Lucian Davidescu

Bezmeticia salvează România!

După prima serie de decizii care mai mult încurcă decât ajută, prim-bezmeticii țării sunt gata să recidiveze.

Încă n-avem răspunsuri riguroase la cum a limitat răspândirea bolii interdicția de a ieși din casă noaptea, când oricum nu-i mai nimeni pe afară. Sau cum a ajutat la „distanțarea socială” faptul că i-ai obligat pe pensionari să se înghesuie în magazine în doar două ore din zi. Sau de ce ai deschis mall-urile „mici” înaintea celor „mari”, ignorând formula densității învățată la geografia din gimnaziu: populație / suprafață mai mare => densitate MICĂ, populație / suprafață mai mică => densitate MARE.

Nu avem răspuns nici la întrebarea de ce insistăm să internăm infectații care duc boala pe picioare când toată lumea asta îi trimite acasă, ca să păstreze cât mai puține surse de infectare în locurile cele mai vulnerabile – spitalele.

E drept că în toată bezmeticia există și un lucru care probabil chiar a ajutat la limitarea contagiunii, deși e teribil de cinic și nimeni n-ar vrea să-l recunoască. Faptul că pacienții cu alte boli au fost ținuți pe cât posibil la ușa spitalelor i-a ferit probabil de Covid – că focarele principale sunt spitalele și la noi și peste tot – chiar dacă adesea consecințele au fost cel puțin la fel de grave.

În fine, revenind la internările și carantina cu de-a sila… a venit Curtea Constituțională și a spus că așa ceva nu se poate, măcar pentru că nu e decis prin lege, cum scrie negru pe alb că trebuie în odioasa cărțulie.

Este însă oare un cec în alb că acum, gata, Parlamentul poate să voteze orice bazaconie?

Unele lucruri poate că sunt prea complicate

E prea complicat să evaluezi comparativ cu situația în care chiar și un criminal periculos, odată prins, trebuie dus în fața judecătorului în termen de cel mult 24 de ore.

E prea complicat să ții cont de faptul că și în cazul bolnavilor psihici periculoși, singurii care pot fi în prezent internați involuntar, parchetul este notificat deîndată iar contestația în instanță se judecă în procedură de urgență.

E prea complicat să te întrebi dacă nu cumva prin exces vei face întreaga lege inaplicabilă și, vai!, neconstituțională, zădărnicind chiar și măsurile de bun-simț care se puteau lua acum.

E prea complicat să estimezi cât o să coste la CEDO când va veni un val de procese câștigate pentru privare abuzivă de libertate.

E prea complicat să te întrebi dacă nu cumva o astfel de măsură este contraproductivă, adică dacă oamenii cu simptome, în loc să se ducă la spital pentru evaluare și/sau tratament vor sta mai degrabă feriți de autorități dar expuși față de comunitate.

Dar o întrebare e totuși simplu de înțeles și de explorat: cine, CINE?, în lumea asta mare, a mai făcut (nu doar zis!) așa o grozăvie?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

27 thoughts on “Bezmeticia salvează România!

 1. Dumitru

  Frumos articol, dar ce folos – problema acum este sa se opreasca epidemia. Din pacate, nici cu asa-zisele masuri de izolare luate de guvern nu se va opri nimic. Pentru simplul motiv ca regulile nu au fost niciodata respectate. Incepand cu migratia de muncitori spre Germania, trecand pe la reuniunile de guvern fara masca si cu tigara in mana si pana la circul facut de Tinerii Frumosi si Liberi in Herastrau si Vama Veche. Timp de 30 de ani romanii au invatat ca legea este aplicata numai fraierilor, cei care sunt cineva fiind exemptati. Si uite ce iese : amendam babele si mosii sarmani de la tara si ii lasam pe „influenceri” si sa faca circ si sa contamineze unde vor (asta ca sa nu mai vorbim de culegatorii de asparagus care se plimba ca voda prin loboda unde vrea Merkel).

  Reply
 2. F.

  Nu va veni niciun val de procese câștigate la CEDO. Va veni un val de moarte, sărăcie și haos. Dar noi suntem prea proști ca să pricepem. Ne învelim în coconul nostru de iluzii mucilaginoase. Considerăm legitimi niște indivizi șocant de incompetenți.

  Dacă credem că vom sta acasă 6 luni, cu salariile intrând regulat pe card, cu șoselele ocupate doar de camioanele care ne vor burduși supermarketurile, în timp ce gaspadin Putin se va trezi noaptea să se uite la manometrul de pe țeava Gaze-România și va da drumul robinetului dacă presiunea scade, că vom asista la dansurile de rut prefăcut dintre Ciolacu și Iohannis, că un looser ca Ponta ne va scăpa, că un partid ca USR a încăput în Plus, cred că bezmetici suntem noi. Și ne-nvârtim încă ca niște găini cărora li s-au tăiat capetele, cu speranța (cel mai rău și parșiv dintre relele Pandorei) că va fi mai bine.

  „Bezmeticii” de la CCR, din guvern, de la președinție și partide ar face bine să se gândească înainte a vota și semna împotriva viitorului, pentru că viitorului s-ar putea să nu-i placă și le-ar putea pregăti, între multele posibilități, o curte marțială, iar curțile marțiale nu dau verdicte cu suspendare, ci suspendare cu frânghie.

  Reply
 3. MAKE

  Cine hraneste infectatul cu coronavirus lasat acasa? Raspunsul unui om real, la TV, a fost „trebuie sa muncesc sa am ce manca”. Cine ii aduce apa acasa? Cine ii ia gunoiul? Ce facem cu familia acestuia? O lasam in acelasi apartament sa se imbolnaveasca? Daca sunt si persoane vulnerabile in acea resedinta? Cum ne putem asigura ca infectatul nu umbla pe casa scarii din blocurile de locuinte, ca nu infecteaza liftul? Ii punem sigiliu pe usa apartamentului?

  Izolarea acasa facuta de alte state NU ESTE o recomandare. Este o decizie de tipul „rau mai mic”. De dorit ar fi ca izolarea sa se produca in spatii dedicate (sali de sport dotate cu paturi si grupuri sanitare). Cat timp stai acolo. poti sa ataci in instanta decizia. Dar stai acolo, nu printre alti oameni sanatosi.

  Insa, economiile avansate au o mandrie a sistemelor lor medicale, a competentelor pe care le au. Pentru aceste state, sistemul medical este o fundatie pe care le pot baza. Desi, daca se urmareste cazul Nick Cordero, acesta este caz clar de malpraxis, de incompetenta a doctorilor americani.
  La noi nu exista un sistem medical public rezistent. Ni s-a spus asta de multe ori.

  In cazul Romaniei, izolarea centralizata a asimptomaticilor este de fapt o reducere de costuri. O politica de stat pe care acesta are toate drepturile sa o ia. Pe principiul: stiu ca gradul de conformare la izolare/carantina acasa si NESUPRAVEGHEATA este estimat la sub 50%, ceilalti vor contribui la raspandirea virusului ceea ce va creste costurile cu sanatatea populatiei. Statele dezvoltate nu se tem de asta. Au bani. Noi nu.

  Ce tot batem subiectul „internarii”, de fapt a izolarii sub supraveghere? Daca ai face pe bune izolarea acasa, nu tot lipsa de drepturi ale omului ar fi? Nu va suparati ca va zic tuturor. Mersul la buda proprie nu este un drept al omului. Cat timp ai acces la buda (chiar si una comuna pe salon), dreptul omului este indeplinit.

  Iar in ceea ce priveste spitalele, stiam ca in Romania fluxul de bolnavi covid a fost complet separat de cel al bolnavilor fara covid. Nu cred ca scrieti corect. Faptul ca recent au exista focare, este vorba de personal medical care s-a imbolnavit in afara spitalului. Au fost probabil la o nunta, ceva. Si apoi au transmis boala printre colegi. Virusul nu provine de la bolnavii de covid care ar fi intrat fara testare in spitale non-covid. Atentie la detalii.

  Reply
  • Dumitru

   Hopa! Cineva care sustine pozitia guvernamentala „à la lettre”. Ce sa vezi, insa, super-izolarea romaneasca nu merge. Chiar in lunile cand oamenii au respectat-o nu a dus la scaderea numarului de cazuri, care a crescut continuu. Nici macar rata de crestere nu da semne ca vrea sa scada. Concluzia mea: ceea ce a mers in alte tari nu este izolarea China-style, ci reducerea drastica a mobilitatii tuturor. Care in Romania nu a fost aplicata niciodata. Imi aduc aminte si acum de culegatorii de asparagus pe care firma lui Flutur ii trimitea in Germania exact cand era panica mai mare, majoritatea plecand din judetul cel mai afectat de COVID – Suceava. Nu-i nimic, dupa ce Flutur s-a imbogatit vor plati toti romanii cand nu vor mai fi primiti nicaieri altundeva. Deja a inceput. Si asta pentru ca ai nostri guvernanti au creat noi forme fara fond – carantina aplicata unora, dar nu altora, si in nici un caz guvernantilor.

   Reply
 4. CMC

  1. Nu prea am auzit de boli asimptomatice pe scara atat de larga.
  2. Absenta unor informatii legate de locul in care s-au infectat indivizii nu permite conturarea unei imagini clare pentru cetatean asupra zonelor de risc real.
  3, Aparent, cel mai periculos loc din Romania pentru infectii mortale cu COVID sunt spitalul si institutiile de ingrijire ale statului. Oare de ce nu mai mira pe nimeni?
  4. Nimeni nu pare interesat de cazurile raportate fals de COVID (in special decese), doar pentru obtinerea unor avantaje materiale pentru spitale, medici si ciocli…
  5. Nu am vazut studii comparative intre nr. de decese anual/lunar in alti ani si anul acesta.
  6. Decese care pot fi atribuite exclusiv COVID-ului (fata comorbiditati majore) par sa fie mai putine decat cele cauzate de accidentele auto.

  Reply
 5. marius

  „Faptul că pacienții cu alte boli au fost ținuți pe cât posibil la ușa spitalelor i-a ferit probabil de Covid „… si pe multi dintre ei i-a bagat in groapa la propriu, multi dintre cei cu avc, infarct, cancer care si-au intrerupr tratamentele si-au pierdut viata!!!
  Pentru acesti oameni ASASINATI cu buna stiinta si in mod voit cine plateste cu PUSCARIA??? arafat, rafila, tataru, cercel, moldovan, lucovid, iohanis???!!!

  Reply
  • Charlie

   Marius, mai usor cu lozincile pesediste. Ai nevoie si de creier, nu doar de voce.
   https://www.forbes.ro/fundatia-renasterea-pacientii-oncologici-sunt-pusi-pericol-de-restrictionarea-accesului-la-diagnostic-si-tratament-timpul-pandemiei-165866
   Ia de aici realitatea. Nu de la PSD, ALDE, Ponta si alti dementi de la Antena 3.AVC, infarct, cancer diagnosticat sunt probleme urgente care au fost tratate. Dar scheme preventive de screening au fost suspendate.Asta este o greseala. Tot ce trebuia sa se intample este ca pacientul sa primeasca o masca si o viziera si era examinat. Iar alta problema este lipsa banilor. Ce sa vezi, mariusica…. PSD-ul tau a scazut bazele de impozitare. Doar 5% dintre companii mai platesc impozite. Traieste cu jegul PSD, mariusica.

   Reply
   • marius

    tovarase pdlisto pesedisto usristo trompetist si urechist politruc ce esti, un cunoscut a fost „externat” in timp ce era la mijlocul tratamentului de chimioterapie in stare de urgenta…. acum o luna a murit desi avea mari sanse sa scape daca nu era dat afara din spital.
    sinteti toti fix aceeasi mizerie pnl, psd, pdl si toti ceilalti draga tovarase comisar politic charlica politrucul de la sri

    Reply
    • Charlie

     Cazul mentionat de tine este un MALPRAXIS grav al managerului de spital.
     Fa tot ce poti sa dai spitalul in judecata. Condoleante. Nu merita discutate pentru ca nu vor aduce omul inapoi, dar despagubirile in instanta ar trebui sa fie foarte mari pentru familie.

     Reply
   • Catalin

    Charlie, cred ca si tu ai nevoie de un supliment. Daca te-ai documenta de unde trebuie ai putea sesiza o scadere consistenta a numarului de pacienti din spitale. Mai adauga la asta si panica indusa sistematic de televiziuni, politicieni si gsc, cu impact inca necuantificat pe populatia vulnerabila. Singurul lucru pozitiv in contextul actual e spalatul pe maini.

    Reply
 6. Radu

  Decizia CCR e din păcate decizie de oameni cu creier mic și pumn mare . Actul normativ trebuie sa se numească LEGE , altfel nu e bun . În realitate la baza ordinelor de ministru invocate a stat o OUG de modificare a legii 95/2006 ; culmea OUG aprobată de Parlament . Practic , nu stă în picioare ideea că ordinele de ministru au completat legea ( OUG ) . Dar atunci CCR de ce adaugă la Constituție ? Constituția prevede că pînă la discutarea în plenul Parlamentului , ordonanțele sunt legi . După aprobare ( cu sau fără modificări ) sunt chiar legi , spune aceeași tanti Constituție . Ce se vede în sistemul sanitar este : frustrare , revoltă și un cumplit sentiment de neputință . Deci ce ne va aduce viitorul ? O certitudine : plecări în masă ale cadrelor medicale . Asta s-a dorit ? Ei bine , dragi români , asta veți avea … Meritați din plin .
  Scoaterea asimptomaticilor din spitale a fost o soluție care s-a aplicat și a dat rezultate bune . Soluția proastă se pare că e să-i trimiți acasă , fără nici o posibilitate de a-i controla ulterior .
  O problemă ignorată de toată lumea : virusul nu generează anticorpi decît înăn proporție de sub 50 % . De fapt , acesta pare să fie singurul argument al celor care spun că virusul este generat artificial . Practic , asta înseamnă că și cei vindecați trebuie supravegheați ; pînă generează anticorpi sau pînă apare un vaccin . Apropo , cum vor reacționa antivacciniștii în fața unui caz care face vreo 4-5 recidive și tot nu produce anticorpi ; dar care se imunizează prin vaccin ? Întreb , nu dau cu parul … sau să dau ???

  Reply
  • MAKE

   Art 115, „Delegarea Legislativa”
   (6) Ordonantele de urgentă nu pot fi adoptate in domeniul legilor constitutionale, nu pot afecta regimul
   institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertătile si indatoririle prevăzute de Constitutie,
   drepturile electorale si nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri in proprietate publică.

   CCR are dreptate. Trebuie lege.

   Reply
   • Radu

    Suspendarea dreptului de a conduce autovehivcule nu e limitare a dreptului de libera circulatie ? Totusi se face dupa OUG 192/2002 … Sau medicii trebuie sa afle ca sunt inferiori șoferilor ? Conform doctrinei PSD : îi punem noi cu botul pe labe pe medicii ăștia … Se va reuți să fie puși cu coada pe spinare … spre alte zări mai libere și cu regimuri de izolare , carantina și internare mai dure . Apropo , în UK nu s-a prea făcut izolare și carantină , au făcut tracking pe telefon … N-a comentat nimeni .

    Reply
  • Cristina

   O sa fie interesat daca legea trece in formula propusa. Vreau sa vad si eu cum vor lua primul copil dintr-o familie infectata cu Covid-19 si-l vor baga in orfelinat, iar daca noi restul vom sta si ne vom uita la TV cu un castron mare de floricele in mana. Nicaieri in lume nu se interneaza oamenii asimptomatici si da, clar cum sa-l lasi pe om acasa, n-ai cum, il lanturi ar fi mai bine…

   Unde-i lege, nu-i tocmeala, dar daca CCR facea o tocmeala, nu era ceva grav, nu?! Pai ce se mai incurcam acum cu „mici” ilegalitati…

   Chiar nu inteleg cum reusesc toate televiziunile se spele atatia oameni pe cap si de ce ai renunta la drepturile pe care atat de greu le-am recapatat dupa revolutie. Eu am dreptul sa aleg daca vreau sa ma trateze un medic sau nu, iar daca am simptome de covid clar o sa iau masuri prin care sa nu propag boala indiferent daca ma „controleaza” cineva sa nu! Si in fond, cine sa ma cotroleze, politia romana care si-a dat examenul de maturitate in cazul Caracal?! Da, autoritatile sunt o lumina, un far calauzitor, niste oameni fara pata in mainele carora sa-mi las eu/voi in maini viata.

   Eu v-as sugera, inainte de a da un drept pe care-l ai din mana, sa va ganditi mai bine. Azi e pandemia, maine va fi o alta problema si daca altii s-au nascut in libertate, noi am capatat-o pe parcursul vietii si e mult prea pretioasa. Acum, probabil ca va venii un val de hate, ma bucur ca ai dreptul sa nu fi de acord cu mine, parafrazandu-l pe Ion Ratiu.

   Reply
   • Radu

    ” iar daca am simptome de covid clar o sa iau masuri prin care sa nu propag boala indiferent daca ma „controleaza” cineva sa nu ” . Stimată doamnă , sigur ați vorbit în nume propriu . Pe pariu că 3 români din 4 nu gîndesc la fel ??? Sau sunt eu optimist și raportul este de 39 la 40 ? Am o întrebare , retorică bineînțeles : bolnavii de hepatită A pot refuza internarea ? A auzit cineva de așa ceva ? Și atunci unde-i problema ? În două țări vecine , Austria și Ungaria , ministrul sănătății a declarat COVID19 boală contagioasă și totul s-a pus în mișcare . Iar măsurile de blockdown(confinement) au fost mai dure ca la noi .

    Reply
   • Charlie

    Cristina, in Suedia si alte tari nordice, iti iau copilul pentru chestii mult mai nesemnificative.
    Deci, da.

    Reply
 7. Vlad Slăvoiu

  @Radu: Aveți dreptate, la baza ordinelor de ministru a stat o o.u.g. de modificare a L 95/2006, dar aveți dreptate în sensul că greșiți, deoarece la baza ordinelor de ministru nu a stat o o.u.g. de modificare a L 95/2006.

  CCR a declarat neconstituționale un text din L 95/2006 și altul din OUG 11/2020, considerând că acestea contravin unor texte din legea supremă. Cine-i de vină, oare? Legiuitorul (primar și delegat) care a încălcat Constituția, sau CCR că l-a sancționat? Aveți cumva ceva împotriva sancționării celor care încalcă legea?

  De altfel, un grup (mic, dar compact) de senatori români – în fruntea căruia se găsea, cu sau fără voia dumneavoastră, social-democratul Ion Iliescu – a atras încă din anul respectiv atenția că L 95/2006 are fix această problemă: dă actului administrativ cu caracter normativ atribuții de reglementare pe care Constituția le rezervă legii. Dintr-un motiv sau altul, punctul lor de vedere nu a avut câștig de cauză la vremea aceea, astfel că proiectul Guvernului Tăriceanu a devenit lege și ani de zile nimeni nu s-a mai gândit la problema asta, care a rămas nerezolvată până la intervenția dnei Weber…

  Se poate să fi greșit CCR când a declarat neconstituționale cele două texte? Se poate, nimeni nu-i perfect, și oricând perpectiva juridică a oricui se poate dovedi deficitară – sensul respectării deciziilor finale ale autorităților nu este că îți bagă cineva pumnul în gură ca să te împiedice să le pui în discuție intelectuală, deci se poate ca ei să fi greșit. Totuși, există un argument care sugerează că nu au greșit, anume tocmai existența unei opinii separate, faptul că un judecător n-a fost de acord că unul din cele două texte e neconstituțional. Această opinie separată e de un asemenea contorsionism mental încât îndreptățește presupunerea legitimă că, dacă ăstea sunt argumentele pentru care un punct de vedere e greșit, atunci există posibilitatea reală ca punctul acela de vedere să fie corect.

  Reply
 8. emil

  Romania riscă să plătească despăgubiri cu precădere pentru încălcarea libertăților la doamnele cu sculament internate abuziv.

  Reply
 9. tempor1k

  Supun spre o analiza obiectiva a anumitor aspecte de apariției, de necontestat a unei boli latente existente de mult timp dar care nu afecta rasa umană, coronavirusul,, mutant in actualul COVID19.
  Parte din populația țărilor asiatice, unele țări a cărei oameni îi respect ca grad de civilizație, purtau mască datorită gradului mare de poluare a a aglomerației urbane în care trăiau și trăiesc. Cu siguranță că aceste persoane se incredeau, sau poate Nu, in sistemele de climatizare, ale instituțiilor, magazinelor, mijloacelor de transport personale sau in comun. Un lucru pare a fi cert însă: și la vremurile de atunci și acum măștile faciale de filtrare a aerului respirat erau NESTERILE si nici nesterilizate ulterior.
  Să raportăm utilizarea mastilor la instalatiile de climatizare A/C utilizate in MASĂ la orice nivel, personal si public.
  Aceste intalatii sunt sterilizate periodic sau măcar odată??????
  Am pus intrebări unui mare retailer online de măsti. Aceleași întrebări le pun tuturor retailelilor in masă de măsti nesterile, guvernului, OMS … :
  Poate un om cu o imunitate crescută să imprășție prin expirație in mediul inconjurător virusuri mutante formate in măștilede unică folosință NESTERILE, datorită factorilor de producție, transport si depozitare ?????
  „Pentru ce sunt de fapt aceste măști NESTERILE?!!!
  Adica, materialele utilizate pentru cele 3 straturi nu au fost sterilizate?!!! Ce putem afla despre procesul de fabricație?!!! In ce condiții a fost fabricată această mască? In condiții NESTERILE in spatii perfect sterile cu angajați perfect costumați etanș, sterilizați, fără „de pată”?!!!!!
  Vorbesc in cunostinta de cauza, anumite filtre, de alt tip si utilitate, cu un singur strat, pentru obținere de aer respirabil dar, fără un contact atat de direct cu căile respiratorii umane ca aceste filtre faciale, au fost retrase de pe piata in regim de carantinare cu ceva ani în urmă. Un filtru de aer cu un singur strat poate fi cu mult mai bine sterilizat și reutilizat decât unul format din 3 straturi sintetice.
  INTREBARI
  Aceste măști vin, măcar, in pungi vidate????!
  Există o inscripție exactă a adresei PRODUCĂTORULUI, a locației exacte a fabricii: TARA, localitate, strada si numărul detaliat al clădirii in care se fabrica aceste măști??????
  Există riscul ca ca aceste măști să fie deja contaminate?
  Există o certificare OMS in privința utilizării acestor măști nesterile că acestea nu pot provoca alte afecțiuni respiratorii grave care duc la un moment dat la boli asematoare COVID sau complicații pneumologice mai grave puse tot in cîrca COVID?”
  Trebuie să recunoaștem că situația este gravă in momentul actual in privința acestei „boli” existente cu certitudine.
  O „boală” care nu ține cont de:
  – credință – creștin, musulman, ateu, ….
  – statulul social – bogat, sărac, …
  – apartenență politică
  ….

  Reply
 10. Cinicul

  Paradoxal cum unii intelectuali romani, spalati pe creier pe la universități mediocre din USA, UK, Olanda sau chiar Franta, se regasesc acum la unison cu PSD-stii aparand chipurile drepturile omului, libertatea personală si alte cuceriri ale democrației, atacate de guvernanții actuali.
  România, si nu numai, este in stare de război, iar babele se piaptănă, isi dau cu părerea dacă nu le-au fost stirbite drepurile unor indivizi care se plimba fleaura ca vodă prin loboda lasand în jurul lor un zeci de bolnavi.
  Sa piara toata tara, dar sa fie respectat dreptul omului de a se urca în lift și merge la o bere cu vecinii, prietenii sau colegii de munca. Si de ce sa poarte masca doar le-a spus Trump ca nu este nevoie (asta pana ieri), in fond este vorba de viata lor. Ca-si pot infecta si sotia, copiii sau bunicii asta e treaba acestora din urma, ei se simt bine fără masca. Sa nu vina Iohnais sa ne spuna noua cum sa traim, noi am rezistat si ciumei lui Caragea si holerei lui Kiseleff și chiar dacă de fiecare data am lăsat in urma mormane de cadavre, am fost liberi sa murim cu paharul în mână.
  Mai nou romanul primește si răspândește pe feisbuci tot felul de idioțenii despre conspirații ale statului maximal si asta numai din intenția vicleana a agenților lui Merkel de a-i răpi dreptul de a bea si petrece. Asta niciodata, vom lupta pana la ultimul pentru libertate!

  Reply
 11. Vlad Slăvoiu

  @ Cinicul: E pe dracu’ ghem România în stare de război, aia e… :)

  „Covidu’ e-n stradă,
  E pericol mare:
  Ne seceră din picioare
  Și Andreea nu apare.”

  Cică dl Cristian Tudor Popescu, aflând că Andreea ar fi infectată, a zis ceva de genul: „Andreea, tot răul spre bine, ieși și-i convinge pe negaționiști că virusul chiar există.” E genial domnu’ ăsta, atât din unghi moral („Ești bolnavă? Las’ așa, tot răul spre bine, am vrea să te jupuim și să te facem drapel.”), cât și din unghi logic („Covidu’ este atâta de ucigaș încât tot rău’ spre bine, Andreea, mie-mi arde să te invit la declarații, că asta e logic să fac în acest caz.”) Propun să încerce logica&morală asta și cu unul care s-a infectat cu hiv – de ce n-o încearcă, oare?…

  Covid este un lucru serios și care trebuie tratat cu responsabilitate. Voi, în schimb, sunteți niște penibili care ne-ați face un pustiu de bine dacă v-ați ascunde-n niște scorburi și n-ați mai ieși, o vreme, de acolo. Pentru că din vina voastră ajung unii să reacționeze aiurea.

  Reply
 12. MAKE

  Iata ce produce un asimptomatic intr-un bloc de locuinte, daca ar fi lasat acasa, intr-o izolare pe care nu o verifica nimeni.

  O femeie din China care nu știa că are coronavirus a infectat cel puțin 71 de persoane, după ce a folosit liftul clădirii în care locuia.
  Femeia s-ar fi întors recent acasă, după ce a călătorit în SUA, transmite Metro.
  Potrivit autorităților, aceasta nu ar fi avut simptome ale bolii după ce s-a întors în China, dar a stat în carantină.
  În acest timp, o persoană din clădire a fost testată pozitiv pentru coronavirus, însă neavând o legătură cu femeia, nu s-au luat măsuri.
  Cu timpul, mai multe persoane s-au îmbolnăvit, iar autoritățile au început testările.
  „Credem că femeia a fost un purtător asimptomatic și a infectat prin contactul cu suprafețele din liftul în care locuia”, a precizat un oficial.

  Reply
  • tempor1k

   Propaganda comunistă incă functionează si inca prinde la adepti.
   Propaganda sintetizata, pe scurt:
   Comunist revenit din capitalism inapoi in comunism a îmbolnăvit zeci de persoane „eroi ai muncii socialiste multilateral dezvoltate …”

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *