Nu avem motive de îngrijorare: nici măcar lupii fără scrupule de la bursă nu mai pariază pe șmecheriile astea disperate (evident, asta nu înseamnă că răspunsul la contestarea pe care o va depune Gabriel nu trebuie pregătit temeinic).
0,01 dolari americani. Adică… un cent. Atât mai valorează o acțiune Gabriel Resources la Bursa din Toronto. Ieri, acțiunile companiei care visa despăgubiri de miliarde de dolari pentru că n-au dinamitat și cianurat munții, apele, pădurile și patrimoniul cultural excepțional de la Roșia Montană s-au prăbușit cu încă 33% (că te și miri că mai au de unde și unde să se prăbușească). Totul la doar câteva ore după ce Gabriel Resources a anunțat că va contesta verdictul dat de Tribunalul de Arbitraj de la Washington, în care nu doar că nu a câștigat miliarde, ci a mai și fost pusă să plătească cheltuieli de judecată de aproximativ 10 milioane de dolari.
Semn că lupii burselor înțeleg că anunțul făcut de Gabriel Resources este unul al disperării, menit să evite cel mai negru scenariu (pentru companie): delistarea de la Bursă, după ce, săptămâna trecută, RMGC (subsidiara din România a Gabriel Resources) nu a mai obținut prelungirea licenței miniere pentru Roșia Montană.

Valoarea acțiunilor Gabriel Resources s-a prăbușit cu 33%, ajungând să valoreze un cent, la finalul zilei de 25 iunie 2024. Asta în ciuda diversiunii companiei, care a anunțat că va contesta verdictul de la Washington în cazul Roșia Montană
Pentru că văd că informația că Gabriel Resources contestă verdictul de la Washington a fost preluată pe larg de presă și primesc numeroase întrebări legate de ce înseamnă asta:
- contestarea anunțată nu vizează fondul litigiului (și, atenție, nu au contestat, ci doar au anunțat că vor contesta verdictul până pe 7 iulie, semn că nici ei încă nu știu ce să inventeze ca motivare, dar au făcut anunțul acum din disperare, să evite să se mai adauge niște cifre de zero după virgulă, la valoarea acțiunilor de la bursă);
- maxim ce pot obține, după încă vreun an sau doi, e să diminueze ori să scape de cheltuielile care le-au fost impuse; atenție, dacă pierd, vor plăti dobânzi la sumele datorate începând din data verdictului Tribunalului de Arbitraj, adică de pe data de 8 martie 2024.
Oricum, nu cred că-și face cineva iluzii că vom recupera banii pe care Gabriel Resources ni-i datorează. Maxim, în contul lor, statul român ar putea executa activele din România ale companiei (terenuri și clădiri din Roșia Montană, în special).
Despre faptul că, în același comunicat, Gabriel Resources a anunțat că va contesta și decizia Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), care, la sfârșitul săptămânii trecut, a anunțat că n-a mai prelungit licența minieră deținută de subsidiara RMGC la Roșia Montană, merită făcută o altă precizare. Această contestare (din nou previzibilă) NU are nicio legătură cu contestarea verdictului de la Washington. Va fi un proces în cadrul sistemului juridic de drept comun din România.
Sper că tribunalul care va fi sesizat cu acest caz va permite avocaților societății civile să intervină în proces în favoarea statului român, mai exact a ANRM. Că sunt peste 40 de litigii pe care avocații civici le-au câștigat împotriva unor decizii abuzive ale autorităților române care favorizau RMGC.
Citește și:
Pe același subiect:
Citește pe România Curată: