Alina Mungiu-Pippidi

Fără certificat verde, coaliția e Kartel

Că statul paralel (SP) s-a hotărît să accepte că o majoritate mai largă e mai bună ca una mai îngustă și l-a convins și pe KJ nu e nici o noutate. E un pas rațional în interiorul unei realități nedemocratice tolerate de români chiar de cînd a devenit mai vizibilă.

Dar cum SP a mers cam deficitar de cînd cu pandemia, deși a avut puteri legale sporite și poziții date direct militarilor văd un risc foarte mare că nici cu marea lor majoritate politică nu vor face nimic decît un tipic Kartel care împarte influența între băieți cu grad, și joburile și contractele între familii și clientele. Am văzut recent lista de soții de sereiști în agențiile care se cupă de fonduri europene într-un județ din Muntenia – ce să mai vorbim de ASF și alte asemenea.

Ei vor spune, desigur, că e invers, și că de vină sunt civilii din partide care caută voturi și fac mereu greșeala să întrebe pe votanți. Și cînd votanții sunt pe locul 1 în Europa la violență domestică, trafic de persoane, avort septic, tuberculoză, hepatită, automedicație și lipsă de vaccinare, pe scurt, la lipsa de educație sanitară și elementară civilizație, ce poate face SP decît ce știe- să își sporească influența fără a rezolva nimic. De ce să sufere ei dacă e poporul prost, și de ce să intre la loc în cutie, lasă să ia și ei dividendul lor din toate.

Oricum ei nu merg la alegeri și partidele vor plăti pentru lipsa de rezultate. Dacă pierd niște soldați din partide găsesc ei alții, e listă de așteptare din absolvenții ANI și Colegiului Național de Apărare.

Ca atare avem un prim rateu major – epidemia riscă să mai dureze ani de zile dacă viteza cu care se vaccinează întîrziații prima dată e mult sub viteza cu care se vacinează cei educați a treia oară. Cine nu se vaccinează azi va fi și șomer peste un an, pentru că prelungește epidemia, cu consecințe economice serioase.

Nu există tratament COVID cost eficient altul decît vaccinul. Anticorpii monoclonali sunt singurul ceva mai bun ca raport efect asupra COVID/efecte secundare. Antiviralele nu, nici cele aprobate, darămite cele pe care automedicatul Ciolacu le cumpără din piață. Discuția despre ele este o diversiune grosolană. Dacă asta era calea o găseau țările mai bogate și mai educate ca noi. Acelea s-au vaccinat, și nu mai au morți. Unde populația era mai ezitantă, vaccinul a devenit de facto obligatoriu prin certificatul verde.

Ne trebuie imediat un certificat verde care să facă vaccinul obligatoriu, nu unul care să dea recompense la cei care cer statului să cheltuiască averi pe medicamente ineficiente că urmăresc ei televiziuni de rahat care le spun să nu se vaccineze în loc să se uite la exemplul Europei de Vest. OMS spune că e imoral noi să ne facem 3 vaccinuri în Europa cînd amărîții din țări sărace nu au nici prima doză. Să vină să vadă cum aruncăm noi doze fiindcă avem o populație care se transformă voluntar în cobai pe ei și țara în experimentul numit ”cum putem lungi pandemia la nesfîrșit fiindcă suntem vaccinați cu prostia”. Cel mai imoral lucru e să irosești doze pe români cînd alții au nevoie de ele. Banii pe teste și analize de anticorpi și medicamente nu fac decît să îngrașe pe băieții deștepți care le livrează, că dacă e cerere… Ciuruim un buget și așa vai de capul lui cînd singurul instrument eficient, vaccinul, vine pe gratis și e achiziționat de UE fără comisioanele pe care le-am fi plătit noi. Cîți ani o să facem asta? Patru, cinci, șase, că imunitatea dată de boală trece și ea, e plin de deștepți care fac deja a doua oară și tot nu pricep nimic.

Sigur, eu sunt de acord să taxăm averile mari, mai ales dacă le taxăm verde, pe capacitatea motoarelor și numărul lor și alte asemenea, că sunt pe uscat sau pe apă, dar astea sunt pe viitor. Pe moment dacă nu putem prevedea un sfîrșit al pandemiei țara e terminată. Nu avem decît șase luni în care imunitatea e mai acoperitoare, și trebuie să aliniem toată populația pe aceste șase luni ca să oprim circuitul contaminării. Ne trebuie deci un certificat verde puternic, și pentru privat, și pentru public, fără nici un fel de scuze sau excepții, și poliția să confiște tratamentele vîndute pe Internet sau în piețe imediat.

Trebuie să vedem niște beneficii din cartelizarea voastră, sau nu avem ce face cu ea.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

60 thoughts on “Fără certificat verde, coaliția e Kartel

 1. ionas

  Daca vom ajunge anul viitor 2022 la 60 % din populatie vcaccinata va fi o victorie mareata pentru tara noastra.
  Vina este in cea mai mare parte a populatiei, inapoiata si needucata.
  Suntem asezati in Balacani, Europa de est si nu in vestul rational.

  Reply
 2. Laur22

  TINA = There Is No Alternative

  și in Germania e tot Kartel ?

  https://www.libertatea.ro/stiri/germania-criza-covid-analiza-crestere-cazuri-3832883

  „Der Spiegel, despre „federația imbecililor” din Germania: Politicienii și nevaccinații au adus țara pe marginea dezastrului COVID De Adrian Cochino, Sâmbătă, 13 noiembrie 2021, 14:00. Ultimul update Sâmbătă, 13 noiembrie 2021, 14:04 Milioanele de nevaccinați și politicienii care nu au ascultat de specialiști, și-au abandonat responsabilitatea și nu s-au pregătit pentru următorul val pandemic, au adus Germania în fața unei provocări serioase, scrie revista germană Der Spiegel. În mod poate neașteptat, ingredientele crizei sanitare din eficienta Germanie seamănă destul de mult cu cele din România sau din alte țări parțial vaccinate, prinse nepregătite de toamna COVID. Nimeni nu a catadicsit să îl asculte pe Christian Drosten, cel mai cunoscut virusolog al Germaniei, de la spitalul Charité din Berlin, care a tot avertizat cu privire la valul COVID ce va lovi în toamnă. Nici măcar politicienii. Țările cu rată mare de vaccinare, precum Spania sau Portugalia, a explicat Drosten, „vor putea lăsa cu adevărat pandemia în urmă” la primăvară. Dar Germania, unde mulți oameni refuză să se vaccineze cu schema completă, iar campania de rapeluri merge și ea greoi, „e încă la kilometri distanță” de acest obiectiv, a spus el. „Imediat ce Delta va lovi în forță, spitalele vor fi rapid copleșite”, a avertizat expertul. Iar Delta chiar lovește în aceste momente în Germania. În ultimele zile, Institutul Robert Koch (RKI) a raportat mai bine de 50.000 de noi infectări. Un record în pandemie. Numărul deceselor crește deocamdată mai încet, dar a ajuns totuși să depășească 200 pe zi. Spitalele sunt tot mai pline și peste 2.800 de pacienți sunt la terapie intensivă. Drept răspuns, spitalul Charite a anulat toate operațiile care nu erau urgente. Multe alte spitale din țară au făcut la fel. Dacă tendința de creștere a cazurilor continuă, multe ar putea fi suprasolicitate.
  Citeşte întreaga ştire: Der Spiegel, despre „federația imbecililor” din Germania: Politicienii și nevaccinații au adus țara pe marginea dezastrului COVID”

  Altminteri ce să zic n-ar fi rău să fie bine daaa …. a ieșit ca de obicei vorba lui Andropov sau vorba lui KWI : “atâta s-a putut”.

  Și mi-e frică cu adevărat ca obligativitatea de facto a vaccinarii v-a deschide ușa multor alte obligativități hahahaha „de facto” Mi-e frică de înmormântarea cu acte a democrației liberale.
  Mi-e frică ca odata instituționalizarea ca precedent faptul ca „oamenii de stiința” cel mai adesea niște politruci abjecți ca căror stiințologie se oprește doar la apariția pe ecranul TV-ului ori a internetului vor fi vânturarți în mod regulat pentru a arunca înafara legii, pentru a excomunica fel de fel indezirabili care vor fi călcat pe bec.

  Democrația e liberala deorece se bazează pe puterea statului de proteja eroarea minorităților.
  Democrația e liberala daca tolereaza eroarea minoritaților, eroare pana acu doar religioasă sexuală ori de orientare politică shi uite acuma mai nou de profilaxie la cough cough.
  Ori odatată cu certificatul verde folosit nu ca mijloc de a controla răspândirea epidemiei care s-a demosnstrat că e răspândită și de vaccinați ci de a forța de facto vacinarea deschidem larg ușa oricaror alte obligativitați “de facto”.

  Și eu personal am o listă lungă de obligațivitați “de facto” pe care mi le-aș dori să le impun prin simpla condiționare a dreptului la existența a cuiva (dreptul de ai ieși din casa, de a avea un loc de munca, de a putea sa cumpere de mancare ori sa intre in relații normal cu statul ori cu alte entitați economice ) de un certificat a cărui eliberare o condiționez cu ajutorul oamenilor mei de stiință cu ajutorul epidemiologilor mei cu barbă de un cot (a fi epidemiolog cu barbă e o contradiție în termeni deoarece n-o să vedeți pe nimeni dintre cei implicați in combaterea ebolei ori a altor asemenea epidemii să poarte o barbă de pitic de gradină )

  Ooooo ce frumos , ooooo ce stea frumosa cu cate colțuri se va intampla sa fie pot eu sa concep sa tatuez in fruntea advresarilor mei politici pentru a putea sa ii discriminez sistematic efectiv și complet daaaa, doar de fapt, nu și nu cu intenție, ci doar ca așa se intampla de fapt.

  Și da oamenii care vor fi văzut că se poate CA EI SA FIE CONSTRÂNȘI “de fapt” să facă și ce nu vor nu vor uita asta și nu vor înțelege de ce ALȚI OAMENI LA RÂNDUL LOR NU POT FI CONSTRANȘI LA RÂNDUL LOR . Și mai apoi tot voi o să trebuiească să încercați să le explicați respectivilor de ce ei la rândul lor nu pot să le impună celorlalți de facto dorința lor.

  From the top of my head primul care imi vine la indemna e intrumentalizarea unui sistem de „social rating based on patriotic values” așa pe modelul black listingului la calatoria cu avionul. Nu esti “patriot” iți iese negativ certificativul de patriotism accesul la x, y și z iți este interzis daaa nu de principiu ci doar “de fapt”

  Dragilor, dragilor, dragilor nu inundați casa ca să preveniți incendiul.
  Generalizarea și instituționalizarea abuzului acestui certificat verde va lăsa consecințe greu de corectat.
  Și nu, nu mă va afecta pe mine căci eu sunt vaccinat dar stiu din experiența directa și personala ce e in sufletul celor ce acuma urmeaza sa fie convinși cu forța și cu mojicia mediei mainstream sa se vaccineze.
  Majoritatea lor au trecut deja prin boala și sunt deci imuni și stiu asta.
  Resentimentul lor impotriva vostra va lasa urme adanci in lumea nostra urme mult mai adunci decat demența lui Fukuyama – Krauthammer .

  Urmăriți vă rog prezentarile lui Mersheimer și intrebați-vă vă rog dacă certificatul vostru verde trece testul liberalismului ?
  Afirmația lui stand tall ” we cannot reliable use our critical faculty to discover universal truths. when it come to first principle when it comes to those big questions about what is the good life, what is a proper political system we cannot reach universal agreement”

  Dacă oamenii nu pot să cadă de acord dacă creștinismul e mai bun in forma catolica ori protestanta de ce credeți voi ca le puteți baga cu forța faptului implinit, cu forța lui „de fapt” vaccinul pe gat și ca acesta n-o sa se lase cu consecințe negative ?

  De ce zic treba asta ?
  Pentru că nu stiu de câte ori și cand a avertiza onor profesoara de democrarzie Pippidi asupra erori faptului ca administrația americana a pornit razboaiele din Afganistan și Irak (in the name of democracy fostering) dar înca de acu 10 ani profesorul Mershaimer a declarat războaiele din Irak și Afganista ca fiind de fapt pierdute.

  Ce a vazut el acu 10 ani ceea ce voi nu putea-ți vedea nici măcar anul ăsta în august ?

  Lăsați oameni să se vaccineze pentru ca așa vor ei pentru ca așa cred ei ca e bine pentru ei.
  A le aduce sanatatea cu forța „at the end of the gun barrel” e posibil sa se sfarsesca cu aceleși consecințe cu costurile democarației aduse de la celălalt capăt al țevii pustii.

  Și nu nu e o întâmplare că același rotize dințate care promovau democrarția cu acompaniament de mass surveilance , forced rendition și precision bombing acuma promovează sănătatea cu cod de bare care te consemnează la domiciliu.

  Pentru că vorba ceea “it takes a special kind of people” un anumit tip de orbire, o anumita predispoziție pentru a aplica anumite tipuri de soluții.

  TINA type of people .

  De ce in landul dvs comunistii plus AFD sunt peste CDU + SPD ?
  Deoarece TINA.
  Deorece nimeni din CDU + SPD nu a plătit pretțul politic al dezindustrializării respectivului land.
  Și încă acu la trei decenii după , nu exista din partea respectivelor partide vre-un plan concret și credibil de re-industrializare.

  Pentru ca establismentul a dat foc țării deoarece, TINA și mai apoi și-a pus palma-n cur așteptând să fie susținut în continuare. Iar lumea care ea fost martoră la respectivul audodafe a prins râcă pe ei.
  Hai sa nu repetam încă odată acestă istorie

  Reply
  • Incomod

   Va bateti gura de pomana… Daca urmarim, nu postarile – care oricum sunt partizane – comentariile la diverse postari – observam nivelul inspaimantator de abjectie la care s-a ajuns. Suntem pe cale sa retraim vremuri de trista amintire. Oricum, mai devreme sau mai tarziu, va veni o vreme cand toti dementii astia nu vor mai sti cum sa-si renege si sa-si ascunda postarile din trecut. Internetul insa inregistreaza tot si nu uita nimic :)

   Reply
 3. Neo

  Motto : “Every Day is a Black Friday Day”
  “Minciuna e-n toate, e-n cele ce sînt
  Și-n cele ce mîine vor fi pe pamînt.
  E-n cartea nescrisă și-n gîndul nespus
  E-n vîrful de munte ce-i de nori ascuns.
  E-n miezul de pîine și-n pulpa de pui
  E-n vorba rostită și-n poza din cui.
  E-n serul din sticlă și-n norul pufos
  E ceea ce pipăi și tot ce miros.
  Noi credem ce spun niște neghiobi anoști,
  Minciuna-i în toate iar noi tot mai proști.”

  Filosofeala de weekend

  Reply
 4. Catalin

  Nu reusesc sa inteleg care e rolul certificatului verde din punct de vedere al sanatatii publice. Promovarea acestuia mi se pare o mare tampenie in circumstantele si la nivelul actual al cunostintelor despre virus dar e posibil sa ma insel. Poate cineva oferi trei argumente pro, cat de cat rationale si bazate pe niste date stiintifice(daca se poate lecturi mai recente, nu din toamna lui 2020) ?

  Mie mi s-ar parea mult mai util un survey de seroprevalenta precum cel propus de prof. Cercel acum un an si jumatate.

  Reply
  • Cristi C

   Certificatul digital covid este singurul act oficial care nu garanteaza nimic. Pasaportul are date biometrice incontestabile (inaltime, culoarea ochilor), putem gasi si grupa sanguina pe anumite acte.
   Certificatul digital covid pentru cei trecuti prin boala poate indica cu destul o mai mare precizie ca omul este imun. Pentru cei vaccinati, certificatul digital nu indica mare lucru. Ca omul vaccinat poate fi infectios in cel putin 30% dintre cazuri, ba chiar la sase luni de la doza doi poate fi infectios in chiar 80% dintre cazuri.

   Autoritatile medicale au schimbat discursul si spun ca certificatul verde indica rezistenta individului la experimentarea unei forme grave de boala. Si asta este fals. Din 100 de persoane infectate, forme grave fac mai putin de 5%. Iata deci 95% dintre nevaccinati nu au acces la nimic, neavand certificat digital. Dar aceasta proportie este mai ridicata in cazul oamenilor fragili.

   Hai in instanta sa castigam procesul contra certificatului digital.

   Reply
   • Catalin

    Si mie mi se pare ca o actiune colectiva ar putea aduce niste clarificari mai mult decat necesare, in special pe partea limitarilor stupide la adresa „impurilor” dar si a pericolului major reprezentat de falsul sentiment de siguranta indus in mod total iresponsabil de catre promotorii campaniei de vaccinare.

    Reply
   • Jean

    Efectele secundare ale vaccinului nu sunt asumate, impunerea certificatului verde nu este asumată. WTF?
    Dacă este o problemă de sănătate publică, autoritățile trebuie s-o trateze ca atare. Dar autoritățile sunt impotente. Au frică să nu piardă voturi. Nu sprijinul celor care i-au trimis să-i reprezinte, dar așa ne-am obișnuit, să credem că loto-crația (care atrage dreptul de jefuire a teritoriului pentru 4 ani) e democrație.
    Dacă s-ar face un calcul, s-ar vedea că eventualele pensii plătite unor invalizi covid ori pensiile de urmaș de covid-dispărut sunt, în sumă, mai mici decât fluviul de bani care trece pe la ATI și se varsă la băieți.
    Niște băieți atât de fragili, timizi, „de bun simț”, chiar gingași, când e vorba să arate autoritate (autorități fără autoritate), dar atât de ingenioși când e vorba să ne ușureze de bani!!! Mai au puțin și-or să considere că a mânca de trei ori pe zi e un lux (și ca orice lux, trebuie taxat precum prostia, apud. Ciolacu).

    Reply
   • Vaccinatu'

    @Cristi C
    Deci pentru cei trecuți prin boală certificatul e OK dar pentru cei vaccinați nu? Păi nu sunt, frate, și unii și alții imunizați temporar (pe căi diferite)?
    Iar faptul că doar câteva procente dintre cei internați cu forme grave sau decedați de COVID sunt vaccinați nu-ți spune nimic? Sau îi dați și pe ăștia în judecată pentru că nu se îmbolnăvesc ca nevaccinații?

    Reply
   • Cristi C

    @Vaccinatu’
    Nu am sa ma refer la diverse studii foarte recente care demonstreaza ca imunizarea naturala este de mai lunga durata dar si mai larga, mai robusta decat cea exclusiv bazata pe anticorpi produsa de vaccinarea antiCovid (mai mult, acum se pune la cale un nou vaccin pe baza de celule T care sa duca si la impiedicarea infectarii, dar este in studiu clinic faza 1).
    Am sa ma refer la datele publicate de INSP. Pentru ca din pacate nu le centralizeaza, am luat doar ultimele 30 de zile, 15 nov – 16 oct, din raportarile zilnice. Iata datele si pentru dv.

    15 nov – 16 oct: 4263 reinfectari peste 180 zile
    37 48 56 82 73 93 120 63 50 89 110 125 149 160 102 123 141 205 194 232 204 152 148 161 217 228 266 273 145 217
    In aceasta perioada 300 000 de cazuri in total au fost inregistrate in Romania.
    Nu stiu cati dintre cei reinfectati erau si vaccinati. As inclina sa cred ca niciunul deoarece un vaccinat si infectat anterior este mai bine protejat la reinfectare.
    La inceput de apr 2021, erau un milion de infectati cu test PCR in Romania. Deci, rata de infectare a acestei populatii este 4 263 / 1 mil = 4 la mie.

    Potrivit INSP, dupa 180 de zile, au fost confirmate 45 000 de cazuri (a se vedea raportul din
    „Situație persoane confirmate cu infecție SARS-CoV-2 după vaccinare, la 1 noiembrie 2021”).
    2 mil vaccinati cu doua doze la 1 mai 2021. Deci, rata de infectare a acestei populatii este 45 000 / 2 mil = 22 la mie.

    Putem deci compara rata de 4 la mie reinfectari la cei trecuti prin boala (dupa 180 zile) vs 22 la mie pentru cei vaccinati cu doua doze (dupa 180 zile).

    Reply
    • Vaccinatu'

     @ Cristi C.
     Lăsați interpretările personale. De ce să nu vă referiți și la studii recente? Luați de exemplu unul din România (https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/studiu-sub-80-dintre-persoanele-infectate-cu-sars-cov-2-prezina-anticorpi) care conchide că pe masura ce numarul de zile de la testarea RT-PCR creste, scade numarul pacientilor care prezinta anticorpi. Sau altul din SUA (https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/studiu-imunitatea-la-covid-19-scade-rapid-la-persoanele-cu-simptome-usoare-1341615) care arată că anticorpii anti-coronavirus ai persoanelor care au prezentat simptome uşoare de COVID-19 scad considerabil în primele trei luni după infectare.

     Reply
     • laur22

      @vaccinatu
      cei cu simptome usoare nu prea au nevoie de anticorpi deorece ei oricum fac boala la TR adica la simtome usoare (1-2 zilre febra usoare shi cu asta basta)

      Partea proasta e ca shi daca presupunem o vacinare de 100% pandemia nu dispare deorece shi vaccinatzi fac shi transmit boala baaa uneori ajung shi la ATI ba chiar mor.

      Da e drept mor mai putzin daaaaa tot mor mult mai mult cu ordine de masura mai mult decat e rata de mortalitate le gripa sezoniera daca e sa luam ca referinta o boala care suntem siguri ca nu inchide tzara.

      Interbarea se pune daca mai incolo o sa avem o rata de vaccinare de peste 80–85% dar in continuare uneori o sa avem ATI urile pline cu COVIZI cum o sa procedam ?

      Ca de intamplat o sa se intample, antiocorpi o sa avem cu totzii cat de curand fie de la vaccinare fie de a trecerea prin boala.
      Shi cu toate aceste de imbolbavit vom continua sa ne imbolnavim in lipsa masurilor de limitare a tresmisiei pe cale fizica (masca + distantzare) + chimica (dezinfecatre periodica a tot shi a toate) + testare repetata shi izolare in focar.

      Iar masurile de mai sus par sa ne deranjeze pe termen mediu.
      Deci cum ?
      Asteptam sa se plictiseasca virusul ?

    • Cristi C

     Dle Vaccinat, va rog sa cititi putin despre sistemul imunitar. Si chiar daca veti citi mai profund, veti observa ca medicina stie destul de putine lucruri certe, si destul de multe ipoteze.
     Printre lucrurile certe, anticorpii sunt cea mai putin importanta componenta a rezistentei antivirale a organismului. Cititi despre imunitatea mucozala, in bariera nasului.
     Lista referinte: „The central role of the nasal microenvironment in the transmission, modulation, and clinical progression of SARS-CoV-2 infection”
     Exista apoi sistemul innascut, apoi limfocitele T si B, si pe ultimul rand anticorpii.

     Reply
 5. cib

  Daca tot va e drag „certificatul” de ce nu cereti si un pic de puscarie si reeducare pentru nevaccinati? Hai ca se poate. Daca asa a reusit colectivizarea dupa razboi, ce ne-ar impiedica sa repetam acea experienta „pozitiva”? Si aia a fost la fel de „benefica” ca si aceasta cu obligativitatea „voluntara” a vaccinului, nu-i asa? Ah, sa nu uit: in Germania, in Olanda, in Danemarca cresc incidentele in ciuda vaccinului. Ah, nein, e doar fake-news!
  PS Astept vesti „bune” din Portugalia, campioana absoluta la vaccinare. Ce-o sa ma mai distrez cand oficialii vor decreta albul negru si viceversa. Welcome to Distopy!

  Reply
 6. CMC

  Statul e pur si simplu confiscat de nomenklatura seckuristilor. Si asta la un nivel fara precedent si cu o rapacitate nemaintalnita.
  Nu cred ca mai exista salvare! Nu numai ca serviciile nu au facut nimic impotriva nomenklaturizarii lor dar au si incurajat-o.
  „Am văzut recent lista de soții de sereiști în agențiile care se cupă de fonduri europene într-un județ din Muntenia – ce să mai vorbim de ASF și alte asemenea.”

  Mesajul unui asemenea Stat pentru tineri este: „”Plecati de aici, oriunde veti putea!”
  Sau: „Casatoriti-va cu un/o sekurist[a]!”

  Reply
 7. Cristian Stancovici

  Dacă garantează cineva vaccinurile, ca sa poată fa in judecată și copii mei pe cineva, in cazul in care sunt repercursiunile asupra sănătății mele, ma vaccinez și eu. Doamna Mungiu, ca provoc public sa garantați, altfel ce secreți nu are nici-o valoare. Știm ca producătorii de vaccinuri nu garantează nimic. Cine recomanda vaccinul sa iasă in fata și sa-l și garanteze juridic. Oricum cei care garantează vaccinul vor fi Trași la răspundere. E doar o chestiune de timp. Le recomand sa-și angajeze avocați și sa primească sfaturi de apărare pe codul de la Nuremberg. Le urez succes.

  Reply
 8. Jean

  O gravă greșeală: băieții au fost mai întâi un Kartel apoi au devenit și-un stat paralel. Fondat în 1945, de Ernő Neuländer-Roman, Ana Pauker, Chișinevschi și alți coborâți de pe tancurile T34 ale glorioasei Armate Roșii, la care s-au adăugat ulterior Ceașcă, Codoi, Bunicuța, Zeus, Varanul, Guzganul rozaliu, Șase-Case, Noul Titulescu, Bancherul neozeelandez, Marele Alb, Carol cel Mare-Dulap și încă vreo câteva mii de capi, colonei, locotenenți, ordonanțe, plotoneri, curve (masculine și feminine) etc. răspândiți și răspândite prin ministere, partide, județe, servicii și televiziuni.
  În această realitate, nouă sau inconsecventă e doar privirea noastră, când adormită, când distrasă de vise occidentale. Realitatea e aici, impasibilă, chiar mai veche de 80 de ani, gata oricând să ne invadeze nările și plămânii, cu duhoarea ei pestilențială.

  Reply
 9. Kakkerweisser

  Bravo! hai cu segregarea! hai cu certificatele verzi!
  Autobuze speciale nu faceti? sau scoli speciale? cinematografe speciale, de tip plimba-jetu?

  Reply
 10. marius

  dictatura e pavata cu intentii superbe.
  Nu ca va credeam o democrata dar totusi nu vaccinarea e problema colapsului economic in Romania ci pretul utilitatilor unde s-a dat drumul la un jaf apocaliptic si care o sa duca in doar citeva luni la revolte singeroase urmate cel mai probabil de un razboi caci sint multi care au interese in asa ceva. Si daca veniti cu inca un factor de nervozitate sociala maxima atunci sa nu va mirati daca nu o sa mai puteti reveni intr-o Romanie devastata de razboi… un viitor sumbru la care si dvs contribuiti cu brio!!!

  Reply
  • apulensis

   @marius
   Interesant ca dupa dvs. autoarea nu prea e adepta unei forme de democratie.
   Poate aveti si argumente?
   Ca analiza problemelor financiare cu care ne confruntam in momentul de fata si perspectiva apocaliptica nu constituie un argument valabil
   Lipsa de civilizatie, atat la nivel inalt cat si in randul populatiei normale, e o realitate si un handicap pentru noi. Nici nu avem nevoie sa dam vina pe altii, de aiurea.
   Am fi avut nevoie de o politica de civilizare in ritm alert, cu masuri hotarate. Probabil de aceea intuiti o abatere de la principiile democratiilor liberale cu traditii indelungate.
   Sa fim seriosi. Chiar aveti impresia ca ar functiona la noi o asemenea forma de democratie care presupune o educatie cetateneasca satisfacatoare? A fost cineva la noi cu adevarat preocupat, cu fapte si nu cu discursuri inainte de alegeri, de o educatie temeinica, din 1989 incoace? Ceva constant, transpartinic, un efort indelungat si bine pus la punct, la nivelul reprezentantilor nostri alesi?
   Ca in societatea civila s-a mai miscat in front. Cu succese destul de modeste, asta se vede fara probleme.
   Dvs. ce propuneti?

   Reply
   • marius

    :))) autoarea este adepta „democratiei” in cerc restrins, a unui fel de final din filmul neoliberal-sclavagist-manelist game of thrones. Pentru autoare democratia participativa este cel mai mare dusman din cauza fricii fata de ce s-a intimplat cu nazismul. Mai pe scurt doreste o dictatura a citorva jmecheri nu a unuia singur si cu atit mai putin o democratie in care majotitatea sa decida soart!!!
    Cit priveste lipsa de civilizatie :))) pai mon cher tu vrei civilizatie intr-o tara unde populatia este furata la singe????!!!!!
    Civilizatia si saracia nu merg niciodata impreuna!!!! studiaza istoria occidentala sa vezi in ce mizerie si promiscuitate au baltit marile civilizatii actuale din cauza saraciei…

    Striga tare la corporatiile monopoliste ce dicteaza intreaga economie de tip monopolist din Romania sa mareasca salariile la nivelul celor din occident caci au o rata de profit cu mult mai mare decit acolo.
    Zi-le alora de la carefura sa nu-si mai abuzeze angajatii in stil pur sclavagist si sa-i plateasca cu minimul de 1400 euro pe luna ca in Franta caci cistiga mai mult profit aici decit acolo.
    Mai pe scurt interzicerea offshoreurilor, distrugerea economiei de monopol si trecerea la o economie de piata unde micile afaceri de familie sa constituie baza iar astfel capitalul care se formeaza aici sa nu mai fie furat de corporatii ci sa ramina aici in tara!!!
    La treaba cu pretul utilitatilor si jaful care se face acum in tara …. arestarea tuturor celor care fac acest jaf, de la corporatiile mafiote pina la criminalii autohtoni (foarte putini) care jongleaza impreuna cu aceste corporatii jaful prin preturi

    Reply
    • Patronu'

     Mariusică, cine te-a pus, măi băiatule, să te vinzi la corporații? Nu mai bine rămâneai tu la tine la țară sau în cartier să crești capre sau să deschizi un butic/bar? Erai mai câștigat și mai puțin frustrat.

     Reply
     • marius

      patroane, patroane… citesti mult intelegi putin si esti p!in de propaganda securista :) acum sinteti lachei la corporatii, de la stalin la neoliberalism, o tranzitie pe care n-ati simtit-o decit la buzunar nu la etica ca pe aia oricum nu o aveti genetic :)))) dar esti distractiv comunistule… pardon corporatistule sau ma rog cum vrei tu ca tot aia e

    • apulensis

     @marius
     Dna Mungiu are si ea, ca si noi, probleme cu gasirea unui model de democratie care sa ne convina. Recunosc ca unele dintre solutiile pe care le propune, desi sant adesea pragamatice si ingenioase din punct de vedere politic, mi se par uneori suspecte.
     Dar tot nu m-ati convins cu analogia pe care o faceti cu Game of Thrones.
     In ceea ce priveste motivele lipsei de civilizatie, tind sa dau dreptate, pe anumite segmente, mult hulitului Patapievici.
     Exista un raport de codependenta intre belsugul material si gradul de civilizatie, dar pentru dvs. mi se pare ca trebuie intai sa ridicam nivelul de trai, dupa aceea, poate, sa umblam la educatie. Nu cred ca functioneaza in felul acesta, nicaieri.
     Nu insist asupra masurilor preconizate de dvs. pentru ca nu vad o etapizare, treceti direct la un soi de „societate mic-burgheza multlateral dezvoltata”, fara etape intermediare. Am avut doza noastra de utopii marxiste, nu au dat rezultate grozave in 40 de ani, la altii nici in 70, deci , dupa modesta mea parere, nu ne trebuie altele, nici macar liberale sau liber-schimbiste.
     Mai trebuie lucrat la meandrele concretului.
     Ma asteptam la niste propuneri mai concrete si mai la indemana decidentilor romani.

     Reply
    • apulensis

     @marius
     Sper sa trec de moderare cu comentariul meu. Doar nu injur pe nimeni…

     Plutim in plina fictiune , dom’le. Nu Game of Thrones e referinta la care m-as fi gandit…. Pacat, ma asteptam la ceva mai concret.
     Etapizat, fara obiective lipsite de fundament, pentru ca cele propuse de dvs. nu sant, in mare masura, la indemana decidentilor din tara noastra. Din diverse motive, atat interne cat si externe.
     Dar asta e.

     Reply
     • marius

      diferenta intre noi doi este ca eu o citesc si cunosc pe doamna Alina inca din 90, dumneavoastra vorbiti fara sa cunoasteti prea mult meandrele concretului in aceasta privinta :)

      solutiile sint pe bani :))). Vreti solutii scoateti banul, ca de la economist la politician… asteptam colapsul, degringolada, ruperea si datul foc al carnetelor de partid, fuga pe strada a decidentilor de frica linsajului fizic etc. si apoi vorbim de solutii

  • apulensis

   @marius
   Diferenta dintre noi doi este ca nu imi propun sa rezolv probleme locale care depind in buna masura si de contextul mondial din pix, de pe presupuse pozitii de superioritate morala, intelectuala, etc.

   O solutie constructiva nu presupune numai si numai bani. E mult prea reductor.
   De acord cu apocalipsa furaciunilor la care nu se vede nici un capat. E posibil ca doar explozia mamaligii sa mai salveze cate ceva, dar va exista un pret (nu numai in bani, repet) de platit pentru orice tentativa de asanare radicala. Poate merge inca si mai departe decat dezordinea sociala.
   P.S.
   Urmaresc si eu de mult timp activitatea dnei Alina, de pe vremea cand locuia spre Sararie, in Iasi. Asta nu imi confera nici o aura de superioritate, dar putem comenta unele modificari in abordarea fenomenelor politice de la noi din partea domniei sale. Eu vad multa exasperare, dublata de un pragmatism „in regim de avarie”, fiind vorba fie modele de import mai greu aplicabile la noi, fie de solutii „originale” care au oarecare sanse de izbanda, dar presupun o stacheta a democratiei extrem de coborata. Ca asa-i la noi. Dar despre asta alta data.
   Va doresc multa sanatate. Avem toti nevoie .

   Reply
   • marius

    ati vorbit cu logica acum, tot ce am scris despre doamna Alina sint ideile ei asternute in propriile articole sau comentarii, nu am adaugat nimic de la mine.
    cit priveste viitorul sint doua directii foarte clare in acest moment: dictatura cu accente militar nazist-bolseviste sau varsarea de singe acum

    Reply
 11. Ion

  In Germania sunt 70% vaccinati si mult mai multe cazuri decat inainte cu un an, cand erau 0 % vaccinati. Logica zice ca nu au ajutat vaccinurile, mai degraba au creat un sentiment de fals siguranta. S-a ajuns la 50.000 cazuri noi pe zi. Se vrea introducerea testelor obligatorii si la vaccinati ( 2G plus) si s-au reintrodus testele gratuite la toata populatia (1 pe saptamana).
  De ce crede Romania ca la 70% vaccinati o sa fie bine?

  Reply
  • Vaccinatu'

   Ioane, ce înseamnă cazuri? Câte sunt grave și câți morți au? Nu a zis nimeni că vaccinul te scutește de infectare doar că nu mai faci boala în forme grave. Ceea ce ne dorm cu toții. Pe tine te roade grija să nu fii pozitiv sau să nu fii bolnav grav?

   Reply
 12. dana

  Asa a vrut si Hitler. Se pare dna Pipidi merge pe acelasi sistem. Unde i libertatea? De ce sa semnez eu ca sa primesc in corp ceva pentru care inventatorul nu-si asuma nimic, medicii nu-si asuma nimic, exista o gramada de reactii adverse iar eu sunt sanatoasa si nu transmit? Unde-i logica? Atat timp cat nu dau tratamente celor bolnavi normal ca nu se incheie balciul. Sa mearga dansa prin magazine sa cumpere cat vrea ca are nevoi si drepturi, iar cei nevacinatii stau acasa, daca asta o face fericita. Dar nu cred ca o poate face ceva fericita. E vesnic acra si critica. Sa vedem cand n-o sa mai aiba cine duce gunoiul acestor inchipuiti ce o sa faca? Romanul e invatat cu comunismul adus de astia ca dna academician Pipidi, o luam de la capat, acum nu mai omoara elitele ca nu prea mai sunt dar ii extermina pe cei ce se opun inregimentarii. Pedeapsa lui Dumnezeu asupra celor ce chinuie poporul

  Reply
 13. fantoma userista

  Bai idiotilor… valul PATRU a fost declansat in Romania de VACCINATI care dupa doua doze s-au crezut intangibili in fata virusului si nu au mai tinut cont de nicio masura de protectie sanitara. Asa ca puteti introduce cate certificate verzi veti dori ca de pandemie NU se poate scapa doar cu vaccinul. O sa luati la doze de vaccin direct de la dozator la fiecare 6 luni si virusul tot aici va fi…

  Reply
  • Vaccinatu'

   @fantoma
   Adică nevaccinații (care reprezintă 95% dintre internați) au ținut cont de măsurile de protecție și tot s-au îmbolnăvit grav? Păi nu ți se pare ceva neînregulă aici, măi i…(nteligen)tule?

   Reply
 14. Gica Contra

  Pandemia se va termina cind se va testa toata lumea ( vacs sau ne-vacs) si se vor izola purtatorii de virus (bine-nteles ca nu se doreste asta) !

  Vaccinul, pademia, CV… au devenit instrumente politice, ideologice de PUTERE asupra noastra; cu astfel de instrumente se va instaura o noua dictatura.

  ” Foaie verde de dudau, o sa fie si mai … bine ”

  Reply
 15. Cinicul

  Sunt pentru vaccinare (am făcut ambele doze) dar ma tem ca si cu certificat verde tot cartel se va numi coaliția care se negociază acum și pentru care pledează doamna AMP de vreu doi ani.

  Reply
 16. Cristian Stancovici

  Dacă doamna care a scris articolul, garantează acest vaccin, ca sa poată da și copii mei in judecată pe cineva in cazul efectelor secundare extreme, ma vaccinez și eu. Altfel, ce a scris nu are nici-o valoare. Virusolog, laureat al premiului Nobel, a apus sa nu ne vaccinam. Ce o recomanda pe doamna sa scrie ca trebuie sa ne vaccinam? Apropo, nici doctorii nu se califica, dacă ua noroc fac o jumătate de zi de virusologie in toată școala medicală. Deci, cine garantează vaccinurile? Se bagă vreunul care ne face pe noi cei nevaccinați, needucați, inculți etc? Dacă nu va băgați, nu aveți substanța in ceea ce susțineți. Apropo, in România începe un procesa gen class action care ii vizează pe toți cei care recomanda vaccinul și mai lul îl forțează (guvernul). Însă vorbim cât de curând, in tribunal de data asta.

  Reply
  • Cinicul

   Romanii se indoapa cu kilograme de medicamente si suplimente alimentare și nu cer nici o garantie ca nu le vor crește coarne sau alte bazaconii. In plus mănâncă tot felul de gunoaie din supermarketuri și dughene de fast food și nu cer nici o garanție ca nu se vor îmbolnăvi. Si fac asta zilnic.

   Reply
 17. Patronu'

  @Marius
  Bravo, Mariusică: ai reușit ca într-o singură frază să mă faci securist, stalinist, (lacheu) corporatist și comunist! Și asta fără să știi măcar cui te adresezi. Ești tare, dom’le -dar sper că nu mai ai frați acasă! Nu de alta. dar dacă zici că la voi în familie etica este dobândită pe cale genetică… ;o)

  Reply
  • marius

   tovarase, toata lumea te cunoaste atunci cind incepi sa debitezi pe forum :)))) te manifesti deci existi :))))
   tu incepi sa te manifesti precum o capodopera :))
   p.s. mai incerc odata cu toate ca exista o sansa dintr-o mie sa pricepi: voi genetic sinteti incapabili sa pricepeti etica!!! … vezi daca-ti pica fisa tovarase corporatist :))))

   Reply
   • Patronu'

    @marius
    După memele pe care le răspândești eu tovarăș cu tine sigur nu sunt (și nici nu cred să fi fost vreodată). Totuși, ca să nu zici că nu te-ai ales cu nimic din dialogul ăsta și să nu te mai faci de râs în public o să îți spun un secret: etica nu se transmite pe cale genetică. Adică chiar și tu dacă ai fi avut parte de altă educație în familie sau la școală poate aveai acum alte valori morale (și alt comportament) pentru că nu te-ai născut condamnat cu ăstea în cap. Dar dacă ești destul de tânăr (cum pari după exprimare) poate mai sunt speranțe de îndreptare pentru tine.
    Altfel, îți urez să fii măcar sănătos. :o)

    Reply
 18. Robert

  Doamna se află în eroare, ca și atunci când ridica în slăvi „produsele” ONG-urilor finanțate de Soros, pe care ulterior le-a criticat acerb. Nu, Stimată Doamnă! „Certificatul verde” nu rezolvă nimic, ci doar discriminează ca pe vremea marilor dictaturi fasciste și bolșevică. Oamenii au nevoie de liberul arbitru, iar dacă acesta dispare ne întoarcem la vremuri de tristă amintire. Sunt surprins că susțineți dictatura sanitară, foarte surprins! În ce privește „gratuitatea” vaccinurilor, este o MARE MINCIUNĂ!!! Vaccinurile sunt plătite de statele membre, care cotizează la fondul de coeziune al Uniunii, România virând anual aproape 2 miliarde de euro în conturile UE. Uniunea Europeană nu are alte fonduri, rețineți, decât cele bugetare, propriul buget fiind dat de cotizația anuală plătită de fiecare stat membru. Și, atunci, care „vaccinuri gratuite”? Pe zi ce trece, Stimată Doamnă, sunteți tot mai departe de ce erați cândva: o voce ce merita ascultată…

  Reply
  • Nevaccinatu'

   @Robert
   De fapt, asta cu falsa gratuitate cred că a fost marea greșeală a campaniei de vaccinare. Trebuia stabilit un preț (subvenționat doar pentru cei cu venituri mici) pe care să fiecare cetățean care vrea să se vaccineze să îl plătească direct -și nu prin contribuții la BS. Românii sunt suspicioși când li se oferă ceva gratuit și nu li se cere nici măcar un vot. Este adevărat că în felul acesta ar fi ieșit probabil șoșoacele și AURolacii în stradă să protesteze că vaccinul nu se dă gratuit la toată lumea dar probabil că ar fi fost mai mulți dispuși să plătească pentru a se imuniza prin vaccinare decât prin boală.

   Reply
 19. Gabriel Rădeanu

  Nu este vorba de niciun stat paralel!!!
  Avem un stat eșuat care a învins la începutul verii pandemia! Catastrofa care a urmat a impus diversiunea asta politică,scandalul divorțului de USR plus soluția asta „de neconceput” care bagă și PSD-ul într-un rahat care chiar că nu-i aparține…pentru a deveni ulterior „țapul ispășitor” de serviciu( specialitatea sa)…
  Și uite așa în loc să fie obiect de linșaj politic,cum ar trebui,deoarece „au trebuit să moară oameni”,PNL-ul și compania(USR & UDMR) se așează confortabil în poiana luminoasă a politicii românești.
  Nu avem niciun responsabil pentru dezastrul umanitar in derulare deoarece ne-au păcălit cu cascadoriile astea politice.Suntem siderați de circul oferit de tembelismul guverno-prezidential și pupăturile de reconciliere pe obrajii bucilor ale liderilor politici!
  Suntem mulți da’ proști!Poate ar trebui să fim proști da’… mulți!

  Reply
 20. Marcusanu Aurel

  Articol bunicel dar se pare că nu citiți suficient de aceste vax-inuri de nimic. Dacă spuneați de un OncoGen mai discutăm ori de un posibil vaccin chinezesc (pe care îl folosesc ei) și măsurile lor. Vouă „europenilor” nu va este rușine să aveți atîtia „infectați” și morți fata de China și Africa??? Nu vă cinarea este soluția ci testarea si Izolarea in afara comunităților. Suntem conduși de timpiti și le cintați in struna????

  Reply
 21. ??????

  @ Poate că au așteptări de la copulația dintre indivizi și locul de muncă, după copulația, la nivel superior , dintre PNL și PSD care s-a concretizat în actuala coaliție de guvernare, ?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *