Mihai Goțiu

”Te împușc!” ”Mi-a cerut 10% ca să fie bine!”. Tânărul care a făcut dezvăluri explozive pentru România Curată despre tăierile ilegale de păduri din Maramureș, amenințat cu moartea

”Când te mai prind pe vale, te împușc, va fi ultima dată când mai calci pe aici! Te prind și te bat cu o gașcă de prieteni până te las la pământ!”.

Asta scrie în declarația pe care Gabriel Petruț a depus-o, prin sistemul online, la Poliția din Târgu Lăpuș, și pe care România Curată a citit-o. Gabriel Petruț este administratorul unei mici firme de exploatare a lemnului, Disco Forest, care a câștigat câteva licitații organizate de Ocolul Silvic (OS) Strâmbu Băiuț. OS Strâmbu Băiuț este primul din România care a primit certificare FSC, ceea ce ar trebui să garanteze că pădurea este exploatată sustenabil, inclusiv că lemnul din ea este tăiat legal.

Cel despre care spune că l-a amenințat este pădurarul Nicolae Pop, angajat al ocolului silvic și responsabil de mai multe zone în care am documentat tăieri ilegale, confirmate și de controale ale Gărzii Forestiere, Poliției, ale ocolului silvic, respectiv Direcției Silvice Maramureș.

De altfel, pădurarul Nicolae Pop ne-a urmărit și pe noi, în timpul documentării pe teren pe care am făcut-o, împreună cu Horea Petrehuș, de la Asociația Valori Superioare, în unul din cazurile sesizate. Înainte de a intra în pădure, am oprit pe marginea drumului să discutăm cu Gabriel Petruț, care ne aștepta. După doar câteva minute, în dreptul nostru s-a oprit mașina în care se afla Nicolae Pop, care ne-a interogat agresiv. ”Ce căutați aici?”, ne-a strigat, apoi a plecat, când am vrut să deschid telefonul, să filmez momentul.

Amenințările au venit după ce controalele au confirmat tăierile ilegale din pădurile pentru care răspunde, dar, după cum ne-a spus Gabriel Petruț, și din cauza faptului că a avertizat asociațiile civice și România Curată legat de tăierile ilegale. Amenințările sunt, însă, doar o parte a lucrurilor dezvăluite de administratorul firmei Disco Forest. Așa cum am promis, în relatările anterioare despre tăierile ilegale de pe raza primului ocol cu certificare FSC din România, revenim asupra acestor acuzații, pe care Gabriel Petruț și-a asumat să le facă în fața camerei video, încă de la prima întâlnire, pe teren, cu el.

”Inginerul silvic mi-a cerut 10% ca să fie bine”

Să recapitulăm ce acuză administratorul firmei Disco Forest (în înregistrarea video de mai sus). Și ce spun șeful ocolului silvic și ceilalți silvici acuzați

  • Că i s-a cerut să renunțe la trei din cele patru partide de prestări servicii, pe care le câștigase, la licitație, în luna decembrie a anului trecut.
  • Că i s-a cerut să cotizeze 10% din valoarea contractului ”ca să nu fie probleme”; cel care i-ar fi cerut mita este inginerul silvic Florin Mârzac, de la OS Strâmbu Băiuț.

Florin Mârzac este șeful districtului Roaia. L-am întâlnit, în urmă cu o lună, în curtea OS Strâmbu Băiuț, în timpul documentărilor pe care le-a făcut acolo. L-am salutat și l-am chemat în foișorul în care avea loc discuția și l-am confruntat cu acuzația, în fața tuturor celor prezenți – șeful de ocol Ioan Chira, inspectori ai Gărzii, acuzatori. A negat cu o voce stinsă, a mai stat câteva secunde fără să mai spună ceva, apoi a salutat și a plecat.

În 2019, Florin Mârzac era șeful pădurarului Liviu Pop, împușcat mortal când a surprins hoții cu căruța cu lemne furate. Atunci, mama lui Liviu Pop, Lenuța Pop, l-a acuzat pe Florin Mîrzac că lua bani de la hoți, după care îl trimitea pe fiul ei să meragă în pădure și să-i prindă: ”Dacă din pădure lipseau lemne, toate cioatele se imputau la el și au fost ani când a plătit și 80 de milioane (lei vechi – n.a.) și el se ducea ca să îi prindă și se vehiculează, tot satul Rogoz a zis că șeful lui ar fi trimis oameni în pădure și lua el banii de la ei și pe Liviu îi suna să meargă să-i prindă”. ”Acuma discuții și legende sunt nenumărate. Infirm total”, a declarat, atunci, Florin Mîrzac, pentru Digi24.

  • Că nici el, nici tatăl lui n-au semnat procesul verbal de predare-primire a parchetului pe care l-au câștigat la licitație, în luna decembrie a anului trecut.

Legat de această acuzație, am avut două discuții cu Ioan Chira, șeful OS Strâmbu Băiuț, În prima discuție, la sediul OS Strâmbu Băiuț, la care a mai participat și Horea Petrehuș, de la Asociația Valori Superioare, Ioan Chira a spus că predarea ar fi fost semnată de către tatăl lui Gabriel Petruț, care ar avea și el drept de semnătură. A doua discuție, a avut loc tot la sediul ocolului, de față cu Gabriel Petruț și tatăl lui, precum și cu reprezentanți ai Gărzii Forestiere. La rândul lui, tatăl lui Gabriel Petruț a negat că ar fi semnat procesul verbal de predare-primire. Chiar dacă n-a mai spus, direct, că procesul verbal ar fi fost semnat de tatăl lui, Ioan Chira a insistat că predarea parchetului s-ar fi făcut pe teren, nu din birou.

  • Că în momentul în care a început exploatarea a găsit cioatele unor copaci tăiați ilegal și că a sesizat ocolul și direcția silvică, solicitându-le un control.
  • Că ocolul silvic a întârziat preluarea lemnului tăiat (contractul fiind unul de prestări servicii), perioadă în care i-a fost furat un volum de aproximativ 100 de metri cubi de lemn, din rampa primară, cărat cu o remorcă cu numere diferite (la fiecare transport), chiar de către pădurarul Nicolae Pop.
  • Controlul a fost făcut cu mare întârziere, iar lemnele tăiate ilegal i-au fost imputate, cu un prejudiciu de 8.000 de lei și i s-a făcut tot lui dosar penal lui (!)
  • Ulterior primelor acuzații, Gabriel Petruț mai susține că, în momentul în care a fost amenințat cu moartea de către pădurar, acesta i-ar mai fi spus și că îi va ciopli marcajele de pe arborii deja exploatați (ceea ce ar crea aparența de furt pentru firma lui Gabriel Petruț).

În privința furtului de lemn din rampa primară, șeful OS Strâmbu Băiuț a spus că imaginile pe care le-a primit de la Gabriel Petruț nu pot demonstra acest lucru și că nu avea personal să trimită în acel moment, în control, pe teren. Ioan Chira susține, însă, că volumul de material lemnos preluat de ocolul silvic de la firma Disco Forest din rampa primară (contractul fiind unul de prestări servicii) ar corespunde numărului de copaci deja tăiați din partidă. Gabriel Petruț neagă, însă, acest lucru, argumentul lui fiind că dacă ar fi așa ar rezulta o diferență medie foarte mare (ca volum/fir) între copacii deja tăiați și cei care ar mai urma să fie tăiați. În replică, Ioan Chira a anunțat realizarea unui inventar încrucișat, fir cu fir, a lemnului dus în depozit, confruntat cu cioatele rămase în pădure și copacii marcați și încă netăiați.

În acest sens, șeful ocolului silvic ne-a rugat să amânăm publicarea materialului până după finalizarea inventarului, pe care spunea că îl va începe a doua zi. Asta era în urmă cu mai bine de o lună și jumătate. Între timp am mai fost de două ori la Strâmbu Băiuț și am documentat alte tăieri ilegale, în alte zone. În timpul discuțiilor, Ioan Chira i-a acuzat pe cei de la Disco Forest că, de fapt, ar fi apelat la organizațiile civice, la presă și ar fi solicitat controalele pentru că nu are capacitatea de a duce la bun sfârșit exploatarea și și-ar dori rezilierea contractului fără pierderea garanției depuse. Gabriel Petruț și tatăl lui au negat această acuzație, Solicitarea lor a fost de a fis chimbat pădurarul responsabil de exploatarea lor. La un moment dat, de față cu cei prezenți, Ioan Chira a menționat și că ar exista varianta unei ”soluții” de reziliere, fără pierderea garanției, scenariu respins, de asemenea, de Petruț, fiul și tatăl.

Înainte de publicarea acestui articol, joi, 12 septembrie, l-am sunat pe Ioan Chira, pentru a verifica dacă s-a făcut inventarul (conform lui Gabriel Petruț nu s-ar fi făcut), dar și cu alte întrebări. Inițiale nu a răspuns la telefon. Apoi, în jurul orei 15.00, mi-a spus că nu poate vorbi, că are o programare la dentist, dar că va resuna. A sunat în jurul orei 19.00, când eram eu ieșit în oraș. I-am solicitat programarea unui interviu, pentru vineri, ora 9.00 AM. Mi-a spus să-i adresez întrebările în scris, am insistat să facem interviul vineri dimineața și la întrebările la care nu poate răspunde telefonic să-mi răspundă, ulterior, în scris. A acceptat. Vineri, la ora 9.00 AM am sunat de mai multe ori și avea telefonul închis. Am reîncercat și după ora 10.00, dar nu a mai răspuns la telefon.

Ținând cont că după 15 septembrie ar trebui reluate lucrările de exploatare în partida câștigată de Disco Forest, cu Gabriel Petruț și ceilalți membri ai familiei care lucrează în firmă confruntându-se în pădure cu același pădurar, am decis publicarea articolului, urmând ca în momentul în care primim răspunsuri în scris să le publicăm.

  • UPDATE: la scurt timp după publicarea articolului, în jurul orei 13.30, am fost resunat de șeful OS Strâmbu Băiuț, care a făcut următoarele precizări:
  • Încă nu a fost realizat inventarul lemnului din depozit, dar s-a făcut adresă către firmă și către Garda Forestieră, și așteaptă un răspuns de la Garda Forestieră, pentru când va fi realizată această acțiune. ”Garda Forestieră va prelua toată treaba, și rămâne la latitudinea ei dacă va rămâne doar pe depozit (cu inventarul – n.a.) sau va face descindere și în teren”, a spus Ioan Chira.
  • ”După 15 septembrie (când se reia exploatarea partidei – n.a.) va rămâne același pădurar. E angajatul Direcției Silvice (Maramureș – n.a.). E o anchetă administrativă la Direcția Silvică, nu am vreun răspuns de la ei că ar fi finalizată”, afirmă șeful de ocol.
  • ”De la Garda Forestieră n-am primit documentele, e prematur să vorbim despre asta (confirmarea tăierilor ilegale în perimetrul în care e responsabil pădurarul Nicolae Pop – n.a.)”. I-am spus că, cel puțin într-un caz, chiar Nicolae Pop a confirmat tăierile ilegale, de față cu membrii Gărzii, reprezentantul pazei ocolului și față de mine. ”Nu știu, eu în acea zi am fost în altă parte pe în pădure, la alt control”, mi-a răspuns. Ceea ce e adevărat, doar că am făcut publice înregistrările de atunci.
  • ”N-am cunoștință de așa ceva”, zice șeful de ocol și în ceea ce privește acuzațiile legate de amenințările cu moartea pe care i le-ar fi adresat pădurarul tânărului. ”Nici Poliția nu m-a înștiințat, nici Gabriel Petruț nu mi-a spus mie, personal”, mai afirmă Ioan Chira, când îi spun că după reluarea exploatării (15 septembrie), aceștia se vor întâlni în pădure, existând riscul unui conflict tragic. După care mai repetă ideea că ”la Direcție (Direcția Silvică Maramureș – n.a.) sunt toate hârtiile”, cu referire la cele pe baza cărora Nicolae Pop ar putea fi sancționat și/sau mutat în alt district.

Ce spune pădurarul Nicolae Pop

Pe lângă aceste acuzații, Gabriel Petruț a făcut sesizări legate de tăieri ilegale și în alte zone ale pădurilor administrate de OS Strâmbu Băiuț. Acestea au fost confirmate de controale ale Gărzii Forestiere, le-am documentat și le-am prezentat pe România Curată. Pădurarul responsabil este același Nicolae Pop.

De aici ar fi venit și amenințările cu moartea. Gabriel Petruț ne-a declarat că a vorbit și cu procurorii de la Parchetul Târgu Lăpuș, însă aceștia nu i-au luat nicio declarație și l-au îndrumat să vorbească cu Poliția. Tânărul a depus sesizare, prin sistemul online, la Poliția Târgu Lăpuș, dar n-a primit alt răspuns decât confirmarea înregistrării acesteia și, cu atât mai puțin, vreun ordin de restricție legat de pădurar.

Vineri dimineața, am obținut numărul pădurarului Nicolae Pop și l-am sunat. Inițial nu a răspuns, dar apoi a resunat. A negat vehement că l-ar fi amenințat cu moartea pe Gabriel Petruț. ”Doamne, cum să-l ameninț cu moartea! Ce treabă să am eu cu așa ceva… nici nu am cuvinte… așa ceva.. n-am avut nicio discuție, în tema asta nici n-am vorbit așa ceva… n-am avut nicio treabă… nici o discuție pe tema asta…”, a apucat să spună, afirmând că este pe drum și nu are semnal foarte bun. Apoi apelul s-a întrerupt. Am încercat să sunt ulterior, dar mi-a intrat mesageria. În măsura în care îmi va răspunde ori mă va resuna o să publicăm și poziția lui legată de celelalte acuzații.

Dincolo de acuzațiile extrem de grave – atât cele privitoare la tăierile ilegale, solicitarea de mită, furtul din rampa primară, fals în acte etc., cât și cu privire la amenințările cu moartea – care sunt negate, verbal, de către reprezentanții ocolului silvic și pădurar, și care necesită verificări și investigații suplimentare (alo, Poliția, Parchetul!), există fapte verificabile și/sau pe care le-am documentat pe teren):

  • tăieri ilegale de arbori confirmate în mai multe zone ale pădurilor administrate de OS Strâmbu Băiuț, aflate în responsabilitatea pădurarului Nicolae Pop;
  • cel puțin la o evaluare vizuală, cioatele pe care controlul le impută firmei Disco Forest par să aibă o vechime mai mare de câteva luni (cu cât expertiza întârzie mai mult, cu atât marja de eroare a unei evaluări criminalistice crește);
  • ”coincidența” de a fi urmăriți de pădurarul Nicoale Pop când am mers în pădure cu Horea Petrehuș și Gabriel Petruț,
  • comportamentul contradictoriu al reprezentanților OS Strâmbu Băiuț, pe de o parte deschis la a răspunde la întrebări, pe de altă parte evaziv când se intră în detalii;
  • reticența reprezentanților FSC România de a discuta despre tăierile ilegale de pe raza primului ocol cu certificare FSC din România (a se vedea și link-urile către articolele de mai jos, dacă nu le-ați citit încă).

Și un ultim fapt important. Pe15 septembrie, Gabriel Petruț și Disco Forest trebuie să reia exploatarea pe partida câștigată la licitație. Cu același pădurar responsabil, împotrivă căruia au făcut acuzații grave și care, cel puțin o parte dintre ele (cele legate de tăieri ilegale) s-au confirmat oficial. Vă las pe voi să apreciați care este riscul escaladării unui conflict.

Din seria de articole legate de tăierile ilegale din pădurile administrate de OS Strâmbu Băiuț:

Am găsit (iar) arbori fabuloși tăiați ilegal din prima pădure care are certificat că din ea ”nu se fură”! De ce Mafia Pădurilor se simte protejată de Minister!

Cu BBC, pe urmele tăierilor ilegale de păduri din Maramureș. Și în Codrii Seculari incluși în UNESCO

EXCLUSIV! Tăieri ilegale, în serie, confirmate în pădurile de la Strâmbu Băiuț. Metodă revoltătoare de mascat furtul unor arbori seculari, în vecinătatea codrilor înscriși în UNESCO (VIDEO)

EXCLUSIV: A fost șefă la Schweighofer, acum garantează legalitatea tăierilor de păduri din România! Cum au reacționat reprezentanții FSC, confruntați cu tăierile ilegale din prima pădure pe care au certificat-o în țara noastră

Tăieri ilegale descoperite în prima pădure certificată pentru servicii ecosistemice din România și în zona de protecție a unei păduri UNESCO (VIDEO)

Am găsit copacii tăiați ilegal din prima pădure cu certificare FSC din România, de lângă o pădure UNESCO (VIDEO)

INTIMIDARE (VIDEO). Patronul firmei găsite cu tăieri ilegale în prima pădure certificată FSC din România, lângă codrii seculari UNESCO din Maramureș, ne-a blocat drumul. Ce voia și ce am aflat, ulterior

Certificatoarea Schweighofer, apărată de un secretar de stat din Ministerul Mediului cu atacuri la persoană!

Șef din Poliție, reținut pentru că ar fi primit mită de la Mafia Lemnului. Luna trecută, polițistul deschisese dosar penal pentru tăierile ilegale din prima pădure cu certificare FSC din România

Citește pe România Curată:

Ciolacu vrea să decimeze Garda Forestieră. Mafia Pădurilor pune șampania la rece! Sute de inspectori săriți din schemă, în ciuda deficitului de personal de control al tăierilor ilegale

EXCLUSIV/VIDEO: Momentul în care Parcul IOR a fost incendiat cu Poliția și pompierii de față, după ce pompierii tocmai stinseseră două incendii masive în zona retrocedată!

EXCLUSIV/ Tupeu colosal: Spune că e administratorul zonei retrocedate din Parcul IOR și îi acuză pe activiști că ar fi provocat incediile care au distrus, ieri, 20.000 de metri pătrați de vegetație!

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *