Alina Mungiu-Pippidi

Presa nu poate fi curățată fără procese de presă

De când a (re)început războiul cu Rusia, Occidentul se luptă din greu cu ceea ce se numește pompos ”post-adevăr”, adică apariția (datorită platformelor de socializare) unui număr crescut de persoane care nu cred versiunile despre adevăr din presa tradițională. Nu am fost niciodată prea sensibilă la subiect, pentru că 80% din lume nu a ajuns niciodată la ”adevăr”, nici când aveau monopolul sistemele tradiționale de presă, și am pornit o teorie care se numește a ”capturii media” (care a căpătat viață independentă între timp), pentru a argumenta că numai într-o minoritate de țări există ”adevăr”, adică o presă care are valori similare, un model de business care constă în a informa corect publicul și a trăi onest din ce încasezi din publicitate și abonamente, în vreme ce restul lumii unde presa se bucură cât de cât de libertate adevărul a fost întotdeauna plural, în funcție de ideologie, interese etc., iar modelul de business este că cine deține presa dictează adevărul. Și în această a doua parte a lumii – a noastră – libertatea presei este de preț, chiar dacă presa poate fi de calitate foarte proastă, pentru că din mai multe surse de presă cineva cu discernământ poate, eventual, recompune adevărul, chiar dacă fiecare sursă în parte este partizană.

Cum democrația e în regres, prima parte a lumii a alunecat pe panta calității spre a doua și nu invers. Chiar înainte, trebuie spus că presă perfectă și adevăr absolut nu au existat nicicând și avem teorii despre presă (de exemplu ”framing”) care pun la îndoială capacitatea presei chiar în țările avansate de a prezenta realitatea fără a alege unghiuri bazate pe diferite tendințe valorice proprii fiecăruia. Adevărul s-a tot zdruncinat, ca atare, și ce mai deosebește azi presa din Vest de cea din Est și Sud (aproximație enormă, că în Polonia sau Chile există încă presă excepțională – și noi avem insule de excelență, Libertatea, Recorder, Casa Jurnalistului și multe alte platforme online) este civilizația, forma mai mult decât conținutul. Occidentul luptă să introducă civilizația și pe platformele sociale, în presa lor tradițională ea fiind demult instaurată. Dar forma bate și spre conținut: rasismul, sexismul, toate ismele pot fi în mare măsură prinse pe formă, chiar dacă în regatul libertății absolute de gândire asemenea idei nu pot fi complet suprimate, exprimarea lor față de persoane concrete nu e admisă de nici o țară civilizată.

Or, în România acest lucru nu s-a reușit. Studiourile de televiziune, platformele sociale și forumurile multor ziare sunt o rușine: maimuțele din Cartea Junglei ar avea o presă mai decentă decât mahalaua noastră dacă s-ar pune pe treabă. CNCD, care e o instituție reușită, și CNA, care e o instituție ratată, fac tot ce pot, dar nici nu se cunoaște.

Motivul pentru care arătăm astfel și există România TV (îmi scapă ultima lor mizerie, că nu am televizor), dar e destul că dl. Ciutacu și ai lui au făcut burtiere că Dacian Cioloș e fiul lui Soros (că rimează) ori că Liviu Dragnea a fost violat în închisoare (că au o cultură formată la canale porno) ca acest post să dispară. Nu mai vorbesc despre cât luptă ei cu știința și promovează figuri sinistre cu teorii anti-vaccin, că nu sunt singurii. Ceea ce îi face distincți e mizeria cu care calcă în direct orice legi ale dreptului la viață privată sau ale minimei civilizații.

România TV e creată din banii statului paralel, atunci când a avut nevoie Băsescu să-l înfrângă pe Sorin Ovidiu Vîntu și l-a scos de la cutie pe Sebastian Ghiță, dar nu l-a mai pus la loc. Ani de zile a emis fără nici o acreditare. A făcut audiență cum făcea și Dan Diaconescu, și cum face oricine pe Internet care face sex sau violență în direct. E trist, dar știm că e mai ușor să crești în audiență apelând la natura animalică a omului, și de asta presa tradițională, ”elitistă”, era bună, pentru că acolo exista un consens (elitist) că există șapte ani de acasă, respectăm bolnavii, copiii și viața privată a oricui nu încalcă vreo lege.

Cum se face că noi mai avem asemenea presă tradițională murdară, în vreme ce valul murdar al platformelor de socializare a prins din urmă lumea întreagă și ne trage pe toți mai la fund (astfel încât noi suntem la fundul bălții, presa lui Putin nu are ce-i învăța pe cei care fac titluri la RTV despre moartea Iuliei Marin, accidentul Monicăi Macovei etc.)? Foarte simplu și empiric dovedit: presei noastre îi lipsesc o sută de ani de procese civile care au civilizat presa în Occident, ducând la falimente spectaculoase. Nu cenzura a curățat presa occidentală, deci nu mijloacele de stat, ci fiecare persoană care și-a apărat onoarea și fiecare avocat care a vrut să câștige bani intentând acțiuni pentru defăimare și cerând despăgubiri. Eu nu am văzut nicăieri titluri despre vreun mare proces pierdut în România de presa murdară. Desigur, e posibil ca justiția să nu funcționeze – mai ales că presa asta sare pe magistrați și judecă la TV, trage prin praf pe membrii CNA care au curaj să o sancționeze etc. – dar faptul rămâne. Presa din vest, cum aflăm din orice istorie a ei, s-a curățat prin procese civile. Nu statul a făcut ordine, ci instanțele și cititorii – după care executorii.

Opinia publică e mobilizată zilele astea contra România TV. Ca să servească la ceva, aș sugera inițiatorilor să învețe ceva din aceste exemple istorice și să aibă încredere că instanțele nu vor condamna presa curată (dacă trebuie să verificați de zece ori și să scrieți mai moderat mai bine o faceți), decât să iertați presa murdară de teama justiției. Faceți o asociație din semnatarii petiției contra RTV, strângeți fonduri și porniți zeci, sute de procese contra presei murdare (nu doar a lor, ziarele care nu moderează forumurile pentru vulgarități sunt o țintă ușoară pentru o firmă de avocatură care vrea să se afirme). E destul să luați emisiunile din ultima lună sau din luna viitoare – materialul e berechet. Mobilizarea opiniei publice e bună, dar statul nu poate curăța societatea – societatea trebuie să se curețe singură. E păcat să aduni atâția ziariști, avocați, medici fără să faci pasul care trebuie, către o acțiune civică sistematică și permanentă de curățare a presei.

Citește, pe aceeași temă, și:

Mihai Goțiu: C-un boicot suntem datori! Cum îi putem noi amenda pe Citacu, România TV și pe cei care îi susțin financiar

Un penal cu acte și un acoperit al serviciilor secrete decid la RTV cine poate lucra în presă, pe motive de sănătate?! CNA, mai exiști sau ești deja desființat?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

19 thoughts on “Presa nu poate fi curățată fără procese de presă

 1. esop

  Pina si cea mai contesta televiziune ,asa cum este Romania TV in aceste zile, contine partea ei de bine .Pe masura ce cetateanul intelege cum functioneza democratia si devine un observator atent in societate si pe masura ce el intelege sau face diferenta intre realitate si fake lucrurile se clarifica de la sine .Acesti minuitori de manipulare devin nesemnificativi ei nemaiputind mobiliza decit fanii cei mai infocati care in orisice situatia s-ar afla tot vor crede balivernele afisate pe post .Pentru acesti oameni „mai mare daraua decit ocaua ” va deveni primul impuls in a se retrage .In paralel observam totusi cum momentul universal nu mai permite Romaniei sa isi ataseze sau sa accepte astfel de atitudini ce devin parte a unui antinationalism evident .O imensa majoritate a cetenilor au decis drumul european al Romaniei .Acesti cetateni nu se pot impiedica de atitudini sau de cuvinte ce se pozitioneaza impotriva vremurilor pe care le traim .Momentul desprinderii este aproape .

  Reply
  • Mihai Goțiu

   din păcate, tendința e cam pe dos – timp și exemple au fost suficiente ca românii să se vaccineze de acest gen de show televizat; nu doar că sunt mulți pentru care toate mizeriile de până acum nu i-au trezit, ci sunt tot mai mulți care cad în capcana acestor manipulări

   Reply
   • esop

    Daca ne uitam la TV asa am fi dispusi sa credem . Inteligenta momentului distruge astfel de atitudini . Este o reactie clasica de aparare . Balnta sau punerea in balanta a alternativelor vor face diferenta .

    Reply
   • Mihai Coman

    Pai dle Gotiu…si daca realizati aceasta tendinta in societatea noastra „minunata”, ce faceti concret? Dvs ca partid responsabil, ma gandesc?! Chiar va convine aceasta situatie? Chiar va rabda inima sa asistati muti ca niste lebede la toate mizeriile la care asistam toti? Nu vad nici un zvac…nici de la ceilalti membrii ai USR si nici macar de la dl Drula care isi facuse o altfel de imagine, mai barbateasca si mai aproape de ceea ce ne-ar trebui noua ca natie! Ce naiba asteptati? In acest moment sunteti perceputi ca niste figuranti prin smarcurile Parlamentului…niste voci stinse care din cand in cand mai articuleaza cate o „zicere” ca sa nu creada chiar toata lumea ca USR a disparut de tot! Iertati-ma, dar chiar nu va dati seama (Dvs ca partid) ca TREBUIE sa va miscati mai „cu talent” ??? Luati domeniu cu domeniu, minister cu minister si puneti pe hartie solutii oneste si curajoase la haosul existent. Cred ca puteti face asta, cred ca oameni de bine – profesori, economisti, juristi, s-or mai gasi sa puna umarul…Intocmiti-va portofolii de SOLUTII nu vorbe aruncate cand si cand al caror unic rezultat nu arata decat frustrare si impotenta! Da, v-au luat jucariile…da, ati si gresit dar haideti odata …desteptarea! Nu uitati nici un moment ca tara asta e facuta mai ales din oameni – pot sa zic de buna credinta – dar care asteapta un imbold, o scanteie, ceva care sa-i mobilizeze. Mi-e frica de momentul alegerilor din 2024 – e foarte posibil ca vazand atata nepasare din partea celor care s-au urcat pe scena politicii (de ce oare?) sa lipseasca iar de la urne…Astia sunt oamenii…Contracarati aceasta inertie, faceti Dumnezeului ceva inchegat si serios si iesiti cu curaj in fata oamenilor sa le prezentati proiecte concrete nu doar bobarnace inofensive.

    Reply
    • Mihai Goțiu

     sunt vreo trei ani de când nu mai dețin nicio funcție în partid, și vreo trei ani și jumătate de când nu mai am o funcție publică; punctul meu de vedere îl puteți citi și aici, pe România Curată, și pe pagina mea de Facebook, dar reprezintă punctul meu de vedere personal.

     Reply
    • esop

     Mihai !: Lucrurile nu sunt chiar asa de simple cum iti inchipui tu . Din postura de non membru de partid nu poti face multe poate doar decit sa atentionezi asupra unor presupuse nereguli . Singura soluitie in alegeri , daca se doreste ,este creearea unei emotii colective ce comasata cu punerea in aplicare a tuturor deja semnatelor decizii venite de la Bruxelles(asta a facut USR prin planul din PNRR) pot aduce cetateanul la vot .Tendinta , ce este identificata ,poate sau nu poate face parte dintr-un viitor .Partidele ce s-au folosit de o anume formula nationalista au mai fost ba chiar au avut in centrul deciziei oameni bine pregatiti la nivel intelectual .Acum aceste Partide sunt doar Partide aparute ca si solutie de avarie in caz ca ….. Ele vin si trec in functie de interesele nationale .Pot fi usor scoase din joc .

     Reply
 2. Ciuturculada, în vreme lui Ciu-Cio-Ioha!

  CNA-ul o freacă, dar mai rău o freacă SRI-ul, pentru că ei se fac de rahat ca aliat strategic al SUA și Occidentului (decadent, of course!), când nu fac absolut nimic împotriva propagandei rusești într-o țară a UE, NICI MĂCAR ÎN TIMPUL UNUI RĂZBOI cu Rusia!
  Băieți, dispersați, dispersați, dar nici așa discreți! Evident că sunt printre voi șulfe bătrâne staliniste pentru care Ciutacu e OK, dar voi, ăștia mai tineri, ar trebui să alegeți să vă faceți corect datoria, pentru că nu există granția că veți ajunge la pensii speciale făcând nimic! Vă încărcați de penibil când apar rapoarte oficiale în SUA și la UE despre mecanismele propagandei rusești în Europa de Est!
  CNA-ul ar trebui să le ceară licențele de practică în domeniul psihiatriei sau psihologiei panaramelor masculine de la ROtv, dar chiar dacă le-ar avea, diagnosticele puse public de ei încalcă oarece deontologie! N-am auzit să se pronunțe nici corpul profesional al psihologilor sau cel al psihiatrilor, adică al profesioniștilor. Nici de pe la Ministerul Muncii, nici o vorbă.

  Reply
 3. Catalin

  Nu stiu ce au facut cei de la RTV deoarece nu ma uit. Verific doar daca au actualizat formula de calcul a pensiilor dar asta nu imi ia decat 10 secunde.

  Chestia asta cu procesele civile poate sa mearga daca ai rabdare. Cat priveste impactul media in societate, efecte negative samd … m-am uitat peste seria de sondaje CURS si nivelul de incredere nu pare a fi foarte ridicat(din pacate, nici ONG-urile nu impresioneaza iar asta al vostru sau al domnului Gotiu ar merita o soarta mai buna) astfel incat, pe date, intre 1 roman din 4 si 1 roman din 5 crede ca dl. Ciolos este fiul domnului Soros. Probabil ca aceleasi cifre s-ar obtine daca oamenii ar fi intrebati daca stiu ca dl. Soros este fiul lui dl. Ciolos intrucat nu putem subestima vointa neclintita a romanului de a avea o parere despre orice subiect.

  In alta ordine de idei, fara suparare, presa mainstream din occident contine aproape aceeasi cantitate de gunoi ca si la noi. Nu intru in detalii, verificati datele de mai jos.
  US

  https://news.gallup.com/poll/403166/americans-trust-media-remains-near-record-low.aspx

  In Europa nivelul e cam tot pe acolo.

  https://europa.eu/eurobarometer/surveys/detail/2832

  Se pare ca o pozitie privilegiata are presa tiparita(da, aceea in care atunci cand ai publicat acolo ramane, nu se mai poate modifica), noroc de bunul simt al oamenilor.

  Reply
 4. Neo

  Nu există presă curată și presă murdară. Astea sunt noțiuni de propagandă care vin din partea vocilor cele mai sonore dintr-o parte și cealaltă ale unei societăți radicalizate, profund divizate. Care vede totul în alb și negru. Și nu caută rădăcina răului, se uită mereu cu furie la vecin. Pentru că atunci când ți se urcă sângele la cap fiindcă pe un canal media nu auzi ceea ce ai vrea tu să auzi și-ți dorești sincer pentru asta închiderea calalului înseamnă că n-ai nici o legătură cu libertatea de exprimare, asta dacă ai avut vreodată. Aceasta este societatea cel mai ușor de condus. Ca echipajul de pe un vapor. V-ați prins, nu ?

  Reply
  • Mihai Goțiu

   Nu, eu nu m-am prins :) ; nu știu ce e radical în sancționa instituții media care fac audiență cinic, prin intrarea cu bocancii în viețile personale ori punerea în discuția a dreptului la muncă a unei persoane pe motiv de sănătate (nota bene: închiderea nu e singura sancțiune)

   Reply
 5. catin

  Asta este povestea pe scurt si se repeta de mii de ani. De la razboiul greco-persan la razboaiele din tarile romane. Toata lumea a invatat la scoala cum in Moldova domnea anu asta o familie sprijinita din Polonia ca la anu sa invadeze tara o armata venita din Imperiul Otoman si sa puna pe scaun o familie pro otomana. La fel in Tara Romaneasca cand invadau ostile din Transilvania si Ungaria lasau un domnitor pro maghiar cand reveneau ostile otomane lasau un domnitor pro otoman. Si dansul adta a tinut sute de ani. Acum vedem varianta americano rusa Ucraina.

  Reply
 6. Vlad Slăvoiu

  Eu, până la urmă, nu înțeleg ce i se reproșează în mod concret RomânieiTv în povestea cu Iulia Marin…

  Reply
  • Mihai Goțiu

   considerați ”normală” creșterea audienței prin punerea în discuție a problemelor de sănătate ale unei persoane private? cum v-ați simți să vedeți discutate la televizor problemele d-voastră de sănătate? ori ale copiilor/nepoților/părinților d-voastră? ce legătura au asta cu dreptul la informare al cetățenilor prevăzut de Constituție? unde/care e interesul public? asta așteptați să aflați de la o televiziune: de ce boli suferă vecinul/vecina d-voastră?

   Reply
 7. Radu

  ‘CNA-ul o freacă, dar mai rău o freacă SRI-ul, … când nu fac absolut nimic împotriva propagandei rusești într-o țară a UE, NICI MĂCAR ÎN TIMPUL UNUI RĂZBOI cu Rusia!’ Nu fac nimic..!!!!!.. Pai inseamna ca nu te uiti decat la Rtv. Ia uitate la TVR, Digi24 si Antena3 ca sunt 24 din 24 ore cu propaganda pro americana. Tota ziua ne spun cat de puternica este armata americana, Nato, ucraineana si cum se retrag si fug rusii din Bakhmut. Acum o luna Prelipceanu ne spunea cu o siguranata totala: contraofensiva ucraineana este o chestiune de zile. NU cita pe nimeni, nu spunea cine a zis, cine a dat cu parerea, o zicea ca si cum era de la sine inteles. Pai ce incredere sa mai ai in digi cand afli acum de la reuters ca rusi au capturat nordul, sudul orasului Bakhmut si acum mai nou detin 80% din oras. Anuntara ca sunt aproape 5000 de soldati ucrainieni blocati in oras si au pierdut si ultima sosea care ii alimenta dinspre nord. Ce incredere sa ai in astia. Pe youtube sunt o gramada de canala super updatate iti arata la zi, pe harta cum inainteaza unii sau altii cu o acuratete mult mai mare si reala pentru aceleasi stiri le afli peste 1 saptamana spuse trunchiat, pe jumate la televiziunile ofciale. La noi habar nu au de capul lor . E celebra faza cu Radu Tudor cu toti generalii din platou pe Antena 3 cand comenta un clip din jocul ‘Arma 3’ – ironic nu, si habar nu aveau ca este captura din joc video. Eu zic ca este un lucru extrem de sanatos ca noi romanii am ajuns sa nu mai credem toate balivernele care ni se toarna de toti ‘specialistii’ pe orice canal nu doar ofcial si am inceput sa trecem prin filtru gindirii asa cum este el in formare acum.

  Reply
  • Elveția Orientului (mai mult Orient, decât Elveție)

   Da, de-aia au PSD + PNL + AUR vreo 70% din intențiile de vot, pentru că românii pun la lucru „filtrul gândirii”!
   Și de-aia suntem țară NATO și UE: să le spunem aliaților când ne cer participarea „Aveți puțintică răbdare, stimabililor!” Pentru că războiul e o „cestiune” ca oricare alta, nu?
   După logica ta, ar trebui să avem și-un canal numit InterlopTV, în care bieții cetățeni purtători de săbii să-și poată exprima punctul de vedere, iar noi, filtranții, să definim punctul de echilibru undeva pe la mijloc, între procuror și borfaș.

   Reply
 8. zoli

  Totusi e important de intrebat: cine se uita la asa mizerii? Ok. Stim toti. Batrani, oameni needucati.

  Si procesele de presa o sa rezolve ce? Nimic. Cum scrie si doamna P dureaza mult pana cand o sa vezi ceva schimbare.

  Este o problema (cum este si la educatie) care porneste din jos in sus si nu invers. Din pacate sanse zero de a civiliza presa.

  Reply
 9. Mihai

  In articolul onorabilei doamne Mungiu sunt două sârme, axioma nedemonstrată CNA e o instituție ratată și informația falsă că România TV {…} Ani de zile a emis fără nici o acreditare. România TV a emis din prima clipă cu licență audiovizuală și decizie de autorizare după toate rigorile legii audiovizualului!!!

  Reply
  • Mihai Goțiu

   1) ce nu a ”ratat” CNA? , videoclipurile de pe Atomic TV? 2) vă referiți la acreditarea de la servicii?

   Reply
 10. Vlad Slăvoiu

  @zoli&MG:
  Ipoteze:
  1. “Cine uită la asemenea mizerii? Bătrâni.”
  2. “Orice referire peiorativă la adresa persoanelor în vârstă este interzisă, chiar și dacă există acordul acestora.”

  Concluzie:
  3. Să fie amendat Victor Ciutacu. :D

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *