Alex Costache

Senatul a votat: aleșii penali cu condamnări definitive nu-și pierd mandatele

Senatorii au respins cererea de reexaminare a şefului statului Klaus Iohannis privind modificarea statutului aleşilor locali. Parlamentarii au menţinut prevederile potrivit cărora mandatul consilierilor locali şi judeţeni, primarilor sau preşedinţilor Consiliilor judeţene încetează doar în cazul condamnării definitive la pedepse cu executare, nu şi în cazul sentinţelor cu suspendare.

Senatul este for decizional

Senatorii nu au fost de acord cu cererea de reexaminare a preşedintelui. Ei au adoptat legea în forma iniţială trimisă la promulgare cu 82 de voturi „pentru”, 27 „împotrivă” şi două abţineri.

Pe 15 ianuarie, preşedintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului, spre reexaminare, legea care modifica legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, motivând că, în forma transmisă spre promulgare, legea „ar putea afecta lupta împotriva corupţiei, precum şi eficienţa cadrului legislativ în materie de integritate.”

În cererea de reexaminare, preşedintele preciza că exercitarea funcţiilor de primar, consilier sau presedinte al CJ de către o persoană condamnată penal, în baza unei hotărâri judecătoreşti definitive, chiar cu suspendare, plasează sub semnul vulnerabilităţii exercitarea mandatului de ales local.

Modificările au fost respinse iniţial de Camera Deputaţilor, însă au mers la promulgare după ce Senatul le-a adoptat în calitate de for decizional.

Ce mai poate face Iohannis

După respingerea cererii de reexaminare, şeful statului mai are o armă de atac împotriva modificărilor propuse de senatori. Poate ataca legea la CCR.

”Continuarea exercitării mandatului de către o persoană condamnată cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere este de natură a aduce atingere unor principii elementare ce țin de morala publică, de specificul funcției exercitate, de integritate și, nu în ultimul rând, de încrederea cetățenilor în reprezentanții locali. Mai mult, considerăm că intervenția legislativă conduce la ideea că integritatea este adaptată în funcție de circumstanțe, când în realitate, conduita ar trebui stabilită în acord cu principiile, și nu invers.”

din motivarea solicitării de re-examinare, a președintelui Klaus Iohannis,


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Senatul a votat: aleșii penali cu condamnări definitive nu-și pierd mandatele

 1. Avram Zaharie

  Stim ca alesi in parlament ,i-si doresc mai multi bani dar nu inteleg cum v’or sa -si mareasca veniturile cand atata de mare este diferenta intre un parlamentar si omul de rand.Mie mi’ar fi rusine de asemenea fapta,da’pai sa mai si insist sa o primesc.In primul rand ,n’au facut treaba buna ,sunt atatea legi neconforme cu realitatea.

  Reply
 2. Radu Cioboata

  Cred ca este cea mai grosolana hotarare. Nu au ce cauta in camera deputatilor si la senat oameni care sunt pasibili de puscarie.
  RUSINE !

  Reply
 3. POpa Elena

  Cu alte cuvinte penalii raman in continuare sa fure, sa doarma si mai fac si legi pentru ei nu pentru romanii,vai de ea Romanie.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *