Mihai Goțiu

Noua URGENȚĂ a Guvernului Ciolacu: desființarea Gărzii Forestiere Naționale și a Agenției pentru Arii Naturale Protejate

Scopul ordonanței de urgență, anunțată ieri? Îl spune chiar ministrul Mediului, Mircea Fechet: să se poată aviza mai rapid toate proiectele din arii protejate. Adică să nu se mai împiedice primarii, șefii de consilii județene, alți politruci și rețelele lor clientelare cu toate procedurile legate de protecția mediului, să evite cât mai mult consultările publice și pierderea proceselor juridice legate de încălcarea normelor de mediu. Cum

”Această nouă instituție are rolul de a scurta termenele și a eficientiza procedurile de avizare, care în prezent sunt foarte greoaie și complicate”, a declarat Mircea Fechet, referindu-se la desființarea Agenției pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), prin încoporarea ei în cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, rebotezată Agenția Națională pentru Mediu și Arii Protejate (ANMAP). Ce înseamnă asta? Foarte simplu spus: că aceeași agenție și propune, și administrează, și reglementează, și mai și controlează!

Ca exemplu. Pentru o arie naturală protejată, administrată direct sau în parteneriat, de noua agenție (care va prelua atribuțiile ANANP) se câștigă o finanțare pentru realizarea planului de management. Doar că planul e făcut prost, fie din incompetență, fie din cauza presiunilor politice, care mai vor să radă o pădure, mai vor niște vile sau case de vacanță în zonă, se mai gândesc să bage niște râuri pe țeavă ori să toarne betoane în ele etc. Ce credeți că va face șeful noii agenții? Îl va aviza negativ sau nu? Păi dacă îl respinge, trebuie ca instituția lui să dea banii înapoi (poate chiar cu penalități), iar el să-și dea demisia ori să aștepte să fie demis pentru incompetență!

Și uite așa, orice tâmpenie care va veni din biroul A (arii protejate), va fi avizată în biroul B (protecția mediului), iar biroul B (protecția mediului) va raporta mereu că activitatea biroului A (administrarea ariilor protejate) e super-ok, pentru că în caz contrar, răspunde șeful biroului C (adică președintele instituției). Că ar însemna că fie partea de administrare, fie cea de reglementare și control nu sunt făcute bine.

Visul umed al tuturor mafioților din spatele proiectelor cu impact distructiv în ariile naturale protejate e pe cale să devină realitate. Totul îmbrăcat în hainele frumoase ale ”eficientizării”!

Încorporarea Gărzii Forestiere Naționale în Garda Națională de Mediu (a doua măsură ”urgentă” a Guvernului Ciolacu) echivalează, în fapt, cu desființarea ei. Nu e pentru prima dată când se încearcă acest lucru, după înființarea ei, în urma protestelor civice din stradă, împotriva tăierilor ilegale de păduri, din mai 2015. În fapt, asta au încercat mai toate Guvernele, din 2017 încoace, în loc să o eficientizeze în mod real. Includerea ei în Garda de Mediu nu aduce nici resurse materiale suplimentare, nici oameni în plus și cu atât mai puțin măsurile mereu amânate pentru eficientizarea ei. Pariez încă de pe acum că bugetul noii instituții pe anul viitor va fi mai mic decât cel al celor două instituții, cumulat, de acum. Iar controlul va fi mai ineficient, și în cazul pădurilor, și în cel al celorlalte probleme de mediu.

O să revin și mai pe larg, legat de această pseudo-reformă și capcanele ei distructive pentru mediu. Doar mai adaug că demersul e total lipsit de bună-credință. Evident că NU e nicio urgență, pentru a fi nevoie de OUG. În noiembrie anul trecut a fost pus în circulație, în Guvern, draftul acestui OUG. L-am prezentat și l-am comentat public (vezi aici).

În cele 8 luni care au trecut între timp ar fi fost super-suficient timp să fie dezbătut public în procedură legislativă normală, prin Parlament. Singura ”urgență” a Guvernului Ciolacu e să desființeze Garda Forestieră și ANANP în perioada asta post-electorală și a concediilor de vară, cu cât mai puțină consultare publică reală.

Citește pe România Curată:

Barajul ilegal de la Răstolița înseamnă mutilarea totală a Călimanilor

Mii de semnături pentru salvarea pădurilor din Călimani. PETIȚIE

(STENOGRAME) Mită cu salam de… struț și promisiuni de mii de euro, de la Mafia Pădurilor. Ce au cerut, în schimb, hoții de lemne de la șefii Poliției

Iohannis mai e statul? Sau ne-au ajuns zece ani?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *