O echipă de jurnaliști de la BBC documentează, în aceste zile, tăierile ilegale de păduri din Transilvania. Ieri (sâmbătă), i-am însoțit în pădurile administrate de Ocolul Silvic (OS) Strâmbu Băiuț, unde România Curată, împreună cu Asociația Valori Superioare, a documentat și a prezentat public mai multe cazuri de tăieri ilegale. Mai mult am prezentat mărturia administratorului unei mici firme de explotare, care îi acuză pe silvici de solicitare de mită, furt de lemne și amenințări cu moartea. OS Strâmbu Băiuț este primul din România care a obținut certificare FSC (ceea ce ar trebui să garanteze exploatarea sustenabilă a pădurii, implicit că tăierile sunt legale) și gestionează și Codrii Seculari incluși pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Am ajuns cu echipa BBC în Maramureș în dimineața zilei de sâmbătă, într-un moment în care Moldova era lovită de inundații catastrofale. Inundații care au legătură cu schimbările climatice, generate, la rândul lor, de activitățile iresponsabile ale oamenilor. Printre altele, și de tăierile ilegale de păduri, inclusiv precum cele de la Strâmbu Băiuț.
Ghici cine ne-a urmărit și pândit
La întoarcerea de la filmare, cât încă mai eram pe drumul forestier, am zărit, la vreo două sute de metri de drum, parțial mascată de copaci, o mașină de teren gri. Identică cu cea din care ne-a urmărit, în urmă cu aproximativ două săptămâni, pădurarul Nicolae Pop, când ne-a interogat agresiv cu ”Ce căutați aici?”.
E exact pădurarul responsabil de tăierile ilegale pe care le-am documentat, inclusiv cele pe care le-a filmat și echipa BBC și căre a fost acuzat de sursa României Curate că l-ar fi amenințat cu moartea. Poate că o fi devenit, brusc, vigilent la tot ce se întâmplă în pădure. Chit că era o zi de sâmbătă și nu era nicio activitatea de exploatare. Doar noi și echipa jurnaliștilor BBC.
Și, totuși, am ajuns și în pădurea UNESCO
În cele din urmă ne-au rămas câteva ore să ajungem și în Codrii Seculari incluși în UNESCO. Bonus relaxant după toată alergătura după tăierile ilegale, în ciuda ploii care ne-a sâcâit, mocănește, toată ziua. Uite ce minunăție de copac al vieții am găsit (nota bene,: o infimă parte din spectacolul vieții din pădurea seculară, de care vă puteți bucura pe deplin doar la fața locului):
Pe același subiect:
Citește pe România Curată:
Felicitări echipei pentru curajul și determinarea de a documenta aceste abuzuri!