Călin Dejeu

Justiția din România insuflă speranțe peste hotare

Slovenia este desigur o țară mult mai dezvoltată decât România, la care ne uitam cu admirație încă dinainte de destrămarea fostei Iugoslavii. Pe linie de mediu, discrepanța față de Slovenia este și mai mare, nu doar relativ la noi. La limita între Slovenia și Italia, îți dai seama unde este granița doar uitându-te la vegetație, atât de mare este respectul slovenilor față de natură. Cine ar fi crezut că o decizie a justiției din România, pe o problemă de mediu, poate trezi ecouri pozitive în superba țară de la poalele Alpilor?

Dar iată că s-a întâmplat. Unul dintre principalele ziare slovene, Delo, prezintă decizia Curții de Apel București, cu privire la soarta Parcului Național Defileul Jiului, într-un articol intitulat sonor: ”Cea mai mare victorie de până acum împotriva barajelor”:

Mai mult, articolul prezintă decizia Curții de Apel București ca pe un stimulent, un izvor de inspirație, o încurajare pentru apărătorii râurilor din Balcani:

”Luptătorii împotriva construirii de noi baraje pentru hidrocentrale în Slovenia și Albania au primit o importantă încurajare, după ce autoritățile române au oprit construcția la barajul, ca să spunem așa, deja terminat pe râul Jiu. Inițiatorul Balkan Rivers Tour, Rok Rozman a declarat că aceasta poate fi o piatră de hotar în ce privește distrugerea râurilor în scop energetic.”

Rok Rozman este un biolog, atlet și antreprenor sloven, un neobosit luptător pentru salvarea râurilor din Balcani, pentru salvarea ”Inimii albastre a Europei”. El este inițiatorul admirabilului Balkan Rivers Tour, o acțiune de protest și conștientizare constând într-un tur al caiaciștilor, în zig-zag prin Balcani, timp de 36 de zile, în 2016, pe 23 de râuri din 6 țări. Turul s-a terminat cu un protest în Tirana, în 20 mai 2016:

Strict geografic, și Jiul nostru este în Peninsula Balcanică:

Și Jiul face parte din ”Inima albastră a Europei”, și trebuie să-l salvăm, pentru el, pentru noi, pentru natura fremătătoare din Defileul Jiului, care gravitează în jurul lui și depinde de el. Chiar dacă România nu a fost inclusă în campania ”Save the Blue Heart of Europe”:

Articolul din Delo amintește corupția de la nivelul diverselor autorități române, care au ignorat sesizările multiple cu privire la Jiu, dar și indiferența Comisiei Europene în fața sacrificării absurde a uneia dintre ultimele zone de sălbăticie ale Europei (Defileul Jiului). Și continuă astfel:

”Rok Rozman crede că realizarea unei mâini de caiaciști români este o dovadă bună că se poate obține mult chiar și atunci când cazul pare să fie complet pierdut.”Este desigur o referire la protestul caiaciștilor din 4 noiembrie, de lângă barajul ridicat ilegal la Livezeni.

Rok Rozman a mai declarat:”Trebuie să recunosc că sunt destul de surprins. Dacă acest lucru se poate întâmpla în România, atunci există o șansă pentru a salva râurile sălbatice”.

România are încă un patrimoniu natural extrem de valoros, în ciuda asaltului la care este supus de autoritățile corupte. Este țara membră UE cu cele mai multe regiuni biogeografice: alpină, continentală, panonică, stepică şi pontică. Patrimoniul natural este de departe cea mai mare bogăție a României și cel mai mare avantaj competitiv al țării. Putem deveni un exemplu real în privința protejării naturii, depinde doar de noi. Desigur, este dezarmant faptul că, atunci când vrei să salvezi un colț de natură, la noi trebuie să lupți în primul rând cu autoritățile ”de mediu”. Dar, cu ajutorul unei justiții obiective, putem depăși acest impediment. Și, dacă ne implicăm suficient și suficienți, se va ajunge și la reformarea autorităților de mediu, vor ajunge să facă ceea ce-i plătim să facă, nu opusul, ca acum.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Justiția din România insuflă speranțe peste hotare

  1. flesh

    Mulțumesc, Călin Dejeu! Sper să eliminăm corupția din ministerul mediului și din instituțiile subordonate. Și apreciez că judecătorii au făcut dreptate în acest caz. O să se mai zbată puțin proiectul acesta distructiv, dar până la urmă o să moară.

    Reply
  2. Ghita Bizonu'

    Anticoruptie? Ca care anti ce?!

    Sa iau de pilda 2 cazuri „didactice”

    Sa zicem Adrian Nastase Condamnat de 2 ori pentru „coruptue”
    Prima data in dosarul „Trofeul Calitatii” unde a fost condamnat in baza art.13 din Legea nr.78/2000 (Art. 13. – Fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid sau într-o formaţiune politică, într-un sindicat ori într-o asociaţie fără scop lucrativ sau fundaţie şi care foloseşte influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani. ) cu aplic.art.41 al.2 C.pen. Adica daca nu era sef de partid ci doar un Tanase acolo era nevinovat. Si judecatorii au nai decis de asemenea confiscarea sumei de 38.217 RON de la Adrian Nastase, dar si obligarea acestuia la plata a 50.000 de lei cheltuieli judiciare.

    A doua oara in dosarul Zambaccian unde a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru luare de mită în formă continuată şi la trei ani de închisoare pentru şantaj. Instanţa a dispus contopirea pedepselor, urmând ca Adrian Năstase să o execute pe cea mai grea, de patru ani de închisoare. De asemenea, justitia a decis confiscarea de la sotii Nastase a sumei de 1.824.303 lei, desi Completul ar mai fi reţinut şi că cei 700.000 de dolari plătiţi de Năstase pentru o serie de bunuri achiziţionate din China nu au fost menţionaţi în declaraţia de avere a premierului şi că nu poate fi justificată din veniturile sale de la acel moment.
    Trebuie de amintait ca santajatu’ Paun a ramas cu cativa firfirici prin buzunare – ceva maruntis peste 100.000$! Scuze , mie imi vine greu sa cred ca unu trebe santajat ca sa ia >100.000 $ pentru o activitate de comisionar!!! Si asta prestata in timpu liber … asa ca sa nu se plictiseasca!~!
    Aceasta condamnare a fost pronuntata in 2014 ca pe urma in iulile 2015 Tribunalul Bucureşti să ridice sechestrul instituit de procurorii DNA în cazul imobilului deţinut de Adrian şi Dana Năstase din strada Muzeul Zambaccian, judecătorii dispunând totodată şi deblocarea sumei de 118.650 de dolari, ce aparţine fostului premier.
    Mentionez ca bunurile rezultate ca urmare a unei infractiuni „se fac venit la buget” adica se CONFISCA! Da casa aia nu a fost confiscata …

    Sa mai zicem Liviu Dragnea noul simbol al “coruptiei clasei politice din Romania“ .. a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru ca „cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale„. Corupt?!
    Si mai fu cercetat pentru angajarea fictiva a 2 femei la la Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Teleorman, cand de fapt ele lucrau ptr PSD Tetelorman… si mai de curand pentru dosarul Teldrum..

    Insa este ceva .. acesti 2 or fi giganti ai coruptiei natioanle si internationale, europene si planetare INSA ceva scapa cerceatrilor : CUM DE AU FACUT ATATIA BANI!? Ma rog Nastasse poate zice ca si Videanu ca nu fumeaza, dar Dragnea fumeaza, are amanta tanara si totsusi are ditai viloiul ! Cu teren de tenis! Din ce bani dom’le? Ca si daca ma las de fumat ..si de beutura .. degeaba!! Nu imi ziceti de Belina ca se pare ca unicu beneficiu este ca are unde da cu lanseta insa angaralele unei balti cu peste trec ca valoare captuile cu lanseta!
    A da.. Mai trebuie sa zic ca si Nastase are in continuare o stare materiala excelenta ….
    De unde dom’le?

    Pai as zice ca daca ma iau dupa rezultatele justitiei de pana acum putem jura ca Dragnea e al mai cinstit dintre cinstiti (minus daca nu ia bani de la femei!!) si Nastase este relativ onest si ambii nu ar fi corupti – adica imbogatiti prin coruptie. Ca altfel se arata ca s-au imbiogatit prin … mita, delapidare, trafic de influenta samd nu?

    Asa ca sa o lasam mai moale cu fraze de genul “Coruptia clasei politice din Romania, personificata cel putin la nivelul anului 2004 de inculpatul Nastase Adrian, reprezinta un fenomen care nu mai poate fi tolerat de catre societatea romaneasca” (motivare din condamnarea in dosarul Trofeul Calitatii), nu de alta dar societatea „civila” se pare ca suporta f bine ce denunta vehement .. ca acuza de coruptie este una „ritualica” care are legatura cu politica si nu cu imbogatirea fara just temei pe baza de cod penal . Ca ia sa va aduc aminte de un ins azi , pe nedrept, uitat : Hoara Marcel, exPDL, dezvenit dezvoltator imobiliar la Snagov dupa ce o viata intreaga fu bugetar!! Poate n ici asta nu fuma … da sigur nu intereseaza pe nimeni …

    Ei bine cam astea sunt motivele pentru care marele publoc din Romania n u da 2 parale pe „anticoruptia” asta de fatada!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *