”O populație care când îi citește pe Tolstoi sau Dostoievski crede că se face elogiul Rusiei sau al lui Putin sau când aude de Dughin ori Arsenie Boca intră în extaz e oricum pierdută, e o populație fără cultură care va sfârși exploatată de un regim dictatorial. Să educi e greu pentru un regim, și periculos”, a declarat Alina Mungiu-Pippidi, într-un interviu acordat lui Cristian Teodorescu, pentru ”Cațavencii”. Discutând despre cenzură, fake-news, propagandă, manipulare și (lipsă de) educație în vreme de război, Alina Mungiu-Pippidi concluzionează: ”Din păcate asta pare din ce în ce mai familiar și pentru Ucraina, și pentru România, că războiul nu are decât efectul de a readuce lumea într-o stare de primitivism.”
”Guvernul ucrainean e angajat în războiul total. Lupta cu limba rusă e veche la ei, pentru că rușii, nici cei albi, nici cei roșii, nu au admis niciodată identitatea ucraineană, au susținut mereu – greșit – că ucraineană e un dialect, tot așa cum susțineau că moldoveneasca și româna sunt limbi diferite”, a explicat Alina Mungiu-Pippidi, pornind de la întrebarea legată de interzicerea lui Tolstoi în Ucraina, fiindcă e în război cu Rusia.
După retragerea lui Tolstoi din manualele școlare, aceasta se așteaptă să dispară cu totul și din librării: ”Identitatea ucraineană era destul de puternică și în 1917, destul să vezi că din cauza ucrainenilor Denikin a fost lovit pe la spate și au câștigat bolșevicii. Înainte de 1989 era o singură librărie în Kiev unde se vindeau cărți și se folosea limba ucraineană la lansare. Când am ținut eu o conferință acolo în 2008 deja nu mai era singura, iar din februarie 2022 librăriile i-au retras deja pe Tolstoi și Dostoievski în rusă și i-au înlocuit cu traducerile în ucraineană. Acum, că au fost retrași din programa școlară, să ne așteptăm să dispară de tot. Cehov are o soartă mai bună, că el a fost declarat ucrainean, de parcă important e unde te naști, nu ce limbă alegi ca să scrii. Kafka trăia la Praga, dar a ales germana, de exemplu.
Bătăliile lingvistice sunt vechi în Ucraina, declararea independenței a fost precedată de numere record de oameni, sub Gorbaciov, care au ieșit să demonstreze pentru limba lor, la fel ca în Baltice sau Moldova. Pe urmă a fost o rotativă, adică atunci când veneau la putere cei pro-Kremlin rusa era limba dominantă, dar limbile minorităților erau respectate, pe urmă când vedeau portocaliii, ucraineana devenea singura limbă oficială și limbile minoritare aveau de suferit, deși pe fond erau victime colaterale, bătălia era contra rusei. De ce românii din Ucraina au votat preponderent cu Partidul Regiunilor, cel pro-rus, la fiecare alegeri? Minoritățile au învățat limba imperială, rusa, și nimeni nu mai avea chef să o ia de la capăt cu ucraineana. În filmul meu Unde se termină Europa am găsit în 2008 un moș care ne-a cântat imnurile a patru țări diferite în care a trăit fără să se mute din satul lui din Transcarpația: imnul regal românesc, cel maghiar de sub Horthy, cel sovietic și ”Slava Ukraina”. Cine vorbește de granițe sacrosancte din punct de vedere al dreptului internațional nu înțelege regiunea noastră”.
Politologul român consideră și că uciderea de către Ucraina a colaboraționiștilor civili din administrație e o greșeală: ”Ucraina în acest moment asasinează civili în Donbas, cei care sunt cu rușii și acceptă poziții în administrația rusă, după cum spuneam, acesta e războiul total, pe care și cecenii l-au dus. Civilii din Donbas sunt ruși, ei chiar vor să trăiască în Rusia, și asasinatele se pot face și asuma, că sunt asumate, doar pentru că Ucraina a câștigat bătălia propagandistică, nu se vorbește decât despre crimele rușilor, că ei sunt invadatorii, deși a asasina civili, fie ei și propagandiști sau colaboraționiști e greșit, e acea graniță de care vorbește Michael Walzer în cartea lui despre războiul contemporan, care nu mai respectă regulile clasice. El dă vina pe Rezistența franceză care a deschis cutia Pandorei cu asasinatele ei și a dus la represiuni germane contra civililor. Ca să țină lumea mobilizată, regimul ucrainean reprimă multe lucruri, iată că și literatura rusă.
Alina Mungiu-Pippidi atenționează că lipsa culturii are un efect previzibil – dictatura: ”O populație care când îi citește pe Tolstoi sau Dostoievski crede că se face elogiul Rusiei sau al lui Putin sau când aude de Dughin ori Arsenie Boca intră în extaz e oricum pierdută, e o populație fără cultură care va sfârși exploatată de un regim dictatorial. Să educi e greu pentru un regim, și periculos, uite la noi care cică ne străduim, Las Fierbinți e topul de audiență și antivaccinismul face furori. Zelenski face ce face ca să-și mobilizeze națiunea. În Franța nu e nimeni de acord cu cenzura lui, sau în Germania. Mie îmi e de România, unde are loc un efort generalizat de a reduce intelectual publicul, desfășurat de mai mulți ani și pe mai multe planuri, am scris rezumatul de la Război și pace la fel de mult pentru ucraineni, care traduc tot, dar mai ales pentru români. Că acum domnește la București unde opinia publică e foarte controlată de serviciile secrete, care aruncă valize de bani ca să lupte cică cu fake news, dar sunt știu cum să o facă, decât prin alte fake news sau ciomăgeală de maidan, ideea că războiul e bun, că duce la rezolvări mai bune decât pacea, și asta după ce am dat-o în bară în toate războaiele în care ne-am băgat, cică să apărăm Occidentul și democrația, adică în Irak, în Afganistan, în Libia o să ne scoatem pârleala cu rușii. Ok, am greșit, dar nici nu învățăm nimic din greșeli? Continuăm ca somnambulii? Cele două războaie mondiale din secolul XX or fi adus ceva bun? Numai ignoranții cred asta, cum am explicat aici și aici. ”.
Alina Mungiu-Pippidi consideră că nu atât cenzura, cât lipsa de educație e cea care îl menține pe Putin la putere în Rusia: ”Regimul autocratic al lui Putin se bazează mai mult – ca și la noi – pe lipsa de educație a oamenilor, nu pe cenzură. Moskovskiye Novosti, pe care îl citesc în engleză mi se pare cât se poate de necenzurat și de calitate, dar câtă lume îl citește? Secretul dominației lui Putin e represiunea – prin kompromat – că are destulă presă la dispoziție să lichideze reputația oamenilor, prin poliție și fisc, și dacă orice altceva eșuează, prin asasinat. Astea nu mai sunt regimuri totalitare, ci autoritare, care au învățat tehnici de represiune cu costuri mai mici și sustenabile, nu e nevoie să închizi totul și să reprimi pe toată lumea, destul să izolezi marea masă de cei cu gândire critică. Putin ia cele mai puține voturi la Moscova și Petersburg. Din păcate asta pare din ce în ce mai familiar și pentru Ucraina, și pentru România, că războiul nu are decât efectul de a readuce lumea într-o stare de primitivism”.
SI IN ROMANIA Cultura, ADN-ul istoriei neamului romanesc si stiinta (invatamantul)cea mai importanta resursa a progresului general, sunt batjocorite si tratate cu indiferenta ori lasate arbitrariului de catre POLITRUCII infantili pentru indobitocirea neamului romanesc. Acum in vremuri tulburi pentru guvernarea tarii poate intelege orice roman de ce marii oamenii de cultura si de stiinta ai neamului nostru au emigrat fiindca nu au putut vietui in Ro, pentru a fi patrioti desavarsiti, ei s-au dăruit omenirii cu pasiune pe teritoriul altor tari.
Lumea a fost foarte scandalizată când s-a închis TVR Cultural. Și 99% din cei scandalizați au fost ceva de genul: „Bă, ești nebun, mai există TVR Cultural? Și cum să fie închis, e inacceptabil, e ca și cum am dărâma Cozia!“.
Rar ceva mai discret în istoria omenirii decât TVR Cultural.
La marile petreceri de familie sunt aduși uneori străbunicii – într-un puseu genealogic. Petrecere de la cei mai mici la cei mai în vârstă. De fiecare dată există un străbunic care a suspendat de ceva vreme ambasada cu lumea asta și care e pus într-un colț, pe un scaun, cu un pahar de suc în mână. Acela e TVR Cultural.
Acum, discuții peste discuții, ce facem cu TVR Cultural, pentru că trebuie să reapară, nu se poate altfel.
Păi, ar trebui făcut cu TVR Cultural ceea ce ar trebui făcut cu TVR 1 și cu toate celelalte TVR-uri: ar trebui să ajungă la oameni. Să-i caute, să-i creeze, să-i aibă. Dacă asta nu se întâmplă, cum nu s-a întâmplat nici până acum, atunci TVR Cultural nu-și are rostul. În marea sa parte din viață a fost o prostie. Și probabil va fi o prostie și acum, când i se vor insufla din nou viață și bani.
Sa intzelegem ca 1945 a fost tot pe motive de “cultura” .
Și dacă da , a cui a fost vina ca România profunda era o Românie profund “inculta” după definițiile AMP ?
Nu zic da spui.
Fortza superioară a Nordului de a genera o armat efectivă pe câmpul de bătălie s-a datorat după părerea unora investitziei superioare a Nordului in Școala gratis și pentru toți .
Mai multe detalii in versiunea scurta și mt mai frumos spusa decât as putea-o eu spune-o vreodată întâlniți aceasta idee in filmul “Ride with the Devil”.
Altzi mai cinici zic ca Size & iIbdustry trump King Cottonin the age of industrial warfare
Plus legerdemainul politic a lui Abe.
Dacă sudiștii ar fi fost dintr-un început oameni cu scaun la cap ii făceau o “vizita la teatru” imediat după alegere și nu mai așteptau sa treacă sudul prin foc și sabie și vorba lui Sherman in al sau march to the sea “sa pe lase doar ochii sa plângă cu ei”
O popuatie fara cultura……dixit Dna. Mungiu Pippidi.
DAR, Italia l-a avut pe Mussolini, Germania pe Hitler, Grecia, intai pe Metaxas, apoi pe colonei?
Cum vine de se leaga, nu cumva sunt si alte cauze?
Intr-adevar limba U-Krainiana nu exista asha cum nu exista nici limba Moldoveneasca. Denumirea U-Kraina este in limba Rusa shi se poate traduce prin: Alt Regat ( Rus ) Volodimir este doar un diminutiv folosit shi in limba Rusa; numele corect este Vladimir . Toata „limba U-Krainiana” este de fapt Rusa vorbita de analfabetzi care n-au fost pe la scoala. Probabil shi prin alte partzi ale Rusiei sunt analfabetzi care vorbesc „limba U-Krainiana” pentru ca n-au fost pe la scoala shi altceva nu stiu.
@munteanu
Asa cum de fapt nu exista nici limba croata și cu toate acestea statalitatea croata e indubitabila .
Tot așa după cum nu exista nici-o limba austriaca si cu toate acestea …..
De facto dovedit este ca statalitatea unei regiuni e mai mult decât o cerința lingvistica are o dimensiune Culturală și dacă ucrainienii îl prefera pe Taras Bulba și Mazepa lui Tolstoi și Petru de-l mare cine sunt eu sa ii contrazic
Exact asta s-a intamplat cu occidentul, a ajuns exploatat de regimul dictatorial neoliberal Woke ce impune distrugerea totala a culturii.
De fapt realitatea este mult mai dura, ne aflam in dezastrul total al intregii omeniri.
Nu stiu cati germani sau olandezi citesc literatura franceza, insa e clar ca buna ziua care va fi soarta rep.moldova!
Probabil ca ucrainenii s-au fi saturat de atata mare cultura rusa neasimilata nici macar de rusnacii nativi din rusia lui putin si vor sa citeasca si sa se afunde in marea cultura occidentala.
Cred ca primii care au gresit sunt rusii, nu noi, ucranenii sau Occidentul Colectiv, iar madam e sub influente nefaste prin germanica.