Călin Dejeu

Tribunalul Cluj salvează Crișul Alb!

Trecem prin cele mai negre vremuri pentru râuri, pentru natură în general. Profitorii războiului, o largă majoritate ”corupto-analfabetă științific” din parlament, cu mentalitate de secol 19, au votat pentru exterminarea râurilor carpatine

Dar chiar dacă emanația lor ecocidară, ”legea ilegală” (că altfel nu putem să o numim), ajunge în Monitorul Oficial, câtă vreme instanțele rămân obiective ultimele râuri salvate cu greu vor trăi să dea viață în continuare văilor carpatine.

O rază de speranță ne-a dat acum Tribunalul Cluj, care a suspendat lucrările ilegale desfășurate de instituția anti-râuri, Apele Române, pe Crișul Alb, la așa-zisul baraj de la Mihăileni. Într-un proces deschis de Asociația Decic prin „Revnic Cristian şi Asociaţii”.

ANAR, prin ABA Crișuri, aruncă milioane de euro pe niște lucrări ilegale, bazate pe o autorizație de pe vremea lui Ceaușescu, bună doar de expus într-un muzeu. Vor să termine un baraj care ar distruge Crișul Alb, cu tot cu lunca acestuia. Greu de înțeles cum poate cuiva să-i treacă prin minte să distrugă o luncă precum cea din imagine.

Cât de ample trebuie să fie interesele ilicite, sau cât de adâncă ignoranța, ca să faci așa ceva?

IUCN a emis recent o rezoluție: ”Protejarea râurilor și a ecosistemelor asociate acestora cu rol de coridoare în contextul unei clime aflate în schimbare”

Ministerul Mediului, care este membru IUCN și coordonează ANAR, ar trebui să acționeze în sensul protejării râurilor, să nu mai aprobe un buget al ANAR care include lucrările ilegale de la acest baraj.

Și pentru ce vor să distrugă lunca și cursul Crișului Alb? Garda de Mediu spune că, în avizul de gospodărirea apelor ilegal, emis de ei pentru ei (culmea abuzului!) în 2017, tovarășii de la Apele Române susțin că s-ar justifica pentru:

”- alimentarea cu apă a populației și a industriilor miniere – Q=80 l/s din care: 620 l/s pentru industrii și 190 l/s pentru populația din Brad și Criscior și alți consumatori aflați în aval de acumulare;

– producerea de energie electrică 1,2 GW/an;

– apărarea împotriva inundațiilor, industriei și amenajărilor agricole din lunca Crișului Alb pe sectorul Mihaileni – Vața prin atenuarea viiturilor;”

Industriile miniere nu mai există. A construi baraje pe râuri pentru alimentarea cu apă reprezintă o metodă primitivă, nocivă, complet depășită. În Germania, de exemplu, nu se mai face așa ceva, ci se fac foraje în luncă, lângă râu. Astfel, se asigură alimentarea cu apă care tot din râu provine, fără a se mai distruge râul. Producția de energie electrică vehiculată, de cca. 0,13 MW pe oră, înseamnă nimic.

Iar apărarea împotriva inundațiilor, în 2022, se face prin infrastructură verde. Agenția Europeană pentru Protecția Mediului a demonstrat, într-un amplu raport, că infrastructură verde este mult mai eficientă din punct de vedere al costurilor decât cea gri.

Nu mai putem să ne batem joc în asemenea hal de banii publici, să continuăm proiecte aprobate în 1984, complet anacronice, pentru care nu mai există nicio ”rațiune de a fi”.

De legalitate ce să mai vorbim! Este un caz cu autorizație de muzeu, emisă de Consiliul Popular al Județului Hunedoara în 1987! Un caz analog cu cel al lucrărilor ilegale de pe Siret, care amenință fabuloasa pădure Zamostea.

Sigura ”rațiune” a unor astfel de lucrări ilegale desfășurate de Apele Române, fără nicio autorizație de construire valabilă, se confundă de fapt cu motivul real pentru care această instituție a fost inventată și protejată apoi de politruci, timp de decenii: ca să livreze pretext pentru deturnarea banilor publici către firmele statelit ale Apelor Române. Nu degeaba această instituție, la vârf și în teritoriu, este întotdeauna condusă de indivizi care nu au nici cele mai vagi noțiuni privind managementul contemporan al apelor

Astfel, ei nici să vrea nu ar putea să se ocupe cu ce ar trebui să se se ocupe o instituție care administrează apele: implementarea Directivei Cadru privind Apa, protejarea tuturor apelor și aducerea tuturor corpurilor de apă la stare ecologică bună.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “Tribunalul Cluj salvează Crișul Alb!

  1. Gigi

    Acolo nu e nicio arie protejata. De ce dovada mai e nevoie ca Declic e o organizatie antinationala?

    Reply
  2. ionas

    Lucrarile legate exploatarea si gestiunea apelor romane ( indiguiri, baraje , microhidrocentrale) sunt doar simple instrumente de sifonat banul public. Lucrari de calificare redusa dar care consuma sume imense

    Reply
  3. Munteanu

    Prevenirea inundatziilor prin baraje shi lacuri de acumulare nu “distruge” luncile raurilor ci le face locuibile fara teama ca vor fi distruse de inundatzii casele oamenilor shi oamenii. In plus se produce electricitate in hidrocentrale care este vitala azi cand pretzul ei a cescut mult datorita productziei insuficiente. Barajele nu “distrug” raurile ci le infrumuseteaza cu lacuri pitoreshti vizitate de turishti.

    Reply
  4. Gigi

    Domnu’ Dejeu, dar ce se intampla? Tocmai cand salvaserati Crisul Alb, inaugurara astia barajul? Asa ceva!

    Reply
  5. Hans Hedrich

    ANAR ar trebui urgent desfiintata, la fel ca si RN ROMSILVA si infiintate noi institutii, cu rol cuasi-exclusiv de protejare a apelor si padurilor.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *