Alina Mungiu-Pippidi

Varianta feministă a guvernului Cîțu

Feministele din România au sărit în sus de supărare că o comisie parlamentară pentru egalitatea de gen a ajuns la AUR și au lansat apeluri disperate la partidele de guvernare să salveze din mîna extremiștilor acest simbolic instrument de luptă. Evident, reiese cumva din apelul lor că e vina AUR, devenit celebru prin butadele lui Sorin Lavric despre femei și că Făt-Frumos de dreapta trebuie să salveze prințesa-comisie din ghearele balaurului sexist aflat și mai la dreapta. Dar e fals: balarul nu a răpit prințesa, ci doar a prins-o în brațe cînd Făt-Frumos a dat cu ea de pământ în căutarea unor rente mai lucrative. Că trebuie privite lucrurile în față: comisia a ajuns la AUR că i-au dat șuturi toți ceilalți, și ea există că e nevoie să ne conformăm la reguli și cutume internaționale. Altfel, partidele noastre ar fi mulțumite cu un Parlament și un guvern ocupat doar de bărbați, cu mici excepții pentru amante și soții, eventual fiice.

Că progresiștii din România numai progresiști nu sunt, iar publicul de dreapta a ajuns inferior celui din Teleorman se vede din faptul că guvernul Cîțu a reușit să producă un guvern cu o singură femeie ministru, Raluca Turcan, fosta secretară a lui Teodor Stolojan, pe baza meritului public declarat că are relații bune cu șeful (bărbat) al statului Klaus Iohannis (dna Turcan e parlamentar de Sibiu de mai multe mandate). Numai mie mi se pare că e jenant să dai unei femei postul alteia (Violeta Alexandru), de parcă ar fi vorba de osul rezervat cîinelui la o masă altfel pentru oameni? În schimb, cînd Dragnea numea un guvern cu jumătate femei și punea prima femeie prim ministru a fost o enormă revoltă morală la dreapta: nimeni nu a văzut nici un cîștig de a avea o femeie pesedistă în locul unui bărbat pesedist. Ludovic Orban sau Mihai Tudose, ale căror realizări academice sau politice rămîn necunoscute, poate vreun arheolog al viitorului să le dezgroape de pe undeva, nu au provocat nici o revoltă și nu găsești pe mediile sociale nici un fel de bancuri la adresa submediocrității lor. În schimb, a fost curat patriotic să o înjuri în cei mai ordinari termeni pe Viorica Dăncilă, care a condus guvernul fără să ia o critică în presa străină în cea mai expusă perioadă din istoria sa, cînd România avea președinția UE. O adevărată datorie morală să te simți superior intelectual juristei de întreprindere din Teleorman, de la ultimul grobian de pe forumuri la Radu Paraschivescu, care a ajuns să publice colecții de idioțenii și gafe pentru un public care nu găsește alte resurse de împlinire intelectuală decît să își piardă vremea citind așa ceva! Evident, unui asemenea public nu îi trebuie comisie pentru egalitate de gen, sau comisie contra discriminării, pentru un asemenea public toate astea sunt mofturi corecte politic și băgate pe gîtul poporului nostru altfel curat proeuropean de către UE. Nu e simpatic că aceste partide sunt descrise de vechiul meu prieten Mirel Bran în Le Monde în fiecare articol ca fiind pro-valori europere? Cînd Papahagi și Neamțu jubilau pe forumuri că au scos egalitatea de gen din școli am citit în Le Monde că populiștii de la PSD sunt principalii ideologi ai anti-feminismului la români. Fake news, sau orbire sistematică? Remarc în trecere că presa română nu a comentat deloc faptul că UE a tăiat banii europeni la două orașe poloneze pentru că au interzis căsătoria homosexuală. Ar fi fost de interes să aflăm părerea pro-europenilor noștri despre asta (eventual citată în Le Monde) , dar nu e greu de ghicit că ar fi fost cam pe unde e feminismul.

Întrebat despre situație, dl. Orban a spus sec: nu e vina noastră (adică liberalii sunt OK, ei au dat un os la cîine), avem parteneri, le-am dat locurile, ei au hotărît și au pus numai bărbați. Asta e, ce să îi faci, liderii (bărbați) și generalii (bărbați) nu cunosc femei (nu trec de gradul de maior, probabil) în cercurile lor înalte, numai Violeta și Raluca sunt excepții, și ele fac cu rîndul. Uitam pe Cioloș, care conduce ”Renew” (nu e parodie), inputul lui e evident, el a făcut ca Anca Dragu, care ar fi avut calificări pentru Finanțe, lucrînd pe vremuri la FMI) să ajungă măcar președinte a Senatului (unde nu are nici o calificare, și de altfel a purces imediat la acțiuena inutilă și populistă de a reduce numărul de parlamentari, tot mintea lui Băsescu cea de pe urmă). Anca e un bun exemplu de a arăta că femei se găseau, dacă le căuta cineva, dar evident cu o meritocrație în care fiecare ajunge nu unde se pricepe ci unde s-a ordonat nu are ce ieși decît ce a ieșit. Aici se vede că și influența lui Iohannis e limitată, Iohannis este în favoarea egalității de gen și a practicat-o la președinție: e clar că aici nu a putut face nimic.

Dar dacă nu avem femei, o să spună careva! Mai exact, nu avem femei de succes în profesiuni în care accesul e limitat, ceea ce arată că femeile nu au acces egal cu bărbații. În profesiunile liberale, ca avocatură sau afaceri, femeile se descurcă perfect. Dar, ce să vezi, aproape că nu sunt femei rector, nu sunt femei director în sectorul de stat, nu sunt femei regizor, și așa mai departe! Și cînd vreo femeie e auzită și impresionează lumea aude ce am auzit eu (dați un search Google pentru documentare) că am un creier masculin, sau că sunt singura femeie din România mai inteligentă decît bărbații. Bărbații din categoria care vorbesc în generalizări despre bărbați sau femei (și nu au învățat că se spune ”din experiența mea” sau ”conform sondajelor, majoritatea…”) ajung lideri de opinie și crează opinie, și din cauza zgomotului lor lumea nu percepe cît de multe femei de valoare sunt.

De exemplu, pot să întreb și eu de ce Vlad Voiculescu, căruia înțeleg că i-a luat vreo zece ani să capete o calificare în business fără vreo legătură cu sănătatea e un ministru mai potrivit al Sănătății decît partenera lui în Magicamp, proiectul european pentru copiii bolnavi de cancer, Melenia Medelanu? De ce pentru ea, inițial mult mai celebră și sigur mai carismatică, acest proiect a fost o descoperire a vocației pentru caritate, iar pentru el o rampă de lansare politică? Poate pentru că tatăl lui e securist? Pentru că are un un unchi lobbyst în industria de medicamente? Sau pentru că el e bărbat și ea e femeie, și asta e ordinea naturală a lucrurilor, femeia îngrijește bolnavii, și bărbatul managerizează? Ea nu vrea putere, dar el da?

Sau de ce e sora lui Dan Barna trecută cu vederea? Mi se pare că au căpătat la fel de multă experiență în materie de fonduri europene pe vremea proiectului descris de RISE, cînd el inventa firme pentru persoane cu dizabilități (sau invers) ca să ia bani europeni, și o recruta pe soră-sa ca să îi dea un proiect? De ce el, și nu ea, trebuie să fructifice politic această experiență?

Alternative erau. Fără efort:

 •  Ministerul de Externe: orice femeie de pe lista de ambasadoare femei e la fel de calificată ca dl. Aurescu. E adevărat că nu fumează trabuc.
 •  Ministerul Finanțelor Publice: Anca Dragu
 •  Ministerul Educației: Măriuca Talpeș sau Ligia Deca (președinție).
 •  Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale: Lucia Varga
 •  Ministerul Culturii: Iulia Popovici

USR PLUS

 •  Ministerul Investițiilor și proiectelor Europene: Aura Răducu (tehnocrata din guvernul Cioloș dată afară ca să fie dat SRI contractul SIL Analytics de către Cristian Ghinea) sau Florina Presadă. Mai sunt persoane bune în MFE dar nu le dau numele ca să nu le compromit.
 •  Ministerul Sănătăţii: Diana-Loreta Păun (consilier președinție). Dar mai sunt românce la OMS, știți.
 •  Ministerul Justiției: orice femeie avocat care a lucrat vreodată la APADOR CH, orice asistentă a Monicăi Macovei din Parlamentul European sau Monica Macovei.
 •  Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării: Măriuca Talpeș sau Oana Moraru
 •  Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului – orice femeie din top Forbes/Capital antreprenori femei (top anual, listează 50 de persoane)

UDMR nu e la acest capitol mai bun ca dreapta românească. De ani de zile Rozalia Biro, o veterană a listelor negre, e șefa asociației femei. Dar ar fi putut să o promoveze măcar pe  Csilla Hegedus la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și a Administrației, ca să nu mai spun că la mediu e plină lumea transilvană ONG de activiști femei iar la tineret și sport a fost cîndva Gabi Szabo. Nu le e jenă?

Nu le e. Prima calitate vizibilă a acestei majorități parlamentare e lipsa ei de jenă, sau nu ar sfida acquisul comunitar și valorile europene prin guvernul lor pur masculin, prin colecția de bărbați al căror merit principal că și-au dat la fund colegele, partenerele actuale și foste fără nici un alt merit decît sentimentul masculin al îndreptățirii propriei puteri.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

25 thoughts on “Varianta feministă a guvernului Cîțu

 1. Vlad

  Avem un grup de control pentru experimentul din Romania. In strainatate, romancele fac cariere de succes. Deduc ca problema in tara este lipsa oportunitatilor.

  Reply
 2. Robert

  De acord cu dumneavoastra. Sper ca va veti opune in continuare privatizarii sanatatii si a spargerii monopolului CNAS, in Parlament se pare ca nu este nimeni sa se opuna la asta. Sarbatori fericite!

  Reply
 3. Sorin

  Un alt articol artgos si complet deplasat pe fond, desi contine si cateva adevaruri, dar doar atat. Femeile trebuie promovate pe competente si abilitati, nu pentru ca sunt purtatoare ale unui organ genital in jurul caruia au impresia ca se invarte Universul. Iar unele, chiar adaca au cunostintele necesare, nu au alte abilitati cre sa le sustina. Ep de alta parte, ce vrea sa ne spuna – ca ii e dor de Docila [i.e. „proasta Romaniei”], de Olputza „marsh du tramvai”, de Carmen ‘decat” Dan, de Rovana sau de Cati Abramburica? Eu unul nu le simt lipsa. Dar deloc, deloc. Scandalul care a fost la momentul respectiv era produs nu de genul lor, ci de incompetenta si inadecvarea lor blatanta.
  Nu le cunosc pe mult-prea-distinsele personaje feminine exemplificate in articol, dar poate exista o justificare pentru care au ramas undeva in umbra, nu doar sexul/genul lor. Si eu cunosc o gramada de femei pregatite si capabile, dar care nu ar face nici in visele cele mai urate unele treburi pe care le fac in mod obisnuit barbatii. Iar asta conteaza si in promovarea lor in grade si functii. Si in mediul privat si in cel „de stat”. Feminismul e ok atata vreme cat respecta niste limite si o anumita decenta, altfel devine grotesc si incepe sa produca efecte contrare, la fel ca si deja celebra BLM.

  Reply
 4. Anonim

  Asa e, doamna Mungiu are mare dreptate , traim int-o tara ,stat de mafioti.Vrem o tara ca afara , cu cine ? Astia de acum nu sunt in stare.Totul pentru ei ,restu ,gargara ieftina pentru prosti.Tupeu cat pot , pentru ca stiu ca nu-i trage nimeni la raspundere.Ne meritam soarta, lumea e scarbita,resemnata pentru ca vad ce se intampla,dar ce putem face?Nimic.La alegerile locale a fost o nebunie, primarii au umblat disperati cu limba scoasa dupa voturi , din casa in casa , au dat, au mintit ,au satajat au facut totul pentru ca sa fie realesi .La noi sunt primari de4-,5 mandate iar comunele arata jalnic. La alegerile generale lumea nu a mai iesit la vot ,nu a avut cine sa-i mai mobilizezeRezultatul se vede, configuratia politica actuala e dezastruasa pentru romani.Stiti care e semnificatia coloanei lui Brancusi?Neamul romanesc a fost strans cand de coaie cand de gat, din totdeauna pana la infinit.

  Reply
 5. Arion Iulian

  Cred ca trebuie o competitie deschisa pentru ocuparea oricarei functii de demnitate publica.
  1. Test de verificare a cunostintelor profesionale necesare exercitarii functiei respective.
  Inculpatele Udrea, Elena Gabriela si Iacob-Ridzi, Monica au declarat in instanta ca nu au cunoscut consecintele juridice ale semnaturilor pe actele prin care au fost deturnate fondurile.

  Pentru un profesionist, semnatura inseamna: Certific pe baza pregatirii mele profesionale si a bunei mele credinte ca acest document pe care il semnez este corect intocmit si respecta legislatia si standardele aplicabile.

  2. Sa nu fi suferit condamnari penale. Persoana aflata intr-o functie publica trebuie sa fie integra. Ilicitul penal inlatura prezumtia de integritate a celui propus pentru functia respectiva.

  3. Test psihologic de verificare a capabilitatilor de baza in exercitarea functiei. Am vazut la tvr cum o doamna politician intreba moderatorul din cand in cand: „Ce-am zis?”. Moderatorul repeta. Nu se poate asa ceva!

  Reply
 6. Antonio Cristea

  Doamna Alina Mungiu Pippidi pare ca a luat-o rău pe calea atât de navigata a progresismului stangist! Afirmația conform căreia nu avem femei de succes in anumite profesiuni pentru ca „accesul este limitat” este doar o parere subiectivă. Arată-ne te rog legile care interzic femeilor accesul către ierarhiile superioare in acele profesii! Cum de in avocatură, învățământ, cercetare, pot avea succes? Nu trăiesc în aceeași țară cu aceleași legi? Sunt convins ca sunt multe femei capabile să conducă multe ministere din guvernul Câțu insa faptul ca nu se află în acele functii nu înseamnă neapărat ca bărbații aleși nu ar fi si mai buni, sau poate chiar fiind mai bune decat actualii miniștri nu s-au făcut suficient de remarcate, nu au probat, in interiorul partidelor aflate la guvernare, ca ar fi buni leader-i. Si as mai putea enumera si alte posibilități.
  Apoi, atât despre Vlad Voiculescu cât și despre Dan Barna, doamna Alina Mungiu Pippidi speculează la modul cel mai ridicol. Cele două doamne de care amintește poate ca sunt la fel de capabile ca cei doi sau poate si mai capabile dar sa crezi ca Vlad Voiculescu si Dan Barna au ajuns sus in ierarhie doar pentru ca sunt bărbați sau ca ar fi sustinuti de Lobby-ști sau SRI e pură fantezie feminist-progresistă.

  Reply
 7. Laur22

  Cine seamăna culege
  de Laur 22

  Cine a semănat plăcuțe suedeze adică ură racă și ranchiună culge exact asta
  „Prima calitate vizibilă a acestei majorități parlamentare e lipsa ei de jenă”
  De ce e lipsită de jenă actuala majoritate ?
  Deorece e izvorâtă din toată „jena” și hahaha „bunul simț” al placutezie suedeze.

  A cât despre de ce nu sunt femei de valoare in guvern ?
  Păi poate ca și pentru ca nu valaorea a fost principalul ciriteriu in alcatuirea lui nu capacitate de a „hit the ground running” și experiența demontrată in pealabil in a conduce organizații similare ca activitate dimenisuni si complexitate au fost criterii de selecție.

  Pobabil, nu zic da spui , ca criteriil de selecție sa fie acela care au permis mutarea ministrului Grinda de la dezvoltare la …… hahahaha interne.
  Exact „competența” ce l-a propulsat pe Grinda de la dezvoltare la interne tot aceiași „competența” le-a ejectat cat colo pe restul de femei din guvern.

  Problema e mai mare și mai grea decat paritatea femeii barbați in acest guvern.
  Probelema sunt criteriile de selecție și de promovare in acest guvern dar intrucat despre asta nu se poate vorbi nimic făra să ți se dea cu placuța suedeza in cap …. rămânem la discuția depre ponderea aemeilor in guvern.

  PS daca tot vorbim de hahahaha „discriminarea” femeilor a femeilor și nu a oamenilor in general poate face bine și ne explica AMP de ce sunt atat de crunt de discriminate femeile in domeniul construcțiilor , petrolier ori a mineritului ?

  De ce in intreaga lume NU PREA GASESTI NICI SA LE PICI CU CEARA FEMEI MUNCITIOARE IN CONSTRUCȚII ?
  Nu zic da spui.

  Are unu celebru cu adevrat Jordan Petresen niste podcasturi celebre pe acesta tema.
  PS ela a fost angajat peintre altele și consultant in mari fireme de avocatura la el in Canada natala ca sa documenteze de ce se retrag din avocatura femeile cand ajung la varful carierei , in vorbele lui make partner on a fast rail track and after few years drop off quit and become house wife (dupa cațiva ani dupa ce ajung sa fie acceptate ca parteneri printr-o promovare in regim accelerat in firma demisioaneaza nu doar din firma, da complect din avocatura și devine casnice) iar astea sunt date statistice și nu zic da spui poate ca ar fi interesant de meditat pe marginea lor.

  Dupa cum tot de meditat pe marginea lui ar fi și faptul ca procentului suicidului e mult mult mai mare la barbați decat la femei.
  Se merita oare sa militam pentru repararea aceste crunte INEGALIATAȚI și sa le impingem mai viguros pe femei la suicid ?

  Reply
 8. Nolan Cojocaru

  Nu ai cum să combaţi aşa ceva pe regulile actuale ale jocului (jobului).
  Ar putea fi schimbate regulile selecţiei într-un mod în care să nu se vadă numele/gradul/rudenia candidatului. Test de cunoştinţe predat pe foaie cu numele scris în colţul lipit, ca la BAC.
  Dar nici asta nu se poate face pentru că presupune o logistică de tip examen, o autoritate independentă care să verifice integritatea procedurilor etc.
  Ceea ce rămîne rezonabil de aplicat este fix cea mai păguboasă şi mai puţin relevantă regulă: cea a parităţii de gen, unde, obligatoriu, ceea ce îl recomandă pe un candidat este fix ceea ce NU trebuie să îl recomane, anume sexul.

  Reply
 9. Pinno

  Aceleasi idei razbat de vreo 3 ani din articolele dnei AMP:
  1. Psd e bun, ceilalti sunt rai.
  2. Usr este plin de corupti, incapabili
  3. Usr este creatia securitatii
  Iar chestia cu Dancila care a fost fooooarte respectata si necriticata in Ue, a fost bomboana pe coliva. Veorica neconflictuala si-a pus de mai multe ori mainile in solduri ca sa apere asaltul asupra justitiei si sa-l apete pe mentorul ei.
  Dar s-a gandit dna AMP ca multe femei au prea mult bun simt sa intre in…Politica este dura, necesita compromisuri iar barbatii romani sunt in maaare parte MISOGINI. Nu toate femeile pot fi Merkel sau Teacher, si mai ales NICI SOSOACA!

  Reply
 10. codrean

  Articol care chiar daca pare un pic „pro domo” contine mult adevar, o judecata sanatoasa si – zic eu – totusi impartiala. Din delicatete desigur doamna A M-P nu i-a judecat pe cativa barbati din guvern care chiar ca n-au ce cauta acolo ! Guvernul Orban a adus totusi trei tehnocrati, „oamenii presedintelui” ne-membri ai vre-unui partid, Dnii Bolos, Aurescu si Generalul, intrat apoi in PNL cu intentia de a fi promovat Prim Ministru. Nu s-a intamplat din pacate… Chiar asa, cum oare Presedintele a tinut sa-l egaleze pe Dragnea coborand statutul Premierului roman sub cel al omologilor din era comunista !? Da, despre Citu e vorba, sa fie clar !
  Ca veni vorba de ministri; il respect pe dl.Aurescu, e un bun profesionist, un diplomat de cariera dar totusi, postu de ministru de externe e unul politic ! , el trebuie sa apartina unui politician al Coalitiei ! S-a temut presedintele de neascultare ?
  Despre prestatia Dnei Dragu ca ministru de finante, numai bine. Si n-a fost o perioada usoara ! Dar zic si eu, ce treaba a avut cu aiureala lui Basescu ? Si-apoi, nu cred ca e o problema „de referendum”, unde oameni nepregatiti pot fi usor pacaliti cu false „argumente”. S-a discutat oare serios, cu oameni avizati, despre mono sau bi-cameralism, avantaje si dezavantaje ? De ce oare tari ca USA,Anglia, Franta, Germania au un sistem bicameral ? (In proiectul initial al Constitutiei noastre trabuia copiat modelul francez :alegerea senatorilor de catre consilierii locali. Cuiva nu i-a placut si s-a ajuns la prostia actuala: acelas mod de alegere si suprapunere de competente. Sigur ca acest lucru trebuie schimbat la o viitoare constitutie; unitatile teritoriale trebuiec reprezentate nu doar dupa numarul de locuitori, mai sunt alte criterii ! ) O fi chiar asa de importanta economia, sa platim doar 300 in loc de 450 ? In asta sta soarta Tarii ?

  Reply
 11. Goagl

  Ma intreb cati dintre cititorii acestui articol stiu ca egalitatea de gen este parte a tratatului pe care Romania l-a semnat cu UE, ca ne-am angajat cu totii, cu alte cuvinte, sa o promovam, ca ar trebui sa avem un minister al egalitatii de gen (si am avut pe vremea cand incercam sa convingem Europa). Din pacate, Iohannis nu si-a aratat autoritatea, pe care o are, iar feministele din Romania nu prea exista, sunt doar cateva imitatoare occidentale care nu au tractiune in opinia publica- se simt ca nu au forta si personalitate proprie si lumea nu urmeaza pseudo-figuri ca Mihaela Miroiu si elevele ei de la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii Bucuresti, care au bagat spaima in Avramescu si colegii. Daca dna Mungiu facea ea o asociatie de promovat femeile, sau un partid, da, era altceva! Dar a facut atatea pe care nimeni nu le-a recunoscut sau nu le-a urmat ca nu e cazul sa ii reprosam tot ei. Cat despre un guvern condus de ea, pura utopie, serviciile s-ar opune chiar daca KJ a avut ideea cu ceva vreme in urma…sau Base… Asa ca ne ramane sa radem la acest articol (faza cu de ce Voiculescu si nu Medeleanu e tare!) si eventual sa ne alaturam vreunei demonstratii de ‘Rezist sexismului’ daca s-o tine vreuna…

  Reply
  • Antonio Cristea

   Lui Goagl,

   Ferice de țara unde feminismul este marginal. In toata Europa, feminismul nu aduna mai mult de 10 -15 procente din toatal populație.
   România s-a angajat să respecte regulile democrației nu sa inventeze ministere ale egalității de gen. Femeile capabile care vor sa conducă organizații, afaceri, universități, ministere, etc., se vor supune acelorași reguli valabile si pentru bărbați.

   Reply
 12. PAFI

  Cea mai nociva abordare, dupa parerea mea. Sa faci un organism de conducere – ca e guvern, ca e consiliu de administratie – pe criterii de sex, rasa sau religie ?! Exista ceva mai nefericit? Pai, sa fie numai femei daca acele femei au demonstrat ca sunt capabile. Facem comparatie cu guvernul Dancila? Doamne, speram sa nu mai aud vreodata de guvernul Dragnea-Dancila, cea mai mare rusine pe care a patit-o Romania in scurta ei viata. Putem discuta de Grindeanu si de Tudose, care e nivelul lor de competenta, dar nu avem ce discuta de Dancila, marioneta perfecta. Dupa parerea mea, nu trebuie sa existe favoritisme de nici un fel, numai meritele trebuie sa asigure accesul la o pozitie de decizie.

  Reply
 13. Mircea

  Dna Mungiu-Pippidi se referă, în mod evident, la accesul limitat al femeilor către funcțiile din politică, nu la vârful unui anumit domeniu profesional.
  Cât despre cei doi domni de la USRi, e cam dificil ca mirosul pestilențial de securism să poată fi ascuns sub sintagme inepte.

  Reply
 14. Cristina Gorgos

  După câte înțeleg, mult trâmbițatele valori europene, vajnic aparate de noua majoritate parlamentara si emanația ei executivă (guvernul Câțu), sunt total neînțelese, daca nu chiar respinse conștient , taman de vajnicii lor apărători. Sunt absolut de acord ca, privit prin prisma egalității de gen, o valoare europeană acceptata, guvernul Câțu arata ca un examen ratat—unul cu multiple choice, facut sa treacă loazele— dar nu cred ca machismo-ul e cauza rateului. Turcan si Alexandru s-au înlocuit una pe cealaltă pe criteriul supunerii necondiționate fata de caraghiosul de ex-premier (Orban), ceea ce reflecta, intr-adevăr, viziunea patriarhală care domina “majoritatea”; madam Dragu, insa, cea care a ieșit cu zgomot din guvernul Ciolos fiindcă “nu voia sa comita o ilegalitate”, daca-mi amintesc eu corect citatul din textul demisiei, nu corespunde tiparului. Faptul ca Ciolos a plantat-o din nou in peisajul puterii nu se datoreste calitatilor feminine apreciate de bullies care constituie majoritatea—nu reușesc de loc sa mi-o închipui purtând, ca personaj de satira politica, nici patul folosit de Turcan pentru a urca in sferele puterii (citat de Orban), nici ligheanul plimbat de Alexandru prin piețe pentru a ilustra deficientele primaresei PSD—ci, mai probabil, relațiilor acesteia eventuale cu banchereasa Lagarde pe care s-o tragă de baierele pungii la nevoie. Iarăși, neglijarea Monicăi Macovei in chip de candidata la ministerul justiției, e probabil datorata faptului ca nu mai pare sa aibă “pile” la UE si nu aceluia ca arata ca o vrăjitoare apucată de viziuni salvatoare, aspect temut de patriarhii tuturor vremurilor. Cat despre influența lui Johannis in impunerea valorilor europene, as zice sa lăsam deoparte si iluzia asta—omul s-a dovedit un etern figurant in materie de relații cu potentatii UE si, chiar si înconjurat de femei in viața lui de potentat local, tot un figurant rămâne in spectacolul lumii din moment ce amazoanele Europei par sa-l ignore. Deci, după mine, adunătura de bărbați suiți la putere in urma alegerilor din 6 Decembrie nu disprețuiește sexul frumos/slab din principiu—dispretuieste doar femeile pe care le-a avut ca tovarase de ascensiune politica, la fel cum dispretuieste si companionii bărbați care nu le mai folosesc la nimic, vezi cazul Predoiu. Nu sunt sexisti, doar lipsiti de orice valoare si prosti, pe deasupra, după chipul si asemănarea conducătorului lor. Iar o tara ca România, care a testat feminismul sub forma promovată de Elena Ceaușescu, ar fi avut nevoie de exemplare excepționale ale genului feminin aduse la rampa, ca sa poata adera la “valoarea europeană “a egalității de gen”. Altfel zis, cu ligheanul nu se face revoluția si-aici nu patriarhatul e de vina, ci inepția femeilor care se lasa reprezentate de cele mai inepte dintre tovarășele lor.

  Reply
 15. alinaMP

  @ daniel. Nu am propus eu pe Ghinea lui Ciolos, pe Barna da. Si am propus si vreo zece femei,unele au ajuns ministru. Dar ce sa vezi in fruntea PLUS nu au ajuns femeile din guvernul Ciolos

  Reply
 16. Mircea M. Cociu

  O femeie care promitea/promite! Politica PNL privitor la promovarea femeii în politică a împins-o spre PMP. Îmi pare rău că PMP (din acest partid nu am votat decât pe Ioana Constantin, altă femeie de viitor în politica românescă!) nu a depășit pragul electoral, astfel, poate, doamna Varga ar fi intrat în cărțile guvernării.

  Reply
 17. Mihai

  Cineva care traieste in Melbourne Australia mi-a spus ca de citva timp la consulatul Roman e o femeie. E foarte amabila si foarte eficienta in comparatie cu un barbat care a fost inaintea dinsei si de care Rominii din Melbourne spuneau ca era agresiv si ineficient. Femeile pot fi mult mai bune decit barbatii in multe profesii.

  Reply
 18. N. C.

  V-ați gândit că până se va șterge amintirea Veoricăi și a colegelor sale de cabinet doamnele adevărate vor ezita să își asume funcții de ministru tocmai pentru a evita comparațiile sexiste?

  Reply
 19. Marcel

  Deci sa inteleg ca ar fi fost mai bine sa se aleaga ministri in functie de sex? Parca toti vrem cei mai competenti oameni, nu femei sau barbati. Doamna Mungiu, stiu ca sunteti mai inteligenta decat ar lasa de inteles articolul de mai sus :)

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *