Mihai Goțiu

Firma directorilor de la RMGC și Gabriel Resources a intrat în insolvență. Ce se ascunde în spatele acestei mișcări, în condițiile în care România are de recuperat 10 milioane de dolari după procesul pentru Roșia Montană

”Una dintre cele mai mari companii din Alba Iulia și-a cerut insolvența în instanță. Este vorba despre Total Business Land SRL (TBL), care are, în prezent, potrivit site-ului propriu, peste 800 de angajați în toată țara”, arată publicația online Alba24. Insolența e, aparent, surprinzătoare, în condițiile în care TBL a avut un ”succes uriaș”, în ultimii ani câștigarea contractelor din bani publici (de sute de milioane de lei). Surpriza dispare când aflăm că TBL este datoare către Gabriel Resources, companie de la care România are de recuperat aproape 10 milioane de dolari în urma litigiului legat de Roșia Montană.

TBL a fost înființată, în 2015, de foștii directori și șefi din Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), subsidiara din România a Gabriel Resources, Dragoș Tănase, George Bogdan Petrescu și Nicolae Gruia Suciu (cei trei continuând să fie administratori ai RMGC), Nicolae Horea Avram, Adrian Gligor, Elena Aurelia Lorincz, Cezar Ilie Marin și Marius Traian Todor.

Mai mult, Dragoș Tănase este CEO Gabriel Resources, compania care a dat în judecată statul român la tribunalul curții de arbitraj a Băncii Mondiale de la Washington, după ce nu a reușit să autorizeze legal proiectul de exploatare a aurului de Roșia Montană, solicitând un ”premiu” de 6,7 miliarde de dolari. România a câștigat, însă, litigiul, la începutul lunii martie, Gabriel Resources fiind obligată să plătească cheltuielile ocazionate de litigiu în valoare de aproape 10 milioane de dolari.

Firmă de super-succes la câștigat contracte publice

După cum a arătat și o investigație Libertatea, activitatea TBL a explodat după 2018, în special de pe urma unor contracte publice de sute de milioane de lei, ajungând ca în 2022 să facă un profit de aproape 13 milioane de lei.

”Cele mai multe și mai bănoase contracte ale firmei Total Business Land sunt cu Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (peste o sută de contracte cu valori cuprinse între 300.000 și 2,5 milioane de lei), Transgaz (contract de 60 de milioane de lei), CNAIR (mai multe contracte cu valori între 600.000 și un milion de lei). Sunt și contracte cu Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare și cu multe, multe primării. În general, pentru acești bani, firma a făcut studii de fezabilitate, proiecte, PUZ-uri, PUG-uri, servicii de înregistrare sistematică în sistemul integrat de Cadastru și Carte Funciară etc.”

Libertatea

După 2018, asociații TBL au fondat și alte firme (IT Total Business Land Digital SRL, Blockchain Engineering SRL, Total Business Land Proiect, Parteneri TBL SPV SRL). În același timp, mai arată Libertatea, TBL s-a asociat cu grupul Retter (prezent și în asocierea care a câștigat construirea unui lot de 21 de kilometri din Autostrada Moldovei – A7, Lotul 1, Ploiești Mizil, dar și cu HRC Energy Solution SRL în firma de producție de energie electrică PV Green Power One SRL.

Cu o creștere atât de explozivă, cu atâtea contracte publice câștigate pe bandă rulantă și cu atâtea asocieri, intrarea în insolență a TBL pare cel puțin surprinzătoare. Până la un punct. Pentru că sunt cel puțin două motive pentru care asociații TBL (în special Dragoș Tănase) vor să-și protejeze activele împotriva unor pretenții financiare consistente.

Total Business Land (TBL) a avut un succes exploziv în câștigarea contractelor publice, în doar câțiva ani, în domenii extrem de diverse. Asociații TBL sunt ”specialiștii” care n-au fost în stare să propună un proiect legal la Roșia Montană. În ciuda succesului fulminant, TBL a intrat în insolvență subit, după ce Gabriel Resources, compania care le-a finanțat startul exploziv a pierdut procesul cu România și trebuie să plătească despăgubiri

1. Solicitările de despăgubiri ale acționarilor Gabriel Resources

Procesele deschise de către acționarii unor companii împotriva directorilor respectivei companii, pentru că nu le-au apărat corect/competent/eficient interesele (management prost) sau, mai grav, că i-au indus în eroare nu sunt chiar rare. Iar domeniul proiectelor miniere oferă mai multe exemple de acest fel. Dacă mă caută avocații acționarilor lui Gabriel Resources, pot să le ofer multe detalii despre câte omisiuni și manipulări în legătură cu proiectul de la Roșia Montană s-au aflat în informările pe care le-au primit de la executivii companiei ;) . Multe am apucat deja să le fac publice, nu sunt vreun secret.

2. Recuperarea datoriilor pe care Gabriel Resources le are către România, în condițiile în care TBL s-a dezvoltat cu împrumuturi de la compania canadiană

Iată ce putem găsi într-o notă informativă către acționarii lui Gabriel Resources, din vara anului trecut (captură de ecran, mai jos). Că în anul 2018 (anul în care activitatea TBL a explodat), Gabriel a împrumutat TBL cu suma de 900.000 de dolari. În martie 2023, datoria rămasă de achitat de TBL către Gabriel Resources era de jumătate de milion de dolari. Sumă pe care statul român ar putea să încerce să o recupereze direct de la TBL dacă Gabriel Resources nu are de unde plăti (așa cum a anunțat public) cele aproape 10 milioane de dolari datorate ca despăgubiri după litigiul pierdut la Washington. Intrând în insolvență, statutul român, va fi la coada celorlalți creditori ai TBL – de la angajați, firme furnizoare de bunuri și servicii, cel mai probabil, unele dintre ele făcând parte din același grup, cu aceeași asociați. Dacă mai rămâne ceva (aș paria că total improbabil), ar mai putea să-și recupereze și statul român ceva.

Nota bene, printre angajații care vor avea prioritate înaintea statului român, pariez că se numără și asociații TBL. Iar domnul Dragoș Tănase, specialist în băgat companii la apă (înainte de Gabriel Resources a fost unul dinte principalii artizani ai prăbușirii UPC), nu se mulțumește cu puțin. Așa, ca fapt divers, din același document, menționat mai sus, aflăm că Dragoș Tănase a câștigat peste 1,6 milioane de dolari doar din salariul pe 3 ani la Gabriel Resources. Ce să spunem, e de apreciat cât de generoși au fost acționarii lui Gabriel cu un CEO care i-a băgat în faliment. Nu vă revoltați – salariul e doar o parte a beneficiilor unui CEO. Cea mai mică parte.

În concluzie, intrarea asta în insolvență a TBL pare mai degrabă o șmecherie prin care asociații firmei (în mod special Dragoș Tănase) își protejează profiturile împotriva unor eventuale pretenții ale acționarilor Gabriel Resources, dar, mai ales (că deja ANAF a poprit deja acțiunile Gabriel Resources la RMGC), împotriva recuperării datoriilor pe care Gabriel le are către România.

Mai simplu spus, TBL și-a dezvoltat afacerile cu bani publici din România cu ajutorul împrumutului de la Gabriel, căreia încă îi este datoare. Când se pune problema ca România să-și recupereze datoriile de la Gabriel, inclusiv prin executarea creanței pe care compania o are la TBL, TBL trage obloanele și-i dă cu flit statului român. O schemă perfectă de sugativat bani publici și de asigurat că nu se returnează nimic înapoi!

Și ce face statul român? Ei bine, asta e cireașa de pe tort, încă se gândește dacă prelungește sau nu licența minieră pentru RMGC. Cel puțin asta am citit dintr-un răspuns public al ANRM la solicitarea de informații publice formulată de Roșia Montană Community. Păi în Guvernul Ciolacu chiar nu mai e nimeni cu o minimă responsabilitate? Chiar sunt toți complici cu mizeria asta, pe față?

Despre faptul că Guvernul Ciolacu analizează prelungirea licenței pentru RMGC, aici:

Pare incredibil și, totuși, e adevărat: Guvernul Ciolacu se gândește la prelungirea licenței miniere pentru Roșia Montană!

Fotografie de promovare a serviciilor TBL, de pe site-ul oficial. Mai sugestiv de atâta nu se poate…

Citește pe România Curată:

PE FAȚĂ! Camioane pline cu bușteni, filmate fără numere de înmatriculare sau cu numerele de înmatriculare ascunse, într-una din zonele cele mai devastate de tăierile ilegale de păduri

Jurnaliștii și activiștii de mediu au furat lemne și au distrus marcaje. Asta pretinde un senator și fost ministru PNL, într-un amendament depus la legea noului Cod Silvic

Senatorul și fostul ministru PNL Nazare insistă: cică au fost semnalate cazuri în care jurnaliștii și activiștii ar fi furat lemne. Domnule senator faceți-le publice sau cereți-vă scuze!

Știri false, plătite cu zeci de mii de euro din PNRR, la Antena 3, despre Codul Silvic și ministrul ”salvator” Fechet. Cum s-au dat de gol

Antidemocrația slovacă versus cea românească. Și ”autodenunțul” lui Fechet


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Firma directorilor de la RMGC și Gabriel Resources a intrat în insolvență. Ce se ascunde în spatele acestei mișcări, în condițiile în care România are de recuperat 10 milioane de dolari după procesul pentru Roșia Montană

  1. Adrian

    Pe bune ar fi trebuit sa intre in insolventa toate firmele de cadastru care nu au respectat cartile funciare „vechi” si n-ar fi trebuit pe cale de consecinta sa primeasca contravaloare de servicii efectuate … defectuos.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *