Mihai Goțiu

La doar o zi după ce ANRM nu a mai prelungit licența deținută de RMGC la Roșia Montană, pe masa Guvernului se află o ordonanță de urgență prin care compania poate începe exploatarea și fără licență!

Joi, 20 iunie, 2024. Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a decis să nu mai prelungească licența minieră deținută de Roșia Montană Gold Corporation (RMGC, subsidiara din România a Gabriel Resources), pentru perimetrul de la Roșia Montană.

Vineri, 21 iunie, 2024. Pe ordinea de zi a Guvernului Ciolacu se află o ordonanță de urgență, prin care RMGC ar putea începe exploatarea chiar și cu licența expirată! Guvernul invocă, în mod manipulator un Regulament european care se referă la așa-zisele materii critice, pe lista cărora NU se află aurul și argintul!

ULTIMĂ ORĂ! VICTORIE uriașă pentru Roșia Montană: Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) NU a mai prelungit licența minieră deținută de RMGC, care a expirat astăzi!

ATENȚIE: În motivarea OUG se invocă Regulamentul European Critical Raw Materials Act (CRMA), care creează un cadru pentru selectarea și implementarea proiectelor strategice, care pot beneficia de condiții favorabile de autorizare și de asigurare a accesului la finanțare și stabilește cerințele naționale pentru dezvoltarea programelor de explorare geologică în Europa, cu scopul de a crește capacitățile de extracție, procesare și reciclare a materiilor prime critice în UE.

Dar, după cum am mai arătat deja pe România Curată, aurul și argintul NU se numără printre materiile critice la care face referire CRMA! OUG de pe ordinea de zi a Guvernului este o modificare a Legii Minelor nr. 85/2003, care nu face distincție între materiile critice și strategice și restul resurselor miniere. La fel cum se face nici în textul OUG. Practic, OUG ar extinde excepțiile vizate de Regulamentul european CRMA strict pentru materiile critice la toate resursele miniere! Inițial, Guvernul a vrut să facă modificările printr-un proiect legislativ trimis în Parlament, dar pentru a evita dezbaterea publică și mobilizarea civică a apelat la varianta OUG.

ALERTĂ: Guvernul Ciolacu pregătește o nouă lege specială pentru distrugerea Roșiei Montane! Proiectul a ajuns în fază de avizare și, probabil, va fi trimis în Parlament după alegeri

Pe lângă modificări aparent benefice (legate de respectarea legislației din domeniul mediului), principala schimbare pe care ar aduce-o ordonanța de urgență este introducerea unui articol în Legea Minelor (art. 531, pct. 13 în proiectul de OUG) legat de posibilitatea redeschiderii minelor închise.

„Art. 531.

(1) Pot fi redeschise la inițiativa autorității competente, cu avizul ministerului de resort, mine sau părţi din perimetrele de exploatare de resurse minerale neenergetice, altele decât cele energetice stabilite în cuprinsul art. 1 alin (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 75/2013 privind unele măsuri pentru reorganizarea prin divizare parțială a Oficiului Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie, pentru modificarea unor acte normative, precum și pentru reglementarea unor măsuri privind activitatea Departamentului pentru Energie, a căror închidere definitivă a fost aprobată prin hotărâre a Guvernului, în următoarele situații:

a) mine sau părţi din perimetrele de exploatare de resurse minerale neenergetice, închise, pentru care operatorii economici au deținut actul juridic prevăzut la art. 3 pct. 17 ori au desfășurat activități pe baza avizelor la programele anuale de exploatare și/sau programelor anuale de lucrări;

b) mine sau părţi din perimetrele de exploatare de resurse minerale neenergetice care au constituit obiectul unei concesiuni miniere a cărei perioadă de valabilitate a expirat;

c) mine sau părţi din perimetrele de exploatare de resurse minerale neenergetice, situate în interiorul unor perimetre de exploatare cu activitatea oprită înainte de intrarea în vigoare a prezentului act normativ și care nu fac obiectul unei licențe.

Actul juridic prevăzut la art. 3, pct. 17 din Legea Minelor nr. 85/2003 este… licența minieră (mai exact definiția acesteia: licența – actul juridic prin care se acordă concesionarea/darea în administrare a activităților miniere de explorare/exploatare)

Mai mult, alin. (3) a articolului în discuție, arată că minele pot fi redeschise la solicitarea persoanelor juridice interesate, cu avizul ministerului de resort, emis potrivit strategiilor și politicilor din domeniu, prin hotărâre a Guvernului, la inițiativa autorității competente care verifică îndeplinirea criteriilor privind capacitatea tehnică și financiară a solicitanților, precum și cu respectarea legislației de mediu în vigoare.

Practic, prin simplul fapt că a deținut o licență minieră, RMGC poate cere și să obțină redeschiderea minelor de la Roșia Montană oricând! Ca și cum termenul de valabilitate nu ar mai avea nicio importanță. Adică și fără o licență valabilă!

Subsecvent, o altă modificare prevăzută în OUG este înlocuirea termenului de începere a activităților miniere, de 210 zile de la obținerea unei licențe miniere, cu cel de 30 de zile de la obținerea autorizației de începere a lucrărilor. Nu vă lăsați induși în eroare: termenul e, de fapt, mult, mult mai mare. Până la obținerea autorizației de începere a lucrărilor putând să treacă ani ori chiar zeci de ani!

După cum am anticipat pe România Curată, era de așteptat ca modificarea Legii Minelor, în sensul extinderii excepțiilor prevăzute pentru materiile critice și la exploatările de aur și argint, să se facă după campaniile electorale locale și europarlamentare. Prin decizia adoptării modificărilor prin OUG, practic, Guvernul Ciolacu înlătură orice dezbatere publică, precum și posibilitățile de contestare a acestora, atât din zona civică, cât și la CCR.

Proiectul OUG, aici:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

UPDATE: Legat de răspunsurile ministrului Economiei, Radu Oprea, despre OUG în discuție:

Ce am spus eu și ce (nu) a răspuns ministrul Oprea legat de redeschiderea minelor. Și cum a recunoscut că e vorba și de Roșia Montană

Valoarea lui Gabriel Resources la Bursă s-a prăbușit la un cent! Minim istoric, la doar câteva ore după ce compania a anunțat contestarea verdictului în cazul Roșia Montană

Iohannis mai e statul? Sau ne-au ajuns zece ani?

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “La doar o zi după ce ANRM nu a mai prelungit licența deținută de RMGC la Roșia Montană, pe masa Guvernului se află o ordonanță de urgență prin care compania poate începe exploatarea și fără licență!

  1. Toma A.

    Sa exploateze resursele aurifere…. România este datoare vândută avem aur în subteran și ne plângem și ne rupem hainele de pe noi ce # săraci suntem…chiar nu exista nici un fel de logica la decidenții României….adică Imperiul Roman au ocupat Dacia pentru aurul ei sa scape de datorii și Romania se împrumută mereu la bănci…și înglodează poporul român în datorii imense și Dumnezeu ne a dat aur în subteran numai trebuie sa fie harnici sa l scoatem la suprafață….așa ceva ba sa mai vezi..la guvernanții ăștia…treceți la muncă și scăpați România de datorii cu aurul Carpaților…

    Reply
    • Mihai Goțiu Post author

      crezi că aurul stă la Roșia Montană aruncat pe jos, doar ca să-l culegi? acu două mii de ani găseai pepite în apa râurilor, apoi pe vâne groase… dar s-au dus anii ăia, ce a mai rămas – firișoare aproape invizibile în munți – costă enorm să-l extragi; plătești mai mult decât face; aaa… că vin niște băieți șmecheri și iau aurul și lasă costurile și distrugerile statului, da, atunci e o ”afacere”, dar doar pentru acei ”băieți”

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *