Mihai Goțiu

”Boc, Betonule!”, ”Mall Dor” și ”aBocalypse Now: Sarcophagus”. Reacția civicilor clujeni la mega-proiectul comercial de pe malul Someșului, din Cluj

Ocupat cu dezbaterile din Parlament legate de proiectul legii noului Cod Silvic, am fost (și sunt) mai mult la București în ultimele două săptămâni. Asta nu înseamnă că mi-e indiferent ce se întâmplă cu Someșul în zona fostei platforme industriale Carbochim, unde grupul de firme Iulius al afaceristului Iulian Dascălu intenționează să construiască un mega centru comercial.

Gigantismul proiectului și, mai ales, faptul că se suprapune peste o parte a culoarului Someșului (care ar trebui să rămână verde-albastru, conform propriei strategii a municipalității clujene), i-a alertat pe veteranii civismului clujean, de la MindBomb, Clujul Civic ori Societatea Organizată Sustenabil (S.O.S.).

Primii care au reacționat u fost cei de la MindBomb, care au realizat două postere dedicate proiectului, în faza de dezbatere publică a PUZ-ului, cu mesajele ”Boc, Betonule!” și ”Mall Dor”.

Culoarul verde-albastru al Someșului, devine culoar “verde” pentru profit.
Proiectul e promovat ca “arhitectură verde”, dar e arhitectură extractivă cu fațade “verzi”.
Proiectul e promovat ca proiect de reconversie industrială, dar e un proiect care șterge istoria industrială, face tabula rasa.
Proiectul e promovat ca regenerare urbană, dar e nociv pt oraș, e (de)generare urbană.
Proiectul e promovat ca “parte din Cluj”, dar înlocuiește orașul, nu e parte din el.

MesajulMindBomb

Ieri (sâmbătă, 20 aprilie), civicii clujeni s-au întâlnit în Piața Unirii din Cluj-Napoca, unde, în cadrul evenimentului botezat ”aBocalypse Now: Sarcophagus”, au suprapus o machetă la scară 1:1, raportată la macheta centrului istoric al orașului. O machetă care ilustrează gigantismul proiectului, care ar ocupa o suprafață echivalentă cu cea dintre Piața Unirii (Biserica catolică Sfântul Mihail) și Piața Avram Iancu (Catedrala Mitropolitană Ortodoxă) a orașului.

Înregistrarea (în direct) a evenimentului de ieri:


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “”Boc, Betonule!”, ”Mall Dor” și ”aBocalypse Now: Sarcophagus”. Reacția civicilor clujeni la mega-proiectul comercial de pe malul Someșului, din Cluj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *