Alina Mungiu-Pippidi

Zece prognoze pentru 2021

Tendințele anului 2021 se profilează deja. Ele permit o prognoză. Pentru cine se întreabă dacă o prognoză este speculație pură, răspunsul este nu, este o estimare bazată pe trecut și prezent. Vedeți un exemplu pe pagina mea www.againstcorruption.eu unde prezicem tendințele calității guvernării pentru peste 120 de țări (sau masa rotundă despre metodologia unei asemenea prognoze cu colegii mei pe situl OECD). Cele de mai jos nu sunt la fel de sistematice, dar există o bază suficientă pentru ele, așa editorialistice cum sunt. Ca la orice prognoză însă, pot exista elemente de neprevăzut care să schimbe tendința sau să o întîrzie. Sper ca asta să se întîmple mai ales la cele negative…

1. Pandemia, încă un an

Ne va lua tot anul ca să aducem sub control pandemia, deși numărul de morți va scădea drastic în cele mai dezvoltate state după primele șase luni de vaccinare. Dușmanul numărul unu va fi libertatea de a călători, care va face să fluctueze granițele între comunitățile de imunitate colectivă pe care încercăm să le construim. Presiunea oamenilor de a avea o vară normală va fi o amenințare majoră. Legăturile trans-continentale vor fi al doilea mare risc. Dar vor fi treptat controlate prin testarea tuturor celor care călătoresc, ajutată de teste mai rapide. În țările unde există suficientă democrație dar insuficientă educație (ca România, dar nu numai…) vor fi plătite costuri semnificative de întîrziere datorită opoziției la vaccinare.

2. Opinia publică a pandemiei, nerăbdare și protest

Rezistența oamenilor față de politicile anti-pandemie va crește pe măsură ce răbdarea lor scade și resursele economice se diminuează. Deși numărul de infecții noi va rămîne multă vreme la nivel ridicat și efectul vaccinării se va vedea la început doar în scăderea fatalității, sensibilitatea publică la știri despre cine se îmbolnăvește sau moare își va atinge limitele rapid și va deveni secundară în opinia publică, unde alte subiecte, ca situația economică, școlară sau psihologică (plus agendele grupurilor activiste precum schimbarea de climat) vor prelua iarăși prioritatea. Departe de a dispărea, grupurile disidente online vor prolifera și acolo unde vor găsi un canal politic vor marca puncte. Va mai dura cel puțin un an pînă să vedem refluarea acestor mișcări și unele se vor transforma după dispariția pandemiei, fără să dispară și vor mai fi cu noi, sub steaguri și etichete diferite, și peste zece ani, pentru că au un public al lor, cu propria orientare cognitivă și sensibilitate, care va găsi subiecte comune și după pandemie.

3. Economia, viteze diferite

Economia își va relua performanța foarte diferit de la continent la continent și de la țară la țară. Toți depindem de performanța economiei americane și de normalizarea relației cu China. Zona euro își va reveni greu cu stimul cu tot și europenii vor fi forțați să dezbată și să rezolve chestiunile amînate pe moment, adică cine va acoperi costurile enorme ale acestor împrumuturi pe termen imediat sau mediu, că nu pot fi rostogolite către generațiile viitoare integral și perpetuu? Evident, răspunsul diferă de la cine se împrumută cu cost zero sau mai puțin – ca Germania – la cine se împrumută scump. Zona euro a fost forțată de pandemie la mai multă solidaritate ca de obicei, dar bătălia nu e cîștigată, și nu se poate impune germanilor să plătească pentru italieni, greci sau spanioli pentru veșnicie, sau partidele care propun asta vor pierde alegerile în Germania. Alternativa este de a face pe cei mai bogați europeni (în Germania unu la sută dețin o treime din avuție) să plătească o contribuție mai mare, dar acest lucru nu e simplu logistic de rezolvat, cine are mai mulți bani știe să-și plimbe averea. În orice caz va fi mare agitație politică pentru a găsi resurse suplimentare de achitat nota de plată, pentru că nu o să avem suficientă creștere economică în Europa să o acoperim exclusiv din creștere, oricum nu în toate țările.

4. Uniunea Europeană, reconfigurare și fragilitate

După Brexit și pandemie, UE va continua să se transforme, rămasă cu un singur hegemon (Germania) în condițiile unei Franțe fundamental slăbite, cu o încredere în guvernare și sistemul politic catastrofală. Germania se bazează mai mult decît se admite pe dna Merkel și capitalul ei personal de încredere și va avea mari probleme să creeze coaliții de guvernare coerente și stabile pe viitor, cu partidul verde devenind principalul pol la stînga și creștin democrații erodați de Alternativa pentru Germania la dreapta. Dna Merkel ar trebui să se retragă în acest an (din nou), dar o va face? Nu e un an bun pentru succesori, deși lupta e în toi. Ar fi bine și ca social democrații să își găsească un lider care să îi reconstruiască, dar deși au de unde șansele nu sunt prea bune pentru viitorul coaliției de centru stînga-dreapta. De stabilitatea ei depinde viitorul întregului continent și menținerea fragilului consens realizat în jurul unei rate comune de dobîndă măcar la împrumuturile europene pentru relansarea economiei după Corona. Statele cu bune guvernări mai mici – Olanda, Danemarca, Suedia vor încerca să joace un rol mai mare după ieșirea engleză. Toate au electorate unde există și o doză suficientă de euroscepticism liberal, care ar putea profita să învețe ceva din Brexit. Dar, deși lucrez pentru unele din aceste guverne și le admir sincer, nu cred că o să iasă vreo reformă europeană de fond. E foarte greu pentru Comisia Europeană ca să mai învețe ceva, orice s-ar întîmpla în statele membre sau în tribunalele europene, are prea multă putere. Compromisul președinției germane cu Viktor Orban a fost rațional, Orban trebuie înfrînt la vot, nu pedepsit la masa verde. Toți cei are împing la o Europă organizată cu Comisia Europeană jandarm și statele subordonate, și care vor continua pentru că e în interesul lor, fiind vorba de grupuri care nu au cîștig de cauză la nivel național sau sunt contra națiunii și își caută revanșa la nivel european nu fac decît să accentueze fără să vrea tendințele de destrămare europeană.

5. Politica externă americană sub Biden, nu chiar așa diferită 

Oricît de fericiți sunt europenii că au scăpat de Trump și de oripilați de aministiile cu care gratulează pe toți traficanții de influență pe care i-a folosit se va vedea repede că Biden are alt stil, dar nu integral altă politică. Cu o Americă îndatorată și mai sever pentru a stimula economia, chestiunea prea micii contribuții a europenilor la NATO va rămîne pe tapet. Dacă Trump, care avea relații bune cu Putin, a impus sancțiuni pentru conducta de gaz North Stream, e greu de crezut că Biden va relaxa lucrurile în această privință. Americanii sunt îngrijorați de influența economică rusească în Europa, mai cu seamă în Germania, și vor continua să facă presiuni să o reducă. Unde vom vedea progres este la ”multilateralism”- vor fi progrese la refacerea WTO (OMC), acordul de la Paris, politica față de Iran, etc. Per total însă, acolo unde Trump nu reușea că era prea excentric și mai ales izolat internațional, Biden nu va răzbi nici el prea mult ca va reduce forța de împingere sau radicalismul propunerilor, din motive diplomatice. Acesta e alt fel de a spune că influența americană asupra lumii nu va crește, chiar dacă ostilitatea e posibil să mai scadă.

6. Rusia și China, subminare și occidentalizare

Rusia și China vor continua cu aceeași eficiență din ultimii ani acțiunea lor de subversiune a unui Occident care nu mai e demult solidar și autoidentificat ca atare. Marele lor succes este impunerea la nivel global a unui tip de capitalism propriu, ceea ce Branko Milanovic numește capitalism politic, diferit de cel clasic de cumetrie (”crony”), pe care îl predau eu la clasă, prin supraimpunerea unui obiectiv geostrategic. Statul crează o clasă de capitaliști pe care îi poate ridica sau scufunda prin metode fără legătură cu piața, dar ei servesc global țelurile statului. China a uzurpat influența europeană în Africa, unde construiește căi ferate și autostrăzi, dă ajutoare fără condiționalitate de bună guvernare, pe scurt, e mult mai eficace decît era URSS în deceniul opt al secolului trecut. Rușii se bat să controleze piața de energie și în America Latină, iar noua lor înțelegere cu Turcia va supraviețui conflictului din Caucaz (Armenia, sacrificată deja). Noile lor bănci de dezvoltare, cu care și state din Occident cooperează din oportunism economic și miopie politică subminează instituțiile Bretton Woods (FMI, Banca Mondială) prin care Occidentul promova ordinea globalistă de tip liberal, ajutată și de slaba capacitate a acestor instituții de a se reforma intern. Reziliența extraordinară a acestor țări, care altfel dau și bîlbe istorice (vezi încercarea de otrăvire a lui Navalny, acest George Simion rus) vine din occidentalizarea spectaculoasă a elitei lor, formată în universități occidentale și care a copiat tot know howul, și stilul de viață- desigur, nu și valorile. Se vede că primele pot funcționa autonom față de cele din urmă fără mari probleme…

7. NATO, un supraviețuitor, dar nu un game changer

NATO va supraviețui defecțiunii majore a Turciei, jucînd mai asumat rolul din ultimii ani, de stabilizator politic, nu militar, în Balcani sau Orientul Mijlociu. Biden va sprijini refacerea Alianței, unul din principalii cîștigători ai căderii lui Trump. Schema europeană de apărare nu va ajunge niciodată un pericol pentru NATO, care ar putea chiar cîștiga din ea dacă europeni reușesc măcar să facă o cale ferată integrată de la Vilnius la Atena, ca să nu le mai ia o săptămînă să se aprovizioneze cu necesarul militar pentru cîteva ore de luptă. Există la NATO suficientă putere analitică pentru a continua o redefinire a rolului alianței, iar alăturarea Suediei va aduce un plus de imagine.

8. Majoritatea UDMR-PNL+USR, supraviețuire și asalt asupra administrației

Majoritatea înjghebată după alegerile din 2020 la București va rezista în 2021 pentru că aceleași elemente care au creat-o, președintele liberal și părțile din servicii secrete amestecate în politică nu au o alternativă la ea.  Dar avînd în vedere slaba ei coeziune programtică și și mai slaba reprezentare publică (vreo 15% din electorat) nu va realiza lucruri majore. USR+ va continua o agendă populistă menită să le crească performanța la alegerile viitoare care va deturna atenția de la subiecte reale și va consuma energie pentru pseudosubiecte ca numărul de parlamentari, noi referendumuri inutile, etc. Noii veniți sunt cam prea nerăbdători să distrugă orice insule de opoziție din administrație și au schimbat numele ministerelor, inclusiv a celor care nu se comasează sau divid ca să poată da afară și numi după bunul plac, deschizînd încă un val de politizare în administrație (și procese). Deși fostul premier Orban a promis în cele din urmă că Agenția Națională a Funcționarilor Publici își va recăpăta rolul care i se cuvine, guvernul Cîțu e plin de lupi tineri cu colți lungi. Ultimul lucru pe care îl vor e să consulte lumea sau să accepte ei cenzura unei instituții, vor să își aducă înăuntru clienții și să se consolideze pe vreo zece ani, după modelul de la USR, deci or să calce în picioare democrația locală (s-a terminat cu domnia liderilor regionali, decretați toți baroni, deși aceștia erau aleși totuși) și regulile administrației publice (iarăși va ploua cu HG și ordonanțe, sub pretextul slabei majorități în Parlament). În plus, fondurile guvernamentale vor fi folosite pentru a controla primarii, singurii care, avînd o bază electorală reală, se pot opune băieților de la centru filtrați de servicii. Emil Boc, Nicușor Dan sau Allen Coliban nu se pot baza pe mare ajutor ca să devină potențiali candidați la președinție de succes sau măcar să cîștige un nou mandat data viitoare. Ilie Bolojan va rămîne doar premierul ziariștilor, chiar dacă și premierul și miniștrii vor fi remaniați frecvent. Primarii PSD, chiar dacă justiția indepedentă le va mai închide din dosarele care erau mai ales politice, ca la Olguța Vasilescu, vor deveni – mulți dintre ei- independenți sau se vor muta la PNL.

9. Reformarea sănătății publice, haos și contestare

Florin Cîțu va încerca să țină o balanță de plăți pe cît posibil, deși va continua să se împumute ca să plătească facturile, și nu va identifica nici o sursă substanțială nouă de venit, că nu sunt liberalii cei care să taxeze averile mari ca să plătească factura Corona, sau să revină la taxarea progresivă – deși alte soluții nu sunt. Mai periculoase vor fi încercările de a satisface lobbyuri private ca firmele de asigurări din sănătate cu ”soluții” paralele cu totul cu problemele (un raport al Curții de conturi arată cum reformele de la guvernul Boc la Darius Vîlcov au fost de succes în a colecta contribuțiile mai bine de la cele șase milioane care plătesc pentru 18, și nu e nevoie de introducerea unei asigurări private de sănătate obligatorii, după modelul pensiei private- aceasta nu ar face decît să crească inegalitatea în accesul la servicii, de asta în țările occidentale se discută renunțarea la ea). Dat fiind că reforma din sănătate e dictată de lobbyuri, nu de studii, ea va consta în gesturi populist simbolice, și deși va beneficia de sprijin politic – de ex fonduri europene dirijate ca să îl sprijine pe dl. Voiculescu, în care se investește de ani de zile ca să ajungă în vîrf, dar nu vor fi rezultate măsurabile după un an. Avem noroc dacă măcar se identifică și introduc acei indicatori care să permită măsurarea vreunui avans. În sfîrșit, opoziție va fi, pentru că nici aici nu va fi consultare pe fond, cum nu va fi nicăieri, deci centura de siguranță, urmează drum accidentat spre nu se știe ce.

10. Educația publică, rămâne cum am stabilit

Numirea cinică a lui Sorin Câmpeanu, pe ideea că e un om ”de-al lor” care vine dintre rechinii educației și vorbește limba rechinilor arată din nou că lobbyul rectorilor e cel care dictează ce se va întîmpla, și nu studiile OECD sau testele PISA. Dl Câmpeanu știe domeniul, a fost ani de zile rectorul uneia din cel mai corupte universități și președinte al Consiliului Național al Rectorilor, organizația care ar trebui să dispară ca să se schimbe ceva. E evident însă și omul altora, sau nu ar fi fost numit. Or să reușească cei care gîndesc asemenea numiri să rezolve prin infiltrare ceva din marile probleme, digitalizarea, abandonul școlar, impostura școlilor doctorale? Nu e probabil. Regulile sunt deja create ca nici oamenii bine intenționați să nu poată face nimic. Membrilor CNATCDU li se spune deja că ei trebuie să facă proba lipsei de calitate cînd trimit la plimbare vreun plagiator care vrea să se fie abilitat, nu invers (pe scurt, chiar la un plagiat dovedit poți deveni profesor dacă nu incluzi opera plagiată printre cele din dosarul de avansare- juriștii ministerului colportează că altfel plagiatorul poate da în judecată instituția și cîștigă). Nu există la ora asta baza legală și administrativă clară pentru a curăța educația, nici măcar în anexa raportului prezidențial de la România educată (nu era nevoie de mai mult de două pagini). Nici USR nu o are, nici nimeni. Deci nu are cum să vină, dacă nu pleacă de nicăieri!

În rest, rămîneți sănătoși, puneți masca cînd vă apropiați sau mai ales cînd vorbiți cu alții și redescoperiți muzica, lectura, alergatul și grădinăritul, care au ajutat mulți oameni să rămînă normali în 2020. La mulți ani!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

39 thoughts on “Zece prognoze pentru 2021

  1. marius

    o singura prognoza: austeritate, furt total pe toate fronturile corporatist-guvernamental, saracie lucie, sclavagism corporatist si nu in ultimul rind revolte sociale
    miroase a praf de pusca

    Reply
  2. dorin valeriu

    Da, expunere competenta, acopera multe dintre problemele cu care ne vom confrunta in viitorul an. Ma preocupa si pe mine obsesia lui Citu, a lui sau a celor din spatele lui, de a nu majora unele impozite. Este singura solutie de a iesi din marasm. In ce tara din lume Guvernul imparte banii la orase si comune, dupa bunul lui plac, nelasand autoritatile locale sa se administreze din taxele locale, din impozitele pe proprietate in primul rand, cu o valoare mult scazute la noi, din considerente populiste evident, considerente de care au tinut seama toate guvernele ?! Unde in lume sunt atatea case nelocuite si neinchiriate; impozitul ridicol nu-i sileste pe proprietari sa le vand la pretul pietii care, in felul acesta ar scadea ? Unde in lume vezi atatea terenuri agricole nelucrate ? Ba pe multe dintre ele se iau si bani de la UE? Despre impozitul progresiv care, aplicat de la un nivel de venit superior “pachetului” care asigura subzistenta unei familii ar mai echilibra uriasele inegalitati de la noi ,respinscategoric la noi in numele Liberalismului ?! ce sa mai spun ?

    Reply
    • Grig 7

      De acord cu cea mai mare parte.Singurul punct cu care nu sunt de acord este impozitul progresiv.In conditiile Romaniei , cu o evaziune de 80-90 % , cu o nedeclarare la veniturilor uriasa, ar fi clar discrimanatoriu.

      Reply
  3. Sorin

    Mda, unele din prognoze erau previzibile, altele sunt putin fortate, sau macar unele din argumente (niste “soparle” pe care nu uita sa le bage ici si colo). A uitat insa cultura, care este, din vremuri imemoriale, cenusareasa Romaniei si care nu pre, in noua guvernare, sa-si fi gasit printul care sa-i schimbe statutul, ci doar o broasca pe care oricat ar pupa-o, tot broasca ramane. Poate chiar una raioasa si veninoasa. Stiu ca sunt multe probleme grave care ar trebui rezolvate sau macr tinute sub control, dar ceea ce face diferenta intre om si animale este in mod esential cultura si spiritualitatea. Daca nu avem grija de ele, ne transformam la loc in animale – niste vite de povara, care sa traga linistite la jug cat timp au ce crapa si unde dormi.

    Reply
  4. A.G.

    Referitor la Rusia și China, este interesantă observația potrivit căreia marele lor succes este impunerea la nivel global a unui tip propriu de capitalism, capitalismul politic caracterizat prin aceea că statul crează o clasă de capitaliști pe care ,,îi poate ridica sau scufunda prin metode fără legătură cu piața”.
    Ar fi și mai interesant pentru noi să știm ce tip de capitalism este capitalismul românesc, în măsura în care se poate vorbi de un capitalism românesc.

    Reply
    • Munteanu

      Diavolul Basescu a cumparat calculatoare de import de 2 000 000 000 de dolari mituit de Microsoft. O tranzactzie similara a fost propusa shi in China dar acolo politicienii Chinezi mituitzi de Microsoft au fost condamnatzi la moarte pentru luare de mita shi executatzi. De aceea acum China are industrie electronica, Huawei, ZTE, etc. iar Romania nu o mai are caci a distrus-o diavolul Basescu mituit de Microsoft chiar cu scopul de a distruge industria electronica Romana. Evident daca ar fi arestat diavolul Basescu shi re-construita industria electronica Romana ar protesta ambasadorul SUA la Bucureshti asha cum face tot posibilul pentru a sabota Huawei shi ZTE. Pe cine reprezinta el SUA sau concernul Microsoft ? Make America great again ! asha cum era cand Microsoft avea monopol in industria electronica shi Google, Amazon, etc. nu existau.

      Reply
  5. joe neguț

    Despre previziunile doamnei Mungiu sunt un pic șocat. Este un amestec de observații lucide de ordin extern și pe intern cu niște supoziții și wishful thinking de rămâi cu gura căscată.
    Ce caută aici serviciile, statul paralel? Pe unde or lucra aceste servicii, au pus ele în urnă mai multe voturi, la cine la PSD poate?

    Reply
  6. Laur22

    O intrebare de 1.8 trilioane de euro.

    Daca acu 2 ani cineva ar fi propus crestrea datoriei publice a blocului european cu 1.8 trilione de euro cum ar fi fost tratat ?

    Oare ce ar fi grohait, behait shi mugit in cor corul convergentzilor aqui-ului comunitar ?

    Nu zic da spui acu 2 ani,1.8 trilioane de euro nu erau tot 1.8 trilioane de euro, sau ce ?
    De ce s-a schimbat politichia “convergentzilor” fazat de acesta suma ?
    Aaaa doarece au inceput shi dulaii din europei sa aibe nevoie ca sa nu alunece in spirala fara fund a austeritatzii shi sa se prabuseasca au inceput shi dulaii din europei sa aibe nevoie de o dezvoltare cu de-a sila, de dezvoltare fortzata, de hahahahaha “interventzia nesustenabila a statului in economie” ?

    De ce acu 2 ani injectzie in dezvoltare de ~2 trilioane de euro ar fi fost cah iar acum e OK ?
    Aaaaa ca pe motive pandemie chesti trestii…. a scazut oaleca bogatzia celor bogatzi ?
    Da shi acu 2 ani era saracie in Europa cacalu.
    Shi acu 2 ani saracii europeai ar fi avut nevoie de un “stimulent” de 2 trilioane de euro.
    Daaa bogatzii nu aveau.
    Acu cand bogatzii europei au ceva nevoie ….. s-au schimbat principiile shi pot fi potcovite statele shi chiar insashi Europa cu respectiva datorie ?

    Paaaaai daca e e asha inseamna ca saracia e intretzinuta in mod intezntzionat shi deliberat pe acelashi mecanism al aparhaidului si bandustanelor (istorice) din Africa de sud shi aceliashi politica a legilor Jim Crow din Sudul USA pre 1950.
    “The southern political institutions, both before the Civil War and after, had a clear economic logic, not too different from the South African Apartheid regime: to secure cheap labor for the plantations.”
    “The backwardness of the Transkei is not just a historic remnant of the natural backwardness of Africa. The dual economy between the Transkei and Natal is in fact quite recent, and is anything but natural. It was created by the South African white elites in order to produce a reservoir of cheap labor
    for their businesses and reduce competition from black Africans. The dual economy is another example of underdevelopment created, not of underdevelopment as it naturally emerged and persisted over centuries.

    Ghici de unde am luat acest citat ?
    Din Karl Marx ori din idolului sfertodoctzilor recentzi Daron Acemoglu ?
    Nu zic da spui.
    Spui de ~ 2 trilioane de euro.
    Shi nu sunt singurul care spune asta.
    Care e predictzia ca o sa faca ceilatzi, cei care vad asta in anul care urmeaza ?
    Nu doar in Romania.

    Reply
    • mcons

      Si eu cred ca guvernele capitaliste au mereu in vedere sa poata asigura capitalistilor reprezetati acces la forta de munca ieftina ptr ca sa poata concura cu alti capitalisti din alte tari. Sau doar ca raportul salarii/profit sa incline spre profit.
      Unii zic ca acesta este scopul in care s-a actionat in Covid. Forta de munca, in special din SUA, nu devenea suficient de repede suficient de ieftina. Asa ca prin lipsirea de ajutor financiar, etc a working-class si self-employed sau altor mici intreprinzatori si concedierile in masa sa va ajunge la salarii mizere si in tarile asa zis dezvoltate. Astfel se poate concura cu China.
      Caci bineinteles ca acei 2 tri. euro sau relief-bugetele SUA nu sunt ptr angajati sau self-employed, ci ptr marii capitalisti.
      Daca FED printeaza trilioane USD si asigura fonduri direct/indirect (deci in USD) ptr marile institutii financiare americane, iar acele institutii cumpara in toate lumea active, de ce ECB sa nu faca la fel in EUR? Si cum de Banca Centrala Japonia cumpara actiuni direct de pe bursa? Ce fel de capitalism este asta daca nu corupt? Sistemic corupt.
      Cumva mi se pare normal ca populatia sa refuze sa mai plateasca datoriile publice.

      Reply
  7. Cinicul

    Oricine încearcă sa prezică viitorul fără un pic de auto persiflare si de simt al umorului este fie Francis Fukuyama, fie Mama Omida.
    Da, domnul Catu a fost spălat pe creier la o universitate din US de care n-au auzit prea multi, unde a fost inoculat cu virtuțile pieței libere care nu exista nicaieri. In acelasi timp opoziția actuala este spălata pe creier le la universității care nu exista. A o victimiza pe Mme Vasilescu ot Craiova este echivalent cu a-l plange pe fostul primar de Constanta. Cel putin ultimul, un ticalos notoriu, stia sa vorbeasca.
    In rest multe observații bune in acest articol, dar nu pot sa nu observ o nostalgie pentru bunele guvernări ale PSD.

    Reply
  8. Catalin

    1. Probabil mai mult de 1 an. Riscul major este reprezentat de pseudo-stiinta care dicteaza deciziile administrative/politice si de impostorii care o propovaduiesc cu sarg pe mainstream media.
    Al doilea risc major este frica indusa in randul populatiei pe mai toate canalele de comunicare.

    2. Corect, s-ar putea sa asistam la foarte multa creativitate :)

    3. Pai daca facem marele reset nu se pot anula si datoriile? Daca nu umbli la datorii care este justificarea pentru reset?

    4. No comment(as avea vreo cateva dar nu e momentul)

    5. Bine ar fi ca politica externa a US sa nu se modifice, in special in Europa de est.

    6. Poate reusim si noi exportul ala de vaci in China, vad ca telefoane de la ei avem din belsug, probabil si un oarecare deficit comercial despre care nu vorbeste nimeni.

    7. NATO rules.

    8+9+10. Nu vom vedea aproape nimic. Astia, cei dinaintea lor sau cei care ar putea veni in locul lor sunt cam din aceeasi scoala de gandire, un amestec neomogen de bolsevici, mensevici si revolutionari care se bat non stop pentru putere si resurse.

    100% de acord cu restul mai putin chestia cu masca, a carei utilitate in spatii deschise nu o prea vad(s-or fi inseland danezii, cine stie).

    Reply
    • mcons

      5. “Bine ar fi ca politica externa a US sa nu se modifice, in special in Europa de est.”
      In ce sens? Sa se intesifice conflictul din Ucraina? Sa se provoace Transnistria? Sa sa ramana inghetate conflictele? Cum ar fi mai bine?

      Reply
  9. ionas

    In privinta conductei de gaz pentru care americanii auu obiectiuni deoarece trebuie sa vanda LNG-ul lor se va realiza cu toata impotrivirea acestora.
    China se va ridica oricum- nu poate fi oprita. Are doar deficit mare de cercetare si dezvoltare stiintifica in raport cu USA si Europa dar vor il micsora.
    Pacostea asta Covid 19 a dus atit in USA cit si in EU la injectii de bani virtuali, fara acoperire in bunuri si servicii de aproximativ 4-5 trilioane USD – inflatie, de neimaginat acum 1 an.
    Pe noi romanii , in 2019 la un deficit cu mult peste 4 % din PIB aveam cheltuieli rigide uriase cu admiinistratia si singura solutie a fost sa ne imprumutam masiv- efectul guvernarii prostesti a PSD. Poate vor fi tipariti lei, devalorizata moneda nationala in raport cu valutele forte si reduse cheltuielile
    Viitorul va fi cenusiu pentru Romania indiferent cine va fi la butoane, nici A Merkel nu poate face mai mult

    Reply
    • mcons

      Adica nu exista solutie.
      Si acesta este un mod bun de a tine oamenii calmi in case si a nu incerca vrea revendicare ceva, caci “nici A Merkel nu poate face mai mult”.
      “singura solutie a fost sa ne imprumutam masiv- efectul guvernarii prostesti a PSD” – cred ca este impropriu zis solutie. Caci acea datorie trebuie platita. Desi sper sa nu o platim.
      In rest de acord si eu cu ce ati scris.

      Reply
  10. Make

    Dar despre pensiile contributive pe care Citu le fura inca o data, de la 1 ian 2021?
    Cat mai poate fura acest guvern?

    Reply
  11. Munteanu

    Articolul presupune ca Trump va parasi Casa Alba in 2021. Shi eu am votat cu Biden shi doresc tranzitzia dar deocamdata ea nu s-a intamplat shi nici nu e sigura. Un Trump devenit dictator, cum eu cred ca a fost shi pana acum, dar acum manat de razbunarea contra “deep state” va fi extrem de periculos nu doar pentru SUA ci shi pentru lumea intreaga. Articolul mizeaza pe a doua posibilitate: Trump va parasi Casa Alba dar va reushi sa-l shantajeze pe Biden astfel incat politica lui Biden sa nu difere prea mult de cea a lui Trump. Shi asta va fi foarte rau pentru SUA shi lumea intreaga deci daca Biden nu reusheshte sa-l neutralizeze, aresteze, ucida, etc. pe Trump shi Trumpismul prima posibilitate ramane viabila fie ca Trump ramane sau nu la Casa Alba shi in acest caz pe Romani numitzi de Trump “inferiori” de “rasa Latina” ii ashreapta tot ce poate fi mai rau shi nu doar pe ei ci shi pe toata “rasa Latina” de la Chishinau shi pana in Tzara de foc.

    Reply
    • Dumitru

      Inca un “democrat” care vrea sa “neutralizeze, aresteze, ucida, etc. pe Trump shi Trumpismul”. In numele binelui si al progresului, bine inteles. Daca Trump ar fi scris vreodata asa ceva, ati fi cerut sa intre la puscarie (si pe buna dreptate). Dar cand voi (partidul Binelui) faceti hate speech, atunci e OK, nu?

      Iar daca Biden nu reuseste sa faca treaba, nu e vina lui (never, ever). Aici, sincer, cred ca aveti dreptate, pentru ca e evident senil si prea santajabil. Dar va face Kamala Harris in locul lui.

      Si pentru ca tot ne spargem in “eu am votat cu”. Pe mine Trump nu ma reprezinta, pentru ca nu sunt nici “filthy rich”, nici ultra-religios si nici white poor. Insa un aspect al presedintiei lui mi s-a parut salutar: faptul ca a facut (sau a incercat serios sa faca, si sub presiunea opozitiei) exact ce a spus ca va face in campanie. Nu se mai intamplase asta intr-o tara occidentala de vreo 20 de ani. Astept sa vad ce vor face democratii, dar exemplul de scarbosenie dat de Pelosi (cand si-a redus cerintele fata de pachetul de masuri COVID) mi s-a parut extraordinar.

      BTW, vad ca nu se mai da nimeni cu fundul de pamant din cauza COVID, cu toate ca tot prost o duceti. Un fost coleg de-al meu din NJ a mers zilele trecute intr-un cinema-restaurant…

      Reply
      • Munteanu

        Trump e nazist cum a fost shi tat-su Fred Trump pe atunci sheful nazishtilor Americani numit in functzie chiar de Hitler. Daca pentru tine e OK sa mentzii nazishtii ne-pedepsitzi fie ei shi in opozitzie eu nu pot fi de acord cu aceasta parere. Trump trebue judecat la Nurenberg daca nu cunva s-o sin-ucide intre timp cum a procedat Hitler.

        Reply
      • Munteanu

        Shi ce altceva ar putea face Afro-Americanii shi Latinii din SUA ? Sa ashtepte linishtitzi pana cand Trump shi Trumpishtii condushi de Trump ii vor ucide pe totzi ? Deja politzia continua sa ucida Afro-Americani la ordinele lui Trump fie el shi in opozitzie. Ku Klux Klanul condus de Trump ucide shi el. Epidemia produsa de Trump in laboratorul de la Ft. Dietrich specializat in arme bacteriologice ucide shi ea Afro-Americani shi Latini. In Florida shi Texas milioane de Afro-Americani shi Latini au fost arestatzi de politzia lui Trump doar ca sa nu poata vota. Proud Boys shi altzi terorishti Trumpitzi inarmatzi ucid shi ei. Daca Trump nu este pedepsit pentru crimele dja comise de el shi Trumpitzi la ordinele lui crimele vor continua.

        Reply
    • marius

      voi neomarxistii ati reusit sa-i lasati in umbra pe manelisti, aia categoric au mai mult creier si cultura decit voi comunistii neoliberali :)))

      Reply
    • CMC

      Trecerea la moneda euro?
      Pai cel mai mult lupta impotriva cestei realizari chiar cei platiti sa o faca – BNR.
      Cati indivizi din BNR ar avea multi bani de pierdut daca s-ar trece la euro?

      Reply
      • Emil

        Nu cumva pentru aceasta retea solicita doamna Alina Mungiu-Pippidi salvarea corespondentului bancar Manole?

        Reply
  12. Dumitru

    Oare D-na Pippidi s-a vaccinat deja, sau face parte din membrii “upper class” care isi lasa locul cu umilitate unor asistente sau femei de servici?

    Reply
  13. Laura G

    Ideaa cu occidentalizarea Rusiei si Chinei este discutabila – sunt nuante importante (si, pe termen lung, ingrijoratoare). Pe de-o parte, intr-adevar, la nivel de elite technice, Rusia si China au absorbit enorm din know-how-ul occidental. In acelasi timp insa, Rusia si China, in ultimii ani, au inovatii substantiale (China in economia politca, unde in Occident nu s-a mai miscat nimic din 1980s, iar Rusia in stategie politica si militara, care acum are un framework substantial diferit decat Occidentul). Aceasta divergenta intelectuala (de-occidentalizare strategica), care s-a accelerat din ~2014 incoace, este foarte ingrijoratoare, pentru baza comuna de dialog se reduce substantial.

    Ca un exemplu practic, putem compara curriculum-ul de la MGIMO din 2014 fata de cel din 2020. Diferenta e enorma.

    Reply
    • Laur22

      @Laura G

      De-occidentalizarea occidentului

      Divergentza intelectula de la dogma “occidentului” are loc nu doar la Moscova ci shi la Wasington.
      Nu doar rushii ori chinezi nu mai pun botul la vechea dogma lui “Washington Consensus policies” da ,da an citat din insashi Stiglitz da uita ca nici insashi Joseph. E. Stiglitz nu mai pune botul la vechea dogma a “reformei”

      https://www8.gsb.columbia.edu/faculty/jstiglitz/sites/jstiglitz/files/Reform%20Success%20of%20China%20FINAL.pdf

      Totusi cineva trebuei sa explice de ce “reformarea” Rusiei cu hahahaha “ajutor” occidental a fost atat de catastrofica incat provocat nu doar o scadere a GDP ului de ordinul a 30 % shi o dezindustrializare radicala shi profunda a tzarii (comparabila doar cu dezindustrializarea provocata de britanci in India colonilala) dar s-a propagat shi intr-o profunda scadere a sperantzei medii de viatza o scadere de dimensiunea celei provocate de WWII iar impactul hahaha “reformei” in Chinei a fost de sens. invers.

      Totushi cineva trebuie sa platesca nota de plata ideologica a acestui rateu, a acestei divergentze intre ceea ce ar fi trebuit sa functzioneze shi n-a functzionat shi ceea ce ce n-ar fi trebuit sa functzioneze dar a functzionat de dimensiuni istorice shi planetare.

      “Key question: How was China so successful
      Multiple problems
      • Change in system of organizing production to a market economy
      • Shift from rural to urban
      • Shift from agriculture to industry
      • Transformation from a developing country to an emerging market
      • To an innovation economy and learning society
      Marked contrast with Russia
      • Russia had a more educated population
      • More resources
      • More industrialized
      • More urbanized
      • Higher GDP
      Yet Russia saw income and living standards (even life expectancy) decline”

      Shi pana acuma nimeni da NIMENI nu a platit nota de plata ideologica a esecului hahahaha “consultantzei” occidentale a Washington Consensus in aceasta hahahaha “reforma”

      Mai deprate dau citate din alocutziune lui Stiglitz pe care o potzi gasi libera pe youtube daca dai search dupa : stiglitz how did china succeeded

      “when we first get the data about how bad the GDP was going down and I was at Wold Bank we get worried about the data was right because de decrease was too dramatic and after-all the ideology had been so strong because everybody said going to a market economy was supposed to make you more wealthy where wrong ” … ” but when we start getting data about there life expectancy we knew that the thing was going bad because the life expectancy was going down and the fact when I start seeing the data about the life expectancy in the US going down it reminded me of the Russian data It was a sign of the societal dissolution of society coming apart and in Soviet Union it was literally coming apart but United States it isn’t …. ” blah blah blah

      “it was a shock but it was no therapy”.
      ” it was the largest theft in the history of mankind”
      “and while the Russians was using the weak status of the rule of law in Russia to seal money from it was using the strong rule of law in US and UK to protect there money there… it was an ideal arrangement that IMF was organized for theft ”

      da da asta e un citat din Stiglitz minutul 39-41
      “wrong theory of reform
      – shouldn’t expect Rockefeller or Gates to be enthusiast of competition law
      – with poor corporate governance , could “loot” companies
      – failure undermine confidence in the reform process ”

      shi mai mult decat atat ascultatzi minutul 43-47

      “it was as if the agenda on the right was to increase the un- employment and suffering…
      why would people what suffering ?
      well it was part of a concerted agenda if you look at to weaken the bargaining power of workers and drive down the wages which increases profits
      So if you look on the concerted ways: the reform in ours labour laws, the reforms in the way anti trust policy was enforced , changes in corporate governances , the legal frameworks and investment agreements and trade agreements theuy give more secure property rights to american firm if they invested abroad then if they invested at home which meant that they are encouraged to invest abroad which also meant that if worker came to a firm and said we want higher wages and the firm said a firm no if you continue to demand higher wages we are going to leave it was more credible , so I think it was a deliberate strategy to drive down the wages of workers and it worked in terms of the economics and it worked it did drive down the wages of the workers but it lead to the political back-clashed we are witnessing”

      “sculatzi voi osanditzi a sortzii voi condamnatzi la foame sus” intr-o noua prezentare nu-i asha ?

      Aha shi asta din gura lui Stiglitz shi nu a unui profesor la MGIMO.

      Aparent pana shi “occidentul” se de-occidentalizeaza sub impactul acestui eveniment cu consecinzte istorice acestei experiment de jumatate de secol care ne-a schimbat tuturor viatza , tuturor mai putzin latrailor invatzamantului politico ideologic sau in vorbele lui Stiglitz “who’s who held a mystical believe in trickle down economics” sau mai pe romaneste ia celor ce cred ca: pomana boierului ca unica forma a justitzie divine pe acest pamant .

      Reply
    • Dumitru

      Interesant comentariu. Aveti ceva surse pentru inovatiile chineze si ruse in economie politica si strategie politica si militara? Carti, articole?

      Reply
      • Laura G

        @Dumitru: Numarul din 15-Aug-2020 The Economist are o serie de articole relativ usor de citit despre economia politica a Chinei din ziua de azi. Exista si multe articole technice publicate de BIS. Articolele publicate de economistii chinezi de top sunt foarte interesante, dar greu de citit, in parte din cauza traducerilor nu prea grozave, si in parte pentru ca au multe referinte istorice si ideologice greu de inteles.

        Reply
  14. mcons

    “Alternativa este de a face pe cei mai bogați europeni (în Germania unu la sută dețin o treime din avuție) să plătească o contribuție mai mare, dar acest lucru nu e simplu logistic de rezolvat, cine are mai mulți bani știe să-și plimbe averea.”

    Adica statul (in frutea caruia se afla cei agreati de 1% care detin 1/3 din avutie) vor sa ia banii de la cei 1%, dar nu reuseste. Tot incearca de decenii… dar nu reuseste.
    Chiar asa?
    Chiar crede cineva ca statul vrea sa le ia banii bogatilor???

    Mi se pare ciudat ca dna AMP crede asa ceva sau ca incearca sa ne faca pe noi sa credem asta.

    Reply
  15. mcons

    “vezi încercarea de otrăvire a lui Navalny, acest George Simion rus”?
    Adica Navalny ea un “suveranist”? Era anti politici UE intrusive?

    Daca poate dna AMP sau altcineva sa exemplifice va rog.

    Reply
  16. mcons

    “9. Reformarea sănătății publice, haos și contestare”
    Sper sa nu se ajunga la decontarea de cate stat a serviciilor medicale private. Va insemna desfiintarea serviicilor publice sau echivaletul privatizarii lor, plus un furt din buget gigantic si servicii jalnice.

    Daca privatii sunt seriosi, eficienti, ar trebui sa reziste si prospere fara ajutor/decotari din partea statului. Sper sa nu mai avem alte capuse.

    Reply
  17. mcons

    Din pacate Dna AMP nu trage concluzia. De ce in mai toate tarile mereu vin doar “incompetenti”, “corupti”, etc la putere?
    Cu studii si apeluri catre politicini la corectitudine, eficienta nu se rezolva nimic.
    Motivul este simplu. Ei ajung pe acele posturi cu alta agenda deja.
    Dna AMP stie cum au ajuns acesti politiceni la putere si ce agende au si totusi se intreaba (in fata noastra) de ce acesti politicieni nu se uita peste studiile Dansei.
    Cumva Dansa ne induce o speranta (fluturand acele studii…) ca poate vor face si ceva eficient acesti politicieni (fie ei din Romania sau SUA Germania, etc). De ce oare ne tot da astfel de sperante?

    Reply
  18. AlinaMP

    @ Dumitru. O sa ma vaccinez cand o sa imi vina randul, nu exista ca la teste o optiune comerciala, sa platesti sa il faci, ca nu sunt destule deocamdata, autoritatea de sanatate trimite in cutia postala invitatia. Deocamdata sunt la cei de peste 80 de ani. E pe risc, nu pe clase…
    M-am vaccinat contra gripei in octombrie, ceea ce partial acopera- si recomand tuturor.
    Nu stiu cum e in Romania, desi subscriu la ambele sisteme…dar cand o sa se vaccineze destula lume poate vin si eu acasa, ca nu am fost din august trecut. La multi ani! Si mai usor cu lupta de clasa…

    Reply
    • Dumitru

      Exact, pe risc. Insa lipsa de educatie, despre care Dvs ati vorbit in articol, nu e un factor de risc COVID. Varsta, obezitatea, astmul, alimentatia nesanatoasa si lipsa de sport, astea sunt. In Romania burtilor de bere multi au intr-adevar risc mare, insa nimeni nu le explica oamenilor asta, pentru a-i ajuta sa inteleaga lumea din jurul lor si sa ia singuri decizii informate. In schimb, avem dreptul la o propaganda maniheista unde orice incercare de a discuta dogma guvernamentala (care se schimba in timp, sa fim bine intelesi) te transforma in Satana COVID si te expune banarii.

      Intr-o societate cat de cat sanatoasa, cum e cea franceza, acest tip de propaganda (care a inceput mult timp inaintea COVID) genereaza natural neincredere. Fosta ministereasa Buzyn (exportata acum la OMS, desi are un proces legat de gestiunea COVID) a fortat trecerea de la 4 la 11 vaccinuri obligatorii dintr-un foc acum 3 ani. Cu ocazia aceea am aflat pe larg si cum se testeaza un vaccin, in mod normal. Iar acum aceeasi propagandisti vin si ne spun ca de fapt testele astea se pot face in 6 luni, in conditiile in care conceptia vaccinului e radical diferita. Ne mai spun propagandistii si ca numarul de efecte adverse e normal, ca arata ca vaccinul functioneaza. Oare asta inseamna ca toate celelalte vaccinuri nu functioneaza, pentru ca au radical mai putine (procentual) efecte adverse?

      Cum naiba sa inghiti asemenea brasoave, sau discursul anti-stiintific al propagandistilor? Si vorbim aici de discursul OMS, al tuturor guvernelor occidentale, etc. In lipsa unui referential de incredere a trebuit sa incerc eu (nespecialist, insa om de stiinta) sa inteleg ce e informatie relevanta si ce e propaganda. I-am sfatuit pe parintii mei si pe toate persoanele in varsta cu care am discutat sa se vaccineze cat de repede pot. Eu insa, daca pot, nu o voi face, pentru ca informatia la care am acces ma face sa cred ca nu sunt intr-o grupa de risc. Altfel spus, riscul la mine este acelasi cu cel al gripei. Iar eu gripa (sau raceala) n-am mai facut de 2 ani, de cand (inainte cu un an de COVID) am inceput sa folosesc solutie hidro-alcoolica pentru a-mi dezinfecta mainile dupa mersul cu metroul. Am facut si eu vaccin impotriva gripei cand s-a nascut fi-meu si un an dupa. Voi reincepe cand voi mai imbatrani sau cand voi deveni prea gras sau cand ma las de sport.

      Eu pentru 2021 sper ca oamenii se vor reintoarce un pic la “common sense”. Insa asta cere informare, iar in ziua de azi nu prea mai ai de unde sa te informezi. De exemplu, tocmai ce-am aflat din New York Times ca “In a Topsy-Turvy Pandemic World, China Offers Its Version of Freedom”. Sa mai am incredere in NYT? Sau pur si simplu sa consider ca viitorul este cel din 1984 si sa incerc sa profit personal din el, ca toata armata de propagandisti? Insa nici meseria asta de propagandist nu pare de viitor, pentru ca prostanacii isi vand integritatea pe aproape nimic, zici ca sunt toti politicieni romani.

      Reply
  19. Ciobanul Bucur

    “Navalny, acest George Simion rus”.
    – Multumiri anticipate celui care imi va explica cum vine asta. Din ce am citit si eu despre Navalny nu am gasit asemanari cu Simion sau Sosoaca.

    Reply
  20. Elena Popa

    Îmi cer scuze, dar eu abia ieri am apucat să văd emisiunea in care ați fost invitată de dcnews. Ați enumerat niște adrese de site la care ne putem informa despre UE, achiziții etc. N-am fost pregătită și nu le-am notat. Poate într-un articol următor veți face referire la ele. Vă mulțumesc.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *