Lucian Davidescu

De ce scade mortalitatea Covid în alte țări. Unul dintre motive: au lăsat-o moale cu ventilatoarele

Încă nu se prea vorbește, poate ca să nu fie demoralizați „cei din linia întâi”, dar nebunia cu intubarea și cu ventilatoarele a fost poate cel mai amplu malpraxis medical sistematic de după epoca în care ideea cu spălatul pe mâini era luată de doctori ca o insultă: „mâinile unui gentleman nu pot transmite boli”

Totuși, semne răzlețe de întrebare au început să apară din martie…

“I believe we are treating the wrong disease, and I fear that this misguided treatment will lead to a tremendous amount of harm to a great number of people in a very short time.” [Time]

…în aprilie ele deja au devenit certitudini…

“Initially we were intubating fairly quickly on these patients as they began to have more respiratory distress. Over time what we learned is trying not to do that.” [Reuters]

(ba chiar ventilarea îi expunea și mai mult pe medici, care la rândul lor infectau alți pacienți și tot așa)

“Putting patients on ventilators comes with risks, too, including infection and unintentional damage to the lungs. Very often, patients require heavy sedatives to paralyze them so doctors can get the breathing tube into the patients’ windpipe. That procedure, called intubation, also carries the risk of infection and lung complications, and can expose health care workers to virus-filled respiratory droplets. That’s a big deal. If you can prevent someone from being intubated, that could change their whole course. What’s more, the longer a person remains on a ventilator, the greater the chances for blood clots, gastrointestinal bleeding, pneumonia and death. The first few months were a learning experience. Now, doctors are trying to avoid ventilators if possible.” [NBC News]

…iar apoi intubarea și goana nebună după ventilatoare au dispărut discret din peisaj (cam la fel ca izoletele la noi: „nu mai sunt obligatorii pentru că nu avem”).

“Instead of rushing to put such patients on mechanical ventilators for fear of them suddenly getting worse and dying, some doctors are now holding off on the invasive treatment, believing that many of these patients will do just fine without them.” [WSJ]

(sau… și mai brutal)

“We now think putting someone on a ventilator is almost a death sentence” [WPR]

Nu a calculat nimeni deocamdată cu cât a fost influențată rata de mortalitate, dar judecând după scăderea dramatică de după, s-ar putea să nu mai vrem să aflăm vreodată. Franța are acum de două ori mai multe cazuri zilnice decât în primăvară și decese de zece ori mai puține! Italia anunță câte 10-20 de decese pe zi, cifre comparabile cu cele dintr-un an cu gripă severă.

În primăvară, cifrele de mortalitate înspăimântătoare din nordul Italiei calibrau politicile publice și amploarea răspunsului, care a dus la prăbușirea economiei și a complicat și mai mult situația.

Între timp, România a trecut pe locul întâi la mortalitate în Europa și încă nu e deloc clar de ce.

Nu știu care mai e protocolul la noi cu intubarea, dar oare medicul din Gurahonț (nume ipotetic, spitalul e desființat de mult), care tocmai a primit un ventilator nou-nouț luat în procedură de urgență și are pacienți Covid numai buni de intubat – are bani pentru jurnalele medicale? A învățat din experiența tragică a colegilor mult mai bine-plătiți și mai experimentați din restul lumii?

Dacă încă nu, poate cele cinci link-uri de mai sus l-ar putea ajuta să salveze vieți!


Update 1:


Update 2:


Update 3:


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

8 thoughts on “De ce scade mortalitatea Covid în alte țări. Unul dintre motive: au lăsat-o moale cu ventilatoarele

  1. Dumitru

    @Catalin: pai pentru romani viata si moartea sunt nimica toata. Ei se concentreaza pe probleme mai importante : “cine-s adevaratii urmasi ai lui Bratianu”, si “vom avea oare parte de pixelul albastru 2” ?

    Reply
  2. andreescul

    Dle. Davidescu, nu cred ca e voba de malpraxis medical, ci de mini-malpraxisul dvs. jurnalistic.

    Mai intai, citati foarte (foarte) pe alese. Articolele respective sugereaza ca la mijloc se afla un subiect controversat, cu multe opinii care par solide in favoarea utilizarii ventilatoarelor in cazuri bine precizate. Exista multe nuante in textele selectate de dvs. si se pierd complet in analiza alarmista pe care o propuneti.

    In al doilea rand, chiar presupunand ca ventilatoarele ar fi, pe baza unor noi dovezi clare, o idee proasta, nu e un malpraxis sa folosesti proceduri medicale standard la data utilizarii, care se dovedesc ulterior eronate.

    Cat despre titlu – felicitari pentru clickbait.

    Reply
    • Lucian Davidescu Post author

      Vă mulțumesc.
      Există multe nuanțe, dar culoarea dominantă este că dacă la început se utilizau cât se putea de des acum se utilizează pe cât se poate de rar.
      Da, se poate spune că nu e malpraxis în sens strict, de aceea am încercat să-l calific cumva, drept ‘sistematic’. Adică la fel cum au fost altele în istorie – mâinile nespălate, lobotomiile etc. Termenul riguros ar fi iatrogenie… L-ați fi preferat?
      Pentru pacient rezultatul e același: moare cu zile sau suferă inutil.
      Caracterul vag-ofensator al articolului este deliberat, ca să aibă șanse să ajungă la cei care ar putea fi interesați nu doar la un public generalist.
      Iar scopul este ca ei să afle despre situația asta (în caz că poate n-au aflat deja). Mai departe pot cu siguranță să se documenteze din surse academice și să surprindă toate nuanțele, că asta e meseria lor.
      A mea este să atrag atenția cât timp nu e încă mult prea târziu.

      Reply
  3. Nea Fane

    ,,…mai moale cu ventilatoarele” Sigur era obligatoriu că înainte de a spune în presă vorbele de mai sus,autorul ,,vorbelor” trebuia vorbească cu câțiva medici care se ocupa zilnic cu ,,ventilatoarele” pt. a salva din ghearele bolii pe cei care nu respecta recomandările medicilor.Distanta, masca, igiena mâinilor.

    Reply
    • Lucian Davidescu Post author

      Aveți acces la statisticile defalcate care să arate, dintre decedați, care-i procentul celor care s-au infectat în spitale etc. și care-i al infectărilor așa-numit comunitare? Arătați-ni-le și nouă, că poate ar fi de interes public

      Reply
  4. Serbanilus

    Lucrez in spital COVID.
    Nimeni nu a fost pus pe ventilator daca saturatia oxigenului nu a impus asta.
    Altfel zis daca nu era pus MUREA.
    Este adevarat multi romani ajung in situatia dse a avea saturatia extrem de scazuta, dar asta e din cauza ca ajung tarzi la spital, ajung tarziu sa se trateze.
    Aici avem de vina DSP-urile care nu au invitat contactii la testare, implicit internare ci doar la izolare si educatia medicala a romanului, mare consumator de automedicatie.
    In alte tari cu mortalitate mica pacientii au luat medicatie antivirala la primele semne, la noi cand era treaba avansata
    Aceste doua motive uneori coroborate au dus la cresterea necesitatii de ventilatie mecanica.
    Dar nu ventilatia mecanica omoara ci boala avansata ce necesita ventilatie mecanica.
    Confundati variabilele, cum s-ar zice in cercetarea stiintifica.
    Mortalitatea mai mare este semn ca pacientul ajunge in spital mai bolnav ca in alte tari.
    Folosirea ventilatoarelor subliniaza acest fapt nu este o cauza in sine (este variabila dependenta de gravitatea cazului)

    Reply
    • Bergmann

      In Germany, as patient Bergmann struggled to breathe, he said he was getting too desperate to care.

      “There came a moment when it simply no longer mattered,” he told Reuters. “At one point I was so exhausted that I asked my doctor if I was going to get better. I was saying, if I had no children or partner then it would be easier just to be left in peace.”

      Instead of putting Bergmann on a mechanical ventilator, the clinic gave him morphine and kept him on the oxygen mask. He’s since tested free of the infection.

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *