Romania Curată

PE FAȚĂ! Camioane pline cu bușteni, filmate fără numere de înmatriculare sau cu numerele de înmatriculare ascunse, într-una din zonele cele mai devastate de tăierile ilegale de păduri

Camioane pline cu lemne fără plăcuțe cu numerele de înmatriculare sau cu numerele de înmatriculare ascunse au fost filmate de camerele de supraveghere video montate de Direcția Silvică Mureș pe drumurile forestiere din una dintre cele mai fierbinți zone ale României în ceea ce priește tăierile ilegale de arbori.

Cele mai recente cazuri au fost înregistrate de camerele de supraveghere la începutul acestei luni. Aceleași camioane sunt înregistrate în zile diferite cu și fără plăcuțele de înmatriculare vizibile, arată jurnalistul de investigație Andrei Ciurcanu, pe blogul propriu.

Din imaginile video, obținute de la surse care au acces la sistemul de supraveghere din Mureș, se vede cum în data de 4 aprilie 2024 un camion portocaliu marca Scania urcă la pădure puțin după ora 17.00. Numerele de înmatriculare nu sunt vizibile. După aproximativ o oră și jumătate un camion (care prezintă aceleași elemente grafice) este înregistrat cum coboară de la pădure și trece prin fața camerelor de luat vederi încărcat cu bușteni.

 

Imaginile recente mai arată că unii agenți economici, care transportă bușteni, folosesc tehnici multiple pentru a împiedica sistemul video să detecteze plăcuțele de înmatriculare ale camioanelor cu lemn, scrie Andrei Ciurcanu.

Silvicultorii spun că în unele cazuri sunt folosiți antemergători – camionete sau mașini 4×4 care circulă în fața camioanelor încărcate cu lemn. Autoturismele accelerează în dreptul aparatelor video pentru a ridica praful de pe drumul forestier în așa fel încât numărul de înmatriculare al camionului să nu fie identificat de sistemul LPR (License Plate Recognition) al camerelor de supraveghere.

În alte cazuri imaginile arată cum camionete care se află pe drum merg în tandem cu camioanele pline cu bușteni. Exact în dreptul camerelor video, fără să existe vreo avarie, camionetele încetinesc și par că vor să blocheze câmpul vizual al sistemului video care nu mai poate identifica numerele de înmatriculare ale camioanelor care coboară de la pădure.

Surse din cadrul silviculorilor au explicat că în lipsa unor antemergători, șoferii camioanelor încărcate cu lemn accelerează la maxim în dreptul sistemului de supraveghere. Efectul căutat este același – praful de pe drum să reducă vizibilitatea și să îngreuneze identificarea plăcuțelor.

Din imagini se observă cum viteza camioanelor cu lemn este atât de mare încât stâlpul unde este montată camera de supraveghere tremură de la tonajul mașinilor pline până la refuz, mai arată jurnalistul de investigație.

Pe blogul lui Andrei Ciurcanu (mai jos) puteți vedea înregistrările video ale acestor momente, dar și reacția (lipsa de reacție) a instituțiilor cu rol de control, într-o zonă în care, după cum am relatat și pe România Curată, camioanele confiscate pentru transport ilegal de lemne de Garda Forestieră ori Poliție, sunt returnate de către procurori, pe motiv că fapta n-ar fi chiar așa de gravă!

Hoții și vardiștii prin pădurile de stat de la Mureș

Cum să scapi de Mafia Pădurilor cu asemenea procurori? Poliția și Garda Forestieră au confiscat un camion care transporta ilegal lemn, procurorul l-a dat înapoi pe motiv că ar fi prea mare paguba pentru făptași!

Pe aceeași temă:

Doamnelor și domnilor avocați plătiți de Schweighofer și de alte firme de exploatare a lemnului: dacă nu se fură din pădure, NU se va confisca niciun camion, oricâte legi ar prevedea asta!

Știri false, plătite cu zeci de mii de euro din PNRR, la Antena 3, despre Codul Silvic și ministrul ”salvator” Fechet. Cum s-au dat de gol

Jurnaliștii și activiștii de mediu au furat lemne și au distrus marcaje. Asta pretinde un senator și fost ministru PNL, într-un amendament depus la legea noului Cod Silvic

Senatorul și fostul ministru PNL Nazare insistă: cică au fost semnalate cazuri în care jurnaliștii și activiștii ar fi furat lemne. Domnule senator faceți-le publice sau cereți-vă scuze!

Citește pe România Curată:

Firma directorilor de la RMGC și Gabriel Resources a intrat în insolvență. Ce se ascunde în spatele acestei mișcări, în condițiile în care România are de recuperat 10 milioane de dolari după procesul pentru Roșia Montană

Antidemocrația slovacă versus cea românească. Și ”autodenunțul” lui Fechet


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *