Călin Dejeu

Cazul Mihăileni, o perenă reminescență a ceaușismului

În 2016 o actriță/producătoare englezoaică m-a contactat pentru că voia să facă un serial având ca temă construirea unui baraj în România, având ca directă consecință distrugerea unui sat. Un serial despre strămutarea locuitorilor și corupția autorităților. Deși nu sunt un optimist, mai ales pe teme de mediu și de corupție, i-am spus că așa ceva nu se mai poate întâmpla în România, să fie strămutați cu forța localnici pentru un baraj. I-am spus că așa ceva în România nu se întâmpla decât pe vremea dictaturii comuniste, iar acum nu se mai întâmplă decât în regimuri șocant de autoritare, în țări precum China.

Dar iată că, din păcate, m-am înșelat amarnic. Iată că, în 2022, vine un prim-ministru pe care au tupeul să-l zugrăvească, unii, ca fiind „americanofil” și semnează o hotărâre de guvern (HG 612/2022) pentru exproprierea localnicilor, ca să ducă la „bun” sfârșit un baraj ceaușist.

 

 

Și nu orice baraj ceaușist, ci unul construit ilegal, cu lucrările suspendate prin hotarâre definitivă.

Tabloul grotesc este chiar mai amplu, barajul construit ilegal, fără autorizație de construire, fiind recepționat de cel mai contestat ministru, aplaudac la discursul delirant al lui Victor Orban de la Tușnad. 

Dar să revenim la expropriere, poate conștientizăm puțin ce a semnat Ciucă. Cât despre Ciucă, cu profilul lui de marionetă, greu de crezut că a conștientizat implicațiile când a semnat. HG-ul presupune ca oamenilor să li se ia cu forța casele, gospodăriile, fânețele, pădurile, pașunile, terenurile arabile și livezile, ca să fie distruse degeaba. Dar ansamblul acestor parcele distruse valorează mult mai mult decât ”suma” lor. Un colț de rai din Apuseni ar urma să fie distrus complet, inundat de un lac artificial. Doar ca să nu rămână „descoperiți” tovarășii de la Apele Romane care au cheltuit banii ilegal, pe un proiect care și-a pierdut demult și urmele de justificări pe care le avea în spate. 

Ne lăudăm că Apusenii apar în topuri internaționale ale celor mai frumoase locuri, dar continuăm să-i mutilăm în toate modurile.

Siderant este că neo-ceaușiștii nu s-au obosit nici măcar să afle pe cine abuzează. Vedem în Anexa 2 că se expropriază ”curți-construcții” cu ”proprietari neidentificați”. Indiferența totală a guvernanților față de distrugerea țării, bucățică cu bucățică, răzbate și din textul hotărârii de guvern. Nici măcar nu au scris ce suprafață este expropriată spre a fi distrusă! Este menționată doar suma derizorie alocată.

Dar să vedem puțin și contextul. 

Una dintre cele mai negre și puțin mediatizate crime ale dictaturii comuniste a fost reprezentată de exproprierea localnicilor pentru a face lor lacurilor artificiale ale lui Ceaușescu. Probabil că cea mai cunoscută pierdere este pierderea insulei Ada Kaleh, dar în toate colțurile țării sate au fost distruse în acest fenomen criminal. Cea mai mare durere a fost provocată la construirea barajului Bicaz, unde au fost rase de pe fața pământului ”20 de sate vechi, de munte, cu gospodării așezate, cu biserici mândre și cu oameni vrednici”.

Ar fi fost de presupus că astfel de crime au fost complet sistate după decembrie 1989, dar iată că instituția lui Iliescu, Apele Române, continuă după atâtea decenii astfel de crime, cu sprijinul unui premier ”americanofil”.

Surprinzător, pot totuși să închei acest articol cu „happy end”: Hotărârea de guvern pentru expropriere a fost suspendată de Curtea de Apel Cluj!

Și trebuie să subliniez că este mult mai greu să obții suspendarea decât anularea unui astfel de act administrativ. Și nu este orice act, ci o ditamai hotărâre de guvern. Deci avocata Roxana Mândruțiu (de la ”Revnic, Cristian și Asociații”), a făcut o treabă excelentă. Eu sunt mandru de deciziile pro-mediu (se poate ”traduce” ca anti-suicid) ale Curții de Apel Cluj, curte pe care am mediatizat-o internațional recent.

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Cazul Mihăileni, o perenă reminescență a ceaușismului

 1. ionas

  Romania a ramas cu o sechela din perioada anterioara 1989, comunista, adica constructia de centrale hidroelectrice foarte scumpe cu puteri negijabile si canale de irigatii (fara apa )-scumpe de construit si de exploatat.
  Poate ca sunt si alte aspecte mai ascunse care merita a fi cautate.
  Potentialul hidro, rational, al Romaniei este epuizat.

  Reply
 2. army

  O fi ceva din ce spuneti , va apreciez mult articolele, dar aici nu prea merge. logica. Nu cred ca exista pe glob vre-o hidrocentrala care sa nu fi afectat localitati, case, cuiburi de pasari etc. Daca mergem in logica asta nu ar trebui sa facem nici drumuri nici cai ferate , nimic. Eventual sa parasim spatiul. Hidrocentralele sunt sistemele cele mai curate , eficiente si cat de cat sigure pentru producerea energiei electrice. Pana la urma forta apei oricum se pierde, sau mai bine spus apa oricum curge si cu hidro si fara ea. De ce nu am folosi-o. Insule, sate, case, pana la urma sunt lucrari majore la nivel national. Important este sa se faca corect cu compensarea corecta a celor afectati. Nu intereseaza pe nimeni ca in Apuseni se scoate aur si metale rare cu camioanele de firme straine (ale strainilor sau smecherilor romani facute afara), iar cianura curge pe raurile romanesti. Iar noi(statul adica angajatii nostrii) ne imprumutam de la straini, ca sa platim pensii si sa le dam salarii pe care apoi sa le cheltuie in concedii prin strainatate. Halal macroeconomie. Daca vorbim de alegeri si de politica, tot sistemul este construit gresit. De fapt in politica merg cei carora nu le place munca sau infractorii. De ce ? pt. ca asa este facut sistemul. Ma asteptam ca cineva condamnat pt. fapte cu violenta, coruptie, sa nu mai participe la alegeri sau sa mai lucreze in viata lui la stat. CE ? nu sunt destui romani in tara asta? sau ce? Legile sunt scrise cu picioarele, nu se intelege nimic din ele,. Poate ar trebui sa se uite un profesor de romana si sa taie cu creionul rosu ca la extemporale.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *