Lucian Davidescu

Dacă vine vreun război, cu bezmeticii ăștia ne prezentăm

Știi că un șef, un profesor sau un antrenor este bun atunci când îl vezi că lasă să meargă lucrurile care merg, deleagă răspunderea atât de mult cât poate și intervine punctual doar când nu se poate altfel; iar când o face se asigură că face ce, cum și când trebuie. Oricine poate să zbiere și să pedepsească, desigur tot așa cum oricine poate să neglijeze totul până se ajunge la haos – ăstea sunt de obicei tacticile incompetenților ajunși în funcții care îi depășesc. Dar știi sigur-sigur că un șef, un profesor sau un antrenor este catastrofal atunci când propriile decizii bezmetice îi pleznesc în față.

Nu altfel stau lucrurile în administrație, însă cu avantajul pentru ei că în vremuri liniștite lucrurile merg mai degrabă de la sine iar singurul talent necesar este ca “responsabilii” să încurce cât mai puțin. În vremuri de criză, drojdia iese la suprafață.

Când intervine politicul, lucrurile se complică puțin. Publicul este nemilos: dacă nu faci, “de ce n-ai făcut?”, nici nu mai contează că poate nu era cazul să faci chiar orice… După un astfel de eveniment, politicientii inevitabil pică prost. La rândul lor sunt suficient de cinici încât să încerce să contracareze. Iar una din cele mai simple metode este aruncarea pisicii: „Nu e vina mea, e vina ta… Eu ți-am zis, dar ce să fac dacă n-ai ascultat”. Nici de data asta nu mai contează dacă ai zis ceva decent sau o bazaconie.

În cheia asta au fost luate tot felul de măsuri tembele în toată lumea, dar parcă ai noștri au pus pe cineva să conspecteze un top, ca să le importe aici de-a valma.

Ce rost a avut infama „declarație pe propria răspundere”? Dincolo de aspectul cu constituționalitatea…

Ai închis – legitim – restaurante, baruri, malluri, chiar și parcuri, practic oricare loc în care lumea se putea aduna. Cine este totuși pe stradă foarte probabil chiar are treabă, iar atunci sancțiunea pe care i-o dai vine exclusiv pentru că a neglijat să completeze o hârtie. Invers, cine voia să bănănăie prin oraș putea să pună o listă lungă de magazine alimentare pe tot traseul.

Și dacă era constituțională legea, polițistul n-are cum să aprecieze „oportunitatea” deplasării sau în orice caz, asta n-ar fi rezistat în instanță. Ai declarație, ai respectat legea! E „falsă”? Cum s-ar putea proba vreodată în instanță care erau „adevăratele intenții ale făptuitorului”?

Prin urmare, mai bine de o lună ai ținut polițiști, jandarmi și militari în stradă să citească maculatură. În loc să-i trimiți, de exemplu, să găsească și spargă grupurile de petrecăreți clandestini”, adică să sancționezi fapta, nu formalitatea.

Sau, văleu!, să meargă din ușă în ușă și să-i întrebe pe oameni dacă sunt bine și dacă au nevoie de ceva – d-apăi unde ne trezim? În Europa?

Deci, colateral, ai făcut de ocară și ideea de „declarație pe propria răspundere” care la vremea ei reușise să fie un salt uriaș în reducerea birocrației.

Ce rost au avut restricțiile orare pentru vârstnici? În afară de acela de a-i obliga să se strângă mai mulți deodată la piață sau la magazin, deci să îi expui unui risc mai mare, nu mai mic așa cum ziceai/credeai/sperai/aberai?

Cum să îi consideri contravenienți pe toți care au avut treabă la bancă sau la poștă etc., că nu ți s-a părut un motiv demn de ieșit din casă și nici rubrica „alte motive” n-ai mai vrut s-o lași în formular?

De ce ai descurajat, în loc să încurajezi plimbările noaptea, când „distanța socială” se măsoară oricum în sute de metri?

Nu mai enumăr bâlbele, contradicțiile, răsucirile și fandările artistice, că ia prea mult timp și le cam știe toată lumea. (Le găsiți la Ionuț Apahideanu)
Dar – nu-i așa? – trebuie să lăsăm la o parte toate lucrurile ăstea și să ne strângem în jurul steagului pentru că iată: „lupta împotriva pandemiei”. Serios, mă? La război? Cu voi?

Păi dintre toate episoadele mai mult sau mai puțin glorioase cu care se poate compara ce ați făcut voi este măcelul de la Turtucaia. În 1916, bulgarii se pregăteau să-și ia Cadrilaterul înapoi, ajutați de Germani. Turtucaia era un cap de pod românesc peste Dunăre de Oltenița. Excelent fortificată, echipată decent și păzită de o garnizoană de 40 de mii de militari, fortificația părea ușor de apărat. Doar incompetența catastrofală a propriei ofițerimi putea să o răpună. Comandanții von Mackensen și Toșev pe asta se bazau, și n-au avut nici o surpriză.

Din partea românească, entuziasmul era mare până atunci, cu o armată lăudată prin toate trâmbițele chiar dacă se știa de fapt că dintre galonați cei mai mulți sunt niște dobitoci cu ifose, care știu militărie doar cu cravașa și beau zi-lumină. Când au început să cadă obuzele peste ei, după doar câteva zile, galonații au fost primii care au sărit în bărci să treacă Dunărea înapoi și primii care s-au înecat de-a valma, scufundați de artileria inamică. La București, entuziasmul belicos s-a transformat peste noapte în panică și jale când căruțele au început să reverse pe marginea drumurilor sutele de soldați schilodiți.

Păi cu ce altceva se poate compara situația în care ai – după toate aparențele că statisticile ăstea nu le dau comunicatorii strategici – cea mai mare parte a cazurilor provenite tocmai din spitalele care ar fi trebuit să le trateze?

Procedurile, dezinfecția, triajul, numirea de oameni competenți pe posturi – astea sunt lucruri complicate. Să pui „Deșteaptă-te române” în megafoane… țac-pac!

Așa că lăsați-ne cu luptili și războaili, că singura șansă să le câștigăm e dacă treceți voi de partea inamicului, ca să-l zăpăciți cu bezmeticiile voastre!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

14 thoughts on “Dacă vine vreun război, cu bezmeticii ăștia ne prezentăm

  1. emil

    La Turtucoaia au realizat un cap de pod fara pod. Romania Mare se datoreaza Regelui Ferdinand si lui Bratianu care au refuzat sa semneze pacea nemtii iar americanii au intors soarta razboiului. Neamntul Iohannis intai a semnat linsajul in stil mafiot al sefei DNA iar cand Romania a fost condamnata la CEDO s-a lepadat de complici ca un mare tradator.

    Reply
  2. Gabriel Radeanu

    Offf….da….aaaah!Dupa razboi este usor sa fim rezonabili!!!Din pacate ceea ce constatam la vreme de criza,este caracteristica permanenta a societatii romanesti,unde respectarea prevederilor legale e menirea prostilor si complexatilor nicidecum si chiar nerecomandata desteptilor sau orientatilor…
    In aceste conditii,nu are importanta forma sau continutul legislatiei,si drept urmare si intentia leadership-ului competent sau incapabil se dilueaza corespunzator.Nu avem ce face!!!…La asa sac…Asa petic!!!

    Reply
  3. ELENA S.

    FELICITARI!
    FOARTE CORECT SI LA OBIECT.
    SPERAM SA AUDA SI SA VADA SI CEI CARE CONDUC.

    Reply
  4. Cristi C

    Insa, curatenia aerului din Bucuresti va fi regretata de multi de acum inainte.
    Ca de la ora 22 era liniste in oras si nu motociclete care isi ambaleaza motorul abuziv si ilegal de zgomotos.
    Ca au incetat renovarile de apartamente facute in regie proprie, ilegal si fara contracte comerciale sau taxe platite de teama vecinilor blocati in case care chemau politia care le verifica legalitatea operatiunii.

    Practic, am avut si bun simt instaurat prin ordonante militare. Ce tare este asta!!!!!

    Reply
  5. G.

    Întrutotul de acord, însă măsurili luate de organe (cele mai multe, imitații a ceea ce s-a făcut în altă parte) au avut rolul de jojă: s-a testat, nu știu cât de voit și dacă voit, nu știu cât din interiorul țării, permisivitatea la abuz, la restrângerea libertăților, viteza de transmitere a fricii și fake-news-urilor. Partea tristă este că societatea nu s-a trezit și nici nu s-a prins de la început. De fapt, e mult spus “societate”: nu mai suntem de mult timp societate. Dacă francezii se numesc “arhipelag” dpdv social, nouă ni s-ar potrivi un termen mai balcanic. Aș zice adunătură, dar asta ar putea lăsa impresia unei mișcări de convergență către ceva, către un centru, către un lider, ceea ce nu se potrivește. Poate e victoria comunismului, ajunsă cu întârziere ca trenurile CFR-ului, după ce partidul unic s-a dizolvat, însă tot cu comuniștii la putere. Vremuri tulburi, ca apele cu gunoaie la suprafață. Foarte multe gunoaie: politicieni de straiță, judecători interlopi și popi îndrăciți de bani.

    Reply
  6. Nelu Stiuca

    DA, DA dacă vine vreun război, cu bezmeticii ăștia ne prezentăm pentru ca de 30 de ani in ROMANIA clasa politca, guvernantii si cei ce administreza localitatile nu sunt selectati in baza principiilor MERITOCRATIEI ci a prostocratiei si cleptocratiei .ROMANIA dupa 1989 a fost CAPTURATA DE NONVALORI UMANE, BANDITI, HOTI, MAFIOTI, TRADATORI, ETC

    Reply
  7. VERONICA

    PENTRU TRANSPARENTA SI PENTRU A MAI SCUTURA “PATURA” DE INCOMPETENTI, IMPOSTORI, TRADATORI, BANDITI SI CURVE DIN ADMINISTRATIA CENTRALA A STATULUI SA SE COMUNICE DE URGENTA, SA SE DEA PUBLICITATII, LISTELE CU ASA ZISI CONSILIERI AI PRESEDINTELUI, PREMIERULUI, MINISTRILOR , SEFILOR DE DEPARTAMENTE SI INSTITUTII, PARLAMENTUL EUROPEAN, ETC.

    Reply
  8. Elena Popa

    Cred că ar fi bine ca la ieșirea din sala aia în care îi adună Ludovic Orban să se pună un nou semn de circulație Nu vă buluciți pentru mai răi decât bezmeticii sunt bezmeticii harnici.

    Reply
  9. ionas

    Romania este o tara in spatiul asiatic la margine cu Europa adevarata ( Europa incepe la vest cu Ungaria) , o tara a improvizatiei si imposturii – manelele ne caracterizeaza cultural si politic ca popor.
    Eu nu imi fac iluzii ca viitorul ne va aduce ceva acceptabil.
    Poate ca ne vor lua rusii sub aripa lor ( mai putin Ardealul) si vom fi mantuiti ca natie.

    Reply
    • Cinicul

      Mai sa fie, Europa adevarata incepe cu un popor asiatic!
      Ne-am mantuit ca natie cand ne-au luat sub aripa lor, pe rand, turcii, polonezii, ungurii, austriecii, rusii, apoi nemtii, apoi din nou rusii, apoi americanii si in final din nou nemtii si francezii?
      Mantuirea si-o fac popoarele singure, protectorii temporari vin doar sa-si promoveze interesele si stau atat cat interesele lor sunt prezente in zona.

      Reply
  10. emil

    Mai degraba sub aripa turcilor decat a rusilor si americanilor daca nici țepele lui Tepes si nici armatele imparaților Gallienus si Aurelian n-au invins corupția barbarilor de tirani din Dacia ce a dus Imperiul Roman la marginea prapastiei. Reclama emisiunii Focus este Romania corupta iar seful MAE imbracat la costum si papion are mari pretentii la demnitate si respect considerand neadevaruri afirmatiile premierului basarabean.

    Reply
  11. marius

    e vorba de tradatori nu bezmetici, la turtucaia ca si acum se numeste tradare de tara

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *