Dezvăluirile făcute pe România Curată despre tăierile ilegale din pădurile OS Strâmbu Băiuț, prezentate ca fiind primele care au primit certificare FSC de la noi din țară, au generat reacția secretarului de stat Ionuț Sorin Banciu.
Într-un comentariu pe Linkedin, la o distribuire a postării cu articolul despre legăturile reprezentantei FSC România, Alexandra Popa, cu ”celebra” companie austriacă Holzindustrie Schweighofer (mai nou redenumită HS Timber Group), mâna dreaptă a ministrului Mediului pe probleme de păduri a ales atacul la persoană.
”Domnul Goțiu continua seria de ştiri senzaționale. Doar este un adevărat “environmental journalist” pe lângă multe alte calificări enumerate pe contul de Linkedin al domniei sale. O știre în stilul clasic al unui politician eșuat, deghizat în multe alte etichete autodeclarate”, scrie Ionuț Sorin Banciu.
”Sunt sătul de politicieni care și-au găsit o nișă “verde” pe care o speculează la infinit din cauza unei lipse acute de dezbateri reale pe teme de mediu. Când Statul are capacitate limitată de reacție publică la aberații ecologiste de tipul “Goțiu” se lasă liberă scena publică pentru astfel de personaje care nici măcar nu mai pot fi bănuite de bune intenții.
PS: e o reacție fără legătură cu știristul sau personajele identificate de acesta.”, mai scrie secretarul de stat, în comentariul la postarea pe care am făcută-o despre fosta angajată Schweighofer, care acum certifică sustenabilitatea exploatării pădurilor din România, redistribuită pe pagina proprie de Linkedin de Răzvan Orășanu.
Acum, acele ”etichete autodeclarate”, care îl deranjează pe domnul secretar de stat de la Mediu, au în spate peste două decenii de presă (înainte de a intra în politică și de a ocupa, temporar, o funcție publică), certificate :) , printre altele, cu mai multe premii și burse naționale și internaționale în domeniile jurnalismului de mediu și ale celui cultural.
Dar nu despre mine e vorba (nu mai ocup o funcție publică de aproape 4 ani), ci despre ceea ce o persoană care deține un post cu rang de ministru, Ionuț Sorin Banciu, consideră a fi ”aberație”. Pentru ”domnul ministru” (cum i se adresează unele persoane) ”aberant” e ca cineva cu peste două decenii în presă să scrie despre tăieri ilegale și despre modul în care organizația cu atribuții de certificare a exploatării sustenabile a pădurilor, FSC România, minimalizează această problemă. Și nu vede nicio problemă că o reprezentantă a FSC România a lucrat, ani la rând, la Schweighofer, în domeniile de achiziții și certificare.
Pentru cei care, poate, nu știu (sau au uitat), exact în perioada în care doamna Alexandra Popa a fost șefă în departamentul de achiziții al fabricii de la Sebeș, a fost realizată ancheta celor de la Agenția de Investigații de Mediu (EIA) care au demonstrat că Schweighofer cumpăra lemn tăiat ilegal. Iar când doamna Alexandra Popa s-a ocupat de certificare la Schweighofer, compania a primit o amendă record de la Consiliul Concurenței, ca lider al Cartelului Lemnului din România. Iar dacă vorbim de sustenabilitate (stranie ”coincidență”), intrarea Schweighofer pe piața din România a coincis cu dispariția a aproximativ 50.000 de locuri de muncă în industria autohtonă a mobilei, chiar dacă volumul de lemn exploatat, mai ales cel tăiat ilegal, a explodat!
Acum, vă las pe d-voastră să apreciați dacă e aberant sau nu ca taman cineva cu o asemenea carieră profesională să recomande pe cineva să se ocupe de certificarea exploatării sustenabile a pădurilor din România. Și, chiar și ignorând această experiență, să apreciați dacă reacțiile Alexandrei Popa și ale lui Mihai Boghean, colegul ei de la FSC România, după ce i-am contactat să discutăm despre tăierile ilegale din pădurile gestionate de OS Strâmbu Băiuț sunt pe măsură auto-declaratei independențe și transparențe a FSC.
foto main: Ionuț Sorin Banciu (în stânga) și Klaus Ioannis (sursa: pagina de Facebook a politicianului PNL)
Dacă nu ați citit și ascultat, încă, aceste declarații și reacții, aici:
Pe același subiect:
Citește pe România Curată: