Daniel Befu

Radarul Pădurilor, sabotat? Cine e cetățeanul amendat pentru că a verificat un transport de bușteni la 112, reacția Poliției în urma scandalului și surpriza de la Ministerul Mediului

Cazul maramureșeanului amendat săptămâna trecută de un polițist pentru că a apelat la 112 ca să verifice legalitatea unui transport de lemne a circulat intens în ultimele zile în rețelele sociale și în mass-media. Argumentul polițistului zelos a fost că apelul la 112 ar fi fost ”nejustificat”, pe motiv că transportul era înregistrat legal. Contactați de România Curată, reprezentanții Ministeriului Mediului ne-au oferit un răspuns surpriză: transportul a cărui verificare a fost solicitată la 112 era legal, dar, în aceeași zi, același camion a mai efectuat două transporturi cu acte în neregulă! La câteva ore după ce România Curată a contactat și reprezentanții Poliției, Inspectoratul Județean de Poliție Maramureș a emis un comunicat prin care anunță că s-a dispus cercetarea prealabilă a polițistului care l-a amendat pe tânăr.

Filmul evenimentelor

Pe 4 iunie, Ciprian Coc, un cetățean al acestei țări care și-a exercitat dreptul legal, notificând 112 ca  să verifice legalitatea unui transport de lemne, a fost amendat cu 1.000 lei, pe motiv că a apelat serviciul de urgență în mod nejustificat. Tânărul a contactat două ONG-uri de mediu, dintre care unul i-a răspuns, mediatizând cazul. Iată ce a declarat Gabriel Păun, coordonatorul Agent Green pentru România Curată: “Am fost extrem de suspicioși când am auzit de pățania lui Ciprian. E o premieră pentru 112 și pentru Ciprian. Omul a sunat prima oară în viața lui la 112 (pt. a verifica un transport de lemne – n.r.) și a fost politicos și nu a acuzat nimic. El a cerut verificarea camionului cu nr MM 07 BKT, un Tatra vechi cu cabină verde. I s-a spus că e legal și cu asta basta. Deci caz aparent închis. Dar apoi s-a trezit omul cu amenda acasă. Dar nu așa… ci imediat, la doar o zi după apel. Asta înseamnă că operatorul de la 112 a sunat Politia locală, iar polițistul local s-a mobilizat exemplar și a considerat curajul lui Ciprian drept un abuz. Și așa ne-am ales cu prima amendă pentru un samaritean pe Radarul Pădurilor”.

Dai în unul, pică (alții) doi…

Conform reprezentanților Ministerului Mediului contactați de România Curată, transportul pentru care s-a făcut verificarea era, într-adevăr, legal, dar respectivul camion a efectuat în aceeași zi transporturi ilegale de lemne. Răspunsul celor de la Mediu e că vehiculul înmatriculat MM 07 BKT, apare în sistemul SUMAL cu trei înregistrări în ziua de 4 iunie 2015, adică atunci când maramureșeanul Ciprian Coc a sunat la 112. Culmea e că în două dintre cele două înregistrări din sistemul SUMAL gestionat de Ministerul Mediului, camionul MM 07BKT, apare ca încălcând legea, operatorul de transport fiind pasibil de sancțiune între 1.000 și 3.000 de lei. Conform ministerului, cel de-al treilea transport, efectuat în jurul orei 14.49 PM, ironia sorții, era singurul care circula cu actele corect întocmite în ziua aceea. Ciprian Coc a văzut camionul și a sunat la 112, ca să întrebe dacă transportul este legal. Și s-a pricopsit cu amenda. (citește aici, integral, răspunsul Ministerului Mediului).

amenda 112 (1)L-am contactat pe Ciprian, ca să vedem de ce a fost amendat: “Am sunat la serviciul de urgență la ora 14.55.  Am urmat cutuma de politețe. M-am prezentat, le-am spus cine și de unde sunt, mi se pare că le-am spus comuna și le-am spus că vreau să se verifice un transport de lemn și le-am dat numărul mașinii. Eu am cerut verificarea legalității transportului de lemn, eu n-am spus că transportul e ilegal. Era o doamnă, mi-a spus că transferă convorbirea la Poliție, de-acolo mi-a răspuns cineva și m-a întrebat ceva de genul ”că cine sunt eu să întreb dacă transportul e legal sau nu și mi s-a închis telefonul”. După 8 minute, la ora 15.03, m-a sunat polițistul din localitate. O să redau cuvintele lui: «Care-i treaba măi Cipri cu transportul de lemne? Vezi că dacă transportu-i legal te sancționez». Și mi-a închis. El mă știe, că eu sunt din localitate. Atât s-a întâmplat în 4 iunie. A doua zi mi-a venit amenda prin poștă acasă, cu recomandare, de doamna care aduce poșta prin sat pe la noi. Eu am fost neplăcut surprins de gestul domnului polițist și nu știam ce să fac. Am scris pe Facebook la două organizații non-guvernamentale care se ocupă cu apărarea de tăierile ilegale de păduri. Luni dimineață la judecătoria din Târgu Lăpuș am contestat procesul verbal. Luni am fost la IJP Maramureș să dau declarație, unde mi-au pus câteva întrebări scurte. În declarație am cerut și sancționarea polițistului. Acum aștept ca instanța să hotărască dacă mi se anulează procesul verbal sau nu”.

Pentru Ciprian Coc nu este pentru prima dată când apelează 112, dar în cazurile precedente nu a fost vorba de Radarul Pădurilor: “Mai am două apeluri la 112, când în oraș am văzut un om căzut pe stradă și am sunat să vină salvarea. Altădată în fața bibliotecii județene un om cu semiparalizie a căzut, probabil era și băut și a început să-i curgă sânge și atunci am sunat la 112 și am așteptat să vină salvarea. Astea sunt circumstanțele în care am apelat 112. A fost prima și singura dată când am sunat la serviciul de urgență pentru verificarea legalității unui transport de lemn”.

Ciprian (foto, în stânga) are 45 de ani, locuiește în satul Strâmbu Băiuț, comuna Băiuț (jud. Maramureș), una din “patriile lemnului” și e instructor auto. Ciprian este absolvent de facultate, cu specializarea Geografia Turismului, iar în prezent masterand. “Pasiunea mea e etnologia, motiv pentru care acum sunt masterand Etnologie și Antropologie Socială”.

ciprian coc 1

Polițistul zelos, cercetat disciplinar

L-am întrebat pe Ciprian dacă, după pățania recentă, va mai apela la 112. “Bineînțeles că o să mai sun când e de sunat. Nu ca să mă bag în seamă, când voi considera că este de sunat. Până la urmă pentru asta este Radarul Pădurilor”. Cât despre amendă, Ciprian e hotărât: „Nu se poate să nu mi-o anuleze. S-ar bate niște lucruri cap în cap. Sistemul implementat dă posibilitatea cetățeanului să verifice legalitatea transporturilor de lemn. Cetățenii trebuie încurajați în sensul ăsta, nu descurajați sau intimidați. Altfel, dacă ești penalizat când suni, de ce ai mai face-o?”.

La câteva ore după ce România Curată a sunat și la reprezentanții poliției, IJP Maramureș a emis un comunicat de presă în care anunță că polițistul care l-a sancționat pe Ciprian va fi cercetat și în care îi încurajează pe cetățeni să apeleze în continuare la 112 pentru a semnala ”orice aspecte de urgență ori posibile încălcări ale legislației din domeniul silvic”.

***

România Curată îi încurajează pe cetățeni să apeleze în continuare la 112 pentru a verifica legalitatea transporturilor de lemne. De asemenea, vă rugăm să încercați să fotografiați și să filmați transporturile care vi se par a fi dubioase sau care vi se confirmă ca fiind fără acte în regulă și să ne transmiteți informațiile și/sau înregistrăriile/fotografiile pe adresa contact@romaniacurata.ro. Noi vom continua verificările: atât cele legate de eventualele tăieri ilegale de păduri, cât și cele legate de modul în care autoritățile iau (sau nu iau) măsurile legale.

***

Așa mai merge. Răspunsul Poliției. Așteptăm și rezultatele verificărilor (vom reveni)

Raspuns Daniel Befu 1 10.06.2015 Raspuns Daniel Befu 2 10.06.2015


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

24 thoughts on “Radarul Pădurilor, sabotat? Cine e cetățeanul amendat pentru că a verificat un transport de bușteni la 112, reacția Poliției în urma scandalului și surpriza de la Ministerul Mediului

 1. Daniela

  Este incercare de intimidare.
  Intrevare: cine l-a pus pe politist sa-l intimideze, ca sigur n-a fost de capul lui. Pe ce filiera s-a mers. Altfel iar sint pedepsiti si sacrificati cei marunti, slugile in locul celor care dau comanda si au puterea.

  Reply
  • eu

   E bine si asa, ca poate o sa le fie frica sa mai asculte ordine care contravin legii, si o sa-i determine sa-si denunte sefii care ii determina sa faca astfel de fapte.

   Reply
   • sevar

    Este posibil ca după comunicatele liniștitoare să urmeze o amnezie și totul să rămână cum a fost după principiul: zicem cum vreți voi dar facem cum vrem noi!

    Reply
 2. Marian Dragoi

  Indiferent cine l-a pus pe politist sa dea amenada, semnaul este pozitiv. 112-facebook-ong-judecatorie. Sa nu fim naivi si sa credem ca, vai, s-au speriat deja si taierile ilegale s-au redus doar ca au iesit niste oameni de la oras in strata. Caracatita e foarte intinsa si tentaculele taiate cresc repede la loc.

  Reply
 3. Octavian Duliu

  Trebuies tot timpul controlati si urmariti pana o sa inteleaga cu nu o haita de
  derbedei pusi pe furt fac legea in tara asta.

  Reply
 4. George

  Din care să înţelegem că dacă filmăm sau fotografiem un transport dubios,apoi sunăm la 112 pentru verificare să fim amendaţi numai pentru faptul că nu avem încredere în „organe ” Dacă Ciprian nu ar fi avut curajul să meargă mai departe şi să nu-l intimideze”organul”miliţiei ,sigur rămînea fară bănuţii copiilor în portofel. Dar nu toată lumea e dispusă ,văzînd prin ce a trecut Ciprian să mai „colaboreze.Omul de bună credinţădupă ce „dă o mînă de ajutor şi se pune în slujba autorităţilor,acestea în loc să îl felicite şi încurajeze cumva,bietul binevoitor mai este şi sancţionat întro Românie cu susu-n jos…….Va mai trece muultă apă ,pînă cînd va urla conştiinţa în autorităţi.

  Reply
  • sevar

   Banul este ochiul dracului, puțini sunt cei care rezistă tentației, și dacă ei rezistă, sunt alții mai mari care îi obligă să cedeze!

   Reply
 5. Gabriel Vînătoru

  Hai să ne pripim și noi! Reacția țâfnoasă a reprezentantului 112-Poliție dovedește „caracterul special” al transportului. Adică, destinatarul transportului avea legături de afaceri strânse cu „112”-ul zonal. Repet, hai să ne pripim și noi!

  Reply
 6. Georgiana

  Încă un aspect: în răspunsul poliţiei, autorizaţia pentru perioada de exploatare a fost valabilă până la 31.05.2015. Or, episodul în cauză s-a petrecut pe data de 4.06.2015. Exploatare înseamnă tăiatul propriu zis, transportul putând avea loc şi ulterior sau de fapt rezultă că tot ce au scos din pădure după data de 31.05 este ilegal?

  Reply
  • sevar

   Corect, asta ar permite evitarea mușamalizării, asta în cazul în care mafia nu s-a infiltrat și acolo.

   Reply
 7. vlad

  1000 de lei amenda??? Incredibil nene, mai mult de salariul minim…. evident amenda trebuie anulata, insa ar trebui dat in acelasi cuantum politistului.

  Reply
 8. Vlad Tepes

  Bravo lui Ciprian! :) Si sa speram ca politia va lua decizia de sanctionare a politistului care a inventat o lege inexistenta: amendarea unui om pt lucrul bine facut.
  Insa constat ca problema e structurala: ” (…) operatorul de transport fiind pasibil de sancțiune între 1.000 și 3.000 de lei.” Scuze dar suma e un fleac pe care orice beneficiar al acestui lemn ilegal il plateste imediat! Trebuie amenzi disuasive, gen 10 000 euro/transport ilegal. Sa vedem daca se mai incumeta vreunul!

  Reply
 9. geo

  mai si sts au o mare problema: sistemul lor nu protejeaza datele personale ale apelantului! sa vedem cine ia amenda pentru așa ceva! s-au mai comis și alte delicte, nu numai un delict silvic!
  aștept să văd cine este destituit de la poliția din Maramureș.

  Reply
 10. Ercuta Ion

  Daca doriti dovezi ca politistii sunt mafiotii care domina sistemul taierilor ilegale vedeti ce case , masini si conturi au, toate obtinute din salaiul de mizerie al politistului. Daca prim-ministrul este penal si nu pateste nimic, de ce s-ar speria politistii?!?! Amintiti-va de inuarie 1990 cand nu vedeai un militian pe strada… toti erau cu „capul la cutie”…erau speriati de furia maselor…In curand sper sa fie din nou niste vremuri in care politistilor sa le fie teama sa iasa in public….Politistii sunt numai sculele celor de la putere prin care se face jaful…Dovezi?!?! Avem zilnic sute…trebuie numai ca justitia sa fie justitie…

  Reply
 11. didina

  Cel care a fost sanctionat ilegal de catre politist sa ceara ca politistul sa fie cercetat si pentru abuz in serviciu de catre Parchet pentru aceste matrapazlacuri,sa se invete minte ca altadata sa nu mai faca asa ceva.Avea vreme ca sa verifice legalitatea transportului de lemne si alte aspecte care privesc acest caz si numai dupa ce sa convins ca a fost un apel fals, doar in final putea sau nu sa sanctioneze aceea persoana in functie de rezultatul verificarilor.

  Reply
 12. Nick

  Bravo ,Ciprian sa fii sanatos si fii cu ochii in 4 bine ar fi daca toti cetatenii romani ar face la fel,daca idiotii continua cu taierile masive, tara noastra va ajunge un desert ,rusine politiei si tuturor rahatilor din politica ca ne-au vindut tara ar fi bine o rascoala cape vremea lui Horea Closca siCrisan.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *