Lucian Davidescu

De ce românii mor de Covid când alte nații supraviețuiesc?

Greu să dai iar vina pe popor pentru pandemie după ce l-ai chemat la vot „în număr cât mai mare” și tocmai te pregătești să-l chemi din nou.

Așa că se caută urgent un noi suspecți de serviciu să plătească pentru incompetența administrativă: chelneri, cârciumari, artiști… orice, numai să nu zică lumea că nu luăm chiar nici o măsură.

Dar totuși… chiar nu merge așa! Adică tot în punctul zero suntem?

În primăvară, poporul a acceptat tot felul de restricții, majoritatea bezmetice, în ideea că sistemul sanitar se va pregăti. Probabil singura care a avut și efecte, evacuarea bolnavilor ne-critici din spitale ca să nu se îmbolnăvească acolo, a asigurat câteva luni de acalmie. Timp în care trebuia să cumpărăm ce-i de cumpărat și să învățăm ce-i de învățat – fie din experiența proprie fie din a altora care au trecut prin asta puțin înaintea noastră.

Acum, aflăm că paturile ATI tot nu sunt destule și vedem că mortalitatea a scăzut mult mai lent decât în alte părți și a ajuns astfel aproape pe primul loc în Europa.

Mai aflăm (din date care au început să fie publicate abia în urmă cu trei săptămâni) ce era ușor de intuit de la început – că majoritatea focarelor sunt în „centre rezidențiale pentru copii sau vârstnici” (49 de focare cu 1200 de cazuri confirmate doar în ultimele două săptămâni) și în „unități medico-sanitare” (46 de focare cu aproape 500 de cazuri confirmate).

Chiar și între județe, diferențele sunt uriașe. Avem 5000 de decese din 137 de mii de cazuri depistate, ceea ce înseamnă o mortalitate de 3,7%. Însă la Cluj cifra coboară la 1,3% pe când la Bistrița ea ajunge la 6,8%.

Harta de mai sus este o reprezentare grafică a datelor brute furnizate de INSP (aici excelul cu cifre și calcule). Cifrele sunt desigur influențate de momentul și intensitatea izbucnirii focarelor, de gradul de acoperire al cazurilor reale prin teste, de rigoarea diagnosticului de deces și de migrația cazurilor grave dintr-un județ în altul. Totuși, poate fi de ajutor pentru a fi identificate locurile unde procedurile sunt mai bune și unde sunt deficitare.

 

Ceva nu e în regulă! Sunt locuri unde lucrurile merg rău sau foarte rău și nici cârciumile închise, nici măștile purtate în aer liber, nici dojana permanentă la adresa unor oameni care chiar fac ce li se spune – nimic din toate ăstea nu rezolvă problema.

Ne aflăm aici: tot mai mulți infectați…

…și tot mai multe decese.

Ce ne propunem mai departe? Ce au obținut (că și-au propus sau nu) alții?

Pentru început, performanța dubioasă a Chinei, pe care nimeni n-a reușit să o replice, de a eradica virusul…

Graficul cu decesele nici măcar nu e disponibil, se presupune că e pe zero… dacă n-o fi de-a dreptul pe minus… Să trecem mai departe, că aici nu prea există concluzii sănătoase la cap.

Cazul Ungariei arată exact reversul. Au scăpat de primul val însă l-au luat în plin pe al doilea.

Totuși, decesele nu sunt mai multe decât au fost în primăvară. Ceea ce înseamnă o rată de mortalitate mult mai mică.

Iar din punctul ăsta de vedere, Ungaria nu mai e vreo excepție.

În majoritatea țărilor Europei de Vest care au fost lovite primele, a venit și valul 2. Doar că lucrurile arată cu totul altfel de data asta. În Franța, cu un număr dublu de cazuri față de astă primăvară…

…decesele sunt de 10 ori mai puține.

Adică o mortalitate de 20 de ori mai mică. La fel în Marea Britanie…

…virusul este de nerecunoscut!

La fel în Spania, Italia, Germania, Olanda, Belgia, Norvegia, Finlanda, Danemarca…

Există un al doilea val de infectări, da, dar nu neapărat și de decese.

În Suedia e altfel. După un prim val violent, pe care ei îl pun pe seama deficiențelor din sistemul de îngrijire al vârstnicilor iar alții îl pun pe seama lipsei lockdown-ului, al doilea val pare că nu a venit încă.

Decesele zilnice sunt aproape de zero.

Dar se știe că suedezii sunt disciplinați și reci și păstrează în mod natural distanță atât de mare că nici măcar de măști nu mai au nevoie…

Stockholm, 24 iunie 2020

 

Alt loc unde graficele arată un val doi foarte modest este Belarus.

Desigur, datele furnizate nu sunt de încredere și sunt probabil falsificate masiv. Totuși, țara merită probabil ceva mai multă atenție științifică decât i se acordă. Prognozele pe baza cărora s-a făcut lock-down în toată lumea prevedeau, în scenariul cel mai pesimist, că în lipsa oricăror măsuri va fi infectată 80% din populație iar decesele pot ajunge la 1%. Bielorușii nu sunt nici disciplinați ca suedezii, n-au nici sistem medical performant și cu acces la resurse ca în Vest, doar un dictator care i-a supus unui experiment sinistru de supraviețuire și i-a transformat, fără să vrea, în grup de control.

Deci câte cadavre a ascuns Lukashenko? În lipsa datelor oficiale, s-ar putea face măcar estimări: fotografii din satelit cu gropile comune săpate, cantitatea de fum ieșită din crematoriile care ard zi și noapte, opozanți secerați din picioare la mitingurile de protest, mortalitate în exces în statistici pusă pe seama altor cauze… au totuși internet acolo, nu-i chiar Coreea de Nord. Estimările din primăvară sugerează că ar trebui să se îndrepte către 100.000 de decese. Unde au ajuns până acum? Cele mai recente știri despre subraportările din Belarus sunt tocmai din aprilie.

E adevărat că în Belarus populația vârstnică e mai redusă. Dar tineri mulți sunt și în Iran…

Unde sunt decese multe, confirmate și de pozele din satelit și de raportările lor oficiale.

Practic, doar cu țări ca Iranul se compară România de la egal la egal când e vorba de mortalitatea la zi.

Ce concluzii se pot trage din comparațiile de mai sus?

Unele lucruri probabil că nu se vor putea lămuri convingător prea curând. Altele încep să se limpezească.

Omenirea a fost luată pe nepregătite de o viroză nouă, atipică și care omora în feluri noi. Dintre epidemiologi, unii s-au repezit cu prognoze catastrofale, ca să fie acoperiți pentru orice scenariu (să ne amintim cum și la noi dr. Streinu-Cercel prognoza până la două milioane de români morți de gripă aviară sau cel puțin „un mizilic” de 20.000 de morți de gripă porcină). Dintre medici, unii și-au folosit tot arsenalul logistic fără discriminare, ajungând adesea să facă mai mult rău – cum a fost cazul cu ventilația mecanică, un malpraxis la scară mare (iatrogenie în termeni riguroși). Politicienii cuprinși de panică au deschis manualul de comunicare de criză la capitolul „dă vina pe popor”.

În timp, însă, lucrurile au început să se așeze. Au fost izolate persoanele vulnerabile din centrele de îngrijire. Medicii au învățat din experiența proprie și a altora, au îmbunătățit protocoalele de tratament, au cerut și primit ce le trebuia. Politicienii au citit și notele de subsol din manualul de spin-doctoring, unde scrie clar că tacticile de eschivare funcționează doar pe termen foarte scurt după care trebuie să-ți asumi responsabilitatea și să asiguri resursele necesare rezolvării problemei. S-ar fi putut mai bine, mai repede, dar până la urmă s-a rezolvat cumva.

Pe când ai noștri…  „s-ar putea să fim rugați să luăm măsuri mai dure”

Când tot ce ai e un ciocan, vezi peste tot numai cuie!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

13 thoughts on “De ce românii mor de Covid când alte nații supraviețuiesc?

 1. Catalin

  Domnule Davidescu, nu mai confundati un caz cu un rezultat pozitiv. Tot ce vedeti prin Europa, inclusiv la noi, sunt rezultate pozitive la teste, nu cazuri/pacienti covid (folositi numarul de spitalizari). Testarea nu e standardizata la nivel european astfel incat comparatiile nu isi au locul (in cazul in care doriti sa comparati incercati sa aflati numarul de cicluri de multiplicare folosit la PCR). De asemenea, este inevitabil ca, in paralel cu cresterea numarului de teste sa creasca si numarul de rezultate pozitive.

  La partea cu mortii lucrurile sunt mult mai simple: definitia de caz e aiurea, raportarile sunt aiurea, mecanismul de decontare stimuleaza raportarea de cazuri > decese covid. E voba doar de traditionala hora dintre prostia si incompetenta romaneasca, nu e nici o conspiratie aici (alta decat cea din ultimele decenii)

  Reply
 2. CMC

  1. Numarul de infectati a crescut de cand lumea a reinceput sa mearga cu metroul si de cand au inceput scolile.
  2. Deci nu de la mare, nu de la munte, nu de la piscina.
  3. Mai exista si selectie naturala in lume. Oamenii mai si mor in epidemii. dar nu e cea mai grava epidemie pe care a vazut-o lumea.
  4. Daca raportezi ca morti de covid pe cei pe care nu vrei sa-i tratezi de bolile serioase pe care le au, nu trebuie sa te miri ca ai multi morti.

  Reply
 3. Nea Fane

  Romanii se îmbolnăvesc în număr mare pt.ca nu respecta regulile de igiena.Romanii nu se respecta pe ei insisi, cum sa respecte pe alții? Va spun și de ce. ,,Noi suntem romani…și suntem aici pe veci stăpâni” am și o altă explicație ,,Asa- i romanul”
  .

  Reply
 4. Trei scaune Moi

  De ce La Noi sunt …
  si La unguri/ La iranieni se moare pe CAPETE?
  (probabil deoarece la ceilalti nu MAI au loc infectari masive in unitatile sanitare, de ingrijire si asistenta – batrini, copii, bolnavi, hadicapati… -, fiind infinit mai precauti si respectand niste protocoale foarte stricte de care noi nici n-am aflat ca EXISTA si ca pot fi respectate de niste hominizi asemeni 9!

  Eu cred ca din cauza faptului ca nu avem dotarile lor, medicamentele lor si pregatirea/ expertiza lor in domeniul sanitar – si in primul rand personalul medical in numar suficient si cu o pregatire pe masura -, drept urmare nimeni nu poate compara decat spitalele din marile CENTRE universitare cu cele din Occident!
  (sunt spitale mari care deservesc judete importante ca cel din Bacau in care medicii principali, primari, intregi sectii chiar – chirurgie plastica si reparatorie/ cardio/ neurochirurgie -, cei care opereaza si sunt specialisti, fac naveta de la iashi – fapt care se observa imediat si in statisticile interne, legate de coronavirus.
  Ar fi trebuit sa fi facut ceva in tot acest rastimp si in legatura cu personalul medical si invatamantul de specialitate – sa se ocupe de specializari, de rezidenti, reguli exceptionare de calificare la locul de mc,, de angajari masive de cadre medii bine prega pe salarii atractive – GUVENULucovid!

  Reply
 5. zava

  Gargară anti Guvern pe motiv că vezi Doamne mersul la vot crește Covidul (serios, zi studii). Pe motiv că nu-s destule paturi ATI (cu ce bani). Dar doctori de unde ?
  Pe la finalul articolului se spune că de fapt nu se știe răspunsul la întrebarea din titlu. Bravo Davidescu. Noroc că am citit din 4 în 4, măcar a durat puțin

  Reply
 6. Gabriel Radeanu

  Pentru ca in realitate masurile luate nu opresc epidemia.De fapt,daca am fi fost atenti la scopul initial invocat care justifica masurile draconice,a fost definit clar si corect…aplatizarea nu inseamna reducerea numarului de cazuri ci „esalonarea” lor in timp,pentru ca sistemul medical sa nu fie total depasit,ca in Italia,deci o masura sa-i zicem „politica”,cu toate ca vor sari multi in capul meu ca sunt cinic spre criminal,cand presupun asta.
  Bun! Ati sesizat foarte bine…nicio referinta la China…care a fost elementul de referinta al primului val.Intrebare-intrebatoare!!!Daca chinezii sunt atat de capabili sa stinga epidemia,de ce nu-i nimeni la ei,pe capul lor,sa-i intrebe…bai fratilor voi ce-ati facut sau cum ati facut?!?Si de ce toti au invocat posibilitatea valului doi,care ar fi trebuit sa fie mai intai in China?!?
  Si la toate astea se adauga si ignorarea experientei unui veritabil „esantion de referinta” cum a fost Suedia,unde a functionat ecologia aproape fara influenta…

  Reply
 7. nae girimea

  @Catalin , 12:29
  Dom’le , ader la p de v al Dv . Art . compara incomparabile si introduce si cifre total nefiabile emise de administratia romaneasca ! In plus , pe langa prostia administratiei interne sa consideram si ticalosia guvernului care a gasit o metoda de a controla societatea si de a se deroba de responsabilitati .

  Reply
 8. Laur22

  Virusul se eradicheaza sau nu – Punct

  Mai Prostea

  Traind in lumea ta a curnalistilor adica a propagandistilor limbincuristi shi caini de lupta gata oricand sa sara la ordin la gatul „dushmanilor” cand i s-a dat comanda shi complect impermeabili la fapte shi argumente rationale nu potzi sa crezi rezultatele Chinei doarece nu sunt acompaniate ideologic de o orchestra de pupatori in cur pe gustul tau.

  Sincer shi eu daca ar fi sa cred doar asha „pe onoare” comunicatele oficiale ale guvernului chinez or a variilor autoritatzi provinciale ashi zice la fel „da-te dreaq ca mananci cacat shi asta e propaganda totalitara comunista Turkmenistan gen daca stii ce zic.

  Insa hahaha nu pot sa fac asta shi stii de ce?

  Deoarece sunt la fatza locului adica in China shi am trait loco rezolvarea nu chiar in epicentru in Wuhan ci in alt orash mare da orishicat.
  Am trait rezolvarea de la strazi autobuze shi metrouri pustii de la spiralele shi toate magazinele shi birourile inchise shi totzi tozi politzistii shi tot private security care asigura security la toate cladirile ( un fel de paznici de bloc) erau imbracatzi in cosmonautzi costum, botoshei, manushi viziera ochelari pana la situatza de acu 2 luni cand numarul pasagerilor transportati de compania aeriana locala (fiecare orash mare are minim o companie aeriana proprie) a depashit numarulde pasageri transportatzi anul trecut in aceiashi luna pierderea curselor externe fiind mai mult decat compensata de cresterea traficului intern toate avioanele circuland non stop la maximum de capacitate shi stiu asta dincolo de cifre din experientza personala pentru ca am zburat cu ele.

  Deci ma repet am trait la fatza locului rezolvarea shi de aceea o cred shi stii de de ei au rezolvat-o shi restul lumii nu ? ( restul lumii mi us doua exceptzii de care stiu eu shi care am sa rzifie le spun la final) .

  Deoarece ei shi chiar shi-au propus s-o rezolve nu doar sa se screama sa o rezolve.
  Ei nu shi-au propus sa „flatten the curve” ci sa „eradicate the virus”
  Ei nu au ridicat restrictziile cand numarul de infectari a scazut ci cand doua saptamani consecutive numarul infectarilor prin transmitere comunitara deci „no imported cases” a fost zero.

  De ce au separat tranmisia comunitara de imported cases deoarece altfel nu ar fi ajuns nic up data la zero iar tranmisia comunitara se rezolva prin lockdown shi testare cata vreme imported cases se rezolva prin carantina reala shi testare.
  Deci trpet tranmisie comunitara nu mica ci ZERO.

  Shi da au avut loc doua reizbucniri prin transmitere comunitara in Xinfadi -Beijing shi ceva in nord na ca imi scapa numele provinciei, Situatzii care au fost rezolvate in mid similar lockdown regional shi testare 100% pana cand toata lumea are rezultat nevativ la COVID shi 2 saptamsni consecutive nu a mai existat nici-un caz activ in focar.

  Asha s-a facut acolo unde s-a facut.
  Deci se poate.

  Shi nu doar in China ci shi in Vietnam shi Noua Zeelanda.
  Shi da in Noua Zealanda a aparut la un moment dat un val 2 de la niste turisti care au fost acceptatzi inspoi in tzara fara carantina obligatorie.

  De ce nu s-a facut la fel shi in restul lumii ?
  Poate pentru ca nu s-a dorit shi masurile de control al virusului au fost relaxate nu cand virsusul a ajuns la zero masurabil shi verificabil ci cand numarul de noi infectari a scazut hahahaha „suficient de mult”.

  Ei ghici ce , eroare , in cazul acestui virus orice numar diferit de zero e incompatibil cu reluarea unei vietzi cat de cat normale.

  „Petrica fa-te ca lucrezi” ca o scoatem noi la vopsea din imensul aparat de propaganda nu tzine.

  Virusul nu se rezolva in talk show-uri TV.
  Virusul se eradiceaza sau nu.
  PUNCT

  Ps Noua Zeelanda a rezolvat din nou problema (Xinfadi ul lor)
  https://www.gpb.org/news/coronavirus-live-updates/2020/10/07/new-zealand-declares-victory-over-coronavirus-again-lifts

  Deci se poate.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *