Alina Mungiu-Pippidi

Decăderea americană pe înțelesul tuturor

Ce s-a văzut la Washington nu are vreo legătură cu mineriadele din 1990 din România – numai cine nu a fost fugărit de mineri poate să spună, ca Dacian Cioloș, așa ceva. Minerii aveau răngi, și au lăsat în urma lor țăndări laboratorul și biblioteca facultății de geologie din universitate – în arhiva TVR sunt imagini cu sediile făcute praf de la PNL și PNȚcd, ca și cu sutele de civili grav răniți. Manifestanții pro-Trump, prin contrast, deși de partea lui este lobbyul pro-arme au venit fără armele lor, deși au permis, fără măcar un cocktail Molotov, fără lideri și fără plan, și au ocupat Capitoliul fără să omoare pe nimeni (cineva de la serviciile secrete a împușcat o femeie, veterană a aviației americane, în interior). Trump este evident vinovatul moral că a împins la decompensare pe acești oameni disperați, care au venit să-și planteze steagul confederat pe Capitoliu, și s-au răzbunat violent numai pe trepiedele și generatoarele de la Associated Press – ce testament mai bun pentru oamenii fără voce, care nu se regăsesc în media, care vor să atragă atenția asupra lor. Dacă vreți neapărat să faceți vreo comparație cu România, deși nu vă sfătuiesc, mai degrabă ați văzut un 10 august american: cei care nu au cîștigat alegerile nu se împacă cu puterea care ocupă sediul puterii, protestează pașnic în majoritate pînă cînd niște descreierați sau diversioniști ocupă clădirea împingîndu-se cu forțele de securitate și, văzînd că e ușor să intri, lăsînd la final patru morți din rîndurile lor și mulți gazați. Astea sunt faptele, restul sunt interpretări – americanii dădeau o lovitură de stat contra puterii legitim alese, conform presei anti-Trump, iar protestatarii liberali și ciolosiști din București își manifestau dreptul legitim de a încerca să intre în palatul Victoria ca să protesteze, conform Euronews.

Comparația servește doar ca să arătăm cît de mult a pierdut publicul românesc orice apetență pentru fapte și ca atare ce ușor de manipulat a ajuns… Dar pentru restul publicului, publicul inteligent, pentru care faptele sunt ce sunt și media e ce e, adică PR cumpărat de unii sau alții în proporție copleșitoare, iată cîteva lucruri la care să meditați și cîteva cărți care merită citite pentru a înțelege America de azi și decăderea spectaculoasă a modelului american.

Prima observație importantă a făcut-o Francis Fukuyama, care încheie cele două volume de peste o mie de pagini despre ordinea globală cu un capitol despre SUA, unde remarcă pesimist că țara a pierdut capacitatea de acțiune colectivă care a fost marele său atu în secolul XX. Dovada? Incendiile din pădure, care erau la fel de numeroase proporțional cu populația acum o sută de ani, dar erau sub control. Azi nu mai sunt. Pentru ca aceeași instituție care ar trebui să le prevină să facă față ar trebui anumite reforme, dar acestea nu se pot face, din cauză de diferite lobbyuri și partizanat în Congres, care se opun oricărei schimbări de status quo. Frank a ales exemplul acesta, dar ar putea alege și exemplul controlului armelor, unde un lobby extraordinar de puternic și partizanatul din Congres împiedică reformele, deși anual mor inutil oameni, unii de mîna copiilor, pentru că nu se pot schimba niște reguli. Nu e o întîmplare că studiile despre lobby au atins paroxismul, că în studiile academice americane lobby = corupție. Janine Wedel scrie de mulți ani despre elitele din umbră americane, rețele de influență care au subminat de mult piața și democrația, și, deși e prima care l-a demascat pe Trump, e aproape singura azi care atrage atenția că fenomenul care l-a creat pe Trump nu  poate fi eliminat odată cu el – lumea l-a ales pe Trump să lupte cu lobbyiștii, sigur că au ales prost, dar în afară de acest populist nimeni alcineva nu a venit cu această ofertă, și două treimi din electorat asta voia în anul cînd s-a ales Trump, să dea de pămînt cu Washingtonul corupt. Ăsta e paradoxul populist, l-au ales pe un corupt pentru misiunea asta, dar, repet, nimeni altcineva nu a propus ce voiau ei, măcar retoric. Ăștia sunt oamenii care au dat năvală în Capitol, sediul acestor înțelegeri corupte din spatele legilor, și mesajul lor se va pierde în presa internațională, care se va duce după mesajul, la fel de important, că e prima oară cînd americanii nu respectă rezultatul alegerilor, pentru că sunt orbiți de furia anti-Trump (de înțeles…) și nu mai văd nimic altceva.

A doua observație esențială, pe care am citat-o deja în Căutarea bunei guvernări, provine de la istoricul Perri Arnold: în democrația americană participarea e invers proporțională cu clientelismul. După războiul civil, cînd corupția era la maximum, noii imigranți erau așteptați la docuri de partide, care le dădeau un dolar, un bilet cu o adresă unde să meargă să doarmă și să găsească de lucru și un carnet de partid, pentru că urmau să plătească pentru toate astea cu votul lor. Era o participare la vot de aproape sută la sută. Toate slujbele publice erau politizate și fiecare primar sau președinte ales dădea afară pe toți cei de dinainte ca să-și plaseze clienții. Reformele treptate pentru a reduce clientelismul (vot pentru avantaje materiale ca slujbe, bani, contracte) și a dezvolta o birocrație autonomă față de interesul privat în următorii 40 de ani au dus la prăbușirea participării, care a ajuns după primul război mondial sub 50 la sută și nu s-a mai ridicat pînă în anul 2020. Anul acesta, pandemia (faptul că puteai vota anticipat și prin corespondență) și radicalizarea partizană au readus participarea aproape de nivelul din anul 1900, cu 160 de milioane de americani (66%) votînd la alegerile prezidențiale, mobilizați de ambele tabere. Trendul a început după criza economică din 2008, cînd, brusc, beneficiile materiale directe au reînceput să fie legate de promisiunile electorale în timpuri de austeritate economică. Or, cam greu să demobilizezi odată ce ai mobilizat.

În sfîrșit, a treia observație e că războiul civil american s-a reacutizat în ultimii ani – Trump are și aici o vină. Există războaie care nu se încheie – vedem în viața noastră cum războiul rece cu Rusia continuă și face victime, Siria de exemplu – și la fel este și cu războiul civil american, reflectat în o sută și cinzeci de ani de hărțuieli administrative, legale, electorale și simbolice. Destul să vezi cum se votează în statele din sud ca să înțelegi că nu s-a încheiat, destul să știi de partea cui a luptat fiecare atunci ca să prezici cine a cîștigat alegerile mai des în ultima sută de ani. Mișcările ideologice radicale, precum 1619, care vor să rescrie istoria americană precum cea a unei republici sclavagiste pe fond, precum și mișcări ca Black Lives Matter, care au dus la adevărate războaie urbane prelungite, de exemplu în Portland, unde în fiecare noapte aproape manifestanții se luptă cu poliția pentru clădirea tribunalului federal au creat un climat de violență care a fost tratat extrem de partizan de media. La război nu se mai pune problema de a rezolva prin mijloace de politici publice probleme ca violența excesivă a poliției față de bărbații afro-americani (care nici sub Obama nu a evoluat pozitiv, și unde numai fundația Soros investea de ani de zile în NGOuri care să ajute). Se caută rezolvări de război, adică fiecare tabără vrea să o elimine pe cealaltă. Ca o paranteză, liberalii soroșiști, care din minutul 1 au spus Fără violență! au fost imediat demascați ca menșevici în această nouă revoluție și trași pe dreapta ca devianți. Degeaba fusese cauza discriminării cauza lor (a noastră), ea nu mai este la ora asta o cauză a societății deschise, ci un război. Cine este contra violenței e considerat dezertor- bătăile ideologice pe tema asta fac ravagii de aprope doi ani și taberele se tot purifică. Cei care au ocupat ieri Capitoliul sunt disperați că pierd, că istoria e de partea manifestanților din Porland, a căror violență e scuzată de presa liberală, deși sparg și jefuiesc magazine private în fiecare zi. Dovadă că nu au avut lideri și au fost ghidați numai de apelurile stupide ale lui Donald Trump e că au făcut ce au făcut – ocuparea Capitoliului, ceea ce le-a precipitat scufundarea.

Cine vrea să vadă jumătatea plină a paharului poate spune că nu poți face omletă fără să spargi ouă – rasismul e o problemă în America și toate aceste convulsiuni sunt necesare pentru progres. Ca est-europeni ne vine mai greu să vedem partea plină a paharului – pe Russia Today puteai vedea de zece ani rasismul poliției din Baltimore la fiecare buletin de știri și Russia Today are pînă și versiune în spaniolă pentru latino-americani. Incapacitatea americană de a-și controla lobbyurile și de a trata rasismul ca o problemă de politică publică, rezolvabilă fără revoluție, au adus numai populism și bolșevizare, o radicalizare fără precedent și o mobilizare în care e greu să vedem partea pozitivă. S-au mobilizat masele tradițional izolaționiste și antiglobaliste, exact cele care nu vor ca America să joace un rol de arbitru internațional, rol care stă la temelia viziunii despre lume în România sau Polonia, care au fost totdeauna cu mîna întinsă la Bruxelles dar cu inima în America. Cît de moral și chiar posibil mai e un asemenea rol după ce Biden și Trump s-au bătut pe cine e procuror general în Ucraina, sau ambasadorul Zuckerman (numit de Trump) v-a dat sfaturi cu cine să votați, în timp ce guvernul Cîțu atribuie direct unor firme americane un contract pentru rachete de 280 de milioane de euro (pentru care s-a anulat o licitație mai veche), sumă care merge direct în datoria care va depăși PIB în 2021? Vă las să judecați.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

65 thoughts on “Decăderea americană pe înțelesul tuturor

 1. Vasile

  Este singurul articol al D-nei Pippidi cu care sunt 100% de acord. M-am simtit profund jignit de dumneaei cu acel „Lumpendiaspora” prin care a dat o flegma pe romanii din afara tarii, dar aceasta analiza a fenomenului american este excelenta. Citesc curent presa americana si germana, la nemti am gasit de cand a fost ales Trump un singur articol positiv despre el cand bombardase acum vreo 3 ani ceva prin Siria, in rest si nu exagerez sunt toate articolele din presa mainstream critice pana la jignitoare la adesa lui Trump. Americanii mai au Fox news si putina presa conservatore restul mediei traieste din antitrumpism. Nu sunt protrump, incerc sa-mi explic cat mai obiectiv realitatea politica a contorsonarii democratiei, pentru ca nu este izolata la americani ci are o proiectie internationala. Dictatura e simpla, se apara cu bata, dar ce finalitate sau posibile scenarii de viitor au aceste fenomene din tarile „democratice” cu lupta dintre tabere adverse care nu mai e de dezbatere ci devine din ce in ce mai fizica, violenta, cu lovituri sub centura si in care valorile sunt din ce in ce mai mult inlocuite cu nonvalori (in ambele tabere). Eu sincer nu am nici o idee, poate ne lamureste D-na Pippidi.

  Reply
  • para

   Lumpendiaspora = lumpenproletariat emigrat. Nu a inventat nimeni apa calda…
   Termenul e complet inocent daca e folosit pe un ton profesionist… dar cu traumele ocupatiei din anii ’50 atat de prezente nu doar in mentalul oamenilor ci si in politicile publice AMP ar fi putut sa lase nasu mai jos. Probabil ca urmareste sa se pensioneze calare pe un cal alb :))

   Reply
 2. Yorick

  Stimata doamna sper sa citiți comentariile pentru că am parcurs presa română și cea internațională si în sfârșit datorită dumneavoastră găsesc un comentariu nemilos de lucid al situației. Nu e nimic de adăugat iar personal voi reciti analiza pentru a-mi clarifica propriile opinii. As completa doar așa ca o maximă spunând că Trump nu este boala ci doar un simptom al ei.

  Reply
 3. Ty

  Îmi pare rău că nu mai găsesc un clip cu Killary Clinton, care-și încuraja susținătorii înainte de alegeri și spunea că nu vor ceda, ORICE AR FI!!! Pentru noi, ca și pentru polonezi, ar fi mai bine să considerăm că Imperiul American cam apune, iar Rusia și China cresc.

  Reply
 4. para

  Da, pute !

  Mai e vre-o sansa ca Europa sa evite nenorocirea americanilor fara sterilizarea in masa a alegatorilor ?
  lol – La multi ani !
  Abia astept aprobarea vaccinului anti-coruptie, ca de la ala anti-democratie mi-au mai ramas zile

  Reply
 5. Emil

  Diferența mare intre măcelul practicat de forțele de ordine de la București pentru scandările antimafie și anticorupție, și atitudinea pașnică practicată de forțele de ordine din Washington.

  Reply
 6. Munteanu

  Terorishtii care au ocupat capitoliul au venit cu avionul de la mari distantze. Femeia-veteran ucisa de politzie era din California. Evident in avion e interzis sa transportzi arme shi munitzie shi de data asta companiile aeriene chiar au respectat regula nu ca la assasinarea lui Lennon de catre un creshtin venit la New York inarmat cu avionul din Hawai. In Washington DC sunt interzise armele shi politzia locala a shi arestat catziva terorishti doar pentru ca au incalcat interdictzia. Moartea femeei-veteran a fost filmata shi data la TV. Ea a spart o usha incuiata shi ar fi fost prima care ar fi intrat in sala senatului. Cineva ea sau altcineva a tras cu o arma de foc in clantza ushii shi astfel s-a putut intra in sala senatului. Shi altzi terorishti inarmatzi au fost arestatzi mai tarziu chiar in sala senatului. Ei doreau se pare sa ucida senatori, in primul rand pe Mike Pence, care insa fusese deja evacuat in buncar impreuna cu totzi ceilaltzi senatori innainte de a fi sparta usha. Cand au descoperit ca in sala senatului se mai afla doar politzishti terorishtii inarmatzi nu au tras in politzie care nu i-a arestat imediat ci mai tarziu dupa ce au venit intariri. Nimeni nu se intreaba de unde au avut terorishtii bani pentru biletele de avion.

  Reply
 7. dana

  Cum puteti sa faceti o paralela intre ce s-a intamplat la Washington cu 10 august. Pe bune? Nici nu mai are rost sa citesc pana la capat, desi probabil faceti si cateva remarci juste. 10 august nu a fost manifestatia celor care au pierdut alegerile, manifestantii nu au contestat alegeri si nu au sprijinit un om. La 10 august nu s-a pus relamente prblema sa se intre intr-o cladire publica, chiar daca au fost cativa scadalagii acolo la guvern. Nici macar demonstratiile impotriva ordonantei 13, desi mult mai aproape de alegeri nu au contestat rezultatul alegerilor ci atacul asupra justitiei. Lasati-o doamna Mungiu Pippidi, ca macane. Chiar nu prea inteleg cine sau ce va motiveaza ca sa sustineti asemenea idei.

  Reply
 8. Daniel

  Doamna Mungiu,

  Cu respect, traiesc in America dar ce descrieti dumneavoastra nu este ceea ce se vede si de aici.
  In primul rand ca au murit cinci oameni, dintre care un politist al politiei din Capitoliu. Un om care a murit la datorie din cauza unui nesimtit cum este Trump. Trump este interesat numai de propriul destin si mai putin de cel al poporului American. Este incompetent, are afaceri dubioase, o gramada de falimente, trei casatorii, acuzat de viol si dovedit ca a platit aventuri extra conjugale inclusiv cu un porn star si jigneste veteranii si chiar oamenii cu disabilitati. Nu citeste, la serviciu sta cateva ore, tipa la oameni si se uita la televizor tot timpul unde uneori suna in direct la emisiuni. Este vinovat de nepotism si admira dictatorii gen Putin. Jenant!
  Eu nu inteleg cum un asemenea om este laudat de o parte din populatia Romaniei. Din punct de vedere economic am fost avantajat de Trump dar diferentele sociale au crescut aici in Bay Area si numarul de oameni fara locuinte a crescut la fel. Care este avantajul daca primesc cateva mii in plus pe an din taxe daca sunt copii care nu au ce manca intr-o tara care ar putea hrani toata omenirea? Trump nu trebuie dat exemplu si trebuie amintit numai ca un episod rusinos si trist in istoria Americii. Ira comparatia cu Romania este nejustificata si nu este corecta nici pentru Americani dar nici Romani!

  Reply
 9. robert

  Eu totusi nu inteleg de ce trumpistii sunt „disperati” ? Majoritatea pe care ii cunosc eu, aici in Canada, sunt in general mici burghezi, care o duc bine dpv financiar, nu sunt „deplorabili”, sunt chiar de invidiat. Pana la urma omenirea in intregimea ei nu a avut o perioada asa de infloritoare, chiar si acum in pandemie guvernele au aruncat practic bani din elicopter. Parca este un stampede de prostie. Ma uitam la comentariile de pe facebook la acest articol, absolut dezgustatoare, toate erau, dar chiar toate erau pline de ura. Nu sunt o pesoana publica si nici nu-mi doresc sa fiu, dar nu e de mirare ca sunt din ce in ce mai putine persoane capabile sa intre in viata publica si din ce in ce mai multe nulitati bune de urlat. Multe ziare din strainatate fie au interzis comentariile, fie le au doar pentru abonati, ca sa se stie cine ce comenteaza, iar platformele astea de socializare si mai mult rau fac.

  Reply
 10. adventure

  Comparatia cu mineriadele e valabila pana la un punct, adica un ins care nu se mai satura de putere incita o parte din populatie sa „faca ordine”. Decaderea americana e decaderea tuturor (in afara Chinei care profita), pentru ca lupta pentru putere se duce peste tot si pe toate palierele. Si cine asteapta o solutie de la SUA sau de la politicienii proprii o face degeaba, pentru ca solutia vine simplu de la principiile morale ale fiecarui individ, care nu mai exista nici la oamenii de rand, daramite la politicieni.

  Reply
 11. marian

  Trump trebuie demis azi ca sa nu apuce sa ii gratieze si pe astia. Cam cum l- a gratiat Iliescu pe Cosma in 2004, de s-a suparat UDMR si a ajuns Tariceanu premier

  Reply
  • marius

   voi nu puteti fi considerati fsn-isti, aia saracii erau speriati ca ramin fara locuri de munca da vin taranistii la putere, voi sinteti prima generatie de ceausisti pur singe…
   regret ca am fost la Revolutie pentru a vedea acum prima generatie ceausista izvorita din propaganda marxista caci fix la atit se reduce intelegerea voasta despre libertate, democratie, economie de piata…
   ati ajuns prima generatie de indoctrinati ceausisti

   Reply
 12. imacandi

  ar trebui odata pt totdeauna sa incetam a sustine ca votul e despre principii,este despre ..acum vrem si noi sa lingem ciolanul.asta apropo de pleaca ai vostri,vin ai nostri.
  totul e pana la bani.punct

  Reply
 13. Radu Dan Radacina

  Stimata doamna,
  am citit, ca de obicei, articolul Dvs. cu interes si placere. Si tot cu aceeasi dezamagire vad ca, printre adevaruri si interpretari corecte, strecurati (sper sa fie premeditat, ca altfel e de rau…) tot felul de clisee neadevarate, care nu au ce cauta in analiza unei persoane cu pregatirea si experienta Dvs.
  1) sa declarati ca personalul Donald (Trump) a fost ales sa lupte cu coruptia, ma face sa cred ca nu prea cunoasteti sistemul american. Donald a reprezentat interesele lobby-ului republican, si nicicum al saracilor cu duhul imbracati „a la Mad Max” care au facut spectacol in D.C. Lobby-ul nu este coruptie, insa reprezinta „fata legala” a coruptiei ( plicurile cu bani pe care inclusiv eu a trebuit sa le dau unor medici din RO, € pentru permise auto sau doctorate sau caltabosii lui Traian si Decebal (Remes)- ce potrivire perfecta pentru daci si romani, niste corupti prin definitie- acelea reprezentau coruptia „ilegala”) .
  2) ma distreaza intotdeauna folosirea termenelor de „erou” „veteran” pentru persoanele care au luptat (si murit, cateoadata…) in conflictele pe care SUA le-a creat si care nu confera nici unui participant vreun merit; nu cred ca Vietnamul, Coreea de Nord sau Afghanistanul au atacat militar SUA ca sa se justifica raspunsurile militare ale sefului haitei, insotit de cateii sai (unul dintre ei RO). Ce fel de cariera isi alege fiecare, nu ii confera drepturi sau merite speciale; un civil poate fi la fel de erou ca si un militar combatant, deci, mai usor cu pianul pe scari!
  3) ma distreaza prostia, si daca cercetezi, gasesti zilnic manifestari ale acesteia, deci, nu te plictisesti cercetand cauze si manifestari ale acestui fenomen „pandemic”. Auzi tu: RASISM, la o tara unde fosti prieteni, parteneri de afaceri, rude, s-au macelarit sistematic in batalii de tip carnagiu, pentru abolirea sclaviei. Dupa ce s-a creat o istorie separata a acestui „nemeiintalnit act de umanitate si democratie” sa declari ca RASISMUL este o problema in tara lui Abe Lincoln, este ceva de desene animate (si nu din cele Disney, ci din cele Hanna&Barbera). Insa se pare ca si prostia are un lobby puternic in lume.
  4) Gresita parerea ca Romania sau Polonia (ce alaturare fina a celor mai habotnic-violente, religios-needucate popoare din Europa) inteleg ceva din rolul (oare trebuie sa fie un rol deosebit?) SUA in lume, mai degraba cred ca este efectul multor ani de urmarit filme de Hollywood la TV. Poate ca ar trebui (in cazul ambelor tari si poate si Ungaria) sa se preocupe mai mult de intelegerea rolului tarilor lor in lume, sau mai degraba sa se uite in interiorul lor inainte de a se avanta in exterior.

  Una peste alta, mi-a facut placere sa mai citesc ceva scris de Dvs. si sper ca micile mele observatii sa nu va strice ziua, pe care vi-o doresc perfecta.

  Reply
  • Dumitru

   „un civil poate fi la fel de erou ca si un militar combatant” Asta poate si-o inchipuie angajatii de la SRI. Dar in toate tarile zdravene la cap este admis faptul ca un militar adevarat (nu aia de la intendenta, ci cei care chiar merg pe front) isi risca viata in permanenta pentru a asigura securitatea tarii lui. Pot fi eroici si civilii (de exemplu, unii medici in timp de epidemie, sau unii pompieri). Insa pericolul si asumarea lui nu sunt la fel de clare.

   Reply
 14. nae girimea

  Va rog sa transmiteti Dlui ambasador Zuckalman , profunda mea ingrijorare fata de situatia democratiei si a statului de drept din tara sa .

  Reply
 15. mike

  Ba da, este perfect moral pentru noi sa tinem mereu aproape de SUA si sa ramanem cu inima in America. Bruxelles-ul sa dea bani daca ne mai vrea in UE. Asta-i rolul Bruxelles-ului, sa dea bani si cam atat. Mai ales acum, cand liderii europeni vor semna ditamai acordul cu China. Asta este moral? Vi se pare moral ca UE sa se apropie atat de mult de Rusia si China, intorcand spatele Americii care i-a fost aliat Europei si a ajutat Europa de-a lungul timpului?

  Reply
  • Dumitru

   Care America? Cea a stangii de acum 30 de ani, pe care eu inca o iubesc? Unde se spunea „I will fight for your right to disagree with me”? Sau cu cea a suporterilor lui Trump, in medie mai saraci si mai declasati, dar care nu si-au gasit in toata clasa politica americana decat un miliardar ca sa ii reprezinte? Sau cea a stangii „cancel culture” care darama statuile lui George Washington?

   Reply
 16. Marmelaide Adelaide

  Fain articol, foarte fain. M-a uns pe suflet ! Coborasul asta colectiv in prapastia neomarxista, colectivista este din ce in ce mai apasator. Atunci cand apare un astfel de articol, parca imi vine sa cred ca avem, totusi, sanse sa supravietuim.

  Reply
 17. Filimon

  Hmmm…bănuiesc că decesul unui poliţist rănit în confruntările cu „bunicuțele” lui Trump e doar fake news…ca de altfel şi ştirea arestării a circa 40 de manifestanți ce deţineau arme asupra lor, dintre care vreo 12 parcă şi fără permis de port armă… Nici rănirea altor 50 de poliţişti cu aceeaşi ocazie nu poate fi decât fake news. Evident, presa americană e toată vândută extremiștilor de stânga, pedofililor, etc.
  Si da, sunt diferenţe între mineriadă şi ce s-a întâmplat la ei. Aşa e si normal, o comparaţie îşi are rostul doar atunci când există atât asemănări cât şi diferenţe, iar stabilirea raportului calitativ/cantitativ dintre cele două categorii devine evident o acţiune subiectivă, cum subiectivă aveți dreptul şi d-voastră, d-na Alina Mungiu-Pippidi, să fiți…doar că, această subiectivitate devine tot mai accentuată şi, oarecum, „unilaterală”…
  Poate ne veți explica odată, aşa „pe înțelesul tuturor”, care au fost resorturile „evoluţiei” dumneavoastră din ultimii ani…

  Reply
 18. marius

  ne-am luat bite pe spate ca sa ajungem propaganda in gura unor securisti sau a unor timpiti care n-au habar ce s-a intimplat atunci

  Reply
 19. Eduard Antoniu

  Atacul asupra Capitoliului este asemanator Mineriadei. Despre el se stia inca din 21 decembrie 2020. Trump a amenintat toata familia Pence ca ei sa’i faca lui jocul dar nu a cedat nimeni. Daca toata gloata aia n’ar fi fost alba ci pentru BLM, atunci ii impuscau pe toti. Asa insa, lucratorii de culoare s’au ascuns pe unde au putut prin cladire in timpul atacului, iar a doua zi au curatat tot ei ca de obicei mizeria lasata in urma de gunoaiele alea albe. Alina Mungiu-Pippidi asta apara in continuare regimul comunist PSD. Va face tot asta si cand maine poimaine legionarii HAUR vor face si ei la fel ca gunoaiele alea albe la Capitoliu.

  Reply
 20. Pinno

  Vad ca dna AMP este in consonanta cu M. Ciolacu, liderul psd. in ceea ce priveste similitudinea dintre 10 aug. romanesc si 6 ian. american. Sau invers!?

  Reply
 21. deci

  Clientelismul si participarea la vot sunt direct proportionale – adica, ambele cresc in aceeași proportie.
  Nu inteleg totusi de ce ar impusca o femeie un agent superantrenat si sanatos tun – o scurta confruntare corp la corp ar fi transat definitiv situatia, faca respectivii nu erau complet depasiti.
  Stie cineva cum de a fost posibil să fie atat de depasiti de protestatari agentii speciali hiperantrenati si supradotati, pregătiti special sa faca fata in orice situatie si sprijiniți de toate serviciile secrete ori nu?

  Reply
 22. ionas

  Trebuie sa ne intrbam de ce a aparut Trump in 2016 ca mesia al americanilor WASP, fondatorii SUA si crema societatii. O majoritate de altfel pe cale de extinctie in urmatoarele decenii cind o noua majoritate black , brown, yellow si latino o va inlocui pe cea prezenta.
  SUA a creat o noua ordine mondiala dupa WW2 dar au tot dreptul sa se retraga de pe scena mondiala si sa se izoleze- nu au nicio obligatie fata de nimeni.
  Ca si UK cu Brexit.
  Trump a fost poate o figura caricaturala al nationalismului alb, anglo saxon dar miscarea generata de el este una de durata , sanatoasa si necesara care nu poate fi ignorata.
  De altfel orice acces mai sever de flatulenta al acestuia dadea fior intregii planete inclusiv Chinei
  Cine stie ce partid va avea controlul celor doua camere ale Congresului in 2022 sau al Casei Albe in 2024 ?
  Pe cine si cum va gadila cu contracte Romania in SUA in viitor ?

  Reply
 23. Nila

  La unele observatii cred ca ai dreptate, din tara lucrurile par mai simple. Oamenii aia nu au o ideologie pentru ca nu s-a gasit unul suficient de destept sa puna pe hartie niste revendicari, ceea ce arata ca nu erau pregatiti cu un program ca Iliescu in 89. Ei au gasit in Trump doar o voce antisistem care nu raspunde neaparat nazuintelor pe care nu au avut curajul sa le spuna public. Imaginile de la Capitoliu sunt o oglinda palida a anului 1989 in Romania, iar revolta lor este impotriva unei societati care permite imbogatirea unor oameni, ce ii numeri pe degete, pana la nivelul de mii de miliarde de dolari, in timp ce majoritatea dintre cei ce protesteaza nu au nici macar asigurari de sanatate si fac cozi la alimente gratuite cand apare prima criza. Americanii s-au subminat singuri distrugandu-si clasa de mijloc, iar nemultumirea celor multi s-a vazut si in atitudinea politistilor care aproape pe fata au facut non-combat, refuzand sa apere o societate ce pare ca si-a pierdut busola. Politically correct din fruntea SUA au avut atata incredere in democratia lor incat nu au fost in stare, spre deosebire de noi, sa mareasca lefurile la politisti si sa-i scoata la pensie la 40 de ani, pentru a manui bastonul din devotement impotriva pericolelor ce ar aparea la adresa privilegiilor lor. Ei neexperimentand comunismul nu si-au dat seama ca foarte putini nu pot conduce la nesfarsit o masa enorma de oameni saraci. E cam ca la noi, in timp ce sclavul de la privat face jumate/jumate cu statul la sfarsit de luna, iar din jumatatea lui incepe si plateste impozite, TVA la facturi la tot ce consuma, accize si tot felul de taxe, sta acasa in somaj cu 75%, plateste doctorii si scoala copiilor, in timpul asta slujbasul la stat face telemunca cu 100%, merge in concediu platit din fonduri publice, are sporuri de care te crucesti, iese mai repede la pensie cu pensii speciale si privilegii de care si la comunisti le-ar fi rusine, sau au intaietate la vaccin. Avem o fractura la fel de mare in societate dar nu avem curajul lor, iar din cauza lasitatii ,singurul nostru refugiu e imigrarea in masa, protestand prin neprezentare la vot sau votand formatiuni ca AUR. Prin pierderea capacitatatii de acțiune colectivă, americanii se inscriu si ei in haosul si degradarea ce au cuprins marea parte a societatilor capitaliste anuntand apusul acestui fel de oranduire, daca Biden si cei ce-l sprijina prin lobby nu inteleg sa schimbe ceva. Rusii nu aveau nevoie sa-i submineze, pentru ca americanii au facut-o singuri aprinzand fitilul, e de vazut daca Biden are suficienta putere sa sufle sa-l stinga sau sar in aer.

  Reply
 24. Gh. Popescu

  Stimată doamnă Alina Mungiu, buletinul de vot este un contract pe care votantul îl acceptă: câştigă cel care iese la urnă. Sunt sigur că mulţi, de nu cumva toţi protestatarii, l-au votat pe Trump, adică au fost de acord cu condiţiile competiţiei şi în cazul în care pierd. „Mineriadă” sau nu, tipul acesta de protest nu avea rost, nu avea scop legal. Degringolada mi se pare drept o slăbiciune a autorităţilor specifică perioadei de translare a puterii, o hibă de sistem. În asemenea situaţii, la brutalitate poliţia răspunde cu brutalitate, la gloanţe – cu gloanţe.
  Protestul acelor americani îmi arată un deficit grav de educaţie civică şi o mare neîncredere în cea mai mare democraţie a planetei, după cum se zice.
  Şi acum, ca între măcelari de presă, chiar prezentarea ziselor informaţii de către dumnevoastră este vădit subiectivă, vă rog, recitiţi-vă! Oricum, nu pun mare preţ pe informaţiile din presă. Uneori nici fiind de faţă eu, unul, nu pot şti adevărul. Bună parte din timp locuiesc la ţară şi văd, aud cum oameni fără şcoală, care au uitat scrisul şi cititul ca obişnuinţă, discută, e adevărat, nu plângu-se de „sfârşitul istoriei” dar luând în râs ştirile din presă, declaraţiile politicienilor şi nu se feresc să-şi încaseze pensiile mărite (de ce-ar face-o când şi parlamentarii par mai flămânzi decât ei…), ajutoarele sociale şi să le bea rachiul din timpul campaniilor electorale. Şi, de regulă, nu merg nici la vot… În termeni de comentatori cu ifose auziţi pe la televizor îmi spun că ei nu se lasă manipulaţi, nu se lasă păcăliţi… Scuza lor: dă-i dracului, fură şi pe stânga şi pe dreapta! Dar dacă li se dă un rachiu, doi mici şi au autocar la dispoziţie, ca distracţie, dau o raită pe la târg să demonstreze cu pancartele de gât, indiferent de partid sau idei politice. Ăştia sunt ştirbii şi gângăviţii lui Bosch de care râde domnul Liiceanu. Cu diferenţele de rigoare, nu suntem departe de America.

  Reply
 25. Cinicul

  Pasnic spuneti? Chiar asa? Bag seama ca stirea asta i-a „scapat” doamnei AMP.

  The Federal Bureau of Investigation (FBI) released a photo Wednesday of a person suspected of leaving two bombs at the Democrat National Committee (DNC) and Republican National Committee (RNC) buildings in Washington, D.C., this week

  Reply
 26. daniel

  Pentru prostiile scrise pe siteul asta ar trebui sa va pierdeti slujba calduta platita in Germania exact cum isi pierd trumpistii insurgenti slujbele in SUA!
  Cum naiba sa asemeni cu „10 august” unde nu s-a intrat in guvern cum spunea aiurea Carmen Dan, cand Trump si-a chemat suporterii gen „Proud Boys” „Qanon” si alti extremisti exact cum a facut Iliescu cu minerii lui Cosma?

  Reply
 27. Ghita Bizonu'

  Domnillor comentatori

  Am o curiozitate – de ce domnile voastra av considerati ca ati fi de „dreapta” . Care dreapta?

  Ma refer indeosebi la comentariul ma distreaza intotdeauna folosirea termenelor de „erou” „veteran” pentru persoanele care au luptat (si murit, cateoadata…) in conflictele pe care SUA le-a creat si care nu confera nici unui participant vreun merit; nu cred ca Vietnamul, Coreea de Nord sau Afghanistanul au atacat militar SUA ca sa se justifica raspunsurile militare ale sefului haitei, insotit de cateii sai (unul dintre ei RO). Ce fel de cariera isi alege fiecare, nu ii confera drepturi sau merite speciale; un civil poate fi la fel de erou ca si un militar combatant, deci, mai usor cu pianul pe scari!.
  Un comentari ucomunistoid, stil anii 70 (sunt nascut in 52 … ) pe care, din motoive de politica externa , in 1970 nici Santeia nu si-l permitea ! Si am citit Scanteia ..

  Cu ce sunteti dvoastra „de dreapta” ? Ma refer la dreapta „europeana” nu la cea asiatica de nuanta confucianist- mandarina!

  Dreapta , domnilor netovarsi, inseamna in primul rand Onoare, Patrie, Drapel ! Si ceteanul deplin este militar (milles aut quirites) credinta ei este ca Dulce et decorum est pro patriā morī Si nu ma ;uati cu mertocratie si Respublica lui Platon .. Platon era aristocrat … mentorul sau , Socrate era un hoplit cu un distins serviciu militar, chiar eroic .
  A da. In epoca un aristocrat era .. ce azi se numeste ofiter .. si deci distinsu filozof Palton putea „argumenta” si cu lancea ….

  Insa mai am o intreabare – dar uriasul bland Floyd (cu ceva cazier inclus ptr jaf!) cu ce era mai merituos decat „blonda aia” ? Nu de alta daBeLeMeala a precedat veveniomentu de la Capitoliu ..

  Chiar suntei siguri ca sunteti „de dreapta”? Ca eu va situez ceva mai la stanga decat era PCR!

  Reply
 28. Ghita Bizonu'

  Cum sa va zic ….

  cand se schimba „datele de baza” se cam duce totui dracului, inlcus democratia muricana!!!

  Date de baza – pana acu cateva decenii SUA au fost bazate pe „productia „locala” . Ca azi ase uita ca in 1776 sucarul a pirinit si de la ideea ca cele 13 colonii ar fi trebuit sa importe si potcoavele si caielele de la englezoi (care tocmai porneau Revolutia Industriala.. deci fierul si oteleul cereau PIATA).
  SUA au castigat independenat su au drescut ca o societate in care majorotatea erau mici proprietarui care, chiar detineau cat de cat controlul. Si in care producatorul era dominant. Fata de statele europene discrepantele sociale erau mai mici si exsita mobilitate sociala mare .
  Dezvoltarea industriala ce a urmat nu a schimbat fundamental datele . Oricat s-a imbogatit unu ca Rostschod sau altu ca Carnegie , oricat au fost de duri ca patroni, in gnl munca era mai bine platita ca in alte parti! Adica productia. Si un tycoon era „regele” a ceva ce producea – otel, petril, autitursime si „va;loarea” sa era legata de capacitatea sa de productie …

  Si productia era dominanta ….

  Azi, dimpotriva. Productia a fots lasata pe plan secund daca nu tert.
  Alte sectoare au prioritate.

  Si asa ca vechiule partide „de masa” (magari si elefanti deopotriva) s-au trezit in offside.
  Si electoratu lor? Pai da din buze si nu prea inetelege ca vremurile s=-au schimbat asa ca fac si ei ce pot – o belemeala, darama niste statui, vor sa interizca cuvantu mama , fiu, fica, „viziteaza” Congresu si alte cestii din astea inteligente care .. care credeti ca le vor rezolva problemele??!!!

  Ntz .
  Cel mult vor rusi un rasism anti red mecks. Adivca impotriva alora care muncesc! (ceafa rosie din cauza ca muncea in aer liber si .. si ceafa io se brinza. Nu era si cazul latifindoarului georgian si a majordomului sau . Ca mabii stateau la adapost in salon iar majordomu negru se uita cu infinita scarba la taranoiil alb care muncea ca un niger! Ca cam asta e problema cu majordomiii ca cica un duce poate fi „deocrat” din convingere.. da maordomu sau niciodata! Nue in fisa pstului de majordom!)

  Reply
  • laur22

   @Ghitza

   Draga Bizoane.

   Daca vrei sa stii mai multe despre parerea lui George Washington despre impactul a lui Navigation Act asupra pretzului importului in colonii shi a exportului din colonii shi a ce insemna la vrea lui, a lui George Washington adica , a etichetei de calitate „good for America” itzi recomand : WRONG – Richard S. Grossman – Oxford University Press

   Shi da middle class-ul American a fost o constructzie politica la fel de sintetica shi de disproportzionat de mare cum a fost shi clasa de comerciantzi shi mai apoi de industriashi britanici clasa care a suferit in secolul XX o contractzie similara a ceea ce suferea azi aici acum middle class-ul commercial din Hong Kong.

   Dar sa revenim la Wrong. Relevant pentru problem at hand e capitolul 2 : How to Lose an Empire without Really trying: British Imperial Policy in North America.

   Ceea ce capitolul ignora e ca odata cu efectele Navigation Act asupara coloniilor shi mai ales a the better off parts of the local elites form the colonies a impactului a banarii emigrarii spre hahaha „indian lands” 1763: The Proclamation of 1763 was issued by the British, forbidding settlers to move across the Appalachian watershed into Indian Lands.

   Ceea ce a sparat o multzime de bogatasi care faceau bani frumoshi siguri shi usori de pe urma comertzului cu respectivii settlers. Adica veaneau emigratzi din Europa cu bani peshi, bani cu care cumparau le pretzuri exagerate desigur de la respectivii hahaha „americani” cele trebuinciose ca sa se settle in west.
   No more settlement, no more trade, no more money.

   Plus ca la asta s-au adugat taxele suplimentare pentru finatzarea dataoriei de razboi cauzate de precedentul razboi cu francezii sin indienii aliatzi ai acestora 1754-1763: The French and Indian War, fought by the British and their Indian allies against the French and their Indian allies. The Iroquois Six-Nation Confederacy allied with the British, many Algonquian tribes sided with the French.

   Shi gata ai motivele pentru hahaha „no taxation without representation” hahahahaha

   Asta ca tot vad ca te preocupe cum s-a facut middle class-ul in USA.
   Pe vremea lui Benjamin Franklin un fierar ori in tamplar castiga in echivalent putere de cumparare de 2-3 ori mai mult in USA decat in UK shi asta datorita politicii stabilite de parintzii fondatori ai natziunii americane.

   Ceea ce nu mai este cazul acuma cand sectorul secundar nu se mai bucura de protectzia de care s-a bucurat in secolele trecute.

   Ceea ce primeaza in USA de azi de …. ca shi in UK este the money empire = imperiul banilor : protectzia capitalului financiar shi conform Stiglizt retzeaua de acorduri cu alte state care ofera capitalului American o protectia suprioara inafara USA celei de care el se bucura in USA

   „it was as if the agenda on the right was to increase the un- employment and suffering…
   why would people what suffering?
   well it was part of a concerted agenda if you look at to weaken the bargaining power of workers and drive down the wages which increases profits
   So if you look on the concerted ways: the reform in ours labor laws, the reforms in the way antitrust policy was enforced , changes in corporate governances , the legal frameworks and investment agreements and trade agreements they give more secure property rights to American firm if they invested abroad then if they invested at home which meant that they are encouraged to invest abroad which also meant that if worker came to a firm and said we want higher wages and the firm said a firm no if you continue to demand higher wages we are going to leave it was more credible , so I think it was a deliberate strategy to drive down the wages of workers and it worked in terms of the economics and it worked it did drive down the wages of the workers but it lead to the political back-clashed we are witnessing”

   Cele de mai sus sunt citate din conferintza lui Stiglitz de pe youtube pe care o potzi gasa daca cautzi dupa : stiglitz how did china succeded

   altminteri cea mai tare gluma despre frasuiala de la Capitoliu am vazut-o pe CGTN:
   „datorita restrictziilor de calatorie provocate de actuala pandemie cu COVID-19 anul asta USA au fost obligate sa organizeze o lovitura de stat la ei acasa”

   Reply
 29. Vlad

  Vad din comentarii ca prezentarea din articol a placut multor cititori. Celor interesati de diverse aspecte ale politicii si societatii americane, le recomand site-ul Vox, cu articole care expun cate un subiect in detaliu.

  Una dintre principalele probleme ale Americii de azi e criza imobiliare din orasele mari. Articolul meu preferat pe tema aceasta: https://techcrunch.com/2014/04/14/sf-housing/

  Reply
  • Dumitru

   Ca si in Romania, America nu mai poate fi inteleasa citind o singura sursa de informatii. Vox este „progressive” si „left”, si se pare ca moare de grija „diversitatii” din San Francisco. Dar SF de mult nu mai e „diverse” pentru ca nu are decat bogati foarte educati care gandesc cam la fel, chiar daca sunt albi, gabeni, negri, femei, barbati, sau LGBT (altfel nu ai cum sa locuiesti acolo, ca nu poti plati chiria). Unii din bogatii astia traiesc prost (au bani, dar viata e foarte scumpa), dar tot bogati sunt. Daca s-ar muta in alt stat, ar trai OK. Si dealtfel chiar se muta, cu firme cu tot, din raiul progresist California. :)

   Reply
 30. innn

  Rachetele cele sunt tot asa mai prafuite? Cum de vand ei rachete taman celor de care se plang tot timpul ca nu contribuie la bugetul NATO nici cat o ceapa degerata? Pai zau asa. Poate asta e un mod de pune gheara pe banii aia dar fara ca ei sa ajunga in bugetul NATO, da-l dracul, care pare tot mai mult o schema piramidala ceva la care americanii se pricep cel mai bine.

  Cum a fost Romania intotdeauna cu inima in America dna Pippidi????? Aoleo.

  Dna Pippidi daca sunteti experta pe teme dintr-astea cu NATO si UE poate raspundeti cum se face ca o tara care sta dintotdeauna cum ziceti cu mana intinsa spre Bruxelles isi permite sa achizitioneze rachete de la „partenerii” NATO? Cum de isi permit acestia sa vanda unei astfel de tari? Nu cumva NATO asta inseamna, adica nu tratat, ci trade nord-atlantic?

  Reply
 31. A R.G.

  Data imi Este permission, o completare a ingrdientelor istorice:
  lobby-ul antirasit radicalizat in forma anti-fascism aminteste de obiceiul din anii ’30-40′ inEuropa cand comunistii nu se identificau pe sine ca atare ci ca anti-fascisti astfel inducand ideea (ca SI azi in USA) ca anti-comunistii ar fi fascisti..In sine Este o oroare reaparitia in societate a acestei idei;

  apoi, marele grad de acceptare a acestei idei in parti ale societatii americane, denota efectul indelungii prezente in universitatile americane SI europene a structural conceptuale subiacenta acestei idei.

  Iar ca ingredient contemporan:

  Societatii democratic fuctioeaza daca au construite in electrical metode de abordare SI rezolvare a oricarei nemultumiri sau problema sociala ce ar aparea. Blocarea aplicarii acestor metode risca aparitia noului social SI a confruntarii violente SI inchiderea societatii, Prima metoda Este dialogarea.

  Reply
 32. Munteanu

  Nu va doresc domna Mungiu ca shi fiica dumneavoastra studenta la medicina sa fie assasinata de politzia din SUA infiltrata de Ku Klux Klan la ordinele lui Trump sheful Ku Klux Klanului in timp ce dormea in propriul pat din propria casa cum a patzit Breona Taylor vinovata doar ca era Afro-Americana shi votase cu Clinton. Nu va doresc domna Mungiu ca shi fiul dumneavostra in varsta de doar 12 ani sa fie assasinat de politzia din SUA infiltrata de Ku Klux Klan in timp ce se juca ca totzi copiii cu un pistol cu apa inofensiv asha cum a patzit Tamire Rice din Cleveland. Nu va doresc acele tragedii dar daca ele se vor intampla totushi probabil vetzi ieshi disperata in strada strigand: Black Lives Matter, Trump is Hitler, Police is gestapo, Defund and disarm assasin police, etc. Poate de furie vetzi incendia shi un magazin indignata ca proprietarul lui a chemat fara motiv politzia care v-a assasinat fiica. Shi mai terminatzi cu „clasa muncitoare” care cica l-a votat pe miliardarul nazist Trump. O femee arestata la capitoliu venise din Texas cu avionul ei privat Piagio Avanti. Multzi altzi terorishti de la capitoliu arestatzi acum erau politzishti venitzi tocmai din Seatle, politiceini republicani aleshi in congresele locale, Proud Boys, Klanishti, etc. Ar fi fost mai multzi dar cel putzin un pilot a deturnat avionul spre alt aeroport shi a raportat ca are terorishti la bord care planuiesc sa atace capitoliul. Saraci, saraci da bani de bilet de avion de la San Diego, CA la Washington DC au daca nu cunva le-o fi platit Trump biletele. Bataia continua dupa ce ei s-au intors la San Diego shi ANTIFA ii ashtepta la scara avionului.

  Reply
  • mutulache

   dumneata nu prea gandesti. nu-i de mirare. Educatia nu-i pentru oricine. De unii se prinde de altii nu. Degeaba arunca statul banii sa va ridice.

   Reply
 33. santamanta

  10 august/mineriade e whataboutism clasic, iar la articole relativiste/ambivalent ca asta, răspunsul ironic e mai mereu: și hitler a făcut autostrăzi

  Reply
 34. Cititorul Anonim

  Ce inseamna „liberalii sorosisti” ? In calitate de profesoara de stiinte politice, poate ar trebui sa ne lamuriti mai bine cum se nasc astfel de etichete lipsite de continut dar utile pentru a construi narative in care societatea este impartita in grupuri antagoniste si cine creeaza astfel de etichete si de narative.

  Reply
 35. Catalin

  Multe cuvinte ca sa para o analiza ce nu are nimic cu realitatea. De fapt e doar o societate decazuta, zugravita perfect in filmul Joker, tinuta cu pastile de toate felurile pentru amortire . Atunci cand se fac reduceri bugetare, iar pastilele par prea scumpe in ochii lacomi ai bogatilor, apare intotdeauna un Trump(Joker) ce da doar un impuls pentru a se instaura anarhia.

  Reply
 36. AlinaMP

  Care America…buna intrebare…America idiotilor, iti vine sa spui, vazand turma cu coarne care da navala in Capitoliu crezand ca asa intorc rezultatul alegerilor… Care crede ca Bill Gates a adus pandemia, ca Hillary rapea copii pentru organe, etc. Esecul educatiei…un esec masiv, in tara cu cele mai bune universitati din lume … si cele mai largi categorii de populatie care cred in conspiratii si se radicalizeaza…adera la tot felul de secte si asa mai departe…
  Altfel la atata popor nu ma indoiesc ca o mai fi adus unul si cate o grenada…dar e totusi remarcabil ca nu s-au spart geamuri nici cat la revolutia din Chisinau.., Nu, astia au crezut ca adevarul si dreptatea vor triumfa, astea au fost armele lor, ca unii sunt evanghelisti…vai de capul lor!

  Reply
  • Munteanu

   Ala cu coarne nu era mai anormal ca unii care chiar pe aici comenteaza ca Biden e cam senil la 78 de ani shi din aceasta cauza va conduce Soros care la 90 de ani e tanar shi verde.

   Reply
  • Bérenger

   Nu-mi amintesc ca la Chișinău să fi fost linșat vreun polițist de protestatari. Și nu uitați că și ăia care masacrează musulmani prin moschei se declară tot creștini. Așa că asta nu este o garanție a non-violenței. Dacă nu și-au luat pastilele și au avut bani de o armă să te ferească Dumnezeu să stai în calea lor!

   Reply
  • N. C.

   Radicalizarea populației (pe care o putem vedea și pe acest forum) este provocată de grupurile de discuții de pe rețelele sociale care funcționează ca adevărate bule de realitate alternativă. Fenomenul a fost amplificat de pandemie, oamenii petrecând mai mult timp online și fiind mai puțin expuși la contactul direct cu persoane de altă orientare politică/ confesională (colegi, vecini, clienți/furnizori) care în general dezvoltă toleranța.

   Reply
 37. Marcos

  Pe mine m-a nedumerit altceva. La mai multe zile de la evenimente, Casa Albă nu a organizat încă nici o întâlnire cu presa, pentru a expune un punct de vedere asupra celor întâmplate. Parcă ar fi fost ceva cu totul nesemnificativ, de genul: un nebun izolat a aruncat cu o piatră și a spart un geam al Capitoliului. Președintele s-a comportat cu totul aberant, principala lui grijă fiind „cenzura”. Or, în nici o țară din lumea asta autoritățile nu comunică exclusiv pe Twitter și Facebook. Nici măcar în Somalia, sau, dacă vreți, în România, unde Johannis are o comunicare absolut inexistentă cu presa, dar măcar apare la televizor, înșiră platitudini, și cel puțin știm că e în viață și n-a fugit din țară.
  P.S. Nu, chestiile astea nu țin loc de comunicare:
  https://www.whitehouse.gov/briefings-statements/remarks-press-secretary-kayleigh-mcenany/
  https://www.youtube.com/watch?v=nCxGBU3KpHI&feature=youtu.be

  Reply
  • G

   Trump a căzut în capcana propriei megalomanii, iar dușmanii nu l-au iertat. Dimpotrivă, după cum zice Anne Applebaum, Trump își va petrece restul zilelor prin tribunale.
   Trump a început războiul cu BigData prin mai 2020, dar nu l-a dus la capăt. N-a ieșit în față cu niciun aliat puternic. Nu și-a prezentat succesorul. Și mai ales, a făcut prostia să creadă că se poate bate prin declarații – iată că nu, că cei care-l vor pedepsi exemplar au mult mai multe mijloace. O gură bogată, chair asociată celor mai bune intenții, nu ajută la șah. Ca să câștigi partide de șah și strategie, trebuie altceva.

   Reply
  • G

   „Atacul” barbarilor a fost atât de sângeros și de rapid încât … LIHOP (Let It Happen On Purpose)!!!! Iar după orice LIHOP, urmează o opțiune, ținând cont că TINA (There is No Alternative). Ooops! Pentru că altfel, ar fi urmat Obamagate, implicările în Russiagate, HunterBidenGate și alte afaceri care trebuie omorâte din fașă.

   Reply
 38. Munteanu

  Profit de ocazie ca nu ma mai cenzuratzi prea tare shi declar cinstit ca vizionez televiziunea Chineza CGTN. Vad acolo olimpiada de la Wuhan din 2019. Pe film se vad clar bolnavi sportivii Americani. O ciclista a cazut de pe bicicleta la proba de ciclism. Evident a fost imediat internata in spital la Wuhan. Medicii au constatat ca ea avea febra mare inca innainte de cursa. De ce ai participat la competitzie cand erai evident bolnava ? au intrebat medicii Chinezi. Ea s-a insanatoshit dar a ramas contagioasa shi chiar medicul care a tratat-o a murit dupa aia de covid. Investigand situatzia CGTN ajunge in SUA la Seatle unde se antrenau sportivii care au plecat apoi la Wuhan. In Seatle erau deja destule cazuri de „pneumonie” inclusiv mortale pe care nici macar Dr. Robert Redfield nu le-a diagnosticat corect. Tot la Seatle fusese evacuat „material biologic” de la laboratorul de arme bacteriologice de la Ft. Dietrech Maryland inchis la presiunea congresului SUA. Cum ? foloseshte Trmp arme bacteriologice pentru a se rafui cu China shi cu Afro-Americanii shi Latinii din SUA ? De ce nu ? recent Nancy Pelosi se teme ca dupa puciul ehuat Trump ii va trage o termo-nucleara ca sa distruga congresul. Shi Hitler a incendiat Reichstagul dupa ce pierduse votul popular. La Wuhan au fost shi sportivi din Israel shi ei au luat boala de la colegii Americani. Primul Roman a luat covid din Israel pe vremea cand guvernul Israelian nega ca ar avea vre-un caz. Sportiva ciclista e cetatzean American de origine Italiana. Dupa ce a fost externata de la Wuhan a plecat in concediu in Italia. Ea a fost in tribunele stadionului din Milano unde se juca meciul de fotbal Italia-Spania. Asha a inceput epidemia in Italia shi Spania shi mai tarziu shi in Frantza la Strasburg unde un preot Italian a venit sa-i creshtineze pe localnici in catedrala din orash.

  Reply
  • Republicanu'

   Muntene, nu-ți mai pierde vremea cu posturile chinezești. Treci pe ruși și o să afli adevărul. Virusul nu a fost eliberat din greșeală din laboratoarele de stat ale lui Trump ci a fost fabricat de democrați (pe banii lui Soros și Bill Gates) ca să îi fure alegerile că în toate sondajele avea 20% în fața democraților și numai votul prin corespondență provocat de o pandemie îi mai putea salva. Chinezii și restul lumii au fost victime colaterale.

   Reply
 39. Leahu Constantin

  Donald Trump este un reprezentant al creștinilor conservatori care au simțit pe pielea lor ce înseamnă guvernarea liberalilor democrați în timpul președinției lui Obama. A fost grav încălcată libertatea de conștiință, reprezentanți ai bisericilor fiind amendați pentru că refuzau să cunune cupluri de homosexuali, un proprietar de cofetărie a fost amendat pentru că a refuzat să facă un tort pentru o nuntă de homosexuali etc, și nu mai doresc încălcarea drepturilor și libertăților cetățenești, cam despre asta e vorba, nu contează că susținătorii lui Trump nu sunt toți antreprenori.

  Reply
 40. Adi Ba

  „Imaginile din Statele Unite amintesc de mineriadele din România şi reprezintă un avertisment dureros că excesul şi lipsa de echilibru în comportament şi discurs sunt periculoase pentru orice țara.” Acest este citatul exact din Dacian Cioloș. Din ce observ nu face referire la mineriadele din 1990.Au mai fost mineriade si in 1991 si 1999, iar dar vrei sa faci o paralelă o vei face mai repede cu cea din 1991( atunci minerii „au atacat” Guvernul si Parlamentul). Probabil la acea mineriadă face DC referire.NU ma interesează sa apar prostiile spuse de politicieni, dar nici nu îmi place când mesajul ajunge bruiat față de sursă.

  Reply
  • Adrian

   Chiar nu voiam să comentez aici, totuși: mineriade au (tot) fost din ianuarie 1990, și niciodată când au ajuns în capitală minerii nu și-au plătit individual transportul.

   Reply
  • marius

   inainte de 89 era un singur ceausescu si citeva zeci de pupincuristi in presa, acum sint mii de ceausescu si sute de mii pupincuristi si lingai ai acestora…
   bag-o pe aia cu pixelul albastru-violet ca te pricepi la pupi

   Reply
  • marius

   iti spun sigur ca ciolos este un erou ce la indemnul vulpii ardelean a facut parte dintr-o celula securista ce avea mare grija ca Doina Cornea sa nu pateasca ceva rau pe vremea lui ceasca :)))

   Reply
 41. rodica perciali

  Tot in graba, stima Dnei Mungiu…E nevoie de multi ca dansa ….si acre sa fi infiinta un adevarat INSTITUT de STUDII…si presa ca lumea…si sa fi legat de noi…de muuult…

  Rodica Perciali,
  am scris deja ceva…la alt articol sustinind comentariul Dlui Dumitru..

  Reply
 42. L

  Cum funcționează lucrurile:
  1 – centrare: „I introduced the terrorism bill in ’94 that had a lot of these things in it,” Biden again said.
  2 – dat cu capul: Patriot Act, după September 11.

  1 – centrare: 2019 – H. R. 4192, To amend title 18, United States Code, to provide for an offense for acts of terrorism occurring in the territorial jurisdiction of the United States, and for other purposes. (https://www.govtrack.us/congress/bills/116/hr4192/text)
  2 – pregătit de dat cu capul: https://romanialibera.ro/international/joe-biden-reactiveaza-legea-patriot-de-data-asta-pentru-terorism-intern-835972
  3 – Patriot Act 2.0, probabil prin martie, cel mai târziu.

  Ținta 1: teroriștii.
  Ținta 2: teroriștii interni. Deplorabilii, les sans-dents, inutilii, cum ar veni.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *