Alina Mungiu-Pippidi

Pe îndrumătorii tezelor lui Bode, Ponta, Ciucă îi deranjează cineva?

Cazul Bode a atins noi culmi ale penibilului în ultima săptămână, când Universitatea ”Babeș-Bolyai” a examinat din nou teza lui Lucian Bode, în loc să își dea afară comisia de integritate care o absolvise de păcate prima dată. Nu e nimic, așa e în statul de drept, judecăm de câte ori trebuie și iese de fiecare dată altceva. După care dăm comunicate și mai penibile cum să ne menținem punctul de vedere, când de fapt îl schimbăm, și cerem altora să facă una și alta – noi nu facem nimic.

Ce trebuia să facă UBB? Dacă tot s-au mișcat, trebuiau să ia la mână toate tezele îndrumate de îndrumătorul lui Lucian Bode, care evident nu le citește sau nu e calificat să depisteze cât e de original ce citește (tot acolo) și să le verifice. Respectivul, deși șef la Academia Națională de Informații, are probabil catedră în continuare la UBB, că așa e la ăștia cu ochi albaștri, cu detașare, posturi rezervate. Ei cad mereu în picioare, statul e obligat prin lege să le dea slujbe, și mai nou cad pe picioare academice, că altceva probabil nu se mai găsește pentru experții în securitate. Vezi pe doctorul Bogdan Oprea, ultimul purtător de cuvânt al lui Traian Băsescu care a ajuns doctor și profesor la jurnalism unde predă fake news, și a fost foarte vocal săptămâna asta să răspândească niște fake news cu efectele secundare ale vaccinurilor (au fost mult mai puține decât scria în prospecte și decât au medicamente banale ca paracetamolul) și să denigreze Armata. Invit lumea să citească teza lui, această capodoperă a științei sociale comisă de dr. Oprea și să ne ocupăm de el data viitoare.

Dar între timp un membru al comisiei doctorale a lui Bode, Radu Carp de la Universitatea București a demisionat totuși, împins de colegi, din Comisia de știinţe politice, studii de securitate, știinţe militare, informații și ordine publică, unde fusese plasat împreună cu alți experți în securitate după eliminarea mea de către d-na ministru PNL Anisie și dl Adrian Miroiu, cu misiunea să țină frontul. Că, evident, publicațiile lui nu l-ar fi îndreptățit să fie acolo, nici pe el, nici pe ceilalți experți în securitate parașutați în Comisie. D-nul Carp a declarat că ” Într-adevăr îmi reproșez dar nu este o culpă uriașă” și că ”responsabilitatea acordării acelui titlu îi aparține doamnei Andronescu care a semnat acel titlu, comisiei de la minister CNATDCU care a recomandat… nu UBB conferă titluri, doar recomandă.”. Sunt ceva liberalii zilele alea.

Evident, e pe dos. Peste tot, nu doar la noi, doar îndrumătorul și comisia au obligația să citească tezele și să sesizeze tot ce e în neregulă, și chiar și la noi universitatea dă titlul. Rectorii s-au luptat din greu pentru asta.

Dar îndrumătorii, cei care îi fac doctori pe unii care nu știu nici să citeze (nici nu mai merită să discutăm capacitatea lor generală de a face cercetare originală, că nici nu știu ce e aceea) sunt în România deasupra legii, că nu oricine ajunge îndrumător în România, ei sunt oamenii de încredere. Nimeni nu l-a deranjat pe îndrumătorul lui Victor Ponta, Adrian Năstase, Gabriel Oprea a făcut doctori câți a vrut și nimeni nu i-a luat acest drept, Cristian Vlădescu l-a făcut doctor în medicină pe Cristian Bușoi, șeful grupului de prietenie UE-Qatar, cu 200 de pagini de compilație, de a zis comisia de medicină de la CNACTDU că nici nu se pronunță, că nu e de medicină, și Vlădescu face doctori și azi.
Și Sorin Cîmpeanu a aranjat el așa o acreditare a școlilor doctorale, de toți vor face doctori și pe viitor, indiferent de scandaluri. Stat paralel mai au și alții, dar stat paralel cu doctorat, numai noi. E made in Romania.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

11 thoughts on “Pe îndrumătorii tezelor lui Bode, Ponta, Ciucă îi deranjează cineva?

  1. Catalin

    Nu e suficient ca nu reusim sa construim autostrazi, nici macar un stat paralel ca lumea nu reusim sa facem(si nu putem sa ne plangem ca nu am fost ajutati). Uite, de exemplu, la nemti: astia au reusit sa faca un stat paralel cum trebuie, dovada e ca un ginecolog a ajuns sa conduca UE, un filozof-scriitor sa conduca ministerul economiei sau un absolvent de stiinte politice diplomatia germana. Nu e de ici de colea o asa performanta mai ales ca astia nici doctorate nu au (cu exceptia notabila a doamnei UvL).

    Reply
    • carcotasul

      ce observatii puerile ! ce-aveti cu nemtii, domnule ? se vede ca nu aveti habar de faptul ca, totusi, universitatile germane sunt printre universitatile europene care tin cel mai strans la respectarea eticii universitare. Cat despre inaltele functii din Europa pe care le mentionati, important este sa arati ca le poti face fata, nu ca la noi, unde important este sa te sustina clanul din partid. Mai vreti si alte argumente ?

      Reply
  2. ionas

    Noii imbogatiti si politicienii se simt mai impliniti daca isi mai adauga si un titlu de doctor _phD in general in domenii aiuritoare siguranta, securitate, geopolitica samd. Sau daca sunt si bugetari beneficiaza de privilegiile aferente.
    Atita timp cit pe piata doctoratelor exista cerere va exista si oferta ,cu pretul adecvat – persoanele conducatoare de doctorat. Apare o suprasaturare a societatii cu bogatia intelectuala adusa de aceste doctorate

    Reply
  3. Drinceanu Dumitru

    Pe deplin justificate observațiile AMP. Pe de o parte, comisia de integritate și îndrumătorul lucrării de doctorat trebuiau să fie primii supuși analizei/oprobriului public. Pe de altă parte, așteptăm analiza tezei dr. Oprea.
    Cu toate scandalurile din ceea ce a mai rămas din presa credibilă și confirmate de acest for de integritate care a mai rămas, România Curată – este uimitor și atât de meritoriu că face față atâtor probleme, din cele mai diferite domenii de activitate! -, continuă, un paradox acceptat cu capul în jos din neimplicare, obediență, interese complicitare ori indiferență care ucide națiunea: producerea pe bandă a diplomelor universitare, lucrărilor de doctorat, ocuparea pe această bază a unor sinecuri și funcții înalte în statul român. O sfidare a tuturor dezbaterilor și aticolelor privind statul paralel care trece ca prin brânză pe dedesubtul și pe deasupra statului la vedere și a turnului de fildes de la Cotroceni.

    Reply
    • Bogdan Oprea

      Vă invit să citiți teza mea, o parte este editată într-un volum reeditat, „Fake news și dezinformare online: recunoaște și verifică”, 2021 [2022, ediția a II-a], Editura Polirom, Iași (se poate achiziționa de aici: https://polirom.ro/media/7908-fake-news-si-dezinformare-online-recunoaste-si-verifica-.html).

      Restul lucrării, cercetarea doctorală, se găsește la Biblioteca Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, raftul din mijloc, pe partea dreaptă, cum deschideți ușa de acces, dar și la Biblioteca Națională a României.

      Detalii despre parcursul elaborării tezei mele găsiți în multe zeci de postări aici: https://www.facebook.com/bogdan.oprea.39 .

      Vă mulțumesc,
      Bogdan Oprea, dr

      Reply
  4. andras

    ”are probabil catedră în continuare la UBB”
    In invatamantul superior nu mai sunt catedre. Se numesc departamente. are probabil un post la plata cu ora laa un departament. A avea catedra este termen tehnic in invatamantul preuniversitar.

    Reply
  5. Drinceanu Dumitru

    România a fost INVADATĂ de diplome la școli de câteva luni, altele eliberate fără acoperire la Academia din Moldova, respectiv la doctorate și titluri universitare, fără ca titularii să fi avut: 1. facultăți de profil; 2. activitate de minimum X ani în învățământ; 3. treptele didactice efective (prin angajare oficială) până la obținerea titlului de profesor universitar. Oameni care au făcut, să zicem, Dreptul prin echivalarea a doi ani, au ajuns să ia doctorate în cu totul alt domeniu, exemplu, în literatură, apoi titlul de profesor universitar. Asemenea procedeu a ajuns o situație trasă la indigo nefiltrată de stat – în câte zeci ori sute de cazuri, oare?! Sigur, exceptând titlul din final, care frizează altceva, legislația special dată după 1990, a făcut, în parte, posibilă o excepție generalizată, aberantă, de accedere la vârful unor cariere neparcurse, a permis celor fără scrupule ascensiunea, câștiguri licite și ilicite, și, incredibil, să facă salturi în funcții de conducere în ministere și la vârful instituțional al culturii! Este o temă de stringentă dezbatere publică și instituțională, fiindcă de la imoralitate și abuz s-a ajuns la stadiul de astăzi.
    Dacă nu s-a elucidat și revenit la scara de creare a valorilor cum să avem valori reale care să schimbe marasmul economic, peisajul corupției și ascensiunii (non)valorilor, (sub)culturii? Statul devine captiv cu oficiali din interior care permit și perpetuează asemenea sisteme, dar când molima atinge și educația (șarabanda plagiatelor până la cele mai înalte poziții în stat, sinecurile pe această bază), cultura, ce mai rămâne de făcut? Să ne părăsim țara în continuare sau să cerem schimbarea adevărată, fără de care este de neconceput o „resetare”?!

    Reply
  6. christian mititelu

    Epidemia de plagiate trebuie curmată. Universitarii să rupă tăcerea complice și să dezvăluie numele îndrumătorilor și membrilor comisiilor care girează asemenea teze „viciate”. Să se țină un registru al celor compromiși astfel. Să afle publicul cum se stabilesc comisiile, cu cât și în ce alte feluri sunt răsplătiți membri comisiilor. Și care este „algoritmul” pe baza căruia sunt poftți să arbitreze teze. Apoi, cât încasează per teză un îndrumător și câți doctoranzi poate păstori (simultan)? Cum devii îndrumător? Câte cărți/articole validate științific trebuie să fi publicat un cadru universitar ca să devină îndrumător de doctorate? În ce condiții se poate pierde/retrage această calitate? Publicul e îndreptățit să afle și să înțeleagă aceste lucruri. La fel, cu cât este păgubit bugetul de stat (la care contribuie și majoritatea fără doctorate) de acest fenomen cu care ne evidențiăm în Europa.

    Reply
  7. Iulian Rinder

    Doamnă, respect articolul. Dar finalul că acest mod de a plagia este ,,made in Romania” nu mă convinge. Iată ce spune Wikipedia despre Ursula von der Leyen, tov. lider al UE:
    ,,Acuzația de plagiat al tezei de doctorat
    La 27 septembrie 2015 site-ul VroniPlag Wiki a declarat că a găsit «paragrafe plagiate» în 27 de pagini din teza de doctorat în medicină din 1991 a Ursulei von der Leyen.[16] Senatul Universității de Medicină din Hanovra a decis în data de 9 martie 2016 că Ursula von der Leyen își poate păstra gradul de doctor în medicină, întrucât cele trei citări defectuoase sau inexacte nu afectează teza în ansamblul ei

    Reply
  8. EMIGRANTUL

    Cultura, ADN-ul istoriei neamului romanesc si stiinta (invatamantul) cea mai importanta resursa a progresului general, in Ro sunt batjocorite si tratate cu indiferenta ori lasate arbitrariului de catre POLITRUCII infantili pentru indobitocirea neamului romanesc. Acum in vremuri tulburi pentru guvernarea tarii poate intelege orice roman de ce marii oamenii de cultura si de stiinta ai neamului nostru au emigrat fiindca nu au putut vietui in Ro, pentru a fi patrioti desavarsiti, ei s-au dăruit omenirii cu pasiune pe teritoriul altor tari.
    Numai valorile umane superioare, adevarate, inzestrate cu talent, inteligenta, mestesug competitional, harnicie si moralitate, omenie, sentimente de compasiune, impreuna cu procesul complex de instruire superioara a membrilor societatii pot constituii resursele si caile pasnice sigure si garantate ce pot aduce Romaniei progres si modernitate, caracteristici mult dorite si necesare in cultura, economie, industrie, agricultura, turism, educatie, sistem de sanatate publica, administratie centrala si locala, justitie etc.
    Romania în toate timpurile sale istorice a avut nevoie de OAMENI de STAT cu vocatie, talent si daruire pentru interesul general. Ghinionul nostru, ca popor, spre deosebire de alte natiuni este ca in decursul miilor de anii parcursi oamenii de stat adevarati existenti la carma cetatii pe aceste meleguri pot fi numarati pe degetele la o mana. Acum mai mult ca oricand trebuie sa fie depuse eforturi concertate, din partea OAMENILOR care pot dovedi CLAR VIZIUNE, CAPABILITATE si BUNA CREDINTA iluminati, romani apolitici, pentru a concentra energiile pozitive la nivel national si a pune în operă gandirea si proiectele lor valoroase in vederea REDRESARII ROMANIEI care de 33 de ani datorita, SUBMEDIOCRITATILOR, SEMIDOCTILOR, IMPOSTORILOR,ETC din SISTEMUL POLITIC, se află într-o continuă prăbuşire ABISALA.

    Reply
  9. Bogdan Oprea

    Vă mulțumesc pentru promovare, doamna Mungiu-Pippidi. Invit și eu pe toată lumea să citească doctoratul meu, cartea („Fake news și dezinformare online: recunoaște și verifică”, 2021 [2022, ediția a II-a], Editura Polirom, Iași), în ediția a II-a, căci prima și-a epuizat tirajul în mai puțin de jumătate de an, se poate achiziționa de aici: https://polirom.ro/media/7908-fake-news-si-dezinformare-online-recunoaste-si-verifica-.html.

    Restul lucrării, cercetarea doctorală, inclusiv, se găsește la Biblioteca Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, raftul din mijloc, pe partea dreaptă, cum deschideți ușa de acces (adresa aici: http://www.fjsc.unibuc.ro/contact), dar și la Biblioteca Națională a României. Sumarul trebuie că este disponbil și online.

    Detalii despre parcursul elaborării tezei mele găsiți în multe zeci de postări aici: https://www.facebook.com/bogdan.oprea.39 .

    Altfel, bun studiu de caz faceți pentru studenții mei utilizând tehnica de manipulare de manual a whataboutism-ului prin amestecarea subiectelor (găsiți detalii în cartea mea menționată mai sus). Intenționat? Cu neștiință, la nivelul dvs.? Cine poate ști…

    Cele bune,
    Bogdan Oprea

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *