Mihai Goțiu

Asta e scena unei crime de mediu. Cum îi apără de pușcărie, pe făptași, ministrul Mediului și majoritatea parlamentarilor

Priviți, în fotografiile și imaginile de mai jos, cum arată zona retrocedată a Parcului IOR din București, iar ministrul Mediului, Mircea Fechet și senatorii și deputații majorității parlamentare actuale pretind că astfel de zone sunt ”protejate” (!) de Legea Spațiilor Verzi. Că nu trebuie să reintroducem în Codul Silvic incriminarea ca infracțiune a tăierii fără drept și/sau distrugerea copacilor din parcuri și alte spații verzi, cum a fost până în 2020.

Zona distrusă în Parcul IOR are aproximativ 12 ha. Cam cât Parcul Central din Cluj-Napoca (cel mai mare parc al municipiului). De fapt, exceptând Bucureștiul, sunt puține orașe în România care au parcuri mai mari decât zona distrusă în IOR.

În IOR, distrugerile au fost sistematice, cinice și revoltătoare – au fost copaci smulși din rădăcini, copaci incendiați, copaci găuriți cu burghiul, noaptea (!) și/sau otrăviți prin tunarea unor substanțe chimice la rădăcini…

Asta în vreme ce primarul de sector – fie-i numele cât mai curând uitat – pretindea că apără parcul, dar era prea ocupat să pună borduri peste borduri și pavele peste pavele, să închid ochii la afacerile familiei city-manager-ului cu Primăria S3, să se plimbe prin țări mai cald din bani publici ori să aibă grijă ca propria familie să înfulece terenuri peste terenuri în sector.

Acum, avem o șansă să oprim alte distrugeri similare ale spațiilor verzi din orașe (mai ales că IOR n-a fost singurul caz, ci doar cel mai dramatic și mai notoriu). Până la urmă, diferența dintre copacii din păduri și cei din parcuri e că cei din urmă ne fac bine în mod imediat și direct – fie că e vorba de relaxare, fie de purificarea aerului de noxele sutelor de mii de mașini, fie de atenuarea efectului de insulă de căldură urbană. Dacă tăierea fără drept și distrugerea arborilor din păduri o pedepsim cu închisoarea, cu atât mai mult ar trebui să o facem când e vorba de copacii din orașe – că efectele directe sunt mult mai grave.

Să nu ne ascundem după deget. Anacronica Lege a Spațiilor Verzi în vigoare nu protejează nimic. Iar Parcul IOR e dovada. Noua Lege a Spațiilor Verzi e blocată în Parlament (de vreo 6 ani!) de avocații și lobby-știi imobiliarilor, care ar vrea să fie adoptată cu dezincriminarea distrugerilor actuale și viitoare a spațiilor verzi!

Acum, proiectul legii noului Cod Silvic reprezintă o șansă pentru astfel de spații. Pentru că arborii din păduri și arborii din parcuri sunt tot arbori. Și avem nevoie să-i protejăm în mod real. Că ne protejăm propria sănătate. A noastră, a copiilor și nepoților noștri!

CC: ministrul Mediului, Mircea Fechet; senatori și deputați

pe aceeași temă:

PE FAȚĂ! Camioane pline cu bușteni, filmate fără numere de înmatriculare sau cu numerele de înmatriculare ascunse, într-una din zonele cele mai devastate de tăierile ilegale de păduri

Jurnaliștii și activiștii de mediu au furat lemne și au distrus marcaje. Asta pretinde un senator și fost ministru PNL, într-un amendament depus la legea noului Cod Silvic

Senatorul și fostul ministru PNL Nazare insistă: cică au fost semnalate cazuri în care jurnaliștii și activiștii ar fi furat lemne. Domnule senator faceți-le publice sau cereți-vă scuze!

Citește pe România Curată:

Firma directorilor de la RMGC și Gabriel Resources a intrat în insolvență. Ce se ascunde în spatele acestei mișcări, în condițiile în care România are de recuperat 10 milioane de dolari după procesul pentru Roșia Montană

Pare incredibil și, totuși, e adevărat: Guvernul Ciolacu se gândește la prelungirea licenței miniere pentru Roșia Montană!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *