Alina Mungiu-Pippidi

Cât mai puțini alegători, dacă se poate!

O comedie de prost gust, alegeri în practic trei tururi de scrutin în iarna viitoare! Dacă am fi o democrație, decizia ar fi atacată, cum a fost și cea cu alegerile prezidențiale în septembrie – un alt abuz de putere. În general participarea e slabă la locale și parlamentare, numai alegerile prezidențiale, personalizate, mai mobilizează lumea noastră în care doar oamenii, nu echipele contează (pentru că nu sunt echipe, ci găști, echipe avem doar la fotbal…)!

Deci separarea celor două, prezidențiale de legislative, lovește direct în participarea la parlamentare! Când toată lumea pleacă în mini-vacanța de 1 Decembrie prezența la parlamentare iarăși scade. Pe cine va lovi asta? Democrația. Deși puterea crede că lovește în opoziție, în AUR și USR și dna Șoșoacă.

Presa, jenantă, nu face nici un fel de discuție pe fond, se întreabă numai dacă din asta câștigă Ciucă sau Ciolacu, te întrebi dacă din cauză că e ținută pe bani buni de cartelul de la guvernare sau din cauză că dacă nu îți folosești abilitățile, sfârșești prin a le pierde.

Presa nu mai e demult un actor civic. Fabrici de kompromat macină peste tot, dacă vrei să vezi polul răului (ce e cel mai odios lucru programat și plătit de cei mai răi), click pe emisiunea lui Ciutacu din Harkov, de la România TV, de unde au decolat Cioloș fiul lui Soros, Dragnea violat în închisoare, Nicușor-Plicușor și Geoană susținut de grupul de la Monaco. Dar să nu îi discriminez doar pentru că sunt nivel talpa țării, că nivelul talpa suburbiei Corbeanca nu stă mai bine – paradă de specialiști în geopolitică din diasporă, toți stipendiați de serviciile noastre, își dau cu părerea despre democrația în Occident și Rusia, nici o vorbă despre a noastră. În frunte cei de la Digi Prime Time, numai băieți tunși regulamentar și cu grade scrise direct pe veston; în Occident nu mai sunt legale paneluri fără femei, dar în SRI sau SPP par că sunt în urmă cu femeile abilitate să apară la televiziuni.

Partidele principale au probleme cu candidații. Le-ar trebui două femei dacă ar vrea să capete un pic de ștaif european, dar nu le au! Au făcut tot ce au putut să nu aibă. Nu au decât generali și sergenți, civilii sunt demult acolo pe post de ordonanțe.

Întrucât nu au candidați (Ciolacu, cel care dădea declarații că am pierdut procesul cu Roșia Montană cu trei zile înainte să îl câștigăm nu poate fi un candidat serios, iar Ciucă intră în turul doi numai dacă se fură voturi), nu știu ce să facă cu alegerile.

În rest există două femei în cursă, amândouă cu publicul lor, amândouă populiste, deși de registre diferite, Lasconi și Șoșoacă. Bine că sunt! Și mă aștept să capete voturi. Și mai există Mircea Geoană, care a fost bun să conducă OSCE și NATO, dar care cumva nu e bun pe aici, e demascat zilnic la Statul Paralel al Realității, la Ciutacu și la presa sepepistă, mai nou și ofițerimea SRI pe față îl critică. Hm, hm, nu e deci candidatul serviciilor, cel puțin nu cel oficial. Și mai există George Simion. Și asta e tot!

Cine seamănă vânt, culege furtună. România riscă să aleagă un parlament nereprezentativ din cauza slabei participări la vot și un președinte desemnat la masa verde. Dar un președinte fără sprijin popular, fără carisma și aparatul lui va fi slab – vedeți cazul Iohannis. Mai are timp cineva nou și european să se ridice în sondaje? Nu.

Ca atare, partidele de guvernare nu câștigă nimic, lovesc în democrație degeaba și vor ajunge, ca și la primăria Bucureștiului, la mâna unui independent, ne pregătim pentru un președinte independent fără bază serioasă de partid și un Parlament în care cartelul are mai puține voturi în spate ca niciodată. Dar au în schimb toate resursele, și asta pare a fi tot ce îi interesează.

Citește pe România Curată:

Urgență anti-urgență. Cine îi reprezintă pe cei 150.000 de cetățeni care au semnat, în doar trei zile, petiția împotriva incompetenței și abuzurilor Guvernului Ciolacu?

Noua URGENȚĂ a Guvernului Ciolacu: desființarea Gărzii Forestiere Naționale și a Agenției pentru Arii Naturale Protejate

Barajul ilegal de la Răstolița înseamnă mutilarea totală a Călimanilor

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Cât mai puțini alegători, dacă se poate!

 1. ionas

  Lipsa unui candidat credibil din partea partidelor pentru functia de presedinte va duce probabil la alegerea la candidatura ( de catre cei cu decizie) a unei persoane fost europarlamentar indragit de servicii

  Reply
 2. marian

  Revin si eu cu indemnul să ușurăm participarea la vot.
  Si da, presa e de vină. Amuzantă e revenirea observatiei cu tunsorile, parca doar la fotbalisti o mai găsim.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *