Alina Mungiu-Pippidi

Dragă Renate Weber, fără dreptul la adevăr celelalte drepturi nu sunt posibile

Într-o duminică din anul 2016 un om a intrat cu pușca într-o pizzerie din Washington DC și a început să tragă.

A reieșit că nu era un criminal, ci un cetățean cu spirit civic care venise să elibereze copiii abuzați sexual din subsolul pizzeriei, închiși acolo de Hillary Clinton și șeful ei de cabinet, John Podesta, conform Facebook, Reddit și alte cercuri de informare din mediile sociale unde amicii cetățeanului colportau nestingheriți invenții nesimțite și neverosimile colportate de siteuri pro-Trump și de extrema dreaptă. Dar pe care unii le credeau.

Omul cu pușca era animat de sincera dorință ca drepturile copiilor să fie respectate.

Cu toate astea, exemplul său arată doar că și pentru a avea conștiință civică și a discerne ce drepturi ale tale sau ale altora trebuie să aperi și cînd trebuie să fii suficient de educat și de informat pentru a-ți putea exersa discernămîntul. Altfel, nu faci nici o justiție, ci doar victime. Tu printre ele.

Deci nu e nevoie de filme parodice cu comete care aduc sfîrșitul lumii pentru că unii apără dreptul cretinilor de a nu se uita în sus, fiind ei înșiși niște cretini care caută avantajul pe termen scurt, cînd pe termen mediu promovează sfîrșitul lumii. Chiar dacă toți rîdem cu sadism cînd la sfîrșit algoritmul îi duce pe cretinii privilegiați între-o planetă foarte similară Pămîntului, dar în care i-a scăpat că trăiesc niște brontozauri mîncători de oameni.

Nu e nevoie de asemenea filme, pentru că în realitatea de fiecare zi avem asemenea exemple. Nu e nevoie de pușcă să omori oameni sau pe tine însuți. Amintiți-vă de Bogdan Stanoevici, această victimă a propriei prostii și de cei care apărau, principiali, dreptul lui de a muri degeaba.

Aud că George Simion zice pe toate drumurile că în România trăim sub o dictatură medicală, și desigur, cum nu ducem lipsă de oameni fără educație s-or găsi unii să creadă că nu Iohannis, Cîțu și Ciucă iau toate deciziile, ștergînd pe jos cu recomandările OMS cînd nu le convin, ci Arafat, Rafila sau Vlad Voiculescu.

Aud pe Renate Weber, de la care aveam alte pretenții că deplînge masiva încălcare de drepturi care are loc în lume și în țară cu ocazia vaccinării și a restricțiilor antipandemice, și ostracizarea celor care au altă părere despre vaccinare. Nu știu cine a fost ostracizat dintre antivacciniști și de unde, dar zeci de parlamentari francezi au primit amenințări cu moartea de la antivacciniști, cu ocazia dezbaterii legii care condiționează de vaccinare accesul în restaurante, la cinematograf sau în tren (cf. Reuters și Le Monde), iar o doctoriță imunoloagă din Italia a primit un glonț într-o scrisoare după ce a susținut vaccinarea copiilor. Pe forumurile care îmi republică mie articolele despre epidemie, pe care le scriu pentru că e de datoria mea, ca fost medic și profesor de politici publice, să informez lumea, plouă cu insulte și amenințări  pe care moderatorii (unde există) fac eforturi să le curețe. Mi se pare mie, sau violența nu e de partea celor care sunt cu educația, cu știința, și cu solidaritatea? Ci de partea cealaltă? A susține mai ales, cum face Renate, că sunt de o singură parte, e atît de flagrant neobiectiv că mă îngrijorez în ce privește capacitatea avocatului poporului de a vedea adevărul și în alte cauze. În ce privește pe promotorii opiniilor ei ca ”istorice”, aceștia sunt dezinformatori de profesie, începînd de la colaborarea lor cu Securitatea și sunt la rîndul lor promovați de cei care și-au dedicat viața dovedirii ideii că victimele și turnătorii sunt unul și același lucru, evident pentru că sunt ei înșiși securiști sau rude de securiști. Trist cîte lucruri explică încă în România porcăriile făcute de fiecare (și familia) în timpul dictaturii care a precedat libertatea asta de care ne batem joc.

Peste cinci milioane de oameni în lume sunt morți, de zece ori mai puțin decît la grupa spaniolă din 1918-1920 din cauză că știința modernă a descoperit că vaccinul și restricțiile limitează numărul de infecții și gravitatea lor. Dar știința nu ne ajută dacă nu avem o minimă înțelegere, respect și încredere în știință, dacă refuzul educației și igienei devin drepturi ale omului pe care trebuie să le apărăm. Nu există un drept la prostie și la ignoranță. Dacă speranța de viață a crescut enorm în ultima sută de ani este că oamenii nu s-au baricadat în case ca să refuze să fie educați și au renunțat treptat să mai urineze și să-și arunce gunoaiele pe spații publice. Nimic din ceea ce produce externalități negative, adică acțiuni proprii cu consecințe nefaste asupra altora nu este un drept, sau am avea dreptul la omor prin neglijență consemnat în tratate și radiat din Codul Penal.

Că nu doar trolii de pe social media mint și inventează, ci și guvernele uneori e cert adevărat. Eu l-am criticat pe cel din România pe tot timpul pandemiei. Dar noi trebuie să cerem guvernelor să mențină statul de adevăr, așa cum sunt responsabile și cu statul de drept. Așa cum cel din urmă nu mai există dacă prea mulți oameni fură și comit violențe, nici primul nu supraviețuiește dacă dezinformarea e atît de răspîndită și discernămîntul așa de scăzut că nu mai deosebim adevărul de neadevăr. Și dacă există mai multe teorii cum a pornit virusul (nici cu gripa spaniolă nu e complet elucidat misterul la o sută de ani după), și fiecare are dreptul la părerea lui, acest lucru nu are nici un impact asupra soluției, unde nu e nici o ambiguitate sau vreun mister, și anume că vaccinurile ARN sînt cea mai avansată formă a științei, cu care vom vindeca și cancere în cîțiva ani, și nu ceva de care să ne temem.

A opri pe unul care îi spune altuia să sară în prăpastie că de după colț vine brontozaurul care o să îl mănînce nu e un act de cenzură. E o datorie civică. Ca adevărul să mai fie vizibil trebuie ca să punem capăt dezinformării. Ne arată calea Maria Reesa, femeia din Filipine care a făcut o publicație cu singura menire de a demasca dezinformatorii, și căreia trolii i-au dedicat un grup de Facebook cu unicul scop să instige la arestarea ei – grup la care s-au alăturat o haită de zeci de mii de cretini. Mariei i s-a dat premiul Nobel că altă cale nu exista mai bună pentru a o proteja cît de cît. Și da, Maria cere obligarea Facebook, Reddit și compania la limitarea violenței de limbaj și a falsurilor, ceea ce în Germania e deja e politică de stat. Fie prin activismul cetățenilor, fie prin acțiune de stat, fie printr-o combinație (cel mai bine), trebuie să ne opunem cu toții promotorilor anti-educației și a algoritmilor care perpetuează ce e mai rău pentru că asta crește audiența și aduce reclamă mai mult. Nu e nici un secret că e mai popular acel părinte care își lasă copiii să nu se spele și să nu își facă temele, dar civilizația se încheie aici și acum dacă promovăm o asemenea viziune asupra statului și societății.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

49 thoughts on “Dragă Renate Weber, fără dreptul la adevăr celelalte drepturi nu sunt posibile

 1. Munteanu

  Combaterea minciunilor este laudabila dar greu de realizat. Se minte de mult shi se gasesc shi destui care cred minciunile. Spre cinstea ei doamna Mungiu a combatut shi minciuna principala acea ca Dumnezeu exista care este crezuta de foarte multzi credicioshi. Daca crezi minciuna principala foarte probabil vei crede shi alte minciuni. Esentza atentatului de la pizzeria din Washington DC este ca dintre milioanele care cred minciuni s-a gasit unul cu o pushca care sa ucida datorita minciunilor pe care le crede. Preshedintele Kennedy a propus congresului o lege care sa intezica armele cu luneta. Legea nu a trecut caci s-au opus republicanii. Kennedy a murit assasinat exact cu pushca pe care ar fi vrut sa o interzica. S-a spus ca Oswald era comunist nu republican. Ce mai conteaza; daca Oswld rata aveau republicanii altzi „back-up killers” cu alte arme cu luneta. Minciuni s-au spus shi se vor mai spune iar facebook, etc. nu poate sa le stearga pe toate. Nu interzicerea facebook e solutzia ci interzicerea armelor care ucid manuite de cei care cred minciuni.

  Reply
  • Make

   Razboiul din Irak s-a facut in urma unor minciuni spuse de la cel mai inalt nivel.
   Au murit peste un milion (decese in exces) ca urmare a minciunilor americane despre armele care nu existau.
   Ma intreb daca ce propune doamna Pippidi se aplica si celor puternici, sau doar celor mici si care cred ca Bill Gates vrea controlul planetei prin fondurile Vanguard.
   Este insa adevarat ca vaccinurile mRNA sunt cele mai nocive vaccinuri produse in ultimele zeci de ani, si o spune Swissmedic, agentia nationala elvetiana care raporteaza un numar de 1 la 1500 de efecte adverse grave la scurta perioada dupa vaccinare. Cititi pe siteul agentiei.

   Reply
 2. Lucian Nicolescu

  Distinsă doamnă Pippidi,
  Vă rog să-mi permiteți, să îndrăznesc să vă felicit pentru admirabilul verb purtat în tot acest articol.
  Dumneavoastră ați vorbit aici pentru oameni normali, educați, care înțeleg ce ați vrut să comunicați. Regret să remarc, dar oamenii din această categorie reprezintă o minoritate absolută. Și, cum bine spuneați, fără adevăr ne vom prăbuși sub povara unor televiziuni abjecte unde nu se mai face diferență de dezinformare și unde-și duc veacul medici neaveniți, foști (și probabil actuali) delatori, pensionari SRI. Avem „politicieni” tot mai de carton, oameni incapabili să conducă instituții. Avem avocați, numai ai poporului nu. Coducători. Asta au lipsit 32 de ani unui popor slab, blând, dezorientat. Și mă tem că nu prea e speranță.
  Ferească Domnul să dea vreo lege a portului liber de armă. Zeloși ca Simion, Târziu și chiar Lavric nu m-ar mira să o facă.

  Cu cele mai respectoase gânduri,
  L. Nicolescu

  Reply
  • Ciobanul Bucur

   @ Lucian: Semnez alaturi de Dvs. Tot respectul meu fata de D-na AMP pentru acest articol. Nu chiar pentru toate scrise de Domnia Sa, dar pentru acesta Da!

   Reply
  • Charlie

   Dle Nicolescu, dv cunoasteti adevarul? Puneti-va aceasta intrebare: a finantat sau nu NIH (Fauci) experimente de gain of function pe coronavirusuri in SUA si apoi in laboratoare din Wuhan?
   Cine lupta pentru a se afla acest adevar? Dna Pippidi sau cei pe care ii vreti anihilati?
   Fiecare grup are meritele lui in aflarea adevarului. Grupul conspirationistilor demasca exagerarile si minciunile celor cu agenda ascunsa din partea autoritatilor.

   Reply
 3. Robert

  Daca nu s-a gestionat cum trebuie pandemia de la inceput, acum este foarte greu sa mai impui ceva. Masuri din astea hapciupalitice ca a lui Bode, ca masca sa fie de nu stiu de care, altfel amenda 2500lei mai mult agreaveaza situatia. In Canada, unde sunt eu, sunt relativ multi vaccinati, dar guvernele provinciale refuza sa introduca certificatele astea, probabil ca au vazut ce se intampla in Europa si s-au gandit sa nu toarne gaz pe foc. Sunt si aici anti-vaccinisti si politia trebuie sa stea langa spitale ca sa-i alunge. Ca se duceau acolo sa urle la personalul medical.

  Reply
 4. John

  Nu faceți comparație cu gripa spaniolă, aia era altă boală .Ar trebui sa știți și dumneavoastră .Ma sperie agresivitatea d voastră de limbaj, ma întreb ce a ți fi făcut dacă erați factor decident!

  Reply
 5. Agricultorul fericit

  Ce faceti Dna. Pippidi, va bagati in razboiul vaccinului?
  Eu sunt un ” tanar” de 73 de ani, cu ceva comorbiditati, conform varstei. Am fost printre primii vaccinati anul trecut si am facut si doza 3, la fel si familia. Covid ne-a ocolit, multi prieteni au fost balnavi, vreo doi mai grau, cei mai multi cu mai nimic. Nici unul decedat.
  Cat e de eficient vaccinul, greu de spus, manipularea si mai ales concurenta e mare,
  Cat e de grava boala, care creaza mereu ramuri noi, de zici ca e cultivata de Big Pharma, la fel.
  Cred ca ar trebui sa fim mai rezonabili, sa renuntamla acest conflict absurd, pro si contra si sa ne vedem de problemele vietii.
  NB. M-am vaccinat pentru ca am considerat ca actiunea e mai buna ca inactiunea, nu pentru ca am mare incredere.

  Reply
 6. Liviu Souca

  Va admir si citesc aproape fiecare articol sub semnatura dvs si de aceea imi perimit sa va spun ca acest ultim articol este probabil cel mai slab articol pe care l-am citit, avand semnatura dvs.
  Sunteti de ceva vreme extrem de „pornita” pe acest subiect fara sa incercati sa vedeti si celelalte opinii pe subiectul acesta.
  Evident ca nu exista adevarul absolut iar o jurnalista ca dvs se decalifica incercand sa ne explice ca pe tema aceasta „cine nu e cu mine e impotriva mea”
  Cam asta „degajati” atunci cand vine vorba de vaccinare obligatorie….
  Cele bune,

  Reply
 7. Adrian

  vaccinurile ARN sînt cea mai avansată formă a științei, cu care vom vindeca și cancere în cîțiva ani

  Sa mai asteptam cativa ani sa vindecam acele cancere.Nu e nici o graba.

  Reply
  • QWAIL

   Așa e, să așteptăm. Să aplicăm la sânge principiul precauției în cazul schimbărilor climatice (chiar dacă europeanul mic va plăti jumătate din venituri pe energie) și să lăsăm dracului precauția când vine vorba de efecte secundare ale vaccinării, eventual pe termen lung. De fapt, n-ar trebui numită vaccinare, nici imunizare, ci arenemizare.

   Reply
 8. vlad

  „Peste cinci milioane de oameni în lume sunt morți, de zece ori mai puțin decît la grupa spaniolă din 1918-1920 din cauză că știința modernă a descoperit că vaccinul și restricțiile limitează numărul de infecții și gravitatea lor.”

  1. e idiot sa incerci sa tratezi o infectie respiratorie cu un vaccin. D’aia si vaccinul ala nu da rezultate.

  N’are nici o treaba cu a fi „anti vaccin”. Nu’s anti vaccin. Sunt contra solutiilor care nu functioneaza.

  1.1. e idiot sa incerci sa folosesti un vaccin conceput pentru o varianta de acum 2 ani contra unei mutatii recente. Si la sfarsit sa te intrebi de ce chestia asta nu merge…

  Tocmai asta inseamna stiinta: emiti o teorie si o validezi/invalidezi cu un experiment practic(minus matematica). Anti stiinta este exact sa nu accepti rezultatul experimentului. Si sa sustii in continuare ca teoria e buna desi experimentul zice ca nu’i.

  2. nu exista nici o corelare statistica intre numarul de infectii si diverse restrictii. Restrictii care mai degraba fascineaza prin absurdul lor; par mai degraba din categorie „da acatist la biserica si o sa vindeci”.

  Luati state din US care au implementat comparat cu state care n’au implementat restrictii. US pt. ca aia au o statistica care probabil functioneaza. Nu exista nici o corelare statistica intre restrictii si cazuri/decese.

  Pana la urma, daca masurile propuse sunt nefunctionale, nu inteleg de ce e vreo dilema ca oamenii sunt contra. Port o carpa pe fata si asta ma va proteja de niste organisme microscopice… Nu mai bine bat 3 matanii? Ca n’are cum sa fie mai ineficient.

  2.1. restrictiile au un cost. Daca opresti toata economia suficient timp, ea va crapa. De obicei cand economia crapa, se lasa cu razboi. Care razboi in conditiile actuale probabil nu va avea 5M morti; ci cam toata populatia planetei avand stadiul actual al tehnologiei.

  3. Pan’la urma problema e politica. S’a ales sa se mearga pe varianta vaccin in loc sa se incerce gasirea unor tratamente. Alegerea s’a dovedit proasta. Deci, politicienii de peste tot pot sa vina sa spuna publicului ca au ales prost. Sau pot sa double down pe o solutie care nu merge.

  Fiind politicieni, aleg varianta 2; si o tin langa cu o varianta nefunctionala. In conditiile astea, ce’i de mirare ca populatia se enerveaza? Bun, ai ales o solutie proasta; macar ai bunu’ simt, pune batista pe tambal, si lasa’ne sa ne vedem de viata. Poate’n timp vom si uita ca ai ales prost.

  Reply
  • N. Vaccinatu

   ”e idiot sa incerci sa tratezi o infectie respiratorie cu un vaccin. ”
   Păi bine, dom’le, și acuma spui? După ce masonii ăia de la Big Pharma au făcut miliarde de pe urma vaccinurilor antigripale? Până acum unde ai fost?

   Reply
   • vlad

    pai nu asta si e tot spilu’? =)))

    daca te apuci sa cauti scheme de tratament, ce faci? Vinzi niste antivirale, niste antiinflamatoare, spanac. Oricum, marea majoritate probabil generice. Adica, adaos fix pix.

    daca vinzi vaccin… pai ala oricum trebuie modificat in permanenta si readaptat la noile tuplini. Ca altfel patesti ca acu’: e apa chioara. Dai cu aghiasma pt. tulpinia de acu’ 2 ani. Asa ca o sa tot vinzi ani de zile.

    in plus, vinzi la toata lumea; nu doar la aia care chiar se’mbolnavesc si sunt simptomatici. Adica de cateva ori mai multa cerere.

    Extra style bonus: spre deosebire de antigripal, la care tre’ sa’ti bat capu’ cu marketing, promovare, distributie… ce mai, juma’ din profit se duce. La asta? Vinzi la fix 100 de entitati. Guvernele care’si permit sa cumpere.

    marketing – ioc, distributie – nem. Hai, mai toci pe niste studii. Da’ cam atat. Plus ca aia se bat care sa’ti cumpere in avans productia.

    Reply
  • Romeo Dumitru

   @vlad

   Ca de obicei tot romanul se pricepe la toate :

   – „S’a ales sa se mearga pe varianta vaccin in loc sa se incerce gasirea unor tratamente. Alegerea s’a dovedit proasta.” COMPLET FALS : se lucreaza SI LA TRATAMENT doar ca la medicamente testarea e mai dificila si mai lunga. La virusuri e simplu : expui un subiect la vaccinare dupa care il pui in contact cu virusul si vezi daca dezvolta simptome sau nu. La medicamente care sa TRATEZE e mai complicat … cai de testat multe variante si de urmarit EVOLUTIA in timpul tratamentului. Sunt CEL PUTIN 2 medicamente care au trecut in Nov 2021 toate testele si se spera ca prin februarie sa iasa avizele FDA, EMA, OMS si sa se inceapa productia.

   – „1. e idiot sa incerci sa tratezi o infectie respiratorie cu un vaccin.”
   Haideti sa numaram cate sofisme (ca sa nu spun imbecilitati) ati debitat intr-o SINGURA propozitie :
   a. TOATE vaccinurile NU TRATEAZA o boala existenta … ele PREVIN sa nu faci boala sau ajuta la a face forme MAI USOARE ale unei boli VIRALE (cum e cazul gripelor si al rujeolei).
   b. covid-ul se manifesta printr-o INFLAMATIE a cailor respiratorii la nivelul bronhiolelor … NU E O INFECTIE respiratorie
   c. infectiile sunt provocate de MICROBI/BACILI … nu de virusuri.
   – „1.1. e idiot sa incerci sa folosesti un vaccin conceput pentru o varianta de acum 2 ani contra unei mutatii recente. Si la sfarsit sa te intrebi de ce chestia asta nu merge…”
   Iarasi cateva „perle” pe care le debitati intr-o singura propozitie :
   a. Mutatiile care au tot aparut nu sunt atata de diferite incat anticorpii obtinuti de la contractarea virusului din tulpinile anterioare sa nu recunoasca noua tulpina. Ei recunosc si noile tulpini dar intr-un timp mai scurt … astfel incat raspunsul imun e mai intarziat si unii vaccinati apuca sa faca boala dar nu forma grea.
   b. De fapt „chestia asta merge” dar la un procent mai mic de persoane vaccinate (motivul l-am explicat mai sus la pct. a, anterior) … depinzand de sistemul imnitar al fiecaruia.

   COROLAR : Tulpinile noi se formeaza pentru ca virusul gaseste suficient de multe gazde fara anticorpi si el evolueaza. Daca omeniarea s-ar fi vaccinat IN PROCENT MARE si intr-un timp RELATIV SCURT atunci noile tulpini nu ar fi aparut.

   Inainte sa emiteti opinii din domeniul virusologiei si al imunologiei va recomand sa puneti mana serios pe carte .
   Cateva mici sugestii :
   – invatati intai legatura dintre viteza de multiplicare a virusurilor odata ajunsi in organism
   – apoi de legatura dintre aceasta viteza si raspunsul imun la diverse virusuri
   – invatati ce sunt limfocitele, de cate feluri sunt si ce rol are fiecare tip
   – apoi faceti un efort sa intelegeti cum functioneaza un vaccin si anume raportul de interactiune dintre elementul activ al vaccinului (virus mort, atenovirus sau bucata de ARN de virus … toate produc acelasi raspuns) si limfocite

   Dupa ce veti intelege MACAR cele 4 idei de mai sus sunt SIGUR ca te va cuprinde o smerenie si o rusine pt imbecilitatile scrise mai sus.

   Reply
 9. bunul samaritean

  Contextul actual tocmai acest lucru il are in vedere si anume ceea ce noi numim dreptul la viata si este foarte clar cum UE a reusit tocmai sa apere acest drept la viata prin vaccinare .
  Va imaginati suituatia in care sistemul sanitar european ar fi clacat si vaccinul nu ar fi existat ? Va imaginati ce ar fi insemnat sa te impiedici la tot pasul de persoane decedate si nimeni sa nu poata a actiona in vreun anume fel ? Intelegeti ce evenimente tragice ar fi fost posibile daca sistemul sanitar ar colapsa ? Pandemiile cunoscute si aratate noua in istorie au fost niste tragedii fara de egal .Haosul s-a instalat si moartea insotea crima , furtisagul , luptele de strada , violurile . ucigasii erau peste tot .Cititi fratilor despre Pandemiile trecutului si citi oameni au murit atunci .Cititi si intelegeti cum fara stiinta omenirea (oamenii acelor vremuri ) omora pisicile in loc sa omoare sobolanii purtatori de virusi si cum oamenii se autobiciuiau ca prostii si ardeau presupusele vrajitoare , doar, doar sa ii scape„ al de sus ”de la moarte . Nu pricepeti „ bre nasi Floreo ” ca singura protectie este vaccinarea si purtatul de masca ?Cit de prosti sa fiti sa ii credeti pe aia de va zic tot felul de miciuni anapoda : ba ca muriti peste 10 ani , ba ca va sunt puse cipuri in nas , ba ca agheazma este izbavirea , ba ca deveniti sterili , ba ca va transformati in zombi ,ba ca va veti inbolnavi de SIDA, ba ca cine stie ce alta nazdravanie le mai trece unor smecheri, de se vaccinara primii pe sest , sa va tot spuna .Sa multumim UE ca inca poate tine totul sub control si totodata si celor care au facut aparitia vaccinului posibila .Cind puteti pune , in oglinda , luarea unor masuri temporare, dar atit de necesare, cu colpasul sistemelor de sanatate atunci ma gindesc ca nu aveti nici o indoiala de binele facut noua de catre stiinta si de catre UE.

  Reply
 10. Jean

  1) Dacă cetățeanul cu arma intra în palatul lui Jeffrey Epstein, în loc de subsolul pizzeriei, alta era treaba :))))) Poate salva și căsnicia lui Bill și-l trimitea acasă, la mă-sa, și pe Andrew.
  2) Comparația / analogia [securiști-victime] – [antivacciniști-vacciniști] nu prea merge. Securitatea, spre exemplu, nu te lăsa să mori acasă infectat de idealuri capitaliste și burgheze, dacă nu te dădeai pe brazdă. Fiecare își vinde marfa: Cristoiu vrea să șteargă diferența dintre torționari și victime, Pfizer vrea să ne vândă medicamentul-minune, societatea liberal-libertarian-anarhistă vrea să mă convingă că sunt egalul lui Bill Gates (doar dacă pornesc un start-up), Lancet dă în cap hidroxiclorochinei cu un articol scris de o prostituată etc. etc. etc. Iar drăguțul nostru de guvern, ne zicea prin martie anul trecut că nici vorbă ca vaccinarea să fie obligatorie în România – acum aceleași guri țipă după certificatul verde.
  3) Cu educația, e altceva. Am fi și educați, dacă n-ar fi venit blestematele de schimbări climatice să modifice agenda prezidentului.
  4) Dacă unii vor să fie proști, să se legene cu ideea romantică a democrației și nu vor să pășească în minunata lume nouă a biocrației, lăsați-i să fie proști! Mai rău sunt întărâtați de jocul cu uite obligativitatea -nu-i obligativitatea, uite crtificatul verde – nu-i certificatul verde!
  5) Într-o privință, Renatte Weber are dreptate: viteza recuperării drepturilor este mult mai mică decât viteza pierderii lor. Iar limitarea / pierderea unui drept trebuie să se facă foarte justificat și-n condiții stipulate în Constituție. Vreau să pot merge nevaccinat (practic sunt, dar va trebui să mă vaccinez și cu Pfizer, fiindcă știința de acum 3 luni nu știa că Johnson nu contează – așa au descoperit cercetătorii de la Black Rock) la lucru, cu cretificatul PCR și dozajul anticorpilor la zi și să-i limitez dreptul la muncă colegului meu de 170 kg, care fumează două pachete pe zi, care-a visat să-și deschidă un magazin de cartier, dar căruia mini-marketurile deschise de hipermarketuri i-au pulverizat dreptul la muncă.

  Reply
 11. Iulian

  Daca pentru un om simplu, dupa ce se vaccineaza cu trei doze crede ca se poate infecta de la o persoana nevaccinata, poarta masca pentru a se proteja si in casa si mai vorbeste de minunea vaccinului care va rezolva si canceru, este un lucru normal, poate prin nestiinta, la un medic un comportament asemnator si mai ales consecvent arata prostie.

  Reply
 12. Gabriela Dima

  Bună ziua Doamnă Pippidi,
  ați putea comenta într-un articol afirmația recentă a ministrului german al sănătății cu privire la ” vaccinarea murdară” prin boală? ( dacă este adevărată, bineînţeles).
  Mulțumesc!

  Reply
 13. Gabriel Radeanu

  Dacă rezolvăm integrala problemelor României (și nu numai) răspunsul este educația.Pornind de la regulile conviețuirii sociale(bunul simț comun),continuind
  cu vulnerabilitatea la fake-news și ajungând până la polarizare socială extremă datorate fricilor hiperbolizate ale cotidianului (frica pandemică și-sau frica pierderii libertăților esențiale) totul e in raport direct-proportional cu nivelul de educație și calitatea învățământului absolvit!
  Din acest motiv,ceea ce invocați dumneavoastră nu prea e posibil „pe repede-inainte” iar potențialii beneficiari de civilizație se vor considera agresați deoarece nu au incorporat „software”-ul necesar unui astfel de „update”.
  Ce e mai grav e faptul că leadership-ul prezintă același nivel de disponibilitate intelectuală!
  Riscați cam mult să fiți înțeleasă greșit cu trimiterea „Orwell”-iana „statul de adevăr” paralel cu statul de drept!

  Reply
 14. Catalin

  Violenta verbala se manifesta solid si in tabara pro vaccinistilor, nu va mai victimizati inutil.

  Sunt de parere ca „peroada” prin care am trecut a adus mari deservicii vaccinarii, erodarea increderii populatiei fiind greu de recuperat(a nu se confunda o persoana care s-a vaccinat fiindca i s-a sugerat/impus prin metode discutabile de nudging, cu una care a inceput sa creada in utilitatea vaccinului).

  Erodarea/limitarea libertatilor a inceput inca de cand englezii au dat coronovirus act(btw, inainte de declararea pandemiei pentru cine mai gaseste documentul pe siteul parlamentului britanic). In momentul asta sunt multe tari bolnave iar boala pare sa aiba legatura cu banii(PIB in limbaj popular).

  Personal, pandemia si qr-izarea societatii mi-au adus mai degraba beneficii, atat sub forma de economii cat si prin renuntarea completa la activitati consumatoare de timp (retele sociale, TV, restaurante, cafele, etc…). Nu am simtit nici o restrictie la socializare, m-am vazut cu cine am vrut, de cate ori am vrut si cand am dorit. Citesc un singur cotidian, un singur saptamanal, vizitez pentru lectura doar doua siteuri(acesta si contributors), youtube/alternative(in caz de cenzura) circa 150 minute/saptamana iar in rest multe articole stiintifice/carti. Singurul dezavantaj e reprezentat de faptul ca, mai ales in prima parte, mi-am mancat frigiderul iar acum ma chinui sa il dau jos de pe mine.

  In rest, sunt de acord cu unul dintre antecomentatori: domnul cu pusca trebuia sa intre la domnul Epstein.

  Reply
 15. PAFI

  Foarte bun articol, unul dintre cele mai bune citite de mine pe tema asta. Observatiile legate de increngaturile securistice la peste 30 de ani de la caderea regimului comunist sunt intemeiate.
  Pe de alta parte, reglementarile, asa zapacite cum sunt si de multe ori fara o logica pe care sa o inteleaga oamenii, nu sunt respectate de nimeni, sunt de forma, ca atatea altele in Romania. Pentru ca nu sunt impuse de cei a caror meserie e sa supravegheze respectarea legii. Ieri am fost la Politie, pentru un cazier judiciar. Am purtat masca, si eu si ceilalti solicitanti dar in interiorul biroului nimeni, absolut nimeni nu purta masca, nici un membru al personalului. Pai daca politistii si personalul civil de acolo nu poarta masca, cum ar putea sa pretinda cuiva sa o poarte? Am impresia ca statul Roman e in disolutie, in prag de sinucidere. Nimic nu functioneaza macar acceptabil in institutiile sau domeniile vietii sociale administrate de stat. Cu toate astea sau mai degraba in pofida tuturor, economia, in cea mai mare parte privata, inca mai lucreaza. Mai sunt, deci, sperante, se poate, dar trebuie sa intelegem cum anume.

  Reply
 16. Radu

  Cine nu ințelege ca pandemia se combate cu reguli sanitare stricte, nu cu opinii pro si contra, s-ar putea sa constate ca nu mai are pentru ale cui drepturi sa se lupte.

  Reply
 17. Radu Dan Radacina

  Din nefericire, vad si aici cel putin doi „inteligenti” care raspandesc suvoaie de ” concluzii logice” asupra problemei virusologice, cand ei de fapt nu au habar. Pot fi si medici, nu orice pediatru e specialist in virusologie, ceva insa a studiat el restul le potriveste, ca de, e medic….
  Ca o persoana ca R.Weber vorbeste fara noima, nu este prima oara.
  Ce ma inspaimanta insa cand vad ce prostii se debiteaza in numele ” drepturilor si libertatilor esentiale”.
  Si ca majoritatea oamenilor resping educatia mai mult decat vaccinul .
  Cat despre „drepturile si libertatile” atat de amintite si cerute chiar agresiv, in haita, nu vad niciunde ca ar fi insotite si de RESPONSABILITATE si CIVISM. Adica drepturi sa am, obligatii are doar statul, ca de aceea platim impozit …..
  Nu am mai vazut atata incrancenare si refuz de a-si asuma orice raspundere de la discutiile mele contradictorii cu religiosii.
  Printre drepturile fundamentale ale omului nu se afla si cel de a fi antisocial sau cel de a „face ce doresc eu…” , drepturile fundamentale se exprima intr-o comunitate si trebuie insotite de responsabilitate sociala.
  Cine nu e de acord, sa traiasca in padure, acolo drepturile fundamentale sunt conform piramidei lui Maslow, deci usor de inteles si aplicat si pentru cei fara multa materie cenusie in cutia craniana.

  Imi aduc aminte de adolescenta mea in Romania. Eram la scoala, apoi liceu si venea ziua vaccinarii. Nu te intreba nimeni daca accepti vaccinarea, nu iti spunea nimeni din ce a fost obtinut vaccinul, cat si unde a fost testat, ce efecte secundare de durata are. Si stateam la coada unde eram intepati cu o seringa nu de unica folosinta (anii 70-80) si nu murea nici unul. Sau poate murea dar nu aflam noi.
  Si acum dorim sa aflam formula vaccinurilor, modalitatea si perioada de testare, etc. De tot rasul.
  Deoarece, la nivelul de educatie al majoritatii ( studii pe FB sau Google) oricum ar depasi nivelul lor cognitiv.

  Am avut onoarea sa discut la un simpozion in Germania cu dl. Bill Gates. Cand i-am spus ca eu consider ca Internetul a adus cele mai mari servicii comunitatii mondiale a prostilor, a ras copios, la fel si intreaga sala.
  Eu nu voiam sa fac stand-up, insa asta e parerea mea. Si nu o consider amuzanta, ci mai degraba corecta. Si probata in fiecare minut….

  Cu stima si respect pentru articolul bine scris.

  Reply
  • P.O.

   Probabil că sunteți specialist în drept, din moment ce faceți aprecieri asupra disocierii drepturilor și libertăților fundamentale (ghilimelele sunt de prost gust, scuze!) de civism și responsabilitate. La fel cum și eu sunt epidemiolog, trecut printr-o formare solidă în virologie.
   Vă invidiez pentru ocazia de a-l fi întâlnit pe Bill Gates. Eu l-aș fi întrebat dacă are diplomă de demiurg și cu câte miliarde de voturi a fost ales Ministrul Sănătății Planetei Pământ.

   Reply
  • tautu

   Toata stima dle Radacina! Exact experienta mea, rezulta din postarea dvs ca avem varste apropiate. Aveam un vecin mai in varsta, laborant, care regreta ca nu s-a nascut mai tarziu, ca sa fi prins vaccinul anti-polio (avea sechele serioase ale acelei oribile boli, practic eradicate de vaccin). Chiar ma gandesc ce li s-ar fi intamplat anti-vaxxerilor in epoca respectiva. Probabil erau institutionalizati cu forta la asezaminte pt boli mintale, asa cum se mai proceda si cu alti opozanti ai regimului. Da, sau sa fi zis „mai astept, nu sunt convins, e experimental, are contraindicatii, am auzit eu de la cineva” (nefiind inventat internetul).

   Reply
  • Un Om

   Clar, nu va place democratia. Este OK, multora nu le place. Dupa acest articol, ma intreb daca si dnei Pippidi ii mai place.
   Ca nu ati inteles nimic din articolul dnei Weber spune o tona despre dv.
   Sigur ca v-a scapat in discutia despre drepturi si libertati, faptul ca cei care se lamenteaza pleaca de la observatia nu ca au drepturi dar ca au o multime de obligatii, ca de exemplu taxele si impozitele.
   Sunt responsabil, sunt civic, nu am avut niciodata Covid prin urmare nu am infectat niciodata pe nimeni (ceea ce nu as putea spune de milioanele de vaccinati infectati in Europa din ultima luna). Port masca medicala, sau FFP2 sau chiar FFP3 chiar de la 3M…. ceea ce nu pot spune despre dv, cu siguranta.
   Si cu toate acestea, nu ma voi injecta cu porcariile mRNA in urmatorii 5 ani, timpul necesar ca bolile pe care acestea le provoaca sa devina evidente chiar si pentru dv. Va doresc multa sanatate.

   Reply
 18. Robert

  5.000.000 de korti conexte covid-ului. NU inseamna ca 5.000.000 de oameni sanatosi au fost pusi la pamant de covid. In urma cu 100 de ani, precum si n cazul tuturor epidmeiilor de ciuma si holera, cazuistica se referea strict la oamenii sanatosi pusi jos de epidemie. Pe vremea aceea nu erau cunoscute comorbiditatile. Noi ll cunoaste, Si cunostem si faptul ca 98% din cazurile de morti covidati sunt legate de comorbiditati. Iar 85% dintre decedati sunt oameni de varsta inaintata cu vulnerabilitate redusa. Deci..nu prea apare de undeva ca inventarea unui vaccin minune a redus morbiditatea. Dimpotriva. Ar trebui excluse din statistici cazurile cele mai grave cancere de grad 23i 4, diabet avansat, boli cardio, pulmonare, renale, etc maladii care au afectat grav imunitatea organismelor etc Atunci am avea o statistica mai curata despre cazuile care au fost relativ sanatoase si au capotat in fata covid-ului.. Pana atunci este un semnal important ca Avocatul Poporului a remarcat disparitia sau afectarea unor drepturi. Nu exista scuze pentru incalcarea unor drepturi. Daca vom cauta scuze o sa constatam agravarea incalcarii drepturilor.

  Reply
 19. Aga

  Fara alte comentarii, sincere felicitari pentru acest instructiv articol.

  Pentru Doamna Weber: „Sapienti sat”! – Pentru cel intelept, atat e de ajuns. (Terentiu).

  Reply
 20. Călugărul

  Da, sunt un antivaccinist convins. Asta nu mă împiedică să nu recunosc că, în rîndul antivacciniștilor și a provacciniștilor numărul de habarniști să se apropie de 100%. De la apariția acestei panedemii nu-mi pot explica de ce, în țările cele mai civilizate, nu au apărut dezbateri între pro și anti vacciniști? Și nu mă refer aici la niște debateri între amatori, ci, dezbateri între oameni de știință, căci, să mă ierte atuoarea acestui text, dar în rîndul antivaccinului covid-19 se numără un număr important de oameni de știință la cel mai înalt nivel. Nici o dezbatere, nimeni nu a organizat o astfel de dezbatere. Fiecare s-a manifestat acolo, în cercul lui de interese. Nu era normal ca noi, restul, să ne despărțim în trei categorii distincte : anti, pro vacciniști și, neinteresații? Adică, de ce i-aș da crezare cuiva care se folosește de acest substantiv comun : știința, să creadă că are un ascendent intelectual împotriva celuilalt? Da, sunt antivaccinist, dar asta nu mă împiedică să nu cred în știință. Cred în știința care mă informează corect, din surse academice, și nu din guri de habarniști, fie ei pro sau anti vacciniști. Or, tocmai aceste surse explică clar că aceste vaccinuri nu va împiedica cu nimic pandemia, că, cu vaccin sau fără, virusul își face, și își va face de cap. Avem SIDA de peste 50 de ani, avem cancerul de peste 500 de ani, avem alte boli care au apărut cu cîteva sute de ani, și nici acum nu s-a descoperit un vaccin care să le eradicheze, dar, în fața unui virus ca acesta, în cîteva luni au apărut șase vaccinuri, vaccinuri care nu omoară virusul, ci, reduce simptomele bolii, înlocuind sistemul imunitar, cu niște strategii la nivel celular, prin care treci prin boală, dar care, pe timp lung, te așteaptă o altă boală, mult mai rea decît cea a virusului. Singurul virus care a fost eradicat complet, este virusul hepatic C, cu acest medicament: Harvoni, care este în formă de pastile și nu de vaccin. Interferonul, un coctail chimic, de fapt chimoterapie, avea o eficacitate puțin sub 60%. Cum mă poate convinge pe mine cineva să mă vaccinez, cînd pe eticheta produsului se spune clar că producătorul acestui vaccin nu este responsabil de efectele secundare? Cum poți să impui purtarea măștilor, cînd pe cutia acestor măști stă scris că : Aceste măști nu te apără de virusul covid-19? Mai e vorba de știință aici, sau de expunerea la : Don’t look up, al liderilor lumii? Această pandemie ne-a arătat și demonstrat că știința nu este o preoupare umană sinceră, prin care, viața omului să se îmbunătățească ci, știința, nu este nimic altceva în această lume globalizată, decît o îndeletnicire oarecare aducătoare de profit, de interese, de dominație; o armă în mîna strategilor militari prin care să-și neutralizeze sau distrugă dușmanul.

  Reply
  • N. Vaccinatu

   @Călugăru: ”avem alte boli care au apărut cu cîteva sute de ani, și nici acum nu s-a descoperit un vaccin care să le eradicheze”
   Prea cucernice, mai documentează-te, frate, înainte de a te arunca în astfel de generalizări. Că d’aia face lumea mișto de voi și zice că sunteți ignoranți. Uite aici un articol ușor, ca să nu te surmenezi citind lucrări științifice: https://www.cdc.gov/vaccines/parents/diseases/forgot-14-diseases.html.
   Să te aibă Dumnezeu în pază -că după urma ta slabe speranțe …

   Reply
  • Charlie

   Dle Calugar, daca apreciati stiinta si va referiti atat de negativ la masti (presupun ca cele profesionale, nu carpele colorate), atunci aflati ca din statistica oficiala a CDC, la finalul lui 2020, inainte de vaccinare, au fost raportate 327 000 cazuri Covid in randul personalului medical din 14.1 milioane de persoane testate. Raportul este de 23 din 1000. Numerele oficiale pentru populatia generala au fost la acelasi moment de 20 mil infectari intr-o populatie de 332,4 milioane in SUA. Raportul este de 60 din 1000.
   Masca trebuie purtata cu o buna intelegere a ce face si ce nu poate face (de aceea sunt pe unele cutii acel avertisment), pe unde se poate strecura aerul si cum se igienizeaza o masca, chiar si inainte de purtare. Dar cand esti bine invatat, atunci ca si personalul medical din SUA, te infectezi mult mai rar decat ar fi indicat riscul de 10 ori mai mare decat in randul populatiei generale.

   Reply
 21. Vasile

  Stimata Doamna Pippidi,
  am o intrebare, poate aveti timp raspunsul sa-l strecurati intr-un articol. Este cu privire la „democratie” si „haos”. Antivaccinisti ca si protrumpistii aduc argumentul „dreptului la opinie” si al „democratiei”, care este un argument valid si trebuie luat in considerare, indiferent de aspectele etice. Pe de alta parte democratia dusa la extrem, adica parerea gloatei trebuie urmata, duce inevitabil la haos si disolutie, aici vorbesc si de gloata de stanga si de cea de dreapta si de conspirationistii/ parerologii nepolarizati. Transferarea oricarei decizzii, in special a deciziilor care infuenteaza masiv calitatea vietii in mana unei elite produce neincredere si o tendinta de razvratire, ceea ce este la fel contraproductiv. Intrebarea mea este: in lumea dvs. a politologilor se discuta despre o redefinire a democratiei in care cumva sa se optimizeze din aceste neajunsuri pentru o „Realpolitik” totusi sa poata fi inca vanduta ca „democratie”?.

  Reply
  • Charlie

   Ce se discuta in lumea politologilor este continut in articolul dnei Renate Weber. Vi-l recomand cu mare caldura.
   Drepturile colective sunt redefinite in acele „cancelarii”. Deci pentru noi adio democratia occidentala inteleasa in ultimile 30-40 de ani pentru ca drepturile colective inseamna STRIVIREA minoritatii.
   De ce spun asta? Pana acum drepturile colective insemnau de ex dreptul la autodeterminare al unui popor conditionat de protejarea minoritatilor din acel teritoriu revendicat. Minoritatea maghiara a putut deci sa convietuiasca, sa nu isi piarda identitatea. Dar in drepturile colective in care masina mea Diesel E5 folosita pentru a merge in calatorii lungi si la munte, este considerata un pericol public si voi fi practic expropriat, taxat pana cand o voi da la fier vechi si fortat sa cumpar alta masina si deci sa stresez planeta si mai mult cu producerea ei. La fel nevaccinatii. La fel posesorii de doua, trei, multiple masini sau chiar case.
   Minoritatile care nu se mai potrivesc in doctrina „colectiva” vor fi distruse.

   Reply
 22. Alin

  1. In numele dreptului la Adevăr d-na Pippidi ar trebui să se pronunțe inmpotriva cenzurării agresive pe rețele a medicilor și cercetătorilor adevărați, clinicieni, care au evaluări diferențiate, nuanțate, fără dogmatismul de beton al statului politico-medical.

  2. In numele dreptului la adevăr ar fi trebuit să NU fie posibil ca statul să corupă presa cu 40 de milioane de euro și să nu fie posibil să controleze ideologic presa intocmai ca intr-un regim autoritar.

  3. in numele dreptului la adevăr ar fi trebuit ca medicii de platou să fie obligati să facă declarații legale că NU sunt in conflict de interese prin finanțări din partea industriei farma. O multime din medicii vedetă au primit bani murdari prin ONG-uri așa zis sanitare și acum recită narativul

  4. Chiar d-na Pippidi ar trebui să declare cine finanțează platforma domniei sale, pentru că nu e clar cine dă bani și adevărul trebuie cunoscut dacă vrei să fii autoritate morală in societatea civilă.

  Deci odată indeplinite aceste condiții, desigur că putem incepe să discutăm și problema legală care este mult mai simplă și in fond e vorba de faptul că NU poti segrega in mod fascist cetățeni sănătoși. E imposibil constitutional, chiar in Occident se prăbușește această lovitură de stat și narativul se intoarce impotriva celor care au instigat inb mod penal la violarea in masă a drepturilor oamenilor.

  sper să mă lămuresc dacă mă cenzurati sau nu cu ocazia asta o sa imi fie clar dacă sunteti democrati sau autoritari.

  Reply
 23. marius

  Doamna Alina, mi-e greu sa va spun dar dumneavoastra faceti parte din extrema dreapta, neonazistii probabil sint invidiosi pe articolul dumneavoastra in care laudati gardurile de beton si sirma din puscaria kaufland…
  Cind spuneti extrema dreapta practic va faceti un autoportret, legatura dumneavoastra cu democratia si drepturile omului sint in acest moment zero barat!!!
  Si stati sa vedeti cum din martie Romania devine Kazahstan dupa ce toate firmele dau faliment din cauza pretului prohibitiv la gaze si curent electric!!! Sa vedeti atunci cum mareata dumneavoastra pandemie si colegii dumneavoastra din big pharma devin hirtie igienica in opinia publica ce sta pe un butoi cu pulbere.
  Va urez sincer si din toata inima sa aveti parte in Germania de preturile la utilitati din colonia corporatist-sclavagista Romania, precum si de veniturile noastre!!!

  Reply
 24. John

  E foarte la indemana oricui să împartă lumea în vaccinați și nevaccinati și apoi sa și dea cu părerea.Putina decență și reținere în declarații n ar strica nimănui Nici măcar Doamnei Alina Mungiu. Toate cele bune tuturor și un an nou mai bun va doresc!

  Reply
  • Marc

   Până nu se rezolva problema cu pandemia,putem să fim pro/ contra vaccin.Exista imunizare naturală și imunizare cam la fel,dacă nu mai slaba prin administrarea vaccinului, care asigură doar o trecere mai ușoară prin boală.
   Cred că se vrea din partea unor elite ca așa-zisa pandemie să ocupe prima pagină, în timp ce ne îndreptăm spre ,poate o utopie. Putem să ne și îndoim de buna credință a unora.Avem destule exemple în istorie, dacă mai contează acest lucru.Omul este posibil să dea greș, chiar dacă știe multe,însă nu totul.Puterea totdeauna corupe.Poate nu la cei de val spun nu.Istoria ne învață totuși.

   Reply
 25. Corneliu

  In sfarsit o luare de pozitie foarte buna a Dnei Mungiu dupa o serie lunga de mizerii “progresiste” si propaganda pentru Germania in toate ocaziile cand au gresit grav si nu sunt putine
  Dar nu uitam rolul pozitiv jucat in anii ‘90 pentru lupta aniticomunista de atunci. Deci bine ca e bine acum

  Reply
 26. Ozunu Rudi

  De acord cu dvs. Am vrea sa știm transparent, ca asa e in democrație, contractul întreg dintre Pfizer și UE, deoarece, „FARA DREPTUL LA ADEVAR CELELALTE DREPTURI NU SUNT POSIBILE”.

  Reply
 27. Cititor

  Renate Weber era antipatica (poate pentru ca a fost mereu promovata asa?) insa a castigat multe puncte dupa ce am vazut abuzul pacientilor COVID din Resita.

  Atunci mi s-a confirma ca Weber avea niste informatii cand a cerut pliante despre tortura.

  Asadar, cred ca Weber poate are mai multa dreptate de fapt decat nu are.

  Dna Pippidi de cateva articole incoace tot mai rau o nimereste cu democratia si drepturile. Or fi unii nevaccinati prosti, dar nu sunt toti.

  Daca abuzile institutionale devin acceptabile pentru ca „e criza, dom’le” vom ajunge destul de rau. De fapt, nu stiu ce mai lipseste. Ca atmosfera suntem la nivelul anilor ’90. Regresie pe toata linia si doar din cauza elitelor.

  Reply
 28. ??????

  @ Sunteți de părere că partidele politice ar putea fi organizate pe categorii de vârstă pentru a reprezenta în parlament structura socială a populației, că de ideologii politice nu prea s-au defint ca voință politică exprimată a alegătorilor , ?

  Reply
 29. Laur22

  Avocat – procuror – judecător și călau

  Alinuța e aidoma echipei Blinken – Stoltemberg.

  A început să iși ia drept adevăr propria-i harneală.

  Alinuța a început să creeadă că ceea ce au facut avocații lui Ceusescu la așa zisul său proces este exact ceea ce trebuie să facă și Renate Weber adică sa apere hahaha „adevarul” și nu să apere una dintre părți utilizând probe despre care ea nu are de unde să stie că sunt mincinoase (ceea ce nu insemna ca sunt și adevrate).

  Trăind de partea „salvaționistilor” Alinuța a început să uite cum funcționează cu adevrăt lucrurile în lumea asta .Crezând că dacă la ea în cap ea este și apărator și acuzator si judecător și călau lumea așa și trebuie sa funcționeze .

  Ori ….. pe moment este bine că nu funcționeaza așa decat în bula lor de salvaționesti și nu în lumea „at large”

  La ce ma refer?
  La faptul ca Renațica este avocatul „poporului” și nicidecum avocatul celor injurați de respectivul „popor”.
  Deci Renațica trebuie să apere dreptul poporului de a fi așa cum este și nu dreptul celor însurubați la putere așa cum au fost ei însurubați (prin minciună, mașinații de clică, șantaj și abuz ) de a face orice din ce le trece lor azi, aici și acum prin cap.

  Renațica nu poate fi simultan și avocat si procuror si judecator și călau așa cum mai întotdeuna sunt jigodiile ce mișuna prin presa ori așa cum sunt hegemonii politicii internaționale (de aici și paralela cu Blinken-Stoltenberg).

  Renațica are ca meserie sa „make the case” pentru popor , popor care pe moment este anti covid – vaccinist deoarece (…..) și aici lista se poate lungi la infinit.
  Renațica își face meseria.

  Meseria jurnalistilor ar trebui sa fie sa informeze , corect și pe cat se poate exhaustiv PREZENTÂND CU VIGOARE ȘI LA CEL MAI BUN NIVEL POZIȚIILE PRO ȘI CONTRA .
  Meserie pe care cel mai adesea nu și-o fac și devine de datoria noastra sa „AUDI ALTERAM PARTEM”.
  Dar oare câți dintre noi am abandonat aceasta sarcina și refuzam sa mai ieșim din zona noastra de comfort ?

  Eu sunt vaccinist deorece mi-e presa lene să citesc despre efectele secundare și prefer sa merg pe incredere.
  Alții nu sunt chiar atat de leneși.
  Onoare muncii.

  Pe de alta parte astept inca sa apara un vaccin impotriva gripei sezoniere care sa ofere imunitate sterilizantă persistenta și garantata 100%. Ori la gripa sezoniera noi stim cu certitudine ca așa ceva nu exista.
  Se tot inceraca de jumatate de secol și nu prea e nici 100% și nici sterilizanta nu prea e cat despore pesistenta , hahahahaha.
  De aceea la gripa sezoniere care face anual sute, da, da SUTE DE VICTIME numai in Romania vaccinarea nu prea e obligatorie deși nu așa ….. AR SALVA VIEȚI.
  Nu e ciudat cum deși știm cu toții ca COVID-19 e tot o gripa dar mult mult mai severa ne asteptăm să reusim să o tratăm cu niste soluții medicale care și-au dovedit in prealabil ineficiența la gripa sezoniera.

  Nu zic da spui dacă ceva nu a mers înainte ce te face să crezi ca o sa mearga acuma ?
  Eh dam la oparte faptul ca voi ăștia salvaționistii trăiți în bulele voastre unde opiniile contrare nu prea au voie sa fie vehiculate sau macar nu au voie sa fie vehiculate la nivelul lor maxim de comptența acolo unde ar pute sa fie chiar credibile.

  Recent m-am tot intrebat ce-i veni Sosoacăi cu sterilitatea ?
  Eh misterul s-a lamurit ,
  Vaccinul ca sa poata sa elimine pandemia ar trebui sa ofere imunitate sterilizantă persistentă în procent de peste 99 %
  Adica sa ii ofere organismului tau capacitate de a steriliza virusul atunci cand intra in contact cu el.
  Shi nu doar in cazul tau ci in cazul oricărui om cu care tu ai putea sa intri în contact.
  Pentru ca doar astfel prin imunitate sterlizantă omul nu mai transmite virusul.
  Ei ghiciți ce ?

  TOATE TIPURILE DE VACCINURI ANTICOVID PE CARE LE AVEM PE MOMENT NU OFERA ACEST TIPE DE IMUNITATE.
  ȘI NIMENI NU TESTEAZA ACEST TIP DE IMUNITATE.

  De ce am țipat mai sus această afirmație ,verificabilă în jurnalele medicale seriaose ?
  Deoarece e relevantă, deorece e determinată în formularea unei politici de sănătate publică anti-covid.

  Pe moment singura forma de a obține o imunitat sterlizanta nepermanenta impotriva COVID-ului e trecerea prin boala. Vaccinul nu previne boala în toate cazurile.
  Culmea e ca nici boala însăși nu previne re-infecatrea cu COVID.
  https://www.ctvnews.ca/world/mexican-president-announces-he-has-covid-19-for-second-time-1.5734927

  Aparent singura speranața este OMICRON-ul.
  Doamne ajuta ca OMICRON-ul să ofere imunitate sterilizantă la DELTA.
  Căăăăă eu personal m-am lamurit ce și cât pot și „salvaționistii” și hahaha „autoritațile” de pe la noi ori de prin USA & sateliții săi.

  PS mai relevantă ca și critică a poziției Renățicii e articolul lui Rogozanu, articolu bazat pe existentza a unei chestii numite interesul colectiv ceea ce nu se poate obține întotdeuna prin însumarea intereselor individuale a lui “informed self interes” ci poate doar prin “enlighten self interes” daaa cine să ne “enlighten” căăăă singura iluminare credibilă e cea divină , iluminarea asta de o practicam noi oamenii de rând de: am auzit eu la baută cu băieții ori la bârfa cu fetele nefiind prea “enlighted” .

  Deci ca să revenim la dreptul la adevăr.
  La care adevăr ?
  La adevărul procurorului ori la adevărul avocatului ?
  Ori la hahaha „adevarul” maimuțelor electrocutate din presă

  Reply
 30. Mihail

  În numele titlului FARA DREPTUL LA ADEVAR CELELALTE DREPTURI NU SUNT POSIBILE, vrem sa aflam ce scrie în contractul dintre PFIZER și UE, ca jumătate e ascuns prin tăieri.

  Reply
 31. Mihail

  Nu vreți sa mi publicați comentariul fiindcă este foarte pertinent. Doar am adus aminte de contractul PFIZER UE în contextul titlului dat de dvs. Va cam plăcea în comunism, ce sa zic, sunteți nostalgica…

  Reply
 32. John

  Adevăr? Discernământ ? Doamna Pippidi se joacă cu cuvinte mari fără a le înțelege sensul.Se crede deținătoarea adevărului suprem.Sper ca timpul sa I fie un sfetnic bun. INCA mai am ceva speranțe!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *