Alina Mungiu-Pippidi

Dna Dr. Dorobăț: demisia, ACUM!

Dna Prof. Univ. Dr. Carmen Dorobăț a fost o prezență constantă în media după declanșarea pandemiei de coronavirus grație faptului că se află la conducerea celui mai mare spital de boli infecțioase din Moldova – unde am studiat și eu ca studentă la UMF Iași în tinerețe. Nu o cunosc, nu îmi amintesc să o fi avut asistentă. Ca toată lumea am citit însă acum cîțiva ani deja despre flagrantul în care ea și soțul ei au fost prinși (banii sub saltea) pentru primirea de șpagă de la 124 de studenţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Iaşi, pentru a-i promova la examene. Nu cred că vreți să fiți tratați nici măcar de o pneumonie mai banală decît COVID de asemenea studenți, și dacă PSD a pierdut la Iași alegerile e și din cauză că a susținut-o în funcția de manager pe dna. dr. Dorobăț pînă la condamnarea definitivă, care s-a petrecut zilele astea.

Ca și la chirurgul ieșean al cărui pacienți s-au mobilizat să îl apere (și care m-a interpelat în cadrul conferinței mele la UMF acum doi ani să se plîngă de anticorupția românească) instanța a decis o condamnare cu suspendare. Instanțele din România au pe bună dreptate reticențe în a condamna altfel decît simbolic doctori care sunt profesioniști și de care pacienții au nevoie. În acest caz condamnarea interzice soților Dorobăț să mai predea (de altfel, fuseseră imediat și prompt suspendați din UMF), dar nu să practice. Ei nu i s-a interzis nici măcar dreptul de a rămîne la conducerea spitalului, care depinde de Consiliul Județean. Și unde este încă manager.

PSD a făcut un lucru bun între timp mărind salariile doctorilor suficient ca nimeni să nu mai poată spune că trebuie să ia șpagă sau altfel sistemul nu ar funționa. Șpaga de la studenți, de altfel, nu e precum cadoul de recunoștință al pacientului la doctor (și acesta a devenit inutil – trimiteți flori sau donații către spital dacă vreți să vă arătați recunoștința), e un gest complet corupt, care viciază sistemul de merit, distorsionează calitatea educației și pervertește relațiile dintre educat și educator. Familia Dorobăț poate mulțumi instanței pentru decizia clementă. Au scăpat ușor.

Și cel mai bun fel de a mulțumi este ca dna Dorobăț să își dea demisia de luni dimineață, dacă nu a făcut-o deja, fără să aștepte să o demită președintele Consiliului Județean.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

8 thoughts on “Dna Dr. Dorobăț: demisia, ACUM!

 1. Cinicul

  Din pacte cazurile de corupție din invatamantul universitar de medicină nu sunt doar la UMF Iasi (care este totusi campiona) , ele se găsesc si la alte universități, la UMF Bucuresti, si in special la cele noi create, cum ar fi cea de la Oradea, unde s-au dat diplome pe specialitati care nu exista in cadrul acelei instituții de „invatamant”.

  Reply
 2. laur22

  Deoarece , De ce da ori de ce nu ? Deoarece !

  Sa-shi dea demisia ea, deorece.
  Shi daca ?
  Shi daca Dorobatza nu se considera vinovata ?
  Shi daca ea zice/crede ca «flagrantul » e mincinos si ca banii de sub saltea ….etc, samd.
  Alminteri sincer „bani sub saltea” shi nimeni nu intra la banuieli pe model s-a dat un calatabosh shi niste carnatz spaga unui patron de abator.

  Deci zic shi daca ?
  Shi daca ea crede ca nu ?
  Shi daca ea zice de ce sa ma condamn eu insami la o pedeapsa la care instantza a refuzat sa ma condamne ?
  Ca nu am remarcat unde in codul penal scrie ca ce nu a condanmat instantza trebuei sa condamne politrucimea din media ori din parlament ori din consiliul judetzean ori ori ori unde scrue ca ceea ce nu a condamnat intantza trebuie sa condamne justitzie cazaceasca politrucilor cu ficatzii mancatzi

  Altminteri eu zic ca nu e rau sa ne intorcem la codul penal si sa citim din el conditziile in care se poate aplica masura suspendarii https://www.unodc.org/res/cld/document/criminal-code_html/Penal_Code_2014_RO.pdf

  „SECTIUNEA 5: Suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere
  Art. 91: Conditiile suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere
  (1)Instanta poate dispune suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere daca sunt intrunite urmatoarele conditii:
  a)pedeapsa aplicata, inclusiv in caz de concurs de infractiuni, este inchisoarea de cel mult 3 ani;
  b)infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa inchisorii mai mare de un an, cu exceptia cazurilor prevazute in art. 42 sau pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a implinit termenul de reabilitare;
  c)infractorul si-a manifestat acordul de a presta o munca neremunerata in folosul comunitatii;
  d)in raport de persoana infractorului, de conduita avuta anterior savarsirii infractiunii, de eforturile depuse de acesta pentru inlaturarea sau diminuarea consecintelor infractiunii, precum si de posibilitatile sale de indreptare, instanta apreciaza ca aplicarea pedepsei este suficienta si, chiar fara executarea acesteia, condamnatul nu va mai comite alte infractiuni, insa este necesara supravegherea conduitei sale pentru o perioada determinata.
  (2)Cand pedeapsa inchisorii este insotita de pedeapsa amenzii aplicate in conditiile art. 62, amenda se executa chiar daca executarea pedepsei inchisorii a fost suspendata sub supraveghere.
  (3)Nu se poate dispune suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, daca:
  a)pedeapsa aplicata este numai amenda;
  b)aplicarea pedepsei a fost initial amanata, dar ulterior amanarea a fost revocata;
  c)infractorul s-a sustras de la urmarire penala ori judecata sau a incercat zadarnicirea aflarii adevarului ori a identificarii si tragerii la raspundere penala a autorului sau a participantilor.
  (4)Este obligatorie prezentarea motivelor pe care s-a intemeiat condamnarea, precum si a celor ce au determinat suspendarea executarii pedepsei si atentionarea condamnatului asupra conduitei sale viitoare si a consecintelor la care se expune daca va mai comite infractiuni sau nu va respecta masurile de supraveghere ori nu va executa obligatiile ce ii revin pe durata termenului de supraveghere.”

  Deci totzi cei care citeza din instantza hahahaha „bani la saltea” sa faca bine sa citeze shi de ce s-a emis masura suspendarii executarii.

  Ca daca instantza decidea cu executare Dorobatza inceta prin efectul legii sa mai fie manager al spitalului, corect ?
  Da instantza a decis pe baza legii shi ma rog a ce o fi considerat ea „onorata” instant ca nu e nevoie sa fie demisa.
  Acuma unde intantza care cunoste cazul in detaliu a decis ca nu e nevoie, AMP shi trupa de agitatzi politici care stiu despre el din auzit decide ca e nevoie.

  Zau dupa ca daca e sa ma iau dupa fatza Dorobatzei (ca altceva pe moment nu stiu shi nici nu reises din articol deci ca atar enici nu trebui esa stiu ) ashi zice shi eu ca la parnaie cu ea shi cu tot neamul ei.

  De ce ?

  Deorece. Deoarece asha cred eu shi gasca de agitatzi din spatele meu.

  Prin ce difere „deoarce-ul” meu de „deorece-ul ” gastii de activisti politici ?
  Prin faptul ca ei cred despre ei ca …. e pentru binele cel mare cata vreme „deoarce-ul” meu …. hahaha.

  Din nefericire daca ne referim la „rule of law” amandoua „deorece-uri” sunt la fel de abuzive deorece sunt inafara legii.

  Shi daca permitem acuma „deorece-ul” for the greater good de unde stitzi ca maine accest bine comun nu va fi decis nu de tine&co ci de mine& another co ori de un neo-Stalin ori de un neo-Hitler ori de ce de preferatul meu in materie de deoreceuri, de un neo-PolPot care sa va condamne la moarte deoarece purtatzi ochelari ori deorece v-atzi nascut la orash.
  De ce nu ?
  Deoarece !

  Reply
 3. Popescu D

  absolvenții doamnei profesor nu vor trata niciodată pneumonii din simplu motiv că-s stomatologi
  dar să nu lăsam adevărul să strice un așa articol frumos

  Reply
   • laur22

    Dentistii sunt totzi, totzi, da chiar totzi privatzi.
    Nici-unul nu e angajat la spitalul de stat sau daca mai sunt din astia itzi garamtez ca sunt sub 5%
    Deci totzi cei care „allegedly” I-au dat spaga se pregateau pentru o cariera in privat 100%.

    Pe de alta parte conform a ce zic unii care eu vorbit cu absolventzi recentzi de medicina ca sa ajungi medic in Ro e in process similar cu cel din vechea armata a RSR de a ajunge din biban veteran, inainte sa iei spaga ai dat-o la greu. (A se vedea Fido in SDRC episodul 14)

    Daca asa stau lucrurile shi nu am nici-o indoiala ca asa stau in medie lucrurile intrebarea este cum facem din sistemul asta un sistem mai bun.
    Shi raspunsul este similar cu raspunsul pe care armata USA l-a gasit fatza de code red in daca nu elimina complect cu desavarshire atunci macar in a-l face mai putzin comun shi generalizat. we need „a few good mans” and a non crippling legal system. Un sistem care nu paraizeaza armata lipsind-o de parghiile de comanda dar o „incurajeaza” cu pedepsele adecvate sa renuntze la unel dintre el printre care shi cod red-ul

    E acelasi raspuns pe care universitatzile americane inca nu l-au gasit la cum eliminam „hazing-ul” hahahaha „initzierea” din fratziile academice.

    Nu zic nu, problema e reala.
    Cum eliminam abuzurile din relatzia magister-ucenic.
    Solutziile propuse pena acuma de hastagimea bashicata ori chiar de chiar insashi eminetza sa AMP au fost ca sa ma exprim politicos .. sub-optimale

    Altfel faptul ca cinicul a putu scrie o asha demnetza cu spume dovedeste 2 lucruri :
    1) cate probleme cu dintzii a avut respectivul (parerea me e ca zero daaa timpul nu-I pierdut, doamne ajuta)
    2) cate de tare le patineaza creierul celor care se bat cu caramida anticoruptziei in piept.

    Full disclosure eu saptamana trecuta shi cea ras-trecuta am platit fara sa dau nici-un fel de spaga echivalent ~2000 lire sterline la dentist shi inca nu mi-am terminat bomboniera deci … „sa-mi extraga o masea de clanta usei un barbier” ar fi de-a dreptul o pomana ceresca.

    Reply
 4. Mirciulică

  Eu zic s-o lăsăm baltă cu cele „zece minute de ură” în cel mai penibil stil orwellian .Bine,o demiteți pe doamna doctor sau își dă dumneai demisia. Da` ce puneți în loc în aceste momente ,la cârma spitalului aflat în deriva pandemiei ?! Permiteți-mi să vă reamintesc vorbele înțelepte ale acelui mare conducător și cunoscător al oamenilor care a fost Abraham Lincoln : ” It is not wise to swap horses while crossing the stream..”

  Reply
 5. para

  Ce pozitie avurati, doamna MP (Member of Parliament), in privinta lui Assange ?
  Tema era fierbinte cand ati publicat articolul, acum faptul e consumat – parlamentul a votat.
  … nu ca ar fi putut schimba lumea cele doua trei mailuri in plus privind consacrarea cazului Wikileaks ca reper pentru pozitia Europei, dar o abordare corecta ar fi fost de la general la particular, chiar si pentru neofitii care isi pierd timp citind siteul asta (mme. Dorobat fiind cazul particular, ca nu ajunge nimeni la nivelul asta fara un esafodaj intreg de coruptie impotriva caruia nu a stat nimeni cu spatele drept).

  PS1: Conform ONU, Assange e prizonier politic (https://www.exberliner.com/features/julian-assange-trial-2020/nils-melzer-assange/)
  Parlamentul European a votat impotriva mentionarii cazului lui in Raportul privind situatia drepturilor omului in Uniune pentru 2018-2019.

  PS2: Coloana vertebrala nu are nimic de a face cu ideologia politica – e absolul lamentabila tacerea presei europene consacrate pe tema asta. Cele cateva site-uri cu reputatii dubioase care au preluat subiectul nu fac decat sa contribuie la musamalizarea cazului.

  PS3: Va mai trebuie avion de la Renew Europe ?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *