Alina Mungiu-Pippidi

Rafila, chiar mai slab ca predecesorii lui

Țara care pune în carantină zece mii de oameni pe zi din care majoritatea (lumpendiaspora) spun pe față că nu vor respecta carantina (și nu vor plăti nici amenzi, că nu sunt plătitori de taxe în România și deci fiscul nu are de unde le reține ceva) trebuie că e condusă de niște iresponsabili.

Ce să mai spun de țara care e lider la lipsa de educație sanitară în Europa, dar dă la corigenți bani cu ambele mîini ca să amîne examenele, că asta e testarea fără vaccinare, o amînare scumpă și inutilă care nu rezolvă nimic.

S-a ajuns să ne facă direct UE comunicarea pentru vaccinare, ca să nu mai avem clipuri cu Kalașnikoave, iar OMS și Bruxelles să se roage de noi să avem grijă de noi înșine. Cel mai revoltător e că în Africa lumea nu are vaccinuri, iar la noi expiră, deci procentul de vaccinați în unele țări de acolo este perfect similar cu al nostru (și la fel educația, desi ei sunt mult mai săraci ca noi).

Noul ministru al Sănătății, dr. Rafila are o răspundere directă. El și colegii săi de la PSD au blocat certificatul verde în singura sa formă eficientă, cea fără teste plătite de stat, că dacă statul plătește tratamentul care previne o boală nu mai are de ce să îți cumpere și termometru și batiste. Certificatul verde este principalul stimulent pentru vaccinare, și orice condiționare a sa de incidență sau diminuare a stimulentului negativ (nu poți intra fără vaccinare nicăieri în afară de farmacii și alimentare) duce direct la reducerea eficienței sale. Trebuie introdus în forma în care e în Italia, Franța, Germania sau Austria și retras cînd va fi toată lumea vaccinată, e simplu. În Germania legea spune că ceritifcatul verde se prezintă digital sau print NUMAI ÎNSOȚIT DE ACTUL DE IDENTITATE.  Ți-l cere la orice boutique unde faci cumpărături de Craciun, verificat de mine.

Nebunia de pe Otopeni e și mai periculoasă și e clar pentru noi toți ce consecințe va avea. În loc să apărăm ca la Mărășești liniștea de după bătălia de astă toamnă, cînd am fost pe locul 1 la morți în Europa, noi deschidem frontierele la infecții noi. Știind ce puțin se vaccinează românii, chiar și în restul Europei trebuia pur și simplu să nu permitem accesul nimănui nevaccinat în România, iar carantina să fie rezervată cui vine din zone de risc, chiar dacă vaccinat. Trip locator, care există peste tot în UE la ora asta, servește ca să localizezi oamenii: în țările civilizate avem aplicații de localizare demult, unele voluntare (făcute de asociația restaurantelor, ca să te anunțe dacă au testat pozitiv vecinii tăi de masă, să știi să te testezi sau să intri în carantină, un preț mic pentru a păstra restaurantele deschise), fie obligatorii, ca în Taiwan sau Coreea de Sud, două țări care au controlat excelent epidemia. Noi nu avem nimic, desi ne mîndrim cu digitalizarea fără ministru, în schimb dăm drumul la zece mii de oameni pe zi care prezintă risc. A, o avem pe Dana Budeanu care nu vrea să fie localizată (măcar de ar dipărea în teritoriu) și care e promovată de acel gen de media care muncește nu la educație, ci la dezinformare cu toate motoarele. Aceeași media unde PSD, acum la guvernare, e tratat favorabil.

Dl. Rafila însă se pare că e politician, mai interesat să joace rolul viitorului candidat la președinție, decît doctor, adică dispus să se certe cu superiorii ca să rezolve ceva. Arafat măcat a avut curaj să îi certe pe dezinformatori, nu l-am auzit pe dl. Rafila să invite televiziunile pasionate de Budeanu să o mai rărească, deși PSD are membri în CNA și ar putea chiar și aici, nu doar în Parlament, să joace un rol, dacă ar vrea. În vreme ce nu muncește la o majoritate pentru certificatul verde, ci promovează pe față unul cu care nu sunt de acord nici OMS, nici UE, dr. Rafila are grijă să nu se certe cu superiorii, ci cu echipa actuală care managerizează pandemia și de la care s-a gîndit să ia ceva puteri să își mai crească turful. În principiu o fi just, dar în practică nu e, că la noi miniștrii țin trei luni, așa că mai bine și mai eficient cartierul general al epidemiei să nu fie la minister, iar dr. Rafila să se unească cu Arafat și ceilalți să ceară reguli bune. De cînd a venit PSD, pasămite ca să ajute să rezolvăm ceva cu majoritate în Parlament vaccinarea a încetinit de tot. Astea nu sunt rezultate, pentru asta nu merita să intrați la guvernare, lipsa de merite a liberalilor nu scuză nulitatea voastră, care devine mai aparentă cu fiecare zi. Pînă la politici sociale, unde era nevoie de un pic de stîngă, avem epidemia de înfrnt, și veți fi judecați după rezultate pe acest front mai întîi.

Vine Omicron. Trece și România în sfîrșit la obligativitatea măștilor FP2 în interior (filtru 95%) sau continuăm cu astea de doi bani, purtate dincolo de orice limită din cauza cerinței stupide de a fi purtată și în aer liber, chiar unde nu e înghesuială? Toată strategia noastră abundă de reguli care par menite doar să ne prefacem că facem, mă aștept de la un medic adevărat să schimbe asta imediat. Trebuie să purtăm mască numai unde interacționăm cu alții, dar acolo măști bune. Românul se urcă și în avion cu mască chirurgicală (oricum o scoate pe parcurs, orice avion cu români e o bombă epidemiologică).

Epidemia nu e singurul subiect din sănătate, deși e cel mai mare, la care am așteptări de la dr. Rafila. Tot în Libertatea vom citi și în anii care vin despre infecțiile nosocomiale, sau organizăm în sfîrșit un studiu adevărat (nu aveți sociologi medici? Vă fac eu pe gratis metodologia, și sunt sigură că la fel se oferă și mănunchiul de specialiști în sănătate publică pe care presa i-a descoperit și promovat de cînd cu pandemia). Ne urnim odată? Ca să îl avem peste un an trebuie să îl desenăm și să îl comandăm acum.

Felul de raportare al epidemiei rămîne aiuristic, și din cauza asta o să ne vină greu să avem o bază de date ca lumea să studiem ce ni s-a întîmplat măcar retrospectiv. S-a ținut vreo întîlnire decisivă cu experții în statistică sanitară să hotărîm cum raționalizăm de mîine culegerea și organizarea datelor, ca să învățăm mai repede din ce ni se întîmplă? Rezultatul nu se vede nicăieri. Pe cine așteptăm?

Există o singură explicație care mi se tot dă, frica de AUR. Nu putem face nimic, că poporul prost și needucat o să voteze AUR dacă le cerem să se spele pe mîini, să poarte mască și să se vaccineze. Iată, eu nu cred că e peste 50% acest popor needucat, cred că e o parte importantă chiar nu are access la vaccin în zona rurală și mă așteptam de la primarii PSD să pună umărul să facă ceva, acuma că au acces la bani și putere. Și mai ales cred că forța AUR stă în minciuna și lașitatea celor de la guvernare. Cît madam Șoșoacă spune adevărul cînd zice că în România nu moare nimeni de infecții virale și bacteriene, că pe certificatele de décès scrie altceva, madam Șoșoacă va fi o forță, că asta alimentează populismul sanitar, ipocrizia și minciuna guvernamentală, și frica de a acționa decisiv chiar atunci cînd ajungi la putere.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

60 thoughts on “Rafila, chiar mai slab ca predecesorii lui

 1. Emil C

  Doamna Mungiu-Pippidi, vad ca ati ajuns epidemiolog si consilier pe politici de combatere a pandemiei.
  Din pacate, incompetenta dvs. in domeniile astea e hilara. Cerbicia cu care ati inchide oamenii intre granite si in case sint demne de unii care faceau politica pe unde locuiti dvs acuma, doar ca acum 80 de ani.
  Lamentabil articol!…

  Reply
  • ian

   intr-adevar, asa e cand te pricepi la toate: incepi sa nu te mai pricepi la nimic. aici dna pippidi se inseala lamentabil in cateva privinte si patineaza cel mai grav atunci cand propune sa le ia oamenilor exact dreptul de care domnia sa a profitat cel mai mult: acela la libera circulatie. garantez ca, ca un roman verde ce se afla, pentru propria persoana ar fi gata sa faca unele mici exceptii, in scop public evident. ceilalti (lumpenii, nu ca dansa) sa faca bine sa stea in tarcurile lor. vaccinati-va, doamna, si lasati-ne sa ne traim vietile – poate aveti ceva mai util de scris. ma intreb cum primeste opiniile mult mai pertinente si mult mai bine detaliate decat a mea

   Reply
 2. UIX

  Dacă vă opriți din atacarea lipsei de educație (inclusiv sanitară), eventual dacă veți intreprinde o cercetare sociologică asupra motivelor pentru care oamenii nu se vaccinează, s-ar putea să descoperiți și alți factori explicativi.
  Spre exemplu pierderea încrederii în știință ori respingerea a tot ce este thnologie deoarece cu ea a venit și declasarea socială a multora și cu ea și reducerea veniturilor.
  Vorba unui franțuz (oh, de gauche, mon Dieu, quelle horreur!!!!!): În mod curios, trăim într-o lume în care cei care câștigă 20.000 eur pe lună vor să-i convingă pe cei care câștigă 1.800 eur pe lună că totul merge prost din cauza celor care câștigă 537 eur/lună. Și, culmea, reușesc să-i convingă! Cam ăsta este jumătate din spiritul articolului. Jumătatea cealaltă de critică se îndreaptă înspre cei care AU RESPONSABILITATEA educației sanitare, a aprobării măsurilor corecte de protecție etc.

  Dacă vine Vosganian sau Șoșoacă și-mi arată harta cu incidența cea mai mare a Omicron, care corespunde cu harta educaților & vaccinaților, eu unul nu prea aș avea chef să-i contrazic. Aș mai aștepta vreo două luni și, dacă supraviețuim toți, ne-am lupta în argumente. Între timp, Pfizer va mai împușca niște multe zeci de miliarde de dolari în bilanț, iar prin ianuarie, herr Schwabb ne va anunța că acum chiar trebuie să ne luăm la revedere de la viața din anul de glorie 2019, vârsta de aur a omenirii, paradisul, și că trebuie să-l zâzănim mai departe pe Putin, deși combustibilul e la el, iar frigul la noi. Și că ne-am găsit țelul vieții: mitigarea schimbărilor climatice. În loc să mergem să plângem în biserică, mai bine folosim tehnologia recentă de rezolvare a problemelor: capsulele de sinucidere asistată. Doamne-ajută! Vestelor galbene (alți ne-educați și neperformanți).
  Pe Eichmann, Hannah Arendt l-a condamnat la moarte pentru că nu a vrut să împartă pământul și cerul cu alți oameni și-a considerat că este un motiv suficient. Pe naziștii darwinismului social și economic modern îi slăvim. Cam asimetrică situație.

  Reply
  • Dumitru

   Nimeni nu si-a pierdut increderea in stiinta. Ceea ce se face acum in medicina in legatura cu boala asta NU este stiinta, ci propaganda. In stiinta se formuleaza ipoteze care apoi sunt demonstrate sau infirmate prin experimente. Raoult in Franta a facut ipoteza ca hidroxiclorochina trateaza COVID, s-a demonstrat ca nu e cazul, trecem mai departe. Acum, tarile cu gradul cel mai mare de vaccinare din lume merg cel mai prost in ce priveste transmisia si mortalitatea datorate bolii (Europa fiind epicentrul bolii, cu >50% de cazuri, SUA fiind pe locul 2 cu vreo 19%). Astea sunt date experimentale pe care teoriile actuale legate de vaccinare nu le pot explica, si care nu sunt integrate in strategiile de vaccinare ale tarilor dezvoltate (intre care SUA, Franta, Germania). De exemplu, e promovatadin ce in ce mai mult vaccinarea tinerilor si a copiilor fara co-morbiditati, cu toate ca la ei nu exista nici un avantaj de protectie, si nici macar nu-i clar ca vaccinarea reduce transmisia. Da, datele statistice arata ca sunt cam de 3 ori mai multi bolnavi detectati (pe cap de locuitor) nevaccinati decat vaccinati. Insa dat fiind faptul ca nevaccinatii se testeaza mult mai mult (pentru a avea pasul sanitar) si ca un COVID este fara simptome in 4-80% de cazuri (probabil circa 40%), diferenta asta poate fi un bias statistic. In Franta, un bolnav vaccinat poate sa ia trenul, sa participe la reuniuni, sa mearga la muzeu, nimic nu il incita sa se testeze, nu va sti nimeni ca a avut COVID. Singurul avantaj clar al vaccinarii este ca gravitatea bolii e mult mai mica. Ceea ce e important la grupele de risc, nu la ceilalti. De ce nu se vaccineaza cei de >55 de ani si bolnavii cronic ? Un discurs de vaccinare al acestora ar fi mult mai bine acceptat, pentru ca ar fi bazat pe datele stiintifice actuale.

   Reply
   • pawn

    excelent comentariu si concluzia la fel. vaccinul NU este arma de oprire a pandemiei, ci dimpotriva (eu si toti oamenii pe care-i cunosc, vaccinati fiind, avem o lipsa de griji…contagioasa, ca sa zic asa, ha, ha, ha).
    insa vaccinul este extrem de eficace acolo unde conteaza, la grupele de risc, si aici trebuie insistat; oamenii chiar NU sunt prosti („needucati” etc). efectiv te doare capul cand citesti buruienile astea de extrema dreapta, care ies de sub iarba atent tunsa de pe peluza doamnei mungiu. csf, ncsf, unii oameni nu se schimba niciodata. si se mira cand il citeste pe adrian nastase, cand le spune psd-istilor: „vedeti-va de treaba cu alina mingiu & gasca lor, aia nu va vor vota niciodata”.

    Reply
 3. Laur22

  „azi când fraza lustruită nu ne poate înșela
  astăzi alți sunt de vină domnii mei nu este așa”

  Ce vedem în articolul AMP este nimic altceva decât datul cu curul de pamant al unui propagandist frustrat că propaganda sa nu mai convinge suficientă lume

  Tot ce latră AMP este ca șantajul cu certificatul verde nu a mers. „Certificatul verde este principalul stimulent pentru vaccinare, și orice condiționare a sa de incidență sau diminuare a stimulentului negativ (nu poți intra fără vaccinare nicăieri în afară de farmacii și alimentare) duce direct la reducerea eficienței sale.”

  Deci practic ea acceptat ca principala lor preocupare nu e eliminare pandemiei ci să generalizeze vaccinarea (care culmea s-a dovedit că nu imunizează) de dragul vaccinarii și cam atat.
  Pe ea nu o interesează creare unor bule de oameni sanataoși și neinfectați care să se poată comporta normal în viața de zic cu zi fără să fie nevoiți să se deplaseze și să muncescă în costum hazmat de frica unei posibile infectari. Nooooo nu nu nu și iarași nu

  În mintea ei coruptă de sufletul său de propagandist scopul certificatului verde nu e controului infectării și deci eliminarea pandemiei ci geralizare vaccinarii.
  Și de aici conflictul frontal cu Rafila care observă că regulile șantajului cu certificatul verde așa cum sunt ele puse sunt epidemiologic vorbind inutile. Și e de notorietate public că sunt inutile.

  Ea nu se întreabă nici un moment de ce nu se vaccineaza lumea ?
  De ce lumea refuză vaccinul ?
  Și neîntrebandu-se nu vrea sa corecteza cauza care a dus la acestă stare de fapt.
  Tot ce vrea e să o corecteze pe calea cea mai simplă la îndemână sa prin ultimul argument al propagandistilor: prin santaj și teroare.

  Ce o doare pe ea, e ca ea & gasca, nu mai au un cuvânt de spus în politica mare. „Vă fac eu pe gratis metodologia, și sunt sigură că la fel se oferă și mănunchiul de specialiști în sănătate publică pe care presa i-a descoperit și promovat de cînd cu pandemia). Ne urnim odată? Ca să îl avem peste un an trebuie să îl desenăm și să îl comandăm acum.”

  Pentru ca in Romania nu așa politica este și trebuie sa fie făcuta de „mănunchiul de specialiști pe care presa i-a descoperit „.
  Deciziile de mult nu se mai iau de politcieni ci de niște „descoperiți” de catre presa comerciala ?
  Hmmmm curat model democratic.

  Că rolul politcienilor cu o meserie la baza care și-au asumat să fie politicieni e ignorarea și reducerea la tăcere a celorlați politicieni : „Rafila are grijă să nu se certe cu superiorii, ci cu echipa actuală care managerizează pandemia și de la care s-a gîndit să ia ceva puteri să își mai crească turful. În principiu o fi just, dar în practică nu e, că la noi miniștrii țin trei luni, așa că mai bine și mai eficient cartierul general al epidemiei să nu fie la minister, ”

  Da n-ar fi mai eficient ca și Cartierul General al Romanai sa nu mai fie in Romania ?
  Sau nu mai este nevoie deorece de multa vreme el nu mai este.

  Oare rolul ministrului este sa se certe cu susținătorii săi politici ori să îi aducă sub control pe cei care nealeși de nimeni niciodata și-au arogat toata puterea in Romania ?

  În principiu așa este „dr. Rafila să se unească cu Arafat și ceilalți să ceară reguli bune. ” da de la cine să ceară Rafila aceste „reguli bune” ?
  De la cei care le-au dat pe cele precedente care sunt orice altceva decat bune ?
  Și cine o sa judece pe cine ?
  Cei care i-au adus pe PNL la putere pe baza de “muie, muie PSD” o să îi judece hahaha în mod obiectiv pe cei din PSD ?
  Pot cei din PSD macar și pentru o secundă să creadă în “obiectivitatea” respectivilor “judecatori”.

  „Noi nu avem nimic”
  Corect, da corect este și ca „noi” de mult nu mai suntem noi.
  Ca ce legatura de solidaritate este intre „mine” și „tine” pentru ca impreună să devenim NOI ?
  „Ne urnim odată? ”
  Hmmmm tu și cu mai cine ?
  Căăăă România s-a redus la o mână de agitați și o mare de dezgustați.
  Ce legatură de suflet și de încredree mai este între “dezgustați” și “agitați” ?

  „azi cand fraza lustruită nu ne poate înșela
  astăzi alți sunt de vină domnii mei nu este așa „

  Reply
 4. Sa fim realisti

  Slabut articolul nu prea are legatura cu realitatea :(

  Tari cu peste 80% vaccinare au demonstrat ca pandemia nu poate fi oprita prin vaccinare

  Cifrele oficiale ale statului roman arata ca 97% dintre romanii care au avut covid sunt bine merci

  Un prim ministru a comandat in exces doze de vaccin care expira chiar si in scenariul in care toti am fi facut 4 doze incepand de la nou nascuti pana la centenari

  Cam asa stau lucrurile in Romania

  E cazul sa schimbam placa cu vaccinul si certificatul, e evident ca nu opreste virusul in schimb iti creste numarul de infectati asimptomatici care raspandesc excesiv iar cei care au mai ramas din acel mic procent de 3% ajung in groapa cu 3 doze in ei.

  Daca vrem sa ii protejam puneti si placa cu distantarea sociala, masca si statul acasa pana se inventeaza un vaccin care previne infectarea si nu doar amelioreaza simptomele.

  Vaccinurile actuale sunt echivalentul unui nurofen in cazul unei infectii, nurofenul trateaza febra dar nu opreste infectia la fel si vaccinul reduce simptomele dar nu opreste covid.

  Reply
 5. Dumitru

  E un lucru care pe mine ma lasa un pic dubitativ. Europa este acum epicentrul pandemiei, cu SUA în poziția a doua (>50% din cazuri și 19% din cazuri, respectiv, parca). Și totuși, dincolo de existenta „recalcitranților” astea sunt cele mai vaccinate zone din lume, de departe. Și cu vaccinurile „bune”, adică Pfizer și Moderna.

  Chiar in Europa, nu prea sunt corelate datele statistice și discursul public. Pe 7 zile, Germania a avut 371 de morți, iar România pe care o critica AMP a avut 71. Statistic, nu mi se pare foarte diferit, deși discursul public reluat de AMP te-ar face sa crezi ca România este o catastrofa.

  Reply
 6. Creatie

  O parte din vina vi se datoreaza si dumneavoastra! Dumneavoastra ati propus si sutinut o parte dintre rateurile politice majore din ultimii 30 de ani!
  Ar fi foarte bine sa va asumati o parte din vina, mica, mare, cum considerati dumneavoastra dar alba ca imaculata nu sunteti sigur!
  Peste 80% dintre romani nu au parte de sarbatori fericite… saracia a devenit lucie din cauza tuturor celor care s-au implicat in guvernarea catastrofala din ultimii 30 de ani in special guvernarea corporatista din ultimii 15 ani!!!
  M-as bucura nespus sa vad si in Germania o crestere a preturilor la utilitati cu 1000% pentru populatie si micile afaceri, poate vedem si noi cam citor nemti o sa le mai arda de maneaua pandemica atunci.
  In final de an va doresc sa savurati in continuare maneaua intelectual pandemica si un an nou cu ceva mai multa empatie chiar daca protocolul corporatist nu va da voie la asa ceva!
  Sarbatori fericite!

  Reply
 7. Catalin

  Un articol de propaganda bine scris desi contine unele inexactitati. Tonul acestuia nu incurajeaza vaccinarea si nici macar o dezbatere cat de cat serioasa pe subiect. Germania are o politica sanitara adaptata populatiei sale si pe dimensiunea mizei economice a epidemiei. Sa o compari cu Romania e exagerat si lipsit de logica. Craciun fericit!

  Reply
 8. Nila

  Aveti dreptate in cele mai multe din lucrurile pe care le spuneti, Rafila este mai mult politician decat doctor si se vede din felul in care abordeaza lucrurile cand e la putere sau in opozitie. Educatia nu-l face decat mai smecher, pentru ca fondul, baza, o avea deja din familie. E hazardat sa crezi ca un astfel de personaj nu-si da seama ca testele sunt bani aruncati pe apa sambetei, dar invidia ca liberalii au putut sa dea tunuri la achizitii in pandemie fara sa plateasca in vreun fel, le da credinta ca procedand in acelasi mod vor scapa impreuna. Noi ne aparam cum plastic spuneti, ca la Marasesti doar in fata romanilor ce se intorc acasa de sarbatori, dar daca ati calatori mai mult cu masina decat cu avionul, ati sti ca nu exista vame in afara celor romanesti. Oare ungurii, austriecii sau nemtii sunt mai prosti decat noi ? Ei de ce nu fac circul acesta la intrarea in tarile lor, de ce se tem mai putin de romani decat autoritatile noastre ? Dupa vama romaneasca nimeni nu te mai intreaba de certificate de vaccinare sau teste Covid. Vaccinat sau nu, iti trebuie test PCR ca sa te cazezi in hotelurile lor si la restaurant, iar romanii nostri vaccinati sau nu, muncesc fara probleme in tarile de adoptie si respecta regulile de acolo, adica purtarea mastii corect in spatii inchise si supermarket. Poate ca ar fi de inteles prostia si abuzul autoritatilor romane daca regulile ar fi aplicate tuturor, dar in timp ce ii terorizam pe bietii oameni ce stau la vama cu cadourile in masina tremurand sa-si intalneasca rudele si copiii, in acelasi timp lasam liber la chefurile de sarbatori cu numar nelimitat de invitati. Daca autoritatile romane s-ar teme de vreun virus ar proceda ca cei din UE, ar interzice bairamurile, ar inchide barurile, cluburile si ar pune reguli stricte in statiuni, dar ei se tem doar de romanii nostri care e adevarat se intorc in numar mare si ar putea pune de un 10 august. E mai usor sa-i supraveghezi daca sunt consemnati la domiciliu, basca frica de amenzi nu-i vor scoate la vreun miting inopinant, ceea ce arata ca ura si frica fata romanii din afara e aceeasi cu a lui Melescanu atunci cand ii impiedica sa voteze. Pot veni cu conceptii de viata periculoase pentru autoritatea din Romania, si mai grav, le pot destupa mintea si celor ce din frica, lasitate sau comoditate au ales sa ramana aici muncind pentru bunastarea specialilor. De unde deducem ca nu s-a schimbat nimic in tara asta prapadita, ca liberali sau socialisti gandesc la fel, regulile raman valabile doar pentru prosti, iar privilegiatii (porcii din desenul animat ferma animalelor), vegheaza cu metodele stiute ca lucrurile sa nu se schimbe. Acum putin timp erati entuziasmata de formarea acestei coalitii intre hoti, ba le mai dadeati si gratuit cinci sfaturi de buna guvernare. Sa nu confundati comandarea unor “studii adevarate” de catre statul roman la vreun ONG, ca fiind intentii de buna guvernare ca vestile circula repede. Sarbatori cu liniste si pace va doresc si dvs si autoritatilor romane.

  Reply
 9. stefan

  Vosganian, Sosoaca & comp bat campii!Nu e niciun mister in faptul ca tarile cu procent mare de vaccinare se confrunta cu varianta Omicron!Vaccinul nu asigura imunitate , ci protectie fata de formele grave ale bolii!Mai mult, este normal ca „imunitatea” sa fi scazut in tarile in care un procent mare din populatie s-a vaccinat acum 8-9 luni!La noi e doar un „respiro” pana pe la jumatatea lui ianuarie 2022 cand va veni un nou val!Problema nu va fi neaparat numarul de imbolnaviri, cat numarul de internari la ATI si , evident, numarul decedatilor, capitol la care suntem campioni mondiali!Bineinteles , si tratamentul oferit de „eroii in halate albe” contribuie din plin la umplerea cimitirelor!!!

  Reply
  • Cristi C

   Dle Stefan, vă arăt cum s-a modificat definiția vaccinului la CDC-ul american.
   „Vaccination (pre-2015): Injection of a killed or weakened infectious organism in order to prevent the disease.
   Vaccination (2015-2021): The act of introducing a vaccine into the body to produce immunity to a specific disease.
   Vaccination (Sept 2021): The act of introducing a vaccine into the body to produce protection from a specific disease. ”

   Fără discuție că se poate observa influența progresului științific în modificarea definiției termenului vaccin. Ce însă observ eu și este clar pentru toată lumea, protecția unui vaccin este împotriva bolii, oricare ar fi forma ei: ușoară, medie, severă/gravă. Evident că nu există boala asimptomatică.
   Dacă avem un tratament medical care protejează într-o oarecare măsură (din studii 60-70%, dar depinde de organism, poate fi și mai puțin) doar în cazul formelor grave, atunci NU ESTE VACCIN.

   Reply
 10. Nelu Stiuca

  Ce mică e lumea!
  „Un răspuns domnului Alexandru Rafila;
  În 1998 am făcut un interviu cu Alexandru Rafila, fostul șef al Securității din Arad în perioada 1945 – 1949. Practic, răspundeam unui apel al locuitorilor din patru comune de pe Valea Crișului Alb, care făcuseră o plângere la Procuratura Militară (nr. 1316 din 28 decembrie 1990), în care îl denunțau pe Alexandru Rafila ca autor moral al uciderii, în anii 1947-49, a numeroși țărani care s-au opus colectivizării.
  Interviul a fost difuzat la TVR 2 în anul 2009 și redifuzat în 2012, 2016, în cadrul ”Seriei negre” a Memorialului Durerii, iar acum reprodus într-o carte, ”Cerberii penitenciarelor”, alături de „Reeducarea de la Pitești”.
  Numele fiind foarte rar, Rafila, mulți s-au întrebat dacă e vreo legătură între Alexandru Rafila tatăl și Alexandru Rafila fiul? Și au descoperit că e. Descoperirea am făcut-o acum, pentru că a fost expus numele dumneavoastră în listele pentru Parlament.
  Alexandru Rafila fiul se justifică, afirmând că nu sunt obiectivă în Memorialul Durerii. Și rudele țăranilor împușcați în mijlocul uliței sunt tot fără obiectivitate? Documentele de la AFDPR Arad spun limpede că Rafila a fost Șeful Securității între 1945 și 1949. Masacrul condus de el a avut loc în perioada 31 iulie-3 august 1949. Alexandru Rafila mai era Șeful Securității, așa cum arată documentele pe care le-au folosit când au înaintat plângerea către Procuratura Militară.
  Domnul Rafila n-a fost un simplu medic, ci șef al unei Securități în anii 1945-49, când s-au făcut cele mai teribile represiuni. Filmul nostru există de 20 de ani. Nu este un atac la adresa PSD. Nici acum, nici altădată. Când am publicat cartea, nu știam că dumneavoastră candidați. Este o descoperire care a stat ascunsă mai bine de 20 de ani, dumneavoastră prin candidatură ați produs deconspirarea numelui.
  Locuitorii din cele patru comune, Apateu, Berecliu, Somoșcheș și Sepreuș, au cerut filmul, au vizionat în lacrimi cele 45 de minute și nimeni n-a contestat adevărul celor scrise. Cei care au scăpat cu viață, au primit în 1949, 340 de ani de muncă silnică și temniță grea. Peste 100 de familii au fost deportate, mulți au fost răniți. Securitatea condusă de Alexandru Rafila a acționat cu o cruzime extraordinară. Unul dintre cei uciși, care avea 20 de ani, le-a spus soldaților „ridicați-mi capul să mai văd o dată biserica și câmpul”.
  Eu nu am nimic cu dumneavoastră, domnule Rafila, nici cu PSD-ul.
  Adevărul e acesta pe care l-am scris. El trebuie recunoscut și asumat măcar din compasiune pentru țăranii care au murit acolo.
  Recunoșterea, chiar dacă se face cu greutate, fiind tatăl dumneavoastră, e absolut necesară.
  Aceasta mi se pare a fi un semn de obiectivitate și poate de milă creștină”
  – Lucia Hossu-Longin

  Reply
 11. Neo

  Cred că la mijloc este o ușoară confuzie. Rafila e ministrul Sănătății, nu al vaccinării. Responsabilul vaccinării e Gheorghiță care n-are trebă cu ministerul sanatatii. Purtător de cuvânt este Arafat. Mai e loc de discuții ?
  Treaba a pornit prost de la început. Logic ar fi fost ca parlamentul să voteze o lege numita a protectiei sanitare. In caz de pandemie( OMS) se declara stare de urgenta sanitara care durează între cele două valori arbitrar alese ale ratei de infectare. Cu posibilitatea de repetare de câte ori trebuie până se declară oficial oprirea pandemiei (OMS). Nu e cazul pentru o epidemie națională ! Constitutia se suspenda iar coordonarea actiunii de combatere a pandemiei o face un grup de specialiști epidemiologi desemnați cu mult timp înainte. Pandemia nu e o problemă politică, e una medicală. Guvernul primește lista de materiale/medicamente si le procură prin ministerele corespunzătoare și atât. Dacă specialiștii decid un protocol de vaccinare si/sau tratament el este obligatoriu pentru toți și îl pune în operă guvernul. Libertatea înseamnă constrângere. Altfel s-ar numi anarhie.
  Și încă ceva. Generalii noștri au vise erotice cu soldați aruncați în luptă. Dar nu le trece prin cap să înceapă pregătirea populației tinând cont că (1) incorporabilii muncesc prin alte tari și (2) restul, deși au făcut armata sunt prea bătrâni ca să mai apere o țară care-i vrea ieșiți mai repede din sistem.

  Reply
  • Make

   Dle Neo, ce propuneti dv este visul umed al lui Hitler, Ceausescu, Mao și Stalin. Suspendarea Constitutiei, injectarea cu seruri experimentale (deci împotriva Codului de la Nuremberg), și mai ales acest slogan pe care Goebbels vă roagă să îl poată folosi „libertatea înseamnă constrângere”.

   Reply
   • Neo

    E o adevarata boala nationala ca sa simti nevoia sa comentezi un comentariu si nu textul supus atentiei si ma intreb ce resort te poate indemna la asta. Banuiesc ca vedeti peste tot in jur dusmani si conspiratii si nu mai discerneti unde este adevaratul inamic. In nici un caz nu e aici, pe forum. Bine. Vad ca i-ati studiat bine pe clasici , ganditi ca ei si va exprimati de-a dreptul…umed…Libertatea inseamna si constrangeri pentru ca cine stie ce bazaconii ati mai fi scris aici. Traiti cu lozinci, inca. Si lozincile dauneaza grav sanatatii.

    Reply
 12. Un Om

  Nu mai pot sa citesc nebunii de acest gen „Certificatul verde este principalul stimulent pentru vaccinare”
  Este o tortura, nu un stimulent. Stimulentul inseamna sa ii dai omului 1000-2000-3000 de lei, poate esalonat. Facilitati la creditare, un avans la ipoteca, la un frigider. Acestea sunt stimulente.
  Nu sa ii iei drepturile avute de la origine, si DOAR CONFIRMATE (nu date) de stat…. si apoi i le dai inapoi.

  Mai repet art 22 din Constitutie, desi dna Pippidi il stie. Din pacate repeta aberatia din citatul de mai sus, fiind o suportera a TORTURII si a TRATAMENTULUI INUMAN
  „Art. 22 – Dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică
  (1) Dreptul la viaţă, precum şi dreptul la integritate fizică şi psihică ale persoanei sunt garantate.
  (2) Nimeni nu poate fi supus torturii şi nici unui fel de pedeapsă sau de tratament inuman ori degradant.”

  Reply
 13. John

  Cu speranța că mi se va publica comentariul, revin și spun ca articolul mi se pare o jignire pentru poporul român

  Reply
 14. Lucian

  Ce banda de cretini scrie pe aici, cu ingaduinta unui moderator care doarme (daca o fi vreunul). Pe orice site oficial, la OMS sau la CDC, vezi in fiecare zi cum poti compara tarile, la numarul de morti la milionul de locuitori. Si da, Romania e intr-un jalnic top european si planetar la morti . Nu o mai comparati cu tari cu populatie de 5-10 ori mai mare, mai analfabetilor.
  Postaci nenorociti. Dupa voi, de vina sunt totdeauna cei care nu sunt la putere, profesorii, doctorii, actorii si asa mai departe. Aveti si voi o mica societate civila care incearca sa va mai ajute si pe aceea o scuipati mereu. Ca nu stiti sa faceti nimic, deci luati salarii numai din scuipat. Nici nu stiu de ce v-ar plati Putin, cind va vine natural.

  Reply
  • Silvia Brucan Genderfluidis

   Da tovarase, ai dreptate.
   Ia sa cenzurati tot ce nu e pe linia Gates-OMS-Pippidi (mica soztietate tzivila cu epoleti).
   Ia galagia!

   Reply
 15. Radu Daniel Cristian

  Este rusinos pt autoare sa dea exemplu Taiwan, unde carantina este obligatorie, obligatoriu test PCR negativ, pt oricine, vaccinat sau nevaccinat, rezident sau strain. Am stat in carantina in Taipei de doua ori in decurs de un an. Sunt foarte multe restrictii si nimeni nu comenteaza. Bine ar fi ca cei care scriu articole, sa fie bine inforrmati si sa transmita mai departe cititorilor numai informatii adevarate.

  Reply
 16. ionas

  Rafila viitor candidat la presedentie ? Sfirsitul lumii asa cum o stim. Un politician- ministru al sanatatii fara consistenta,
  Coalitia aceasta debila de la guvernare este indifereanta la Covid sau la sanatatea populatiei.
  Conteaza doar banii de la buget si de la PNRR care se pare ca au fost deja planuiti a fi facuti invizibili.
  Orice lucru care poate deranja pacea sociala , adica certificat de vaccinare , va fi evitat de PNL + PSD+ UDMR indiferent citi bolnavi si morti vor fi in urmatoarele valuri. Deranjeaza la „executia ” bugetului conform intereselor proprii.
  Romania , din pacate, tot o tara inapoiata de genul lumea a treia este.

  Reply
 17. Catalin

  Profesorul Rafila e vinovat de un singur lucru: in prima zi ca ministru al sanatatii trebuia sa propuna interzicerea productiei si comercializarii produselor pe baza de tutun si interzicerea fumatului pe teritoriul Romaniei. Pentru sanatatea romanilor ar fi fost cea mai buna varianta a lui build back better, mult mai buna decat maneaua cu vaccinul produs la un euro jumate si vandut cu 15.

  Reply
 18. Nils

  Cum opreste certficatul covid raspandirea bolii.Cele mai vaccinate tari au cele mai multe infectari.Certificatul este obligarea mascata sa se vaccineze oamenii.

  Reply
 19. Laur22

  „azi când fraza lustruită nu ne poate înșela
  astăzi alți sunt de vină domnii mei nu este așa”

  Ce vedem în articolul AMP este nimic altceva decât datul cu curul de pamant al unui propagandist = agitat frustrat ca propaganda sa nu mai convinge suficientă lume ca agitația ei (USR-ista -gen) nu mai prinde la poporul scârbit

  Tot ce latră AMP este ca șantajul cu certificatul verde nu a mers. „Certificatul verde este principalul stimulent pentru vaccinare, și orice condiționare a sa de incidență sau diminuare a stimulentului negativ (nu poți intra fără vaccinare nicăieri în afară de farmacii și alimentare) duce direct la reducerea eficienței sale.”

  Deci practic ea a acceptat că principala lor preocupare nu e eliminare pandemiei ci să generalizeze vaccinarea (care culmea s-a dovedit că nu imunizează) de dragul vaccinarii și cam atat.
  Pe ea nu o interesează creare unor bule de oameni sănataoși și neinfectați care să se poată comporta aproape normal în viața de zic cu zi fără să fie nevoiți să se deplaseze și să muncescă în costum hazmat de frica unei posibile infectari. Nooooo nu nu nu și iarași nu

  În mintea ei coruptă de sufletul său de propagandist scopul certificatului verde nu e controului infectării și deci eliminarea pandemiei ci geralizare vaccinarii.
  Și de aici conflictul frontal cu Rafila care observă că regulile șantajului cu certificatul verde așa cum sunt ele puse sunt epidemiologic vorbind inutile. Și e de notorietate publică că sunt inutile.

  Ea nu se întreabă nici un moment de ce nu se vaccineaza lumea ?
  De ce lumea refuză vaccinul ?
  Și neîntrebandu-se nu vrea sa corecteza cauza care a dus la acestă stare de fapt.
  Tot ce vrea e să o corecteze pe calea cea mai simplă la îndemână sa prin ultimul argument al propagandistilor: prin santaj și teroare.

  Ce o doare pe ea, e ca ea & gasca, nu mai au un cuvânt de spus în politica mare. „Vă fac eu pe gratis metodologia, și sunt sigură că la fel se oferă și mănunchiul de specialiști în sănătate publică pe care presa i-a descoperit și promovat de cînd cu pandemia). Ne urnim odată? Ca să îl avem peste un an trebuie să îl desenăm și să îl comandăm acum.”

  Pentru ca in Romania nu așa politica este și trebuie sa fie făcuta de „mănunchiul de specialiști pe care presa i-a descoperit „.
  Deciziile de mult nu se mai iau de politcieni ci de niște „descoperiți” de catre presa comerciala ?
  Hmmmm curat model democratic.

  Că rolul politcienilor cu o meserie la baza care și-au asumat să fie politicieni e ignorarea și reducerea la tăcere a celorlați politicieni : „Rafila are grijă să nu se certe cu superiorii, ci cu echipa actuală care managerizează pandemia și de la care s-a gîndit să ia ceva puteri să își mai crească turful. În principiu o fi just, dar în practică nu e, că la noi miniștrii țin trei luni, așa că mai bine și mai eficient cartierul general al epidemiei să nu fie la minister, ”

  Da n-ar fi mai eficient ca și Cartierul General al Romanai sa nu mai fie in Romania ?
  Sau nu mai este nevoie deorece de multa vreme el nu mai este.

  Oare rolul ministrului este sa se certe cu susținătorii săi politici ori să îi aducă sub control pe cei care nealeși de nimeni niciodata și-au arogat toata puterea in Romania ?

  În principiu așa este „dr. Rafila să se unească cu Arafat și ceilalți să ceară reguli bune. ” da de la cine să ceară Rafila aceste „reguli bune” ?
  De la cei care le-au dat pe cele precedente care sunt orice altceva decat bune ?
  Și cine o sa judece pe cine ?
  Cei care i-au adus pe PNL la putere pe baza de “muie, muie PSD” o să îi judece hahaha în mod obiectiv pe cei din PSD ?
  Pot cei din PSD macar și pentru o secundă să creadă în “obiectivitatea” respectivilor “judecatori”.

  „Noi nu avem nimic”
  Corect, dar corect este și ca „noi” de mult nu mai suntem noi sunteți doar voi .
  Ca ce legatura de solidaritate este intre „mine” și „tine” pentru ca impreună să devenim NOI ?
  „Ne urnim odată? ”
  Hmmmm tu și cu mai cine ?
  Caaa România s-a redus la o mana de agitați și o mare de dezgustați din ce in ce mai decuplați de respectivii agitați.
  Ce legatura de suflet și de încredree mai este între “dezgustați” și “agitați” ?

  Altminteri soluțiilecare rezolva sunt de gen Taiwan – China adică exact asha cum a le-a descris Radu Daniel Gosav plus testare în masa – gratis – pentru toți din regiunea 2 unde s-a îregistrat un caz pozitiv si carantinare acasă cu supravegere cu camere video si testare repetată la 2 zile pentru totzi cei din regiunea 1 unde s-a înregistrat un caz de covid ori au călătorit prin regiunea 1 in perioada de incubație a bolii.

  Regiunea 2 respectiv 1 sunt niste definitii geografice concentrice care depind de locul unde s-a depista cazul.

  Regiunea 1 este de regula complexul imobiliar nu blocul ci setul de blocuri iar regiunea 2 cartierul adica toata regiunea administrativa care contzine regiunea 1.

  Politica asta s-a dovedit eficienata eradicand de fiecare data cazurile de covid în fiecare regiune unde acestea au fost depistate.

  Da acesta politica eficienta nu poate fi aplicata in Ro unde ai 3 milioane de diasporezi care se cred îndreptățiți să călătoresca liber fara carantina eficienta ai undeva la 200.000 daca nu shi mai mult de navetisti iar 2 saptamani de self quarantine acasa pentru un cartier întreg fara ca nimeni din respectivul cartier sa iasa din casa (grocery & food home delivery pentru întregul cartier) sunt de neconceput.

  Dar daca nu potzi sa faci așa ceva ce sens are sa te faci așa ceva ceva aplicat pentru toata lumea făre exceptzii ca deh virusul nu discrimineaza shi virusului nu-i pasa daca tu esti europarlamentar ori doar simplu parlamentar Chitzac gen ori mahar din politzie ori servicii ori, ori, ori.

  Asha se faca daca vrei sa obtzii sistematic, vreme de aproape 2 ani cat de curand, o incidentza de sub 100 de cazuri active de covid (dintre care mai mult de jumătate import în carantină) la o populatzie de mai mult de un miliard . Și să nu uităm zero decesuri.

  Dar daca nu poți să faci asta, dacă realizezi că dincolo de mânărit mediul politic astfel încat indiferent ce se votează tot “ai nostri” conducă și de șanatajat mediul de afaceri HEXIPHARMA gen pentru a face loc firmelor prietenare care știu să sară la cap, plus ceva hingherit de fraieri puterea din Ro, puterea reală și perenă stie că nu poate și nu e pregăită să facă nimic altceva, atunci tot ce îți ramana de facut e politica originala anti-pandemică a lui Boris Johnson = heard imunity through normal infectation

  PS Biden COVID death tall surpas Trumpțs
  https://www.nationalreview.com/corner/covid-19-deaths-under-biden-surpass-deaths-during-trump-administration/
  In utimul an al administrației Trump (fara vaccin) au murit de covid mai puțini oameni decât în primul an al administrației Biden (cu vaccin). Explain that !!!!!

  Deci dragii mei agitați nu vă mai chinuiți să simulați munca shi priceperea că nu va mai crede nimeni.
  „azi cand fraza lustruită nu ne poate înșela
  astăzi alți sunt de vină domnii mei nu este așa „

  Reply
 20. ??????

  & O campanie de promovare bine realizată, cu Rafila și Străinu -Cercel, cu un mesaj ca, ,,Dacă vă vaccinați nici nu mai trebuie să vă spălați ca de viruși să fiți protejați, !”, posibil să îi fi crescut și lui Cîțu ,,rata de vaccinare” , ?

  Reply
 21. Gold Digger

  Stimata doamna,
  Prostia media si a partidelor „normale” de a-i exclude din acest imputit si discriminator certificat verde pe cei trecuti prin boala ii impinge pe acestia (si, implicit, si pe mine) direct in brate la AUR. Refuzul de a accepta testele de anticorpi, insistenta de a marsa doar pe vaccinare este privita cu suspiciune de foarte multi, si nu doar in Romania.
  Sahra Wagenknecht va spune ceva? Si nu doar ea.
  Si mai ceva – cum de doar vaccinurile bazate pe mARN au ramas bune pentru doza booster?
  Ce este foarte trist este ca pozitiile pro-vaccin si anti-vaccin par ireconciliabile.
  Si ar fi asa de simplu.
  O campanie masiva de testare in masa pentru anticorpi, o campanie in care primul test este gratis, urmatoarele le faci pe banii tai ar arata o imagine completa a gradului de imunizare a populatiei.
  Un test de anticorpi costa 120 lei. Adica 25 euro.
  Populatia ocupata – in jur de 4000000.
  Deci costurile initiale pentru aceasta campanie ar fi in jur de 120 milioane euro, cu tot cu ajustarea sistemelor pentru a putea colecta aceste date centralizat.
  Si astfel ai urmatoarele:
  – procent de populatie cu anticorpi
  – procent de populatie trecuta prin boala de 2 sau mai multe ori – daca se coreleaza datele ci cele deja existente la dsp
  Samd
  Din punctul meu de vedere aceasta insistenta pentru vaccinare este tot un fel de spalare pe maini de responsabilitate. Este intr-adevar cel mai usor sa ii vaccinezi pe toti. Pt ca numarul de reactii adverse este incomparabil mai mic decat efectele produse de trecerea prin boala. Insa are dreptul un guvern sa faca asta? Are dreptul sa ia viata sau sa schilodeasca cateva persoane, in interesul majoritatii?
  Daca aceste vaccinuri ar fi vandute cu profit zero, s-ar putea considera ca este vorba de binele general.
  Nu insa si cand profiturile sunt masive, cand actionarii sunt mari firme de investitii, samd
  Corporatiile conduc lumea.
  Si mai nou, cumpara si presa.
  Schade

  Reply
 22. ??????

  @ PNL și PSD anunță că vor să legifereze certificat verde cu ” vaccinare occidentală” cu „permis de muncă” , la populația ,,indigenă” din țările membre ale Uniunii Europene, pentru desfășurarea de activități sociale și economice ,ca să realizeze Cîțu rată de vaccinare, ?

  Reply
 23. Dobrescu Constantin

  Obligativitatea certificatului nu rezolvă mai ninic! Vaccinatii zburdă su împrăștie cu sarg virusul, in timp ce nevaccinatii vor fi concediati!
  Testarea obligatorie a tuturor mi se pare o solutie mult mai buna…

  Reply
 24. ??????

  @ La solicitarea „Vrem o țară ca afară , !”, chestia e că și occidentalii vor că au populația în îmbătrânire și nu are cine să lucreze să le plătească pensiile că au și speranța de viață mai mare și probabil că și vaccinarea îi avantajează fiind „dependenți” ceva mai mult decât needucații din est, ?
  Chiar și cei reîntorși după mulți ani din occident după 1989 au arătat o longevitate mai mare, ?

  Reply
 25. Andrei

  Rafila este un politruc dornic de marire. Cu un tata securist ce educatie credeti ca a primit? Se baga in toate „comitiile si comitetele” ca sa ajunga cat mai sus. Adevarat ce spuneti:este cel mai slab ministru al Sanatatii si foarte sovaielnic. Dar poate nu mai dureaza mult pana se lamureste prim-ministru si-i arata usa.

  Reply
 26. AlinaMP

  @andrei

  Sigur ca dezaprob ca ministrii Sanatatii nu fac scandal public sa treaca masurile care trebuie, ca televiziuni au care ii invita. dar sa nu confundam, Rafila stie ce trebuie dar e slab in fata sefului lui de partid, a lui Gabi Firea si sefilor PNL, cu PM in frunte. Ca atare, sa speri ca PM, care are maxim putere sa propuna macar certificatul care trebuie e cel care il va sanctiona pe MS Rafila nu are sens, Minsutrii Sanatatii sunt slabi ca ii calca politicul in picioare, lasii principali sunt sefii partidelor de coalitie, PM si seful statului.

  Reply
 27. Mihail

  https://www.biziday.ro/201561-2/?source=biziday
  De dinainte de pandemie fiind vecin cu un doctor bun prieten cu un medic bătrân infectionist mi a zis sa facem analiza pt nivelul vit D . Infectiinistul i a zis Puiule toată viata dacă vrei sa te ferești tu și familia ta, de răceli de gripe sa ai vit D peste min de 30 si in perioada de toamna primavara sa iei și vit C. Zis și făcut, eu aveam sub min 30 restul din familie, soția și 2 copii, peste 30. Eu m am apucat de atunci sa iau D și continui și azi și am dus o in min de 30. Toți am făcut covid, nevaccinati și n am avut nimic și am făcut Delta. I am învățat pe toți ai mei apropiați, socrii, cumanti, bona cu sânul scos de cancer obeza cardiaca, să i a D de cum a început pandemia și toți au făcut covid cu forme de strănut, toți nevaccinati. Regulile de masca, etc le am respectat toți. În schimb prieteni vaccinați și sănătoși cu vit D pe la 16 au făcut forme medii spre grave , câțiva vaccinați cu forma completa și fără comorbiditati.
  Toți cunoscuții mei vaccinați au avut efecte adverse, de ganglioni n a scapat nici unul, unul a ajuns la terapie intensiva cu tromboza pe picior deabea a scăpat cu viata, cumnata care a trebuit sa se vaccineze pana la urma ca trebuia sa plece, i a dat cheaguri de sânge pe nas și pe gura a trebuit sa I a anticoagulante dând în niște sângerări la ciclu care nu le a vut în viata ei, deci wtf, cum sa ma vaccinez? Am înnebunit? Nu ma interesează AUR, USR,PSD,PNL, am văzut pe viu ce este în jurul meu la câteva sute de persoane asa ca lăsați ma cu propaganda. Puneți datele statistice la lucru și sa dea drumul la tratamente. Sunt 2 spitale, unul din Turcia și unul din SUA, care au făcut studiul pe vit D pe 15 000 de pacienți internați cu covid și nici unul care a avut vit D min 25, n a ajuns la terapie intensiva, toți care au ajuns au avut o sub 25.
  Nu ne mai luați de needucați și tâmpiți ca nu suntem, doar comunismul ne a învățat sa fim mai sceptici când statul ne vrea binele cu forța. Și nu prea am greșit niciodată, dar dvs se pare ca v a plăcut comunismul ce sa va zic.

  Reply
 28. Catalin

  Foarte interesante comentariile: arata o separare clara intre cei pro si cei anti certificat. Argumentele cam lipsesc la cei pro.

  Asa cum se prezinta in acest moment discursul pro, el pare a se adresa mai degraba celor slab educati sau celor cu deficiente cognitive. Exista si o parte buna: diiscursul elitelor ajunge si la cei mai saraci cu duhul care, profitand de cantitatile industriale de stiinta si argumentatia de o logica fara cusur(servita in regim de bufet suedez) vor avansa in galop catre noua societate bazata pe prostie/ticalosie artificiala intr-un proces unic de delumpenizare.

  Oameni buni, Rafila nu are cum sa fie mai slab decat Nelu sau Vlad. Cred ca a promis ceva si nu a livrat: distorsionarea fara precedent a pietei muncii prin intermediul unui certificat stupid. Ca tara nu ne permitem acest lucru. Astept insa cu nerabdare implementarea acestor reguli la reprezentantii intelighentiei germane in Romania: Kaufland, Lidl si altii nu de alta dar tare imi doresc sa cumpar si eu o kila de caras italian fara sa trec prim emotii epidemiologice.

  Reply
 29. Calistrat Popescu-Necșești

  Îmi explică și mie cineva, vă rog foarte frumos, că încă nu am înțeles de undeva clar și concis explicat: Cu ce ajută vaccinarea populațeii reducerea răspândirii virusului ?
  Atâta timp cât răspândirea virusului o fac și cei vaccinați. Iar în mall-uri și în locuri publice unde se poate intra cu certificate activate, nevaccinații intră cu teste valabile 24/48h și sunt toți nepurtători dovediți și în aceste incinte… RĂSPÂNDIREA VIRUSLUI O FAC TOCMAI VACCINAȚII asimptomatici ce se plimbă ca niște mierle prin păpușoi cu certificatul activat de vaccinare, dar nu se testează.

  Nu sunt partizan, chiar vreau să înțeleg. Până-una alta e abia abia dovedit științific prin studii că vaccinul ajută să facă o formă mai ușoară a bolii grupele de vârstă defavorizate.

  Dar pentru reducerea răspândirii virusului, la ce ajută vaccinarea populației?
  Care ar fi diferența între o țărișoară cu granițele închise cu populația vaccinată ca-n România și aceeași identică țărișoară cu granițele închise cu populația 100% vaccinată?

  Vă mulumesc frumos pentru ulterioarele lămuriri.
  Sărbători frumoase în continuare.

  Reply
  • Ghita Bizonu'

   Ar fi o explicatie..

   Pe vaccinat virusul nu „infloreste” ci „se vestejeste” . Ca sa transmiti virusul trbeuie sa ai o „productie excedentara” … care in cazul vacinatilor nu exista ….

   Ce nu se zice si nu se stie (oare de ce?) este ca in gnl nici un vaccin nu are o eficacitate de 100% .Niciunul!
   Ori, se pare ca acest vaccin are o rata cam mare de esecuri . (Ca producatirul nu o zice nu ma mira ..)

   Insa nu trebuie trasa concluzia ca vaccinu nu este bun … Istoria ne artata ca din contra … A disparut variola. Poliomielita azi e ca disparuta – un Europa cel putin!
   Ba putem sa ne uitam nitel si la medicna veterinara – turbarea extrem de rara azi. la fel jigodia (boala Carre).. BIne am ajuns .. ducem pudelu sa fie vaccinat antijidodie insa nu vaccinam copii ….

   Reply
 30. Goagl

  @ moderator. De ce scrie Laur22 aici ca s-a dovedit ca vaccinul nu imunizeaza, cand e exact pe dos,o stire falsa tipica, si nu doar permiti comentariul dar il lasi neamendat. Degeaba publica RC articole bune daca permite trollilor sa raspindeasca mai departe stiri false. O fi asa greu sa banezi pe careva? Sau nimeni nu citeste pe aici? Pacat de texte, care sunt excelente. De ce nu luati exemplul de la Libertatea sa interziceti complet comentariile daca nu are nimeni timp sa le filtreze.

  Reply
  • Dumitru

   Pai pentru ca nu imunizeaza. Protectia e redusa si in procentaj (Pfizer se lauda cu 55% pentru Omicron in cele mai bune conditii, si aici am incredere in producator sa-mi evalueze produsul) si in timp (unii preconizeaza revaccinare la 4 sau chiar 3 luni fara sa fie clar cand ne oprim).

   Eu stiu ca CDC si-a schimbat definitia a ce inseamna vaccinare in plina pandemie (dupa ce o mai schimbase o data in 2015), dar noi nu suntem obligati sa fim ipocriti, si inca ne mai amintim ca un vaccin avea pe vremuri un calendar de administrare precis, cu efecte adverse cvasi-inexistente si cu efecte de protectie mult mai clare (precum vaccinurile anti-polio sau anti-tetanos).

   Pana si vaccinul BCG, care are eficacitate mai redusa (doar 20% imunizare, dar 71% impotriva bolii, cf. definitiilor de aici https://www.mesvaccins.net/web/news/5833-l-efficacite-du-vaccin-bcg-plus-large-qu-on-ne-l-estimait-auparavant) era facut o singura data, era fara efecte adverse si proteja mai mult mai bine decat cel mai bun vaccin COVID de acum.

   Din cauza asta eu am ales ca fi-meu sa faca BCG, chiar daca nu era obligatoriu unde traiesc. Pentru ca era riscant pentru el sa faca boala (tuberculoza e o boala f. nasoala) si pentru ca riscul era bine evaluat si mic. Acum, insa vor sa vaccineze copiii, la care probabilitatea de COVID cu probleme este cvasi-inexistenta.

   Reply
  • Dumitru

   BTW, e amuzant cum partizanii vaccinarii, ca si militantii woke, sunt foarte dispusi sa interzica discutia pe temele care ii supara. Ce e ciudat este ca sunt clasati in general la stanga, iar pe mine asta ma supara. Stanga pe care eu am iubit-o cand eram mai tinerel este cea a drepturilor individuale, intre care si libertatea de exprimare. In ziua de azi se pare ca nu mai ai drepturi decat ca parte a unui grup (minoritar sau nu).

   Reply
 31. ??????

  & Dacă vaccinarea este ca turbosuflanta la motoare, pentru individ, îmbunătățind randamentele fizice , ?
  Cum sunt graficele despre boli cronice ale, rinichilor , ficatului, plămânilor, alte spețe, indicatori și indici ai calității vieții, în funcție și de vaccinurile administrate, la cei vaccinați și la nivelul întregii populații, (categorii de vârstă), ?

  Reply
 32. Ghita Bizonu'

  Tovarasico* ,

  Sunteti de „coma” cu acel „Toată strategia noastră abundă de reguli care par menite doar să ne prefacem că facem, mă aștept de la un medic adevărat să schimbe asta imediat.„.
  Asta este regula no 1 a biroicratiei centarliste de cand ea exista (Egipt? China statelor combatante?! ca in sec XII in Frnata nu prea exista cf aceluin „Silence je verbalise!” ). Adica regula scopul nu serveste o cazuia utila in gnl, ci doar o „acoperire” ca atunci cand esti acuzat/atacat sa demonstrtezi cu acte ca ai depus diligentele si ca nu ai incalcat nici o regula. Care regila are tocmai aceasta menire .. sa fie formala – ca cui ii pasa de eficacitate ?!

  E.. daca ati fi avut „placerea” sa va petreceti macar 5 ani in lumea „reala” (zisa munca de jos, productiva) ati fi aflat micu secret …. (de exemplu ca nu ai produs nici un prejudiciu ba poa dimpotriva dar o incurci ca nu ti-ai batut capul cu o formalitate formala .. asa ca sa fie, sa nu se poata zice ca .. insa acel care a produs un prejudiciu sa fie iertat ca l-a produs cu acte in regula!!)

  {Bun, sunt ncesare si regulile. Dar sa nu devina scop in sine di Directie de Miscare a Hartiilor )

  Asa ca este importat sa purtam masca si in padure (sa nu dam covid la iepuri si vulpi!) chair daca eficienta mastii aleia e discutabila !!!

  *Inainte de 90 eram tovarasi pe bune .. Cu carnet in regula. Acu’ ca folosesc diminutivu’ e doar ca sa afirm ca sunt mai batran si mai gras si cu ceva experenta negativa in plus

  Reply
  • Laur22

   @Gitza
   In general La Multzi Ani
   In particular asha e cum ai spus tu da ce te faci cu țările care in ciuda “apartenentei la comunitatea de valori a democrației occidentale” ori a celei a statelor totalitare nu doar ca s-au făcut ca au combătut pandemia ci chiar au combătut-o cu succes.

   Noua Zeelanda gen ori China gen

   Le declaram ne-birocratice shi ca atâta nedemocratice ori ne totalitare?

   Ca sa nu aduc vorbire de “democrațiile – democratice pe baza de dispensa de la serviciile secrete” pe modelul consiliul gardienilor revolutziei din Iran ori “Patrioți administrează HonG Kong ul “ din HK asha cum sunt ele implementate in Taiwan ori Coreea de Sud care s-au dovedit mult mai eficiente decât țările din UE ori USA ?

   Dacă noi ăștia care hahaha “contam” in lumea asta doar ne facem ca facem gen democrații din USA fapt dovedit faptul ca morții / an de pandemie a lui Biden cu vaccin sunt mai numeroși decât morții / an a lui Trump fără vaccin ori morții lui Puțin sunt 3 ordine de mărime mai numeroși decât morții lui XI ce sa însemne asta ?

   Dacă alții rezolva problema mai cu succes decât “noi “ ce sa însemne asta ?

   Nu ca mi-ar pasa dar acesta problema s-a constituit intr-un moment al adevărului un moment in care conducătorii au trebuit sa conducă cu adevărat shi nu doar sa mimeze leadershipul .

   Shi cei mai mulți dintre ei au eshuat lamentabil dovedind ca sunt doar niște actori prosti de soap opera numit shi “News Media “ Zelenski gen fie ca i-a chemat Biden ori Puțin și nu niște lideri vizionari de care am fi avut nevoie Jacinda Ardent gen.

   Dovada faptul ca acum Puțin încearcă sa își spele rușinea incompetenței neputincioase dovedite in pandemie pe socoteala Ucrainei.

   Dacă ai noștri lideri sunt doar niște tigri de hârtie capabili doar de tv show shi cam atât ce spune asta despre noi cei care i-am ales shi încă ii mai susținem ?

   Reply
 33. Munteanu

  Poporul Roman nu e „prost” ci „prostit” cum foarte corect spunea Eminescu in Imparat shi Proletar. Mare diferentza nu e caci ca rezultat al prostirii, promovate de Europa Libera shi altzi Americani poporul Roman a devenit prost shi bigot datorita Europei Libere. Romanii care au invatzat bine shi au proiectat shi produs avioanele, calculatoarele, etc. Ceaushiste au innebunit, s-au sin-ucis sau au emigrat shomeri dupa ce fabricile in care lucrau au fost inchise de Boing, Airbus, Microsoft, Ford, Renault, etc. ca urmare a mitei pe care acele companii straine au dat-o politicienilor: Roman ( Airbus ), Basescu ( Microsoft, Renault, Ford ), etc. asha ca generatzia tanara a vazut clar ce au patzit parintzii lor care au invatzat shi nu mai invatza ci fura shi se roaga de Dumnezeu sa nu fie prinshi.

  Reply
 34. tempor1k

  Stimata doamna.
  Cu tot respectul cuvenit,

  Sunteti inca foarte convinsă că certificatele „verzi” (alias ISO9001, TUV, … certificate de calitate)- adica esti certificat ca provii dintr-o rasă superioară, … și vaccinurile” cu ARN mesager sunt soluția raiului. Este de fapt un 6 din 666!
  Si ca raul a fost instaurat, iar vaiurile sfarsitului sunt la inceputuri, si daca tot am ajuns in zona de ingeri și demoni, aruncati totusi o privire și la alte opinii experimentate:

  https://rumble.com/vrkdwb-sucharit-bhakdi-despre-reaciile-autoimune-dup-vaccinarea-anticovid-cu-arn-m.html

  Cum zonele mentalului, a ADN, ARN sunt unele extrem de obscure si prea puțin înțelese sau deloc înțelese de „experți” novici de laborator (fără a va include pe dvs. in aceasta tagma a exploatării psihologiei consumatorilor), la fel cum este înțelegerea mecanicii cuantice si implicațiile dezvoltării exponențiale a tehnologiei telecomunicațiilor 3, 4. 5 G, atunci apar interesele individuale sau de grup pentru îmbogățire. Da, e vorba de afaceri, dorința unora de a domina si de a se îmbogăți fără scrupule.
  Conștiința este ceva ce exista in fiecare om ce are teama de Dumnezeu si este deasupra oricărei rațiuni umane. Adevărata conștiință determină ca anumite rațiuni umane să fie contra „curentului” rațiunilor comune de turma conduse de interese obscure, meschine.
  Da, partea cu nosocomialele din spitale este una valabila din 2016-2017 când medici specialiști americani atrăgeau atenția ca renumite spitale din USA ( nu RO) colcăie de nosocomiale.
  Si ce perfect a venit acum tuturor medicilor mondiali de spitale & Co covidu ăsta, s-a potrivit ca o mănușă, cu mască. Numai ca seamănă a mizerie ce se încearcă a se ascunde sub preș.
  Si totuși, gripa cea de toate zilele este prezenta, numai că datorită factorilor climatici și sociali din prezent aceasta este însoțită de elementele ignorate: cunoștințele „băbești” de prevenție și tratament la pat a unei gripe mai zdravene și ignorarea și eradicarea factorilor poluanți chimici si EMF ce agravează exponențial aceste gripe.
  Un pacient panicat, odată săltat de dubele cu girofaruri albastre (ce seamănă cu vremurile securiste) și „depozitat” la UPU, acestuia i se administrează, conform protocoalelor, o imensa doza de medicamentație care nu poate fi procesata de organism in 24H, asa cum foarte bine remarca o opinie a unui cititor la un articol de ziar in care un medic UPU se „lauda” cu câtă medicamentație i se administrează unui pacient covid intr-o singura zi. Si uite așa odată diagnosticat covid in maxim 3 zile iesi in pielea goală ambalat in sac negru din spital.
  Să încercăm totuși a face lumină și cu testele diagnosticare covid de orice fel ar fi:
  – Care este gradul de precizie garantata și certificata a oricărui test in privința faptului că acestea sunt relevante in diagnostic și tratament?!!!
  – In contextul in care aceste „teste” actuale ar fi existat înainte de covid: O gripă severă de dinainte de covid ar fi putut ieșii ca fiind pozitiva covid?!!!

  Reply
 35. Munteanu

  Covidu asta a fost creat la ordinele lui Trump in laboratorul de arme bacteriologice de la Ft. Dietrich intre timp inchis. Specialishtii militari Americani stiu bine ca un virus foarte letal nu e bun ca arma bacteriologica. Mor catziva dar epidemia e repede stavilita. Dimpotriva o banala raceala poate infecta milioane care umplu spitalele shi nu mai pot munci in fabrici sau lupta pe front. Majoritatea se insanatoshesc, e drept cu sechele, dar razboiul a fost deja pierdut shi ei sunt acum prizonierii fuhrerului nazist German Trump. Fuhrerul nazist German Trump a ordonat crearea virusului sintetic pentru a se rafui cu China shi cu „rasele inferioare” din SUA. Primele infectari cu covid au fost la Seatle. Acolo se antrema echipa de sportivi militari a SUA shi ei au fost infectatzi caci se stia ca vor participa la olimpiada de la Wuhan. Chinezii shi restul lumii, caci olimpiada a fost filmata shi prezentata la TV, au observat imediat ca sportivii Americani sunt bolnavi dar exact de ce boala sufera au aflat mai tarziu. Evident sportivii Americani alta data valoroshi nu au cashtigat nici-o medalie caci erau bolnavi. O sportiva ciclista din echipa SUA a cazut de pe bicicleta in cadrul unei curse. A fost imediat internata in spital in China. Medicii Chinezi au constatat ca ea avea febra mare shi halucinatzii cauzate de febra inca innainte de competitzie. Ea s-a restabilit in spital dar char medicul care a tratat-o a murit mai tarziu de covid. Ea traieshte shi poate fi consultata de medici care pot dovedi ca ea a fost unul dintre primii bolnavi de covid. Ea este cetatzean American de origine Italiana shi cand era inca contagioasa fara sa stie a vizitat Italia shi a fost in tribunele stadionului din Milano unde se juca meciul Italia-Spania shi asha a izbucnit epidemia in Italia shi Spania. Sportivii Romani prezentzi shi ei la Wuhan nu s-au infectat dar sportivii Israelieni au luat boala de la Americani shi au transmis-o in Israel shi apoi shi in Romania printr-un turist care vizitase Israelul.

  Reply
 36. un cetatean

  Din articol rezulta cam asa : Dv. criticati pe oricine nu corespunde unor criterii ambigue (..), concomitent cu ridicarea in slavi a unor practici criticate de toata lumea.
  Sa le luam pe rand :
  -Criticati prestatia media , pentru ca nu va sustin ideile dv. Oricine isi da seama ca exista diferente intre Est si Vest ( cauzele nu vor fi prezentate aici ) , iar „ajungerea din urma” a Vestului e impiedicata tocmai de oameni ca dv.
  -Ridicati in slavi: „localizarea persoanelor peste tot in UE..” , dar omiteti sa declarati daca dv. personal sunteti de acord cu aceasta.
  Pandemia exista , e reala , a produs consecinte grave pe plan mondial , dar in egala masura cred ca e evident pentru oricine ca a fost si este folosita in mod incorect de anumite entitati pentru imbogatire fara just temei.

  Articol lamentabil.

  Reply
 37. tempor1k

  „Michael Yeadon este unul dintre oamenii de știință importanți din domeniul medical. A fost, pentru o lungă perioadă, vicepreședinte și director științific la Pfizer, una dintre cele mai importante firme farmaceutice mondiale ….”

  PCR înseamnă „polimerized chain reaction”, reacție polimerizată în lanț.


  „Acest articol este despre testările pe care le facem cu PCR, o tehnică de amplificare bine cunoscută de biologi ca o unealtă de cercetare folosită în laboratoare pentru a înțelege mecanismele unei boli. Am fost uimit cînd mi-am dat seama că uneori tehnica e folosită pentru evaluarea răspîndirii bolilor în populație, pentru că este o tehnică foarte pretențioasă, expusă la erori invizibile, și este greu de obținut prin ea informații de încredere, mai ales datorită nivelelor mari de amplificare folosite pentru a putea depista o bucată de cod genetic viral. Testul nu poate face deosebire între un virus viu și o bucată de ARN de la un virus care a fost distrus (tăiat în bucăți) cu săptămîni sau luni înainte.”
  ….

  „Odată cu sărbătorile, cu noile locuri de muncă, vizitarea rudelor îndepărtate, începerea studiilor la universități și școli, acest amestec final este în curs. Nu ar trebui să ne îngrozească. SE INTIMPLA CU FIECARE VIRUS NOU, INCLUSIV GRIPA. DOAR CA NU L-AM MONITORIZAT NICIODATA IN ISTORIA NOASTRA cu o tehnică mai potrivită pentru laboratorul de biologie decît pentru o parcare de supermarket.””

  „O parte din „PROIECTUL FRICA”, care susține existența unui al doilea val (de infectări), a fost numărarea zilnică de „cazuri”. Este important să înțelegem că, potrivit specialiștilor în boli infecțioase cu care am vorbit, cuvîntul „caz” trebuie să însemne mai mult decît simpla prezență a unui organism străin. ”

  https://mariusmioc.wordpress.com/2020/10/27/michael-yeadon-fost-director-stiintific-la-pfizer-minciuni-minciuni-sfruntate-si-statistici-medicale-cum-ne-inseala-testele-pcr-de-depistare-a-coronavirusului/

  Reply
 38. tempor1k

  Cum se face vaccinarea in JAPONIA dar si o declaratie recenta a unor specialisti

  Pe site-ul Ministerului Sanatatii …
  undeva spre sfarsitul paginii

  Consimțământul la vaccinare
  Deși încurajăm toți cetățenii să primească vaccinarea COVID-19, aceasta nu este obligatorie sau obligatorie. Vaccinarea se va face numai cu acordul persoanei care urmează să fie vaccinată după informațiile furnizate. Vă rugăm să vă vaccinați din proprie decizie, înțelegând atât eficiența în prevenirea bolilor infecțioase, cât SI RISCUL DE EFECTE SECUNDARE. Nu se va face vaccinare fără acord. Vă rugăm să nu forțați pe nimeni de la locul dvs. de muncă sau pe cei din jur să se vaccineze și să nu discriminați pe cei care nu au fost vaccinați.

  „Consent to vaccination”
  „Although we encourage all citizens to receive the COVID-19 vaccination, it is not compulsory or mandatory. Vaccination will be given only with the consent of the person to be vaccinated after the information provided. Please get vaccinated of your own decision, understanding both the effectiveness in preventing infectious diseases and the risk of side effects. No vaccination will be given without consent. Please do not force anyone in your workplace or those who around you to be vaccinated, and do not discriminate against those who have not been vaccinated.”

  https://www.mhlw.go.jp/stf/covid-19/vaccine.html

  DECLARATIE

  Experți de renume mondial, printre care dr. Paul Alexander, dr. Byram Bridle, dr. Geert Vanden Bossche, prof. Dolores Cahill și dr. Sucharit Bhakdi, Ryan Cole, Richard Fleming, Robert W. Malone, Peter McCullough, Mark Trozzi, Michael Yeadon, Wolfgang Wodarg și Vladimir Zelenko, alături de mulți alții, avertizează continuu lumea cu privire la efectele adverse rezultate în urma injecțiilor experimentale Covid-19; ei avertizează, de asemenea, cu privire la efectele pe termen lung ale acestora, care nu pot fi stabilite deocamdată, deoarece majoritatea studiilor clinice nu se vor încheia decât în 2023, iar unele abia în 2025.

  „Există acum dovezi mai mult decât suficiente, pe baza sistemului [de raportare a efectelor adverse cauzate de vaccinuri – n.n.] Yellow Card [din Marea Britanie], pentru a declara că vaccinurile COVID-19 nu sunt sigure pentru utilizarea la om. Ar trebui făcute pregătiri pentru intensificarea acțiunilor umanitare de ajutorare a celor care au avut de suferit de pe urma vaccinurilor COVID-19, precum și pentru anticiparea și ameliorarea efectelor pe termen mediu și lung”.

  https://worldcouncilforhealth.org/campaign/covid-19-vaccine-cease-and-desist/

  Reply
 39. Vladimir

  Dna Pipidi este medic de profesie dar nu isi practica meseria (daca o fi practicat-o vreodata). Sta la Berlin si da sfaturi Romaniei. Nu mai bine ar veni in Romania, ar avea o functie publica si ar face ceva concret pentru acest popor. Nu inteleg toata aceasta inflacarare. Vlad Voiculescu a fost o calamitate la Ministerul Sanatatii. Ramane in istorie cu episodul criminal cand a aruncat oamenii operati din spital in toiul noptii. Nu am auzit-o pe Miss Pipidi sa faca scandal atunci. Cum sa spui despre Rafila ca este mai slab ca ceilalti cand de abia si-a inceput mandatul? Omul mi se pare super decent.

  Reply
 40. ??????

  @ Dacă îl considerați pe Gheorghe Becali un luptător împotriva rasismului și aparheidului în sport, prin îndemnul pe care l-a făcut jucătorilor de la FCSB de a nu se vaccina și de a lupta ca nevaccinați ,în mod inegal, cu jucătorii de la alte echipe vaccinați cu vaccinuri energetice , ?

  Reply
 41. ??????

  @ Bă, virusul este o manifestare energetică a unor dezechilibre, ? Dezechilibrele sunt date de starea societății și de dependența individului de starea societății, a mediului, de relaționarea cu societatea ,cu mediul, fapt pentru care au și fost instituite și măsuri de carantină și izolare, ?

  Reply
 42. Tudor

  @Vladimir, daca nu ai auzit-o tu criticandu-l pe Voiculescu e ca nu ai fost atent, nu te intereseaza decat sa-l aperi pe seful tau, Rafila. Da un click pe Romania curata, l-au criticat pe VV de la bun inceput, ba dna Pippidi a scris ca Melania Medeleanu era mai buna de ministru ca el…
  Rafila e un bleg, trebuia sa plece daca nu isi trecea certificatul. Daca se face pres va fi tratat ca pres.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *