țărilor cât de cât democratice, în diferite rapoarte internaționale. Și o va face în continuare (și nu faptul că dă bine în acele rapoarte contează, ci că raportarea se bazează pe realitate). Dar pariez că va veni și ziua în care se va găsi și cine să-și asume politic reprezentarea reală a acestor oameni și a problemelor lor, chiar dacă, poate, nu va fi în toamna asta. Dar mai știi?

Foto main: Proteste pentru păduri, mai 2015, Cluj-Napoca/ autor: Nicu Cherciu

Prima victorie civică în scandalul suspendării abuzive a permiselor de conducere: Ciolacu anunță amânarea aplicării legii. Ce spune că a aflat doar DUPĂ ce a aprobat ordonanța de urgență!

Citește pe România Curată:

Gabriel a contestat decizia de la Washington, în cazul Roșia Montană. Ce ar putea obține compania și ce înțelege prin lipsă de imparțialitate și independență, acuzațiile aduse arbitrilor Băncii Mondiale

Cât mai puțini alegători, dacă se poate!

Valoarea lui Gabriel Resources la Bursă s-a prăbușit la un cent! Minim istoric, la doar câteva ore după ce compania a anunțat contestarea verdictului în cazul Roșia Montană


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Urgență anti-urgență. Cine îi reprezintă pe cei 150.000 de cetățeni care au semnat, în doar trei zile, petiția împotriva incompetenței și abuzurilor Guvernului Ciolacu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *