Mihai Goțiu

Prima victorie civică în scandalul suspendării abuzive a permiselor de conducere: Ciolacu anunță amânarea aplicării legii. Ce spune că a aflat doar DUPĂ ce a aprobat ordonanța de urgență!

Cele peste 160.000 de semnături strânse în doar câteva zile pe petiția Declic, prin care se cere retragerea OUG 84/2004, i-au pus la muncă pe ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, și pe prim-ministrul Marcel Ciolacu, să analizeze și ei ce au semnat și aprobat. În urma discuțiilor avute – după aproape o săptămână de la adoptarea ordonanței (în urma presiunii civice explozive) – premierul recunoaște incapacitatea statului de a o aplica fără să lase loc de abuzuri!

Cum ne ”liniștește” Poliția

Prima reacție a venit din partea subalternilor lui Predoiu, de la Poliția Română, care au încercat să explice că, de fapt, nu vor fi testați cu DrugTestul toți conducătorii auto (nota bene: nimeni nu a acuzat așa ceva), și că testele nu vor fi aleatorii, ci se vor aplica doar câtorva categorii de persoane: cele cu diferite antecedente contravenționale ori penale legate de condus, respectiv cele cu ”un comportament nefiresc, care poate fi generat de consumul de băuturi alcoolice sau substanțe psihoactive”.

No, să stăm relaxați: permisele noastre de conducere nu depind de aleatoriul rezultatelor fals pozitive ale aparatelor DrugTest, ci de aprecierile extrem de precise și de obiective ale agenților de Poliție, legat de ceea ce înseamnă ”comportament nefiresc”… Răspunsul ăsta, cât se poate de ”liniștitor”, vine în continuarea celui primit de APADOR-CH, tot de la IGPR, în care scrie, negru pe alb, despre ”prezumția de vinovăție”, ori a primului comunicat al IGPR de după adoptarea ordonanței, în care se recomandă conducătorilor auto… să citească cu atenție prospectele medicamentelor pe care le iau pentru o răceală sau durere de cap.

APADOR-CH: ”Încă o ocazie în care statul român nu dă doi bani pe drepturile cetățeanului”. Ce soluție a propus Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului pentru a evita suspendarea abuzivă a permiselor șoferilor nevinovați

Ciolacu recunoaște. A aprobat ordonanța, dar habar n-avea care e capacitatea statului de a face analize de sânge!

Marea ”liniștire” a venit, apoi, chiar de la prim-ministrul Marcel Ciolacu, care ni se confesează că și-a rupt din programul lui de la congresul socialiștilor europeni, de la București (ah, câtă responsabilitate și ce sacrificiu!) ca să discute cu ministrul Internelor, Cătălin Predoiu, despre subiect.

”Între 48 şi 72 ore este un răspuns într-un timp rezonabil la testele de sânge. Primul test am înţeles că, dacă iei două nurofen în acel moment, s-ar putea să fie testul pozitiv. Se face testul de sânge, în 48 ore, se dă răspunsul şi cred că nu e o catastrofă, pentru 2 zile, că rămâi fără permis”, a declarat, apoi, edificat, domnul Ciolacu.

Doar că, la fel de edificat, prim-ministrul mărturisește: ”În acest moment, nu este această capacitate, mai ales la IML, la Bucureşti, unde durează în jur de trei-patru luni. Am vorbit cu domnul Predoiu. Luni de dimineaţă, o să am şi cu ministrul Finanţelor o discuţie, să vedem. Nu sunt sume foarte mari. Am înţeles că un astfel de aparat de testare costă în jur de 300.000 euro. Deci nu e un capăt de ţară pentru un stat la mărimea României şi vedem procedurile de achiziţii să fie cât mai rapide, iar după ce statul român îşi face treaba şi este capabil să dea un răspuns într-un timp real, venim cu aplicarea legii”.

Ce să vezi, a fost nevoie de peste 160.000 de semnături și de amenințarea cu proteste în fața Palatului Victoria, pentru ca prim-ministrul și ministerul de Interne să discute despre ordonanța de urgență pe care au semnat-o în urmă cu o săptămână! Și să-și dea seama că în forma adoptată, nu e aplicabilă ori, dacă se aplică acum lasă loc de abuzuri, pentru că statul român nu are capacitatea să realizeze analizele într-un timp rezonabil!

Fără mobilizarea asta civică explozivă, domnii Ciolacu și Predoiu habar nu aveau care sunt efectele a ceea ce au semnat și aprobat! A fost nevoie de o super-mobilizare pentru ca membrii Guvernului, în frunte cu prim-ministrul, să afle și să recunoască, public, incapacitatea statului român pentru realizarea unor analize de sânge! Asta chiar dacă scandalul întârzierilor rezultatelor și al abuzurilor generate de acest lucru a ajuns în presă de cel puțin un an! Ah, dar stai, n-a fost în presa aia plătită de partide, deci nu se pune…

ATENȚIE! Deocamdată e doar o promisiune de amânare. Și nici măcar una de modificare. Pentru că și după ce s-ar face investițiile promise, legea tot trebuie să prevadă intervalul maxim rezonabil (cele 48-72 de ore anunțate de premier) până la care, dacă analizele biologice nu sunt finalizate, conducătorii auto și-ar putea reprimi permisul. Așadar nu e momentul să ne demobilizăm.

Urgență anti-urgență. Cine îi reprezintă pe cei 150.000 de cetățeni care au semnat, în doar trei zile, petiția împotriva incompetenței și abuzurilor Guvernului Ciolacu?

Cât mai puțini alegători, dacă se poate!

Noua URGENȚĂ a Guvernului Ciolacu: desființarea Gărzii Forestiere Naționale și a Agenției pentru Arii Naturale Protejate

Barajul ilegal de la Răstolița înseamnă mutilarea totală a Călimanilor

Jihadul Ortodox Rusesc – ce susțin fanii Dianei Șosoacă pe grupul acesteia de Telegram

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Prima victorie civică în scandalul suspendării abuzive a permiselor de conducere: Ciolacu anunță amânarea aplicării legii. Ce spune că a aflat doar DUPĂ ce a aprobat ordonanța de urgență!

 1. tempor1k

  Cu ocazia acestui scandal și tot citind presa descopăr un medicament banal dar singurul care efecte la rinita alergică de care sufăr: rinita alergică, nu la polen ci o alergie la diferiți compuși chimici volatili.
  Am tot citit prospectul și mă bucuram înainte că în sfârșit am găsit picăturile nazale care fac bine: Bixtonim
  https://hotnews.ro/soferii-romani-sunt-testati-antidrog-fara-ca-laboratoarele-toxicologice-sa-fie-pregatite-este-singurul-punct-unde-ambele-tabere-aflate-in-discutie-specialistii-din-spitale-si-medicii-legisti-sunt-d-1742798

  Nu am în momentul de față prospectul medicamentului ca să văd conținutul dar și dacă l-aș fi avut tot nu realizam că Efedrina poate ieși POZITV la testele Poliției!!! Nici măcar nu știam ce este Efedrina!!
  La„ nspe mii” de tipuri de droguri existente pe piață de unde să știu că un medicament poate conține o substanță în medicament care poate să dea un rezultat pozitiv la testare!!!
  Care este procentul populației care cunoaște denumirile tuturor substanțelor din medicamente?!!!
  Din prospectul medicamentului nu i-mi aduc aminte ca de barem să să fie scris că acesta conține substanțe care pot da rezultate pozitive la testarea antidrog!!!
  Dar suntem sfătuiți să urmăm cursuri farmaceutice ca să înțelegem și să învățăm care substanțe pot da rezultate pozitive!!!
  De aici derivă o altă problemă ce trebuie rezolvată: modificarea tuturor prospectelor medicamentelor în care sunt substanțe care pot fi depistate de aparatele poliție, în care să scrie simplu: acest medicament poate da rezultate pozitive la testele antidrog!!!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *