Mihai Goțiu

FUNCȚIONEAZĂ: Dezvăluirile activiștilor, urmate de o acțiune de amploare a Poliției și Gărzii Forestiere, împotriva tăierilor ilegale de păduri din Apuseni. Gatere sechestrate și un pădurar arestat (FOTO + VIDEO)

Dezvăluirile făcute de membrii Asociației Valori Superioare, în ultimele săptămâni, legate de tăierile ilegale de păduri (pe care le-am făcut publice pe ”România Curată” și pe Facebook), au fost urmate, zilele trecute, de o acțiune de amploare a Poliției, Gărzii Forestiere și Jandarmeriei. În cadrul perchezițiilor au fost indisponibilizate 22 de instalații de debitat (gatere), două autoturisme și sute de metri cubi de lemne, iar un pădurar a fost reținut. Primarul comunei în care s-a desfășurat acțiunea a sărit în sprijinul tăietorilor de lemne.

Istoricul evenimentelor

La sfârșitul lunii septembrie, activiștii mi-au transmis o primă înregistrare, în care se vedea cum o mare cantitate de material lemnos (resturi, bucăți de lemn, așchii, rumeguș), care ar fi putut fi folosit la încălzire, era ars, în natură, în preajma unui gater, cel mai probabil pentru a ascunde urmele provenienței ilegale. Gaterul se afla pe valea Someșului Rece, pe raza comunei Măguri-Răcătău (jud. Cluj), într-o zonă în care pădurile sunt administrate de Ocolul Silvic (OS, privat) Horea Apuseni. Înregistrarea pe care am postat-o pe Facebook, a avut peste 230.000 de vizualizări, stârnind iritare publică.

Unul dintre localnici, care a văzut înregistrarea m-a contactat și l-am pus în legătură cu cei de la Valori Superioare. Sesizările localnicului s-au confirmat, documentarea pe teren și primele controale dispuse de Garda Forestieră Cluj găsind alte gatere în pădure și urme ale unor tăieri ilegale. Asta chiar dacă, un polițist de la postul local, încerca să găsească justificări pentru unele tăieri. Publicarea noilor înregistrări au generat un nou val de revoltă.

Ulterior acestor dezvăluiri, miercuri, 2 noiembrie, Poliția, Garda Forestieră și Jandarmeria au declanșat o acțiune de amploare, punând în executare 20 de mandate de percheziție domiciliară, solicitate de procurori de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Huedin și aprobate de judecători.

22 de gatere închise, un pădurar reținut

„În urma celor 20 de mandate de percheziție domiciliară puse în executare astăzi, 2 noiembrie a.c., de către polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, în comuna Măguri-Răcătău, sat Măguri, pentru documentarea activității infracționale care vizează infracțiuni de tăiere, fără drept, de arbori, furt de arbori și delapidare, a fost indisponibilizată cantitatea totală de 218 metri cubi de material lemnos.

Valoarea totală a materialului lemnos confiscat este de 99.928 lei. De asemenea, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor 22 de motoferăstraie, 5 telefoane mobile și peste 760 de file de documente/înscrisuri de interes pentru cauză.

Două autoturisme și 22 de instalații de debitat au fost indisponibilizate în contextul perchezițiilor derulate. În urma probatoriului administrat a fost dispusă reținerea pentru 24 de ore a unui bărbat în vârstă de 52 de ani, din comuna Măguri-Răcatău”

Comunicat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Cluj

Bărbatul reținut pentru 30 de zile, Ioan Mariș, este pădurar la un ocol silvic privat. Potrivit comunicatului IPJ Cluj, acesta ar fi tăiat și sustras mai mulți arbori din fondul forestier al comunei Măguri-Răcătău.

Primarul apără ”cetățenii”. Care ”cetățeni”?

Valea Someșului Rece, din Munții Apuseni, este una dintre cele mai afectate din țară din punctul de vedere al tăierilor ilegale de păduri, de aici dispărând (pur și simplu) peste 100.000 de metri cubi de material lemnos. Alături de activiștii de la Asociația Valori Superioare, am investigat, la rândul meu, aceste tăieri și în urma sesizărilor pe care le-am depus s-a confirmat caracterul ilegal al tăierilor și s-au deschis mai multe dosare penale, aflate în lucru. De față cu mine, Horea Petrehuș, de la Asociația Valori Superioare, a primit amenințări cu moartea din partea unui pădurar de la OS Horea Apuseni, responsabil de o mare parte a tăierilor ilegale din zonă. Acest lucru nu ne-a intimidat și investigațiile, susținute și de o parte din localnicii afectați, au continuat.

Surprinzător (sau poate nu), la fel ca și agentul de Poliție de la postul Măguri-Răcătău, și primarul comunei, Alexandru Livescu, care a reclamat (în declarații date unei publicații locale) modul în care s-ar fi desfășurat perchezițiile. Zic că, poate nu e surprinzător, ținând cont că o parte importantă a firmelor și gaterelor din zonă sunt deținute și/sau controlate de consilieri locali și rudele lor (apropo de cine sunt ”cetățenii revoltați de percheziții”). Dar asupra acestui aspect vom continua investigațiile și vom reveni.

Citește și:

Domnule Tanczos Barna, uite cum se taie, în aceste zile, ilegal în Apuseni (VIDEO)! Spuneți-ne cine din Minister favorizează Mafia Pădurilor, blocând instalarea camerelor video?

Lovitură pentru Cartelul Lemnului: Administratorul celei mai cunoscute firme de măcelărit pădurile, trimis în judecată de DNA. La fel și un inspector al Gărzii Forestiere și un pădurar!

sursa foto: IPJ Cluj

Vezi filmări de la controalele anterioare declanșate de investigațiile Asociației Valori Superioare:


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “FUNCȚIONEAZĂ: Dezvăluirile activiștilor, urmate de o acțiune de amploare a Poliției și Gărzii Forestiere, împotriva tăierilor ilegale de păduri din Apuseni. Gatere sechestrate și un pădurar arestat (FOTO + VIDEO)

  1. Codruta

    Pai amenintarile cu moartea sunt, ca sa zic asa, ceva „curent” in Apuseni. Eu insami am primit vreo cateva sute >:
    Din fericire, se pare ca am scapat, deocamdata :))
    Felicitari activistilor pentru tenacitate – si multa bafta! ;)

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *