Alina Mungiu-Pippidi

Somnambulii. Cînd viitorul devine o prăpastie

Pe data de 1 aprilie s-a ținut prima întîlnire la vîrf dintre UE și China de după anul 2020. De partea chineză, erau speranțe că tratatul comercial semnat acum un an dar neratificat (EU-China Comprehensive Agreement on Investment (CAI) mai capătă o șansă, dar aproape că nu a fost vorba despre asta. De partea europeană, erau speranțe că se poate transmite Chinei mesajul să nu îi ajute pe ruși nici financiar, și firește nici militar, dar chinezii au explicat clar că au un alt punct de vedere. Nu doar că nu vor colabora cu nimic contra Rusiei, dar e destul de clar că se identifică cu ea, și nu le convine să vadă vreun triumf al sancțiunilor occidentale contra unei țări care acționează la frontiera ei. Așa cum i-au spus și lui Biden la întîlnirea bilaterală, cine a legat clopoțelul de coada tigrului trebuie tot el să îl scoată.

Cel mai ciudat lucru la aceste întîlniri au fost speranțele occidentale că putem intimida China cumva. În anul 2019 Comisia Europeană a numit China un ”rival sistematic” și un ”concurent strategic”. A făcut un raport despre cît din Europa dețin chinezii (o treime din activele economice europene aparțin unor non-europeni, China are vreo 10% din această treime). Or, nu ceri unui rival și concurent strategic să te ajute să te întărești față de o altă putere, pe fond mai puțin concurențială, cum e Rusia, decît în serialele cu vikingi și saxoni de pe Netflix. Că nu au de ce. Nu avem cu ce îi cumpăra după ce le-am blocat tratatul (pe motive bune, de suprimare a libertăților în Hong Kong), Tot așa cum nu mai aveam cu ce îi cumpăra pe ruși după ce blocasem North Stream. Dar după ce se elimină varianta de a cumpăra un rival ostil, ce mai rămîne?

Din globalizare, nimic, acum că încercăm să extragem din ea investițiile ruse din care a prosperat City-ul londonez și chinezești din care s-a refăcut portul grecesc Pireu, în vreme ce europenii extrăgeau din Grecia datoriile băncilor din zona euro. Rusia și China au cîștigat prea mult din globalizare, au jucat prea bine jocul occidental, cu mai puține constrîngeri interne din cauza capitalismului lor politic de acasă (ca să folosesc sintagma benignă a lui Branko Milanovic) și s-au întărit, au devenit țări cu pretenții de putere regională și chiar globală. Rușii plătesc salariile armatei din Venezuela, de asta nu cade regimul lui Maduro, iar Cuba deși la doi pași de SUA e încă tot aproape de ei, aceste succese au fost posibile pentru că au avut din ce plăti. Și au avut pentru că prin natura lor au resurse enorme pe care companiile occidentale i-au ajutat să le exploateze și să le vîndă. Dar cum lumea avea nevoie de energie și Rusia avea nevoie să o vîndă asta ar fi putut merge fără conflict. Acum e prea tîrziu. La fel, întîlnirea cu China s-a încheiat fără un comunicat comun- pentru prima dată.

Există două feluri de a privi conflictul ucrainean. Unul este ca pe un conflict între imperialismul rus și naționalismul ucrainean, suprapus unui conflict autocrație/democrație, dar un conflict regional, o mică incursiune, cum a spus Joe Biden. Un conflict care poate fi cîștigat de SUA, de care a fost într-o bună măsură și provocat pentru că – așa cum i-a spus Zelenski lui Fareed Zakaria – deși se știa că Ucraina nu poate practic intra în NATO, public NATO nu s-a clintit un milimetru de la politica ușilor deschise, că fiecare țară are dreptul să își aleagă alianța din care face parte, etc. Asta fie că a fost gafa secolului, fie că a fost deliberat, secvența următoare e aceeași. Nu există un efort serios din partea americană pentru vreo pace, cum remarca Niall Ferguson, și ceea ce pare pentru spectatori un război de pustiire a Ucrainei de către ruși, după modelul din Cecenia și Siria, făcînd costurile refacerii ei enorme, e de fapt pentru președinția Biden un război de pustiire a Rusiei, un Afganistan doi al Rusiei. Pacea nu e o prioritate cît ucrainenii sunt dispuși să se sacrifice și îi înarmăm ca să creștem costurile Rusiei și să îi tăiem ambiția de a mai aspira la a fi putere regională. Costurile cele mai mari le suportă Europa, care trebuie peste noapte să caute alte surse de energie și să acomodeze milioane de refugiați ucraineni, fără a avea nici pe viitor vreun model sustenabil de relație cu Rusia altul decît războiul la frontieră și înarmarea perpetuă.

Celălalt unghi sub care poți privi conflictul însă este unul global. Din 11 septembrie încoace numai un idiot nu observă că pacea relativă de după emanciparea colonială s-a sfîrșit, intervenția occidentală în restul lumii, Vestul care modernizează Restul s-a încheiat și acum trăim contrareacțiile la încercarea de  a face lumea după imaginea occidentală (destul să vezi la noi ce modernizare de succes, religie în școli în loc de educație sexuală și o majoritate anti-vaccin). Întîi, insurgența islamistă, care nu s-a încheiat, e un război civil cu care trăiesc unele democrații occidentale de ceva vreme (vedeți procesul Bataclan zilele astea). Doi, insurgența BRICS cu deteriorarea democrației în țări ca Turcia, Brazilia, mai nou și India. Trei, eșecul repetat al tuturor intervențiilor occidentale, Somalia, Irak, Afganistan, Libia, Mali. Nici Putin nu ar fi avut curaj să facă ce a făcut dacă peisajul arăta altfel. Și patru, China, marele cîștigător al globalizării nu e mai e țara care privea doar în interior, a trecut în fața URSS de pe vremuri la ofensiva globală, trecînd de la investiții în Africa și Balcani și institute Confucius la planuri de baze militare în Pacific care încep să se apropie de Australia.

Cine privește acest conflict mai mare, să îi spunem Vestul versus Restul nu poate să mai creadă în idilicul război al hobiților cu orcii produs de ucraineni pe care presa occidentală îl prezintă zilele astea, cu toată simpatia pentru hobbiți. Ci vede mai ales lupta cea mare, și ricoșeurile dezastruoase care s-au tot petrecut, cum au fost înarmați și antrenați mujahedinii ca să țină piept rușilor în Afganistan și ne-am ales cu talibani, Al Qaeda și ISIS din cauza asta, cum am încurajat femeile musulmane că au drepturi și pe urmă le-am lăsat în voia sorții, cum am aprins lumînări la primăvara arabă ca să ajungem apoi la dezastrele din Siria, Egipt și Libia. Iar acum unde alergăm, ca alternativă la energia rusească? În Azerbaijan, care aproape cumpărase tot Consiliul Europei ca să nu treacă o rezoluție condamnîndu-i că țin ziariști la pușcărie, în Arabia Saudită, care taie capul opozanților, sau în Golf, unde numai democrații nu sunt, și de unde vin sponsorizări de moschei radicale în Balcani, la doi pași de noi. Dar mai ales, mai ales am apropiat China și Rusia cum nu au fost în timpul războiului rece. Și nu, nu era inevitabil, iar faptul că se fac asemenea erori și aceiași oameni iau decizii nu e dătător de speranță. Pentru că dintr-o perspectivă globală nu avem cum să reușim în planul de a schimba regimul de la Moscova, nu doar pentru că sondajele arată că populația îl susține pe Putin încă (așa cum și Viktor Orban a fost reales datorită războiului) ci pentru că nu e în interesul Chinei ca SUA să schimbe regimuri la dimensiunea asta. Degeaba le dăm asigurări că nu sunt ei la rînd, că nu ne cred. Și asta înseamnă că în felul lor neprovocator chinezii vor ajuta pe ruși, mai ales dacă dau de greu.  Din perspectiva asta, Taiwan e doar un episod de după Ucraina, nu o repetiție, din ceea ce cei care studiază China au numit demult the long game, jocul lung, efortul de a submina influența globală americană.

Indiferent dacă are loc jocul lung sau jocul scurt, sancțiunile duc de rîpă între timp economia Rusiei, dar și pe a Europei, care intră în recesiune din cauza exploziei prețurilor la energie. Inflația devine planetară, din același motiv, și ne obișnuim să vedem gările europene pline de ucraineni. Fiecare zi în plus aduce victime umane, distrugerea unei infrastructuri care a luat decenii ca să fie construită, sărăcie, foame, criză umanitară. Pornisem să eliminăm centralele pe cărbune și acum le readucem la loc. Totul e dat peste cap și în loc să revenim la normal după pandemie ne pregătim de criza economică după război și ne cumpărăm pastile de iod, că, da, e un război dezordonat, absurd, cu oameni care nu dau înapoi de nici o parte, deci riscurile unui accident nuclear sunt mari. Scăpăm de lei și facem stocuri de benzină. Eforturile de mediere par să fi eșuat, și în loc să cheltuim banii pe cercetare cum luptăm cu cancerul sau cu încălzirea globală, zi după zi alte țări anunță că își cresc bugetul să cumpere arme, și îi aplaudăm cu toții. În afară de a spera că îl trăsnește Dzeu pe Putin, care e planul pe termen mediu sau lung? Rusia în NATO nu, în UE nu, o putem înfrînge și decupa, ca pe Germania după 1945? Sau cum ne propunem să rezolvăm problema?

Istoria ne învață că au existat cîndva războaie care se puteau cîștiga sau pierde radical, aducînd mare profit sau extincție celor două tabere. Romanii au șters civilizația cartagineză și au preluat controlul asupra comerțului pe Mediterana. Spaniolii i-au înfrînt pe azteci și pe Inca și au cucerit America Centrală și de Sud. Asemenea războaie devin mai rare în timpurile moderne. Occidentul luptă cu islamiștii în Africa de vreo sută și cinzeci de ani, și nici o tabără nu a avut un cîștig decisiv.  Nici lupta cu Rusia sau China nu poate sfîrși cu eliminarea lor, nici dacă am cîștiga-o, și nu cred că o putem cîștiga dacă se unesc contra noastră. Războiul de la frontierele noastre nu se poate încheia cu extincția Rusiei, nici măcar cu democratizarea Rusiei, că războaiele amplifică amenințările identitare și mobilizează sentimentul național, nu sunt sezoane potrivite pentru mai multă democrație, ci pentru mai puțină. Se poate termina doar cu pustiirea atît a Ucrainei, cît și a Rusiei. De asta prelungirea sa e inumană și dacă suntem în locul scurt, și de-a dreptul dezastruoasă dacă suntem în cel lung.

Există oameni care speră că asemenea catastrofe pot aduce o lume nouă, un reset. Dar războaiele de mare amploare nu aduc niciodată nimic bun. 16 milioane de oameni au murit în primul război mondial, și încă 50 de milioane datorită grupei spaniole care a urmat, afectînd direct o cincime din populația globului. România a pierdut peste șase sute de mii de oameni, circa opt la sută din populația sa de atunci. Nici bolșevicii nu ar fi cîștigat Rusia, nici Marea Depresiune, nici ascensiunea nazistă și nici holocaustul nu s-ar fi petrecut dacă acest război nu avea loc. Nici al doilea nu e mai pozitiv, deși e pe locul doi ca dezastru. Fără el nu aveam Cortina de Fier, și imperiile coloniale ar fi dispărut mai treptat, nu lăsînd în urmă atîtea conflicte și țări neviabile.

În Somnambulii, Christopher Clark explică cum primul război mondial pornit de la Serbia, un regat balcanic neînsemnat, printr-o succesiune de gesturi care au crescut neîncrederea între și în interiorul coalițiilor și au făcut inevitabil ceea ce fusese extrem de improbabil la început. Decidenții, care nu voiau războiul nici unii au mers către prăpastie din pași mici, ca și cum nu și-ar fi dat seama ce antrenau. Istoria a dat vina mai ales pe statul major german din anii 1912-1914, care credea că Rusia are intenții ostile. Dacă nu făceau nimic, credeau ei, riscau să atace Rusia prima. Au atacat ei, și au adus nu doar prăbușirea imperiului german, ci o catastrofă planetară. Rusia nu avea intenția să atace Germania, dar asta s-a lămurit cînd era prea tîrziu. Să cedezi totdeauna neîncrederii, să acționezi pe ce crezi și nu pe ce știi, să te îmbeți cu propaganda proprie și să nu încerci, chiar după ce războiul a pornit să îl oprești cu orice ocazie, e somnambulism. O maladie, s-a văzut, mortală.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

88 thoughts on “Somnambulii. Cînd viitorul devine o prăpastie

    • CMC

      Vrem, nu vrem, “politica este expresia concentrata a economicului”.
      Si atunci, nu mai trebuie decat sa cautam “Cui prodest?”

      Cum s-a lichidat UE si cum se impune cumpararea unui produs greu vandabil?
      Cel mai mare perdant este UE. Doar ca inca inca nu stie asta…

      Lichidarea UE ca si competitor important a inceput cu Brexit. A continuat cu stimularea conflictului de acum.
      Se desfasoara acum faza a doua, lichidarea accesului la resurse, in paralel cu impunerea gazului lichefiat pe piata, mult mai scump si implicit reducand competitivitatea europeana. Pai, puteai vinde gaz lichefiat scump, daca exista resursa de gaz ieftin? Niciodata.
      Lichidarea industriei auto si aeronautice e pasul urmator. Aluminiul si titanul nu prea mai au de unde sa fie aduse. Ca sa nu mai vorbim de lichidarea industriei de ingrasaminte si reducerea productivitatii exploatatiilor agricole.
      De ce e atat de multa opozitie impotriva unei armate unice a UE? Pentru ca nu mai pot fi facute tari sa cumpere armament individual, in conditii usor de manipulat?
      Tare ma tem ca e doar ultima lovitura la picioarele de lut ale UE. Mai uitati-va si la cursul Euro….

      Cine mai castiga?
      Evident chinezii ! Castiga o sursa fabuloasa de materii prime si o piata uriasa de desfacere.
      Plus un aliat….
      Doar ca mai mult ca sigur exista un scenariu pregatit si pentru ei…

      Reply
      • Catalin

        In sfarsit un comentariu in care se discuta si despre mizele financiare care sunt aproape intotdeauna trecute cu vederea in cazul un conflict militar.

        Ce mai este UE acum:
        – un teritoriu in care taxele pe munca sunt cele mai mari din lume
        – o zona economica in care inflatia va ajunge probabil pe la 10% in acest an
        – un zona in care costurile cu energia vor diminua drastic competitivitatea economica

        Cine plateste nota?

        Reply
  1. Andrei

    Se poate argumenta şi altfel: Tocmai politica de appeasement a alimentat viziunile de grandomanie ale Rusiei, care nu mai este de mult o mare putere dincolo de arsenalul nuclear (în ce hal o mai fi şi acela). Cât timp Rusia continuă să se comporte ca şi cum ar fi o mare putere, Europa e sub ameninţare şi are nevoie de NATO (mai precis de SUA) să menţină trupe aici. SUA nu vrea să mai stea mult în Europa ci să îşi mute atenţia şi efectivele în Pacific, să contreze China. Aşadar, are tot interesul ca Rusia să îşi rupă dinţii în Ucraina cât mai tare şi pentru cât mai mult timp. Dacă după Ucraina urmează un deceniu de linişte în care Rusia se regrupează, e deja un succces.

    Pentru Europa, da, costurile războiului sunt mari, mai ales pentru energie. Sunt costuri pe care oricum trebuie să le plăteşti ca să treci pe regenerabile, iar acum este un imbold şi mai mare să accelerezi acest proces. Va fi greu câţiva ani, dar la final nu mai depinzi de nimeni energetic, ceea ce oricum trebuie să faci. Acum doar te costă ceva mai mult. Iar în caz de victorie, investiţia ţi se întoarce exponenţial – cine participă la reconstrucţia Ucrainei şi poate chiar a Rusiei? Ce beneficii apar din potolirea Rusiei măcar o perioadă? Cine exploatează resursele de la Marea Neagră – Ucraina sau Rusia (sau firme din UE)? La fel, care sunt consecinţele înfrângerii? Ce e mai rău pentru ucraineni – viaţa sub bocancul rusesc sau chinurile războiului de acum? Ei au decis că bocancul e mai rău. Care sunt consecinţele pentru UE şi NATO – prezenţă sporită la graniţă şi nevoie de trupe suplimentare americane (care, din nou, vor să le transfere în Pacific, nu să le ţină aici), continuarea dependenţei de gaz rusesc, extinderea operaţiunilor militare în Moldova şi foarte probabil Kazahstan, prezenţă tot mai puternică a trompetelor ruseşti inclusiv în România, care în cel mai grav scenariu ajunge să aibă graniţă cu Rusia etc.

    Ucraina nu e ca Irak sau alte zone unde Vestul a intrat neinvitat. Dimpotrivă, ei se roagă de Vest să-i accepte şi îşi iau angajamente să respecte şi regulile democraţiilor liberale, iar Vestul îi tot duce cu zăhărelul de teamă să nu supere Kremlinul. Numai că nu a mers şi Kremlinul s-a supărat oricum (cum avea de gând să facă indiferent de ce făcea Vestul – ori îi picta ca agresori care au provocat, ori ca decadenţi şi slabi, numai buni de mâncat, tot aici voiau să ajungă dar cu pradă uşoară). După 2014, NATO a pregătit trupele ucrainene să se apere, la cererea lor, aşteptându-se ca Rusia să înceapă la un moment dat ostilităţile. Nici Hitler nu s-a mulţumit cu Sudeţii cum nici lui Putin nu i-a ajuns Crimeea şi Donbas. Credea că scapă cu mai mult şi garantat credea că va continua politica de appeasement. Părerea mea este că appeasementul nu poate continua. Adevărat că acum suferă Ucraina, dar e o suferinţă pe care şi-au asumat-o liberi. Ce putem face acum e să îi ajutăm să dea şi ei cât mai tare – suficient de tare cât să cuminţească Moscova măcar o perioadă, iar apoi să ne pregătim să ţinem piept dorinţelor expansioniste ale Rusiei fără sprijin masiv de la americani. Alte variante nu prea avem decât dacă ne bate gândul să fim satelit al Rusiei, cu toată subdezvoltarea aferentă.

    Reply
    • victor

      te-ai uitat mult prea mult la Antena3 si CNN.
      Europa nu poate sustine social-economic masurile antirusesti iar Biden si partidul democrat au pariat pe un cal mort numit OPEC recte Arabia Saudita care nu doar ca nu s-a aliat cu ei ci dimpotriva si-au adus aminte cum US s-a declarat fatis contra lor in ultimii 20 de ani. Se pare ca se fac niste scheme de invazie a Venezuelei de catre US pentru a putea depasi criza carburantilor altfel explozia sociala din Europa o sa ajunga instant si in US. Toamna aceasta democratii pierd la scor alegerile.
      In europa e acelasi lucru, lumea nu merge pe propagnada CNN si se uita la buzunar cum incepe sa nu mai poata trai. In Romania este cel mai grav, aici in iarna viitoare sau chiar mai devreme sanctiunile antirusesti devin o problema de viata si de moarte cu perspectiva de a ajunge un fel de Somalia la -10 grade!!! Cei care o sa regrete regimul ceausescu vor fi majoritari in doar citeva luni.
      Europa este un butoi cu pulbere social care o sa explodeze foarte curand.

      Reply
      • Doc

        Cumetre, amatorii de ceaușism majoritari ❓doar în închipuirea unui nostalgic ca tine.Uiți că generațiile de maimuțele ceaușiste s-au cam cărat pe lumea cealaltă ,iar generațiile tinere sunt obișnuite să gândească singure și nu pun botul la nostalgismele unor idioți.

        Reply
        • victor

          daca realitatea ta se rezuma la mall-uri atunci ai dreptate, altfel te inseli amarnic. O sa-ti aduci aminte de vorbele mele cind o sa fiti fugariti pe strada si nu e prea departe momentul

          Reply
    • ionas

      Un comentariu mult mai bun decit articolul.
      Nici Ucraina in mod direct sau UE indirect , inclusiv Romania, nu au alta varianta decit lupta impotriva lui Putin cu toate consecintele economice asteptate . Pentru Putin pacea insemna supunere totala.

      Reply
  2. Anghel Ionut

    Bine doamna, nici macar un cuvintel despre cine a provocat dependenta Europei de gazul rusesc? Doamna Merkel isi vede frumusel de pensie iar succesorii dumneai trag acum ponoasele. O buna parte din Europa a inchis centralele si a trecut frumusel pe gaz din acela ieftin din Rusia (unii zic, ca chiar si carbune). Daca te numesti Germania, Austria, Italia, Lichetenstein iti permiti sa de´finesti gazul ca energie aproape verde. Si acu, evident toata Europa sufera. Dar libertatea nu e niciodata pe gratis. Asta ar trebui sa stie in primul rand si profesorul Nial Fergusson pe care il citati. Una, doua SUA e de vina. O Rusie aproape medievala invadeaza Ucraina, cadavrele zac pe drum si americanii sunt devina. Daca scotea Trump SUA din NATO, ce facea tot Estul acum? Astepta sa vada cum treaseza harta noul stapan, nu-i asa?

    Reply
    • Mihaela

      Total de acord. Analizele doamnei Mungiu par sa mearga pe linia ” sa nu l suparam pe Putin” Paralele cu primul razboi mondial nu au sens, nu exista vreo similitudine intre ce se intimpla atunci si situatia actuala. Mi se pare insa ca o paralela cu Germania lui Hitler este foarte potrivita. Pe masura ce el calca tratatele de pace existente, toata lumea il tolera, sperind ca se va potoli. Nu s-a intimplat asta si s-a ajuns la punctul in care razboiul nu a mai putut fi evitat. Acum este cam la fel. Nimeni nu l a pocnit suficient de tare peste bot pe amicul Putin nici macar in 2014 cind a ocupat Crimeea. Facem galerie de pe margine Ucrainei, care daca ar fi fost primita in 2008 in NATO, acum ar fi fost la adapost. Daca Putin nu-si rupe acu gitul in Ucraina vom avea pina la urma razboi.

      Reply
      • victor

        vrei sa-l superi pe unul cu 6500 de focoase nucleare care e sustinut de majoritatea rusilor in ciuda propagandei de razboi facuta de CNN si acolitii lor?!!!
        Exista niste studii reale conform carora Europa poate fi distrusa complet cu doar patru focoase nucleare lansate pe centrale nucleare.
        Vrei sa vezi asa ceva sau mai bine te duci la un control medical de urgenta?!
        Voi astia subordonati propagandei CNN sunteti cel putin la fel de periculosi precum tandemul Biden-Putin daca nu chiar mult mai rau, aia doi cel putin stiu ca interpreteaza o piesa de teatru, voi in schimb sunteti orbi si total indoctrinati!

        Reply
  3. Serban Polli

    O voce lucida, pragmatica, rationala.
    Din pacate prea putine asemenea voci, nu in Romania, in Europa, in lume.
    Totul se face pentru efemerul succes, numarabil in like-uri. Nu exista nici un plan cu bataie lunga sau macar medie.
    Suntem plini de activisti care nu inteleg realitatea, care, asemenea unui copil rasfatat, doar vor sa se indeplineasca dorintele lor fara a-i interesa cat costa sau daca e sanatos!

    Reply
  4. Laur22

    westul versus restul.

    Coalitzia aplaudacilor lui “on demand regime chaniging policy” vs o lume care s-a cam saturat de asta.
    Si deorece India s-a cam saturat de asta brusc India nu mai e democratica.
    Si deoarece PM-ul Pakistanului s-a cam satura de asta, brusc colaitzia de guvenamant din Pakistan are probleme.
    Si deorece …. brusc …..

    G7 vs BRICS.
    Oricum noi nu contam.
    Noi cei care l-am schimbat pe Barna cu Ciolos asa cum am facut-o
    Noi cei care l-am schimbat pe Orban cu Catzu pentru ca mai apoi exavt il ziua doi sa-l aruncam pe insasi Catzu la gunoi .
    Noi cei care credem ca daca l-am pus pe Ciolacu in fruntea PSD acest reprezinta pe cineva altcineva in partid decat pe Republica Procurorilor cu mandat de securitate natzionala un fel de Geoana doi fra sharmulu lui Ponta.
    “Noi” cei care facem politica in Ro desi nu ne-a ales nimeni niciodata ca doar n-o sa-mi pierd timpul vorbind de maimutele electrocutate dim parlament ori de manelistii hahaha “analisti” din media.

    Noi cei care ne-am dat foc la legitimitatea politica a integului spectru politic acum contemplam sideratzi faptul ca razboiul de anihilare economic visat de iepurasii isterici care isi zic politicini pentru a ascunde faptul ca sunt doar o masca o interfantza de think-tankuri de security experts nu pot face nimic decat sa se ascunda in spatele unor campanii media isterice si atat .
    Noi nu putem face nimic altceva decat sa speram ca macar natzionalismele din West gen Marie Le Pen, AfD, Orban, pot opri actualal mars sinucigas al Europeri catre o recesiune pe termen lung in stil Japonia.
    Vorba Chine de la summit speram ca Europa sa intzelega ca are o minte a ei deorece are niste interese ale ei .
    Ghinion de nesansa unii gen Geona – Macron nu au minte a lor insasi nu pentru ca sunt prosti ci pentru ca nu au nici-un fel de interese concrete economice. Si de aceea acesta obtziune luata de acestia catre de-globalizare.

    Ca de-globalizarea e simpla cand e aplicata Koreei de Nord ori Iranului ori Siriei ori Venezuelei ori Cubei ori si aici list e lunga dar dpdv economic nu irelevanta dar cum sa zic eu manageriabil de mica.
    De-globalizrea cam incepe sa schioapete cand e aplicata unei tzari mai mari cum e de exemplu Rusiei.
    Ca e simplu si fara multe efecturi secundare sa de-globalizezi Afganistanul de toate rezervele sale de moneda straina .
    E ceva mai complicat cand incerci sa de-globalizezi Rusia de rezervele bancii sale centrala si te pomenesti ca petro-dolarul incepe sa devina doar dolar hartie cu consecintzlee economice ce decurg de aici.

    Somnambulii au fost printre noi si cand aveam puterea sa-i oprin nu am facut-o.

    Cand aveam putere sa ii spunem lui Mc Cain ca nu e firesc sa zici depsre nici-o tzara ca e doar o “petrol station with nuclear wapons ” mai ales cand tzara respectiva:
    – este singura care iti mai poate pune astonautzi pe orbita ori
    – este singura care itzi mai poate livra piesele de titan necesare in constructzia motoarelor cu reactzie ori
    – reprezinta 13 % din productzia mondiala de fertilizanti si cel mai mare exportator (intr-o lume in care fara fertilizantzi agriculturta comerciala dispare ramane doar cea de subzistentza)
    – ori e exportatorul numarul 1 de grau .
    Si toate astea mai de sus nu de azi de ieri cautatzi pe CIA factbook daca nu ma credetzi .
    Si cu toate aste somnambulul McCain a spus cu emfaza si in aplauzele tuturor atuci cand asta le era politic convenabil ca e doar o gass station si o putem tratat ca si pe Arabia Saudita ca pe o colonie de barbari in care ne-am pus noi regimul despotic la putere ca sa o mulgem de resurse folosind sclavi.
    Ca ce altceva sunt muncitorii straini pe care noi ii folosim in Arabi Saudita? Ce drepturi au ?

    Da somnambulii au fost printre noi si noi nu am facut nimic sa-i oprin atunci cand agenda lor ne folosea.
    Acum activistii zelosi ai “regim change and foreign nation building on demnad” descopera cu stupoare stricturile lui Real Politick.
    Si mai ales stricturile real politik cand “gun boat diplomacy” si “monitor foreign policy” nu functzioneaza.

    Da somnambulii sunt printre noi atunci cand cred ca pot filma un sat polonez ori unul rusesc in Romania (vezi serialul Killing Eve) .
    Poate ca da la suprafatza saracia arata peste tot la fel, oameni ,….. ei aici e problema oamenii sunt usor radical diferitzi.
    Incercatzi sa obtinetzi din satul romanesc din Killing Eve sentimentul de sat rusesc pentru cei ce atzi fost pe acolo si o sa intzelegeti ce pricep din acesta lume somnanbulii care vorba lui Eminescu :
    “ne pun legi , ne vorbesc democratzie “.

    Este in puterea este de datoria nostra sa-i oprin pe acesti noi McCaini , pe acesti Macroni irelevanzti dar fanfaroni pe acesti Olafi abulici pe acesti Junkeri ori Ursula care au tot timpul la indemana un tzap ispasitor in carca carora sa arunce toate prostiilele si inconstientzele comise de ei in acasta aventur specific americana de briknamship politics .

    Pentru ca acest tzap ispasitor e Europa e Uniunea Europeana si acesta pe model Brexit s-ar putea sa nu mai vrea sa suporte aceste prostii.
    Ca sa intzlegetzi la ce ma refer urmaritzi va rog efectele “decuplarii” generate The Smoot-Hawley Tariff .
    In prezent asistam la o versiune steroizi al aceluiasi film
    IN LOC SA APLIUCAM TARIFE SI BARIERE PE MODEL CLIENTELAR PORK BELLY LE APLICAM PE MODEL RAZBOINIC ISTERIC DAR CU ACEASI CONSECINTZE.

    Deci da Westul vs Restul cu deosebirea ca de data asta se joaca cu arme nucleaare si nu mai e ca pe vremea fauririi marilor imperii coloniale.
    Nu se mai poate sa : ” bomb them back to the stone age” chiar asa direct ci doar prin intermediari.
    Si Ucraina tocmai s-a oferit sa se intoarca voluntar la epoca de piatra decat sa apliuce acordurile de la Misk. Desigur ca a mizat pe pusculitza westului ca sa se intoarca de acolo din epoca de piatra pe banii acestuia. Hmmmmmmm.

    Ce sa zic noroc bun sa scotzi vre-un ban de la acest West cand actuala criza economica se va “come back home to roost” .

    Promisiunile lui Macron ori Olaf vor insemna absolut nimic pentru AfD ori Zemour.
    Si fraierii vor plati nota de plata.
    Iar majoritatea fraierilor din criza ucrainiana sunt ….. in Europa.
    Ungaria a spus dpdv politic si electoral deja nu acestei decuplari .
    Intrebarea se pune cine o sa I se alature si cat de tarziu o va face.
    Pentru ca daca Zemour o va face dupa ce Ucraina va fi facuta tzandari.
    Ori daca urmasul lui Olaf o va face dupa ce Germania va fi compect decarbonata pe modelul romanesc de restructurare prin lichidare ….. va fi cam tarziu.

    Reply
    • grig 51

      excelent comentariu la acest excelent articol.
      asta demonstreaza ca avem destui romani inteligenti inca care nu gusta din propaganda CNN -lui.
      BRAVO !

      Reply
  5. Xxx

    Și totuși, de ce a intrat Rusia in Ucraina, cind era evident ca UA nu va putea intra in NATO din cauza Crimeii ocupată de rusi … ? Și de ce oare Polonia a făcut / trecut printr-o economie de șoc in anii 90, dar Rusia s-a oprit la un sfert de drum , asta dacă vroiau in EU… ? Are cumva vreo legătura ca e mai simplu de continuat cu reflexele imperiale și cu groaza KGB – ului de a nu pierde puterea ?
    Pe scurt , Occidentul e de vina , interesantă concluzia articolului ( pacifistul de Stalin e lăsat de deoparte, alta victima inocenta a orbirii occidentului , l-a păcălit Hitler sa ocupe jumătate din Polonia, Basarabia, balticele..) . Asa putem justifica încă 100 de ani viitoarele războaie , ca primul WW a cauzat / produs etc, etc … ( iar tezele lui CC sunt, hai sa zicem, controversate, dac nu chiar trase de par (evident ca nu statul major german a fost cauza principala a WW1 )
    Sigur ca cel mai simplu e sa justificam deciziile politice de azi (atunci cind ne convine) cu ce a fost in trecut, ceva mai greu e sa construiești ceva nou, chiar imperfect , cum e EU.

    Reply
  6. Amir

    E o observatie banala,dar merita reamintit ca in cadrul unui razboi, prima victima e adevarul.
    Cele doua razboaie mondiale nu au fost pe deplin explicate nici pana acum, dar istoricii care vor incerca sa decripeze ceea ce se intampla acum vor avea incomparabil mai multe dificultati.
    In afara de secretomania care ii caracterizeaza pe adevaratii decidenti, mai avem de-a face si cu climatul actual in care, chiar si inainte de primul foc de arma, dominau “fake news” si realitatea alternativa.
    Astia santem. Somnul ratiunii naste (intodeauna) monstri.

    Reply
  7. marian

    Acum putin timp Europa era ingrozita de incendiile din Amazon si se propunea interzicerea centralelor de apartament. Sunt interesat sa aflu acum opiniile europarlamentarului ales de dumneavoastra.
    Pentru mine “salvarea individuala” inseamna acum doar prelungirea unei agonii.

    Reply
    • Civis al Dreaq

      Incalzirea climei face din Rusia cel mai mare producator agricol din lume – pentru ca isi introduce in circuitul agricol zonele nordice. Poti constata asta si singur la noi in satele de la munte unde oamenii pot cultiva azi legume care nu rezistau acum o generatie -doua. Sigur ca asta vine la pachet cu problemele recunoscute de toata lumea, pentru care in lipsa unor solutii acceptabile economic e preferabila decarbonatarea. Un buget imens pentru adaptare e in oricare dintre situatii inevitabil.
      Un politician competent trebuie sa poata argumenta de ce prefera una sau alta: cheltuiala mica de moment cu costuri mari pe termen mediu si lung sau politica de decarbonatare asociata investitiilor masive in cercetare.
      Eu unu cred ca molimele care ne pandesc in contextul incalzirii climei si perspectiva disparitiei agriculturii fara licente noi de chimicale si soiuri trans reprezinta un pericol vital mult mai mare pentru noi si copii nostri decat impotenta refulata a bosorogilor de la Moscova.

      Reply
  8. Dr. D.

    Foarte bun articol. Cu observația că, în privința WWI, cauzele sunt un pic mai altfel și (culmea!) sunt legate tot de energie parțial (Baghdad – Berlin Bahn) și de eterna perfidie anglo-saxonă!
    Întrebarea: Spre ce ne îndreptăm? este mai mult decât legitimă. Câtă vreme mâncăm pâine din recolta veche, câtă vreme contractele de furnizare gaz și electricitate abia produc efecte, câtă vreme n-a venit frigul și n-a pocnit nicio bancă și niciun fond de pensii, cât nu au început să apară rafturi goale prin supermarket-uri (comerțul local s-a dus, de mult timp!), ne permitem să fim visători și somnambuli. Dar nu va dura mult pentru că n-are cum.
    Aici aveți un interviu foarte luminător asupra a ceea ce se întâmplă: https://www.youtube.com/watch?v=zyiBUZJDYmc Un regal, pentru francofoni.
    În concluzie, unii mor, alții sărăcesc, iar alții fabrică tancuri, avioane de luptă, transportoare (o industrie cumulată de vreo 500-600 bilioane de dolari anual, care-a pierdut o piață de desfacere importantă – Afganistanul). Primii doi, pe un bloc continental, ceilalți pe alt continent. Cine-și închipuie că proprietarii de uzine de armament au somnul agitat și scrupule în a apela la firme de lobby, se înșală. Nu se udă nicio batistă scumpă de lacrimi pentru puștoaica ucrainiană călcată cu tancul de un cretin venit din stepele imposibil de civilizat, nici pentru băbuța din România care primește o factură de gaz în cuantum egal cu pensia.
    Dacă unii desenează propagandistic o linie și-o numesc axa răului, nu înseamnă că trebuie s-o luăm de bună. Mai bine ne trezim și recunoaștem că suntem între două axe ale răului (inegale, e-adevărat!), că o parte dintre noi trebuie să flămânzească și o altă parte să moară, pentru ca cei care vor supraviețui să schimbe ceva. Dacă vor ieși victorioși. Dacă pleacă prima rachetă cu încărcătură nucleară, lumea de acum va apărea ca una absurdă. Un exemplu: cum te duci la negocieri și nu faci absolut nicio concesie? Poate în situația în care nu vrei deloc pacea…
    Să sperăm că președintele suprem Schwab și țarul Putin vor cădea la pace și vor opri războiul. Pentru că dac-au căzut la pace înainte de a-l porni, atunci facem parte din franja de populație cu o prea mare amprentă de carbon! Și-atunci, … sorry,

    Reply
  9. Mirciulica

    ” Rusia n-avea intenția să atace Germania ” .Aoleu,sunteți politolog și aveți pe deasupra și un istoric în familie ,nepotul altui istoric faimos…Rusia știa foarte bine că declarând război Austro_Ungariei, urmează automat să intre în război cu Reich-ul german .Wilhelm al II-lea, cât se vroia de belicos în declarații,ar fi avut ceva reticențe.dar Statul Major efectiv l-a luat pe sus și i-a cerut să declare război Rusiei, după cum în noiembrie1918 i-au pus efectiv sula-n coaste să abdice .Primul Război Mondial a izvorât din ambițiile naționaliste ale micii Serbii de a deveni “Marea Serbie ” .Asta a dus-o pe curs de coliziune cu Austro_Ungaria, care a cerut după atentatul de la Sarajevo a cerut investigarea legăturilor sârbe ale atentatorilor sârbo-bosniaci, în condiții inacceptabile de către orice stat suveran. Dar aceste condiții expres au fost formulate inacceptabile, contele Berchtold,ministrul de externe al Austro_Ungariei voia cu determinare “casus belli ” pentru a lichida independența Serbiei total și decisiv .Rusia pândea cea mai mică ocazie de a-și continua marșul panslavist rin Balcani,cu țintă definitivă Strâmtorile Bosfor și Dardanele, de aceea a declarat urgent război AustroUngariei .A urmat declarația de război a Germaniei către Rusia,iar Franța ,aliata Rusiei , a intrat în “horă ” și ea, visând la răzbunarea rușinii de la Sedan, din 1870. Doar Marea Britanie a avut efectiv groază de război ,ministrul Grey a tocit pingelele între capitalele europene,deoarece intuia clar că repetarea războiului mondial din primii 15 ani ai sec.XIX este egal cu începutul dezmembrării Imperiului Britanic .Ceea ce s-a și adeverit.

    Reply
  10. bunul samaritean

    Interesant !?Fiecare vede altceva .Presedintele J.R.Biden ne spunea cu ceva vreme in urma : nici nu stie ce il asteapta si adauga cum acest razboi va fi unul de durata .Ceea ce vedem si stim cu certitudine este cum Rusia incalca tratele ce garantau Ucrainei cu Domnbas si Crimeea in componenta , independenta , cum Rusia cucereste Crimeea si apoi Donbasul intrind , in cele din urma , indiferent de motivatiile puse in jocul politic , in Ucraina incercind sa o cucereasca in integralitatea ei .Tot atit de evident ne este si ca Rusia , daca ii reuseste invazia , nu se va opri aici si va incerca sa refaca intreg teritoriul ce a apartinut cindva URSS.Nimeni nu are nici un dubiu ca asta vor sau ca asta vrea sefulul Rusiei .Cum de la dorinta pina la putiinta este drum lung vedem cum Rusia s-a impotmolit in Ucraina , cum ea se retrage pe aliniamentele deja cucerite anterior si se transforma incet, incet, din agresor in aparator . Vedem cum armata rusa a lasat in urma cadavre peste cadavre , ca sa nu mai vorbim de distrugerile ce par as dori inlaturarea totala a natiei ucrainiene de pe acest teritoriu .Intreg occidentul ajuta masiv Ucraina si pe cetatenii ei cheltuielile Occidentului devenind uriase .Rusia incerca sa isi fidelizeze China si India care doar mimeaza apropierea de Rusia nefacind practic nici o actiune de ajutorare cu tehnica militara sau componente si nici cu soldati trimisi sa lupte linga Rusia .Izolarea Rusiei devine pe zi ce trece mult mai mare iar sanctiunile incep sa isi faca efectul , Rusia nemaiavind posibilitatea faptica de as reface stocurile de armament neavind de unde isi aduce componentele necesare . In paralel, populatia Rusei ce inca mai traieste din ceea ce a acumulat si ceea ce Rusia a avut ca parte a pregatirii de razboi , va intra in faliment pe masura ce timpul trece si stocurile se epuizeaza .Va fi o lupta de uzura unde Occidentul poate rezista multa vreme ceea ce Rusia nu poate face .Romania are in acest moment o sansa uriasa ca si aliat al SUA si membra in UE devenind o forta in contextul in care NATO isi muta trupele pe flancul de EST si in care Polonia cere deja armament nuclear American pozitionat la granite .Nici o alta natiune, indiferent cit de mare este, nu isi poate permite sa se asocieze, in acest moment , Rusiei .Istoria nu iarta .Dealtfel vedeti si voi cum presedintele SUA nu se mai oboseste sa vorbesca cu Rusia lui Putin .Dupa discursul lui Zelenski ,din parlamentul Romaniei,vom constata aparitia in Romania unei noi formule de guvernare fara UDMR si o delimitare totala de cuvintele lui Orban de Ungaria ce a numit niste dusmani personali printre care si presedintele Ucrainei .

    Reply
  11. Adrian

    Pentru a n-a oară, primul război mondial n-a fost cauză, ci efect. Al lui 1848.

    (Off-topic) N-am văzut cineva s-explice de ce (presa susține că) d. Orbán Viktor Mihály este conservator și se revendică de la 1848.

    Reply
  12. Neo

    De data asta ați întors-o pe toate fețele, ceea ce mă miră, dar în orice e un început. Da, de câte ori omenirea a intrat în logica războiului a părut la început că și-a pierdut mințile. Vestul moare de grija democrației pe care a stors-o de conținut de nu a mai rămas decât coaja. Că luptă pentru democrația din Ucraina e o minciună pe care nici europenii n-o s-o mai creadă multă vreme pe măsură ce o să renunțe la hobby-uri. De fapt America va lupta cu Rusia până la ultimul european! Ceea ce trăim acum e rezultatul alegerilor făcute la mișto pentru parlamentul european. Cei aleși sunt o rușine pentru continent iar societatea civilă se face că nu vede. De un singur lucru trebuie să ne fie teamă. De unanimitatea deciziilor acestor lideri. E anormală. Și e înfricoșătoare.

    Reply
  13. Dan Plesoianu

    Spuneti ca americanii au dat gres cam in tot ce au intreprins in ultimul timp. Nu este chiar asa, iar interventia lor a avut efecte pozitive, atit in primul razboi mondial, si cu atit mai mult in cel de-al doilea, dar mai ales cel mai mare succes al lor a fost darimarea cortinei de fier. Daca americanii nu ar fi inlaturat cortina de fier, nici dvs. nu mai scriati astazi acest articol, si nici nu mai predati in Germania, iar noi am fi fost, in continuare, sub conducerea lui Nicu Ceausescu, si nu am fi putut vizita, probabil, nici macar Rusia.
    Din cite se vede, nu este usor sa ii inveti democratia pe cei care nu vor cu nici un chip sa invete nimic, ci vor sa ramina retrograzi, cit mai aproape de comuna primitiva…

    Reply
  14. Munteanu

    Ca tot vorbim de primul razboi mondial el a creat shi U-Kraina nazista actuala care nu exista innainte, mai exact generalul German Ludendorf este “autorul” U-Krainei naziste de azi infiintzata pe teritorii Ruseshti, Romaneshti, Ungureshti, Poloneze, etc. toate ocupate pe atunci de armata Germana condusa de Ludendorf. Nemultzumit de raul deja facut Ludendorf l-a adus pe Lenin din Elvetzia cu trenul shi el a continuat raul la ordinele lui Ludendorf. Ludendorf era nazist de aceea a creat U-Kraina nazista shi mai tarziu tot el a creat shi partidul nazist din Germania dar a murit innainte ca partidul nazist sa ajunga la putere in Germania.

    Reply
  15. robert

    Daca Rusia isi baga nasul peste tot, inclusiv in politica interna a SUA, evident ca o sa plateasca cu varf si indesat. Exista resurse suficiente de energie pentru a asigura Europa cu gaze si petrol, trebuie doar dezvoltate. In America de Nord nimeni nu cauta gaze naturale pentru ca sunt deja prea multe. Pana la urma nu este normal sa ai excedente masive, tu ca UE cu SUA, iar cu Rusia sa ai deficit, macar daca Rusia facea ceva bun cu banii aia. UE o sa cumpere gaze ceva mai scumpe din America de Nord si arme, si asa se va reduce si excedentul comercial. China are probleme cu mancarea, cu energia si cu apa, plus o demografie proasta, asa ca nu va inlocui SUA. Rusia ar putea sa-i asigure energia, dar fara imputuri din Vest, Rusia va deveni chiar ea importatoare de mancare. Eu ma intreb daca aceasta razboi va fi benefic pentru Romania.

    Reply
  16. Liviu Mitrofan

    Doamna Profesoara! Puneti punctul pe “i” si spuneti ca Ucraina a fost incurajata in atitudinea ei ostila, sfidatoare si agresiva la adresa Rusiei. Ucraina nu facea asta de capul ei. Tare am fi interesati sa aflam cine a incurajat Ucraina in aceasta actiune si care au fost mai concret promisiunile de ajutor. Pana unde au mers aceste promisiuni? S-a calculat gresit ca Rusia nu va reactiona? Semnalele unui conflict existau de ani buni. Ce s-a facut de atunci pana acum?

    Reply
    • Jean

      @Liviu Mitrofan: Dacă ai fi fost un cetățean ucrainian simplu și-ai fi vrut să emigrezi, ce-ai fi ales, Rusia sau Occidentul?

      Reply
  17. mort de beat

    Orban dupa Van der Leyen… intr-un scenariu in care mai raman scoli in picioare in Europa.

    Reply
  18. Hans Hedrich

    Multumesc pentru acest articol care compenseaza un pic “jurnalismul de galerie” care predomina in acest razboi (atat in Estul cat si in Vestul Europei, am impresia) si care pare sa refuze sa priveasca dincolo de fenomenele de zi cu zi, crunte, ce-i drept, ale conflictului! Fetisul pentru privirea si “analiza” superficiala a situatiei actuale ne va costa foarte scump. Cu atat mai importante sunt analizele in profunzime si perspectiva globala asupra a ceea ce se “joaca” in “heartland”-ul euroasiatic al dlui. Mackinder, pentru a sti care sunt optiunile cele mai bune sau cele mai putin rele pentru Europa.

    cu stima

    Reply
  19. Ecaterina

    Felicitări pentru articol! Lucid, documentat, dar, din păcate, ajunge la prea puțină lume…

    Reply
  20. Gabriel Radeanu

    Faptul că Rusia are nevoie vitală de Europa este axioma la care și reciproca este obligatorie.Si asta …nu pe motive de gaz sau alte resurse,ci pentru echilibrul global al marilor puteri.Fostul cancelar german doamna Merkel știe foarte bine asta,și se opune susținerii directe de către Vest a Ucrainei.
    Adevăratul război se prefigurează în Pacificul de Sud.
    Rusia și China par a fi doi parteneri “spate în spate” dar în realitate Putin ar deveni imediat beligerantul de la Nord al Chinei dacă Europa i-ar întinde mâna…
    “Zâzania”din Ucraina e bună pentru chinezi deoarece îl face pe Putin nefrecventabil,iar in partea cealaltă americanii îi pot “obliga” pe europeni să iasă din neutralitate vis-a-vis de conflictul aparent latent americano-chinez.
    Ar trebui să ieșim din ecuația simpla “Vest contra Est” deoarece NATO este o formă fără conținut și statele vor reacționa ca la pandemie,fiecare cu interesele sau constrângerile lui…

    Reply
  21. Ghitza de la Portitza

    Pai ce, am ajuns cumva in pragul unui nou razboi MONDIAL, marog, GLOBAL?
    …evident ca NU!

    Au incetat importurile colosale de petrol rusesc prin ROMANIA si afacerile cu produsele petroliere obtinute din el pe teritoriul national de austro-ungari, srbi si care o mai fi ei?
    NU!
    Sau nu ati aflat inca de faptul ca prin tzara voastra in secunda de fata se scurge petrol rusesc spre pietele UE, ca se importa mult mai mult petrol rusesc decat ati avea voi nevoie pentru a va acoperi consumul intern, ca aproximativ doua treimi din consumul intern actual al ROMANIEI e acoperit prin importuri de !PETROL RUSESC!, iar Putin obtine venituri de 5 ORI MAI MARI din PETROL decat din gaze???????????????
    (pai, daca sunteti ca ciupercutetele = sunteti tinuti in intuneric si hraniti cu rahat)
    Asadar, Nimeni nu stie Nimic si nimeni nu spune nici piSss, in Pomania, dar toata lumea discuta despre GERMANIA!

    Reply
  22. AlinaMP

    By spune nimeni ca cele doua axe sunt egale, democratia e evident mai buna decat autocratia sprijinita de mercenari ceceni. Transformarea lumii dupa infatisarea noastra cere insa enorme mijloace pe care nu le avem, interventiile americane au ratat nu din cauza ca nu au fost bine intentionate intr-o mare masura, ci din cauza ca au fost nerealiste, si cel mai capabil stat o da in bara daca vrea sa faca mai mult decat poate (e.g. Rusia in Ucraina). Mai mult realism si mai putine sloganuri ar fi realizat mai mult. In plus e o enorma contradictie intre globalizarea nereglementata si nearbitrata si jocul geopolitic. Sa nu uitam ca Trump a inchis camera de arbitraj a OMC ca nu ii conveneau deciziile ei, tot asa cum ar fi inchis si ONU daca putea (e tentant, recunosc). Russii si chinezii manipuleaza cu mult succes institutiile occidentale. Si noi nu avem majoritatea, desi acum cu Ucraina au strans-o ocazional. De citit Arne Westadt despre razboiul rece, sper ca l-au tradus. Mai actual ca oricand.

    Reply
    • Laur22

      @ Alina MP
      O globalizare free for all

      “Transformarea lumii dupa infatisarea noastra cere insa enorme mijloace pe care nu le avem,”
      Daca e asa de ce continui sa o folosesti ca si slogan ?
      Daca stii ca nu ai resursa sa o faci de ce zici ca urmeaza sa o faci ?
      Nu pentru a acoperi cu acest slogan alteceva ?

      “interventiile americane au ratat nu din cauza ca nu au fost bine intentionate intr-o mare masura, ci din cauza ca au fost nerealiste, “
      Si atunci transformarea Chinei cum s-a intamplat ?
      Ca da, China s-a transformat, prin sine pentru sine.
      Transformare spre exemplu a cailor ferate chinezesti ?
      Nu stiu daca stitzi da trebuie sa spui ca :
      Sa vrei sa faci bine si sa faci ceva care cu adevarat sa insemne mai bine sunt 2 lucruri extrem de diferite. (drumul spre iad e pavat doar cu bune intentzii)

      “e o enorma contradictie intre globalizarea nereglementata si nearbitrata si jocul geopolitic.”
      Adica in treducere libera globalizarea e OK cand o face si o reglementeaza cu arma in mana imperiul nostru colonial, our East India Company si e naspa cand e free for all. Globalizarea e buna doar daca o abitram si o vamuim noi , hmmmm.
      Daca ar fi zis asta chinezii prin 1980-1990 ce le-atzi fi raspuns ?

      Altfel da : “Mai mult realism si mai putine sloganuri ar fi realizat mai mult. “
      Dar uite nici Roy Steward Knight of the Order of the British Empire omul care a mers 400 de zile pe jos prin Afganistan din sat in sat singur pe jos dupa invazia din 2000 (singur pe jos prin muntzi 400 de zile consecutiv fara escorta ori ghid) nu a putut sa aduca ceva realism in politica UK din Afgansitan si nici a sa fundatie Turqoise Mountain Foundation nu a putut sa produca o schimbare care sa dureze.
      Urmeaza acuma sa vedem daca solutia chinezesca -pakistaneza e mai viabila.
      Daaaaa problema e reala si oamenii cu mentalitatea imperiala (el e fiu al fostului guverntor britanic din Malaysia ) si educatzia occidentala (Princetown University ) nu par sa ii fie solutzia adecvata indiferent cat de mult suflet pun in rezolvarea problemei.

      Si decat sa cititzi Arne Westadt despre Razboiul Rece nu mai bine cititzi Paul Collier “The Bottom Billion Why the poorest country a failing and what can be done about it” in care documenteza esecul sistematic al ajutorului strain.

      Si daca ceva sistematic esueaza si rarele cazuri de succes nu pot fi in mod rezonabil prezise aprioric ori atribuite systemului o gandire ingineresca minimala ar spune ca systemul respectiv e un sistem prost, un system conceput ca sa esueze si nu ca sa reuseasca.

      Poate ca de aici ar trebui sa pornim de la acceptare faptului ca sistemul prin care Westul vrea sa transforme lumea e un sistem prost, un sistem care sistematic esueaza si ca daca vrem sa obtzinem altceva poate ca n-ar fi rau sa incercam sa facem altceva , altceva decat systemul care l-am folosit pana acuma.

      Si singurul lucru care cu adevrata a parut sa functzioneze si sa ajute la cresterea prosperitatzii intregii lumi
      a fost tocmai o globalizare free for all a -la Nixon. Acesta globalizare a ajutat pana si tzarile pe care tot sistemul ajutorului internatzional le-a etichetat ca fara de sperantza. Globalizarea a ajutat pana si Banglaeshul

      Singura intrebare care se pune este daca Westul se va plasa in interiorul ori in exteriorul acestei globalizari.
      Prin West ma refer la Europa deorece America poate sa fie autosufienta siesi , Europa nu .

      Reply
  23. D. D

    Războiul din vecini, unul expansionist și fratricid, frizând genocidul potențial, este o capcană planetara, un nou aplomb est-vest, dar cu aliniamente dacă nu schimbate (inversate) oricum de uzură și risc necunoscute. În final, NATO nu va putea domina granița de est, care înseamnă „axa” chino-ruso-indiană și SUA știu asta. Atunci miza este distrugerea economică a Rusiei însă cu prețuri incomensurabile: dezastrul Ucrainei, inflație continentală și criza fără precedent, sărăcirea însăși a UE. Globalismul, goana după profit și dominație, a generat și adus polul asiatic în prim plan. SUA și UE trebuie să așeze altfel cărțile pe masa la care China are inevitabil un loc: cu cât mai repede, cu atât mai bine. Nicidecum printr-un troc de felul celui de la începutul lui aprilie curent, nu prin împilare și abandonare de către gigantul chinez a Rusiei, ceea ce ar slăbi însăși poziția de lider în forță a Beijing-ului. Deci… altfel,diplomatic și economic, prin recunoașterea unor poziții, proiecte comune și, categoric, prin cedarea unui minimum de atuu: zona tampon pe care Rusia o vrea cu orice preț, unul care nu mai poate fi plătit – a câta oară?! – de estul Europei. Oamenii de cultură știu că Asia are alt „modus operandi”, se vede în Afganistan, Irak ș.a. Orice altă tergiversare distruge ceea ce s-a început în salvarea planetei și vieții, declanșând cumplitul recul civilizațional, drama unei națiuni, înfometare și un exod migraționist devastator. Bătrânii planetei trebuie să pondereze sterozii războinici care încearcă absurdul pe alte teritorii, probează și se relansează producând noi arme, mereu pe alte teritorii. Roata care calcă rând pe rând națiuni și poate declanșa revizionismul mondial trebuie să înceteze, globalismul, poate deveni groparul șanselor supraviețuirii umanității.

    Reply
  24. claudiu

    CATASTROFA ECONOMICA ASA ARATA
    Oferta a unei companii de energie din banctustanul mafiot Romania sub acoperirea occidentului:
    “Stimate client,

    Va multumim ca ati contactat Restart Energy.

    Referitor la solicitarea dumneavoastra va comunicam faptul ca tariful propus de catre societatea noatra este de 2.20253 lei/KWh exclusiv TVA si taxe, respectiv 3.0263 lei/KWh cu toate taxele, la care se adauga un abonament de 7 lei/zi fara TVA, respectiv 8.33 lei/zi cu TVA inclus.

    Valoarea abonamentului de 8.33 lei/zi se adauga la consumul de energie electrica, iar pretul final este calculat astfel:

    – Tarif final/KWh cu toate taxele incluse x cantitatea consumata, respectiv 302.63 lei;
    – Ab.zilnic x zilele calendaristice aferente lunii in curs x TVA, respectiv 249.90 lei;
    – Rezultatul 1 + Rezultatul 2 = Total, respectiv 552.53 lei;
    – Total Rezultat 3 ÷ Cantitatea consumata = Pret total + ab. zilnic/KWh, respectiv 5.525 lei/KWh, reprezentand pretul final pe KWh cu abonamentul zilnic.

    Mentionam faptul ca in vederea efectuarii calcului s-a luat in considerare luna aprilie (30de zile calendaristice) si un consum lunar de 100 KWh.

    Ramanem la dispozitia dumneavoastra pentru orice informatii suplimentare.

    Va dorim o zi frumoasa!
    Gabriela Dobre”

    Reply
  25. Radu Dan Radacina

    am citit analiza doamnei Mungiu-Pippidi cu amuzament. Ca si cum as privi o dezbatere televizata de aici, din Germania sau din SUA . Acolo, tot felul de teoreticieni povestesc ceea ce toti cei care sunt atenti la evenimente deja stiu, fac referiri la epoci de mult apuse si care nu mai au nici o relevanta in 2022.
    Ce nu spun nici participantii la dezbateri si evident , nici doamna profesor, nu spun care ar fi solutiile.
    Fiindca, pentru a pune in discutie solutii, nu este suficient ca sa ai o viziune larga asupra cauzelor si a evolutiei unor probleme; trebuie sa fii nu doar analitic, ci si creator. Adica sa propui variante posibile de rezolvare a problemei.
    Asa, doar cu “de ce” si “v-am spus eu” sau “sa vezi acuma”……doar pierdere de timp.
    De ce spun asta? deoarece avem o situatie de criza, unde solutiile sunt mai importante decat prezentarea unor interpretari care, culmea, nu sunt atat de fluide pe cat ar trebui sa fie.
    Am un coleg de servici care isi face analize (biologice in cazul lui, insa paralela e vizibila pentru cei cu ochi) la fiecare 6 luni, constata tot felul de afectiuni pe care le comenteaza cu seriozitate si preocupare.
    Sa mearga la medic? Noooo, asta nu face. Parca seamana cu ceva de pe aici…

    Reply
  26. andrew

    in sustinerea analizei dvs. care nu prea contine concluzii iar solutii nici atat, as mai adauga eroarea istorica a lui reagan si a americanilor nazisti care au daramat zidul berlinului au permis alegeri libere in estul europei si astfel i au deranjat pe rusi incat au devenit 30 de ani mai tarziu nevoiti sa atace ucraina. daca isi vedeau de treaba nenorocitii astia de americani nu aveam nicio problema si nici prostia asta de asa zis democratie alegeri libere etc. aveam si noi un presedinte ales pe viata , dna pippidi era la inchisoare si toata lumea linistita.

    shame on you americans!
    Простите нас дорогие россияне!

    Reply
  27. Ghita Bizonu'

    Doamna

    artiocolul dvoastra este cel mai bin (informat si lucid) pe care l-am citit in ultima luna.

    Dar eu, care ma stradui sa fiu o “scârbă” find intr-un anume sens si o “canalie” (unu care gandeste altfel!) imi permit sa am unele aduagiri, ba sio corectii …

    Prima … Primul Raboi Mondial a aviut ca pretext asasinarea Kronprinzului Franz Ferdinand insa era pus la cale de decenii.
    Era “necesar”. Franta dorea REVANSA si Alsacia-Lorena…. Asutria se bagase in joc cand a obtinut Bosnia si a agravat situatia proclamand anexarea …. Germania dorea extindere .. ;piata dar impratirea Africii avusese loc si tarde venientibus ossa (Tanganika, Camerun, Africa germană de sud-vest si cateva insulite) …. Rsuia dorea halci din Imul Bolnav (Turcia) care nu se hotara sa moara .. IAr Anglia.. Anglia mai dorea (si la Fachoda francezii au renuntat!) si se temea ca germania va ajunge prima dpv economic !
    Toti se prwgteau de razboi! Il doreau!

    A da.. pe la 1900 un vas de razboi german face o vizita intr-un port englezesc. Seara , marinari germani si britanici beau cot la cot si taosteaza .. pentru razboiul care va veni !( Barbara Tuchman , Trufasa Citadela).

    Asa ca Sarajevo nu a fots decat un pretext …. unul “suficent de decent si civilizat” (razbloiele Balcanice erau niste cestiuni prea …pitoreesc balcanice! ).

    Reply
    • Laur22

      @Bizonul
      exact ceea ce este acu Ucraina, un pretext pentru marele joc dintre West Si Restul Lumii (China + Rusia + cine li s-o mai alatura pe moment BRICS-ul e acolo ascuns in tacere impeuna cu Pakistanul lui Khan care s-a cam saturat de atata “ajutor” american si britanic.

      Si acum totzi se pregateau de razboi si totzi si-l doreau si de aceea NATO pregatea inarma si aducea la standardeke de interoperabilitate NATO armata Ucraineana ceea ce n-a facut la acelasi ordine de marime al capacitatzii operatzionale de exemplu cu armata Romaniei ca sa itzi expli cam cat de NATO suntem noi romanii.

      Intrebarea se pune daca dupa ce rusii vor fi ocupat/ eliberat in Ucraina tot ce isi doresc sa ocupe/elibereze mai pe urma cum va arata noua lume West vs Rest ?

      Cu un VIETNAM la fronntierele Romaniei ?
      Cum va functiona noua economie a europei de-carbonatate ?
      Vorba chinezilor (presedintele Chinei la teleconferinta cu Ursula & Michel ) “China has maintained it’s consitency an continuity of it’s EU policy and we hope that EU can form his own perception of China, adopt an independent China policy and work with China for the steady and sustained development of China – EU relationship ”

      Sau mai pe romaneste am sperat ca EU sa fie si altceva decat un pion de sacrificiu al Americii un berbece al acestei in confruntarea globala cu China .

      Ghinon de nesansa nu le potzi cere viziune unor somnambuli pe pilot automat expetzi doar in mana grebla se facu. Ce vedem acuma cu Ucraina & restul e tipic pentru biroctatziile nefunctzionale : probelemele mnu s erezolva ci se excladeaza la nivelul urmator si tot asa , tot asa pana crapoa sandramaua.

      America isi dorea razboi economic de anihilare impotriva Rusiei ca un foc de avertisment adresat Chinei.
      America il are .
      Dar din nefericire pentru ea e doar partzial doar Westul “progresist” ii este alaturi .
      Restul lumii i transmite un discret a se slabi iar partea “iliberala” a Westului mai la vedere prin Ungaria si mai prin opozitzie in restul Westului ii transmite Westului “progresist” de la TV ori de de facebook aceiasi mesaj : a se scuti.

      sa vezi ce a se scuti i se va mai tramsite Ursulei si lui Olaf & Macron cand nemtzii si francezi vor trebi sa suporte 2-3 luni la rand actualel cresteri de pretzuri deorece “russia man bad”.
      Ce a patzit in sondaje pena acuma Biden e parfum fatza de ce urmeaza in Europa.
      De unde si isteria media cu razboiul mascrele etc, samd , clasica perdea de fum care se vrea trasa peste costurile re -aranjarii lumii.
      Si dac mortzii sunt adevratatzi si daca nu vor produce perdea de fum scontata (si cand untul s-a dublat la raft in Germania iar gazul a crescut de 5 ori nu cred ca isteria TV poate mentzine la putere actual gasca de somnambuli) numarul lor va creste deorece estabismentul nu poate decat sa double down.

      Intrucat obiectivul sunt scanctziunile economice ucraineini vor muri atat de mult cat este necesar ca sa le justifice.
      Siiiiiii cu parere de rau din ce am vazut la TV la raft in Germania ori la pompa in USA pare-se ca inca nu e suficient.

      Mai e nevoie de multzi mai multzi ucrainieni in masina de tocat carne si e nevoie ca acesta masina sa fie filmata de aprope si in HD, ca deh “if it bleads ist leads”

      Reply
      • Ghita Bizonu'

        Scuze ptr intarziere: am sperat ca EU sa fie si altceva decat un pion de sacrificiu acu peste 20 de ani cand se facu UE (ca pana atunci era CEE) … s-au facut nsite declaratii sa se step[ezeasca dintii de pe Potomac : ca UE ar fi urmat sa devina prima economie a lumii “luand fata” SUA si ca preconizata moneda europeana – pe atunci ECU ar fi urmat ca in max 20 de ani sa inlocuiasca $ …. Se bazau ca UE era p poata de 400 milioane cu venituri mari si deci cea mai solvabila poata din lume. E .. e ca inca nu se inclazise “inclazirismul” si nu se “inversise” [olitica energetica …
        Insa acum cca 15-20 de ani un studiu RAND “dadea” UE ei o “speranta de viata” de cca 15 ani. Si cand RAND pfevizioneaza … face ea niste planuri !!!!

        IAr razboiul asta imi aminteste de biliard .. (nu am jucat dar am vazut!) – cand lovesti o bila care da in margine ca apoi .. ca apaoi sa intre in cosulete alte 4 !
        Asa si acu’
        – brusc nu mai vor gaze din Rusia (da de ce Ucraina nu inchide robinetu’? Si de ce Robinette mi zice asta li Zerlenzki ? )
        – imediat se deschide piata ptr GNL .. adica shale gas (cam scump …)
        – Ucraina incapacitata … inseamna sa blochezi o parte a Noului Drum al Matasii ….
        E si azi apaorpe intreaga UE sta ferm incilonata in spatele unchiului Robinette …

        Adica Money! Bucks!! Moloz!!!

        Cat despre cate parale pun pe noi ca membri ai NATO … am niste mirari de ani de zile …. de exemplu cum de “nu au ruot picioarele” alora care au refuzat sa BELLeasca Romania cu 96 de AH 1 si o capcitate locala de productie a zieslor AH1 si aletel asemenea. Ca eu sunt mai atent la cestia cu dotarea ptr “aparare”- poate si din cazua ca nu imi fac mari iluzii ince priveste specia din care fac parte (a umana! Eu find evolutionist!)

        Reply
        • Laur22

          @Ghitza
          “cate parale pun pe noi ca membri ai NATO …”
          poate exact atat cat am demonstrat noi in ultimii ani ca Ciuca – meritam.
          da si noua ne place.

          Ca uite o alta tzara si ea NATO pe numele ei Turcia a reusit sa faca pentru propria sa aparare mai mult decat am facut noi. De ce nu se vorbeste despre eficientza dronelor romanesti cum se vorbeste despre cea a celor produse de indusria aeronautica turca in ciuda blocajului la care au fost supusi de USA ?
          De ce nu se vorbeste de MLI -ul romanesc ori de tancul romanesc ori de ori de ori de cum se vorbeste despre cele turcesti ?
          Sa aibe numai NATO o contributzie aici , ori aici se fie mai ales meritul nostru ?
          Cine a ucis proectul SAUR ?
          Cine la lasat LAROM la nivelul de calibrul 122 si nu l-a dus MLRAP ?
          Cine a ucis IAR 99 / IAR 91 ?
          Cine a ucis elicopterul romanesc ?
          Cine a ucis tancul romanesc ?

          Intrebarea fundamentala este de ce noi n-am mai vrut sa fim ?
          De ce noi n-am mai vrut sa platim pretzul necesar de a fi ceva si altceva decat slugi Ciuca gen ?

          Nu zic ca e usor da uite ca turcii au putut .
          Au putut ceva si cehii au putut si polonezii pana si ungurii au putut ceva nu la nivelul Turciei da masurabil au putut. Noi ?????

          “cate parale pun pe noi ca membri ai NATO … “????
          poate exact atat cat am demonstrat noi in ultimii ani ca Ciuca – meritam.

          Reply
          • Civis al Dreaq

            De pe margine imi permit sa comentez ca dezvoltarea industriala incepe cu invatamantul si cu finantarea. Partea tehnica a invatamantului depinde capacitatea de a produce licente pe plan local, aia umanista influenteaza atasamentul oamenilor pentru valorile sociale iar finantarea afecteaza nu doar capacitatea de a obtine credite de dezvoltare a industriei ci si capacitatea comunitatilor locale si a statului de a oferi servicii publice le un nivel suficient cat sa aiba cine sa dea cu bormasina prin fabrici.
            Institutiile cu cat mai vechi cu atat sunt mai predispuse sa concentreze defectele societatii. Armata e un reper de incompetenta legitimata academic, nu exista nici un control al achizitiilor indiferent ca e vorba de rachete sau de panselute ca sunt protejate de secretul militar – ca si crimele de la Bucea din Ucraina de altfel. Bugetele pe care armata le aloca pentru cercetare-dezvoltare sunt ele singure rizibile, nu mai vorbesc de rezultate …
            Dezvoltarea nu se poate face doar cu cativa sinucigasi pasionati, imuni la marlania alora care volteaza cu promovarea imposturii academice si cu finantarea unei intregi populatii de betivi si de profitori in detrimentul dezvoltarii, ceea ce se reflecta in mod firesc in costurile de finantare pentru orice fel de imprumut bancar.

          • Civis al Dreaq

            … apropo de educatie umanista si de atasament fata de valorile sociale: imaginati-va un sef de stat major roman cantand la pian sau sustinand arta unora la inceput de cariera. Doar ca idee de minima garantie morala

          • Lion Liow

            Pe IAR 93 l-au ucis cu siguranta OLTENII lui Mihai vitezuL, via, Ceaush escu care l-a ucis pe IAR-95 din fashe!
            …IAR 330 e mai tare ca Superpuma, desi e fabricat chipurile sub Licenta.

          • Ghita Bizonu'

            Gm .. nu ne-am intalnit pe rumaniamilitary ?

            OH, Sehr Fut, all Reight .. da astia am fots noi.
            Insa nu cumva au fots “ajutati” impotentii “astia” sa devina Puteri in statu (degeaba) Roman ?

            Imi cer scuze dnei AMP si .. celorlati partiocipanti la acest blog … o sa intru in detalii mai “sodide” – eu fiind zis “militarist” de peste 40 de ani si acuzat ca as fi Mos Teaca pe rumaniamilitary .

            Insa preferatii miticului Vest Au preferat pe aia care au refuzat contracti cu Bell.. care au refuzat sa continue modernizarea tancurilor romanesti in colaborare cu Krauss-Maffei (producatorul lui Leop[ard 1 si 2!)

            A da… Si in timpul asta turcii .. au inceput sa isi dezvolte propriul elicopter de atac bazat pe 129 Mangusta …
            Si8m cien a ucis ?
            “Interesele” …. nu doar ale coruptilor nostri …
            Caci cum sa zic /// “nu ar fi dat bine” ca Romania sa isi fi consevat si dezvoltata capacitatea industriala .. adica sa isi diversifice elicopterele .. (96 de elicptere de atac erau prsupuse a distruige cca 750 tancuri inamice …Minim!) … sa produca un tansportoir amfibiu propriu … samd. Ca uenle s-ar fi scurs si in late domenii – motorul diesel de pe transportaor ar fi putiut fi folosit si la altceva … crestera nievelui tehnologic al industriei romanesti ar fi insemmat CONCURENTA …..

            Ma scuzati , stiu f bine ca in 1988 noi eram muzeul tehnicii .. avnd tehnologii depasite. Insa era posubiloa modernizarea si apstrarea capacitailor. Asta ar fi insemnat pastrarea oamenilor calificati .. Bun .. bun unii ieseau la pensie insa calificam pe altii ! Altii care acum culeg .. sparaghel.
            Ma iertai dar eu am ieist la poensie dintr-un domeniu modern, sensibil si deja din 1980 ramas in urma dpv tehnologic. Adica calculatoare … Ca tanar (ba chiar mucos) am avut onoarea de a il cunoaste pe “tatal nostru” domnul Victor Toma , pe domnnul Armand Segal , ca durectorul care mi-a semnat angajarea sa fie generalul maior doctor inginer Dinu Buznea (primul care a predat ,materia ciudata numita “calculatoare” in RPR!) sa il cunosc pe domnul Vasile Baltag .. lista este lunga . Daca azi ne laudam ca avem infirmasticieni este si pentri ca decenii s-a facut un efort imens … Hardware ul nu a dat satisfactie .. insa am obtinut specialisti in ce se numeste azi IT . Un efort de vreo 30 de ani si mai bine .
            Care azi se mandreste ca azi ar fi IT ist … est6e mai ales datorita acestu efort . SI ca domrniul a reusit sa foe mai piutyin “expus” .
            Alte domenii … nu ca s-au dorit capacitail;e ci s-a perdut cel mai valors capital :oamenii !!!

            Si termin cu un vechi (40 ? 50 de ani?!) banc .. politic .
            – Tovarasi ! Omul este cel mai valoros capital!!!
            – Asa o fi dar noi sumtem impotriva capitalului!!!

            laur ptr restui nu ccesta este locul ptr o discutie …

  28. Munteanu

    Am fost de acord cu unificarea oferita de Gorbaciov Germaniei cu toate ca inca de atunci Thatcher shi Miterand au avut serioase rezerve. Acum imi dau seama ca am greshit shi eu shi Gorbaciov. Unificarea este drept e legitima dar cum o foloseshti ? Ce faci cu ea ? Macelul din Iugoslavia ? Macelul din U-Kraina ? Cate alte maceluri trebue sa suporte lumea pentru a satisface dorintza legitima a Germanilor de a trai unitzi intr-o tzara mare care este capabila shi chiar terorizeaza lumea intreaga ? Cand va spune in sfarshit cineva: Destul ! Germanii sunt totzi nazishti shi a fost pace doar cand Germanii nu au putut sa terorizeze lumea caci tot timpul au dorit sa faca asta.

    Reply
    • miki

      se pare ca ai fierbinteli mari la cap…Germania mai are de recuperat teritorii: de exemplu Konigsberg, adica ceea ce voi betivorusii, nimiti kaliningrad…

      Reply
  29. Mihai

    Europa se va adapta in scurt timp fara gazul rusesc. Poate va fi o recesiune dar nu va avea probleme majore. Economia Rusiei va fi lovita mult mai rau. Companiile americane ii ajuta pe rusi la extractia petrolului si fara ele rusii vor extrage mai putin petrol. Rusia este cu mult in urma din punct de vedere tehnologic. Ei s-au concentrat pe inarmare iar standardul de viata e foarte scazut. Acest razboi a dovedit ca Rusia nu este o supraputere ci mai mult un tigru de hirtie.

    Reply
    • Laur22

      sofismele geopoliticii.

      @Mihai
      Daca ai detalii as fi curios sa stiu oe ce te bazezi in profetziile tale
      “Europa se va adapta in scurt timp fara gazul rusesc.” -> cum ?
      – cum inlocuiesti centralele termice de apartament cu gaze si desigur in cat timp ? (un plan realist de a trece de la gaz natural la LNG ori pacura/ rumegus ar implica o tranziztie esalonata pe 2-3 ani
      – un plan realist de a adopta la nivel german modelul francez de nuclear (dincolo de o criza guvernamemtala cu verzii ) ar necesita intre 5-10 ani ca deh centralele nucleara se construiesc greu si nu le potzi face pe toate odata
      – un plan realist de inlocuire a CH4 ului din chimia de sinteza nu exista (chimia de sinteza insemna mase plastice si ingrasaminte) cu consecintzle de falimetare economica care decurg de aici .
      – un plan realist de construire de capacitatzi portuare si condcte noi de transport gaz de la port la depozite natzionalizate de la Gazprom ar necesita undeva la 1-2 ani si s-ar baza pe existentza unei noi surse de gaze naturale disponibile macar sa acopere 50% din actualaul consum european al quatarului e ca acest gaza nu e disponibil capacitatzile curenet d eproductzie sunt acoperite de contract de desfacere ferme si orica nou contract de gaz inseamna in mod obligatoriu deschidere de noi capacitatzi de productzie cu acelasi orizont de timp ca si problema portuara a Germaniei (1-2 ani) .
      Deci cum ? Si in cat timp ?

      Cum arata ajutorul de extractzie livrat de americani contra cost ?
      sape de foraj proprietare ? (fabricate in china desigur -> absolut de neinlocuit nu asa ?????)
      lichide de foraj proprietar ? (care nu pot fi nu asa copiate deoarece ? copyright strike ????? )
      tehnologie propritare de idedtificare mai rapida a campurilor active , cu petrol din date seismice -> rata mai redusa de succes a sondelor forate posibila de compensat in cazul unui pretz mai mare al petrolului .
      Una peste alta cooppererea cu americanii e posibi sa scada costul de produtzie al petrolului si gazului in Rusia da daca pretzul mondial creste asta brusc nu mai e o problema .
      In concluze posibil costuri ceva ami ridicate de extragere a petrolului daaa atunci cand pretzul creste astat nu mai e o problema

      Un a peste alta da standardul de viatza din Rusia e sub cel din Norvegia ori USA, daaaaa conform CIA Factbook este peste cel din Romania. Minte CIA factbook mint si eu ce sa fac – mint ca si CIA.

      Altminteri ceea ce critic ai enuntzat si tu ca adevrat “va fi o recesiune” intrebarea mea e ce vrei sa zici cu a ta :
      “Europa nu va avea probleme majore” ?

      Si ca sa pun asta in context : problemele de azi, aici, acu din Germania asa cum le descriu Lidl si Aldi la raft cum le consideri ? https://www.news.com.au/finance/business/retail/aldi-headquarters-announces-2050-per-cent-price-hikes/news-story/59ccc5b606a6dfcf89761bcbd2b5d44c

      Cand consumatorul german gaseste azi aici acum o crestere de prez la raft intre 20-50% pentru ca Blinken Anelena & co a vrut sa se joace de-a “poke the bear” de-a “Economia Rusiei va fi lovita mult mai rau” si raul s-a revarsat si peste Germania care e durata de viatza pe care tu o dai artizanilor acestui rau ?

      Europa nu va avea probleme ? hahahahaha !!!! Europa DEJA ARE PROBLEME si gazul inca nu s-a oprit.

      @Emil :
      nu ar fi fost mai bine ca Finalanda sa capituleze si ar fi cedat mai putine teritorii ( ca URSS propunea la vremea respectiva teritorial swap si nu land grab ) inainte de Winter War ?
      Sigur ca Finlanda a fost eroica si viteaza si in urma eroismului si vitejiei ei a ajuns tot acolo unde ar fi ajuns si daca era “fricoasa” asa cum a fost Romania .
      Singura diferentza au resimtzit-o cei 20-30 de mii de finlandezi mortzi si cei 200-500 mii de rusi mortzi in numele …. vitejiei .
      Hmmmm. Asa arata la concret The Tragedy of Great Power Politics.

      De ce trebuie sa re-invatzam asta cu fiecare prost incult cocotzat pe scunul puterii care se bate cu caramida in piept ?

      Emile ca sa intzlegei ce vrea sa zica AMP ia argumentul lui Mersheimer din The False Promise of Liberal Hegemony. Si acolo el nu se referea neaparat la rusi .
      Pozitzia ta e o pozitzia clasic liberala e pozitzia lui lumea trebuie sa faca cum zicem noi deoarece noi avem dreptate deorece noi suntem “the shining beacon on the hill” si intrucat noi suntem baietzii buni lumea ar face mai bine sa ni se supuna . Asta e pozitzia de Liberal Hegemony de “regime changing & world liberal convergenge” al lui Fukuyama printre altele.

      Pozitzia lui Mersheimer e pozitzie realista ma rog zice el neo-realista, e o pozitzie dincolo de ”bine” si “rau” de “baietzi buni” si “baietzi rai”. E o pozitzie care afirma ca binele exista doar in capul nostru in lumea at large in relatziile dintre state exista doar putere.

      Iar lumea e prea mare ca America & co sa isi poata exrecita discretzionar si zdrobitor puterea asupra intregii sale suprafetze. Iar acolo unde puterea americana nu poate sa zdrobesca opozitzia se ajunge la ceea ce el numeste Strategic Competition .

      Adica ceea ce s-a intamplat ieri in Vietnam si azi in Ucraina .

      Singura intrebare care se pune e cum sa administram acesta “statregic competition” astfel incat sa moara si sa sufere cat mai putzini oameni

      Si pentru asta se face apel la ceea ce tu atat de mult disretzuiesti “sofisme cu pretenții de geopolitică. No offence”.

      Pentru obiectivul asta minor, de a face sa moara mai putzini oameni ca urmare a “strategic competition” cauzata de ineficentza cheltuielilor de inarmare a USA ineficientza care face imposibila global hegemony.

      Caci USA desi reprezinta singura aprox 50 din cheltiuielile mondiale cu inarmarea si impreuna cu aliatzii sai reprezinta 90% din cheltuielile mondiale nu are capacitatea militara de a ocupa , pacifica , “demiltariza si denazifica” intreaga lume.

      Iar asta este o stare de fapt o limita pe care Afgansitanul si Irakul au demosntrat-o cu vraf si indesat.

      America nu poate, America nu vrea sa poata sa aibe trupe de pacificare si de mentzinere a pacii in toate tzarile acesti lumi , America nu vrea sa poata sa fie prezenta mult peste actuala sa prezentza in cele 300 de baza militare dinafara tzarii .
      Si ca atara America nu mai poate sa aibe o mentalitate de Hegemon Planetar de arbitru al binelui si raului planetar ci una de Competitor Strategic planetar si aici intervin sofismele geopoliticii incercand sa ne ajute sa ucidem din prostie mai putzini oameni in Vietnam in Ukraina si in ce-o mai urma , ca de urmat sigur va mai urma.

      Ca prostia fudula si arogntza agresiva sigur nu se termina aici.

      Reply
      • Dumitru

        Romania si Finlanda or fi pierdut amandoua teritoriu dupa WWII. Insa romanii si-au pierdut si independenta, in timp ce finlandezii nu. Romania si-a pierdut elitele politice si economice, libertatea de a se guverna singura, uraniul, o buna parte din petrol, etc. Finlanda a dus-o comparativ mai bine, pentru ca a ales sa lupte cu agresorul, iar agresorul stie ca poate ocupa Finlanda, insa il va costa mai mult decat e dispus sa plateasca. E singurul lucru pe care il poti face impotriva unui bully – fight back – chiar daca iti furi un pumn…

        Reply
  30. L.

    Da, e grozav de interesant sa citești o analiza bazata pe tot felul de informații istorice, politice, economice și asa mai departe, capabila sa explice in mod științific și irefutabil orice eveniment. Dar eu tocmai am văzut nu morții de la televiziuni, pe care unii ii pot pune sub semnul întrebării, ci cohorte de refugiați din gara Budapesta, bătrâne cu câte o valiza și femei cu câte trei copii agățați de fuste, oameni dezorientați care nu știu încotro au plecat și pentru cata vreme, și totuși demni ( singurii cerșetori erau tot romii noștri, dandu-se drept ucraineni), oameni ca tine și ca mine, pe care doar limba ne diferenția, și m-am imaginat în locul lor și nici o explicație din lume nu poate șterge tristețea acestei recunoașteri.

    Reply
  31. ??????

    & Dacă observarăți și câți ,,pârliți” așteaptă după Emilia Șercan să le facă dreptate, cu plagiatele, despre care au verificat, le-au evaluat și notat, ca intelectuali și profesori, ? Unii dintre ei își prezentau ideile și pe la SOV la televiziune, Liiceanu, Pleșu, Cioroianu, etc, ?

    Reply
  32. Emil

    Ați luat două idei de bază, prima dintre ele fiind “Occidentul e de vină, pentru că i-a împins cu spatele la zid pe marii civilizatori ruși” iar cea de-a doua, aceea cum că “Zelenski e de vină pentru toate aceste distrugeri și toți acești morți, pentru că refuză să capituleze” și le-ați îmbrăcat în tot felul de sofisme cu pretenții de geopolitică. No offence.

    Reply
  33. Dumitru

    Amuzant razboiul asta, care pare sa faca jocurile americanilor si chinezilor, luand “spotlight”-ul de pe China. Rusia si Europa vor pierde insa enorm (si Ucraina, bineinteles, dar tarile mai mici n-au contat niciodata).

    Reply
  34. Munteanu

    Aflu ca recent Americanii planuiesc assasinarea fiicelor shi nepotzilor lui Putin shi totushi unii sunt pe aici atat de naivi incat cred ca crimele se vor opri dupa assasinarea lui Putin shi Americanii nu vor continua sa assasineze totzi Rushii. Noroc cu Chinezii care stiu bine ca urmeaza shi ei la rand.

    Reply
  35. Maxine

    Oai di mini, duamna Pippidi, da ce nenorociţi ucrainienii ăştia, să-şi permită să creadă că au o ţară când, de fapt, aveau o provincie rusească. Şi mai au şi tupeul să lupte pentru ea în loc să cadă la pace, să putem şi noi să ne întoarcem liniştiţi la afacerile noastre.
    Nu e frumos, măi Zelenski, să superi atâta lume şi să creşti preţu’ la gaze.

    Reply
  36. Ghita Bizonu'

    Hai sa avem curajul onestitatii – cestii precum “democratie vs autoritarism” sau “Vestul care modernizează Restul” sau lupta intre “principii” de genul liberalism vs iliberalism, “comunism”, “drpeturie omului” sunt doar fruznele de vita sub care ipocrizia ascunde fpatulca este vorba de Money! Bucks!! Moloz!!! .
    Si ipoziria asta este veche …. si nu doar europeana. Asa de amuzament … Mahomed a “predicat” fortarea convertirii cu sabia .. dar a paganilor idolatri.. recomandand ca “poparel;e cartii” (crstini si evrei si ei monoteisti) sa fie lasate la urma ca pia se vor lumina singure.. Insa rrmasii sai omediati au ignorat inocatia si au inceput cu egiptenii, sirienii adica cu crestini. De ce ? Egiptul si Siria erau f bighate in vremea aceea .. F f bogate pe cand idolatrii din Africa …. nu!

    E .. si acu la ziua de azi ..
    Din pacate traim vremuri interesante ..

    In ultimii 30 de ani s-au petrecut fenomene care amintesc de unel;e care au avut loc acum cateva sute de ani..
    Acum 500 de ani portughezii au pus bazele unui comert pe mare cu “Indiile de Est” . Marel comert cu India – piper si alte condimente s-a facut pe amre .. in dauna comertului “traditional” pe uscat. Urmarea ? Venetia, dar si Turcia au inceput sa decada …. trec in plan secund.
    Acum cca 250 de ani in Aglia incepe “Revolutia Industriala” care revolutie duce la hegemonia europeana de la anul 1900..

    Ei bine de vreo 35 de ani comertrul dintre tarile din V Pacificului a egalat valroit comertul transtalantic! Adica “axa banilor” a trecut (din nou) in Orient!
    Si “mai bine” politica de “delocalizare” a dus la ridicarea Chinei la rangul de “uzina a lumii” (in sec XVIII era “atelierul” ) . Si China a avut un proiect maret .. sa redeina ce a fots in sec XVII !!! Cea mia mare putere economica… Insa de data aceasta sa devina su prima putere tehnilogica si stiintifica. Deja Chuba este pe primul loc in materie de 5G (o idee pe care Asimov sau Clarke ar fi considerat-o un pic prea fantezista in anii 50 …) , in domeniul geneticii (daca iei in serios alegatiile ca virusu Covid 19 ar fi fost “facut” in laboratoarele chinezesti) si mai au inca vreo 2 in care deja sunt pe locul I .

    Ce voi a spune?
    Ca inevitabil astfle de sitiatii devin tensionate . Absolut deloc intamplatir cele 2 macelri mondiale au avut loc in epoci in care Germania era pe cale sa devina prima putere economica a lumii .. Acesta a fots motivul ptr care Marea britanie a accepat Antanta Cordială …

    Ijnsa acum, jocul se complica ….

    Rusia relegata la rang de putere regionala (ramasa cu bazdaci imperiali) ramane importanta prin capcitatea ei de “overkill” (nuclear. Adica ea singura are capacityaea de a face nelocibile 1,6 planete gen Terra {Sua e mite; mai tare ..de 2 iri necesarul!]) .
    Insa economia ei ….. economia ei o declaseaza si o condamna la un rol periferic (sens Braudel).. titul agravat si de populatai redusa 145 milioane la o suprafata enorma .. cu o densitate de 8,4 pe km patrat… cam slab. Sa u mai zic ca in Siberia densitatea populatiei este sub 3 ….
    Si Rusia are niste resurse da’ RESURSE! Care inseamna Money! Bucks!! Moloz!!!
    Cine poate accesa “privilegiat” aceste resurse …… devine Prima Putere Mondiala ….

    De aici si ezitarea “Europei” .. O “casa comuna de la Atlantic la Vladivistoc” cum predica MS Gorby ar afce din “Europa” ce a mai fost pe la 1870-1900. Dar o uniune cu e cam prob;ematica .. p-e scurty madam Rossia e o VIDMĂ !

    China ? Dragonului Celest ii convine daca “ursul” iese jumulit! Duoa parerera mea, strict oersinala, problema este doar daca Rsuia va pierde controlul “de facto” doar la est e Baical .. si cat de mare va fi arenda pe care China va binevoi sa o plateasca … Acum vreo 10 ani am dat peste nite informatii ca unele zone din Siberia sunt economic .. chinezesti ..
    Deci… ce ar insemna Siberia , adica resursele siberiene , folosite e catre China ? O China industrializata , tehnologizata samd ….
    Fiinda ce vedem azi la Chian .. este doar momentul prezent. Insa China a pregait si pregateste enorm de multi studenti.. chiar in facultati americane. Si nu in domenii precum studii de gen si limba klingoniana ci in inginerie, genetica si alte asemenea (citeam ca bursierii chinezi din SUA sunt , intr-un fel, printre “cei mai bigati” stidenti. Nu , nu au banu prea multi .. dar nu trebuie sa isi ia o slija, trebuie dpoar sa invete. BINE. Si ca daca au nevoie ptr a invata de o carte – scumpa foc – sau un npu calculatir sau un nou program .. ei bine ei isi permit!!! ) Deja unii americani s-0au cam saturat ca citeasca liste;e cu cei mai bini stidenti ai univweristailor din SUA … pe mpto0v ca incep ciu liste de chinezi!!!!
    Si acesti tineri excelent pregatiti …. ?!
    Din aceasta cauza China “se face ca ploua”. Astepata …

    Ar mai India. Daca s-ar putea sa se lipeasca de niste firimituri soiberoiene … ar fi numai bine ptr ea!

    A da. SUA . Momentan isi pastreaza suprematia. Castiga piata gazelor din Europa, .. vinde mai multe arme samd .

    Deci avem o situatie inedita .
    Invinsul va stabili cine a castigat!!!!

    Caci , Rusia va pierde indiferent de evolutia militara de pe teren …. Ma repet – stratedia de bombarare a oraselor nu aduce mari castiguri militare ci doar reputatia de “baby killer” . Si titusi o reputatie bina ajuta. La propaganda,

    Ucraina ?! Credeti ca in cercurile “de sus” care decid Ucraina sau Romania prezinta importanta ?! ma indoiesc ca le-ar pasa si de Belgia sau de Portugalia

    Reply
    • Ghita Bizonu'

      UItaseam ..
      Chinezii au o vorba “Sa ne feresca zeii sa traim vremuri interesante

      Nu ne-au ferit!

      Reply
  37. grig 51

    EXCELENT comentariu ,excelenta analiza d-nei Pipidi .
    Citesc cu mare placere si comentariile si asta demonstreaza ca mai avem oameni inteligenti in tara asta unde nu mai gasesti nimic in presa din RO decat propaganda de cea mai joasa speta,gen CNN.

    Reply
  38. Dumitru

    Ok, cred ca stiu ce ma deranjeaza la razboiul asta. E perfect OK pentru mine sa fiu solidar cu ucrainenii atunci cand sunt atacati fara motiv (e.g. anexarea Crimeei). Insa nu ma simt OK sa fiu solidar cu ei cand razboiul a fost planificat (prin cererea intrarii in NATO). OK sa primim refugiati. Nu OK sa declansez pe termen scurt un razboi economic al carei prima victima va fi Europa (ca in 2014). OK sa se construiasca o adevarata armata europeana sub o autoritate democratica europeana (deocamdata inexistenta). OK sa fac mai mult nuclear, nu ca idiotii de nemti. Si OK pentru a introduce reguli care sa asigure o independenta a sectoarelor economice critice (e.g. fosti cancelari germani n-ar trebui sa fie angajati de Gazprom…

    Reply
  39. Eduard

    Cel mai mult au de suferit tari care, din cauza situatiei lor obiective, geografice, sant la confluenta marilor imperii.Nu se poate contesta ca placile tectonice ale marilor puteri se misca mai repede acum, presiunile care s-au acumulat in timp sant pe punctul de a se manifesta violent.

    Si noi ce am facut tot timpul asta? Multi oameni cu carte ne-au tot spus, de ani de zile, ca trebuie sa ne pregatim pentru ce e mai rau. Noi , Romania, ce am facut? Am stat pe langa altii mai tari cu caciula in mana SI NE-AM BATUT JOC DE NOI.
    Cum sa interpretam altfel nenumaratele esecuri rusinoase cu privire la absorbtia fondurilor europene? Esecurile cu privire la dotarea armatei? Cu privire la securitatea energetica a tarii? Etc…

    A , politicienii nostri se uitau mai curand la procentajul din contracte care ajunge in buzunarele cui trebuie? Pai cine a acceptat sa fie manipulat, sa-i voteze, sa manifesteze pentru probleme conjuncturale si sa uite de ceea ce e fundamental?
    Somnambulismul a fost dorit, incurajat, impus la noi. E o varianta a linistii iliesciene. Voi stati linistiti, noi furam in pace. La naiba cu tara, cui nu-i convine, sa o stearga peste hotare, ca pe vremea lui Ceasca.
    Cum multi dintre geostrategii nostri au primit aceeasi educatie ca si infractoarea Udrea, nu ne putem astepta la mare lucru.

    Reply
  40. Munteanu

    Unii fac pe aici pregatiri clare pentru razboiul termo-nuclear. DA Kaliningrad a fost un orash German ca shi imprejurimile inclusiv Gdansk, Szczecin, Marienburg, etc. dar e imposibil acum ca acea zona sa re-devina Germana fara un razboi termo-nuclear. Se opune nu doar Rusia dar shi Polonia, Lituania, Belarus, etc. Legatura pe atunci inexistenta intre Kaliningrad shi restul Germaniei a declanshat WW2 shi desigur bataia pentru Kaliningrad intre Germania shi Polonia va declansha shi WW3 asha ca singura solutzie pentru pastrarea pacii este cea care exista acum cu Kaliningradul Rusesc.

    Reply
  41. CristianR

    Doamna AMP,
    1. Somnabuli sunt din 2014, Crimea, acum a venit trezirea ca a inceput razboiul. Diagnosticul este corect doar ca un pic defazat.
    2. Ajungem la WW III hibrid daca China pune umarul cu Rusia. ( Intr-un comentariu la alt articol am zis ca asta nu se va intampla daca EU face pasi catre un proces intern de integrare. vom vedea)
    3. Ii cedam lui Putin cat ? ca vroia sa revenim la situatia din ’97 parca, cand Romania nu era in NATO. Poate o fi bine asa ca sa nu se certe Europa cu Rusia, zic si eu.
    4. E un baiat prin Belarus care deturneaza avioane de linie ca sa rapeasca civili si aduce emigranti sa zgandare granita EU …. daca Europa nu poate sa isi pacifice granita ! atunci sa stingem lumina in EU ca nu mai are rost aceasta constructie.
    5. EU poate si fara energie din Rusia, doar ca e mai scump. Genocidul facut de bravul soldat rus poate face acest procesul mai usor de acomodat. Oricum pana nu aud din Germania ca amana inchiderea celor 3 centrale Nucleare si le redeschid temporar pe cele 3 inchide anul trecut, pe ei nu ii cred cu nimic.
    6. Demografia, demografia si demografia. Fara sa aduca sange proaspat in instalatia imperiului, macar vreo 10 mil de ucranieni, Rusia este pe topogan in 10 ani. Au generatii de tinerii din ce in ce mai reduse, plus ca sunt multe popoare minoritare acolo, asa cum vedem acum prin armata rosie.

    Sa ne auzim cu bine

    Reply
  42. Munteanu

    Cristian in principal Blestematzii Anglo-Saxoni din SUA shi sluga lor U-Kraina trebuiau sa cedeze Crimeea, atat shi nimic mai mult. Eu nu cred ca asta era un pretz prea mare pentru a evita razboiul termo-nuclear. Este adevarat conform tratatului de la Minsk trebuia acordata shi autonomia Donbasului shi posibil shi a altor regiuni unele dintre ele locuite de Romani exact la fel cum sunt autonome deja regiuni din Rusia shi landuri din Germania, Spania, SUA, etc. Nici asta nu era prea mult daca nu se dorea un guvern nazist la Kiev similar cu cele tot naziste din Bolivia ( Klaus Barbie ) Chile ( Pinochet ) Argentina (Videla ), etc. care sa duca un “razboi murdar” impotriva Romanilor, Rushilor, Maghiarilor, Evreilor, etc. din U-Kraina pana cand ei “dispar pentru totdeuna” cum s-a intamplat deja in America de Sud. Dezarmarea U-Krainei era shi ea o cerere legitima care este respectata de Finlanda shi Romania shi ar fi putut produce doar creshterea nivelului de trai din U-Kraina. De denazificarea U-Krainei se putea eventual ocupa Mosadul shi daca ei ar fi fost multzumitzi asha erau shi Rushii.

    Reply
    • DES

      WOW!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nu mai bea din sticlele de pe rafturile de la Hornbach!!!
      (Indiferent ce-ar fi făcut blestematzii, pravoslavnicul Putin tot avea de gând să pornească război. Pentru că atunci când ți se urcă la cap natura mesianică a misiunii tale de țar restaurator, ce-ți mai rămâne de făcut decât să-i tai pe blestematzi și, folosind naziștii din Cecenia și naziștii din Armat Roșie, să denazifici Ucraina? Cred că înțelegi, pari o ființă profundă …)

      Reply
  43. Civis al Dreaq

    @Munteanu. Pana acum 60 de ani majoritatea astora cu idei putine si fixe erau marginalizati pentru propria incapacitate de adaptare. Dupa aia au aparut bombele atomice si posibilitatea marginalizarii prostilor si sociopatilor s-a dus dreaq. Singurul mod in care lumea sa mai poate primeni de rebuturi gen “cultura rusa imperiala”, clienti “rtv”, partide extremiste si tot soiul de antene romanesti e sa ii lase sa se descurce singuri cand ii loveste soarta – Corona gen. Drepturile omului trebuie amendate in sensul asta, altfel toata umanitatea e sortita sa ajunga pe mana unora ca Putin, iar unii ca dumneata, Munteanule, sa jubileze, iar altii ca mine sa nu mai aiba unde fugi de voi.

    Reply
  44. Munteanu

    Deocamdata eu am fost nevoit sa fug de tine, de diavolul Basescu, de nazistul German Iohannis shi de dezatrul Basist care a distrus locurile de munca ale Romanilor nu invers shi am avut noroc ca am putut fugi in SUA caci colegi de-ai mei electronishti care nu au putut fugi au innebunit sau s-au sin-ucis de disperare shomeri in Romania acum “republica bananiera” a SUA. Putin spunea: Uzinele Antonov nu au mai produs nici-un avion din 2007, etc. Ce crezi ca au facut inginerii shi muncitorii de la uzinele Antonov acum inchise ? Au plecat in SUA ca mine sau au ramas in U-Kraina in mizerie shi shomaj.

    Reply
  45. Laur22

    Dragii mei dragii mei

    ne certam ne scuipam si pana la urma singurii care sufera suntem tot noi .
    Uite luatzi un stalp al dreptei , un stalp al national security establismentului american si al exceptzionalismului american luatzi-l pe Peter Zeihan si a sa harta a “socio-economical prospect of the world”.

    Dupa el doar 4 tzari arata misto USA (desigur) , Australia (noua jucarica a Americii importriva Chinei) , Argentina (acolo unde are loc o operatzoiune speciala a serviciilor secrete americane Nuland Gen de de-pesedizare de eliminare a opozitzei adica a clanului Kirschner) si Turcia (unde indiferent de cine e la putere generalii sunt tot in buzunarul USA).

    Restul lumii , noi restul Europei ?
    Intre stabilitatea de cimitir a Romanaie (identica cu cea a Mongoliei ) si verdictul de colaps economic acordat Spaniei si de ciza profunda acordata Frantzei si Germaniei . …. Ce sa mai zic.

    Cum dreaq de in noua lume configurata de acesti somnambului noi totzi restul urmeaza sa ne ducem dreq ?

    Poate si pentru ca in analiza sa el se bazeaza pe presupozitzia ca nimeni dintre cei ce urmeaza sa se duca dreaq, nu urmeaza sa faca nimic pentru a contracara institutzional asta .

    Nimeni dintre noi restul nu vom indrazni sa facem ceva pentru a facilita tranzitzia la o lume dincolo de actuala lume pax americana care actualmente conform predictziilor sale urmeaza sa ne duca pe mai totzi la catastrofa.

    Trezirea, TREZIREA ca daca continua actula directzie de IR (International Relations) urmeaza sa ne duca pe mai noi totzi restul in groapa. Acesta este directzia pe care establismentul de national security din USA il observa si nu il deranjeaza ca se indrepta intrega lume spre asta.

    Intracolo ne conduc actualii somnambului care fac politica impotriva geografiei si a demografiei.
    Si nu prea vad pe nimeni dintre noi dintre cei din tabara Westica sa incerce sa corecteza actualul delir care se revarsa din imensul aparat de propaganda in care s-a transformat mainstream media.
    Din cealalta tabara am o probleme lingvistice de comunicare da daca e sa ne luam dupa media indiana viitorul suna in engleza daaaaa fara USA ori UK.

    Iar la toamna cand toata planeta se va confrunta cu rascoli are foametei in fatza carora primavar araba ve parea o mica copilarie (conform aceluiasi Peter Zeihan ) de vina desigur o sa fie Putin & Xi tot asa dupa cum Putin & Xi e de vine pentru acuala explozie a preztului gazului in UK si disparitzia uleiului de floare soarelui la raft in UK ori de explozia pretzului la raftuiri in Germania ori de ori de ori de (dincolo de triplarea pretului la ingarsaminte care va arunca toata Africa & Asie intr-o foamete generalizata) .

    Desigur, desigur, desigur ca ce treaba avem noi cu ei ?
    Colapsul agriculturii industriale din Africa preconizat a incepe in toamna a inceput deja la noi pe din iarna trecuta deoarece la noi deja ingrasamintele au disparut cu consecintzele pe care o sa le vedetzi la vara si desigur ca o sa le vedetzi in pretzul alimentelor importate de la raft.

    Trenul in care noi suntem pasageri se indrepta spre un zid si nu se iveste nimeni care sa propuna de partea nostra a lumii vre-o solutzie.
    China si-a inceput de vre-o 5 ani marea decuplare cu Belt & Road Initiative si cu Africa pivot.

    Noi ?
    aha aha .
    Noi urmeaza sa platim orbeste nota de plata care ne-a fost alocata .
    Ciuca sta dovada a lui cine conduce Romania cine decide si cat conteaza votul si parerea noastra.
    Noi ca noi cu economia complet decuplata de la politic noi desigur ca vom plati nota de plata.

    Dar ce va face sa credetzi ca economia Germaniei ori a Italiei ori Frantza vestelor galbene franceze vor fi de acord cu asta ?

    Vom trai si vom vedea, dar cu cat Europa va face ceva pentru sine mai traziu si se va lasa antrenata mai mult de niste iepurasi isterici gen baltici ori Morawitzcki ori actuala isterie fascista din Ucraina (hai sa nu le zicem fascisti ca asta doar hai sa le zicem bandele de racketzi care au acaparat la inceput media, apoi politica si mai apoi establismentul de securitate din Ucraina (azov aidar & co + SBU) sub atenta supervizare a sectorului de dreapta) unde buboiul s-a spart cu atat nota de plata a decuplarii fortzate a politici de la geografie va fi mai mare. Daca Polonia isi imagineaza ca ii poate “recomnda” cu voce rastita Germaniei ce si cum sa faca …. ii urez mult succes in viitor si ii prevad mult infringement de la statul de drept.

    Cu cat Europa va intarzia mai mult sa aibe o minte a sa pentru sine, pentru prosperitatea sa , cu atat nota de plata va fi mai crunta caci aparent nimeni – nimeni da absolut nimeni nu va misca un deget pentru ea.
    American National Security Establisment i-a pus deja cruce.

    Reply
    • Civis al D.

      Beneficiarii crizei alimentare vor fi producatorii de soiuri Patentante și de pesticide DIN SuA si din I-lele Virgine. Bayer și BASF fac presiuni de la începutul războiului sa li se de-a drumul in UE cu rețetele de succes din America de Sud. Puțin probabil că dacă la câtă șpagă cara nu or să răzbată atunci cand vine la pachet și presa cu copiii emanciati din lumea larga, cu racorduri zilnice de înecați in Mediterana și cu revoltele flămânzilor înăbușite în sânge. Asta e apogeul unui război început de zeci de ani de industria agro, care a trecut prin schimbarea obiceiurilor alimentare (grau și porumb in loc de orez și de papioca) și crearea unei dependente totale de lanțurile de aprovizionare. Ar fi al naibii de interesant sa descopere careva ce procent din banii lui Putin e din șpagă luată de la băieții ăștia că sa înceapă războiul. Ce poți face împotriva lor ? Să crești găini in balcon și ciuperci in debara că sa răstorni un joc construit in generații de corporate management ? Ah da….putem sa ne supărăm foarte tare după ce își parlamentul UE da drumul la otrava sa salveze lumea de foame … dar în șoaptă, că foamea e un instrument patentat de îndobitocire – Stalin, tătucul multinaționalelor de azi =))

      Reply
  46. joenegut

    Că tot vă ocupați de Primul Răzbpoi Mondial ați uitat că datorită lui s-a făcut România Mare?
    Păreri de wishful thinking, chiar dacă NATO Europa participă dar nu se bagă, asta dă o șansă Europei, lumii și dreptății

    Reply
  47. Tudor

    @joenegut multa minte mai ai- te pomenesti ca acuma vrei Bucovina si nu conteaza cati oameni mor, sa vina si razboiul nuclear ca sa aveti voi “echipa castigatoare” ceva de castigat.
    Poate se facea Romania mare si fara zeci de milioane de morti, ce zici?

    Reply
  48. Florin Neamtu

    Problema e ca nu ați spus nimic in articol si multe dintre idei mai mai ca duc la reptilienii de pe tiktok (fratele meu este la curent cu toata mișcarea, cu “adevărul” din spatele evenimentelor)

    Înșiruiți o groaza de probleme create de vest peste tot in lume, ca si cum ar fi fost cineva la comanda, chitit sa strice liniștea lumii cu idei de emancipare. Ca idea ca vestul instiga femeile musulmane, si ar fi fost mai bine sa nu le spuna si lor ca sunt homo sapiens, sa le lase proaste, ca oricum nu le poate ajuta – de parca uitați ca si vestul a trecut prin acelasi proces de emancipare care a durat peste o suta de ani.

    Deci nu ați spus nimic in articol. Se poate face altceva? Daca estul Europei se punea preș lui Putin era bine pentru ei? Si cine sa le spuna ăstora din estul Europei sa stea preș, cine sa-i convingă ca le-ar fi mai bine? Sau cine sa-i forțeze sa stea preș daca ei nu vor?

    Idea despre Rusia in NATO si UE e hilara – mai ales de la cineva care se ocupa de democratie si anti-corupție.

    Sper sa reveniți cu un articol serios in care sa explicați ce anume l-ar fi făcut pe Putin sa renunte sa facă Rusia mare daca era in NATO sau UE? Sau dumneavoastra chiar credeți ce spune Putin ca existenta NATO l-a provocat? Adica el ar fi refuzat sa fie ultimul mare conducător rus care vrea sa facă Rusia mare! Vezi Doamne s-ar fi emancipat, ar fi acceptat alegeri democratice, ar fi renunțat la miliarde, la putere si influenta, la armate sau servicii secrete personale, doar doar sa fie si el in UE? :) Militar ar fi cerut sa împartă costul apărării Europei cu SUA, nu? Rusia “apara” estul Europei. De ce in interiorul UE nu ar fi cerut ca estul Europei sa rămână in continuare sub influenta ruseasca. Poate ați uitat, dar Rusia nu poate îndeplini criteriile aderării la UE decat daca se renunță la majoritatea criteriilor astea. Deci idea unor sfere de influente ca acum 30 de ani in interiorul UE mi se pare cea mai logica cerere din partea Rusiei, altfel ce anume sa facă in UE? Daca ați vazut mesajul lui dinaintea începerii războiului a spus omul foarte clar ca omul vestic e un degenerat si trebuie sa fie sigur ca nu-i infecteaza si pe “frații” ucraineni. Sau am înțeles eu gresit mesajul?

    Iar ultimul paragraf m-a lasat complet confuz.

    “Dacă nu făceau nimic, credeau ei, riscau să atace Rusia prima. Au atacat ei, și au adus nu doar prăbușirea imperiului german, ci o catastrofă planetară. Rusia nu avea intenția să atace Germania, dar asta s-a lămurit cînd era prea tîrziu.”

    In capul meu Putin a atacat Ucraina pe baza zvonurilor ca NATO vine peste ei, si deci urmând analogia de mai sus, vor regreta asta la un moment dar, nu? Dar conținutul articolului ma contrazice … cred ca am înțeles totul gresit, cum la fel înțeleg gresit si reptilienii fratelui meu de pe tiktok.

    Ideea de fapt de simpla – daca ai pe strada un bătăuș care cere taxa de protecție, când anume a funcționat sa il chemi si pe el la masa, iar la sfarsit el spală vasele, renunța la taxa de protecție si lasă lumea in pace. Problema e ca si daca il chemi in fiecare zi la masa, după o perioada el va vrea sa si doarmă in casa ta, pentru ca evident i se cuvine. La fel e cu Rusia in UE sau NATO.

    By the way – cum credeți ca ar fi arătat Romania cu Dragnea președinte acum? Un alt băiat neînțeles pe care tot încercați sa-l vedeti ca pe țapul ispășitor al răilor din servicii, vest, etc.

    Reply
  49. Munteanu

    Florine e foarte posibil ca U-Krainienii sa cashtige acest Razboi: Tankurile U-Krainiene produse in Germania shi SUA au intrat in Moscova. Putin a cazut shi el in lupte shi multzi altzi Rushi. Armele nucleare foste Ruseshti acum le controleaza Zelensky shi el le foloseshte pentru a ucide Chinezii, Indienii, Romanii, Francezii shi chiar… Germanii aia care i-au furnizat tankurile. U-Kraina condusa de Zelensky ( acelashi nume cu Corneliu Zelensky legionarul ) include acum Rusia, China, India, Pakistan, Romania, etc. In Vietnam, Germania, Frantza, etc. inca se mai dau lupte dar militarii de acolo sunt la capatul puterilor shi curand vor capitula shi ei armatei U-Krainiene. Romanii, Maghiarii, Sarbii au fost deja exterminatzi de U-Krainieni deci nu mai exista shi acum istoricii U-Krainieni pretind ca de fapt Romania nici nu a existat shi Stefan cel Mare a fost un domn U-Krainian.

    Reply
  50. Laur22

    Soft power induced self mutilaion

    Trecutul a trecut, intrebarea de pune ce ne facem cu viitorul, ce ne facem cu nou loc in ordinea mondiala rezervat europenilor la care Europa parte sa puna botul (minus Ungaria) loc impus de soft power-ul american.

    O ordine caracteriza de alierea Europei Americii pe pozitzia de pion se sacrificiu al Americii confruntarea strategica a acesteia cu Rusia si desigur cu China (ahead of us , not behind us o sa vedetzi mai jos ce vreau sa zic cu asa ) .

    Consecintze ?
    Consecintzele firesti ale decizei de a aface politica in contra geografiei,
    Caci e in contra geografie sa declarai confruntare stategica unei tzari caracterizate de geogradie ca drept singura sursa din proximitatea geografica pentru matrerii prime vitale pentru infrastructura ta economica ingrasaminte chimice , petrochimie, energie electrica cazul Rusiei ori ca drept fiind principalul client al industriei tale si singurul debuseu care itzi poate asigura cresterea economica cazul Chinei in relatzia sa cu Germania.

    Data trecuta cand politcienii europeni au facut politica la indemnul soft power-ului americii in contra economie s-a lasat cu jale si cu o decada (minimum) pierduta (– anii 90) .
    Iesirea din respectiva eroare s-a facut cu imense suferintze (ca de obicei minus Ungaria & Cehoslaovacia pe barba lor si minus partzial Polonia locul unde global west a intins momeala si a aplicat ceva anestezia pe rana post factum – a se vedea cartea lui Jeffry Sacks despre cum, ce si de ce acelasi politici au avut scucces in Polonia si au esuat oribil in Rusia) pentru popor care au sters de pe harta politica pe totzi arhitectzii respectivei alegeri startegice respectivei soft power induced self mutilation.

    Smilar s-a intamplat cand tehnocratzii japonezi BoJ & MoF au reformat in anii 80 Japonia americanuizandu-i fluxurile finaciare ceea ce a dus la 3 decenii neintrerupte de stagnare economica si la scoaterea oumpf-ului din industria japoneza.

    Anii 90 asa cum au fost ei in Europa de Est “se intoarce” acum la scara planetara sau mai precis in Europa de West care se incerca a fi decuplata de partea dura a Global South (cu regret eu numesc tzarile BRICS ca drept parte dura a Global South adica tzariel semnificative dpdv economic a caror interese nu sunt acceptate ca legitime la discutziile celor mari gen G7 si care nu sunt pozizta de colonii fara drept de cuvant cum e cazul Indoneziei ori a altor asemenea teritorii)

    Aceiasi intensa confruntare startegicica dispusa sa faca terci economia lumii prin sanctziuni auto-ruinatoare mai intai impotriva Chinei (incepute de Trump si accentuate de Biden sub varii pretexte) , acum impotriva Rusiei (ca deh Misnk II ere inacceptabil nu asa ? ) si mai apoi probabil generalizate impotriva Global South care nu percuteaza la ordin .

    Pe ce ma bazez cand spun asta ?
    Pe populariatatea in cercurile deep state USA a numitului Peter Zeihan.
    Si pe cruciada acestuia pentru de-gloalziare deorece hahaha in cuvintele lui America nu mai poate sa o asigure ori asa cum vad eu, globalizara de azi nu mai este profitabila exclusiv Americii globalizarea de azui si-a pierdut directzia si de aceea acesta trebuei reformata pentru sa se re-intorece la ce insemna ea la origini ca sa il citez in cuvintele sale nemuritaoare care ar trebui sa fie sapate in piatra mintzii noastre:
    “You are invited in this new world, where you can buy whatever you need from wherever you like and sell whatever you make to whoever you can as to ensure for you a good profit as long as you accept to stay in front of us in our fight against Soviet Union. Not behind us but in front of us”

    Asta a fost temelia globalizarii erai invitat in lumea americii atata vreme cat foloseai in lupta globala a Americii cu Uniunea Sovietica.
    Cand CCCP a disparut in cetatza globalistii americani si-au pierdut directzia si acesta,globalizarea, mers in virtutea inertzie ca orice mare organism birocratic care continua sa functzioneaza o vreme si dupa ce pretextuul folosit pentru infiintzarea sa a disparut.

    Dar acum deep state-ul american si-a regasit directia.
    Deep state-ul american si-a regasit competitorul strategic si a ridicat flamura razboiului.
    Si pentru ca China e greu de sfaramat dintr-o lovitura au inceput cu Rusia ca sa curetze tabla in vederea mareului asalt final.

    Sigur, sigur, sigur nu as-i avea nici-o problema daca America si-ar asuma asta deschis .
    Daca actuala etapa asa cum e resimtzita ea de poporul american nu ar mai numi-o Putin Price Hike ci Nuland Price Hike (ca doar Nuland e arhitectul sau Biden a fost doar copil de mingi).

    Ca razboiul nu a diminuta livrarea gazului natural din motive tehnice nici cu un metru cub.
    Pretzul gazului a crescut imainte de razboi pe motiv ca toata lumea a intzeles ca in vorbele lui Putin de dinainte de invazue : “sanctiunile sunt inevitabile” si a explodat odata cu exproprierea activelor Bancii Centrale ale Rusiei ceea ce a facut plata gazului cumparat de la rusi sa fie posibila doar in ruble , plata pe care tot Westul Global (minus Ungaria desigure) a refuzat-o dovedind de fapt ca nu e razboiul intrerupe gazul ci politcienii europeni il intrerup rezuzand sa mai platesca pentru acesta.

    Mission accomplish.

    Aceiasi lipsa de gradualsim real care a carecterizat tranzitzia din anii 90 acelasi concept de restructurare prin falimentare de reforma prin daramare, acelasi mode de a face politica isterica pe motive de raget ideologic decretend ca economia n-are decat sa se descurce cu o sti deorece noi suntem baietzii buni si ca atare nu trebuei sa fim trasi la raspundere de punerea pe butuci a economiei se intoarce sa ne bantuie.

    Ca da, tranzitzia din Est de la economie planificata central l00% la o economie care contzine mecanisme de corectzie de piatza ar fi putut fi facuta si altfel.
    China sta dovada ca respectiva tranzitzie putea fi facuta si gradual, pragmatic, non ideologic, fara socuri economice la nivel macro.
    Esuarea pseudo-gradualismului incercat de Iliescu este vina exclusiva a acestuia este vina faptului ca de fapt s-a facut ca a facut si nu a incercat in mod reala sa faca dintr-un leu doi si altfel decat din penitza lui Isarescu.

    Dar din nou, trecutul e trecut sa ne concentram pe viitor.
    Trebuie ca incercarea de decuplare a Americii & satelitzii sai, ma rog ce-a mai ramas din vechea ordine mondiala de Global South sa se faca brutal prin sanctziuni abrupte si maximale ori gradual?

    Chinezii stiu sa taie salamul si pe felii si Trump a inceput sa ii servesca, felie cu felie , felie cu felie all good and dandy da lumea a inceput sa intzlega ce se intampla si sa isi ia masuri de precautzie.
    America a intrat in panica ca Europenii o sa aibe o sansa sa dezetreze si datorita experientziei soft power -ului american in asa ceva (soft power induced self mutilation ) prefera sa taie coada cainelui dintr-o lovitura asa ca au declansat capcana ucrainieana . Capcana la care europenii (minus Ungaria) au muscat cu tot fanatismul indus de decenii intregi de soft power si au inceput sa isi taie singuri coada.

    Intrebarea mea ramane da pe caine, pe caine il intreaba cineva daca vrea sa aibe coada taiata ?
    Da pe europeni de pe nemtzi , pe italieni , pe rusi , pe chinezi ii intreaba cineva daca vor sa aibe coada taiata daca vor sa se de-globalizeze ?

    Alminteri ce sa va zic : paste luminat ca nu se stie cand mai intru pe net.

    Reply
    • Civis al D.

      Unde sunt eu, de la proletari care umplu trenurile cu noaptea in cap pana la platitori de impozit pe yachturi sunt dispusi sa isi taie cate un deget pentru Ucraina. Da asta nu inseamna ca situatia e reprezentativa pentru Europa, nici macar pentru tara in care ma aflu. Risc sa speculez ca nu sunt prea multe locurile in care identitatea se bazeaza mai mult pe valorile culturale decat pe alea materiale.
      Pentru ca teoria deglobalizarii asa cum o prezinti sa functioneze cred ca o masa critica de actori economici trebuie sa puna steagul inaintea portofoliului financiar. In afara de nemti nu stiu cine ar mai fi dispus la asa ceva. deocamdata nu ma tin balamalele sa sap singur in sursele pe care le dai ca sa pot argumenta mai elaborat.
      Presupun ca daca americanii intind coarda cu antipatiile lor strategice va exista o contrareactie si din Europa. Abia astept momentul in care Germania, dupa ce isi va reface arsenalul si isi reapropriaza cercetarea militara si industria de aparare, va avea “die Schnauze voll” si isi va declara neutralitatea fata de Nato. Poate chiar la urmatoarele legislative, ca semaforul de la guvernare (coalitie in trei culori) se compromite vazand cu ochii, pavand drumul reintoarcerii politicii lui Merkel. Doar un candidat credibil mai lipseste. in contextul asta extinderea NATO ori se intampla din scurt ori nu se mai intampla nimic, ca isi fac nemtii propria trupa cu care sa mentina comertul cu China si o legatura nepatimasa cu Rusia.

      Sarbatori linistite

      Reply
    • Dumitru

      Cand agentul sovietic e suparat ca SUA si-au condus bine razboiul rece. Da, SUA au reusit sa-si gaseasca niste agenti in Ucraina si sa-i antreneze super-bine. Au reusit si sa creeze un casus belli pe care Rusia nu il putea accepta. Si au reusit sa-i duca de nas pe europeni sa nu reactioneze. Bravo lor. Insa acum razboiul e inceput, iar tarile europene nu pot sa accepte ce-au facut rusii fara sa faca nimic.

      Bun, ce trebuiau sa faca tarile europene era sa nu accepte ce pregateau americanii in Ucraina. Sunt convins ca stiau ce se pregatea, macar pe filiera nemteasca, doar liderii nemti sunt multi platiti de rusi. Iar Arestovici spunea la televizor ce va urma inca de acum 3 ani.

      Ce ar putea face europenii ar fi sa explice populatiilor lor ce se intampla cu adevarat. Si faptul ca fac exact ce trebuie in materie de sanctiuni. Problema adevarata este insa viitorul. Rusia vrea sa continue sa fie manipulata de SUA, lacheul Chinei si sa se indeparteze din ce in ce mai mult de modelul politic democratic? Europa vrea sa fie un pion american si sa-si saboteze economia? In cele din urma, Rusia are resurse pe care ar sti sa le foloseasca si China si Europa. Obiectivul ei ar trebui sa fie sa se dezvolte si sa-si aleaga un model de societate. La fel si Europa. Asa cum exista azi, fara resurse, este moarta pe termen mediu.

      Reply
  51. MB

    Un articol halucinant, care reflecta pozitia Germaniei, un anti-americanism feroce si un dispret total fata de Europa de Est.
    Razboiul e din vina americanilor, care nu au fost suficient de impaciuitori (ca, de exemplu, Chamberlain).
    Din nou, ca in primul sau al doilea razboi mondial, o tara est-europeana fara insemnatate devine pricina unui conflict major. Ca rezidenta a Germaniei, fara indoiala ca pentru autoare aceasta lasa un gust amar. Tarile mici nu isi stiu locul si provoaca dificultati marilor puteri.
    Ucrainienii sunt marionetele americanilor (respingand influenta iluminata franco-germana) si sunt un fel de fundamentalisti islamici, ca mujahedinii.
    Cel mai important aspect al razboiului este eliminarea sau readucerea centralelor pe carbune (un punct fierbinte al politicii interne germane, care nu intereseaza pe nimeni altcineva, nici macar Franta).
    Pacat de alianta Germaniei cu Rusia (din care multi au profitat), pe care conflictul actual, provocat de bagaciosii americani, ameninta sa o strice. Daca tarile din Europa de Est stiau ce e bine pentru ele, s-ar fi orientat catre marii lor prieteni. Asa, vor avea de patimit si nu e decat vina lor.
    “nu ceri unui rival și concurent strategic să te ajute să te întărești față de o altă putere, pe fond mai puțin concurențială”: exista exemplul celui de al doilea razboi mondial (care este probabil de prost gust in Germania), cand tarile vestice s-au aliat cu URSS contra Germaniei naziste. Sau in timpul razboiului rece SUA s-au aliat cu China contra URSS. Dar, bineinteles, noi, germanii de bine, nu facem astfel de compromisuri rusinoase.
    “Iar acum unde alergăm, ca alternativă la energia rusească?” Noi am fi facut bine sa nu ne inchidem asa de repede centralele nucleare si sa nu depindem de alianta cu rusii, care nu este mai morala decat alanta SUA cu Arabia Saudita, dar este si mai traditionala (din perioada Republicii de la Weimar). Dar, bineintele, autoarea justifica si deplange aceasta alianta. Toate relele ne vin de la americani (de la primul razboi mondial incoace).
    Traiasca flamura rosie cu chenar verde!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *