Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Maramureș (DGA Maramureș) a anunțat, astăzi (28 mai 2024), că a reținut un polițist de la Poliția Comunală Băiuț, sub acuzația de comitere a infracțiunii de luare de mită, în formă continuată. Potrivit presei locale, e vorba chiar de șeful postului de poliție din localitate, Florin Precup.
Acțiunea vine la foarte scurt timp (la doar o lună) după ce România Curată a prezentat filmări, realizate de Asociația Valori Superioare, cu tăierile ilegale pe raza Ocolului Silvic Strâmbu Băiuț, care administrează prima pădure cu certificare FSC din România, aflată în imediata vecinătate (câteva sute de metri) de Codrii Seculari de la Strâmbu Băiuț, incluși în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Potrivit celor de la Asociația Valori Superioare, Florin Precup a fost polițistul care, anterior (la mijlocul lunii aprilie), constatase, pe teren, tăierile ilegale menționate, deschizând un dosar de cercetare penală. Mai mult, conform surselor România Curată, cel care l-ar fi denunțat pe șeful Poliției Comunale Băiuț ar fi fost tocmai reprezentantul firmei responsabilă de tăierile ilegale, în complicitate cu reprezentanții Ocolului Silvic Strâmbu Băiuț.
Dacă a primit mită ca să închidă ochii la tăierile ilegale, polițistul trebuie să răspundă. Dar cum rămâne cu cei care l-au mituit și cu șefii din Ocolul Silvic Strâmbu Băiuț și cei din conducerea direcției silvice județene, cu atribuții de control anterioare celor ale Poliției? Că lemnul ăla nu putea pleca din pădure fără ca cei de la ocol să știe, cu atât mai mult cu cât au și făcut verificări anterioare și susțineau că totul e în regulă!
Ofițerii DGA Maramureș ”au pus în executare un mandat de aducere într-o cauză penală în care este vizat un agent de poliție din cadrul IPJ Maramureș – Postul de Poliție Comunală Băiuț, privind comiterea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată”, se arată în comunicatul de presă al instituției.
”În fapt, din materialul de urmărire penală administrat, cauza instrumentată în baza sesizării SJA Maramureș, rezultă faptul că agentul de poliție ar fi pretins și primit în repetate rânduri suma totală de 650 de lei și 50 de euro, de la o persoană direct implicată în exploatarea nelegală de masă lemnoasă, nedispunând în schimb măsurile legale corespunzătoare”.
Șeful de post a fost reținut, ieri, pentru o perioadă de 24 de ore, judecătorii dispunând, astăzi, împotriva lui, măsura arestului la domiciliu pe o prioadă de 30 de zile.
În urmă cu 9 ani, România Curată a relatat despre un alt caz controversat care l-a avut în prim-plan pe șeful postului comunal de Poliție Băiuț. Atunci, un cetățean din localitate, care a sunat la 112 pentru verificarea legalității unui transport de lemne, a fost amendat abuziv, cu 1.000 de lei, pe motiv că transportul sesizat ar fi fost legal. Verificările ulterioare au arătat însă că, în aceeași zi, același camion efectuase alte două transporturi ilegale de lemn provenit din pădurile Primăriei Băiuț.
Vom urmări, în continuare, acest caz. Pentru că până la polițistul care ar fi primit mită câteva sute de euro ca să închidă ochii, sunt persoane responsabile mult mai importante și/sau care au obținut beneficii mult mai mari de pe urma tăierilor ilegale – de la ocolul silvic și direcția silvică județeană, respectiv patronii firmelor de exploatare.
Citește pe România Curată: