Lucian Davidescu

Chiar dacă nu crezi că există Covid, testează-te!

Mai sunt și în ziua de azi câteva mii de oameni, împărțiți în vreo 100 de triburi în toată lumea, care n-au avut nici un fel de contact cu civilizația. Trăiesc la fel ca acum 5.000 de ani și de obicei cine se apropie de ei își riscă pielea. Sunt lăsați în pace, dintr-un motiv simplu. Dacă ar fi integrați în societate, majoritatea ar muri în scurt timp de boli la care noi toți ceilalți am căpătat imunitate. Majoritatea sunt azi tratabile, mai puțin virozele respiratorii. Se întâmplă ca uneori să mai afle despre restul lumii iar cei mai tineri să-și ia inima în dinți și să caute o viață mai bună. Pentru ei, e ca un joc de ruletă rusească: unii cad inevitabil secerați de ceea ce pentru oricare dintre noi este o răceală banală.

Multe astfel de triburi au fost decimate sau au dispărut așa. În trecut, epidemiile au servit – intenționat sau nu – chiar ca armă biologică a invadatorilor imunizați. O mână de conquistadori au putut extermina astfel milioane în America.

Nici noi restul nu suntem scutiți cu totul. O dată la o generație-două-trei apare câte un virus nou în fața căruia nu avem imunitate la fel de mare.
Anul ăsta umblă unul nou, un guturai nenorocit care omoară în alte feluri decât o făceau guturaiurile și gripele până acum.
La început, medicii au fost speriați și copleșiți și adesea n-au știut ce să facă. Din cauza asta, au murit cu zile o mulțime de oameni. În țările civilizate lucrurile s-au mai așezat, la noi încă nu.
Printre motive este și cel că pacienții ajung la spital târziu, fie că au așteptat până în ultimul moment, fie că au fost plimbați dintr-un loc în altul
Da, cele mai multe dintre victime suferă și de altceva, dar unii au descoperit „comorbiditatea” abia când s-au internat. Puțini suntem totuși perfect sănătoși.
Poate peste ceva vreme, viroza asta va fi la fel de banală ca toate celelalte. Acum încă e o boală nouă și grea.

Dacă ai simptome de răceală – febră, tuse, dificultăți de respirație – mergi și testează-te!

Dacă e altceva, o să mergi acasă cu certificatul negativ și stai liniștit. Dacă e Covid, ajungi la spital pe picioare când încă se poate administra tratamentul care să te salveze.
Normal că îți este frică să nu te închidă în spital purtător sănătos, după ce au făcut asta până nu de mult – caz unic în Europa – că nu s-au gândit mai departe de lungul nasului. Dar acum măcar nu mai pot face asta, că nu mai au locuri.
Dacă ești pe picioare, te vor trimite să bolești acasă. Poate încă mai au medicamente dar sunt pe terminate. Dacă e grav, acum poate încă au loc dar peste o săptămână s-ar putea să nu mai aibă. Când simți că nu mai aer deloc, poate că ești pe moarte sau poate nu ești dar sigur preferi să fie un doctor pe aproape.
Sigur că îți e frică să nu iei vreo infecție fix din spital, că ale noastre sunt renumite pentru asta. Dar dacă te duci devreme, cât ești încă teafăr, șansele sunt foarte mici. Încă poți să alegi unde să te testezi, la ce spital și cu ce doctor să stai de vorbă.
Când ajungi târziu și e nevoie de intervenții mai complicate sau de ședere lungă, șansele de infectare cresc teribil.

Poate că nu crezi că există deloc trăznaia asta de i-au zis covid… guvid… covrig…

E de înțeles: au luat o problemă simplă de sănătate publică și au transformat-o în isterie și demență. Aproape în toată lumea, politicienii au fost tâmpiți sau ticăloși sau și una și alta. Ai noștri au vrut parcă să fie mai cu moț. Au scos armata și au zbierat imnul în megafoane când erau o mână de cazuri iar acum nu mai știu decât să închidă cârciumi. Au spus ba că e o simplă viroză ba că de fapt chiar e un virus ucigaș apocaliptic. Ba că masca nu ajută ba că fără ea murim pe capete. Au spus că dacă ai peste 65 de ani trebuie să te înghesui în magazine cu alții de vârsta ta timp de doar două ore din zi. Dar ce n-au spus? Cine să-i mai creadă?
Numai că… știi ce? Nu contează! Ei se testează zilnic și dacă au ceva primesc cel mai bun tratament. De tine doar tu poți să ai grijă, cu atât mai mult după ce ți-au făcut treaba mai grea. Mai bine să descoperi din timp că-i „o simplă răceală” peste care treci cu bine decât să afli prea târziu că-s și complicații pe care nimeni nu mai are timp să le trateze.

Sau poate ai citit sau ai auzit și alte versiuni despre virus.

Că l-au făcut chinezii sau americanii într-un laborator ca să subjuge restul lumii… că l-a făcut Bill Gates ca să vândă vaccinuri… că este provocat de antenele 5G…
Chiar și dacă vreuna ar fi adevărată, nu schimbă lucrurile cu nimic pentru tine. Vei trece prin exact aceleași etape ca oricine altcineva cu o viroză severă netratată la timp. Sau cu o „comorbiditate” pe care credeai că o mai duci 50 de ani, dar iată că i-a pus capac o simplă tuse.
Și la urmă o să rămână că tot tu ai fost de vină pentru tot…

Nu-i lăsa să câștige, bate-i cu ce ai la îndemână, chiar și cu armele lor: mergi la consult!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Chiar dacă nu crezi că există Covid, testează-te!

 1. Adrian

  O mică mare hibă : trasabilitatea consumabilelor. Când mă duceam la analizele anuale și întrebam unde-s fabricate seringile, de pildă, se uita personalul la mine ca la felu’ șapte. Inclusiv anu’ ăsta, în martie.

  Reply
 2. Dumitru

  Hm. O sa ma testez cand voi sti ca am fost intr-o situatie cu risc peste medie. Altfel, nu cred ca e o idee buna, pentru ca ar trebui sa o fac periodic (o data la 2 saptamani, la 3?) si sa stau la coada la un laborator impreuna cu oameni care probabil au motive sa creada ca pot sa aiba boala. Daca as fi in Romania, ar mai fi si aspectul pecuniar – aici unde traiesc eu este rambursat de asigurarea de sanatate.

  Reply
  • Dumitru

   Ca sa clarific: ma voi testa daca o persoana din anturajul meu sau al sotiei/copilului va fi detectat pozitiv. Sau daca unul din noi are simptome de boala respiratorie. Sau daca imi stranuta unul in nas in metrou. Cam atat.

   Reply
 3. marius

  nu cunoasteti „sistemul de sanatate” romanesc, rata infectiilor cu nosocomiale este uriasa in spitale si aveti sanse de 100% sa muriti din cauza contractarii acestora. De fapt tocmai a iesit un doctor militar la um digi care a recunoscut cu jumatate de gura ca totusi s-au facut ceva autopsii la mortii covid si in absolut toate cazurile s-au descoperit infectii nosocomiale.
  patru ani m-am chinuit cu antibiotice luate in fiecare zi dupa ce in plina era hexipharma am fost infectat in sala de operatii, sechele permanente si abia am scapat cu viata, klebsiela, aureus, pioceanic, ecoli…
  In spitalele din Romania avem „covid”, adica aceeasi rata de mortalitate ca in momentul acesta de peste zece ani doar ca acum iese la suprafata genocidul mascat bineinteles de „Guvid” ca e la moda!!!
  p.s. aveti incredere in rezultatul testului?!!! mare atentie sa nu aveti astm bronsic si alergie pentru ca are exact aceleasi simptome iar cu un test gresit ajungeti direct in groapa daca se administreaza tratamentul guvid plus portia sanatoasa de nosocomiale!!!!!…. si o sa fiti declarat o victima covid

  cei care au incredere in sistemul de „sanatate” romanesc sint cu mult mai naivi decit cei care nu cred in guvid

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *