Alina Mungiu-Pippidi

Cînd războiul devine soluția, nu problema. Și alte profeții

Iată că Lloyd Austin, șeful Pentagonului, a spus clar că scopul SUA e să vadă Rusia slăbită astfel încît să nu mai poată face vreodată așa ceva (o invazie neprovocată într-o țară vecină), și nu să încheie pace. Războiul nu e deci problema pentru administrația americană, războiul e soluția pentru a controla o Rusie care devenise prea agresivă, și prețul unei recesiuni europene e prevăzut, ca și întîrzierea țintelor în politica schimbării de climat. Nu s-a negociat pentru că nu s-a vrut, ucrainenii oricum nu au de ales dacă vor să fie altceva decît o provincie rusească, iar firmele de energie care vor salva Europa de gazul rusesc trimițînd gaz lichefiat sunt tot aceleași care pierduseră masiv cînd au trebuit să plece din Rusia, pe care au ajutat-o pînă în ultimul moment să facă fracking în Marea Arctică și să se înarmeze din acei bani. Aceleași (ca Exxon) de care ne rugăm să vină în Marea Neagră, ignorînd riscurile ecologice și de tot felul și care sunt cei mai mari donatori la toate campaniile electorale americane (presupuși, că refuză să facă donațiile transparente). Clarificarea e binevenită, iată că am avut dreptate și că nu avem aceleași scopuri, ONU, Occidentul european și SUA, unii vor pace, iar alții vor să dezarmeze Rusia pe această cale – că alta nu au găsit. Decît conflictul. Și nu ne rămîne decît să sperăm că o să le iasă, că au eliminat toate celelalte opțiuni, și că UE nu va fi victimă colaterală, cum profețește Ivan Krastev, aici, pentru că războiul ucrainean readuce toate crizele cu care Europa s-a luptat din 2008 încoace.

Evident, distrugerea Rusiei ar însemna anularea unei profeții faimoase, a părintelui liberalismului, Alexis de Tocqueville, care scria în 1835, în încheierea volumului doi din ”Democrația în America”: ”Astăzi există două mari popoare pe pământ care, pornind din puncte diferite, par să înainteze spre același scop: aceștia sunt rușii și americanii…” „Punctul lor de plecare este diferit, căile lor sunt variate; cu toate acestea, fiecare dintre ei pare chemat de un plan secret al Providenței să țină într-o zi în mâinile sale destinele a jumătate din lume.” ”Toate celelalte popoare par aproape să-și fi atins limitele trasate de natură și nu au altceva de făcut decât să se mențină; dar acestea două sunt în creștere.” Reflecția avea la bază expansiunea celor două națiuni, nu doar ca teritorii, ci și ca populație, a cărei creștere exponențială nu se compara cu Europa. Tocqueville observa deja diferențele esențiale dintre cele două națiuni: ”cuceririle americanului se fac cu plugul fermierului, cele ale rusului cu sabia soldatului. Pentru a-și atinge scopul, primul se bazează pe interesul personal și, fără a le direcționa, permite puterii și rațiunii indivizilor să opereze. Al doilea concentrează toată puterea societății într-un singur om.” Primul război mondial și revoluția bolșevică au dat înapoi populația Rusiei, la fel și căderea comunismului, dar Putin reușise să oprească declinul demografic – pînă la pandemie. Dar altfel profeția lui Tocqueville încă se joacă, teritoriile cucerite de ruși din secolul XVI încoace, ca Siberia, mai mare ca UE, au enorme resurse și oricît de prost ar guverna rușii, de fiecare dată cînd își pierd imperiul reușesc să îl ia înapoi în bună parte. La final, bolșevismul a fost o altă formă de autocrație pe bază de colectivism, cum fusese și țarismul, și deci nu i-a fost greu lui Putin să recicleze vechiul stat comunist într-unul naționalist conservator-creștin, care se luptă cu decadența sexuală din Occident și pozează ca descinzînd din Romanovi.

Între timp, Emmanuel Macron, al cărui fan am fost și sunt pentru că republicanismul (acea doctrină seculară unde universalismul etic e valoarea de bază) nu are alt campion în Europa, a oprit-o pe Marine le Pen și tabăra anti-europeană numai datorită sistemului în două tururi de scrutin, pe care a promis să-l elimine de la legislative (și sper să nu se țină de cuvînt, că numai acest sistem electoral protejează Franța și Europa de naționalismul radical). Dar am fost la un pas de dezastru din cauza dnei Le Pen, cum scriam deja în 2017 și sper că ai noștri au votat cu el. Să fim cinstiți, lumea regresează, în orice caz lumea dezvoltată, în Brazilia sau India sunt mai mulți oameni care vor universalism etic decît au fost vreodată în istoria lor (totuși nu o majoritate absolută), dar în SUA și Europa oamenii vor din ce în ce mai mult să fie galezi, catalani, negri, transsexuali, creștini, islamiști, orice, e o renaștere a particularismelor de tot felul și nici măcar în Franța, țara republicanismului nu avem o majoritate. Macron, deși în minoritate, e eroic, în săptămîna alegerilor s-a apucat să își pună în aplicare planul să omoare diplomația ca sistem de privilegii, să o facă o meserie ca oricare, pentru experți ajunși înalți funcționari civili, nu o castă. Jos pălăria! Ăsta e programul, eliminarea rentelor, dar cîți oameni vor asta? Oamenii vor să aibă ei mașină cu șofer plătit de stat, nu să fie eliminate acestea pentru totdeauna. Dar, în sfîrșit, am cîștigat cinci ani și sper ca Macron să nu se atingă de sistemul de vot, că s-a terminat cu noi.

Consecințele acestor evenimente pentru România sunt amestecate. Ne bucurăm că vin alții să ne apere, că am ajuns frontiera cu Rusia sau aproape, vrem să cîștigăm din războiul ucrainean măcar cît am cîștigat din cel iugoslav (am avut ani de zile contracție economică în plus față de cauzele noastre interne din cauza embargoului, dar numai din cauza acestui război am ajuns în UE) și ai noștri au venit cu ideea ingenioasă să luăm un comision din ajutoare și reconstrucție. Dar pînă la planul cîștigător realitatea noastră zilnică nu e bună: nu trebuia să angajăm cheltuieli militare în plus cînd americanii oricum ne dau ei bani, în orice caz nu fără o analiză cost-eficiență a investiției bugetare anterioare. Un audit al banilor în plus băgați de Iohannis în armată pînă în 2022 ar fi condiția pe care un Parlament responsabil și suveran ar trebui să o pună înainte să îi aprobe alți bani. Ce ne facem, de exemplu, dacă știe și el că îi aruncă pe fereastră, dar are alte interese? O să îl căutăm la pensie sau la BXL să îi dea înapoi? 

Acum, că a venit războiul, brusc statul paralel militarizat e recunoscut de toată lumea: de la Ludovic Orban la USR și G4media. Mai trist e că am avut dreptate și aici și că după ce statul paralel nu a mai fost interesat de mișcări de protest, ele au dispărut complet: nimeni nu a ”rezistat” la formarea coaliției PNL-PSD, la intervenția pe față a procuraturii ca să îl scape pe premierul general de plagiat, la transformarea SIIJ în alt SIIJ sau la eliminarea din magistratură a Cameliei Bogdan și a lui Cristi Danileț. De ICR nu mai vorbesc, revistele intelectuale Dilema și 22 se luptă de zor cu Putin, mai departe și fără pericol decît să te ocupi de Romașcanu și alți dătători de subvenții. Iar Tribunalul București, cea mai anti-PSD instanță din România, a dat numai achitări în procesul Belina între timp, că așa cum am spus atunci, a fost o făcătură judiciară. Ce viitor are o țară care nu cheltuiește pe cultură și educație, aruncă bani pe înarmare, dar e prea ineficientă ca să se înarmeze pe bune, unde intelectualii nu mai deschid gura decît ca să fie de partea serviciilor și societatea civilă iese în stradă doar cînd o scot influencerii de la servicii?

Evident, am putea avea Renew-ul nostru, dar nu îl avem, pentru că – ultima profeție contabilizată pe ziua de azi – cînd promovezi oameni fără caracter ajungi victima lor următoare. Ghinea și compania l-au aruncat peste bord permanent pe Cioloș după ce își dăduse demisia de la șefia grupului ca să îi conducă pe ei. Nimic nu iese bine dacă începe printr-o fraudă democratică, prin infiltrări a unor oportuniști cu relații securiste care vor numai să parvină și ar arunca peste bord și pe Macron de le-ar fi rudă, ce să mai vorbim de oamenii lui Macron. Criticile se adună peste parveniții care conduc USR, dar critici prudente, doar la caracterul lor mizerabil, nimic despre ușile statului paralel pe care le-au lins de zor ca să își facă drum. Dar toată lumea știe, de asta nimeni nu îndrăznește.

Dar ar trebui. Armata cu unele servicii au intrat în concurență pentru resurse, iar isteria cu facturile ridică temperatura în zone unde se poate întîmpla orice. Pe ansamblu o să avem toți de pierdut din conjunctura actuală, dar cine e întreprinzător politic în timpuri catastrofale poate avansa mult mai repede.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

52 thoughts on “Cînd războiul devine soluția, nu problema. Și alte profeții

 1. Munteanu

  Prostii ! Blestematzii Anglo-Saxoni din SUA vor sa extermine Rushii nu sa slabeasca Rusia. Planul era ca exterminarea sa dureze mult cum au fost exterminatzi deja Mohicanii shi slabirea Rusiei sa fie shi ea o etapa in procesul de exterminare dar cand se iveshte o ocazie de exterminare rapida desigur Blestematzii Anglo-Saxoni din SUA nu vor rata ocazia. Idiotul Lloyd Austin este inca in viatza doar pentru ca inca nu au fost exterminatzi Rushii care lupta nu doar sa-shi salveze propria viatza ci shi a Africanilor, Chinezilor, Indienilor, Romanilor, etc. Ce se crede Lloyd Austin asta Alb Anglo-Saxon Protestant ? La fel ca el unii Romani sunt atat de proshti incat sa creada ca se pot integra in lumea Anglo-Saxona de maine care se va construi peste cadavrele lor, ale Rushilor, Chinezilor, Indienilor, Africanilor, Francezilor, etc. Atzi uitat ca Churchill a inventat lagarele de exterminare in Africa de Sud ? iar Americanii plateau recompense baneshti ucigashilor de barbatzi, femei shi copii Mohicani ?

  Reply
 2. Dumitru

  Chiar daca e tragic, mie tot imi vine sa rad. Sa inteleg ca Germania nu mai este in „partidul binelui”? Sau ca istoria nu mai are un sens unic (acesta fiind democratia liberala unde numai extrema dreapta si extrema stanga au ceva de criticat) ?

  Never mind, s-a intamplat, si putem vedea acum ca in Germania trebuie sa faci ca nemtii. Ma intreb daca nu regreta ca au pus-o pe tusa pe Anna Netrebko. :)

  In alta ordine de idei, Franta este acum mai atlantista decat Germania. Pai se poate? Nu le e rusine la nemti? Sa fie un franzosische (Macron) mai progresist? Noroc insa ca Macron e bleg in relatia cu Germania (nu stie sa-i brutalizeze decat pe francezii care nu-s de acord cu el) si n-o sa exploateze situatia, sperand (ca prostul) ca Germania va lua in calcul vreodata alte interese (europene) decat cele proprii…

  Reply
 3. marian

  Pentru conformitate, iata predictiile:
  „Rușii pot să spună că nu au invadat pentru că nu au vrut niciodată să invadeze, putînd să anexeze partea pe care separatiștii o controlează deja, sub pretextul că ucrainenii încalcă drepturile minorității ruse și nu au de ce să vină la Kiev, ridicîndu-și toată lumea în cap (…)
  Unu, că Putin nu a recunoscut cererea Dumei de a recunoaște independența Donbas, spunînd că e contra acordului de la Minsk. Putin vrea deci federalizarea Ucrainei (…)
  Evident, Putin mai poate să anexeze Ucraina de Est și altă dată, dar poate că a fost auzit”

  „… s-a trecut la speranța că Ucraina mai ține o zi. Și încă una. Și încă una. În fiecare zi mor civili (puțini, că rușii au ordin totuși să nu tragă în civili ”

  „E riscant dacă ești avertizat că vine avalanșa să crezi, nonșalant, că poate nu vine. Că dacă te amenință unul că îți trage o mamă de bătaie să speri că e bluf”

  Este normal sa avem frisoane, noi cei care traim doar in Romania, cand aflam ca:
  Serghei Lavrov, a declarat că ţara sa doreşte o ordine mondială „post-occidentală”.
  Si au cerut clar, NATO inapoi la 1997. Probabil dumneavoastra sperati ca veti fi de partea cealalta a zidului, eu ma vad in cel mai bun caz refugiat.

  Reply
 4. Xxx

  Pe scurt, soluția e ca Ucraina sa devină o provincie rusa, nu ?
  Stimata doamna, chiar și SPD-ul in Germania (dacă tot locuiti la Berlin, sunteți probabil la curent) a trecut la pozitiii mai apropiate de realitate…. Și, nu, nu aveți întotdeauna dreptate… Uitați ca trăiți(și va bucurați de toate avantajele ) intr-o societate pe model american, nu sovietic.

  Reply
 5. tibi1

  In sfarsit m-am lamurit: nu rusii sunt vinovati ca ataca alte tari ci victimele ca i-au provocat. Nu intelegeam de ce au navalit peste noi de vreo doua sute de ani; nu stateam cuminti…Dar salbaticii astia nu pot folosi banii pentru un trai mai bun al poporului?? Trebuie neaparat sa se inarmeze??

  Reply
 6. Iulian

  Singurul care are o viziune buna pentru UE este Macron. UE este doar a europenilor, fara americani. Este bine ca Europa sa aiba armata sa, parte din NATO, cu art. 5. Problema Ucrainei este a Europei, relatia cu Rusia trebuia rezolvata tot de Europa. Americanii vor distruge Europa. Americanii vor vinde avioane Romaniei.dar rusii vor distruge la sol atat F16 cat si Mig. Noi dam banii.

  Reply
 7. PAFI

  Incep sa ma intreb daca-l citim pe Tucker Carlson aici sau pe Alina Mungiu Pippidi. Bineinteles ca scopul este slabirea Rusiei, care a demonstrat, invadand Ucraina (sau trebuie sa spunem „operatiune speciala in Ucraina?), ca dorinta lui Putin de a recupera Imperiul nu e doar un moft al unui batran KGB-ist ci chiar politica de stat (cititi-l pe Putin, daca vreti sa stiti ce politica duce Rusia si de ce, tot asa cum lectura celebrului Mein Kampf ar fi putut duce la evitarea catastrofei, daca Hitler ar fi fost luat in serios). Atentie, deja Moldova e pe lista, ce facem, cerem pace si sfatuim moldovenii sa plece capul si sa accepte dominatia mujicului de la Kremlin sau slabim Rusia furnizand arme Ucrainei, astfel incat talharul sa-si puna pofta-n cui? Rusia e cea care a atacat Ucraina, nu SUA, nu lupta NATO in Ucraina ci ucrainienii (ajutati cu arme si informatii de aliatii lor) si rusii (ajutati de aliatii lor, ca nu sunt singuri in aceasta veritabila cruciada ortodoxa purtata de la Moscova). Ultimul Imperiu cu posesiuni in Europa, Rusia, poarta un razboi de cucerire, cu voia lui Dumnezeu ultimul. Sper din toata inima sa iasa din el slabita si sa-si piarda toate posesiunile Europene. Cei care au inarmat Rusia, pompand-o cu bani zeci de ani de zile – Germania lui Merkel – nu-si pun nici acum cenusa-n cap. Politica comertului, cea care, chipurile, ar duce la o pace eterna prin comert infloritor, a dat gres, cu Rusia dar si cu China. In schimb, a dat arme si putere inamicului.

  Reply
  • laur22

   il citesti pe Jeffry Sacks
   https://youtu.be/G12TI3rSqhE
   la Turkish Radio Television
   unde a afirmat ca daca e sa fie pace, solutia e tot cea afirmata din 2021 de Vladimir Putin (neutralitate efectiva a Ucrainei nu cea de pana acu ci una fara armament strain pe teritoriul sau + implementarea efectiva a acordurilor de la Minsk)

   ori aici la CNN sa vezi cum i-a cazut fatza lui Richard Quest cand a afirmat ceea ce totzi economistii “worth it’s salt” stiau de mult. Sanctziunile merg doar ca sa faca pacea negociata mai rapida doar atunci cand exista o solutzie negociabila in rest ele nu schimba cursul razboiului. Si asta nu doar in Ucraina. Deci actuale sanctziuni nu sunt o solutie ci un scop in sine.

   https://youtu.be/gGjtgjDwFBQ

   Adunand una peste alta singurul scop realist al unui razboi in Ucraina pare sa fie decuplarea economica a Germaniei de la Rusia adica dezindustrializarea Germaniei, decuplarea politica a industriei de la resursele naturale cu consecintzele economice ce vor rezulta de aici.

   Ca pentru asta Ucraina trebuie facuta muci daca as-i fi om shi nu doar o chitra ranchiunoasa as-i zice ca-i un pacat criminal. Ei lasa ca si lor ucrainienilor le si place.
   Merita tot ceea ce urmeaza sa li se intample.

   Cat despre hahaha “reconstructzia” ei a Ucrainei pe banii cui ?
   Pe banii unei Germanii care daca baga embargou Rusiei pierde instantaneu conform asociatiei sindicatelor si patronatului din Germania ( da da asa o strutzo camila exista in Germania) un milion de locuri de munca si >20% din industria sa a doua zi fara nici -o prespectiva de recuperare pe termen scurt (sub 2 ani) (5% impact la prima mana direct. fabricilor care se vor inchide din cauza scumpirilor si 15 % impact pe lantzul de aprovizionare si desfacere la prima mana al fabricilor care se vor inchide datorita dependentzei absolute de primele 5 %(deci nu s-au considerat impactul la mana a 2-a ori a 3-a ori consecintzele schimbarii mediului economic datorita recesiunii adanci )) ?
   Pe banii Americii care doar tehnic nu e in recesiune deoarece datele pe Q2 inca nu s-au terminat de adunat ?
   Pe taxele si impozitele celor de vad ca pretzurile la raft au crescut cu > 30 % in USA si intre 20 si 50% la raft in Lidl- Germania ?
   Le urez succes sa stoarca bani pentru o alta hotzie nesimtzita dupa cea cu COVIDUL
   mai jos Bil Mahler despre cele 5 trilioane de dolari furatzi in USA pe seama COVID-ului.
   https://youtu.be/LhhoQbzupug

   Nu dragilor, nu, planul nu e altul planul e ceea ce vedetzi.

   Un razboi care sa uzeze Rusia facand imposibile alte actziuni militare de genul celei din Siria unde Rusia sa contreze cu succes actziuni de regim change ale Americii si dand asfel mana libera Americii in restul lumii , compromitzand simultan viitorul economic al Germaniei ( si implicit al satelitzilor sai economici ca Romania) .

   Ei si daca pretzul pentru un acest plan de world domination e distrugerea Ucrainei (Irak, Afganistan, & Libia gen) cui credeți voi ca ii pasa cu adevarat si ar vrea sa mai opreasca ceva din acest masacru fratricid ?

   Reply
 8. CMC

  Razboiul prin proxy !!!!!
  Dupa ce Rusia e facuta sa-si consume armamentul conventional in Ucraina o sa fie facuta sa si-l consume si pe cel nuclear in Europa?
  Dezbina si stapaneste: Euro-USD = 1,06 … si nu se opreste

  Reply
 9. Adrian

  (Off-topic) N-am văzut vreo analiză a evoluției din ultimile zile a dolarului american. Fiind zi liberă luni în România se ajunsese la situația ca bănci să cumpere marți la preț mai mare decât curs bnr(rămas de săptămâna trecută). Asta apropo de ultima frază cu întreprinderea din anumite timpuri. Mâine-poimâine o să ni se spună c-a crescut prețul benzinei din cauza dolarului scump.

  Reply
  • CMC

   Rubla pare sa-si fi revenit mai bine decat Euro fata de USD…
   Datoria SUA 137,2% din PIB
   Datoria zonei Euro 97.7% din PIB
   Doar ca UE e pur si simplu paralizata de lipsa de leadership si dusa intr-o directie economica foarte periculoasa….
   Cu resurse limitate si cu conditionari fata de sursele ieftine de energie, materii prime si componente din Rusia si China, competitivitatea economiei UE va suferi teribil.
   Ce consecinte vor fi de aici?
   Vorba d-nei AMP – Alea pe care le vor americanii….
   Si daca vor dizolvarea UE – vor reusi.
   Brexitul a fost inceputul….Franta a trecut milimetric de ceva similar…

   Reply
 10. dr alexa

  De cei care nu l-au votat pe Macron dupa parea Dv. 45 % din francezi sint ce ?
  Macron a deceptionai aproape jumatate din francezi sau ?
  Macron a impus „vaccinarea” pe care si Dv. o sutineti chiar daca ca studenta la medicina vi s-a spus ca in „Pandemie” nu se vaccieaza. Tot la medicina se invata ce este un vaccin. Sustinind ca Pfeizer & Co. au pus pe piata un vaccin nu este aberant ? Cum explicati celor vaccinati ca se imbolnavesc de Covid ?
  Vaccinul este nici mai mult nici mai putin o metoda de pauperizare a Romaniei, Europei, etc.
  Daca nu este asa rog contrargumentati daca aveti dovezi stiintifice si nu studii cumparate de Pfizer….
  Masca o alta aberatie. Argumentati ca medic ca virusii nu trec prin masca ca prin varza
  Hochachtungvoll

  Reply
 11. Gabriel Radeanu

  Multe din comentariile superioare sau moraliste de pe aici vor amuți sau își vor schimba total abordarea în cazul în care trupe românești vor fi angajate în conflict direct cu rușii.
  În Ucraina este exact aceeași forma de conflict naționalist care face puțin probabilă unirea Republicii Moldova cu România…căruia i -am putea spune „rusofilie”…
  Asta este esența conflictului,restul sunt suprapuneri artificiale ,aproprieri de motivație parazitare ale unor interese exterioare.
  De fapt e vorba de două războaie diferite…unul mediatic global care-l demonizeaza pe Putin,și altul real,concret care are natură exclusiv naționalistă.
  Nu putem să angajăm lumea civilizată în acest conflict,singura soluție e pacea,care va fi obținută probabil prin „detronarea” lui Putin din interiorul Rusiei și permanentizarea unui conflict etnic local cum sunt multe pe planetă…

  Reply
  • Victor

   la pariu ca primii impuscati in caz de inarmare a populatiei o sa fie asa zisii conducatori iubiti ai patriei si nu rusii?!!!! ba mai mult cred ca toate companiile europene care fac jaful de la utilitati o sa fie exterminate cu foc si plumb!!!
   Securistii si armata vor pleca la ordin impotriva rusilor insa armata regulata formata din populatia civila o sa se razboieasca cu PNL-PSD-USR-SRI… si nu in ultimul rind UDMR dupa care razboiul romano-maghiar o sa plezneasca ca o mega bomba nucleara!!!

   Reply
 12. Tencherul

  Ca SUA castiga din slabirea Rusiei e clar, dar sa spui ca nu se vrea negociere e o prostie.
  Care sunt tarile care vor o negociere? Europe de vest, mai ales Germania intelege prin negociere cam asa: nu ma intereseaza cum faceti, incheiati mai repede ca noi pierdem bani.

  Cam ce negociere vrea Rusia? Ea zice cam asa: vrem ca Ucraina sa faca ce vrem noi, sa o controlam total. Cum negiciezi cu asta?

  Ce ar trebui sa fac Ucraina, sa cedeze tot doar ca sa fie fericiti germanii?

  Reply
 13. Victor

  Euro isi da ultima suflare in aceste luni, mai e foarte putin pina la colapsul economic european si atunci o sa inceapa cu adevarat razboiul. Yugoslavia si Balcanii o sa sara in aer: Bulgaria si Grecia o sa fie maturate de razboiul civil iar Albania va fi distrusa ca rampa de lansare a atacurilor americane impotriva sirbilor; Romania o sa fie facuta praf in lupta pentru Yugoslavia. Populatia din Romania nu o sa lupte de partea asa zisilor democrati americani ci o sa se revolte masiv impotriva jafului economic la care e supusa de europeni de mai bine de un deceniu dupa care o sa inceapa razboiul civil cu sprijinul direct al rusilor si americanilor.
  Germania nu o sa lupte impotriva rusilor cind acestia o sa invadeze masiv balcanii iar Nato se va sparge.
  Sa speram ca vor fi totusi revolte interne masive in US iar dementii din spatele asa zisei administratii democrate care au pus la cale tot acest scenariu vor fi maturati din istorie si se poate evita razboiul nuclear pe ultima suta de metri.
  Divizia de arme biologice are liber la razboi, sint lansate armele biologice in toata lumea. Pandemia a fost preludiul acestui odios scenariu de genocid la nivel planetar iar toti cei care au sustinut impunerea dictaturii pandemice sint direct raspunzatori de acest al treilea razboi mondial care a inceput!!!

  Reply
  • 1984

   Cum merge culesul ciupercilor comestibile la Cernobîl? După ploaia de azi-noapte și mai ales după comenturile tale, bănuiesc că excelent.

   Reply
    • din Germania cu multa durere

     Ciobane, cand Putin ameninta cu nucleara si e pe cale sa invadeze Moldova in urmatoarele zile sau saptamani, ca roman, mi-as lua talpasita rapid de acolo pentru ca e un butoi cu pulbere. Nu stie nimeni ce scenariu pun astia in aplicare dar cand ma uit crucis la rationalizarea uleiului si se discuta despre rationalizarea benzinei in Germania ma ia cu frisoana pe sira spinarii. Vine un dezastru economic de proportii si asta o stiu toti in Europa occidentala!
     Bai tata cand radeti de Nostradamus ca va spune cum va pica pianul in cap e naspa! Inseamna ca o sa fiti carne de tun pe front sau o sa dati buzna la psihiatrie sa-i convingeti ca sa nu va ia pe front :)
     E bine sa fii inconstient vesel pentru nenorocirile ce vin!

     Reply
   • Victor

    ’84 esti copil invatat cu halucinogene, acum doua luni daca zicea cineva ca rusii ataca Ucraina si aceasta o sa devina urmatoarea Sirie tot asa comentai!!! Lasa cuiele ca ajungi pe front crezand ca esti la cules de ciuperci dar pana atunci vezi cum reusesti sa prinzi niste panouri fotovoltaice ca s-a triplat pretul la ele si au disparut de pe piata.
    Europa a intrat in stagflatie, urmeaza razboiul extins in Europa.

    Reply
 14. Victor

  Nu va imbatati cu apa rece ca majoritatea populatiei europene este impotriva rusilor!!! Principalul inamic al europenilor este Bruxelles-ul si mizeria politic-transgender-birocratica de acolo. Cu cit intram mai tare in colaps economic iar oamenii o sa fie furati de mafia utilitatilor cu atit mai puternice o sa fie revoltele si apoi razboiul civil impotriva Bruxelles-ului

  Reply
 15. Ca pe termen LuuuuNg...

  Chiar NU vad ce-ar pierde omenirea daca Rusia lui Putin ar fi distrusa – de moment ce nu a putut deveni ca Franta, UK si chiar Germania dupa doua Razboaie Mondiale si decolonizare -, daca puteti sa insistati, ca sa ne aratati, ce pierde UMANITATEA, Planeta…, daca Rusia lui Putin si China Comunista vor fi distruse pentru totdeauna
  pe termen mediu?

  Reply
  • CMC

   Pentru Rusia sau/si China (ca si SUA, de altfel) e atat de simplu de distrus Planeta doar detonandu-si armele nucleare pe propriul terioriu.
   Si de ce n-ar face-o, daca scopul restului Planetei e sa-i distruga pe ei? Ce ar avea de pierdut?
   Termen mediu? Nu va exista nici un termen….

   Reply
   • aFrica cu boambe nucleare

    Hai nu zau!
    Atunci de ce n-a dat Franta cu tiribomba in desertul algerian sau Imperiul Britanic in India, ca aveau bomba nucleara si-si aparau in mod legitim, dpv al Lor, teritoriul?
    Rusia Putinista si China Comunista vor fi distruse, desigur, vor disparea, insa nu dpv militar.
    Toate armele ruginesc pana la urma sau evolueaza pe cai nebanuite spre altceva.
    Vor deveni o imensa Coree de North, pentru o vreme – complet distruse economic pe termen mediu.
    Sa ne uitam cum a disparut URSS-ul sau Imperiul Tzarist.

    Reply
    • CMC

     Poate ar fi timpul ca Romania curata sa mai verifice infiltratii de la Servicii de pe aici.
     Ca pot fi identificati foarte usor dupa agresivitate si invective…dupa lipsa de logica si dupa numeroasele nume de pe care posteaza mesaje cu aceleasi particularitati stilistice…

     Reply
  • Hermandecrocu

   Rusia va renaste însă din propria cenusa Europa nu poate deveni puternica fără Rusia care trebuie integrata în EU .Atuul ei sunt imensele resurse de care dispune și interesul Americii ca Europa sa nu devina puternica.Apoi trebuie depășită idea de polițist mondial a Americii. China aliata cu Europa oferă paradigma optimista.Altfel întreg eșafodajul mondial se spulbera în cenusa imperiului american care gliseaza ușor spre anemiere datorita ca din aroganta sa își sapa singur groapa,călcând în picioare demnitatea prea multor națiuni
   ..

   Reply
 16. Roccass

  Razboiul din Ucraina este un pretext, miza cea mare este daca lumea va fi unipolara, asa cum a fost din 1990 incoace, sau multipolara, asa cum se intrezareste.
  SUA vor sa rupa spinarea Rusiei pt ca restul lumii sa inteleaga ca lumea este si va fi condusa permanent de la Washington.
  Pentru ca acest lucru sa se intample europenii au acceptat deja sa plateasca ei oalele sparte, chiar daca asta deja duce la inflatie record si la foarte previzibile tulburari sociale.
  Desi s-ar putea sa nu se intample asta pentru ca daca ne uitam la englezi, se pare ca si europenii incep sa accepte fara sa cracneasca ratiile de ulei, ca un prim pas, un sacrificiu necesar pentru viitoarea victorie asupra Rusiei, nomina odiosa.
  Noi, romanii, am aratat in 1989 ca ne-am saturat sa ni se ceara sacrificii in numele unei potentiale victorii impotriva monstrului capitalist.
  Dar acum am schimbat monstrul, asa ca s-ar putea sa nu cracnim daca, asa cum prevad toti specialistii, o sa pierdem o mare parte din foarte putinul pe care l-am castigat in ultimii 32 de ani.
  Ne-infrangerea Rusiei ar insemna ca lumea devine multipolara, ca soarta ei nu se va mai decide in doar cateva capitale, or acest lucru este inacceptabil pt Occident.
  Si pentru noi va fi inacceptabil pentru ca am facut mari eforturi de slugarnicie, i-am abandonat pe cei 500.000 de romani din Ucraina, am acceptat descompunerea Serbiei, singurul vecin cu care n-am avut niciodata razboi, am facut totul cu singura ambitie de a ne sui, in fine!!!, in spinarea elefantului ca sa ne mandrim cat de tare tropaim.

  Reply
  • Pe coada iepii lui mihai vitezuL

   Pe bune?
   Ati avut voi razboi vreodata cu vecinul cu care impartiti cea mai lunga frontiera de stat?
   (pariu ca haba nu ai care o fi ala!
   Srbii vostii au bombardat Aradul si au ocupat Banatul.
   Voi, absolventii lui Sf.SAVA si urmasii Banilor, din BanJa Krayowei, ce oras din srbia atzi bombardat si ce teritoriu SRBESC ati ocupat vreodata?
   Barbaria rusilor va fi pedepsita exemplar, de catre toata Planeta. Inclusiv de voi, defilacii dupe Kisselev, care v-ati facut statul cu rusii – ca sa nu va faceti mici-mici de tot, mai intelept ar fi sa faceti ciocu mic-mic de tot cand se schimba foaia.

   Reply
  • Gogu Dorelovici Pleșkavițeanu

   Să le plângi de milă românilor din Ucraina și la câteva rânduri să pupi poala Serbiei, denotă că nu prea ai dat bac-ul din istorie și nici lecturi suplimentare nu prea ai. Poate e din cauză de oreion, și-atunci e motivat. Poate urăști Marea Neagră, cine știe …

   Reply
 17. bunul samaritean

  Haideti sa nu punem carul in urma boilor .Slabirea fortei armate a rusilor este doar urmarea .Nici un politician din Occident nu a declarat ,cu citeva luni inainte de aparitia invaziei, cum ca Rusia ar trebui slabita . Analiza ,ce tine de adevarul razboiului , invaziei rusilor in Ucraina si nu viceversa , trebuie prezentata in etape si pe masura ce razboiul avanseaza discursul se modifica si de o parte si de alta .Un lucru este cert : nici un soldat ucrainean nu a trecut granita ca sa atace Rusia .Rusia este tara care a invadat Ucraina si nu invers .Slabirea armatelor Rusiei este o dorinta actuala aparuta urmare a crimelor de razboi ce incep a fi scoase la lumina zilei si anchetate de procurori specializati ca dealtfel si faptele si persoanele responsabile de efectuarea unor astfel de fapte criminale .Ucraina , spre stiinta tuturor , este o tara suverana si independenta ce nu a incalcat granitele niciunei alte tari aflate in vecinatate .Retorica rusilor , cea de la inceputul campaniei de invadare a Ucrainei , a disparut .Acum se doreste atacarea unor state membre NATO (sa vedem daca au curajul faptic nu declarativ ).Putem credea o posibila atragere a Rusiei si o capcana intinsa de catre Occident , in momentul cucerii peninsulei Crimeea de catre Rusia, Rusie ce a sperat ca lucrurile sa se repete si in Donbas , dar asta nu scuza intentia agresiva transformata in razboi de atitudine barbara si consfiintita prin distrugerile de locuinte civile si prin moartea oamenilor nevinovati . In fapt capcana a venit si din interior si din exteriorul Rusiei .Coruptia, formidabila, decidentilor economici si militari din Rusia , posibila falsificare a cantitatilor si a capabilitatilor armatei Rusiei a carei maretia era doar pe hirtie, a determinat aparitia invaziei ca si necesitate .Arestarile si mortile subite , aparute in presa si prezentate noua cititorilor, pot avea, in componenta, aflarea de care conducerea actuala a Rusiei a realitatii dezastrului economic si militar .In teren ,s-a vazut foarte clar .Rusia s-a impotmolit militar in Ucraina iar amenintarile, repetate, capata caracter de obisnuinta ele nemaimpresionind pe nimeni .Razboiul si scopul razboiului , o data pornit ,este de a face pace in conditiile invingatorului .Nu putem uita cuvintele lui J.R.Biden :nici nu stie ce il asteapta ca si cele ale doamnei der Leyen ce ne spunea daunazi cum Rusia invinsa nu mai poate ramane , ca si entitate statala , in forma de Federatie . Parcursul Rusiei a fost de exceptie atita timp cit ea a putut sa mentina la putere , in multe dintre statele lumii , conducatori simpatizanti ai Rusiei . Acum acei conducatori au disparut din scena politicului national si o data cu preluarea functiei de Presedinte. al SUA. de catre J.R.Biden, totul s-a schimbat .In ceea ce priveste Franta era previzibila cistigarea unui nou mandat de catre actualul sef al statului cum este previzibila si cistigarea alegerilor parlamentare din luna iunie a.c. de catre Partidul de suflet al Presedintelui Macron La République En Marche. In Romania,decizia de exceptie a Presedintelui Iohannis ce, anticipativ ,a numit in functia de Premier un General ca dealtfel si obtinerea formarii unui batalion NATO sub steagul Frantei impreuna cu aducerea la guvernare a unei Coalitii ce are in portofoliu 65 de procente vot in Parlament, concomitent cu apartia unui HUB umanitar ce ajuta Ucraina , fac din Romania un Stat puternic si o forta stabilizatoare in regiune .

  Reply
 18. Munteanu

  O fi rau ca U-Kraina sa re-devina o provincie a Rusiei cum a fost in toata istoria ei inclusiv cand capitala Rusiei era la Kiev dar mai rau este continuarea actualului razboi. Razboiul nu se poate termina cu victoria U-Krainei caci in acel caz batalionul neo-nazist Azov va continua sa ucida Rushi, Romani, Maghiari shi … Evrei din U-Kraina inclusiv pe Zelensky asta care are acelashi nume cu U-Krainianul Corneliu Zelensky fost legionar prin Romania.

  Reply
  • Max Perversitatea Sudista

   Stii cum se numeste Academia din Kiev?
   Ai auzit de Petru Movila, stii cine a fost Simion Movila care a domnit simultan cu Mihai vitezuL, pe acelasi tron?
   (Mihai vitezuL – ca „viteaz e un frumos cuvint… RUSESC! – l-a dat jos de pe tron pe Alex cel Rau, iar tronul principal si l-a pierdut pe cand traia)
   Statele sunt ca si organismele vii – ele evolueaza in timp – daca acest stat NU evolueaza fiind distrus din interior de slavii care l-au acaparat si-l saboteaza cu max perversitate prin sudisti, in frunce cu ardelenii lor, inseama ca va pieri pe veci, chiar inaitea Rusiei lui Putin.
   Rusia Kieveana e una, Rusia lui Ivan/ Stalin/ Putin cel GROAZNIC and Terrible, e cu totul altceva – dupa cum Ucraina/ Moldova/ ROMANIA de azi e altceva decat nu stiu ce ucraine istorice si ROMANIA din vremea Imperiului Roman.

   Reply
   • Munteanu

    Oricat am cautat nu am gasit cuvantul U-Kraina in legatura cu Petru Movila. Peste tot gasesc ca Petru Movila a fost mitropolitul Rusiei pe atunci cu sediul la Kiev cu toate ca la Moscova era capitala administrativa Kiev fiind totushi pe atunci orash Rusesc capitala religioasa a Rusiei. U-Kraina nazista de azi a fost creata de generalul German Ludendorf pe teritorii Ruseshti, Romaneshti, Maghiare, etc. toate pe atunci ocupate de armata Germana. Probabil ca tot Ludendorf a inventat shi numele U-Kraina in limba Rusa caci limba U-Krainiana a creat-o tot Ludendorf mai tarziu.

    Reply
 19. Mirciulică

  Oarecum Rusia s-a menținut până acum ,dar primul război mondial,războiul civil,comunismul și al doilea război mondial au costat-o o hecatombă de vieți omenești .Ultimul război a fost câștigat de URSS cu sângele propriilor oameni și cu banii,materiile prime și armele făurite în ,, arsenalul democrației ,, , SUA.Fără ajutor american,Stalin nu ajungea primul la Berlin .Cu un secol și jumătate mai devreme, trupele țariste au ajuns pe caldarâmul Parisului cu finanțele imperiului colonial britanic,care nu vroia să dea prăjitura din gură lui Napoleon .Mă tem că URSS,pardon,Rusia , e pe ducă ,merge spre dezmembrarea pe care epoca după 1991 a evitat-o parțial . La bogățiile lui jinduiesc deopotrivă UE, dar și CHINA,în foame de materii prime, alimente și energie , în plină expansiune economică..Cine l-a sfătuit pe Putin să înceapă războiul, l-a sfătuit ,, bine „.La urma urmei,cum au intrat SUA în al doilea război mondial ?! Roosevelt a cerut consilierilor săi economici un plan de sancțiuni economice aplicabile Imperiului Nipon,care să-l împingă cu spatele la zid și să facă mișcarea imprudentă de a ataca primii SUA .Măsurile au fost aplicate, s-a produs atacul de la Pearl Harbour, iar pentru Congres a fost floare la ureche să voteze la pachet cu declarația de război contra Japoniei ,și pe cea contra Germaniei Naziste.Ceea ce a adus sfîrșitul amândorura .La fele cum focurile de tun ale confederaților sudiști de la fortul Sumter, aprilie 1861, au marcat începutul sfîrșitului rebeliunii : nu e bine să trezești și să înfurii ceea ce până atunci părea un ,, gentle giant ” adormit…Crede Rusia că poate înfrunta lumea întreagă și se poate bizui pe China la nesfârșit ?! Asta e un soi de ,,whisful thinking ” de grupa mică .În 1941, cu germanii la porțile Moscovei,japonezii,proaspăt semnatari ai unui pact de neagresiune cu URSS, au ezitat să atace pe sovietici ,în pofida presiunilor germane : erau oameni de onoare,fideli cuvântului dat iar strămoșii lor samurai s-ar fi întors în groapă dacă ar fi procedat altfel .În schimb, URSS n-a ezitat să atace neprovocat Japonia pe 6 august 1945, încălcând tratatul, ba mai mult, răpind teritorii Japoniei .Ei bine, eu cred că Chinei îi vor lipsi scrupulele Japoniei .Și va găsi mai tentant Extrem Orientul rus, decât micul Taiwan înarmat până-n dinți și vegheat de ,, umbrela protectoare” a Flotei Pacifice a SUA …

  Reply
  • CMC

   Visul „oamenilor de bine” este ca dupa ce i-au pus pe ucrainieni sa isi distruga tara si populatia, sa-i mai faca si pe chinezi sa faca acelasi lucru intr-o confruntare cu rusii. De ce nivel o fi „wishful thinking-ul” asta?
   E foarte putin probabil sa-i fraiereasca si pe chinezi sa o ia pe urmele ucrainienilor. Ca se stiu urmatorii in lista de „democratizare”. Mai degraba ii pot face pe rusi sa-si foloseasca arsenalul nuclear in Europa.
   Cat despre scrupulele Japoniei fata de ororile pe care le-a produs in China si Coreea….

   Reply
 20. ionas

  Ce pacat ca in al 2-a razboi mondia, prin 1943-44,l SUA si UK nu au avut initiative de a ajunge la pace cu Germania lui Hitler si Japonia . Multe tragedii ar fi putut fi evitate atunci.
  Istoria se repeta cu Ucraina si cu poporul asta semet – rusii cu misiune providentiala condusi de Putin ( bine ca chinezii par sedati )

  Reply
 21. CMC

  Comentariile postate de:

  1984
  Ca pe termen LuuuuNg…
  Pe coada iepii lui mihai vitezuL
  Gogu Dorelovici Pleșkavițeanu

  sunt tipice pentru propaganda Serviciilor de la noi (stil, agresivitate, insulta, argumentare samd). Se vede aceeasi scoala din toate.
  Ar trebui sa fiti mai vigilenti !

  Reply
  • Calomnia

   Juratul stramb, falsurile istoricoide, LASITATEA… sunt cele care va caracterizeaza pe voi, desigur.
   Ca sa nu vorbim despre maxima perversitate specifica (niste rai si niste fameni) cu care v-ati batut joc de orice Romanie pana in secunda de fata avand in spate admiratia, daca nu dragostea fata de rusii cu care v-ati facut statul de la inceput – cel mai sarac si inapoiat stat din Europa.
   Daca Rusia voastra testeaza inca determinarea Occidentului in fata barbariei sale anacronice, s-ar putea sa aveti o mare surpriza cand Germania va renunta la gazul si petrolul rusesc cu pretul unei stagnari generale a economiei UE pe termen scurt!

   Reply
  • Victor

   left woke idiocracy, astia au devenit mai perculosi decat securistii. Spitalul 9 a ajuns la putere in Washington, Bruxelles, Toronto. Pana la legalizarea pedifiliei nu mai au decat un pas.
   Razboiul la nivel mondial e iminent

   Reply
  • Serviciili

   Tovarăși, fiți mai vigilenți!
   Tovarăși, să facem totul!
   Tovarăși, protejați-l pe tov. CMC!
   Dai îm tov. CMC? Dai în mine, dai în fabrici și uzine!!!

   Reply
   • CMC

    Un simplu nume arata cum a fost infiltrata zona de comentarii Romania curata:
    „Pleșkavițeanu”

    Ati mai auzit pana acum un asemenea nume asumat pe Romania curata?

    Chiar nu va dati seama si nu faceti o analiza a faptului ca ati devenit o tinta pentru propaganda din numeroasele servicii de la noi? S-o fi dand tema la cursantii de la scolile (pardon academiile) serviciilor sa va inunde cu comentarii ironice si insultatoare.

    Mai vreti si alte nume?
    „Max perversitatea sudista”

    Si altele („coada iepii”, „boambele nucleare”, daca vreti sa analizati la ce nivel intelctual au ajuns serviciile de la noi.

    Reply
 22. pawn

  deprimant. si probabil adevarat. asa cum scria insa „bunul samaritean”, razboiul are o dinamica a lui, situatia evolueaza, si la asta ma refer cand zic „deprimant”. intotdeauna razboaiele s-au extins si s-au intensificat atunci cand fiecare parte incearca sa obtina pe teren o pozitie de avantaj inainte de negocieri. deocamdata, pierderile de vieti (absolut ingrozitoare pentru 2 luni de razboi in secolul 21, se vorbeste de peste 10 mii de civili si de 30 de mii de militari de ambele parti) si distrugerile materiale enorme se pare ca de-abia au intaratat mai tare combatantii.
  un lucru e sigur: orice urma de incredere intre rusia si occident a fost spulberata, pe timpul vietilor…(„noastre”? nu, ale copiiilor nostri) va fi, in cel mai bun caz, un razboi rece si un zid de la baltica la bosfor.

  Reply
 23. CMC

  Intr-o lume care se planifica sa fie unipolara, UE nu are decat rol de uderdog….
  Primul pas? Distrugerea leadershipului. Exact asa cum s-a procedat la noi. Leadershipul romanesc a fost distrus (Nastase, Antonescu, Basescu, Dragnea samd..) si a fot inlocuit cu oameni flexibili care actioneaza la comanda serviciilor (de a ajuns sa-l puna Ciolacu judecator santajabil la CCR chiar pe un plagiator, si asta de nota 5). Servicii care nici nu mai stii cui se subordoneaza. UE, SUA, sau ambele?

  „Ambasadorul Ucrainei, atac suburban la cancelarul Germaniei: ‘Un lebăr ursuz’, ‘nu pare a fi demn de un om de stat'”
  Credeti ca ambasadorul Ucrainei avea curajul sa spuna asa ceva fara aprobare de la licurici?

  Cu o UE adusa in deriva economica si cu „leadershipul” francez care se profileaza (si unde nu mai trebuie sa intervina strainii) nu se poate spune decat „Case solved”. Un fel de Soric romanesc….

  Reply
  • Dumitru

   Ok, leadershipul francez are problemele lui. Dar in afara Frantei in Europa mai poate avea leadership doar Germania (sau o forma de democratie europeana, dar se pare ca pe asta nimeni nu o vrea). Deci, daca nu leadership francez, atunci leadership nemtesc? Ia sa vedem: pe Kovesi la parchetul european nemtii au pus-o, nu francezii. Deci planul care a distrus Romania e promovat la nivel european nu de Franta, ci de Germania. Daca va uitati bine, PPE-ul si tovarasii de drum socialisti (gen Timmermans) sunt controlati tot pe filiera germana. Iar politica nemteasca e dramatic de provinciala. Principalul obiectiv este ca pensionarii baby-boomeri sa-si pastreze puterea de cumparare. In rest, se pare ca nimic nu mai conteaza. Securitatea clar nu (sunt penetrati la varf si de americani si de rusi), sanatatea demografica a tarii iarasi nu (de-aia profita de crize pentru a importa populatie). Iar ecologia, in Germania, e o gluma cu prosti – ei sunt cei care au trecut gazul natural la „politici ecologice”, care inca mai consuma carbune, si care poseda o industrie chimica ce vinde otravuri (din cauza lor inca se mai comercializeaza RoundUp). Si nemtii mai au o problema – nu sunt numai obtuzi, dar si foarte fuduli (in materie de ecologie, cand vorbesc de filiera nucleara franceza, sunt intr-adevar amuzanti). Deci, care leadership?

   Eu as fi pentru o suveranitate europeana. Dar daca asta inseamna un sistem nedemocratic cu Kovesi la procuratura, nu mai vreau.

   Reply
 24. AlinaMP

  Ne bazam pe inteligenta cititorilor nostri. Evident ca avem trolli de la servicii, ca si trolli putinisti, ar fi de mirare sa nu fie. Lasati-i si pe ei, poate studiaza intr-o zi un cercetator cum arata trollingul in 2022 in timpul razboiului si sa aiba material. Minima interventie e deviza mea, dar daca vreti sa fim drastici putem si asta. Scrieti lui Lucian Davidescu, editorul nostru, sa fie mai selectiv. di nou, pararea mea e ca aceia care vin pe aici vin sa ma citeasca pe mine si nu se iau dupa trolli, sunt oameni cu carte.

  Reply
  • Hermandecrocu

   Rusia va renaste însă din propria cenusa Europa nu poate deveni puternica fără Rusia care trebuie integrata în EU .Atuul ei sunt imensele resurse de care dispune și interesul Americii ca Europa sa nu devina puternica.Apoi trebuie depășită idea de polițist mondial a Americii. China aliata cu Europa oferă paradigma optimista.Altfel întreg eșafodajul mondial se spulbera în cenusa imperiului american care gliseaza ușor spre anemiere datorita ca din aroganta sa își sapa singur groapa,călcând în picioare demnitatea prea multor națiuni.

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *